Jogerős ítéletforrás főoldal vissza

gkriszta 2007.01.23. 19:37

Köszönöm a válaszokat!Kedves Traven!Maga az itélet ellen nem akar fellebezni az elitélt hisz ez a döntés számára kedvező még ha későn is jött./Ha az első fok adta volna meg nyer volna még egy hónapot./Hanem csak érvényt akar szerezni a határozatban lévő időpontnak.Hisz rjata is van "a mai naptól hatályos és végrehajtható"De a bv szerint nem az számit mi van rajta hanem az ők mikor kapták meg.Kérdésem ha elveszik a postán vagy 2 -3 hétig kavarog valahol a levél akkor az elitélt ücsöröghet .Jelen esetben 4 nap volt a kézbesítés és + 4 amig az irodán dolgozó gépre vitte.Õk ezt az idő pontot tartják jónak./Még jó hogy nem volt beteg szabin a hölgy nem de?!/Köszi neked is Obuda Fan!Ezzel biztos nem élne csak a 8 napját szeretné visszakapni ami jelen esetben pont a húsvétot jelentené számára családi körben.Magányos karácsony után azt hiszem érthető!Köszi mégegyszer!

ObudaFan 2007.01.23. 15:16

Meg lehet próbálni egy kártérítési pert erre hivatkozva, minimális nem vagyoni kártérítésre lehet esély.

T r a v e n 2007.01.23. 10:35

Kedves Gkriszta!

A határozatnak mindenképpen kell jogorvoslati jogosultságra utalnia.Amennyiben ez másodfokú döntés, úgy valószínű, hogy fellebbezésre nincs jogosultság.A határozat ilyenkor valóban a keltezés időpontjában emelkedik jogerőre.

gkriszta 2007.01.23. 09:55

"Jogerős itélet"illetve határozat témájához szeretném a véleményeteket kérni.Egy elitélt a fogház kedvezményt másodfokon eljáró bv biró határozatában kapta meg 14- én.A határozaton szerepel egy mondat mely szerint ez az" itélet jogerős és a mai napon végrehajtható."Ezzel szemben a bv nem 14 .ét sőt nem is 15. ét veszi alapul hanem 23.- át,mondván aznap kapták meg a határozatot postán.Kérdésem jogszerű-e ?Az Ügyvéd levelére is azt a választ kapta hogy ez a szokás/Persze ezt csak szóban az írásos válasz még nem jött.Kérdés leírja -e és ha igen leírhatja -e ezt,és ha igen van -e jogorvoslatnak helye és hol?Tudom ez csak egy hét de aki volt már bent tudja egy perc is sok.Elsőként a bv ügyésznél tett panaszt az elitélt ,ő javasolta a védői megkeresését a bv nek.Most visszakanyarodtunk hozzá?Ördögi kör?Ha van véleményetek szívesen venném!Köszi

ObudaFan 2007.01.13. 15:06

Jó 13 év elteltével szabadulhat.

Jahel 2007.01.12. 08:33

Előre kitervelt, aljas indokból elkövetett, brutális gyilkolásért 17 évet kapott az illető. Jelenleg fegyházas, várja a börtön minősítését.Egyelőre tele van jutalommal, gyökeres változás állt be a jellemében.

Szeretném a szakmai véleményét kérni valakinek, kb. mikor , mennyi kedvezménnyel szabadulhat az illető?Előre is köszönöm a választ.

Reményke 2007.01.09. 18:35

Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat!!!

ObudaFan 2007.01.08. 21:55

Felülvizsgálatnak a bíróság jogerôs ügydöntô határozata ellen akkor van helye, ha

A terhelt javára felülvizsgálatnak van helye akkor is, ha

A terhelt javára felülvizsgálatnak van helye akkor is, ha a büntetôjogi felelôsség megállapítására, a büntetés kiszabására vagy intézkedés alkalmazására olyan büntetô jogszabály alapján került sor, amelynek alkotmányellenességét az Alkotmánybíróság megállapította, de a terhelt már mentesült a büntetett elôélethez fûzôdô hátrányos következmények alól, vagy a büntetés végrehajtása már befejezôdött, illetve végrehajthatósága megszûnt, illetôleg a terhelt már nem áll az intézkedés hatálya alatt. Ebben az esetben a felülvizsgálati indítványt az Alkotmánybíróság határozatának közlésétôl számított hat hónapon belül lehet benyújtani. Felülvizsgálati indítvány benyújtására jogosult a terhelt javára:

A felülvizsgálati indítványt a felülvizsgálat okának és céljának megjelölésével az alapügyben eljárt elsôfokú bíróságnál kell írásban benyújtani.

