személyes adatokforrás főoldal vissza

prezso 2006.11.08. 00:58

most hol tart az ügy?

kék laguna 2006.10.11. 11:31

Köszönöm a segítséget,egyenlőre semmit nem tettem még.Jelenleg ott tart a dolog,hogy (kilép) a kép a valóságba is.Megfenyegettek,hogy kinyomtatják majd postázzák a szomszédaimnak az ominózus képet.Ha így történik és tudomásomra jut,mindenképpen feljelentést fogok tenni ismeretlen tettes ellen és megadom forrásként a fórum címét.-Az "elkövetni szándékozók" azzal védekeznek,hogy mivel a fórumon vagyunk vagy 40-en,így bárki lehet az elkövető,sosem találja meg a rendörség.Nem tudom a postán milyen nyomai lehetnek ha nincs feladó egy levélen?Én elég reménytelennek látom azt,hogy elkapják az elkövetőt,az gondolom kevés bizonyíték,hogy egy fórumon fenyegetőzik avagy elismeri a még el nem követt tettét.Kérlek benneteket,hogy ha van még bárminemű használható ötletetek,azt írjátok meg.Köszönöm.

Lökött 2006.08.19. 18:19

Tiszteletem.

Nem mindegy, hogy a tisztelt kuncsaft tanú - illeteve gyanúsított-ként szerepel egy büntetőeljárás során. Teljesen más a leányzó fekvése 1ik-2ik esetben, de ehhez tessék elolvasni a BE.-t !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ha gyanúsított, olyan fényképet, ujjlenyomatot, adatait rögzítik-tárolják, veszenek róla, mint a pinty. Még hozzá sem kell járulnia. Így járt...........

Ha hamis a vád, majd a feljelentő megmagyarázza, hogy miért is tett feljelentést, de ha képtelen, majd a hüvös cellában elgondolkodhat rajta.......

Szóval ilyen az igazságszolgáltatás.....

__________________Löki

péterapó 2006.08.18. 17:24

kék laguna!

Visszaélés személyes adattalBtk.177/A. § (1) Aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi rendelkezések megszegésével jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel...és ezzel más vagy mások érdekeit jelentősen sérti, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő....

A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a cselekményt hivatalos személyként, közmegbízatás felhasználásával, vagy jogtalan haszonszerzés végett követik el....

A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a személyes adattal visszaélést különleges személyes adatra követik el.

Tegyél feljelentést ismeretlen elkövető ellen.Jelöld meg a forrást, ahol a képed látható(volt)

Sok röhejes dolog van a Bíróságok működésében, de a kártérítést csak a Bíróság tudja megitélni javadra személyiségi jogod megsértése miatt( jó hírneved, becsületed, emberi méltóságod megsértése)

A rendőrség nagy valószínüséggel azonosítani fogja az elkövetőt

Üdv P.

afonyalekvar 2006.08.15. 17:40

Kedves kék lagúna!

Megértem, hogy nagyon bánt ez az egész.

Nem akartalak megbántani a hozzászólásommal, de azt hiszem, hogy nekem az a dolgom, hogy mindig reálisan nézzem az adott ügyet.

Milyen lehetőségeid vannak?

Mivel egyedül szinte reménytelen az ilyesmit bizonyítani a polgári bíróság előtt (mert ott neked kell mindent előhoznod), ezért jó megoldásnak tűnik a büntető feljelentés, hadd dolgozzon a rendőrség az ügyön, mert

Eddig eljutottunk.De milyen bűncselekményt követtek el?

Rágalmazás?Wasp!

Ez nem rágalmazás, hanem becsületsértés!

„Btk. 180. § (1) Aki a 179. § esetén kívül mással szemben[...]

a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.”

Õszintén szólva, ismerve, hogy a rendőrök mennyire le vannak terhelve (betörések, rablások éít...) nem várnék tőle sokat. Ha valóban befogadja a szerv a feljelentésedet (magánindítvány), akkor is nagy meló lenne bebizonyítani, hogy azt az ismerősöd követte el..

A maceráról, kicsit.

