próbára bocsájtás vs büntetés felfüggesztése?forrás főoldal vissza

julius 2006.01.07. 20:53

Próbára bocsátás esetén a büntetés kiszabását halasztja el próbaidőre a bíróság; míg a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztése esetén a szabadságvesztés végrehajtását halasztja el próbaidőre.

julius 2006.01.06. 22:11

Próbára bocsátás esetén, amennyiben a bíróság által meghatározott PRÓBAIDÕ eredményesen telik el, akkor a terhelt mentesül a büntetés kiszabása alól; ha nem, akkor a bíróság büntetést szab ki.Szabadságvesztés esetén, ha a bíróság annak végrehajtását PRÓBAIDÕRE felfüggeszti, amennyiben az eredményesen telik el, akkor mentesül a büntetés végrehajtása alól; ha nem, akkor végrehajtják a büntetést.Láthatod, hogy mindkét jogintézmény esetében PRÓBAIDÕ-t szab a bíróság, azonban a próbaidő más-más a két esetben.Remélem kielégítettük a tudásszomjadat :-))Neked is BÚÉK!

ObudaFan 2006.01.02. 11:56

Próbára bocsátás esetén csak a bűnösséget állapítja meg a bíróság, de nem szab ki büntetést, ezzel szemben a felfüggesztett büntetés pontosan meghatározott büntetés , csak nem lehet végrehajtani. Nagyon fejlettek vagyunk ám, mert a próbára bocsátást az angolszász jogból, a felfüggesztett büntetést - közvetve - a belga-francia jogból vettük át, de nálunk mind a kettő megvan. :)

Nick Name 2006.01.02. 05:45

Persze, hogy alkalmazzák mindkettőt, hiszen két egészen eltérő jogintézményről van szó. A próbára bocsátás az enyhébb, mert az nem büntetés, hanem intézkedés, épp ezért büntetett előélettel sem jár.

david.berenyi 2006.01.01. 21:00

a hazai bíróságok alkalmazzák mindkettőt? Melyik enyhébb? Talán ez a kérdés nem csak engem, hanem mást is érdekel..

BUÉK mindenkinek a fórumon és az egész országban!