zaklatási ügyforrás főoldal vissza

kkovi8 2008.11.27. 17:11

No, akkor leírom pontosan ez hogyan "működik" annál a bizonyos személynél, aki most éppen a zaklatóm:

Ez utóbbi esetben nem is lenne semmi probléma ha csak szimplán a haragját adná ki, de sajnos ilyenkor nem beszámítható állapotba kerül, és a cselekedetei egyre inkább az őrület által vezéreltek. Ilyenkor senkire és semmire sincs tekintettel. Tudtommal a gyerekeit még nem verte meg, de nem hinném hogy sok hiányzik neki hozzá.

Nem vonom kétségbe a peres ügyek hatását sem, de kétlem hogy bármi feljogosítsa arra, hogy engem illetve a családomat zaklassa.

Hálásan köszönöm a válaszokat!

Tamás123 2008.11.27. 15:11

_Wasp_!

Írtad néhány sorral alább, idézlek:

"az attól függ…(…többek között, hogy az elkövetés pillanatában bírt-e részleges vagy teljes belátási képességgel)"

Amit írtál, igazából az érdekel, hogyan lehet az elkövetés pillanatának az idegállapotát, beszámíthatóságát pl. egy év múlva vizsgálni, mondjuk amikor sor kerül egy ideg-és elmeorvosi vizsgálatra.

A kérdésem teljesen komoly, engem is elküldtek ide, mindent rendben találtak, de tény és való, hogy egy idegileg kikészítő bontóperben (vagy bármilyen perben) előfordul, hogy percekre, órákra kerül az ember olyan felfokozott idegállapotba, ami amúgy nem jellemző rá.

_Wasp_ 2008.11.26. 17:32

(jólbeszerkesztette a fórummotor... itt a javított hozzászólásom, az előző akár törölhető is, mert a tördelés miatt kolátozottan érthető csak)

félreneértsd, de a te gondolatmeneted kiigazításra szorul:

„3. § (1) Nem büntethető, aki a cselekményt az elmeműködés olyan kóros állapotában – így különösen elmebetegségben, gyengeelméjűségben, szellemi leépülésben, tudatzavarban vagy személyiségza­varban – követi el, amely képtelenné teszi a cselekmény következményeinek felismerésére vagy arra, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék.

(2) A büntetés korlátlanul enyhíthető, ha az elmeműködés kóros állapota az elkövetőt korlátozza a cselekmény következményeinek felismerésében vagy abban, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék.25. § A 24. § rendelkezései nem alkalmazhatók arra, aki a cselekményt önhibájából eredő ittas vagy bódult állapotban követi el.”

Ekkor viszont – ha erőszakosnak tűnik – helye lehet kényszergyógy­kezelésnek:

„A kényszergyó­gykezelés74. § (1) Személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetőjének kényszergyógy­kezelését kell elrendelni, ha elmeműködésének kóros állapota miatt nem büntethető, és tartani kell attól, hogy hasonló cselekményt fog elkövetni, feltéve, hogy büntethetősége esetén egyévi szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést kellene kiszabni.(2) A kényszergyó­gykezelést az erre kijelölt, zárt intézetben hajtják végre.”

_Wasp_ 2008.11.26. 17:07

félreneértsd, de a te gondolatmeneted kiigazításra szorul:

(2) A büntetés korlátlanul enyhíthető, ha az elmeműködés kóros állapota az elkövetőt korlátozza a cselekmény következményeinek felismerésében vagy abban, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék.25. § A 24. § rendelkezései nem alkalmazhatók arra, aki a cselekményt önhibájából eredő ittas vagy bódult állapotban követi el.

Ekkor viszont - ha erőszakosnak tűnik - helye lehet kényszergyógykezelésnek:

A kényszergyógykezelés74. § (1) Személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetőjének kényszergyógykezelését kell elrendelni, ha elmeműködésének kóros állapota miatt nem büntethető, és tartani kell attól, hogy hasonló cselekményt fog elkövetni, feltéve, hogy büntethetősége esetén egyévi szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést kellene kiszabni.(2) A kényszergyógykezelést az erre kijelölt, zárt intézetben hajtják végre.

kkovi8 2008.11.26. 16:42

Hát elvileg amikor ilyesmiket csinál, elmondások szerint "leszáll rá egy beazonosíthatlan színű köd", magyarul akkor jön rá a zaklatási-kényszer, amikor a frusztrációját nem tudja lekezelni...És pont abból van a gondom, hogy mivel ilyen "felemás" jószág, a rendőrök nagy valószínűséggel nem tudnak vele mit kezdeni, mert azt mondják rá hogy normális, viszont ha látná egy elmeorvos bizonyosan bezárnák.