Mit gondolsz, mi lesz a rendőr első kérdése, ha bemész ezzel az üggyel a kapitányságra?

Talált. Hol van az a kép!?

Ha téged nem zavar, hogy több ember előtt kell Neked mutogatnod a kompromittáló képet (ne adj' Isten a bírósági tárgyaláson szemle keretében..), akkor bocs, lehet, hogy csak én vagyok ilyen sznob.

Eddig már volt egy csomó ha, de azért én is azt tanácsolom tegyél feljelentést (persze csak ha így is vállalod), mert abból nagy baj nem történhet. Ugyanígy indulhat a polgári per is, de ha együtt indítod a büntető feljelentéssel -ahogy azt tanácsolták-, annak az a veszélye, hogy ha a nyomozás nem vezet eredményre, akkor a polgári perben tuti vesztes leszel és annak a költségeit is neked kell állnod..Én azt javaslom, hogy ha már van egy ítélet a kezedben, hogy ellened bűncselekményt követtek el, akkor indíts polgári pert (akkor viszont tuti nyerő leszel, csak az összeg kérdéses).

Én eddig is csak azt mondtam, amit most is gondolok, hogy ne fűzz hozzá sok reményt. Néha lehet (és kell is) tenni magunkért törvényes eszközökkel, de abba ringatni magunkat, hogy biztos nyerünk..

Avita 2006.08.15. 16:00

Így van, akkor már "csak" az összeg kérdéses (meg az, hogy mit lehet majd abból behajtani...).

_Wasp_ 2006.08.15. 15:43

:o)köszi, ezt nem tudtam...

mindenesetre a praktikus szempontok megmaradtak. Ha "sikerrel zárult" a büntetőügy, szinte már csak az összegen lehet vitatkozni, nem igaz?

Avita 2006.08.15. 15:22

De bírósági megkeresésre igen, csak indítványozni kell.

_Wasp_ 2006.08.15. 14:58

ezért javasoltam kezdetnek a feljelentést: nincs vele vesztenivalója, és elvégezhetik helyette az egyébként reménytelen bizonyítást.(az internetszolgáltatók a feltöltők adatairól magánszemélynek nem adnak ki információt)

Avita 2006.08.15. 12:17

@kék laguna

Kezdetnek keresd meg írásban a szóban forgó oldal üzemeltetőjét, hogy a kérdéses képet haladéktalanul törölje. Ezen túlmenően jelentsd fel az illetőt. Ha eljut az ügy a bírósági szakba, akkor jelezheted, hogy polgári jogi igényt kívánsz előterjeszteni. Egyébként a polgári peres eljárást ettől függetlenül is megindíthatod, ennek során szintén közöld, hogy büntetőeljárás megindítását kezdeményezted az ügyben (a polgári bíróság valszeg fel fogja függeszteni az ügyet és bevárja a büntetőügyben született határozatot). Ha ugyanis az elkövetőt a büntetőügyben elmarasztalják, akkor neked a perben már nem kell a jogalapot bizonyítani, mivel a polgári bíróság a büntetőügyben született határozattal szemben nem jelentheti ki, hogy az illető a cselekményt nem követte el.

@_Wasp

A büntieljárásban előterjesztett polgári jogi igényt a büntetőbíróság az esetek 99 %-ában egyéb jogi útra utasítja, azaz nem bírálja el, hanem megkér, hogy indíts polgári pert külön...

_Wasp_ 2006.08.15. 11:24

A kettő nem zárja ki egymást :)

Sok ügyvéd van, akinek az esélyek nem számítanak, (csak per legyen) a munkadíjat majd úgyis behajtja rajtad.

De szerintem egy ügyvéd sose legyen annyira rámenős, hogy reménytelen ügybe belezavarjon. A jó ügyvédek meg szívesen vállalnak síkerdíjra ügyet: együtt sírtok - együtt nevettek.

És igazán nincs mit. Remélem (ha úgy döntesz, hogy nekik mész), hogy sikerrel jársz majd.

