NEED HELPforrás főoldal vissza

H@mi 2007.12.01. 19:23

Hello megint!Több mint két év után végre befejeződött ez az egész... 1 év próbára bocsájtottak pártfogótiszttel való kötelező találkozás mellett. Eléggé megnyugodtam, úgyhogy köszönök minden segítséget, tanácsot, bíztatást és a megnyugtató szavakat. Sokat segítettetek, még 1szer köszönöm...H@mi

ObudaFan 2006.03.12. 09:13

Az iskola maga nem résztvevője az eljárásnak, ők nem forszírozhatják. Más kérdés, hogy ha bírósági tárgyalás lesz, ott is kaphatsz csak megrovást.

H@mi 2006.03.11. 18:28

Ehhem... Hello újból... Mióta legutóbb írtam, történt egy s más.Kihallgattak engem... Elmondtam amit tudtam, beszélgettünk a nyomozóval elég hosszan... Azt mondta, hogy az ő meglátása szerint kapni fogok egy "írásbeli ejnye-bejnyét". Ha jól emlékszem, azt mondta, hogy a jegyzőkönyvet továbbküldik egy ügyésznek, aki elolvassa és eldönti, hogy lesz e bírósági tárgyalás. Kérdeés: ha azt mondja, h nincs rá szükség, akkor az iskola forszírozhatja azt, hogy mégis legyen? Igen erősen az az érzésem, hogy példát szeretnének statuálni...:S Előre is köszönöm a választ...

H@mi 2006.01.03. 18:38

a haveromat aki ott volt, holnap fogják kihallgatni... remélem minden jól alakul... s.o.b., szerinted milyen büntetést fognak kiszabni, ha olvasod még ezt a topicot...

H@mi 2006.01.03. 18:34

ettől függetlenül még próbaidő, vagy lehet durvább is?

s.o.b. 2005.12.20. 18:11

csak beleszólok: fk.-nál a próbaidő lehet hónapokban megállapított mértékű is; egyébként a srác által leírt eset "tiszta" lopás; magával a dolog elvételével befejezett, a sértett kompenzálása csak enyhítő körülmény

ObudaFan 2005.12.17. 12:34

Nem csak attól, hanem pl. a közlekedési előélettől, a károkozás felróhatóságától, attól, hogy mennyire kimenthető, hogy nem ment vissza felvenni a károkozási jegyzőkönyvet, feladtja-e magát, vagy rendszám alapján találják-e meg, kideríthetőek-e a jövedelmi viszonyai a szb.s. eljárásban, és ha igen, milyenek, stb.

elem 2005.12.17. 12:29

Akkor a pénzbüntetés attól függ, hogy mennyire tört az autó?

ObudaFan 2005.12.17. 12:26

Viszont nyilván volt kötelező felelősségbiztosítása, gondolom.

elem 2005.12.17. 12:17

A kocsiban és a kocsi közelében nem volt senki, de lehet hogy valaki felírta a rendszámot, ezért fél a srác! Meg mi van ha a másik kocsin nem volt Casco? Akkor lehet hogy elég csinos kis fél millás számlát kap a srác nem?Köszi szépen a segítséget!

ObudaFan 2005.12.17. 12:10

Ha jól értem, nem volt ott senki, tehát nem volt reális lehetősége, hogy valaki megsérült.A testi sérülés reális elôidézésének hiányában a pusztán dologrongálódással járó baleset (ütközés) résztvevôje a cserbenhagyás vétségét akkor sem követi el, ha a megállási és meggyôzôdési kötelezettségének nem tesz eleget - Az ilyen magatartás a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének szabálysértéseként bírálandó el. (Ld.: BH 2004. 308.)Így ha elévülési időn belül elindul egyáltalán az eljárás, akkor némi szabálysértési bírságra lehet számítani, esetleg harc lehet azért, hogy a jogsit ne vegyék el.