_Wasp_ 2008.11.26. 13:38

az attól függ...(...többek között, hogy az elkövetés pillanatában bírt-e részleges vagy teljes belátási képességgel)

kkovi8 2008.11.26. 13:11

Elnézést elírtam az előbb, az utolsó kérdés helyesen:Felelősségre lehet vonnie azt is, akiről kiderül, hogy valamiféle idegrendszeri problémával küzd?

kkovi8 2008.11.26. 12:50

Kedves Fórumozók!

Szeretném megkérdezni, hogy mennyire kell "folyamatosnak" lennie a zaklatásnak?Az is fordulhat a rendőrséghez, akit ez idáig csak egy napon, de többször zaklattak?Illetve felelősségre lehet-e vonni egy olyan zaklatót, akiről még nincs bebizonyítva, hogy bizonyosfokú elmebetegségben szenved?

A válaszokat előre is köszönöm!

cipra 2008.11.11. 14:41

Szép napot!

Egy kis segítséget szeretnék kérni! Fél éve költöztünk be az új lakásunkba és fél éve nincs nyugtom az egyik szomszédtól. Egy 80 éves férfi és a vele együtt élő 45 éves vénkisasszony lánya folyamatosan zaklatnak engem. Ez még nem is érdekelne, mert ki bánja, hogy ordibál velem, mindennek elhord, de...

... mindezt akkor teszi, amikor a két pici (6 hónapos és 2,5 éves) gyermekemmel megyek le, vagy jövök fel a lakásomba. Megvárnak minket - mivel ők a földszinten laknak előttük kell elhaladni - és az ajtót kinyitva elállják az utunkat és fenyegetőznek mindketten. A héten a dilinyós nő anyukámat akarta lelökni a lépcsőről - többször is meglökte, anyukám megingott a lépcső tetején de a falnak tudott támaszkodni- miközben anyukám a kezében tartotta a pici fiamat. Ekkor felszaladtam a lépcsőn és megszorítottam a nő kezét, hogy mégegyszer meg ne próbálja.Gyorsan kihívtam a rendőrséget. Az incidens után másnap ismételten lesben álltak az apjával és elkezdtek ordítozni velem és a gyerekeimmel, illetve a gyereknek - aki nagyon fél a kutyájuktól - mondt a nő, hogy a bácsi (az apja) rád fogja uszítani a kutyát.

Legközelebb diktafonra veszem és ismételten kihívom a rendőrséget, mert ez nem normális, hogy a gyerekeimet fenyegetik. Sőt, a nő már fel is jelentett a Gyámügyön, hogy vegyék el tőlem a gyerekeimet, mert bolond vagyok és erőszakos (látleletet vetetett a karjáról, ami be volt pirosodva a szorításomtól)

Fel lehet őket jelenteni zaklatásért? Keressek egy büntetőjogászt, vagy egyedül tegyek feljelentést?

Aki tud legyen olyan kedves és segítsen nekem!

Köszönöm!

mizo33 2008.11.05. 16:18

Ez olyan dilinyós,hogy az előző feleségét agyonverte mikor váltak! A lakásukból a veszélyes mivolta miatt csak a bírói ítélet,végzés tudta eltávolítani.A gyerekeit sem látogathatja,mert állítólag őket is molesztálta! Szóval komoly orvosi eset!!!Volt olyan is,hogy a mostani feleségét az utcán verte ököllel,és ezt sokan látták,de nem lépett közbe senki.A haverja éveket ült embercsempészet miatt.Komolyan kell venni őket.Nagyon féltem a párom,de hát nem lehetek mindig mellette,főleg most,hogy elköltözött.Szerencsére abba a lépcsőházba nem tudnak bemenni mert kaputelefon van,és a lakók csak ismerősnek nyitnak ajtót.

kismukk 2008.11.05. 01:44

„Még egy dilinyós ember is jó lehet valamire…”Mondjuk, bevásárlás után odaadni neki a teli szatyrot, hogy ő cipelje utánad!

monalisa1 2008.11.04. 22:21

Hogy valami "rosszat" is írjak neked, szóval én úgy tudom, hogy a közelgő télre/hidegekre stb. tekintettel, nov.15-től március 15-ig kilakoltatási moratórium van országszerte. Vagyis ha tényleg így, akkor néhány hónapig még egész bizonnyal az "árnyékkal" fogtok jönni-menni az utcán.

