Verekedés (segítség)forrás főoldal vissza

afonyalekvar 2006.08.23. 08:04

Az jó, csak ne használj idézőjelet, ha magadat idézed vele.. :)

Ezt viszont nem tudom elfogadni:

„passzív bűnsegéd viszont nem ilyen aktív lelki ráhatást gyakorol, hanem valamilyen jogi alapon - például a szoros családi kapcsolaton - nyugvó kötelességét a tettesi cselekmény sikerét kívánva (egyenes szándék) avagy abba belenyugodva (eshetőleges szándék) akaratlagosan szegi meg, s ezáltal a tettes számára - az utóbbi által is felismerten - a bűncselekmény elkövetését lehetővé teszi vagy megkönnyíti. ...”

péterapó 2006.08.22. 23:56

afonyalekvar !Hirtelen ez akadt a kezem közé büntetőjogi aranyköpés gyűjteményemből.

Üdv P.

afonyalekvar 2006.08.20. 21:46

@ Péterapó!

Ezt az idézetet meg honnan vetted?

@ Löki!

Egyetértek, én is ugyanerre gondoltam.

péterapó 2006.08.20. 10:08

A Btk. 21. §-ának (2) bekezdése értelmében" bűnsegéd az, aki a cselekmény elkövetéséhez szándékosan segítséget nyújt, mégpedig tettek (fizikai bűnsegély) avagy tanácsadásban, biztatásban, helyeslésben megnyilvánuló módon a tettesben már kialakult szándék további erősítése (pszichikai bűnsegély) révén.A pszichikai bűnsegéd tehát a cselekmény megvalósítására már elhatározott tettes szándékát - azt felismerve akár az elkövetés előtt, akár a végrehajtás folyamán értelmileg támogatva tovább erősíti. A passzív bűnsegéd viszont nem ilyen aktív lelki ráhatást gyakorol, hanem valamilyen jogi alapon - például a szoros családi kapcsolaton - nyugvó kötelességét a tettesi cselekmény sikerét kívánva (egyenes szándék) avagy abba belenyugodva (eshetőleges szándék) akaratlagosan szegi meg, s ezáltal a tettes számára - az utóbbi által is felismerten - a bűncselekmény elkövetését lehetővé teszi vagy megkönnyíti. ...

A tevésről való tudatos lemondásnak a tettesre gyakorolt szándékerősítő hatása ilyenkor éppen abban áll, hogy a tettes előtt nyilvánvalóvá válik: a bűncselekmény megakadályozására jog szerint kötelezett személy elhárító beavatkozásától vagy a leleplezéstől nem kell tartania. Amikor tehát a passzív bűnsegéd a tettes előtt kifejezésre juttatja, hogy a szándékolt cselekmény felismerése ellenére tétlen marad: passzivitásával objektíve elősegíti a bűncselekmény elkövetését. Következésképpen a bűnsegédi minőség megállapíthatóságának megítélése szempontjából nincs jelentősége annak, hogy egyrészt a bűnsegélyt képező magatartás ténylegesen milyen mértékben növelte a tettes akarat-elhatározását, másrészt, hogy a tettes esetleg a bűnsegéd döntésétől függetlenül is megvalósította volna a bűncselekményt. Ezek a tényezők ugyanis csupán a büntetés kiszabása körében értékelhetők."

Lökött 2006.08.18. 19:02

Tiszteletem

péterapó 1etértek. Õrizetben kitisztult volna a látásuk, s lett volna idő egy hangyányit gondolkodni is.

Csoportos minősítés nem áll meg véleményem szerint, mert az alaptényállásból azt hámoztam ki, hogy a topic indító 1 pofon, rokona rugdosta. A harmadik személy, csak szétválasztani ment......... Ha ezt a független tanúk is alátámasztották ( akik a mentőt-yardot hívták ), a csoportosság kizárható.

R. Dani max. garázdaság - kts ( indítvány esetén ) amit elkövetett, az 1 pofonnal, ami lehet megszüntetés is, a társadalomra való csekély veszélyességi fok miatt.

Az drága rokony, már rázósabb. Orvosi látlelet függvénye. Sts kísérlet bizti megáll, ha mentőt hívtak a szerencsétlen fagyizónak. De azért számba venném, a rokon sérüléseit is, mert ha igaz, hogy eltört az orra, akkor visszafelé megáll az sts. Tehát jó típusú, dupla gyanúsított, szkanderezzenek.......

A többiek, csak perlekedjenek. Én azt vallom, a kocsmában, egy sör, zsíroskenyér - hagyma koprodukcióban beszéljük meg a nézeteltérést. Fiatalság - bohóság...........

péterapó 2006.08.18. 17:59

T. afonyalekvar +Wasp!

Szépen tudjátok harapdálni egymást..mi van ha közben R.Danit meggyanusítják súlyos testi kisérletével??Amit esetleg csoportosan követett el a rendőrség szerint.

Másfél kilométeren keresztül kergetek valakit, közben egy ismerősökkel teli kocsiba beszállok ... gabival.... és ugy folytattuk az üldözést."

Én őrizetbe vettem volna az egész társaságot... Üdv P.

afonyalekvar 2006.08.17. 11:26

„látod - látod. a végén egyenesen hiányolni fogsz. ;)”

Ne vegyél rá mérget :))

_Wasp_ 2006.08.17. 08:59

Najó teszek még egy kisérletet, csak hogy a békesség megmaradjon.

Egy konkrét kérdésed volt (ami jogi jellegű) az Ad2-vel fémjelzett.

Magyarán: Dani miképpen lehet elkövető (az akadémiai jellegű súlyos testi sértésre), ha ugye csak egyszerüen félreállt, ott sem volt, stb.A válasz egyszerű: ilyen a bírói gyakorlat. Ahhoz, hogy az elkövetői körből kikerüljön, lényegesen többre van szükség, mint hogy a testi sértés okozásában ne vegyen részt, gyakran még az sem elég, ha nem tartja vissza a tettest elég határozottan.

Egyébként a súlyos illetve könnyű testi sértés elhatárolásában már korántsem ilyen egységes a bírói kar, előfordult hogy a passzív alany orrából kiállt a törött csont (könnyű testi sértés), de egy szimpla (nagy kiterjedésű) kék folt viszont 8 napon túl gyógyulónak minősült. Általában azért a 8napont túli minősítéshez azért törni-szakadni kell a dolgoknak.