A bíróság jogerôs ítéletével elbírált cselekmény (alapügy) esetén perújításnak van helye, ha

guba 2007.01.08. 21:31

Reményke!Először azt kellene tisztázni, hogy pontosan mit is kifogásolsz az ítéletben. Amennyit leírtál, az alapján bölcs tanácsot nem nagyon kaphatsz, legfeljebb felsorolásszerűen megismerheted a rendkívüli jogorvoslati lehetőségeket. Legelőször azt kellene eldönteni, hogy ténykérdésekre, vagy jogkérdésekre vonatkozóan kívántok e jogorvoslattal élni. Ennek függvényében lehetne kiválasztani az eljárási formát.Tehát, ha egy pontosabb, és részletesebb tényállást és ítéletet adsz meg, használhatóbb válaszokat fogsz kapni.

derill 2007.01.08. 19:55

Ha Strasbourgba (Emberjogi Bíróság) akartok menni, van néhány kitétel, az egyik az, hogy az ügydöntő határozat meghozatalától nem telhet el 6 hónap. Sajnos az eljárás igen lassu, az elfogadhatósági eljárás (most, hogy lerövidült) kb. 2 év. Ez azt jelenti, hogy ebben a szakban csak azt vizsgálják, hogy nem kell-e első körben elutasítani, mert pl. kifutottál a 6 hónapból, vagy nem meritetted ki a jogorvoslati lehetőségeket stb.

Irhatsz simán levelet oda, ez esetben küldenek majd egy formanyomtatványt, azt ki kell tölteni. Ha rögtön a nyomtatványt töltöd ki, az ugy gyorsabb, de nem biztos, hogy egyedül ki tudod, jobb, ha ügyvédhez fordulsz.

Azonban el kell döntened előtte, hogy mit vársz Strasbourgtól. Õk ugyanis nem harmadfok vagy negyedfok. Nem semmisitik meg a határozatot, max. megállapítják a jogsértést és a kártérítés összegét (ha nem felejtesz el kérni). Ezután tudsz perujrafelvételt kérni, ha az emberjogi eljárás eredményes volt.

Elvileg azonban alapvető emberi jogok megsértése esetén az Alkotmánybírósághoz is fordulhatsz egyedi határozat miatt is, még akkor is, ha az mondjuk LB határozat, ugyanis az alapvető emberi jogok megsértése az Alkotmányba is ütközik.

Kovács_Béla_Sándor 2007.01.08. 19:05

Meg lehet próbálni. De ha esetleg a másik ügyvéd is ugyanazt mondja...

Reményke 2007.01.08. 17:37

Köszönöm a válaszokat. Ügyvédünk van, de sajnos annyit ér, mint halottnak a csók.

Õ annyit mondott, h harmadfokra nem lehet fellebbezni.

A perújításról van fogalmam, de tudnátok segíteni, hol keressek infókat a felülvizsgálatról, ill arról, hogyan lehet az Emberi Jogi Bírósághoz fordulni?!

Ha lenne még lehetőségünk, keresünk egy másik ügyvédet.

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor 2007.01.08. 14:28

Felülvizsgálat, perújítás, Emberi Jogi Bíróság.Nincs ügyvédje?

T r a v e n 2007.01.08. 14:27

Kedves Reményke!

Ha az ítélet jogerőre emelkedett és valamennyi rendes jogorvoslati lehetőséget kimerítettetek (Ítélőtábla vagy Legfelsőbb Bíróság), akkor sajnos nincs mód az ítélet megváltoztatására.

Reményke 2007.01.08. 12:59

Sziasztok!!!

Sajnos valószínűleg már most tudom, mi lesz a válaszotok, de azért felteszem a kérdést: jogerős ítélet ellen már nem lehet semmit tenni?

A bíróság úgy hozta meg a döntést, hogy bár nincs megalapozott bizonyíték, de mivel a "főbűnös" nincs meg, ezért a párom kapjon büntetést.

Persze nem így fogalmaztak, de én nem gondoltam volna, h ilyet is lehet...

Mivel már volt büntetve, hát miért ne...?

Ha esetleg van még egy út, amit megpróbálhatnánk, segítsetek!

Köszönöm!