Nem tudsz neki valami értelmes elfoglaltságot találni? Még egy dilinyós ember is jó lehet valamire...

mizo33 2008.11.04. 17:50

hamarosan a TV ügyvédjéhez fordulok,lehet még látni fogtok a TV-ben!!!Amióta bejelentettük, az egész társasházzal együtt,ők azóta követnek az utcán,és az élettársam,aki azóta átköltözött az anyukájához őt is folyton követi az elmebeteg GB.Kifigyelték honnan hova megy,és már az anyukáját is lekurvázták.Pedig az anyukája diplomás tanárnő! Az önkormányzatnál,és a rendőrségen is ismerik GB-t. Volt már dolga párszor a rendőrséggel.A hivatalokból tudom,hogy elmebeteg,és erről orvosi papírja is van!Sajnos nem büntethető,de meddig kell tűrni egy elmebeteg zaklatását???A kilakoltatás mér tart évekig?

kismukk 2008.11.03. 04:32
KrisztiánBp (törölt felhasználó) 2008.11.02. 19:28

Azért ez nem semmi egy történet :-) Állat! De ez az amit most zaklatásnak neveznek? Konkrétan mit művelnek ezek az önkényes lakásfoglalók?Kriszt

mizo33 2008.11.01. 15:45

Békét mindenkinek!A segítségét szeretném kérni.A szomszéd önkormányzati lakásba önkényesen beköltözött GB,és a viselkedésével a társasház lakóit zavarja.Bejelentettük az önkormányzatnál,de már fél éve nem csináltak semmit.Közben az élettársam elkezdte zaklatni,mire feljelentettük a rendőrségen.Ők sem foglalkoznak az üggyel.Levelezni kezdtem a Közigazgatási hivatallal,megígérték,hogy intézkednek.Semmi nem történik,közben az élettársamat folyton követi az utcán,zaklatja.Már többször panaszt tettünk a rendőrségen,de azt mondták amég vér nem folyik,addig nem tudnak intézkedni.Ez már 5-6 hónapja így megy,és persze az önkényes lakásfoglaló éli vidám életét.Az élettársam idegösszeomlást kapott és elköltözött.Perelni szeretnék,és kártérítést követelni,mert nem hiszem el,hogy az önkormányzat és a rendőrség sem tud megvédeni minket egy önkényes lakásfoglalóval szemben,aki a szomszédban boldogan él,és élvezi hogy törvény felett állhat ebben az országban.Talán nekem is el kellene költöznöm? Én milliókért vettem a lakást,nem ingyen van mint a szomszéd hajléktalannak!!!Meddig tart egy kilakoltatás? Hány évig kell küzdenünk,hogy a párom visszaköltözhessen és tovább élhessünk boldogan,békében?Már arra is gondoltunk hogy országos nyilvánosságot vállalunk a helyi önkormányzat tehetetlensége miatt! Kérem segítsen nekünk.Még 1 hónap ,és a TV-ügyvédjéhez fordulunk.A nevetség az egészben,hogy nem nyit ajtót a rendőröknek sem! Ezzel el is van intézve a dolog.

meske67 2008.10.29. 12:37

Az a tapasztalatom, hogy ha nem csinálunk semmit, a zaklató nyugodtan folytatja "tevékenységét". A rendőrség segít, /bár utálják az ilyen ügyeket/ és a mi esetünkben egy-két hétre nyugalom is lett. Ha határozottan kéritek,lefolytatják a nyomozást, ezalatt általában szerintem megijednek a "szájhősök". Mi ott szúrtuk el hogy kértük, ne legyen retorzió, csak némi kis ráijesztés, sajnos ezzel tartós eredményt nem értünk el. Menjetek a rendőrségre, de legalább egy tanúval, vagy hangfelvétellel! Ragaszkodjatok a jegyzőkönyvhöz, minket el akartak küldeni azzal, hogy mindenki azt mond amit akar, az még nem bűncselekmény.És ne féljetek!

