A kormány felelősségre vonásaforrás főoldal vissza

Avita 2006.09.29. 12:53

Kedves c.t.!

Szerinted az országgyűlési képviselők választása nem a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozik? Érdekes...Szerinted hogyan valósul meg a "megtévesztéssel befolyásolni törekszik" magatartás?

Kedves balek!

Egyrészt nem az volt a kérdés, hogy alkalmazzuk-e vagy sem (megjegyzem, eddig úgy tudtam, a jogszabályok mindenkire vonatkoznak), másrészt a bűncselekményt bizonyítani is tudni kell; hát asszem, ezt nem szükséges tovább ragozni...

c.t. 2006.09.29. 11:32

Btk. 211. § Aki a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó választás, népszavazás vagy népi kezdeményezés során

A tv. pedig így szól.

c.t. 2006.09.29. 11:28

Kedves Avita!

Az idézett törvény a választási törvény által konkrétan szabályozott eljárásokba való beavatkozásról rendelkezik.Tehát ha Gipsz Jakab pénzt kap az ikszért,vagy kilátásba helyezi valaki,hogy jól megveri ha nem a megfelelő helyre ikszel stb.

Persze izgalmas lenne (szinte)minden politikus ellen feljelentést tenni...

balek_a_legnagyobb 2006.09.29. 10:57

Avita, ha ezt alkalmaznak, nem lenne politikus a vilagban.

Avita 2006.09.29. 10:05

Kedves c.t.!

A választás, a népszavazás és a népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény211. § Aki a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó választás, népszavazás vagy népi kezdeményezés során

bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Még akár befejezett bcs. is lehet...

balek_a_legnagyobb 2006.09.28. 22:46

Van 4 evenkent egy valasztas, valasztasz az egyik meg a masik sz*r kozul. Mehet itt a bohockodas, meg a sirasrivas, a kendermagosokon kivul senki se olyan balek, hogy onkent tokon szurja magat ( jelentse fel magat).Mar csak 3.5 ev es valaszthatsz, bird mar ki addig. Beszavazod vityeszt azt neki is adhatsz 4 akar 8 evet is, hogy o is elkurhassa. Ha tenyleg lett volna barmilyen jogi alapja, hogy lepjenek, akkor azt mar a Fidesz vagy mas jobboldali szervezet mar reg meglepte volna, kar itt keresni a megoldast. Szavazz a legjobb belatasod szerint, azt hajra.

ObudaFan 2006.09.28. 21:41

Igen, a diplomáciai védelmet elismerik, de ez a lentieken nem változtat.

the big cat 2006.09.28. 21:36

De a bíróság elfogadja, ha egy állam az állampolgára ügyében lép fel egy más állam ellen.

ObudaFan 2006.09.28. 14:44

Hiába lehet (kivételesen) a nemzetközi jog alanya magánszemély is, a hágai Nemzetközi Bírósághoz csak állam fordulhat.

Popcorn 2006.09.28. 14:29

Köszönöm mindenkinek a hozzászólását, akik segítenek megérteni ezeket a tényállásokat. Nagyra becsüllek titeket!

T r a v e n 2006.09.28. 13:09

Kedves Fórumozók!

Áttekintésre érdemes honlap:www.nemzetijogvedo.huahol részleteket lehet olvasni a rendőri túlkapások eseteiről.

c.t. 2006.09.28. 13:06

Idézné azt a tv. amely ilyen jellegü "választási csalást" rendeli büntetni?

Mert a választások rendje elleni bcs. között ilyen nincs.

Avita 2006.09.28. 12:55

Az mindazonáltal biztos, hogy az államháztartási törvény arra kötelezi őket, hogy tegyék közzé a költségvetésre vonatkozó adatokat, választási évben az első forduló előtt 30 nappal. Ezt ők bevallottan nem tették meg, és ez a magatartás vitán felül kimeríti a visszaélés közérdekű adattal elnevezésű bűncselekmény tényállását.

Ez pedig szvsz a választók megtévesztésének érdekében történt (vö. "hazudtunk reggel, éjjel, meg este"), vagyis a választási csalásnak legalább a kísérlete megvalósult. A befejezettséget valóban nem lehet megállapítani a szavazás titkossága miatt.

the big cat 2006.09.28. 12:17

Egy kérdésre tudom a választ: a Hágai Nemzetközi bíróságot a nemzetközi jog alanyai közötti nemzetközi jogviták rendezésére találták ki. A nemzetközi jog alanya lehet épp egy magánszemély, de nem ez tipikus, és soha nem lehet a bíróság eljárásának tárgya egy állam és a polgára(i) közötti politikai vagy akár belső jogi jellegű vita. A bíróság statutumában így az sem szerepel, hogy "hogy megszüntetessék azokat a jogellenes cselekményeket, amelyek a magyar állampolgárokat érik".

