be 69 § helpforrás főoldal vissza

Agent Cooper 2014.03.15. 12:43

Kedves picurka68!

Azt innen senki nem fogja megmondani. Meg kell próbálnia (vesztenivaló nincs), aztán majd dönt a bíróság.

Üdvözlettel: Agent Cooper

picurka68 2014.03.14. 17:05

Köszönöm a gyors válaszokat. Most azután érdeklődnék, ha be adom fellebbezést mire számíthatok, elengedik mivel utólag is tudom igazolni, hogy dolgoztam nem engedtek el és benne van az értesítésben hogy Erről mint vádlottat azzal a figyelmeztetéssel értesíti, hogy az ülésen megjelenhet, de jelenléte nem kötelező.

ObudaFan 2014.03.14. 14:36

Ugyanabban az eljárásban is lehetnek eltérő eljárási cselekmények, amelyek közül valamelyiken meg kell jelenned, másokon nem. Például ha sértett vagy, akkor ha éppen tanúként hallgat meg a bíróság, akkor kötelező megjelenned. Ha nem, akkor nem kötelező megjelenned, de mindenről kapsz értesítést a bírói szakban.

bokros 2014.03.14. 12:58

Erre nincs értelmes válasz.A rendbírság ellen fellebbezést kell benyújtani

picurka68 2014.03.14. 10:47

Üdvözlöm!

Arra szeretnék választ kapni, hogy kaptam értesítést büntető ügyben.Az értesítésben dőlt betűkkel van írva és aláhúzva hogy a megjelenés nem kötelező.Egy napja kaptam egy végzést arról, hogy mivel nem jelentünk meg a tárgyaláson rendbírsággal sújtanak. Arra keresem a választ, hogy most akkor miért kaptam a bírságot?

Agent Cooper 2013.10.18. 15:18

Kedves Péter12345!

Ugyan mi értelme lenne a fellebbezésnek (és minden más jogorvoslatnak is), ha nem lehetne megváltoztatni a határozatot? Egyébiránt a rendbírság kiszabása ellen bejelentett jogorvoslatnak halasztó hatálya is van. Tehát mindenképpen érdemes jogorvoslattal élni.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Péter12345 2013.10.16. 18:00

Köszönöm a gyors választ! Bementem ma a bíróságra , ahol azt tanácsolták hogy jelenjek meg a következő a következő időpontban és "valószínüleg" el fogják engedni a rendbírságot. Ez mennyire bevett szokás? Tekintve hogy valamilyen okból kifolyólag a bírság maximumát szabták ki rám. (először fordult velem elő) És ha beadtam a fellebbezést akkor van-e egyáltalán lehetősége még a bírónak hatályon kívül helyeznie a határozatot a rendbírságról?

ObudaFan 2013.10.16. 10:05

Egyrészt fellebbezz, mert azzal veszítenivalód nincs. Másrészt a bíróságon, az igazságügy-miniszternek címezve kérheted az elengedését a rendbírságnak, azzal sincs veszítenivalód. Harmadrészt már most a fellebbezésben kérj részletfizetést arra az esetre, ha megmarad a rendbírság, mert ha már most kéred, az illetékmentes.

Péter12345 2013.10.15. 12:27

Üdvözlöm !A dolog abból indult hogy ellopták a motoromat amit az ablakból láttam, hívtam a rendőrséget, tettenérték a 2 elkövetőt, vallomást tettem majd ment a bíróságra az ügy. Az első tárgyaláson szintén vallomást tettem minden rendben ment, az elkövető tettestársa azonban nem jelent meg. Újabb tárgyalást tűztek ki amin sajnos nem jelentem meg, amiért most a bíróság 200.000.- Ft rendbírságot szabott ki rám. Munkahelyem jövedelmem nincs és ahogy az a levélben van ha nem tudok fizetni, 40 nap elzárásra változik a bírság. Mit tehetek így utólag ? Azt értem hogy a mulasztás büntetéssel jár, de miután a vallomásom több példányban rendelkezésre áll amihez hozzátenni semmit nem tudok egy kicsit indokolatlannak tartom a 200.000- Ft-ot. Kérem mielőbb válaszoljanak, mert azt olvastam hogy ha lejár a 8 nap amíg lehet fellebbezni és nem tudok fizetni akkor mindenképp le kell ülnöm. Mik a lehetőségeim? Lehet-e csökkenteni a kiszabott összeget vagy elengedni? Vagy mi erre a gyakorlat? A választ előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor 2006.08.21. 11:21

Egyébként a fórummező fölött húzódik egy szürke csík, a bal szélén "Törvénytár" felirattal. Ha Be. feliratra kattintasz, csodát fogsz látni.

Kovács_Béla_Sándor 2006.08.21. 11:20

Az idézéssel szembeni mulasztás következményei

69. § (1)68 Ha a terhelt, a védő, a tanú vagy a szakértő idézés ellenére nem jelenik meg, és ezt előzetesen, mihelyt az akadály a tudomására jut, haladéktalanul, vagy ha ez már nem lehetséges, az akadály megszűnése után nyomban, alapos okkal nem igazolja, illetőleg az eljárási cselekményről engedély nélkül távozik,

(2)69 Ha a terhelt, a védő, a tanú vagy a szakértő önhibájából olyan állapotban jelenik meg, hogy nem hallgatható ki, illetőleg az eljárási kötelezettségeit nem képes teljesíteni, a következő kihallgatására, illetve eljárási kötelezettségének teljesítése érdekében a terhelt elővezetése rendelhető el, a tanú rendbírsággal sújtható vagy elővezetése rendelhető el, a védő és a szakértő rendbírsággal sújtható. Az okozott költség megtérítésére a felsoroltakat kötelezni kell.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben a terheltet, a védőt, a tanút és a szakértőt a meg nem jelenésével, illetőleg az eltávozásával okozott költség megtérítésére határozattal kell kötelezni.

(4) A 68. § (1) bekezdése szerint idézett katona mulasztása esetén az (1)-(3) bekezdés rendelkezéseit kell alkalmazni.

(5) Ha a 68. § (2) bekezdése szerint idézett kiskorú nem jelenik meg, és gondozója nem igazolja, hogy a kiskorú meg nem jelenésében vétlen, a gondozó rendbírsággal sújtható, és a meg nem jelenéssel okozott költség megtérítésére határozattal kötelezhető.

(6) Ha az ügyész a bíróság értesítésében megjelölt időben és helyen olyan eljárási cselekményen nem jelenik meg, amelyen részvétele kötelező, erről a bíróság a felettes ügyészt tájékoztatja.

(7) Az idézéssel szembeni mulasztás következményei akkor alkalmazhatók, ha az idézés a 67-68. § rendelkezéseinek, kézbesítése pedig az e törvényben és a külön jogszabályban foglaltaknak, illetőleg az egyéb előírásoknak megfelel.

Hedo 2006.08.21. 11:17

mégegy a be 69 § is lécci.