Adatokkal való vissaélés? Van ilyen?forrás főoldal vissza

monalisa1 2006.06.18. 12:44

Nincs ellenérvem...

ObudaFan 2006.06.18. 12:08

És még ha ellenszolgáltatás ellenében, akkor is kérdés, hogy gazdasági vesztegetés fogalomkörébe vonható lenne-e ez.

monalisa1 2006.06.17. 17:44

Valóban arról nem írtak, hogy bármiféle ellenszolgáltatás ellenében adtak ki adatokat., én csak véltem hogy tán mégis ekként...

A kiigazítást köszönöm.

ObudaFan 2006.06.17. 11:57

Monalisa minősítése téves, többek között azért is, mert vagyoni előnyről a tényállás egyelőre nem szól.

Magántitok megsértése177. § (1) Aki a foglalkozásánál vagy közmegbízatásánál fogva tudomására jutott magántitkot alapos ok nélkül felfedi, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendô.(2) A büntetés egy évig terjedô szabadságvesztés, közérdekû munka vagy pénzbüntetés, ha a bûncselekmény jelentôs érdeksérelmet okoz.

Visszaélés személyes adattal177/A. § (1) Aki a személyes adatok védelmérôl vagy kezelésérôl szóló törvényi rendelkezések megszegésével

és ezzel más vagy mások érdekeit jelentôsen sérti, vétséget követ el, és egy évig terjedô szabadságvesztéssel, közérdekû munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendô.(2) A büntetés bûntett miatt három évig terjedô szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott cselekményt hivatalos személyként, közmegbízatás felhasználásával, vagy jogtalan haszonszerzés végett követik el.(3) A büntetés bûntett miatt három évig terjedô szabadságvesztés, ha a személyes adattal visszaélést különleges személyes adatra követik el.

monalisa1 2006.06.15. 15:01

Szerintem leginkább (meg)vesztegetés történt amit a Btk. 250. § (1), (2), (3) bekezdései szépen taglalnak.

Mert hát bizonyára nem ingyen adta ki az a kórházi dolgozó a betegről a harmadik személynek az információt.

Aztán még "visszaélés személyes adattal" Btk. 177/A. § (1), (2) bekezdések.

Aztán még Ptk. 84. § (1), (2) bekezdések.

A büntetőtörvénykönyv és a polgári törvénykönyv ITT olvasható a fejlécben a TÖRVÉNYTÁR sorában, középrészen. (Kattincs rá az egyik-másik törvénykönyvre és görgesd a konzurt a keresett paragrafusszámhoz.)

Arpuska 2006.06.15. 13:15

Az ügyben kérném a segítségeteket, hogy egy kórházban dolgozó személy adatokat szerez egy betegről, legfőbbképp arról, hogy az-az adott kórházban fekszik e, de állapotáról, betegségéről is, és ezeket kiaddja egy harmadik személynek törvényt sért e? A harmadik személy a beteg vélelmezett magán hitelezője. Amennyiben igen akkor a harmadik személy be jöhet e felbújtóként? Amennyiben igen a válasz azt is nagyon megköszönném ha valamilyen törvényi hivatkozást is tudnátok írni ebben a témában.

Köszönöm