„A stílusod még mindig elvarázsol. ”látod - látod. a végén egyenesen hiányolni fogsz. ;)________________peace

afonyalekvar 2006.08.16. 20:50

A stílusod még mindig elvarázsol.

Az eddigieket fenntartom.

Kérdéseimre nem válaszoltál.

Bye.

_Wasp_ 2006.08.16. 18:45

Szia kedves Mimóza Úrhölgy!

Ez nem tantermi jogesetmegoldás volt, ahol a papírízű okoskodás elég. A srác megkérdezte mire számíthat. Én válaszoltam: EZ van ha 8 napon belül, EZ van ha túl. Az egész kötekedésed/szőrszálhasogatásod onnan indult, hogy nem értetted sem a jogi alapokat, sem azt, hogy tulajdonképpen mi volt a kérdés.

Gyanítom hogy sem verekedést nem láttál még közelről, sem nyomozást.Ez még változhat, szerezhetsz tapasztalatot. (remélem, csak az élet napos oldaláról) De azért belegondolhatnál a bíróság, illetve a sértett helyzetébe:A srácot meg akarják verni, ezért végigkergetik a városon. Az első utoléri, földre küldi, aztán félreáll csendben, amíg a többi hülyére rugdalja. (mit gondolt? Mit csinálnak vele? Megcsikizik? Mennyire történhetett tőle az esemény?)

És Te felelősségteljesen ki mered jelenteni, a jelenléte nem volt szándékerősítő, a testi sértést segítő hatású.

Sarkítom a dolgot hogy megértsd: ha a megvert srác agyi vérömleny miatt (agyrázkódásnál gyakran előfordul) holnap meghal, akkor is ilyen nyugodtan mondanád: csak önálló tettes vagy egy könnyű testi sértésre/tettleges becsületsértésre, nem kell aggódnod? A hulla úgyse tesz magánindítványt...

Ehh hagyjuk. Nyilván elbeszélünk egymás mellett.

Humorérzék ügyileg kihívásokkal küzdesz, az általános részt pedig nem nézted meg azóta sem. Olyan részletkérdéseken lovagolsz, amiknek eldöntése általunk ismeretlen tényezőktől függ, ezérta magam nevében ezt az értelmetlen vitát befejeztem.

Ha könnyebb a lelkednek, nyugodtan képzeld azt, hogy igazad van. Nekem nem fog fájni...

Bye!

______________pedig szeretem az áfonyalekvárt... affene.

afonyalekvar 2006.08.16. 17:20

Szia Cinikus Úr!

Nem vagyok sértődős, különösebben nem izgat ha ilyeneket írsz, mint

„NEM CSINÁLTAD MEG A FELADOTT LECKÉT! Ülj le, fiacskám, elégtelen! ;)”

Magadról állítasz ki bizonyítványt.

Először is: a jogeset szerint könnyű testi sértésről van szó. Pont.Erre eddig meg sem próbáltál válaszolni.

ad 2: ha súlyos testi sértésről van szó, és Dani ott volt (elmondása szerint nem, mert elment a helyszínről miután kiosztotta a pofont!, tehát ebből a szempontból lényegtelen hányan üldözték, s lehet, hogy ő érte utól előbb) Dani tudata nem fogta át a súlyos testi sértés okozását, s nem volt jelenléte szándékerősítő hatású!Erre válaszolj légy szíves!

ad 3: Újra észlelem, hogy el sem olvastad, amit írtam (többek között erre fel volt a szerinted cinikusnak szánt: "Olvasd el újra!" megjegyzés).

„Az olyan pofon, ami nem okoz testi sérülést, még mindig nem könnyű testi sértés, hanem tettleges becsületsértés.”

Előtte írtam! :

„Esetleg k.t.sértést hiszen a két sérülés - ütés-arcon, rugdosás-has tájéka környékén -könnyen elkülöníthető! Ha van ilyen 8 n.b-i sérülés akkor lehet k.t.sértés,ha nincs, akkor -ahogy már azt korábban írtam - tettleges becsületsértés.”

Nem figyelsz, írogatod nekem, hogy indulatból írok, kukaságokat írok, közben a legelemibb vitaszabályokat sem tartod be.

_Wasp_ 2006.08.16. 16:55

Kedves Áfonyalekvár!

Sajnálattal látom, hogy még mindíg az indulataid vezetnek. Ja igen.... olvasd vissza a hozzászólásaidat mielőtt óbégatsz a vélt sérelmeid miatt. A mondás szerint: amilyen az adjonisten....Naaa? ugye-ugye. Megérdemeltél egy kis cinikus hangvételt.

Ezt írtad:„Én értem utól de akkor azt hittem egyedül mentem utánna és a térdemben azelőtt kezelt sérülés kiujult! Miután a srác szembe fordult velem lekevertem neki egy fülest és én onnan odébb álltam. " (!!!) ” Jogeset szerint elment a helyszínről. (nincs mi lett volna, ha..)

Elegánsan átsiklottál egy lényeges momentumon:„másfél kilométeren keresztül kergettem közben egy ismerősökkel teli kocsiba beszálltunk gabival és ugy folytattuk az üldözést.”Szerinted mennyiben önállóan üldözte? Hátraszolt talán: "Fiúk hagyjátok, ő az enyém?" :)De a gond nem ezzel van, ez megítélés kérdése lehet. Majd elvitatkozik rajta az ügyész és a védő, mennyire életszerű ez a történet (szerintem semennyire), hogy valaki elfelejti hogy együtt üldözték a delikvenst, segít elejteni, és nem észleli hogy a többiek bántalmazzák.

A legnagyobb probléma a hozzászólásoddal (a kétségbeesett erőlködéstől eltekintve) az volt, hogy:

NEM CSINÁLTAD MEG A FELADOTT LECKÉT! Ülj le, fiacskám, elégtelen! ;)(nehogy megsértődj...)

De már kétszer próbáltam neked segíteni, a tettesi - részesi kérdésben, és még mindig ilyeneket írsz:

„Elkövetője (tettese) semmi szín alatt nem lehet Dani. Véleményem szerint azonban még részese sem lehet.”