Ezen típusú politikai, vagy jogviták rendezésére a magyar állam szervei és fórumai hivatottak, így amagyar igazságszolgálattás, vagy a magyar alkotmányos politikai véleménnyilvánítás fórumai, így elsősorban, de nem kizárólag a választások, mely apolitikai felelősségrevonás legfontosabb intézménye. Amennyiben bűncselekmény gyanúja merül föl, úgy a bűnüldöző szervek az illetékesek, ha polgári jogi követelés lenne a polgári bíróságok, ha közigazgatási ügy, úgy a közigazgatási szervek, stb.

Remélhetőleg elég átfogó (bár nyilván nem teljeskörű) választ tudtam adni, legalább egy kérdésedre.

Namármost, ha a magyar állam szervei és fórumai a jogorvoslattal irreálisan késnek, vagy azokkat kimerítették, de jogorvoslat nem született, úgy speciális esetekben a strassburgi európai emberi jogi bírósághoz lehet fordulni.

Legjobb jogi belátásom szerint a választási hazugság sajnos egyetlen kategóriát sem meríti ki, (bár szerény váleményem szerint, ha bizonyítható volan a választások megnyerése és a hazugság közti összefüggést, az már köztörvényes bűncselekmény, választási csalás lenne, de sajnos a tanuk nem tudnák bizonyítani, hoygan szavaztak), így marad a politikai felelősség kérédése, amit választásokon lehet leginkább forszírozni. A mentelmi jog kérdése ezért irreleváns, mert bizonyítható szabálysértés, vagy bűncselekmény nem történt.

A magyar jogszabályok szerinti követendő eljárás tehát, választásokon leszavazni a hazugokat. (Sajnos ennek a következménye az lenne, hogy senkire sem szavaznának az emberek, amennyire én meg tudom ítélni józan ésszel a politikusokat).

A morális felelősség pedig nem jogi kategória, aki karrierpolitikus lett az két attribútum közül legalább az egyikkel rendelkezik: semmi máshoz nem ért és/vagy egy gerinctelen erkölcsi hulla. Aki annyira naív, hogy ezt nem látja be, annak nem szabadna szavazati jogot adni.

bootmaker 2006.09.28. 09:59

Szerintem mindezeket a problémát (okat) megoldja a köv országgyülési választás.

B

Popcorn 2006.09.28. 09:43

Úgy látom, hogy még van aki nem látja a fától az erdőt. Én amikor a felelősségrevonásról érdeklődtem eszembe nem jutott a választási ígéretek!!!Hamár egyszer itt tartunk, Gyurcsány nagyon szépen hangzó szavai:"A megszorítás politikája a jövő eltékozlásának a politikája""A reform nem azonos a megszorítással""A megszorításokat elutasítom, mert azok kegyetlen módon mindig lefelé ütnek""A mi kormányunk az adócsökkentés kormánya. Legőszintébb becsület szavamra mondom.""Nem tartom elfogadhatónak, hogy valaki úgy ígér, hogy pontosan tudja, azt nem tudja majd betartani.""Arra való a program, hogy számon kérjük"De visszatérve eredeti témámhoz, mondja meg nekem valaki, hogy milyen többség kell ahhoz a parlamentben, hogy megvonják a mentelmi jogát?Ha pedig rosszul látom a helyzetet, akkor a Független Jogászi Szervezet vagy Bizottság is, egyetemben Mádl Ferenccel és még sok más emberrel együtt.Egyébként meg miért találták ki a Hágai Nemzetközi Bíróságot, ha nem azért, hogy megszüntetessék azokat a jogellenes cselekményeket, amelyek a magyar állampolgárokat érik. Szerintem csak ott lehet felelősségre vonni kormányunkat a "trükkök százaiért", javítsatok ki ha tévedek! Vagy írjátok le az ilyen helyzetben, a magyar jogszabályoknak megfelelő eljárást.

