csendháborításforrás főoldal vissza

Egyjogász 2016.08.14. 14:17

Tuc-tuc zene: jegyző

Száguldozás: rendőrség (ha mindezt fél liter tömény után teszi, pláne)

Ha megtudja, hogy te mószeroltad be, és egy este négy-öt ismeretlen péppé ver: sebészet

(Nálunk volt hasonló száguldozó, aki négy öt törköly után vasárnap délután mindig azt hitte magáról, hogy ő a motoros gyorsasági világbajnok, de aztán a motorja szorosabb ismeretséget kötött egy traktorral, mióta meg kijött a kórházból nem motorozik.)

xtree 2016.08.14. 10:34

Tisztelt Fórum!

Az alábbi kérdésben szeretném a segítségüket kérni:Mivel a legfrissebb bejegyzés is 2 éves már, ezért szeretnék tisztán látni, hogy mik a jelenlegi lehetőségeim ebben a témában.

Kis faluban lakunk, ahol az utcában 3 házzal arrébb van egy szomszéd, aki hétvégeken rendszeresen hangosan hallgatja a tuc-tuc zenét az udvarán (hol hangfalakkal, hol autóból). Különösen a mélynyomó basszus teszi próbára az idegeinket, hiszen ütemesen dübörög folyamatosan. Ezen felül minden hétvégén naponta minimum 1x, de gyakran többször is, barátunk cross motorkerékpárjára pattan és le-föl száguldozik az utcán és a házak között, ijesztően hangos, repedt hangú kipufogójával.Kértem, legyen tekintettel másokra is. Semmi eredmény.

Kérdésem: Milyen konkrét lehetőségek közül választhatok és azok esetében milyen reális eredményre számíthatok? Értem ez alatt, hogy milyen hatóságokhoz fordulhatok, és azoknak meddig terjed a jogköre. Minden jogszerű lehetőség érdekel!Előre is köszönöm a segítséget!

Orsi0509 2014.08.31. 10:56

Segítségüket kérném.Áprilisban nyitottunk egy foglalkoztató házat. Gyerekeknek- felnőtteknek kínálunk programokat (mozgás, fejlesztés, hangszeres és nyelvi órák stb).A nyáron táboroztattunk gyerekeket napközis rendszerben, 7.00-18.00 között.A háznak van egy kis udvara (kb 400nm), terasza. Jó időben kint ebédeltettünk és délelőtt-délután kint játszottunk. Legalábbis az első héten, mert egy kedves szomszéd néni átjött, hogy felháborodását fejezze ki.A szomszédban két társasház van. Ezek elhelyezkedése szerencsétlen, mert egymással szamban állnak és minden lent lévő zajt felerősíenek az épületek. Azt mondta a néni, hogy a halk beszélgetésünket is hallják a legfelső emeleten (3 emeletes)A néni kérése az volt, hogy ebéd után, amikor ők pihennének, ne legyünk az udvaron. Így írtunk a ház lakóinak, hogy figyelembe véve kérésüket csak 10.00 -13.00 és 16.00-18.00 engedjük ki a gyerekeket.Tekintettel arra, hogy a nyár folyamán még így is folyamatos háborgás volt, az utolsó hetekben már csak 16.00-18.00 között voltunk kint.Múlt héten bejött egy gyermektelen negyvenes nő és 3/4 órás patáriát csapott, mert ő már gyerekkorában is utálta a babákat és most sem képes elviselni a gyerekeket. Ráadásul a macskája se tud miattunk aludni...Hozzátartozik a történethez, hogy hétvégente gyerekzsúrokat is lebonyolítunk. Eleinte az udvart is igénybe vettük, de az utóbbi hónapban már beszorultunk a házba.Eddig kedvesen kezeltük a szomszédokat, igyekeztünk tekintettel lenni rájuk, de elfogyott a türelmünk. Eddig is számtalanszor jöttek át a vendégeink előtt üvöltözni velünk, amivel rontották az üzletet, de tegnap meghökkentő lépésre szánta rá magát az egyik kedves lakó.Délutáni gyerekzsúrunk végén, amíg pakoltak bent a szülők és az animátorok, az utolsó 4 gyerkőc az udvaron játszott (5 évesek). Az emeleti egyik szomszèd egyszercsak kemény tárgyakat kezdett a gyerekekre ledobálni hangos káromkodások közepette. Szerencsére épp egy fa alatt álltak, így nem sérültek meg...Az első kérdésem, hogy a gyerekkacajt szabályozzák- e zajvédelmi rendeletben?Csendháborításnak számít- e ha maximum 10-12 gyerek játszik az udvaron?Mit tudunk tenni a szomszédokkal??Válaszukat előre is köszönöm.

Bimba14 2014.08.16. 19:33

VéleményemIgen, el lehet indulni azon az úton,h értesítem a rendőrséget ha a szomszédom csendháborítást követ el vasárnap reggel 6-7 óra felé.De mit csináljak akkor,ha ki jön a rendőr,látja az embert a tetőn a fúróval,flexel a kezében és megkérdi tőle"Maga hallott valamilyen zajt?" Kedves szomszéd válasza természetesen:NEM."Akkor nem maga zajong?"A válasz megint NEM.Még el se ér a rendőr az autóig és flexel tovább a szomszéd.Az ablakomtól 4 méterre!Hívom a rendőröket újra,bejelentem újra,nagy nehezen kijönnek újra...a beszélgetést amit végig hallgattam,-mivel a rendőr az utcáról üvölt felfelé a tetőre",ne kelljen leírnom,mert még ma is elfog az ideg,a lényeg a lényeg,h közölte a rendőr az"Úriemberrel","majd elbeszélgetünk a bejelentővel".VELEM!!!aki csak csendet akart és aludni!!Felhívom a rendőröket megint,h milyen eljárás,intézkedés volt az amit hallottam?!A válsz:nem tudnak semmit tenni,ők nem foglalhatnak állást abban,h lehet-e reggel 7-kor flexelni...ha nem tetszik amit a szomszédom csinál,akkor fáradjak be a kerületi rendőrkapitányságra és jelentsem fel!Na persze!!Pont egy"kisebbségűt"jelentsek fel,amikor a rendőr se intézkedik vele szemben!!Kérdem én,hol itt az igazság??Ha én tettem volna ezt,tuti leszednek a tetőről és nem úszom meg borsos büntetés nélkül!!!