A részes is elkövető! A tettes nem egyenlő az elkövetővel! Jóreggelt!!A különös részt sem sikerült megnézned. Az olyan pofon, ami nem okoz testi sérülést, még mindig nem könnyű testi sértés, hanem tettleges becsületsértés.

De tudod mit: én a magam részéről feladtam, és beláttam, hogy ez a diskurzus így értelmetlen. Több sikert a továbbiakban.

És hadd használjam fel a helyet arra, hogy bocsánatot kérjek tőled, igazán nem akartalak megbántani. Azt hittem a hozzászólásodból (de tényleg) hogy ezt a stílust favorizálod. Ha nem szereted, vagy nem megy: te se erőltesd a jövőben.____________________nem azért van igazam mert idősebb vagyok nálad (cirka 10 évvel), hanem azért mert néha elolvasom a jogszabályt is mielőtt beírok valami kukaságot. De néha ez sem ment meg :)))

afonyalekvar 2006.08.16. 16:26

Szia kislucky!

Szerintem azért lesz belőle büntetőeljárás, mert már van egy súlyos testi sértés(a sértett megelőzőleg eltörte vszleg Gabi orrát, illetve nem tudni, de lehet, hogy Gabi is 8 napon túl gyógyuló sérülést okozott a sértettnek), így azt hiszem, hogy a garázdaságot sem fogják hagyni szab. sértésnek, hanem egy eljárásban bírálják el.

Egyébként az elhatároló elem szab.sértés és bűncs. között (t.i. erőszakos magatartás) ebben a cselekményben (Dani) megvan.

Tehát ha garázdaság, akkor csak bűncs. lehet.

kislucky 2006.08.16. 15:43

üdv,

afonyalekvar 2006.08.16. 14:59

Kedves Wasp!

A stílusodat már megszoktam (talán már hiányzik is, de erre azért nem vennék mérget).

Azt azért látom, hogy nem nagyon akarod meghallgatni a másikat, így azonban nehéz egy levegőbe kiálltó emberrel vitázni..(sértegetéssel meg nem mész semmire)

Tegyük azért fel, hogy ezt a rövid kis eszmefuttatást (és az előzőeket!) végigolvasod.

Ne csalj! Olvasd el az előző beírásaimat!

Elmondom, hogy én hogy látom a dolgokat, onnan, hogy Dani a sértettet (S) utoléri.Dani (aki még egyedül van) lekever egy fülest S-nek, majd továbbáll.

R.Dani 2006.08.09. 19:02:09

„"Én értem utól de akkor azt hittem egyedül mentem utánna és a térdemben azelőtt kezelt sérülés kiujult!Miután a srác szembe fordult velem lekevertem neki egy fülest és én onnan odébb álltam. ” (!!!)

Jogeset szerint elment a helyszínről.(nincs mi lett volna, ha..)

„"De gabi is kiszállt a kocsiból és kegyetlenül összerugdosta a harmadik fiu (peti) pedig próbálta lerángatni róla!”"

Tehát Gabi az aki a sérüléseket okozta!(ebben úgy vettem észre, hogy nincs közöttünk vita)

Ennek fényében különösen érdekes az a beírásod, amit 2006.08.14-én tettél:

„Kedves Áfonyalekvár:

Ha súlyos testi sértés lesz belőle, akkor annak a jelek szerint ELKÖVETÕJEa kis pofon ellenére is R.Dani!(részes, de akár társtettes is lehet)

De szerintem ez már volt az anyagban ;)”

Benne van bizony, ezért kellene azt jobban tudnod, hiszen V. éves vagy.

Elkövetője (tettese) semmi szín alatt nem lehet Dani.

Szeretném ha ezt a beírásodat megmagyaráznád!

Véleményem szerint azonban még részese sem lehet. Persze ezen már el lehetne vitatkozni, csak nem hiszem hogy érdemes, hiszen, ehhez tudni kellene az összes apró részletet, amire a bíróságon, vagy a szemle(esetleg a bizonyítási kísérlet) során derülne fény.

(Ilyenekre gondolok mint, hogy ki hol állt, mi volt a cselekmény dinamikája, szemtanúk mit láttak az esetből, mi derül ki a vallomásokból etc.)

A jogeset azonban adott.

"Én értem utól de akkor azt hittem egyedül mentem utánna és a térdemben azelőtt kezelt sérülés kiujult!Miután a srác szembe fordult velem lekevertem neki egy fülest és én onnan odébb álltam."

Odébb állt. Vagyis -ha nem is szó szerint elpucolt-, de Dani elment a helyszínről, s nem volt szándékában súlyosabb sérülést okozni.

Gabi azonban, akit a S korábban bántalmazott (betörte az orrát)

(R. dani:láttam gabinak bevolt tőrve az orra és tiszta vér volt a keze.)

már nem volt ilyen kesztyűs kezű. Erősen ittas volt (R. Dani elmondása ugyancsak) és nem érdekelte, hogy ki van ott vagy ki nincs. Csak rugdalt. Az, hogy a távozó Dani szándékerősítő hatású lett volna, azt te sem gondolod komolyan..„(pszichikai bűnsegéd kilőve)”

Hogy fizikailag könnyítette volna meg a súlyos testi sértés elkövetését? Azt sem tudta R. Dani, hogy jönnek utána!! És a pofon után (inkább füles ahogy írja) rögtön távozott!„(fizikai bűnsegéd kilőve)”

Felbújtásról meg nem is szólok (bár lehet, hogy ezt is belemagyarázod..).

Mindezek mellett fenntartom a korábbi álláspontomat és ha nincs 8 nt sérülés(elfogadva az álláspontodat, hogy akár az is lehet a rugdalás eredménye, de a kis fülesé semmiképpen), akkor sztem a kettejük cselekménye a garázdaság tényállását meríti ki.Ebben sztem nincs vita közöttünk(remélem ebben legalább egyetértünk).

Ha van 8 nt sérülés, akkor sem hiszem, hogy a két cselekményt egy tényállásba lehetne illeszteni.

R. Dani és Gabi is másokra tekintet nélkül követte el a cselekményét.

Én Gabinál ebben az esetben egy s.t.sértést tudnék megállapítani,(azt hiszem ebben sincs vita)

R.Daninál meg egy garázdaság alapesetét.

