Átminősítés fogházzáforrás főoldal vissza

monalisa1 2006.05.19. 14:14

Ez nagyszerű, és csak mint "külső" olvasó a történetet, én is gratulálok az eredménynek.

Valami csoda-féle megeshetne a szegény Táncos Gáborral is! (Az ő nyakába varrták a körmendi gyerekgyilkosságot = 13 év börtönbüntetés.) Az eddigi példás magaviseletére hivatkozva az ügyvédje nemrég kérelmet terjesztett elő, hogy fogház fokozatra enyhítsék a büntetését., ebben az esetben az eddig leült 6 év alapján f. év végén feltételesen már szabadulhatnak, ellenben csak 2011-ben majd.

Nick Name 2006.05.19. 13:55

Örülök, ha segítettem.

Üdv:

Lorcsi 2006.05.18. 14:13

Kedves Nick!

Kérdésem tárgytalan:)megvolt ma a tárgyalás! és jól sikerült, mégis eljött az ügyvéd! 2 év felfüggesztett helyett kapott a férjem 40 nap közmunkát!Minden ügyünknek vége, augusztus 4-én mehetek az imádott férjemért!Köszönöm a segítségeidet!Hálám is tiszteletem a tiéd!Minden jót!

Nick Name 2006.05.17. 06:38

A kérdés akkor sokkal bonyolultabb. Először is, gondolom, nem a másodfokú tárgyalást fellebbezte meg az ügyész, hanem az elsőfokú ítéletet, és amiatt lesz másodfokú tárgyalás vagy nyilvános ülés. Ne haragudj, nem oktatni akarlak, csak ha ezeket nem tudom, akkor nem tudok pontosan válaszolni a kérdésedre.

Tehát a pontos válaszhoz a következőket kellene tudnom (elsődlegesen):

Lorcsi 2006.05.16. 20:22

Nick!

Ez teljesen más tárgyalás! Másodfokú tárgyalást fellebbezett meg az ügyész, mivel a bírónő felfüggesztettet adott, holott nem lehetett volna. Az ügyvéd is idézve van.

Nick Name 2006.05.15. 14:54

Kedves Lorcsi,

attól függ, milyen tárgyalásra gondolsz. Ha a BV bíró általi meghallgatásra, ott nem kötelező a védő jelenléte, megtartják nélküle is.

bohacs67 2006.05.15. 12:29

Szia Lorcsi!

Kérdésem lenne hozzád.Ti adtátok be a minősítési kérvény,vagy automatikusan kapta a párod. Mi is hasonló cipőben vagyunk.Tudsz nekem ebben segíteni?

Lorcsi 2006.05.15. 09:39

Hát jó! Nekünk sikerült az átminősítés a BV intézet elutasítása ellenére is!

Nick! Nagyon várnám a válaszod a következőre:Megtartható-e a tárgyalás akkor, ha idézést kapott a vádlott és a védője is, de az ügyvéd nem jelenik meg! Tudom, hogy kp az ügyvéd bírságot, de a tárgyalást akkor elnapolják-e szerinted?Nagyon várom a válaszod!Köszönöm!

Lorcsi 2006.04.06. 22:02

Szia Szecsike!

Te kintről sokat tudsz tenni érte! Az én férjem is "csak" 5,5 hónapja van bent, de én már talán mindent tudok :-) ő a gyerekét azóta nem is látta, mert a fiúnk 4,5 hónapos volt, amikor bement! Ráadásul elszállították 330 km-re! Biztos, hogy nem fogom odaráncigálni a gyermekemet! És képzeld, még 1 rohadt beszélőkimaradást sem engedélyeznek neki.Ma annyit tudtam meg az EVSZ-ről, hogy akkor biztosabban működik, ha olyan BV-intézetben van, ami a lakóhelyéhez tartozik! Tehát a mi esetünkben ez lehetetlen! Nem tudom veletek mi a helyzet, de ha a lakóhelyetek szerinti BV-ben van, szerintem mindenképpen próbáld meg!Érdemes!

Enyhíteni nem nagyon tudsz mást viszont amikor letelik az 5 hónap mindenképpen küldess az ügyvéddel 1 kérelmet a "büntetésvégrehajtási fokozat megváltoztatása iránt"!Én tényleg nagyon bízom ebben, és esélyt is látok rá! De adigra meg fogom neked tudni mondani, hogy nekünk sikerült-e!