Véleményem 2014.08.16. 03:05

KonyaK

El lehet indulni egy olyan úton, hogy amikor a zajt hallja akkor értesíti a rendőrséget, az kimegy első körben figyelmeztet. Majd azt követően a rendőrségnek megint ki kell menni ( szintén bejelentés alapján )és szabálysértés megvalósul akkor feljelentéssel élnek vagy helyszíni bírsággal. A feljelentést követően számítani lehet arra, hogy részt kell venni tanú meghallgatáson, de akár a többi szomszédot is bele lehet keverni az ügybe. Aztán majd az alapján döntés születik. ( borítékolható a rossz szomszédi viszony ettől fogva ha már az egyik félnek vagy a másiknak kellemetlen az eljárás. de azt se zárom ki, hogy már ez meg van... )

Ez volt az egyik lehetőség, a többit meghagyom más hozzászólónak.

Andrewr 2014.08.14. 18:26

Tisztelt fórum!

A problémánk a következő. Él a szomszédunkban egy mentálisan beteg öregasszony, és amikor kedve szottyan, napszaktól függetlenül akár többször is egy nap kiabál, rikácsol, dörömböl, ver valamit. Amennyiben ez éjszaka történik, élhetünk a csendháborítással, vagy sem? Más opció is érdekel, mert ez már körül belül 3 éve így megy és egyre tarthatatlanabb a helyzet! Ezért részletesebben is leírom a felállást.

Van 2 fia az idősebbik a vele szembe lévő házba lakik, a fiatalabbik a szomszéd városban, ő kezeli az öregasszony pénzét, röviden tömören, nem gondoskodnak róla, a többi szomszéd meg szív. A kisebbik fia vállalkozó, tudomásom szerint vannak kapcsolatai, de mégsem tesz érdemben semmit, mert „lelkiismeret furdalása van”. Mikor mondjuk nekik, hogy csináljanak valamit az édesanyjukkal, tőlünk várják a megoldást. Mondtuk nekik, hogy gondoskodjanak róla, ha már nem akarják intézetbe dugni. Az, amit művelnek az minden csak nem gondoskodás, hétköznapokon a nap nagy részében egyedül van az öregasszony és senki sem ellenőrzi, hogy bevette-e a gyógyszereit vagy sem. Állítólag már sikerült az öregasszonynak kitépni egy konnektort a falból és egyszer meg úgy megrongálta az egyik gázkonvektort, hogy szivárogni kezdett belőle a gáz.

A másik kérdésem épp az utóbbiból ered. Amennyiben magára robbantja a házát és a mi házuk is sérül, akkor a 2 fia, kötelezhető kártérítésre?

A választ előre is köszönöm!

Egyjogász 2014.07.16. 22:22

Ugyan, nálunk egyszer az egyik köcsög december 24-én este 7 és 9 óra között érezte szükségét, hogy fúrjon, meg kalapáljon és baromira leszarta, hogy Karácsony este van.....

De a családi házas övezet sem sokkal jobb, itt meg az egyik buzi rendszeresen vasárnap reggel 6 és 7 óra között áll neki flexelni,mert ha ő felébredt, ne aludjon más se...

Azt meg, hogy kisgyered van, az ilyenek pont leszarják.

Feljelenteni azt lehet, de akkor (azon kívül, hogy elküldenek a jó .... anyádba) olyan apróságokon ne lepődj meg, ha a kilincsedet reggelre ismeretlen tettes összekeni szarral vagy a záradba pillanatragasztót nyomnak (a mi társasházunkban megesett gyakorlati példák).

A társasházi lét örömei....:))

Véleményem 2014.07.16. 20:48

Remélhetőleg, nem minden este tartanak fúrós tipli beverős munkát, és nem minden este beszélgetnek hangosan. Ha rendszeres és zavaró nagyon, lehet rendőrt hívni, az is szól nekik max... aztán vagy figyelembe veszik vagy nem. Aztán ha nem veszik figyelembe akkor lehet eljárnak velük szemben...ez maga után vonhatja a szomszédi jó léti viszony eltűnését és egy örökös harc utálat kezdetét.az embereken kéne "állítani" de hát...

hebdab 2014.07.16. 10:49

Kedves fórumozók, segítséget illetve tanácsot kérnék.Nem vagyok a feljelentgetős típus és elég sok mindent tolerálok, de a minap több esemény is kiakasztott és kíváncsi lennék, mit tehetek ilyen esetekben.

Egy nagy létszámú társasházban lakunk, melynek többsége bérlő, fiatal, és kisgyermekesek.

1.-21:28-kor nekiáll valamelyik felettünk lakó fúrni, amit kb. fél órán keresztül nem is hagyott abba, majd komótosan még beütögette a tipliket és nem ez az első eset. Egyszer már megkértem, hogy ne este tegye, hisz nálunk 16 hónapos kisgyerek próbálna aludni de a jelek szerint nem sok foganatja volt.

2.- Ugyanezen napon a felettünk lévő társaság a halk beszélgetésből hangos röhögéssé fajult partit tartottak a teraszukon, amikor is 23:57 kor megkértem őket, halkabban legyenek, mert nem tudok se én, se a kicsi aludni, ezt a kérésem egy "jól van"-nal nyugtázták és folytatták. Erre persze felcsattantam, hogy húzzanak befelé a teraszról, ne kint vihorásszanak, mert nemcsak engem, mást is zavarnak, erre a "hívjak rendőrt" válasz jött és még kb. 1-2 óráig folytatták.

A következő a kérdésem:

Hívhatok én ilyen esetben rendőrt? Nincs kedvem háborúskodni, de azt gondolom, ez már kimeríti a csendháborítás fogalmát, noha zenehallgatás egyéb zaj nem volt, de nyáron bezárt ajtók ablakok mellett se szeretnék aludni, mert egyedül az hozott megoldást.

Előre is köszönöm a véleményeket és elnézést a litániáért.