Esetleg k.t.sértést hiszen a két sérülés - ütés-arcon, rugdosás-has tájéka környékén -könnyen elkülöníthető! Ha van ilyen 8 n.b-i sérlés akkor lehet k.t.sértés,ha nincs, akkor -ahogy már azt korábban írtam - tettleges becsületsértés.

De! Sztem mindezek beleolvadnak a garázdaság tényállásába, mert az több tényállási elemet foglal magában és azokat R.Dani maradéktalanul megvalósítja: „kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen”.A mások általi objektív észlelhetőség is meg van, hiszen vannak tanúk, akik látták a egészet (vszínű, vmi forgalmas hely lehetett).

Egy megjegyzést még engedj meg nekem.Nem biztos, hogy azért mert egy évvel idősebb vagy, attól még tévedhetetlen is.

Az, hogy úgy próbálsz meg érvelni az igazad mellett, hogy a másikat lenézed, vagy megpróbálod megsérteni, az lehet hogy nyerő taktika (egyetemeden, vagy a tárgyalóteremben), de nem biztos, hogy szimpatikus is. Én a legjobb tudásom szerint próbálok meg egy jogesetet megoldani, és nem erőből, sértettségből, hanem ésszel és türelemmel.

Higgadtan olvasd végig újra a hozzászólásomat.

_Wasp_ 2006.08.16. 00:46

Kedves Áfonyalekvár!

Még lefekvés előtt:Gyúrnod kéne keveset a különös részre is sajnos a jelek szerint...

Ugyanis (feltéve de nem megengedve) ha Dani kis fülesét önállóan bírálnák el (ami a Te szavaiddal Micimackón se ejtene sebet, tekintve a tudattartalmat, és hogy minden sérülést Gabi okozott) akkor az nem könnyű testi sértés, hanem TETTLEGES BECSÜLETSÉRTÉS lenne.

De szívesen meghallgatnám az ellenérveidet mindkét hozzászólásomhoz.

_____________Vitapartner mód OFFZZZzzz.

_Wasp_ 2006.08.16. 00:01

Kedves Áfonyalekvár!

Egyre érdekesebb dolgokat írsz:"a kis pofon és a rugdosás nem alkalmas komolyabb sérülés előidézésére."Szerinted életszerű? Én küzdősportokat űztem/űzök több mint 10 éve, és biztos vagyok abban, hogy rögzített helyzetben (földön) a rugdosás elszenvedője csak isteni csodával úszhatja meg komolyabb sérülés nélkül.Ehhez különösebb kommentárt sem fűznék,(lásd: a nézők mentőt is hívtak) mindez önmagáért beszél. Talán csak annyit engedj még meg:

A nagy kiterjedésű zúzódások egyébként minősülhetnek 8 napon túl gyógyulónak. (ha valakinek egy foga kiesik az 8 napon belül gyógyul. Ki hinné, ugye?? Szóval nézz utána, mielőtt beírsz, egy csomó mindent nem lehet IQ-ból kisakkozni...)

Hosszan fejtegetted ezután miért nem érted, miért lehet a rugdosás következtében létrejött lehetséges súlyos testi sértés elkövetője Dani.Ezt szomorúan hallom, tekintve, hogy még egy bümetőjog államvizsga minden bizonnyal előtted áll. Ha nem tudtad értelmezni a tettesi - részesi hozzászólásomat, az félek, nem csak az én hibám.De nincsen semmi baj, ugorjunk vissza másodév elejére:

Az elkövetők19. § Elkövetők a tettes és a társtettes (tettesek), valamint a felbujtó és a bűnsegéd (részesek).20. § (1) Tettes az, aki a bűncselekmény törvényi tényállását megvalósítja.(2) Társtettesek azok, akik a szándékos bűncselekmény törvényi tényállását, egymás tevékenységéről tudva, közösen valósítják meg.21. § (1) Felbujtó az, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír.(2) Bűnsegéd az, aki bűncselekmény elkövetéséhez szándékosan segítséget nyújt.(3) A részesekre is a tettesekre megállapított büntetési tételt kell alkalmazni.

Danira Gabi által elkövetett súlyos testi sértés vonatkozásában nyilvánvalóan a 21. § (2) alapján: mint potenciális bűnsegédi bűnrészesre utaltam.

Remélem most már sikerült megérteni. Ha nem, néhány BH-s példával tudok segíteni:

„BH1988. 213.A súlyos testi sértés bűntettében bűnsegéd, aki a tettesi magatartást kifejtő házastársával egyetértésben a bántalmazásnál végig jelen van és a sértett kezei-lábai összekötözésében is tevékenyen részt vesz [Btk 21. § (2) bek., 170. § (2) bek.].”

példa a pszichikai bűnsegélyre (remélem ismerős a fogalom)„I. Pszichikai bűnsegély megállapításának van helye, ha a rablás elkövetésénél jelenlevő terhelt ismeri az erőszakot alkalmazó tettes célzatát s azzal egyetértve erősíti a tettes jogtalan eltulajdonításra irányuló szándékát [1961. évi V. törvény 14. § (2) bek., 299. § (1) bek.].”

valamint

„BH2005. 167III. A bűnsegéd büntetőjogi felelőssége megállapításának nem feltétele, hogy már előzetesen is szándékerősítő hatást fejtsen ki; elegendő, ha a bűncselekmény megvalósítása közben biztosítja támogatásáról az elkövetőt [1978. évi IV. törvény 21. § (2) bek., 1978. évi IV. törvény 166. § (1) bek. és (2) bek. c) pont, 1978. évi IV. törvény 321. § (2) bek.].”

Több anyag kigyüjtésére számodra ma már nem lesz időm, szerintem vedd holnap kicsit elő az általános részt.

__________________szétszórt és figyelmetlen W. aki néha goromba is.Bocsánat!Nem bántásból... csak már nekem is késő van

afonyalekvar 2006.08.15. 16:49

Kedves Wasp!

Kissé szétszórt vagy, ezért kezdjük a legelején.

