Ügyészségi érdeklődésforrás főoldal vissza

ObudaFan 2006.03.12. 09:15

Ha az ügyész vádat emel, akkor ez után a bíróságon ügyfélfogadási időben bármikor betekinthetsz, másolatot kérhetsz.

istvanlor 2006.03.10. 18:42

egy kérdés.

A rendőrség kihallgatott alapos gyanúval, mostmár elküldték az anyagom az ügyészségre.

Első kérdésem: valószinű, hogy vádemelési javaslattal ment már el az anyagom?

Másfelöl a kihallgatás során megnézhettem a nyomozás eddigi iratait, de alig volt időm átnézni, ideges is voltam és erre egy normális , külön eljárásban kellett volna sort keríteni, nem pedig a gyanúsítotti kihallgatásom után. NEM?

Vagy ez még nem minősül valós iratismertetésnek? Az ügyész fog rendes iratismertetést tartani?

Az a bajom, hogy a Be 193 as paragrafusát elolvastam és nálam nem volt szabályos iratismertetés, hisz pl. erre nem került sor."(2) Az iratok megtekintésének határnapjáról a gyanúsítottat és a védôt értesíteni kell, a fogva levô gyanúsítottat a határnapra - kérésére - elô kell állítani. A gyanúsított és a védô a nyomozás kiegészítését indítványozhatja, egyéb indítványokat és észrevételeket tehet, az iratokról másolatot kérhet. A gyanúsítottat erre a jogára figyelmeztetni kell."Nem tehettem indítványt és erre nem is hivták fel a figyelmemet.

Szóval nem értem az egészet. Igy össze lehet vonni az iratismertetést és a gyanúsítotti kihallgatást?Vagy még lesz ügyészségi iratismertetés, ha az ügyész vádat emelne?

Várom lehetőleg részletes válaszotokat..

Köszi.

ObudaFan 2006.03.09. 20:57

Rögtön, de a posta meg nem rögtön viszi ki, mert nem elsőbbségi.

istvanlor 2006.03.09. 18:45

egy vétségről van szó. az ügyvédem indítványt adott be, melyben szakértőt kér, hogy igazoljuk azt, miszerint nem követtem el az adott bűncselekményt. Ez már önmagában 60 napra növeli az ügyészi döntést?

Bármilyen határozat is születik(nyom. felfügg, megszünt., vádemelés) rögtön értesítenek postán?

péterapó 2006.03.09. 18:40

Az ügyész, ha a nyomozást a nyomozó hatóság végezte, az iratokat hozzá érkezését követő harminc napon belül az az iratokat megvizsgálja, ésvagy további nyomozási végezhet,vagy a nyomozást felfüggesztheti,Esetleg a nyomozást megszüntetheti,Legrosszabb esetben vádat emel. elhalasztásáról.Ezt a határidőt az ügyészség vezetője az ügy körülményeire figyelemmel kivételes esetben harminc nappal meghosszabbíthatja.

Nyugodtan érdeklődhetsz ügyeddel kapcsolatosan.

Üdv.

istvanlor 2006.03.09. 17:41

Péterapó! Az a helyzet, hogy a rendőrség nyomozott és az iratokat átküldte az ügyészségre és állítólag 3o napon belül dönteni fognak.Gyanúsított vagyok.Vagyis a rendőrségen voltam kihallgatáson alapos gyanúval, az ügyem tovább ment az ügyészségre.

Most 3o napja van az ügyésznek, hogy döntsön. Honnan fogom tudni, hogy lezárta a nyomozást az ügyész, továbbküldi e a bíróságnak? Szeretnék első körből értesülni a 3o nap után, hogy milyen döntés született az ügyemben. Pl. ha megróvást kapok, megszüntetik a nyomozást, akkor kapok rögtön értesítést róla a 3o nap után?

Szóval hogy fogok értesüólni arról, hogy mi az ügyész döntése?

péterapó 2006.03.09. 17:33

Kedves istvanlor !

Nem írod,hogy milyen minőségben van kapcsolatod az ügyészséggel.

Az ügyészség nyomozást is folytathat(ahol lehetsz,tanú,gyanusított)...

Amennyiben ellened folyik a nyomozás,úgy a nyomozás befejezését követőenaz iratokat tanulmányozhatod, másolatot kaphatsz az iratokról,amelyeknek a megismerésére jogosult vagy.

Amennyiben valamilyen okból vádat emelnek ellened a bíróság az idézéssel kiküldi azt részedre.

Üdv

istvanlor 2006.03.09. 13:57

valaki?

istvanlor 2006.03.09. 11:32

hi!

Egy ügyem van folyamatban az ügyészségen. Ált. 30 napon belül kell az ügyésznek döntenie, ha jól tudom. Nekem jogomban áll betelefonálni és érdeklődni, hogy hogyan áll az ügyem, született e döntés?Van rá esély, hogy az, aki felveszi a telefont, lát egy közp. számítógépet, ahonnan egy kattintással kihivja a határozatot ami rám vonatkozik? hogy müködik ez?A határozat megszületése után hány nap, mire kiküldik postán?