Üdvözlettel: Hegyi Barna

Véleményem 2014.07.13. 20:35

persze

MrFotom 2014.07.12. 15:20

Csendháborítás miatt idéztek be, de rendőri intézkedés nem történt előzőleg. Kérdésem az lenne, hogy ha nincs rendőri intézkedés akkor is fenn áll a csendháborítás?

brainshare 2014.07.09. 09:38

T. Fórum!

Érden, kertes házban lakunk. A szomszédban - szintén kertes ház - egy "nyári konyha" jellegű melléképületben hosszabb ideje egy zenekar próbál,rendesen behangosítva a helyiséget, kizárólag hétvégeken, szombaton néha, de túlnyomórészt vasárnap ( érkeznek az autók, zenészek, zeneeszközök, ki-bepakolás).Ez azt jelenti, hogy állandóan hallani lehet ugyanazt és ugyanazt a zenét ( még ha nem is bömbölő hangerővel, de zavaróan és ugye a ritmusszekció az meg elég ütemesen "zajong"), illetve amikor meg ki-be járkálnak az épületbe a családtagok, akkor gyakran a hétvégi délutáni pihenésből/alvásból a kihallatszó üvöltésre riadunk fel.OK, a helyi jegyzőnél lehet birtokvédelmet kérni x ezer Ft illetékért.Azonban lehet-e ettől "erősebb" - a megszüntetéshez indoklást adó - alátámasztást találni, pl. engedélyhez kötött, vagy területileg tiltott tevékenység-e, vagy a hétvégi időszakra vonatkoztatható-e valami ("csendrendelet?"). Mivel Pesten dolgozunk, a hétvégéinken pihenünk otthon, sok embert nem ismerünk, de a szomszéd ellenséges hozzáállásából már kaptunk ízelítőt, így a "megbeszélés" sajnos nem opció.Van egy 2-év körüli gondozásba vett/örökbe fogadott (?) kisgyerek is abban a házban. Gyámhivatal lehet opció? Minden, a megoldás irányába vivő/mutató eszköz érdekel.

HelpMePlease 2014.07.08. 22:07

Sziasztok!

Sürgős segítségre volna szükségem. Társasházban élek, a szomszéd vízvezetéke (wc vagy csap, nem tudom) minden használat során berezeg, mely rendkívül zajos hanghatásokkal jár. Idős emberről van szó, így naponta 15-20, vagy akár több alkalommal is előfordult már. Megjavíttatni nem hajlandó, még úgy sem, ha én állom a költségeket. Rendkívül idegölő számomra, hogy emiatt nem tudok pihenni saját lakásomban. Az éjjeli és hajnali rezgések kifejezetten "jól" szoktak esni... Emellett természetesen a tévét is előszeretettel bömbölteti. Közös képviselővel is beszéltem a dologról, de nem hajlandó segíteni, szerinte ehhez semmi köze. Mik a lehetőségeim és esélyeim? Hova tudok és hova érdemes segítségért fordulnom? Rendőrség? Jegyző?

A válaszokat előre is köszönöm!

efi99 2014.06.02. 16:04

Mondjuk ez typisch ungarisch, hogy melót azt csak 6-kor lehet kezdeni, akkor is, ha vasárnap van. Valaki keljen fel ezért a történelmi jelentőségű munkáért 4:30-kor, na és persze valaki meg 6:01-kor. 9-17-ig, mint köztudott, lehetetlen a fűnyírás (is), hétköznap meg pláne.Nagy kár, hogy télen nem lehet, pedig milyen jó lenne, mondjuk dec 24 12-20-ig.

Agent Cooper 2014.06.02. 14:03

Kedves Ciceri!

Javaslom, hogy amíg le nem vágják a füvet, addig menjen könyvtárba, ugyanis jogilag nem tud fellépni eredményesen a fűnyírókkal szemben.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Ciceri 2014.06.02. 07:47

A segítségeteket kérem. A szentendrei Vszzrt feladata a fűnyírás Szentendrén.Ezt a feladatot idén damilos motoros fűkaszával végzik. Vasárnap reggel 6-tól 14 óráig . Mondanom sem kell, hogy a fűkaszának milyen borzalmas hangja van. Az őrület szélén állok a zajtól. Mit tehetek ellene?

Agent Cooper 2014.05.26. 11:09

Kedves hokedli!

Amennyiben a társasház szervezeti és működési szabályzata vagy a házirend úgy rendelkezik, hogy bizonyos időtől (ez általában 20, 21 vagy 22 óra) a lakóknak tartózkodni kell az olyan magatartásoktól, amely másokat zavarhat, abban az esetben egyértelműen megvalósulhat a csendháborítás szabálysértése. A kiérkező rendőrök figyelmeztethetik a renitens lakót, helyszíni bírságot szabhatnak ki vagy feljelentést tehetnek. Amennyiben a rendőrségi intézkedés ellenére folytatják a szabálysértést, abban az esetben az illetékes rendőrkapitányságon előállítják az elkövetőt.

Üdvözlettel: Agent Cooper

hokedli 2014.05.24. 12:01

Tisztelt Jogi Fórum!

Abban kérném a segítségéküket, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha az egyik szomszéd kihívja a rendőröket, mert véleménye szerint hangosak vagyunk. Szokásos probléma, társasházban lakunk... Ritkán, 1-2 havonta átjön hozzánk hétvégén (kizárólag pénteken, vagy szombaton) este néhány vendég. Ilyenkor rendszeresen feljön az alsó szomszéd jelezvén, hogy már elmúlott este 10 óra, és hangosak vagyunk, maradjunk csöndben, mert kihívja ránk a rendőrséget. Véleményem szerint persze nem vagyunk hangosak, nem szól a zene, csak beszélgetünk. Kicsit azért nonszensznek tartom a dolgot, hogy saját lakásomban nem fogadhatok vendégeket 1-2 havonta egy hiperérzékeny szomszéd miatt. Tisztelettel érdeklődnék, hogy létezik-e egyáltalán még az a fogalom, hogy csendháborítás? Milyen következményei lehetnek, ha kijön a rendőr? Mi történhet, ha kijött a rendőr, jelezte, hogy legyünk csöndeben, és még sem leszünk. Válaszukat előre is köszönöm!

Véleményem 2014.05.20. 19:13

biren60

Önkormányzatnál a helyi illetékest meg lehet keresni talán tud segíteni.

Amúgy ez necces, hogy csendháborításnak elmenne...

Ha a cseresznye megérik és leszedik akkor megszűnik a probléma gondolom.

( Falun szokás még, hogy nyest riasztót használnak, ezt 4-5 házzal odébb is lehet hallani kicsit zavaró, de ilyen miatt a közvetlen szomszédnak nem volt problémája és másnak sem. )

biren60 2014.05.19. 12:23

A szemközti szomszédom / nem lakik ott, csak napközben jönnek ki időnként/ cseresznyefája az ablakaimtól /háló, nappali/ kb 20 m-re van. Két napja egy seregélyriasztót akasztott rá.Olyan hangja van, hogy vallatni lehetne vele.Zárt ablak mellett, tévénézés közben is nagyon zavaró. Éjjel nem tudunk tőle aludni, folyamatosan fáj a fejem, nappal is zárt ajtó mellett vagyunk. Kértem, hogy csináljon vele valamit, eredménytelenül.Kérdezném, hogy mit lehet ez ellen tenni. Köszönettel: biren

Véleményem 2014.05.13. 08:13

vmaxter

Beszélni a hangoskodó illetővel amikor éppen lehet.Bejelentést tenni a rendőrségre. ( minél többet, hogy lépjenek. )Ha nem történik érdemi változás egy bizonyos időn belül akkor esetleg egy levelet írni a rendőrségen a megfelelő vezetőnek vagy az önkormányzatnak vagy ha társasház akkor közös képviselő vagy ami még van. Hivatalos utakat kell járni, nem pedig az ingatlan területére bemászkálni mert vissza nyal a fagyi.

vmaxter 2014.05.10. 22:28

Tisztelt fórumozók!