R.Dani 2006.08.09. 19:02:09

„Én értem utól de akkor azt hittem egyedül mentem utánna és a térdemben azelőtt kezelt sérülés kiujult!Miután a srác szembe fordult velem lekevertem neki egy fülest és én onnan odébb álltam.De gabi is kiszállt a kocsiból és kegyetlenül összerugdosta a harmadik fiu (peti) pedig próbálta lerángatni róla! Miután sikerült otthagytuk és elsiettünk..Ezek után a szemtanuk mentőt és rendőrt hívtak akik 10 percel később "elkaptak" minket és előállítottak.Én késséges voltam nem tagadtam megbántam próbálltam ezt sugallni is mellesleg eddig semmi ügyem nem volt és 19 éves vagyok.Gabi aki az unokatestvérem bevallotta hogy ő verte meg!A többi "tanu" pedig azt vallotta hogy ő csak gabit látta rugdosni.”

Szerinted milyen sérülésről lehet szó?Én a további hozzászólásokból -fenntartva a korábbi véleményemet - azt a következtetést vontam le, hogy a kis pofon és a rugdosás nem alkalmas komolyabb sérülés előidézésére. Ezen álláspontomat Dani nyilatkozata is alátámasztja, miszerint „a srác 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedet”.

(Margóra: nekünk -nem tudom nálatok hogy tanították - azt mondták mindig a jogeset megoldásnál, hogy azt használhatjuk, ami a papíron van. Nincs olyan, hogy mi van akkor, ha...)

Ebből következően fogalmam sincs, hogy te miből vontad le azt a következtetést, hogy súlyos testi sértés esete áll fenn. (?)

De tegyük fel egy fél pillanatra, hogy a leletek mondjuk zúzódást állapítanak meg.

Mi van ilyenkor?

A sérülést minden bizonnyal Gabi okozta a rúgdosással, mert Dani a fülesével még Micimackóban sem tudna lelki sebeket ejteni.. :)

Ha ezt elfogadod (minden bizonnyal), akkor mi alapján állítod azt, hogy:

_Wasp_ 2006.08.14. 15:48:55

„Ha súlyos testi sértés lesz belőle, akkor annak a jelek szerint ELKÖVETÕJE a kis pofon ellenére is R.Dani!(részes, de akár társtettes is lehet)”

Különösen tetszett a hozzászólásodban a tettes-részes elhatárolás, csak éppen nem értem :))

Ha súlyos testi sértés megáll, akkor Dani tette, véleményem szerint, a körülményektől (rendőrség, ügyészség) függően max. egy tettleges becsületsértés, vagy ha durvább pofon volt (ami valószínűbb), akkor könnyű testi sértés.

Mivel azonban a rendőrség nyomozást indított (habár Dani elmondása szerint a sértett nem tett feljelentést, tehát magánindítvány nélkül!), így okszerűen jutottam arra a következtetésre, hogy ez bizony a garázdaság alapesete mindkettőjüknél, hiszen a kettőjük cselekménye kimerítheti a tárgyalttényállást:

„Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg...”

Tehát még egyszer összefoglalva: Danival szemben csak akkor indulhatott nyomozás magánindítvány nélkül, ha garázdaság miatt akarják felelősségre vonni.A könnyű testi sértés értelemszerűen kiesik, a súlyos testi sértésről szóló tettesi értelmezésed pedig értelmezhetetlen.

_Wasp_ 2006.08.15. 09:05

Kedves Áfonyalekvár! ;)

Bár egyel fiatalabb vagy nálam (mármint az egyetemen), lehetnél frissebb és figyelmesebb is. :)))

Ha csak néhány hozzászólást elolvastál volna, akkor láthatnád, hogy:

„ _Wasp_ 2006.08.10. 16:05:57 e-mailHa TÉNYLEG 8 napon belül gyógyul a dolog, akkor a testi sértés része magáindítvány hiányában egyenlőre nem veszélyes rád.

Kivéve, ha máshogy minősítik: garázdaság miegyéb.

Az ügyvéd jó gondolat, mert ha másra nem is jó: a kontroll miatt legalább a rendőrség majd a te jogaidat és érdekeidet is figyelembe fogja venni. ”

Azaz olvastam és reagáltam is Dani idevágó hozzászólására, csakhogy egyáltalán nem biztos, hogy a könnyű testi sértés, illetve az azt szubszumáló garázdaság a helyes.

Ugyanis Dani hozzászólásaiból az sem derült ki például, hogy ő gondolja a 8 napon belüli gyógyulást, vagy az orvosi leletek alapján alakult ki a vélemény, vagy csak a rendőrök mondták neki.

Ráadásul ez még alakulhat is, pl könnyen kiderülhet, hogy a passzív alany maradandó károsodást szenvedett. (egy ismerősöm például a fejét ért közepes erősségű ütéstől elvesztette a szaglását :( nem vicc.)

____________________„Kovács találkozik egy ismerősével, aki mankóval biceg a bíróság előtt.

afonyalekvar 2006.08.15. 08:43

Kedves Wasp!

Bár eggyel előttem jársz, talán mégis jobban kellene figyelned..

Idemásolom R. Dani 2006.08.10-ei hozzászólását emlékeztetőül:

"Szerdán megyek egy ügyvédhez.. a srác 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedet és nemvolt a részéről feljelentés csak a rendőrség részéről."

(bár az furcsa, hogy ha 8 nb gyógyul, akkor a rendőrség hogy tehetett feljelentést :)) vszínű a srác mégis tett magánindítványt)

Tehát -ahogy egyébként az elmondásból ítélve vszínű - nem komoly a sérülés.(hozzáteszem: rugdalásból, meg egy kispofonból művészet 8 nt gyógyulót összehozni, hacsak az orrát el nem törni vkinek..)

Mindezekből következik, hogy ez sztem garázdaság (és annak is az alapesete!), mert a garázdaság a könnyű testi sértést szükségszerűen magában foglalja!

Még nyomnod kell egy kicsit a büntetőt ;)

_Wasp_ 2006.08.14. 15:48

Kedves Áfonyalekvár:

Ha súlyos testi sértés lesz belőle, akkor annak a jelek szerint ELKÖVETÕJE a kis pofon ellenére is R.Dani!(részes, de akár társtettes is lehet)

De szerintem ez már volt az anyagban ;)

_____________________________én meg 5. éves vagyok BEEEEE

afonyalekvar 2006.08.12. 20:59

Szia.