A börtönökben nagyon tartanak az ügyvédektől! Ez tény! Én minden szarért telefonáltatok az ügyvéddel:-)

A kapcsolattartást a gyerekekkel annyiban tudod elősegíteni, hogy te írsz 1 "megható" kérelmet a parancsnoknak! A nevelők rohadékok és irigyek az olyan fogvatartottakra akiknek folyamatos a kapcsolattartása - szerintem - így ők fel sem terjesztik! Nyugodtan zaklasd a parancsnokot akár levélben, akár telefonon! Megéri!Remélem sikerül a félbeszakítás, csak rossz lesz újra visszaengedni, nem? Én ezért nem is bánom, hogy nem tud hazajönni:-)Ha tudok szívesen segítek bármiben, sajnos tapasztalt vagyok:-)

Szecsike 2006.04.06. 20:46

Szia Lorcsi!

Köszönöm szépen, hogy bemásoltad ezeket a jogszabályokat.Az én párom még négy hónapja sincs bent, igy sajnos nem nagyon tudom, hogy milyen dolgokkal lehetne enyhiteni és mikor?Úgy látszik nekünk még várnunk is kell ezekkel a dolgokkal legalább két hónapot.

Az EVSZ-re valóban nem látok én sem sok reményt, viszont amikor nemrég nálunk voltak környezettanulmányon a kegyelmi kérelem miatt, ők is nagyon csodálkoztak, hogy azt mondtam, hogy a gyerekek csak akkor látják az apjukat ha a havi egy órás beszélőre elviszem őket.Azt mondták ugyanis, hogy családi kapcsolat fenntartássára lehet rendszeres hazalátogatást kérni.Persze a párom is azt mondta, hogy ezt el is felejthetjük mert ilyenről még ő nem hallott!Úgy olvasom viszont, hogy nektek nemsokára letelik.Hát kivánom, hogy legyen szerencsétek.Most én is nagyon bizom benne, hogy a párom három hónap félbeszakitást fog kapni.Tudom, hogy ez nem számit bele az időbe, de legalább itthon lehet egy kis időre.Ha sikerül......

Lorcsi 2006.04.05. 17:12

A szabadságvesztés fokozatának megváltoztatása

7. § (1) A szabadságvesztés fokozatának megváltoztatása iránt (Btk. 46. §) a büntetésvégrehajtási intézet tesz előterjesztést a büntetésvégrehajtási bíróhoz.

(2) A szabadságvesztés fokozatának megváltoztatását az elítélt vagy védője is kezdeményezheti. A kérelmet a büntetés-végrehajtási intézet - értékelő véleményével és javaslatával - tizenöt napon belül továbbítja a büntetés-végrehajtási bíróhoz. Ha az egy éven belül ismételten előterjesztett kérelem új körülményre nem hivatkozik, az értékelő vélemény és a javaslat elkészítését a büntetés-végrehajtási intézet mellőzheti.

(3) Enyhébb fokozat kijelölése esetén a bűnügyi költséget az állam viseli.

Enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazása

7/A. § (1) A fogház, illetőleg a börtön végrehajtásának általános szabályainál enyhébb szabályok alkalmazása, illetőleg alkalmazásuk megszüntetése iránt a büntetés-végrehajtási intézet tesz előterjesztést a büntetés-végrehajtási bírónak.

(2) Az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazását az elítélt vagy védője is kezdeményezheti. A kérelmet a büntetés-végrehajtási intézet - értékelő véleményével és javaslatával - tizenöt napon belül továbbítja a büntetés-végrehajtási bíróhoz. Ha az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazását a törvény kizárja [28/A. § (2) bek.], illetőleg, ha az egy éven belül ismételten előterjesztett kérelem új körülményre nem hivatkozik, az értékelő vélemény és a javaslat elkészítését a büntetés-végrehajtási intézet mellőzheti.

(3) Az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazásának elrendelése, valamint az alkalmazásuk megszüntetésének mellőzése esetén a bűnügyi költséget az állam viseli.