Kétszer történt meg velem, hogy kénytelen voltam bemenni mások ingatlanjába, mert egyszerűen nem volt senki hajlandó előjönni vagy nem hallották a csengőt a saját lakásukban a hangos zenétől. Ez gondolom magánlaksértésnek minősül. Azonban a borzasztó hangosan dübörgő zenét már nem bírtam tovább. A rendőrség meg nem igazán tesz semmit. Mit lehet ilyen esetben tenni?

Köszönöm!

Véleményem 2014.05.09. 09:02

ppkrisz

Valamit csak mondtak azok a rendőrök, talán nem néma embereket küldtek ki. Kizártnak tartom, hogy ezért feljelentést tett volna bárki. Ha mégis akkor sem történt csendháborítás.

ppkrisz 2014.05.01. 22:45

T.Fórumozók!Van egy telkünk Mogyoród hatáskörzetébe tartozó zárt kert besorolású részén. Ma kimentünk füvet nyírni,igaz hogy ünnep nap van(május 1)dehát az nem belterület és most érünk rá.a lényeg hogy az egyik szomszéd ránk hívta a rendőröket csendháborítás miatt! igaz hogy fűkaszával vágtuk a füvet és kb 2óra alatt lettünk kész. A rendőrök kijöttek, de nem mondtak semmit, mert addigra már rég kész voltunk, én mondtam nekik, hogy ez egy zárt kert és itt hivatalosan minden ház mezőgazdasági épület. Az más kérdés, hogy rendes házak is vannak ott, a legtöbb csak hétvégi ház, de páran már kiköltöztek, mint a feljelentőnk is.A kérdés az, hogy a zárt kert részen tényleg fel lehet jelenteni valakit zaj miatt??(fűnyírásért)

szunyi13 2014.04.25. 12:26

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, futok egy kőrt az Önkormányzatnál, aztán majd meglátjuk.


monalisa1 2014.04.25. 11:10

Ha megszabják neki, hogy a munkavégzés hétközben "tól-ig", hétvégén meg csak szombat délig lehetséges - és ezt esetenként próbaszerűen ellenőrzik is -, be fogja tartani mert a bírságolásokra rámegy a gatyája...

groszfater@gmail.com 2014.04.25. 10:37

Kizárt, hogy van engedélye,ha lenne akkor nem éreznéd a szagot.Szigorú szabályoknak kell megfelelni, komolyelszívó-szűrő berendezésnek kell lennie és lakóházasa övezetben ilyen tevékenység nem folytatható.

Angelicasol 2014.04.25. 10:35

Javaslom a birtokvédelmi eljárás miatt informálódjon a területileg illetékes jegyzőnél

szunyi13 2014.04.25. 10:27

Tisztelt Fórumozók!Van egy "kedves" szomszédunk, aki a hét minden napján (este 10-ig, vagy még utána is) a rendes munkája után, mellett karosszériás, fényező munkát végez, állítólag engedéllyel. Van, hogy hajnali 2-kor fényez, ami elviselhetetlen bűzzel jár, főleg nyáron, amikor nyitott ablaknál szeretnénk aludni, ráadásul párom lánya asztmás. Kérdésem az lenne, hogy egy önkormányzat hogy adhat ki úgy engedélyt, hogy a szomszédokat meg sem kérdezte, illetve utána tudok-e nézni, hogy tényleg van-e engedélye?

renomen 2014.04.04. 23:17

Kedves Fórumozók/Szakértők!

Győr belvárosa a helyszín és egy nem túl nagy utca, ahol majd egy éve nyílt meg egy bár. Majdnem vele szemben lakom. A nyitva tartása h-cs este 7-től éjjel 2-ig majd pénteken és szombaton éjjel 4-ig. Mindamellett hogy a zenétől néha berezeg az ablak, a kint cigarettázók gyakran nem visszafogott hangerővel diskurálnak. De ez még átvészelhető azzal ha bekapcsolom a TV-t mert arra el tudok aludni. De majd ha jönnek a melegebb napok az ablakot kénytelen leszek kinyitni, hogy a lakásban uralkodó 32 fok reggelre legalább 30 alá menjen.. Nyitott ablaknál képtelenség lesz elaludni... A kialvatlanság hatással van a munkámra is és akár el is veszíthetem azt, ha a fáradság miatt nem tudom megfelelően végezni a dolgom a munkahelyemen. Le lehetne menni szólni, de nem biztos, hogy ez bölcs döntés lenne. A Bár nem igazán a fiatal tinik kedvelt helye, inkább a középkorú ajtóban kint bicepszet feszítőké. Ki mit javasol mit lehetne tenni? Hova lehetne írni vagy telefonálni?

Köszönöm előre is!Üdvözlettel:renomen

Véleményem 2014.03.25. 14:13

Winni

Tipikus társasházi problémák, ezzel számolni kell, hogy az ember alatt, felett, mellett laknak és zaj szűrődik ki.A gyerekek felnőnek és megszűnnek majd a reggeli zajok és egyszer elköltöznek majd ha felnőnek.Kétlem, hogy bármilyen úton is kötelezhetőek lennének arra, hogy a klíma berendezést mettől meddig ne használják. Félő, jön a forró nyár akkor mi lesz...A csikk kiszórása nem szép dolog, akár egy köztisztasági szabálysértés is megvalósulhat, de erre a törvényben írt hatóság léphet fel mint észlelő.

Megoldás lehet a falak szigetelése, az elköltözés vagy a kommunikáció.

r0li 2014.03.25. 12:09

Kedves monalisa1!

Valóban unatkozik a kutya, mert a gazdája keveset van otthon és akkor sem foglalkozik vele. Ha egy járókelő odamegy a kerítéshez, akkor a kutya elkezd barátkozni vele. Egyébként a gyermek a távolabbi szobában van. A feleségem meg inkább ne hallgasson zenét, mert akkor én sem tudok aludni:)

Winni 2014.03.22. 17:31

Társasházban lakunk. Három problémám van a fölöttünk lakó családdal, a közös képviselőtől nem kapok segítséget.

