elfogultság?forrás főoldal vissza

ObudaFan 2006.05.07. 00:44

Nem, az a nyomozó hatóságra vonatkozott. Az ügyészség határozata pedig, úgy tűnik, szabályosan.

gondok 2006.05.05. 08:40

Köszi, de ne haragudj, nekem ez egy kicsit kínai: a nyomozás előtt adtam be elfogultsági indítványt (ha ez a neve), de amikor a panasz az ügyészségre került, akkor azt sem tudtam, hogy melyikre. Vonatkozott-e az eredeti indítvány az ügyészre is, vagy mit lehet csinálni most a rettentően negatív határozat ellen (esetleg az egyszerűen semmis?)

ObudaFan 2006.05.04. 23:05

Az ügyész a vele szemben felmerült kizárási okot köteles az ügyészség vezetôjének haladéktalanul bejelenteni. A kizárási ok bejelentésétôl kezdve az ügyész az ügyben nem járhat el. A kizárási okot a terhelt, a védô, továbbá a sértett, a magánvádló, a magánfél, valamint a sértett, a magánvádló és a magánfél képviselôje is bejelentheti.Az ügyészség vezetôje a tudomására jutott kizárási ok miatt az ügyész kizárását hivatalból kezdeményezi.Ha az ügyész a kizárási okot nem maga jelentette be, a bejelentés elintézéséig az ügyben eljárhat, de - az elfogultság kivételével - a feljelentést nem utasíthatja el, a nyomozást nem szüntetheti meg, kényszerintézkedést nem alkalmazhat, vádat nem emelhet, és a vádat nem képviselheti.Az ügyész kizárásáról az ügyészség vezetôje, az ügyészség vezetôjének kizárásáról a felettes ügyészség vezetôje határoz. Az ügyész a korlátozás nélkül járhat el, ha a bejelentô a kizárás megtagadása után az ügyész kizárása iránt a törvény ugyanazon pontjára alapított újabb bejelentést tesz.Ha a terhelt, a védô, a sértett, a magánvádló, a magánfél, vagy a sértett, a magánvádló, illetôleg a magánfél képviselôje az ügyben ugyanazon ügyész ellen ismételten alaptalanul jelent be kizárási okot, a kizárást megtagadó határozatban rendbírsággal sújtható.

Ha a nyomozó hatóság tagja a kizárási okot nem maga jelentette be, a bejelentés elintézéséig az ügyben eljárhat, de kényszerintézkedést nem alkalmazhat.A nyomozó hatóság tagjának kizárásáról a nyomozó hatóság vezetôje, az utóbbi kizárásáról a felettes nyomozó hatóság vezetôje határoz. Az országos hatáskörû nyomozó hatóság vezetôjének kizárásáról az illetékes ügyész határoz.

gondok 2006.05.04. 20:29

Adott egy szentendrei körzetben elkövetett sikkasztási ügy, ahol a nyomozást elfogultsági indítványra tekintettel a dunakeszi rendőrség végezte el. A határozatra én, mint feljelentő panaszt tettem, amire az ügyészség válaszolt. Az ügyészség megismételte az eredeti határozatot, ami már önmagában is baj, hiszen egyszerűen semmibe vette a panaszt, de amin végképp meglepődtem, hogy a szentendrei ügyészség válaszolt. Szabályos-e ez, vagy meg lehet vétózni a panasz elutasítását - ugyanazzal az elfogultsági okkal, ami miatt a nyomozás is máshová került (a feljelentés önkormányzati alkalmazott ellen történt)? Joga volt-e egyáltalán a helyi ügyészségnek "beleszólni"?