28/A. § (1) A fogház, illetőleg a börtön végrehajtásának általános szabályainál enyhébb végrehajtási szabályok akkor alkalmazhatók, ha - különösen az elítélt személyiségére, előéletére, életvitelére, családi körülményeire, bűnözői kapcsolataira, a szabadságvesztés során tanúsított magatartására, az elkövetett bűncselekményre, a szabadságvesztés tartamára tekintettel - a szabadságvesztés célja az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazásával is elérhető.

(2) Az enyhébb végrehajtási szabályok nem alkalmazhatók, ha

(3) Az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazása esetén az elítélt

(4) Az elítélt köteles bejelenteni, hogy az eltávozás ideje alatt hol tartózkodik.

(5) Ha az elítélt az eltávozással, illetőleg a büntetés-végrehajtási intézeten kívüli munkavégzéssel kapcsolatos magatartási szabályokat ismételten vagy súlyosan megszegi, így különösen, ha az eltávozásról önhibájából nem az előírt időn belül tér vissza, vagy más, súlyos fegyelemsértést követ el, illetve a (2) bekezdésben meghatározott okok bekövetkeznek, a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka felfüggeszti az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazását és előterjesztést tesz a büntetés-végrehajtási bírónak az enyhébb végrehajtási szabályok megszüntetése iránt.

Szecsike!

Ennyi amennyi lényeges!Én megirattam a kérelmet ügyvéddel! Ma bementem az IM helyi kirendeltségéhez! Azt mondta ott a ogász, hogy általában a BV bíró jóváhagyja az átminősítést, ha nincs rossz pontjuk bent! Eddig az volt a gáz, hogy a BV intézet fel sedm terjesztette! Április 1-től az ügyvéd és a fogvatartott kérésére KÖTELES!!Én bízom benne!Az EVSZ létezik de ahhoz nincs sok reményem:-)Én is próbálok már mindent amit lehet!"Börtönjogból" lassan profi vagyok:-)

Szecsike 2006.04.05. 16:36

Sziasztok!

Már bocsika, de engem is érdekel ez az átminősités!Milyen esély van erre?

sajnos nekem ez az oldal nem jön be:www.magyarország.hu/ugyintezo/jogszabalyok

és az EVSZ? létezik még egyáltalán?Milyen kedvezményekkel jár?

Tudja valaki?

Lorcsi 2006.04.05. 11:46

Még arról szeretném tudni a éleményedet, hogy szerinted az EVSZ-al érdemes foglalkozni?Tökéletes magatartással, rengeteg dícsérettel, semmi kedvezményt nem kaptunk még! Ez nem korrekt:-)Köszönöm, igazán rendes vagy:-)

Nick Name 2006.04.04. 20:24

Hát Lorcsi, tekintettel arra, hogy ez a jogintézmény három napja hatályos ebben a formájában, erről még tapasztalatom objektíve nem lehet.

Az átminősítés, ha sikerrel jár, azt jelenti, hogy fogház végrehajtási fokozatba kerül, ami egyrészt könnyebb rezsom, másrészt előbbre hozza a feltételes szsbadságra bocsátás lehetőségét.

Lorcsi 2006.04.04. 10:49

És véleményed szerint a döntés kedvező számunkra? Milyen arányú lehet az átminősítés?

Nick Name 2006.04.03. 21:26

Szívesen, és sajnálom, hogy ebben tájékozatlan voltam. sajnos már olyan gyorsan változnak a jogszabályok, hogy még a hatályos DVD Jogtárra sem lehet mindig alapozni.

Nagy kiszúrás lenne a bíróságtól, ha azon az alapon utasítaná el a kérelmet, hogy még nem telt le a hat hónap. Vélhetően meg fogja várni a bíró 26.-át, és utána érdemben dönthet.

Lorcsi 2006.04.03. 20:33

Nick Name!www.magyarország.hu/ugyintezo/jogszabalyokén innen találtam!!!A börtönökben csupán talán annyival jobb a tájékoztatás, mert nagyobb az érdekeltség!Szerinted így nőtt az esélye, az átminősítésnek???Még azt szeretném megkérdezni tőled, hogy szerinted az nem gond, hogy, noha április 26-án telik le a drágámnak a 6 hónap, én ill. az ügyvéd már ma feladta a kérelmet? Sajnos az én ügyvédem azt írja és teszi amit én mondok, csak az a baj, hogy én közgazdász vagyok, nem jogász... :-(Köszönöm, a segítséged és figyelmedet!