jkff 2008.10.28. 17:44

Sziasztok!Nekem is hasonló problémám lenne, vagyis inkább anyukámnak és úgy az egész családnak. A helyzet az, hogy édesanyám volt bárátja(egy darabig nálunk is lakott) szakitásuk óta folyamatosan zaklatja telefonon kb napi 20-30 vagy akár negyvenszer is, hogy mit csinál kivel van stb. Ez a helyzet kb 1-2 honapja megy de már anyira el durvult a dolog,hogy munkahelyünkön is rendszeres látogató lett mikor megyünk vagy jövünk munkából. És gyakran rágalmazza ócsárolja anyukámat a többi kolléga elött (egy multinaciopnalis cégnél dolgozunk mindketten szóval van munkatárs böven), de ez még mindig nem elég neki mert már többször is halálosan megfenyegetett telefonon és személyesen is minket(édesanyám, testvérem és engem), hogy ha anyukám nem fogadja vissza. Probálta már édesanyám elriasztani azzal hogy fejelenti de akkor is az volt a válasz, hogy megől mindanyiunkat vagy házat felgyujtja stb. Mit tudunk ilyen esetben tenni,mert összintén megvalva félünk attol, hogy ha feljelentjük és ugye beidézik biroságra vagy ilyesmi akkorinkábbminket fog megkeresni munkahelyen vagy akár otthon, mert sajnos elég betegesnek tünnek már a cselekedetei. Van arra valami műd, hogy valahogy védelmet vagy valamit kapjunk amig az eljárás folyik? Ahalálos fenyegetést és zaklatást is tudják bizonyitani családon kivül álló tanuk is.Válaszotokat előre is köszönöm!

meske67 2008.10.18. 08:49

Köszönöm a választ! Akkor a határozatot elfogadtuk, remélve, hogy ennyi is elég lesz visszatartó erőnek, és a közös gyermekeikre való tekintettel is. Kértünk már pszichológusi segítséget, keményen veri a serdülő lányát,/aki foggal- körömmel ragaszkodik hozzá/ de érdemben senki sem tud segíteni.A gyámügy többször is beavatkozott /finoman/,de ők is már csak a rendőrséghez küldenek. Attól tartok, hogy megint azt kapjuk,hogy ez a kedves,angyalarcú hölgy sohasem tenné meg azt, amit ígérget. A pszichológus szerint személyiségzavaros lehet, és egyáltalán nem biztos, hogy nem kell félni tőle. /A kényszergyógykezelés nem lehetséges./ Nehéz ügy, mert összesen öt gyerek mindennek az elszenvedője, és úgy kellene megoldani, hogy mindenkinek jó legyen.

Prosecutor (törölt felhasználó) 2008.10.17. 13:21

A nyomozó hatóság szüntette meg bűncselekmény hiányában a nyomozást? Éltetek panasszal? (valszeg nem)A Btk. 176/A § (1) bek. alapján a zaklatás egyik esete, ha a valaki félelemkeltési célzattal vagy a másik magánéletébe, mindennapi életébe való önkényes beavatkozás célzatával mást háborgat, aminek része a telekommunikációs eszközzel való rendszeres kapcsolattartásra törekedés is.a (2) bek. szerinti önálló, másik esete ha valaki a másikat félelemkeltés céljából személy elleni erőszakos (ebbe a megölés, lesántítás stb. benne van) vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével fenyeget.A volt házastárs zaklatás a (3) bek. a) pontja alapján minősített eset.

Javaslom, hogy a nyomozás megszüntető határozattal, ügyfélfogadási időben menjetek be az azt hozó rendőrség szerint illetékes helyi (városi, kerületi) ügyészségre, s mivel ott van előzménye, beszéljetek az előadóval, vagy írjatok egy beadványt, hogy az X számú megszüntető határozat esetleges hatályon kívül helyezésének és a nyomozás folytatásának lehetőségét vizsgálják meg, figyelemmel a folyamatos zaklatásra.

meske67 2008.10.17. 10:51

Minket az élettársam volt felesége fenyeget már egy éve folyamatosan. A bice-bóca kisfiamat le akarja sántítani a másik lábára is,a kislányomat kurvázza, gyilkossággal fenyegetőzik,stb. Mindezt telefonon teszi úgy, hogy közöltük vele :minden beszélgetést rögzítünk. Fél évvel ezelőtt behívattuk a gyámügyre, szánta-bánta bűneit, majd folytatta. Feljelentettük, kértük, ne legyen bünti, csak magyarázzák el neki, hogy ez törvénytelen./A határozatban majdnem megdicsérték!/ Ugyanott vagyunk, mint egy éve. Nem fél semmitől, elszánt, mégis azt kapjuk a rendőrségen, hogy nincs a beígért bűncselekményre utaló magatartás, nem kell félnünk. A közös gyermekeik miatt muszály kapcsolatot tartani vele. Hozzáteszem, soha nem reagáltam a mocskolódásaira, csak hivatalosan. Mit tehetnék még? Ragaszkodjak az újabb feljelentéshez?

counsellor 2008.10.16. 21:46

Köszönöm a hozzászólásokat!