balek_a_legnagyobb 2006.09.27. 14:18

ne nevetesd mar ki magad, te mindent elhiszel, amit a TV-ben latsz? Jogi felelosegre vonas, meg hagai birosag.. hogyne.. meg mindig nemhiszem, hogy egy kampanyszovegnek mi koze van a joghoz, de majd te mindjart jol megmondod a tutit. Nincs olyan orszag ahol betartanak a kampanyban foglaltakat, es olyat se fogsz talalni, ahol a be nem tartasert jogi uton felelossegre vontak volna barkit is. Elobb lesz katonai puncs/forradalom/nepfelkeles/gyilkolas, minthogy ez bekovetkezzen.Szavazol valamit, azt lesz ami lesz, es biztos, hogy nem az lesz amit igertek. Szoval egyszeru szimpatia alapjan, vagy valaki ellen szavazol. Aki meg tenyleg elhiszi ezt a sok baromsagot, annak reszvetem. Ez a demokracia :D

Dr.Attika 2006.09.26. 20:50

Aha! Nincs köze a joghoz. A kormány (ezen belül a miniszterelnök) felelősségét nem a jog szabályozza? Ha jól értem az első felvetést, akkor itt erről van szó. Az nyilvánvaló, hogy magát is legnagyobb baleknek meghatározó személy nem szívesen szembesül átverésével. No de. Ide nem kötelező belátogatni.Õsi vicc:Telefon a rendőrségre: - Kérem jöjjenek ki és intézkedjenek! A szemközti lakásban pornográf jelenetek láthatók. Ki megy a rendőr , nézi a szemközti lakást és közli, hogy innen semmit nem lehet látni. Erre a panaszos:

balek_a_legnagyobb 2006.09.26. 20:21

hudejjo.. politizalunk..azert arra felhivnam a tisztelt "szakemberek" figyelmet, hogy ennek semmi koze a joghoz, legyetek szivesek valami masik forumon elinditani a politikai eszmefuttatast. Koszi.

Popcorn 2006.09.26. 15:37

Nos akkor egyetértek veled, az a baj, hogy már én is kezdek sokmindentől elvonatkoztatni, és próbálok dolgokat belemagyarázni. Ezért kérdeztem vissza, mielőtt félreértelmezem mondandódat.

Dr.Attika 2006.09.26. 15:24

Nemzet alatt hazánk földrajzi területén és azon kívül élő magyarokat értem.

Dr.Attika 2006.09.26. 15:22

Nos. A magyar demokrácia azt jelenti, hogy a nép választ. Két választási lehetősége volt. Ezt a "ferkó gyereket" vagy "viktort". Előbbi azt ígérte, hogy munka nélkül, kölcsönökből biztosítom a megélhetésed, az utóbbi pedig azt, hogy olyan feltételt teremtek, hog munkád gyümölcsét maximálisan élvezdhesdd. A többség ezt a ferit és az azzal járó adósságot, erkölcstelenséget, stb. választotta. Ez volt a népakarat. Ha a nép a munka gyümölcséből akar megélni, akkor ennek megfelelő vezetőt választ, ha munkanélkül, adósságból akar élni, akkor annak megfelelő vezetőt választ. Mindenesetre választása következményét az ellenpólusnak is viselnie kell, mert ez demokrácia.

Popcorn 2006.09.26. 15:09

Dr. Attika a "nemzet" alatt mit vagy kiket értesz?

Popcorn 2006.09.26. 15:06

Igen, nagyjából sejtettem, hogy ez a nagy büdös helyzet áll fenn.

Popcorn 2006.09.26. 15:03

Ácsi-bácsi egy kicsit!Egyrészt: vagy én vagyok alulművelt, vagy Ön túlművelt, de próbáljunk már meg teljes magyarossággal írni: "adekvát" Nincs most kedvem Magyar Értelmező kéziszótárt bújni.Másrészt: szerintem mindegy "mindenféle színű rajongásom", ez nem tartozik Önre.Harmadrészt: ha mindig hagyjuk, hogy az állam kormányzatai mindig mindent büntetlenül megússzhassanak, akkor a jövőben minden kormányzat mindig mindent megfog tenni, amit éppen kénye kedve tartja, mert úgysem lesz felelősségrevonás. Ön ezt látja helyesnek? Nem inkább az a helyes, ha minden politikusnak megálljt tudnánk parancsolni, főleg ilyen kardinális kérdésekben? Egyébként meg nem csak a politikai győzelemről beszélünk, hanem az EU-hoz benyújtott pénzügyi válságkezelő programok adatainak valóság tartalmáról is, amit egyébként ők észrevettek és pont ezért vissza is dobtak.Szégyen, hogy ezt megengedhetik maguknak!Szégyen, hogy külföldi rokonom csak azt kérdezi tőlem az üggyel kapcsolatban, hogy ez az ember a Magyar Miniszterelnök?Ön nem szégyenli ezt a személyt?


tomas64 2006.09.26. 14:58

Egyetértek Attikával is és Kbs-sel is, én csak arra utaltam korábban, hogy akár orbán, akár gyurcsány gyilkolja le pl. az anyósát, ha azt csak úgy szimlán teszi meg, ugyanúgy a Btk 166. §-a alapján vonható felelőséégre, mintha én tenném, vagy te!

