érthetetlen a Be.ben.forrás főoldal vissza

Hedo 2006.08.20. 11:31

te értessz a be -heza 67 § kaptam segits mi ezelőre kősz gy

afonyalekvar 2006.08.12. 22:12

Érthető és nem tudom a választ.Sztem joghézag (nem az első / utolsó :)

istvanlor 2006.08.08. 18:28

Van számomra egy hatalmas ellentmondás a Be. törvényben!!

A pótmagánvád bírósági elfogadásával vagy elutasításával kapcsolatos az, amit nem értek.

Adott a - mostmár - 60 napos határidő, hogy ennyi idő alatt kell a sértettnek a vádindítványt eljuttatnia az elsőfokú ügyészséghez. A törvény felsorolja az elutasítás eseteit az alábbi módon:

(2) A bíróság a vádindítványt elutasítja, ha

Eddig rendben is van..DE:A pótmagánvádló a 229. § (1) bekezdésben meghatározott határidő letelte előtt a vádindítványt ismételten benyújthatja, ha azt korábban a (2) bekezdés b) vagy c) pontja alapján utasították el, és az elutasítás oka már nem áll fenn.

Viszont az elutasításról vagy elfogadásról a bíróság dönt és arra NEM AD ÚTMUTATÁST A Be. HOGY A BÍRÓSÁGNAK MENNYI IDÕN BELÜL KELL DÖNTENI AZ ELFOGADÁSRÓL VAGY ELUTASÍTÁSRÓL, csak A VÁDINDÍTVÁNY BEADÁSÁNAK 6o NAPOS TERJEDELMÉRÕL RENDELKEZIK A TÖRVÉNY.

Rite_csillaggal korábbi hozzászólásaiból is látszik , hogy az ő esetében másfél év elteltével döntött a bíróság az elutasításról.Keller László korábban 9 hónap után kapott választ, viszont mindezek jócskán a 6o napos határidőn túl esnek. Igy viszont ha az elutasítás a 60 napos határidőn túl következik be, de az elutasítás a Be. 231 (2) b:) vagy c:) miatt történik, ahol elvileg az újrabenyújtása a vádindítványnak megengedett, akkor a sértett hogy adhatja be a javításokat, ha a bíróság 6o nap alatt szinte sosem dönt az elfogadásról vagy az elutasításról?

Tehát a törvény hiába engedi az újrabenyújtást a b:) és C:) pont alapján, ha a bíró íróasztalára sem kerül az egész ügy a 6o napon belül.Nyilván az általam említett probléma nem érinti a d:) pontot, hisz ott korrigálták, hogy nem megengedett az ismételt benyújtás.

Reméltem értitek, hogy mit nem értek, hisz ha a sértett pótmagánvádját elutasítják a Be. 231 (2) d pontja alapján, és eltelik másfél év, akkor "nincs gond", hisz úgyse nyújthatta volna be ismét a pótmagánvádindítványt, de mi van az a b:) és a c:) esetben, ha a válasz a bíróságtól jócskán a 6o nap után érkezik?

Remélem érthető volt a kérdésem.