Segítségüket előre is köszönöm.

monalisa1 2014.03.22. 13:39

Az unatkozó kutya általában ugat, foglalkozni kellene fele - elsősorban is a gazdájának. A gyermeket ha lehet költöztessék át másik- csendesebb oldali szobába. A feleség "ellenszerként" hallgasson zenét...

Kovács_Béla_Sándor 2014.03.22. 11:07

Birtokháborítás lehet. A "csendháborítás" fogalma jogilag tulajdonképpen nem is létezik, amíg létezett, addig is rendészeti jellegű volt, nem magánjogi.

r0li 2014.03.22. 09:45

Üdvözlet!

Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy családi házas övezetben a szomszéd kutyusa állandóan ugat. Engem nem zavar különösebben, mert faluban nöttem fel illetve végül is azért van a kutya, hogy ugasson. Ellenben a feleségem megőrül tőle és néha a kislányunk délutánonként nem tud elaludni tőle. Egyáltalán ez csendháborítás-e?

Agent Cooper 2014.03.17. 10:12

Kedves estee!

Le kell ülni velük és higgadtan megbeszélni. Ha lehet... Sajnos jobb megoldás nincs.

Üdvözlettel: Agent Cooper

estee 2014.03.15. 19:53

Üdvözletem!Sajnos nekem a mai napon sikerült a szomszéddal kisebb összetűzésbe kerülni, ugyanis a felesége 5 éve minden hétvégén, amikor jó idő van és nyitott ablakoknál vagyunk/vannak ők is, illetve kint vagyunk a kertben, folyamatosan nagyon hangosan hallgatja a zenét. 5 évig tűrtünk, bár szerintem a feleség folyamatosan látta rajtam a méltatlankodásomat, de a mai napon szóltunk. Sértődés, csúnya beszéd lett a vége - azt hittem a szomszéd dühében felpofoz. Kikérte magának és a feleségének, bár nem is értem ezeket az embereket, nem gondolják, hogy ők zavarják a másikat. Egész héten feszített tempóban dolgozunk, jó lenne hétvégén jól érezni magunkat az otthonunkban, kertünkben, de még a teraszra sem tudunk kiülni olvasni, mert a szomszédban bömböl a zene. Nem voltunk még szomszéddal haragban, de úgy tűnik, most sikerült. Van még mit tanulnunk, nekünk magyaroknak!!! Jó lenne, ha mindenki tudna alkalmazkodni a másikhoz. engem az sem érdekel, ha hangosabb a zene, de ne ennyire! Most fogalmam sincs, hogy oldjam meg a régi "jószomszédi" viszonyt.

Véleményem 2014.03.13. 00:38

Aticsek

Tegyen bejelentést, akár névtelenül akár névvel, bár ha van ( ismert ) bejelentő személy akkor könnyebb eljárni a rendőröknek egy feljelentés esetében.

( a csendháborítás nem idő korlátos, 22 óra előtt is lehet )

Agent Cooper 2014.03.12. 11:01

Kedves Aticsek!

A 107 nem a tanúvonal, hanem segélyhívó szám, Ön köteles együttműködni a rendőrséggel!

Üdvözlettel: Agent Cooper

Aticsek 2014.03.11. 16:49

Üdv!

Egy vidéki egy 10 emeletes garzonlakásban a szomszédok 22 óra után is hangosan vihorásznak, kiabálnak, káromkodnak, és közben dübörög a zene.Ha felhívom a 107-et, majd névtelen bejelentést teszek, akkor számíthatok arra, hogy kijönnek a járőrök és rendre intik a hangoskodó lakókat?Ha elmentek és később folytatódik minden ugyanúgy, akkor újra és újra kihívhatom a rendőröket névtelenül, vagy feljelentést kell tennem, hogy változzon valami?Köszönöm a választ, a hasznos javaslatokat! :)

fables 2014.03.06. 18:28

Véleményem

Köszönöm a választ. Közben kiderítettem, hogy minek minősül ez a fajta zavaró hanghatás, és mi a megoldás. (Egyébként bizony nagy költség egy normálisabb utólagos hangszigetelés, ami akár 1 négyzetmétert is levehet a szoba, így a lakás nagyságából, csökkentve annak értékét.)

Véleményem 2014.03.06. 16:57

fables

A topic címe csendháborítás. Amit leírt az nem az.Oldják meg egymás között. ( szigetelès vagy költözès ) egy fal szigetelèse nem vèszes költsèg de ha mègis kètlem hogy jogi úton bármilyen költsègtèrítèst is kapna a szomszèdtól

fables 2014.03.02. 11:35

Tisztelt Tanácsadók!

A problémánk a következő: mintegy 1,5 éve az akkor beköltöző szomszéd a közös, 8 cm-es falra tette a konyhabútorát, belevezette a falba a vízvezetéket.Folyamatosan főz és mosogat, gyakorlatilag egész nap.A vízvezeték zörög, az edény csattog, olyan, mintha a falat ütnék direktben. Elmondhatatlanul zavaró.Nyilván a hangszigetelés a megoldás, de az ugye csökkenti a szoba nagyságát, és megvan a maga elég borsos költsége. Van-e esély rá, hogy ennek költségét vagy részét jogi úton rájuk terheljük?Köszönettel:fables

Agent Cooper 2014.02.24. 08:10

Kedves dodo17!

Sajnos az ilyen esetekben törvényes hatékony fellépés nem nagyon létezik. Remélhetőleg hamar kinövi a motort a gyerek. (Csak nehogy a kis tesó kapja meg.)

Üdvözlettel: Agent Cooper

dodo17 2014.02.23. 23:35

Tisztelt Tanácsadók/Fórumozók!Szeretném megkérdezni,hogy mit tehetek (tehetek-e bármit is)? A problémám a következő: belső udvarra (parkolóra) néző földszinti, sarki lakásban élek (7 éve, eddig probléma nélkül). Az elmúlt hónapokban az ablakom alatt műanyag kerekű kismotorral furikázik egy amúgy nagyon édes kisfiú. A műanyag kéreknek szörnyű hangja van, zeng tőle az egész lakás, rettenetesen hangos. Megkértem a szüleit (normális hangnemben),hogy legyenek kedvesek ne az ablakom alatt motorozzanak (és hangsúlyoztam,hogy nem az zavar,hogy kint játszanak,csak a motor hangja borzalmas...ráadasul otthonról dolgozok...)Annyi volt a válasz,hogy ne zaklassam sem őt sem a feleségét azt csinálnak,amit akarnak,mert ez "közudvar" és legyek toleráns, őt nem érdekli (előtte a feleségét kértem,hogy ne hangoskodjanak). Valóban el kell tűrnöm ezt a lármát és nekik van igazuk (ha nem tetszik annyit tehetek, hogy elköltözök?)??Mellékesen a szomszédokat is zavarja, de csak bosszankodnak, hogy úgysem lehet semmit sem tenni...Előre is köszönöm a válaszokat!