Nick Name 2006.04.03. 19:47

Nos, a hatályos DVD Jogtárban ez nem szerepel, majd holnap megnézem az online-on.

Ezzel együtt elképzelhetőnek tartom, mert más Be rendelkezések is hatályban léptek elsején, melyekről - a kifogást kivéve - előre nem tudtam. Úgy látszik, a börtönökben jobb a tájékoztatás, mint a jogalkalmazóknál.

Lorcsi 2006.04.03. 15:57

A szabadságvesztés fokozatának megváltoztatása

7. § (1) A szabadságvesztés fokozatának megváltoztatása iránt (Btk. 46. §) a büntetésvégrehajtási intézet tesz előterjesztést a büntetésvégrehajtási bíróhoz.

(2) A szabadságvesztés fokozatának megváltoztatását az elítélt vagy védője is kezdeményezheti. A kérelmet a büntetés-végrehajtási intézet - értékelő véleményével és javaslatával - tizenöt napon belül továbbítja a büntetés-végrehajtási bíróhoz. Ha az egy éven belül ismételten előterjesztett kérelem új körülményre nem hivatkozik, az értékelő vélemény és a javaslat elkészítését a büntetés-végrehajtási intézet mellőzheti.

(3) Enyhébb fokozat kijelölése esetén a bűnügyi költséget az állam viseli.

Mégsem, börtönfolklór:-)

Lorcsi 2006.03.22. 11:45

És meg sem kell indokolnia, hogy miért nem terjeszt fel egy olyan fogvatartottat, aki kifogástalanul viselkedik, tele dícséretekkel?Annyi rengeteg hely vana börtönkben?Utálom már ezt az egészet!

Nick Name 2006.03.22. 05:41

Hát ez az, Lorcsi, az ügyvéd előterjeszheti a BV parancsnoknak. Õ meg vagy előterjeszti a bírónak, vagy nem, de ha nem, akkor nem tehetsz semmit.

Lorcsi 2006.03.21. 15:58

A férjem kérte a nevelőt, aki azt mondta, hogy nem ismeri még őt annyira, hogy előterjessze.Utána hívott, hogy irassak egy ügyvéddel levelet a BV-parancsnoknak, amiben kér 1 jellemzést róla, majd ha azt visszaküldi a BV újra írjon az ügyvéd, hogy ő nem látja akadályát az átminősítésnek.Meg is írtuk az első levelet, és utána mondta, hogy az ügyvéd is előterjesztheti!Van esélye szerintetek?Ápr. 26-án telik le a 6 hónap!Börtön kedvezménnyel szeptember 9-én végez!

kores 2006.03.21. 12:31

igen,ez bizony igy van,kár!!!!

Nick Name 2006.03.21. 11:36

Kérelmezni lehet, csak az előterjesztést a BV Intézet teszi meg a bíróság felé. A BV meg akár indoklás nélkül is nem foglalkozhat a kérelemmel.

kores 2006.03.21. 10:47

Nick Name!Én ugy tudom hogyHat hónap BV-ben eltöltött kifogástalan magatartás esetén kérelmezni lehet a kedvezőbb minősitést ,amit az OPK-ra adhat be az elitélt ügyvédje.


Lorcsi 2006.03.21. 09:30

Hihetetlen!Tuti, hogy jogászok lesznek, mire szabadulnak:-)

Lorcsi 2006.03.21. 09:30

Hihetetlen!Tuti, hogy jogászok lesznek, mire szabadulnak:-)

Nick Name 2006.03.20. 19:04

Semmi ilyesmi módosíts nem történt, ez a börtönfolklór része.

Lorcsi 2006.03.20. 18:21

Segítsetek Nekem ha tudtok! Férjem börtönben van, ma telefonon mondta nekem, hogy állítólag a fogházzá minősítést 2006.04.01-től ügyvéd is kezdeményezheti!Hallott róla valaki?Vagy esetleg látta már valaki a törvény módosítást?Köszönöm!