elem 2005.12.17. 10:00

Sziasztok! Lenne egy kérdésem! Haverom a minap ment az úton, elvesztette uralmát a kocsija felett, és nekicsúszott az út mellett parkoló újabb tipusú autó-nak, aminek a jobb első oldala behorpadt+a jobb első panel! A srác nagyon megilyedt és tovább hajtott, azt mondta nem látta senki! Az ő kocsilyán, hála a vonóhorognak, csak a jobb hátsó lámpa sérült egy kicsit! Kérdésem az lenne mennyi a rá kiszabható maximális büntetés! (A srác 19éves és tanuló!) Köszi

ObudaFan 2005.12.16. 21:01

A próbára bocsátás nem felfüggesztett büntetés, ugyanis ebben az esetben büntetést nem szab ki a bíróság, csak a bűnösséget állapítja meg. Büntetést a próbaidő alatt elkövetett újabb bűncselekmény esetén (esetleg ha a bíróság magatartási szabályokat állapít meg, és ezeket megszeged.)Egy évtől két évig terjedhet a próbaidő.

H@mi 2005.12.16. 20:36

egyébként mennyi ideig tart ez a felfüggesztett büntetés? mennyi ideig kell magamra nagyon vigyáznom?

H@mi 2005.12.16. 19:54

Próbálok...

Nick Name 2005.12.16. 19:20

Kedves obudaFan,

igazad van, uratlan helyett talált dolgot kellett volna írnom. Ettől függetlenül egy pillanatig fel sem merül bennem, hogy ne lopás lenne a helyes minősítés. Az utolsó hozzászólásodban írtakkal viszont mindenben egyetértek, reméljük, H@mi most már megnyugszik...:))

H@mi 2005.12.16. 18:52

nah ennek nagyon örülök...

ObudaFan 2005.12.15. 21:49

Elvileg van lehetősége a bíróságnak, de a fiatalkorúval szemben alkalmazott büntetés vagy intézkedés célja elsôsorban az, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlôdjék, és a társadalom hasznos tagjává váljék. Büntetést akkor kell kiszabni, ha intézkedés alkalmazása nem célravezetô. Szabadságelvonással járó intézkedést alkalmazni vagy büntetést kiszabni csak akkor lehet, ha az intézkedés vagy a büntetés célja más módon nem érhetô el - mondja a Btk.Mellesleg a leírt cselekmény még felnőttkorúnál sem járna szabadságvesztéssel (sztem még felfüggesztettel sem), ha első bűnelkövető az illető.

H@mi 2005.12.15. 21:23

próbára bocsátás... valószínűleg, vagy biztos a legdurvább? van joguk másképp ítélni?

H@mi 2005.12.15. 21:21

400 fiú az iskolában szűk körnek számít? egy pad alatt találtam...az alja kb 2 cm a földtől és funérlemez...

ObudaFan 2005.12.15. 19:57

Mert ha egy szűk körből valaki lehetett a tulajdonos (és te erről esetleg tudtál is), akkor nem tekinthetted talált dolognak az ott hagyott pénzt.

H@mi 2005.12.15. 19:50

de miért is?

ObudaFan 2005.12.15. 19:03

Ja, írtad is ezt, akkor ebben én voltam figyelmetlen. Így lehet lopás a minősítés.

H@mi 2005.12.15. 18:59

de már az első nap megkerült... de nem tudtam hogy az övé, és számomra természetes, hogyha találok valamit akkor azzal nem rohanok valami hivatalos szervhez. én csak örültem aztán meg paráztam...

H@mi 2005.12.15. 18:57

Köszönöm OBUDAFAN! megkerült a srác akié volt a pénz, és az ő kártalanítása megtörtént, nem is ők tették a feljelentést.