______________________segítőkész W.

kék laguna 2006.08.15. 11:07

Köszönöm a tanácsot.És bocsánat ha megbántottam bárkit is,de nekem még sosem volt dolgom bírósággal.És az ügyvédeket olyannak képzelem magyarországon ,mint amilyneket az amerikai filmekben is látni.Rámenősnek és elszántnak és a jogok kiharcolójának,a védtelen emberek védelmezőjének.Elnézést ha tévedtem.És még egyszer,köszönöm.

_Wasp_ 2006.08.15. 10:49

Az ügyvédnek a feladata nem a vak bizalom a sikerben, hanem a helyzet reális értékelése is.

De a javaslatom fenntartom, tégy a rendőrségen feljelentést ismeretlen tettes ellen (pl rágalmazásért) és ha befogadják a feljelentést, közölheted a gyanúidat, hátha ki tudják nyomozni, és neked a felderítés ez esetben ingyen van.Polgári perben annak kéne bizonyítania, aki állít valamit: ez esetben neked.Az említett polgári per sikeres bizonyítás esetén gyakorlatilag megnyertnek tűnik. (biztosan megnyert ügy nincs, de jogilag tökéletesen védett ember sincs.)

Polgári perben (ha nem bízol meg ügyvédet, bár nagy hiba lenne) 500.000-1.000.000 körül lehet a kérhető kártérítés. Ez persze olyan sok dologtól függhet, hogy ezt a becslést legfeljebb mint a nagyságrendre való iránymutatást vedd tekintetbe.

Adj nekik!______________________vérszomjas W.

kék laguna 2006.08.15. 10:39

Áfonyalekvár.Távol álljon tőlem hogy megsértselek,de...nekem sosem kéne olyan ügyvéd,aki ennyire pesszimista mint te.Így nem lehet neki indulni egy ügynek sem.Minden üggyel van macera és idegeskedés.De ha már az ügyvéd sem bízik a jogban,akkor a sértett?

_Wasp_ 2006.08.15. 09:40

A probléma szvsz az, hogy nem biztos, hogy olyan könnyű lenne bebizonyítani, hogy azok a személyek követték el a dolgot, akiket te elkövetőnek tartasz.

Ezért, érdemes a nyomozás részét szerintem a rendőrségre bízni, akiknek megvan (izé... meg kellene hogy legyen) erre a szak-apparátusuk.

Szerintem a kép megszerkesztése és publikálása (összevetve a neten kódorgó szexuális tartalmú hirdetésekkel) laírásod alapján súlyosan sérti jogaidat-érdekeidet. Ha jövőbeli munkáltatóid rádkeresnek a neten, nem biztos, hogy jó reklám.

Ha beszélsz egy általad megbízhatónak tartott ügyvéddel, megkérdezheted, vállalja-e síkerdíjra az ügyet, ez esetben neked nem kerülne semmibe.

kék laguna 2006.08.15. 09:22

Aki a képre rászerkesztette a nevem a telefonszámom és mailcímem,elkövette azt a hibát,hogy a saját webéről tette be a már megszerkesztett képet egy fórumra.Azaz egyértelműen rábizonyítható,hisz a forrás a saját cégének a weblapja.Amiért szivesen perelnék még is,az az,hogy iszonyatosan védve érzi magát az illető jogilag.

kék laguna 2006.08.15. 09:17

Igazából két embert kellene perelnem ebből kifolyólag.Egyszer a volt barátomat,aki publikált egy képet,amin felismerhető vagyok orális szeretkezés közben.Másrészt egy másik illetőt,aki rászerkesztette a képre a nevem,a telefonszámom és mailcímem.Virtuálisan rengeteg megaláztatás ért a képpel kapcsolatban és tény,hogy elvágta az összes lehetőségem a további társas kapcsolatokra.Azaz,virtuálisan leírt.Akár hova megyek{chat,fórumok }a kép követ.De elég ha a keresőbe beírják a nevemet és máris ráakadnak a képre.Mit fogok a lányomnak mondani,ha rátalál a képre véletlen majd pár év mulva?Valóban én sem látom értelmét a pernek,a jog nemnagyon védi a polgárt virtuálisan.És senki nem bíztat ,hogy megéri perelni vagy kártérítést követelni.Másrészt elég kellemetlen per lenne számomra és valószínüleg nevetséges is a bíró számára.

afonyalekvar 2006.08.15. 08:32

Egyetértek azzal, hogy látni kellene a képet.