Holnap lesz az ügyben az első bírósági tárgyalás, majd jelzem annak eredményét.Egyébként a híváslista nem mutatja, hogy a vádlott hívta volna a sértettet. SMS üzeneteket valóban jelöl, melynek tartalma a sértett által bemutatott készülékből tudható.

verde 2008.10.16. 10:35

A telefonos zaklatások után, tegnap a volt férjem újabb próbálkozása az volt, hogy 1 órán keresztül rugdosta a bejárati ajtót és ráfeküdt a csengőre. Nem nyitottam ki, nem is egyedül jött, a jól megtermett testvére is elkisérte. A gyerekek rettegve bújtak hozzám, a rendőrök 40 perc alatt kiértek. Közölték vele, hogy ezt nem csinálhatja, és távozzon. Ő végül beült a kocsijába, de előtte még közölte a rendörökkel és velem, hogy mostantól minden este ezt fogja csinálni.Csak félelemben tart...Reggel be kellett mennem a rendőrségre, ahol közölték velem, hogy ez még nem rendszeres, még várjuk meg, hogy vagy 4szer, 5ször eljátsza ugyanezt, én mindig hívjam ki a rendőrséget és akkor majd eljárást indítanak úgy, hogy lesz is eredménye: vagy 20 ezerre megbüntetik.A telefonos zaklatás nem igazolható, mert mondhatja azt a volt férjem, hogy csak a gyerekek miatt hívott. Persze 5 perc alatt 21szer...Az életveszélyes fenyegetést akkor tudják elfogadni, ha kívülálló tanú tudja igazolni, mert ha csak én hallom, azt úgyis letagadná.Ergó: a jelenlegi törvények mellett félelemben tarthat engem és a gyerekeket...Elképesztő.Lassan félek kimenni az utcára, mert mi van, ha egyszer úgy igazán elborul a feje a dühtől.Nem lehet távolságtartást kérni?Esetleg elköltözni pár száz kmerrel arrébb?Ki véd meg minket?

Guro 2008.10.14. 12:26

counsellor:

Én felvenném a telefont, és hagynám, hogy beszéljen. Nem érdekelne, mit mond, böngészném tovább mosolyogva a Jogi Fórumot. :) Talán már az első kézhez vett számla után megunja a dolgot. :D

justizmord 2008.10.13. 02:30

counsellor, én úgy gondolnám, hogy még szükség van arra is, hogy az elkövető tudata átfogja azt, hogy a másik fél nem akarja az ő hívásait.

Szerintem az elkövető sikeresen hivatkozhat arra, hogy csak azt hittem, hogy nincs a telefon közelében, és azért nem vette fel, vagy hogy azt hitte, hogy a másik fél nem tudja ki akarja felhívni, és azért nyomta ki a telefont, az SMS-t meg nem tudta, hogy zavarja a másik felet.

Magyarul, szerintem tanúk előtt ki kell jelentenie, hogy nem kívánom a további hívásaidat, és hagyjál békén.

Egyébként nem tudom, ki az Isten haragja fogja ezt a sok baromságot letárgyalni. A bíróságok idejének 90%-a családon belüli fenyegetésekre, könnyű testi sértésekre, szakítások utáni zaklatásokra fog elmenni, ha tényleg minddel bírósághoz fordulnak, és nem elhallgatják. Persze elhallgatni még veszélyesebb, mert akkor meg az egész ország keresztbe kasba fogja zsarolgatni egymást, „"tudod azért az esetért feljelenthetnélek, látta a barátnőm is, tudod, vedd csak meg nekem szépen a ...”"