Véleményem 2013.12.07. 14:08

Elméletileg nem fog tudni róla ki szólt be. Az intézkedéstől függ, hogy kellesz e a rendőrségnek a jövőben.

JKLM 2013.12.07. 01:20

Kedves fórumozók!

A szomszédban napok óta buli volt, ezért mikor nem bírtam tovább, kihívtam a rendőrséget telefonon. Ki is jöttek és beszéltek a szomszéddal.Ő tudni fog arról, hogy ki szólt be? Illetve a rendőrség engem utólag fog keresni?

Előre is köszönöm a választ!

sz.szabi71 2013.11.20. 09:01

Tisztelt Jogi Forum .Kérem segitsen valaki merre induljak el problémámmal.Négylakásos társasházban lakom,alsó két egyszintes,a felsőszinten két kétszintes lakás található,én a felső szinten lakom.A velem szemben alul özvegy 78 éves néni felette menye két gyerek illetve új élettárs.A néni 5 éve egyedül él a házban,papa meghalt,a fia újra nösült 3 éve és elköltözött,itthagyva a gyerekeket volt feleségét és az anyját.A néni az elköltözés után egy évvel elkezdett bekapcsolni,ami abban nyilvánul meg,hogy változó éjjeli időszakban egy fa tárggyal elkezdi ütni a falat,olyan szinten,amire én két szinttel feljebb is felébredek,hát még az alattam lakó nyugdijas pár.Már beszéltünk a néni fiával,vállát vonogatta nem tud mit tenni,mondta(vagy nem akar).Kezdjek el rendőrséget hivogatni éjjel ? És ha pont abbahagyja mire kiérnek a rend őrei?Még engem vonnak felelösségre mit hivogatom őket,van nekik más dolguk is.Kérem valaki adjon tanácsot rendőrségen tegyek feljelentést,vagy önkormányzat,esetleg pszichiátria.Előre is köszönettel a tanácsokat.Üdv.

surmanka 2013.09.09. 09:07

Kedves Fórumozók!Amiatt kérném a segítségeteket, hogy az utóbbi időben eléggé meggyűlik a bajunk a szomszédunkban található rendezvényszervezéssel foglalkozó céggel. Eddig nem volt velük különösebb probléma, este egy kis zene, tízig mindig befejezték, azonban az utóbbi időben elég kellemetlen szomszédokká váltak. Az utóbbi pár héten a hétvégénk abból áll, hogy péntek és szombat éjszaka kora estétől hajnalig a náluk szervezett bulikat hallgatjuk. A hangerőt olyan hangosra tekerik, hogy az üvegek rezonálnak az ablakkeretben, mindenki elhiheti így nem könnyű egyáltalán az alvásra még csak gondolni sem. A rendőrséget felhívtuk, hogy csendháborítást szeretnénk bejelenti, ott azt felelték nem tehetnek semmit, mert az ott lévőknek engedélye van. Ennek ellenére nagy nehezen megjelentek a rend őrei a helyszínen, a mulatság szervezői alaposan fölpakolták őket üdítővel, miegyébbel, majd miután elhajtottak a helyszínről különös módon még hangosabbá vált az adott koncert. Elég nehéz helyzetben vagyunk, hiszen kisemberekként gyakran hétvégén is dolgozunk, ráadásul több hivatásos is lakik a házban, akiknek kötelező szolgálati nap eshet hétvégére is a beosztásuk szerint.A kérdésem csak az lenne, hogy ilyen esetben mit lehet tenni, kihez lehet fordulni a lakók panaszával.A válaszokat előre is köszönöm!

efi99 2013.09.08. 19:30

Akkor kénytelen leszel hangoskodni, amikor ők alszanak.

szunyi13 2013.09.08. 18:27

Valaki kérem segítsen!!!Van 2 "jó" szomszédunk. Az egyik munka után és szombat vasárnap is folyamatosan autókat lakatol, csiszol, fényez. Nincs olyan nap, amikor csend lenne. Tudtommal nincs engedélye, hogy itthon autókat lakatoljon, bár ez a szakmája. Többször szóltunk, h hagyja abba, legalább a hétvégeken, mert nem tudunk pihenni. A másik majd minden hétvégén bulizik, de persze nem csendben, ordítanak egész éjjel, ráadásul vasárnap szinte egész nap ő is vagy csiszol, vagy stihl fűrésszel vágja a fát. Mind ketten még ennek tetejére fáradt-olajjal fűtenek, persze ezt most nyáron nem tették, de lassan jön a fűtésszezon. Ha feljelentem őket, semmit nem érek el, sőt még jobban elmérgesedik a helyzet. Normálisan nem lehet velük beszélni, mert primitív mind a kettő, ők azt csinálnak, amit akarnak. Mit tehetnék? Költözés kizárt, mivel ők jöttek ide 2-3 éve. Előre is köszönöm, ha valaki jó tanáccsal lát el.

hannah 2013.08.24. 14:24

Nagyon köszönöm a hozzászólásokat, igen, én is erre gondoltam, aláírás gyűjtésre. Ma megkérdeztem az önkormányzatban, és Ők a birtokvédelmet ajánlották (szintén kérjük többen). További csendes, nyugodt lakhatást Mindenkinek :)

juju 2013.08.23. 17:16

Kedves hannahNagyon hasonló helyzetben voltam. Az önkormányzatnál és mindenhol csak enyhe fejcsóválásos sajnálkozást sikerült elérnem.Valahogy olyan színezete volt a dolognak a tulajdonos részéről leginkább, hogy az én egyéni érzékenykedésem a baj.Csak akkor kezdtek komolyan venni, amikor aláírásokat gyűjtöttem a házban.Nem nevesítettem azt, hogy kikről szól.A házirend és a közösségi normák betartását kérjtük.Ezt az aláíráslistát egy helyi civil szervezet vezetője vitte el a tulajdonosnak és nem nevezett meg engem, mint "főszervezőt", bár a tulajdonos most is arra felé menekült, hogy biztosan csak én érzékenykedek. 21 aláírás volt. Erre már volt lépés. Nyugalomban élek most. A lakás most is albérlet, három felnőtt lakik benne, mégis nyugalom van. Tudok hasonló esetet egy vidéki város kertesházas utcájáról, ahol szintén az segített, hogy az utcában többen is aláírták.Üdvözlettel