Ha valódi (függetlenül attól, hogy szexuális tartalmú) és csak a tel. számot tartalmazza anélkül, hogy utalna arra, hogy ilyen "szolgáltatást" vállal, akkor sztem a nyomozó hatóság nem "venné be" az ügyet.

Enélkül nyomozni a tettes után meg.. szinte reménytelen, pedig akkor nincs polgári per sem.

_Wasp_ 2006.08.14. 16:41

Nekem úgy tűnt, a hozzászólásból, hogy a kép szexuális tartalmú szolgáltatás nyújtására utalt. (ehhez mondjuk látni kéne.)

Kissé alpárian: "k@rva vagy!" jelentést hordozza. És ezt a tényt a képpel és az adatokkal állítja illetve híreszteli annak felrakója.

A polgári per meg úgy mehetne, hogy büntetőfeljelentés (nem kell ügyvéd), és ha megvan az elkövető, és lefolytatták a bizonyítást, akkor a kártérítési igényt is el tudnák egy eljárásban bírálni.

afonyalekvar 2006.08.14. 14:44

Wasp!

Én még csak IV. éves leszek, de légy szíves magyarázd el nekem, hogy egy valóságos, ám kompromittáló kép netre tétele miért valósítja meg a rágalmazás bűncselekményét..

A polgári per részével - ha bizonyítani tudja, hogy azt az alperes követte el.. - egyetértek.De akkor sem várnék tőle sokat. Szerintem egy ilyen perrel sokkal több a macera, idegeskedés, minthogy a végén megérje.Együtt kell élni azzal a tudattal, hogy a jog sem mindenható. Szomorú, de igaz.

_Wasp_ 2006.08.14. 12:00

1. Feljelentést tehetsz rágalmazásért.

179. § (1) Aki valakiről, más előtt, a becsület csorbítására alkalmas tényt állít vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.(2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a rágalmazást

követik el.

2. Nem vagyoni kártérítést követelhetsz.Bizonyítanod kellene ez esetben, hogy életed mennyiben nehezült el (baráti kör csökkenése, nem mersz társaságba menni)

3. Ha vagyoni károd keletkezett (állásod elvesztése, telefonszám kényszerű cseréje, stb), akkor azt is érvényesíthetnéd

Üdv: W.

__________________________adminisztratív/gyakornoki állást kereső 5.éves joghallgató

kék laguna 2006.08.14. 07:33

Mi a helyzet az interneten közzétett fotókkal és más személyes adatokkal?{telefonszám,mailcím,név stb}Nekem fényképemet publikálták újra,rászerkesztve a telefonszámomat és nevemet.Már a kép publikálásába sem egyeztem bele,mivel szexuális terjedelmű kép volt.A volt barátom tette fel a netre,kicsinyes bosszúból.Az eset jó egy éve történt.Mit tehettem volna a saját védelmem érdekében akkor?Elég röhejes lett volna bíróságra is vinni a dolgot,holott engem redkívül megviselt és kiborított a megalázás.Bizonyítani tudtam volna hogy ki az illető,aki újraszerkesztette és publikálta a képet.Még sem tettem,mivel amúgy sem lett volna pénzem ügyvédre.Csak a gazdagabbak élhetnek jogaikkal.

Adam291 2006.08.07. 19:10

nem tudta, mert együtt vártuk meg a rendőröket, és úgy vették fel az adatainkat. Csak azért nem értem, mert itt nagy adat védelemről beszélünk, meg költünk rá milliárdokat (pl. nem lehet a lakcím a személyin stb) ugyanakkor egy piti trükkel meg lehet szerezni? Azért ez gáz.

Nem kell hozzá nagy fantázia, de ha normális az igazságszolgáltatás és kiderül hogy hazudik össze-vissza a köcsög eljön mondjuk bevág egy téglát a kocsira és azt bebizonyítani hogy ő volt....

péterapó 2006.08.07. 18:39

Adam291 !