ObudaFan 2005.12.15. 18:06

Akkor kicsit polgári jogozzunk. :)Uratlan az a dolog, amely felett tulajdonjog nem áll fenn, így akár az, ami felett soha sem állt fenn, akár az, ami elhagyás (derelinctio) útján vált uratlanná, vagyis a tulajdonos arról szándékosan lemondott. Így tehát uratlan valóban nem volt ez a dolog, de ebből csak az következik, hogy valamilyen vagyon elleni bcs. megvalósult, mert uratlan dolog birtokba vétele nem bcs., és tulajdonszerzéssel jár.Ugyanakkor egy iskolai öltözőben nem csak iskolások járnak: a legtöbb iskola kiadja azt iskola után sportolásra akár nagyszámú embernek is. E mellett a leírt történetből semmi nem utal arra, hogy pl. ismert lenne akár a mai napig az, hogy ki is vesztette el a pénzt, ez pedig ingencsak valószínűtlenné teszi, hogy az illető nem elveszítette a dolgot, hanem csak időlegesen került ki a birtokából, de aztán ment is vissza az öltözőbe érte. Ha legalább megkerül a tulajdonos, akkor egy lépéssel közelebb kerülünk a lopáshoz, de akkor is lesznek ellenérveim. :)

H@mi! A minősítéstől függetlenülvalószínűleg a próbára bocsátás a legdurvább, amire számíthatsz.

H@mi 2005.12.15. 17:45

elmondom a történetet... tesióra, utána megtaláltam az említett összeget az öltözőben, utolsó óra után, amikor az iskola bárki számára látogatható, tehát az megy az öltözőbe, aki akar. ott volt 1 ember aki igazolhatja, hogy nem loptam, hanem találtam a pénzt. elmentem kajálni, ami egyébként be volt tervezve, majd visszamentem kosáredzésre az iskolába, ami után befizettem belőle a sítábort. másnap betegség miatt hiányoztam. csütörtökön bementem a suliba és rögtön kérettek az igazgatóhoz, ahol egy nem hivatalos beszélgetés zajlott köztem és négy tanár között. (jegyzőkönyvet vezettek róla) körülbelül két órán keresztül faggattak, amiközben én nagyon rosszul voltam, többek között a bennem lappangó betegség miatt is. nem tudom miért megpróbáltam kitalálni valami alibit, ami hiba volt, de később ugyan csak egy nem hivatalos beszélgetés során elmondtam, hogy az kitaláció volt. kiküldtek egy ajánlott levelet arról, hogy fegyelmi tárgyalás lesz, amit a posta elkevert. a második ajánlott levelet már nem küldték el, mert közben az igazgató beszélt egy jogász ismerősével, aki megmondta, hogy ilyen esetben nem tarthatnak fegyelmi tárgyalást, azonnal a rendőrséget kell értesíteni. ez meg is történt, és most tartunk itt. az elmondottak alapján mi a legroszabb ítélet amire számíthatok? kösz a segítséget

H@mi

H@mi 2005.12.15. 17:32

az nem tartja kizártnak, hogy nem volt mellette semmilyen igazolvány vagy ilyesmi?

Nick Name 2005.12.15. 05:50

Cola, bizonyos szavak köznapi és jogi jlentése más. Még a most már igen szűkszavú CD-Jogtár Btk kommentárja is rögzíti, hogy az elveszítés feltétele, hogy az oly módon történjék, ami kizárja annak a reális lehetőségét, hogy a tulajdonos ismét birtokba vegye a dolgot. Ez egy iskolában fel sem merül, a visszavétel reális lehetőségét H@mi cselekménye zárta ki.

Ezzel együtt neki meg nincs oka így paráznia, a próba azt jelenti, hogy ha a próbaidő alatt más bűncselekményt elkövet, akkor ezt az ügyet ahhoz egyesítik, és emiatt is büntetést szabnak ki. Egyébként az erkölcsiben nem szerepel, úgyhogy ettől még mehet egyetemre. Persze, az is lehet, hogy megússza egy megrovással.