Véleményem 2013.08.23. 16:04

hannah

A társasház, tömb házak hátul ütője ez... Gyakran előfordul máshol is ez...Minden békés eszközt meg kell keresni a megoldásra.Ha olyan hangosak akkor lehet a rendőrséget is értesíteni esetleg...Ha gyakran és sokszor megismétlődik ez, esetleg intézkedik egy hatóság is valamilyen szankcióval akkor lehet, hogy sikerül a lakókat lecsitítani de benne van a pakliban, hogy még jobban elmérgesedik a helyzet.

hannah 2013.08.23. 14:33

Kicst félreérthető az előző bejegyzés. Miután felszólította a közösképviselő a tulajdonost, a tulajdonos bíztatja Őket.

hannah 2013.08.23. 14:30

Tisztelt Szakértők! Bár úgy látom ennél a bejegyzésnél kizárólag csak panaszosok vannak:) De leírom a problémámat, hátha valaki tud valami okos tanácsot adni. Kb. 3-4 hónapja költöztek albérletes lakásba a fölöttem lakók, akik igen hangos, és durva népség. MIkor egy hétig hallgattam az ajtócsapkodásukat felmentem szólni, hogy legyenek szívesek ne csapkodni, mert ez borzasztóan hangzik, onnantól kezdve, még durvábban és még erőteljesebben csapják be. Írtam a közösképviselőnek, hogy szólítsa fel a tulajdonost, hogy szóljon az albérlőinek a normális "emberi" viselkedés szabályairól. Semmi látszatja, sőt, még Ő is biztatja az albérlőket, hogy Ők ugyanolyan jogon laknak itt. No és ezt tetézve azzal, hogy néha 10-15 ember hangoskodik esténként, mikor összegyűlnek. Van-e valamilyen jogi lehetőség (kérhetek-e birtokvédelmet?), hogy megszűnjön ez az egész hercehurca, vagy türnöm kell a saját lakásomban, hogy albérlők ezt tegyék. Amig ide nem költöztek, egy csendes nyugodt ház volt.

Beatrix777 2013.08.11. 00:14

Tisztelt Szakértő!

Tehetek-e annak érdekében valamit, ha a társasház - amelyben lakunk - földszintjén működik egy bár, amely késő éjszakáig nyitva van és a nagy hangzavar miatt nem tudunk pihenni? Ha betelefonálok a rendőrségre, hogy csendháborítás miatt feljelentést kívánok tenni, akkor jogos a kérésem? Számomra ez azért nem egyértelmű, mert ez egy szórakoztató "centrum" és nem magánház. Nem tudom rájuk vonatkozik-e az a szabály, hogy este 10 után ne őrjöngjenek, kiabáljanak az emberek? Rettentően zavaró, hogy nem tudunk pihenni és senki nem tesz semmit a társasház lakói közül, pedig sok embert zavar. Mi teljesen a város központjában lakunk, nem forgalmas, idegenforgalmi városról van szó. A nyitva tartása a szórakozóhelynek éjjel 2-ig tart és bizony van, hogy 3-kor sem zár be. Van, hogy éjjel két órát tudok aludni és úgy megyek másnap dolgozni, kialvatlanul.Bármely évszakról is legyen szó, mindig dorbézolnak a vendégek és nem csak két napon egy héten, hanem legalább 5!

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel,Beatrix

vickyke 2013.07.20. 18:57

Üdv!A problémám a következő:Kertes házban lakunk és a szomszédunk 2 Kakadut tart.A Kakaduk hangos, éles,visító, rikácsoló hangjukat szeretik kiadni magunkból,2 hónapja MINDEN reggel erre kelünk,egész nap rikácsolnak ugyanis a teraszunktól 1 méterre vannak.Erre a fajra szigorú engedélyezés van,azt,hogy ezekkel az engedélyekkel rendelkeznek e, nem tudom.Próbáltam beszélni barátságosan a szomszéddal, hogy tegye a ház másik oldalára,hogy halkabban halljuk, erre azt a választ kaptam, hogy akkor ők nem tudnak közlekedni, illetve, hogy mi is hangosan beszélgetünk a lakásban.Nyilván arra nem gondolt, ha ők hallják a mi beszélgetésünket, mi az övékét ugyanúgy halljuk..Kértem, hogy akkor rakjon fel egy hangfogót, amire azt mondta, hogy arra nincs pénzük.Megjegyezném, a 2 madár piaci ára 700.000Huf.Kétségbe vagyok esve, mert már az idegeinket táncolnak, ráadásul vizsgaidőszakom van, ami a Kedves szomszédainkat nem érdekli...Mit tudok ilyen esetben tenni???Előre is köszönömüdvözlettel,Viktória

Véleményem 2013.07.02. 15:19

Ha elkészül a bolt, akkor nem fognak fúrni faragni tovább...Türelem.

Martin98 2013.06.29. 15:52

Üdv Mindenkinek!Az a problémánk hogy Zuglóban a panel aljában nyílik egy új bolt és most újítják fel. Szombat reggel 7:30-kor keltünk arra, hogy ütvefúróval fúrják a falat. Ez volt múlthét vasárnap is. Az üzlethelyiség a házhoz tartozik. Mit lehet tenni, hogy ez ne forduljon elő mégegyszer?Köszi a válaszokat.

Martin98 2013.06.29. 08:29

Üdv Mindenkinek!Az a problémánk, hogy a ház aljába nyit egy nemzeti dohánybolt, és most építik be. Szombaton és vasárnap is reggel 7; 30-kor már fúrnak és az egész panel attól zeng. Erre keresünk megoldást. Köszi!

monalisa1 2013.05.05. 23:50

Ha esetleg megoldható "zajos" éjszakán a gyermek aludjon védettebb szobában.

efi99 2013.05.05. 21:32

Sajna 10-ig könnyen lehet, hogy még engedélyezett is bömböltetni.Valószínűleg mind a rendezőség, mind a nagyérdemű hallgatóság azon IQ-harcosok csoportjába tartozik, akik szerint a zene csak akkor jó, ha azt nem csak a hangszórótól 15 méterre álló, hanem az 1000 méterre lakó is kiválóan hallja.

Véleményem 2013.05.05. 16:06

A helyi önkormányzatnál lehet futni pár kört a reklamáció érdekében. De sok mindent nem lehet tenni, persze költözni...de az nem úgy van manapság.