Negyedéves joghallgató vagyok, szóval amit írok nem szentírás.

Ha jó ügyvéded van, akkor nincs mitől félni.

Szerintem ez nem lehet csoportos garázdaság, mert nincs meg a 3 ember, aki megvalósította volna a tényállási elemeket, csak a Gabi + te. Ha ez garázdaság (sztem az), akkor 2 évig terjedő sz.vesztés, v. közérdekű munka, v. pénzbünti - a tv. szerint.

Enyhítő körülmények:

(ezt csak megemlíteném, mint a kiváltó okot, de nem feszegetném, mert sztem sem normális, hogy a fél városon át üldözöd..)

(Igaz is: vannak rá tanúk, hogy te bármit is csináltál, vagy beismerted a rendőröknek?)

Aki szívni fog ebből a történetből, az Gabi, a te rokonod. Bár ha a sérülések 8 napon belül gyógyulnak, akkor az sem lehet olyan komoly (nekem legyen mondva..).Jó volna - ha egy eljárásban bírálják el az ügyet - hogy Gabit is egy jó ügyvéd védje, mert ált-ban ha I., II., III., éít. vádlottak cselekményeit egy eljárásban bírálják el, akkor a büntetéseket is egymásra tekintettel szabják ki > Ergo, ha ő enyhébbet kap, te is!

Nem vagyok se bíró, se jós, de megkockáztatom, hogy mondok vmi előrejelzést (mint a meteorológusok, vagy bejön, vagy nem :)

Sztem, ha az ügyvéded ügyes, te próbára bocsátást kapsz (1-3 évig nem követhetsz el újabb bűncs-t, mert akkor a mostani ügyedet is előszedik és arra is büntit írnak elő), a rokonod pedig talán felfüggesztettet (bár ez is nagyon sok mindentől függ).Persze ezt csak a tárgyalás függvényében lehet így megjósolni, de ne aggódj, mert börtönbe BIZTOS nem kell menned (ahhoz azért jól meg kellett volna dolgoznod..).

Ennek ellenére azt mondom, hogy nem csak egyre idősebb leszel, hanem okosabb is (remélem). Legközelebb gondold át jobban, mi a teendő.

A rendőri jelentkezésre nem tudok semmi okosat mondani, csak annyit, hogy ha próbára bocsátás lesz, akkor az addig jelenik meg az erköcsiben, ameddig az tart (1-3 év: az ítélet szerint). Mindenképp add be, aztán majd meglátod mi lesz. Ha erre születtél, felvesznek.

Sok szerencsét! :)

istvanlor 2006.08.12. 19:31

Kicsit túl van ez az ügy beszélve szerintem.

Piti ügy, büntetlen vagy. Más dolog, hogy erkölcsileg elítélendő, de nem egy olyan fajsúlyos ügy, hogy ezen idegeskedj.

Pjotr 2006.08.12. 15:15

Hát ha már egyszer a rendőrségre került és ügy lett belőle, akkor legalább egy vádhalasztásig el fog jutni a dolog.De egyelőre nem tehetsz semmit, keresel egy ügyvédet és megvárod, hogy mit javasol az ügyészség.

_Wasp_ 2006.08.11. 10:14

ki tudja... ha nem lesz magánindítvány, akkor lehet, hogy semmi nem lesz belőle.

Az már igaz, hogy akárhogy is fog végződni az ügy, az esetleges kártérítés, az ügyvédi munkadíj bőven több lehet mint egy pénz-főbüntetés


escoriad 2006.08.11. 09:24

Sajnos úgy néz ki a rendőri pályádra nagy hatással lesz az "ügy" végeredménye. Még a rendőr szakközépnél is, akinek sima un. megrovásos ügye van azt sem veszik fel, még a hátrányos jogkövetkezmények lejártát követően sem. Igaz, hogy azt mondják a megrovás nem jelenik meg a "priuszban". Valóban egy erkölcsi bizonyítványban nem fog megjelenni, de attól még nyilván van tartva.

Arról nem is beszélve, hogy válogathatnak a jelentkezők közül, tehát nem a "bün útján már egyszer járt" személyeket fogják felvenni. Kivétel azért lehet:)))

Ám az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, így téged is az ügy befejezéséig.

Nagyon keveset írtál, inkább elmesélted a történetet. Ez - bármennyire is igaz - még egy ügyvédnek is kevés. Minden majd a dokumentumokból derül ki ezért én is javaslom egy komoly ügyvéd megbízását.

Azt, hogy lesz-e vádemelés, szükség lesz e tárgyalásra, lesz-e ítélet = még nagyon sok álmatlan éjszakád lesz!!!! Ebbe törödj bele (és nem szapullak bár egyetértek az előttem szólókkal).

Azt biztosnak látom, hogy a sittkóra nem nagyon fognak bevinni. Komolyabb ügyeknél is max. házi őrizetet kapnak. Megnyugodhatsz, mert véleményem szerint nem nagyon lesz az ügyből ténylegesen letöltendő szabadságvesztés. Inkább elég komoly anyagi kiadásoknak fogsz elébe nézni (ügyvédi költség, pénzbírság stb.) és arra nem nagyon hivatkozhatsz, hogy nincs munkád (ha így van). Van, amit kötelező lesz kifizetni.

És még akkor nem is beszéltünk, hogy hiába 8 napon belüli sérülést okoztatok, de a "sértett" polgári igényként elég tetemes kártérítést követelhet tőled, vagy tőletek (erkölcsi kár, anyagi kár, kiesett munkaidő, orvos költsége stb.). Ezzel is számolnod kell!!!

És ez nincs összefüggésben a büntetőeljárás lefolytatásával, tehát már holnap megindíthatja a "sértett".

_Wasp_ 2006.08.11. 08:48

Azért egy gyalogrendőrnél nem árt, ha legalább 180cm, és minimum egy mázsa.Nehogy már az eljrás alá vont személynek eszébe jusson berakni a rendőrkocsi csomagtartójába.