Dr.Attika 2006.09.26. 14:49

Figyusz!Politikai bűnözők büntetőjogi felelősségre vonására nem felkészült a mi társadalmunk. Úgy 250 évre visszamenőleg mit látunk? Gróf Batthyány Lajost (42) kivégezték az osztrákok- ő nem volt politikai bűnöző mégis meghalt. Nagy Imrét felakasztották komcsi elvtársai. - ő sem volt politikai bűnöző mégis meghallt. Egyik sem érdemelte meg, hogy élete így érjen véget. Ezt a mostani "politikai ámokfutó"-t meg saját lelkiismerete "öli meg". Õt nem lehet kivégezni, mert a jogállam nem engedi meg. Akkor most ki , mit akar tenni?Szerintem a politikában tevékenykedő szarháziak kipucolását kezdte meg a nemzet. Ez akár több évbe is beletelhet. Ha van időnk, akkor várjuk ki. ha nincs időnk, akkor sajnos az erkölcsi megtisztulás élményéről maradunk le.Dr. Béres-Deák Attila

Kovács_Béla_Sándor 2006.09.26. 14:32

Nem fogod elhinni: azt írsz be az adóbevallásodba, amit akarsz. Önmagában az sem bűncselekmény.Próbálja már megérteni mindenféle színű rajongó: a politikai győzelemnek nem a büntetőjogi bunkó forgatása az adekvát módja. Az a diktatúrákban szokás.

Popcorn 2006.09.26. 14:21

Ez igenis, hogy jogi probléma. Ha nem jogi probléma, akkor bárki azt ír be az adóbevallásába is amit akar? És az is csak politikai propaganda? Na ne viccelődjünk továbbra is!

Kovács_Béla_Sándor 2006.09.26. 14:02

Csak éppen az eljárás meg sem indulhat, ha az országgyűlés nem adja ki az illetőt. (Nem vonja meg a mentelmi jogát.)De ez esetben erre sem lesz szükség; az egész nem jogi probléma, hanem politikai propaganda.

Hadd emlékeztessek 2002-re, amikor a másik oldal választóinak ígérték meg, hogy egy csomóan ülni fognak... No, az sem volt kisebb marhaság.

Popcorn 2006.09.26. 13:41

Nagyon szépen köszönöm a választ, mely megnyugtató.

tomas64 2006.09.26. 11:28

már úgy értem, különös részben (már megint nem olvastam el, mit írtam)

tomas64 2006.09.26. 11:27

A magyar jogszabályok nem tesznek különbséget büntető eljárásjogilag emberek között. A képviselői mentelmi jog sem véd meg senkit, ha a Btk. különös részébe leírt törvényi tényllást megvalósította és a bíróság az elköevetésben bűnösnek nyilvánította.

Kovács_Béla_Sándor 2006.09.26. 10:55

Van ilyen. Annak idején egy egész jelenet készült a fontos emberről, aki nem értette, mi a vicc a "mije fáj a betegnek..." kezdetű történetben...

Popcorn 2006.09.26. 10:24

szerintem nem olyan vicces

Kovács_Béla_Sándor 2006.09.26. 10:23

„el lehet-e vinni ezt az ügyet a Hágai Nemzetközi Bíróság elé?”

Ehhe, hehe...

Popcorn 2006.09.26. 09:48

Tistelt Ügyvédek!

Ma reggel a hírtv-ben hallottam, hogy a Független Jogászok talán Szervezet kiadott egy nyilatkozatot, miszerint az MSZP törvénysértést követett el, mikor visszatartotta a választások előtt az államdósság helyzetét, a költségvetési hiány mértékét, valamint, hogy ezek számadatait meghamisították. Mádl Ferenc nyilatkozatát is hallottam, mely szerint hivatali esküjét is megszegte. Kérdésem az, hogy a Magyar jogszabályok, törvények engedik-e, hogy felelősségre lehessen vonni miniszterelnökünket, valamint mindazokat, akik ehhez aszisztáltak, ha nem, akkor el lehet-e vinni ezt az ügyet a Hágai Nemzetközi Bíróság elé?Ha nem pontosan fogalmaztam a nyilatkozatokkal kapcsolatban elnézést kérek, igyekeztem a lényeget megfogalmazni.