Ja, és amikor majd a gyerek feljelenti az anyját, hogy zaklatja, mert aznap már 3-szor mondta, hogy csinálja meg a házi feladatát, azzal mi lesz? A tényállást szerintem kimeríti az ilyen cselekedet is. Beavatkozik az életébe? Igen. Rendszeresen? Igen. Ki van véve a tényállásból a családtag? Nincs, sőt ellenkezőleg, súlyosító körülmény, ha a nevelésére bízottat zaklatja, tehát a jogalkotó szándéka mindenképpen a szülő gyerek viszonyra is kiterjed.

Bevonul immár a magyar családokba is a rettegés egymástól, és a rettegés a szomszéd feljelentésétől, tanúskodásától, gyűlölni és rettegni fogja mindenki a családtagjait és a szomszédokat.

Arról ne is beszéljünk, hogy NINCS OLYAN CSALÁD ma magyarországon, akik nyugdíjba fognak tudni vonulni anélkül, hogy életükeben legalább egyszer el ne ítéljék őket bűncselekményért.

A bűncselekményeket immár senki sem fogja szégyellni, mert minden valamire való család keresztül fog esni rajta. Olyanná válik, mint néhány sokgyerekes megélhetési bűnözős családnál, hogy az apa büszke rá, hogy a fia is felnőtté vált, mert megvolt az első elítélése. Csak immár ez az egész országban általános lesz. Bravó. Éljen. Hurrá.


monalisa1 2008.10.12. 22:46

Szia Löki!Ez most jó volt...Üdv. Lisa

monalisa1 2008.10.12. 22:14

Miért nem állítja be a telefonját úgy, hogy a rosszakaró/zaklató hívásait, sms-eit eleve kiszűrje a készüléke? Ettől függetlenül nem kell felvenni- elolvasni minden bejövő hívást ill. sms-est., a kijelzőről is lehet kontrollálni = eleve törölni a nem kívánatos beérkező számot.

Monalisalaikus hozzászóló

counsellor 2008.10.12. 21:54

Kedves Fórumozók!

Jogi ismereteitek, tapasztalataitok alapján mi a véleményetek arról, hogy a zaklatás bűncselekménye - (1) bek. - megállapítható-e akkor, ha a terhelt telefonon keresztül híváskezdeményezéssel, valamint SMS üzenetek küldözgetésével próbál beavatkozni a sértett magánéletébe úgy, hogy egy nap leforgása alatt 11 hívást kezdeményez (a sértett nem fogadja azokat), továbbá összesen 6 db SMS üzenetet küld, amely a sértettre nézve bántó elemeket tartalmaz?

Annak függvényében kérdezem ezt, hogy a törvényi tényállás szerint a sértett rendszeres és tartós háborgatását követeli meg a jogalkotó. A konkrét ügyben 1 nap leforgása alatt történnek a híváskezdeményezések és a 6 db SMS üzenet továbbítása. Ez minősíthető-e rendszeresnek, illetve tartósnak?

Előre is köszönöm!

Főlökött 2008.01.11. 18:50

Tisztelettel

Lop itt valaki is ?????????????? Ne már.......

Eltulajdonít, mit a szél. Nem tudott róla, hogy az nem az Övé, azt hitte hogy neki hagyták ott. Arra vártak, felkínálták, hogy elvigye. Elvárták Tőle :-))Ma volt nálam egy elkövető, aki elregélte, majdnem sírva, hogy Ő törvénytisztelő állampolgár. Kiment a szőlőhegyre, s ott az összes pince nyitva volt, tél kellős közepén, tulaj hiányában. Ő egyet sem tört fel, csak a nyitott ajtón bement és összeszedte, ami kellett neki és elvitte. Eladta a szentem, melyre a közeg bizonyítékkal is szolgált, nem kevéssel. Mondtam neki, hogy megbuktunk....Így jártunk. Jobb nem várható, ez van.

Visszatartó erő ????? Ha elregéli, hogy megélhetés, állandó piálás miatt tört be, folyamatosan, 5 esetben egy helyre, és annyira matára itta magát az elkövetés helyén, hogy elvesztette az eszméletét, úgy találta meg a köszeg, mata részegen, őrizetbe is vette, a kihallgathatatlansága miatt ?????? Erre a bíró ad majd Neki egy felfüggesztettet, a megélhetés miatt, mert különben az elkövető megpüföli a bírót egy székkel, ítéletet ???????Igen, ez van. Nem értem, min csodálkozunk és nézünk szana szét......

Zewa 2008.01.11. 02:02

No meg az összes családi balhé bcs. lett....

"elvágom a nyakadat", "agyoncsaplak", "megöllek" kijelentések szarintem simán elhangazanak egy jó kis csb-nél.