Aki feljelentett rongálásért nem tudta a nevedet, címedet?Te vagy az ismeretlen tettes, és az ügyes rendőrség megtalált??Ezek szerint legalább 101 ember ismeri adataidat.

Szerintem nem kell aggódnod Üdv P.

chutzpah 2006.08.07. 16:31

Csatlakozom az előttem sólóhoz, nevetséges ez a "cigányhatalom" miatti műbalhé. Amellett a rendőrség olyan, amilyen, de nem asszisztál önbíráskodáshoz


Kovács_Béla_Sándor 2006.08.07. 10:44

„ rendőrség nem mer fellépni a "kisebbség" ellen, és ha vki ilyen ügybe keveredik nagyon rítkán ítélnek ellenük”

Aha. Ehhez képest tele vannak cigányokkal a börtönök.Ne hisztizz.

Adam291 2006.08.06. 16:52

Aki feljelentett rongálásért, én vitatom azt hogy én okoztam. És biztos sokan megértik, hogy nem szeretném ha egy 100 tagú cigány család megtudná a címemet; mondom főleg ha netán felmentenének pláne úgy hogy 5 utcával lejebb laknak mint mi.

péterapó 2006.08.06. 16:11

Adam291 !

Ki elől akarod elzártan kezelni az adataidat?Milyen bcs.-el gyanusítottak meg?

Üdv P.

Adam291 2006.08.06. 14:43

a válasz 1xü, ma M.o-on a rendőrség nem mer fellépni a "kisebbség" ellen, és ha vki ilyen ügybe keveredik nagyon rítkán ítélnek ellenük; ezért sem szeretné ha megtudnák a címét. De egy példa, mondjuk te várod a feleséged/gyereked az utcán én erre kihívom a rendőröket, hogy te mondjuk belémrúgtál és emiatt feljelentelek és már rögtön meg is kaphatom a címedet miután kihallgattak téged mint gyanúsított?

Akkor mi értelme szórakozni hogy a kórházban nem lehet kirakni a kórlapokat az ágy végébe?

Szerintem amíg be nem bizonyosodik, hogy én vagyok a bűnös addig semmi köze nincs ahhoz hogy én hol lakom, sőt azután sem. Illetve pont ha az ártatlanság bizonyosodik be, akkor már bosszúból is eljön hozzám és betöri pl az ablakot.

Kovács_Béla_Sándor 2006.08.06. 14:18

Mi köze az ártatlanság vélelmének ahhoz, hogy a sértett megtudhatja a terhelt nevét, lakóhelyét?

Adam291 2006.08.06. 13:17

ugyanakkor hol van az hogy mindenki ártatlan, míg el nem ítélik, tehát ha vki engem hamisan megvádol az miért tudhatja meg rögtön az adataimat?

ObudaFan 2006.08.06. 11:12

Be. 96. § (1) A tanú, illetôleg az érdekében eljáró ügyvéd kérelmére vagy hivatalból elrendelhetô, hogy a tanú személyi adatait [85. § (2) bek.] - a nevén kívül - az iratok között elkülönítve, zártan kezeljék. Kivételesen indokolt esetben a tanú nevének zárt kezelése is elrendelhetô. Ezekben az esetekben a tanú zártan kezelt adatait csak az ügyben eljáró bíróság, az ügyész, illetve a nyomozó hatóság tekintheti meg.

A terhelt nem kérheti.

Adam291 2006.08.06. 10:32

Sziasztok!A kérdésem az lenne, hogy beidéztek mint gyanúsítottat kihallgatásra a rendőrségre, itt azt mondták, hogy nem kérhetem a személyes adataim zárt kezelését, mint pl akkor mikor tanúként hallgattak ki.Igazat mondott-e a rendőr? És ha igen akkor hogy lehet hogy nem véd a törvény, alkotmány míg be nem bizonyosodik hogy én vagyok a bűnös?Ha nem mondott igazat, akkor mit lehet ellene tenni?