Sasfioka 2006.08.10. 23:29

Talán azért tart ott a magyar rendőrség, mert az van elterjedőben, hogy izommal kell megoldani a bűnügyeket, és nem ésszel...Tény, hogy vannak helyzetek, ahol az "izom" számít. De bizony azért az esetek többségében a rendőrnek nem a karját, hanem a logikáját, eszét, tudását kellene csillogtatni, de sok esetben csak a bicepsz fénylik.Ne neveljük már a "fiatalokat" arra, hogy izommal lesznek jó rendőrök...

SF

R.Dani 2006.08.10. 17:53

Köszike szépen!

R.Dani 2006.08.10. 17:53

monalisa1 nem a kondicioval van a baj.. hanem hogy ők neadja isten így legyen.. többen lesznek mint én .... 178cm és 80 kilo vagyok.. és hogymondjam eddig a felvételi miatt megovtam magamat ezektől a dolgoktól!

monalisa1 2006.08.10. 17:53

Kivánom a legjobbakat!

R.Dani 2006.08.10. 17:51

monalisa1 rendes vagy nagyon te is és köszönöm...Aki ismer személyesen is az tudja a legjobban hogy nemkapom fel hamar a vizet inkább a számolós fajta vagyok... 1 hibája csak lehet az embernek.. igaz azt is mondják aki 1x megteszi az megteszi másodszor is.. habár én ebbe nem hiszek... reménykedek az enyhe büntetésben és a sikeres felvételiben... mást nemtudok... az egész eddigi életem erre tettem fel.. a kapuba nem akarok megállni!Köszönöm mindenkinek még1x!

monalisa1 2006.08.10. 17:51

R.Dani: írtad, hogy félsz, hogy "asszony" lennél odabent...

Ez ellen - és általában is - egy fiatalembernek KELL tennie valamit: javaslom járj le súlyzózni stb., tehát némi kondició az minden jól jön.

A 60 kg-os rendőrökből úgyis tele a padlás, csak meg kell nézni a mai kisrendőröket.

Én ismerek egy "Csöpi" nevezető főtörzsöt, 110 kg izom (!), és a legvadabb kocsmai balhékba is bátran bemegy a sürübe - tekintélye van neki!

monalisa1 2006.08.10. 17:43

Én most nem közvetlenül ezen diskurzushoz, de köztudomásu, hogy a magyarországi börtönök túlzsufoltak, tehát nem hiszem, hogy egy (két) pofon okán bárkit is lecsuknának.

Kellően visszatartó erejü lehet a pénzbüntetés + némi felfüggesztett.

A rendőrtisztire- vagy akár csak a tiszthelyettesire is szigorú pszichológiai vizsgálatnak vetik alá a jelentkezőket, igyekezve eleve kiszűrni az oda nem illő beállítottságú fiatalokat.

Tehát nem elég a jeles érettségi, és a jó ha van már hozzá 1-2 nyelvvizsga is (...), de az alkalmassági teszt nagyon szigorú.

És mivel manapság hivatásosnak lenni "jó" munkahely, 8-10 szeres a túljelentkezés!

Amúgy pedig ha jól tudom Kaliforniában bármi kis tyukszar ügy okán is, a harmadik apró balhé esetén már kijárhat az életfogytiglan!...

R.Dani 2006.08.10. 16:58

Mégvalami... ha pénzbírságot kapok és/vagy felfüggesztettel gondolom jár priusz is... az számít a rendőrtisztibe?Amúgy nagyon hálás vagyok _Wasp_ kicsit megnyutattál.. 2 napja nem eszek egyszerüen... nagy lecke ez nekem.... lehet már túl nagy..... de vállalom a következményeket!

R.Dani 2006.08.10. 16:54

De igen azon vagyok hogy elnézést kérjek tőle de nem találtam meg mivel nem ismerem.. valószinü a vallomás eggyeztetésen fogok vele találkozni.. akkor megteszem.. vagy a tárgyaláson ezt majd az üyvéd vasárnap elmondja hol célszerübb.. nemmerek lépni magamtól!

_Wasp_ 2006.08.10. 16:25

Nem hinném hogy "lecsuknak". A legrosszabb esetben pénzbüntetés - felfüggesztett szerintem ami kinéz.

Ha pedig majd mentesítenek a hátrányok alól, akkor mehetsz akár rendőrtisztire is - feltéve ha felvesznek.

Én úgy gondolom, hogy nem kell téged szapulni, pontosan tudod hogy nagy marha voltál. Remélem, ezt az esetleges bíró is belátja majd.

Nem lenne célszerű bocsánatot kérni a sértett sráctól? Ez nem csak a lelkiismereted megnyugtatására lehet jó....

_Wasp_ 2006.08.10. 16:05

Ha TÉNYLEG 8 napon belül gyógyul a dolog, akkor a testi sértés része magáindítvány hiányában egyenlőre nem veszélyes rád.

Kivéve, ha máshogy minősítik: garázdaság miegyéb.

Az ügyvéd jó gondolat, mert ha másra nem is jó: a kontroll miatt legalább a rendőrség majd a te jogaidat és érdekeidet is figyelembe fogja venni.

R.Dani 2006.08.10. 16:03

Annyit szeretnék tudni (aki hozzáértő) hogy ennyiért lecsukhatnak???De kérlek ne szapuljatok hidjétek el megbántam azóta se tudok aludni mert tudom ezzel az életemet tettem tönkre át kell értékelnem most mindent!

R.Dani 2006.08.10. 15:37

Szerdán megyek egy ügyvédhez.. a srác 8 napon belül gyógyulo sérüléseket szenvedet és nemvolt a részéről feljelentés csak a rendőrség részéről.

_Wasp_ 2006.08.10. 08:58

Monalisa1: még ha csak "füles" volt, akkor is bűnsegédi bűnrészes Dani a súlyos testi sértésben. Ennek a büntetési tétel határai ugyanazok, mintha ő törte volna pl. el a srác kezét.

Nyilván figyelembe vesznek ezt-azt, de szerintem várjunk meg inkább egy hozzáértő kollégát, hogy ilyenkor mi a bírói gyakorlat.

Most én se nyilvánítanék véleményt, hacsak azt nem, hogy sürgősen keress Dani a környéketeken egy megbízható ügyvédet.