A jogalkotó a veszélyes fenyegetés (a jelenlegi tv.hely (2) bekezdése) szabálysértését emelte bcs. kategóriába.

A másik, hogy a zaklatás volt házastárs vagy volt élettárs, illetve nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt álló személy sérelmére elkövetve súlyosabban büntetendő, mintha ugyanezek sérelmére "szó nélkül" egy könnyű testi sértést követ el......

érdekes.....

Főlökött!

A visszatartó erőről pedig annyit, hogy a lopást is büntetik, mégis.....

Főlökött 2008.01.10. 20:29

Tiszetlettel

Hatályba lépés előtti cselekmények, bizonyítékok, okuttá válnak.

Rita - Véleményed szerint, egy elvakult szerelmesnek visszatartó erő, egy hangyányi bünti, vagy egy felfüggesztett, pénzbünti ? ( pl. állatkínzás ügyében mennyi szigorú, súlyos ítélet született ???? )Véleményem szerint nem igazán. Sokat az egészen a Btk. módosítása nem igazán változtat, max. hogy a bcs.-t nehéz bizonyítani az eljárás során, melyre a sértett a hivatott.

ObudaFan 2007.12.18. 21:21

Az új jogszabály hatálybalépése előtt küldött sms-eket hiába tárolgatod. Ha a hatályba lépés után is folytatja ezt a magatartást, arra már lehet feljelentést tenni.

kovacsopulosz 2007.12.18. 13:01

Szia Waszy!

Tegnap az országgyűlés elfogadta a Btk módosítását, így a zaklatás is bcs lett. Ez alapján egy évet is kaphat az, aki rendszeresen megpróbál beleavatkozni más magánéletébe, például telefonon hívogatja,tehát ha ez továbbra is így marad akkor feljelentheted.A távoltartást neked kell kérned,de ha csak pénzbüntetést vagy közmunkát szabnak ki rá már az is büntetés.Talán el megy a kedve a hivogatástól.

Rita

waszy 2007.12.18. 05:46

Engem is zaklatnak és úgy hallottam,hogy január 1-től ez már bűncselekmény lesz.Engem egy olyan srác zaklat,akivel évekig haverok voltunk /semmi sem történt köztünk/ és kb fél éve kitalálta, hogy szerelmes belém. Azóta napi kb 5 sms-t kapok meg hívogat is. Időközben számot cseréltem, a régi számomra azóta is napi rendszerességgel írogat. Vidéki vagyok, de fél éve pesten lakom. Vidéken a családom háza előtt naponta elmegy kocsival, amikor véletlen pont otthon voltam, volt olyan, hogy nem volt bezárva az ajtó és bejött a házba...Múlt héten feljött pestre és reggel 8 órától du 5-ig ült a munkahelyemen és várt, hogy menjek dolgozni. Végül a rendőrök elvitték.Sok sms-t nem tud tárolni a telefonom, ezért már több mint 2 hónapja begépelem az összeset. Nem tudom ez mennyire számít maj bizonyítéknak?A kérdésem az lenne, hogy ezek alapján január 1-től, ha feljelentést teszek mennyi esély van rá, hogy legalább távoltartó végzést adjanak ki ellene?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan 2006.07.31. 17:25

Ez nem bűncselekmény önmagában. Esetleg becsületsértés, vagy rágalmazás miatt lehet magánindítványt tenni, ha olyan kijelentést tesz az illető. Ha pedig erőszakos cselekmény elkövetésével fenyeget, akkor veszélyes fenyegetés miatt szabálysértési feljelentést.

monalisa1 2006.07.30. 22:18

Ha vannak tanuk az egyes esetekről akkor feljelentést kell tenni, és a hatósági "gépezet" beindul.

giuseppa 2006.07.30. 17:15

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni egy baránőm ügyében. Szakított a barátjával aki elég agresszív és aki nem akarja belátni, hogy vége. Sajnos nem hagyja békén a lakására megy, hiába nem engedi be a lépcsőházban botrányt csinál, a munkahelyére is bemegy ott is botrányt csinál. Barátnőm nem mer egyedül kimenni az utcára, de nem tudjuk mit lehetne tenni, mert erőszak nem történt, csak nagyon kellemetlen. A zaklatás bűncselekmény, vagy mindenképpen meg kell várni, hogy erőszakig fajuljon a dolog?