Viszont az eljárás menetében a rendőrségi kihallgatás az első, a bírósági tárgyalás majd utána jön. Ha csak el nem intézik tárgyalás mellőzésével, de akkor is a bíróság hozza a végső döntést. Illetőleg megrovást vagy vádemelés elhalasztását alkalmazhat az ügyészség is.

H@mi 2005.12.14. 22:12

tehát ez hivatalosan a továbbiakban nem fog hátráltatni? gondolok itt egyetemre ilyesmi...csak mert nem nagyon szeretnék a későbbiekben HOMELESS-nek lenni... a próba mit takar, egyébként teljesen tanácstalan vagyok... idesjóapám azt mondja, viseljem el h hibáztam, mert szerinte nagy gáz nem lesz a dologból... elmondom nyugodtan az igazat... egyébként csak rendőrségi kihallgatás lesz, tehát semmi bírósági tárgyalás... egyébként az rendben van, hogy a tesitanárom az első, "nem hivatalos" beszélgetésen közölte, hogyha nem mondom h én LOPTAM el, akkor kihívják a rendőrséget? MINDEN SEGÍTSÉGET NAGYON KÖSZÖNÖK, DE TÉNYLEG...

H@mi 2005.12.14. 22:07

az, hogy felveszem az üres öltözőben, vagy kiveszem a pénztárcájából, ugyan annak számít? ezt furcsállom...

Cola (törölt felhasználó) 2005.12.14. 21:51

ha a polcok között találta, akkor mi más lehetne mint uratlan - még akkor is, haa lehetséges "urak" köre egybeesik az öltözőt aznap, azon a héten használók körével...

Nick Name 2005.12.14. 21:45

No, kedves ObudaFan, azért egy öltözőben fekvő pénzösszegről nemigen hihette H@mi, hogy uratlan dolgot vesz birtokba, úgyhogy szvsz mégiscsak a lopás lesz a helyes minősítés. Ezzel együtt javító ebből biztos nem lesz, maximum próba, ami nem jár piusszal.

ObudaFan 2005.12.14. 20:58

Ezért javítóba aligha.

H@mi 2005.12.14. 20:23

kösz h válaszoltál... ez mind megvolt... kártérítés, megbánás... tényleg ilyenért javítóba nem küldhetnek? vagy semmi ilyesmi? azt mondták, h a rendőrségi eljárás után nem lesz fegyelmi... ez fölfogható priuszként?

ObudaFan 2005.12.14. 20:03

Nem lopás, hanem az ennél enyhébb jogtalan elsajátítás szerintem, ugyanis ez nem a közönség számára nyitva álló épület.Ugyanakkor az elkövetett cselekmény valóban bűncselekmény, más kérdés, hogy - ha egyáltalán tényleg tesz feljelentést valaki - akkor is fiatalkorúként (pláne 15 évesen) a legnagyobb büntetés az lesz, hogy az eljárást lefolytatják, illetve az iskolai fegyelmi eljárásban lehet még probléma. Ugyanakkor derítsd ki, kié volt a pénz, és térítsétek meg a kárt, kérj bocsánatot, tanúsíts megbánást.

H@mi 2005.12.14. 19:35

Hello!Segítség kéne... 15 vagyok és a tesiöltözőben fölvettem a földről 37000-ft-t összehajtva (csak egy haverom volt ott)... Ezek után befizettem belőle a sítábort, amire másnap kaptam volna pénzt... Ez alapján kijelentették, hogy elloptam, de az igazgatónkat, meg kiokosította egy jogász, hogy ebben az esetben az iskola nem tarthat fegyelmi tárgyalást, rögtön a rendőrségen kell feljelentést tenni. Most itt vagyok és nem tudom mikor teszem a legjobbat, vagy hogy milyen büntetést kaphatok. Egyébként a srácnak, akinek a pénzét megtaláltam, már visszafizettem az eltűnt összeget. Pls segítsetek... Minél előbb ha lehet... Köszönöm: H@mi