R.Dani 2006.08.10. 06:07

Itt nem a megbánásról van szó mert azon túlvagyok.... vállalom a kritikát de mint említettem nem én rugdostam meg és írtam hogy én a fagyikérés után nem tudtam mi történt.. "én takarásba voltam de amikor észrevettem elindultam énis" ezt nekem gabi mesélte el utánna én annyit láttam vérzik az orra...Tudom nem ezt érdemelte a gyerek ezt már 1000en elmondták csak az a baj gabi helyett mindenki nekem mondja...

homokszem 2006.08.09. 21:49

azért gondolj bele annak a helyébe is, akit megvertetek. Te mit csinálnál, ha egy részeg nyalni akarna a fagyidból és rád mászik? Utána túlerőben szépen szétveritek a másikat. Most viseld a dolog következményeit.

ico2 2006.08.09. 21:13

Nekem egyik ismerősöm rendőr, ő mesélt egy hasonló esetről (könnyű testi sértés) és az elkövető utána nem válhatott rendőrré.Azt írtad, hogy az unokatesód volt ittas, feltételezem Te józan voltál, vagy legalábbis kevésbé ittas. Egy józan embernek kéne, hogy legyen annyi helyzetfelismerő képessége, hogy ha a részeg unokatesód kötött bele a srácba, akkor a srác „jogosan” adott egy pofont az unokatesódnak, nem kellett volna utánafutnod, rugdostátok volna meg inkább jól a részeg unokatesódat inkább, ő jobban megérdemelte volna szerintem.Remélem sose leszel Te sem a rend őre..

R.Dani 2006.08.09. 20:52

Igazából már azzal nagyon nehezen de kibékültem hogy nemlehetek rendőr...:SMondom a börtöntől félek.. mert ahogy hallom odabent feleség lennék.. meg ilyenek...

monalisa1 2006.08.09. 20:30

Írtam: csak mint laikus, tehát a Btk-át nem különösebben ismerő ember vagyok.

Tudod, minden attól függ, hogy az intézkedő rendőr a jelentésben mit írt le...

De a Te jegyzőkönyved is oda van csatolva az anyaghoz!

A rokonságunkban van egy srác, az is osztott egyszer az utcán egy nagy loholás után egy fülest (...) meg többen is voltak ott, és persze ott nem lett összerugdosva senki...

1 év próbára bocsájtás kapott.

Megokulta a dolgot: nem érdemes mások miatt balhéba keveredni, sőt egyébként se.

Na, szóval ne lógasd az orrod, talán még jó rendőr is lehet belőled - ha ez az eset elsiklik...

R.Dani 2006.08.09. 20:08

Csak az egy füles volt részemről.. őszintén leírtam mindent.. az hogy a fél városon kereztül kergettem hogy is mondjam.. 19 éves düh volt... ami felgyülemlett.. igazából az elzárás rémiszt.. szóval akkor a füles miatt én elzárást nem kaphatok ha a tanukkal bebizonyítom?Amugy köszike szépen!

monalisa1 2006.08.09. 20:01

Ha tényleg csak az az egy "füles" volt részedről, akkor nagy valószínüséggel nem kell félned az elzárást...

Meg hát az is sokat számít, hogy őszintén elmontad a dolgokat.

Persze a csoportosan elkövetett garázdaság - vagy efféle - miatt némi felfüggesztett és több-kevesebb pénzbírság azért kinéz, szerencsés esetben a próbára bocsájtás.

A rendőri pálya lehet hogy vesztő...

Tudod a felvételnél van pszichológus vizsgálat, és hát a fél városon át kergetni valakit (...) az egy kis semmiségért, szóval könnyen fel tud menni benned a gőz - ha te esetleg nem is tudsz róla.

És ezt jobb előbb kiszűrni mint később...

Én csak mint egy laikus szóltam hozzá.

R.Dani 2006.08.09. 19:05

Azt elfelejtettem odaírni hogy a legnagyobb félelmem hogy börtönbe kell mennem... mivel rendőr akartam lenni és ezért már 3 éve dolgozok.. valószinü elvágtam magam..erre is szeretnék véleményeket..:S

R.Dani 2006.08.09. 19:02

Üdvözlet!

Szeretnék segítséget kérni büntetőjogi ügyvédektől...

Leírom a történetet kicsit hosszu de muszály hogy tisztába legyetek vele.. arra lennék kíváncsi mit tegyek mire számíthatok.

Szóval szombat este én és unokatestvérem aki erősen ittas volt miskolcon egy buszmegálloba vártuk a többieket miközben unokatesóm (gabi) belekötött egy srácba (egy nyalást kért a fagyiból) persze a gyerek nem adott neki erre dulakodni kezdtek a srác elfutott gabi utánna.. én takarásba voltam de amikor észrevettem elindultam énis hogy szétszedjem őket!Amikor odaértem láttam gabinak bevolt tőrve az orra és tiszta vér volt a keze.Ekkor elöntött a harag és a közben elfutott fiu után eredtem kb másfél kilométeren keresztül (aki ismeri miskolcot annak ugy mondom hogy a tapolcai elágazásban található penny market-től az SZTK-ig) kergettem közben egy ismerősökkel teli kocsiba beszálltunk gabival és ugy folytattuk az üldözést.. amikor megláttuk 3an kipattantunk a kocsiból és utánna futottunk!Én értem utól de akkor azt hittem egyedül mentem utánna és a térdemben azelőtt kezelt sérülés kiujult!Miután a srác szembe fordult velem lekevertem neki egy fülest és én onnan odébb álltam.De gabi is kiszállt a kocsiból és kegyetlenül összerugdosta a harmadik fiu (peti) pedig próbálta lerángatni róla! Miután sikerült otthagytuk és elsiettünk..Ezek után a szemtanuk mentőt és rendőrt hívtak akik 10 percel később "elkaptak" minket és előállítottak.Én késséges voltam nem tagadtam megbántam próbálltam ezt sugallni is mellesleg eddig semmi ügyem nem volt és 19 éves vagyok.Gabi aki az unokatestvérem bevallotta hogy ő verte meg!A többi "tanu" pedig azt vallotta hogy ő csak gabit látta rugdosni.

Kérem segítsetek hogy mire számíthatok mit tegyek és ha esetleg van miskolchoz közeli ügyvéd aki vállalna azt megköszönném!

Üdvözlettel R.Dániel