Lili133 2013.05.01. 13:35

Sziasztok!Egy olyan kérdésem lenne,hogy ahol lakom nem messze van egy művelődési ház,ami előtt jó időben tartanak rendezvényeket. A hangerő olyan hangos hogy csukott ablaknál is zavaró,ráadásul este 10-ig 11-ig is szól a zene,van úgy hogy délutántól. Kicsi gyerekem van akit nehezen lehet így elaltatni,ráadásul iskolába jár,és ilyenkor másnap elég nehezen tud felkelni. Lehet ilyenkor valahol reklamálni a hangerő miatt,vagy tűrni kell,vagy pedig el kell költözni. Szinte lehetetlenség így pihenni.Köszönöm szépen előre is aki tud segíteni!!

monalisa1 2013.04.03. 22:12

Ki kell hívni az ügyeletes orvost ad neki nyugtató injekciót és/vagy mentővel beviteti a pszichiátriára. Jó esetben egy ideig bentartják megfigyelésen.

somogy 2012.12.26. 14:52

Sziasztok!Nagyvárosban élünk családi házas környezetben a belváros 5 percre van gyalogosan és sajnos ezen a környéken megengedett az állattartás(vesztünkre).Az udvarunkat 2 szomszéd veszi körül ebből kettő állatot tart,konkrétan kakasokat és tyúkokat.Volt már összetűzés velük,írtunk is az önkormányzatnak,vizsgálják ki az ügyet,rettenetes a bűz és a rikácsolást meg egyszerűen nem lehet kibírni.Éjjel kettőkor rázendítenek ami tart egész délelőtt,majd kis szünet után újra rázendítenek.Arról nem is beszélve hogy az egyik az udvarunk tövéhez hordja a ganét és már feljebb is van az ő földterületünk mint a miénk.Az önkormányzat nem tesz semmit,kifizettünk 3ezer forintot is hogy kivizsgálják az ügyet és elutasító választ kaptunk,arról nem is beszélve hogy a problémára konkrétan nem is tértek ki.....Kisbabával nem lehet kimenni az udvarra mert egyszerűen nem lehet megmaradni,büdös van és zaj.Megőrülünk!!!!Nekünk nincs jogunk nyugodtan élni????????Ez már kibírhatatlan!!!!!A szomszéd azt mondta költözzünk el vagy menjünk idegorvoshoz.Mondja meg valaki mit lehet ezek ellen tenni?????????

Stormhunter25 2012.01.22. 14:01

Sziasztok!

A következő problémám van. 8 emeletes házban lakunk a 7. emeleten. A szomszédban egy idős néni lakik, aki minden alkalommal amikor valaki a lakásunkban mondjuk este 9 után a fürdőben vagy a szobában normál hangerővel beszél, esetleg nevet, átdörömböl, valamint hangosan és nyomdafestéket nem tűrő módon káromkodik. Tegnap 1-2 barátunk feljött hozzánk beszélgetni, öten voltunk összesen. Borozgattunk beszélgettünk nevettünk. Nem ordítottunk, nem szólt zene. A néni ezután ráfeküdt a csengőnkre, és mikor kimentünk újra szidalmazni kezdett és kiabálni velünk, majd miután ezt megunva ott hagytuk kihívta a rendőrséget. A rendőrök kijöttek, (egyébként teljesen korrektek voltak,egy szavam sincs azzal kapcsolatban, ahogy ők végezték a munkájukat) igazoltatták, és figyelmeztették a lakás tulajdonosának lányát. Ők is mondták, hogy "kiérkezésükkor csendháborító tevékenységet nem tapasztaltak", de azt is mondták, hogy ha még egyszer kihívják őket, akkor a lányt azonnal előállítják a kerületi rendőrségen. Kérdésem, hogy ez pontosan mivel jár, lehet-e ilyet csinálni, és hogyan lehet ezellen védekezni? Ha akarom kihívom kétszer a rendőröket valakire és elviszik? Előre is köszönöm!

óbudai 2011.12.07. 16:23

Sziasztok,

kérdésem a következő lenne: mit tehetnék azzal a szomszéddal, akihez pár hónapja átmentem szólni, hogy hétköznap este 10 után vegyék halkabbra a figurát amit felmenőim emlegetése után meg is tettek. Azóta a heti rendszerességű összejöveteleiket 10 körül abbahagyják (tehát a házirendet nem sértik), viszont addig úgy üvöltenek ahogy a torkukon kifér (sokszor hangosabban mint az áthallatszódó zene). Mivel mindkét lakás egyszobás és a nappali/hálószoba illetve a fürdőszoba fala közös (ráadásul vékony is), ez elég zavaró - főleg, hogy látogatásom óta a mélynyomót áthelyezték az előbbi helység falára, így a ruhásszekrény amit szigetelésképp elé toltunk, mit sem ér. Próbálkozásomra, miszerint jussunk kompromisszumra a dologban, annyit reagáltak, hogy tőlünk is átszűrődik a nevetés, stb. azonban mikor méltatni kezdtem az átszűrődő zajok és az állatias üvöltés közti különbséget, elzárkóztak a további megoldáskeresés elől. A gondnok szerint oldjuk meg magunk, a felső szomszédot nem érdekli mert hozzá kevésbé hallatszik fel, ráadásul idős és rosszul hall viszont nálunk kifejezetten zavaró mikor egy hosszú hétköznap után este 9-fél10kor rezonálnak a falak a basszustól.

Segítségeteket, ötleteiteket előre is köszönöm!

egy óbudai

mylon 2011.10.19. 12:15

Ha ő feldörömből, te meg kopogj le :D Egyszer csak megunja. Nekem se tetszik sok minden, amit itt csinálnak, de elfogadom, mert ők is elfogadják, ha esetleg én hangoskodom. ennyi.

mylon 2011.10.19. 12:14

Amíg nem csendidőben hangoskodsz, szerintem nem tudnak mit csinálni. Nálunk Este 10-től reggel 8-ig van a csendóra, illetve a gyerekek miatt 12-től 15-ig. De attól még zajonganak délben, meg fúrnak más szomszédos házban. Sajnos ez van, egy társasházban kénytelen mindenki alkalmazkodni a másikhoz. Egy kolléganőmre egyszer délelőtt 11-kor(!) kihívták a rendőrséget, mert takarított és hangosan hallgatta a zenét. Becsöngettek hozzá, ő meg kerek szemekkel nézett. Megkérték, hogy kicsit halkítsa le, de semmi több. Aztán gondolom a rendőrök is jót röhögtek, hogy ilyenért kihívták őket...

edina82 2011.10.19. 12:01

Kedves Mindenki!

Szeretném segítségeteket kérni. Egy éve lakunk a párommal egy 10 emeletes panelház 4. emeletén.Az alattunk lakó 30 év körüli hölgy néha néha erősen feldörömből, olyan szinten , hogy abban a pillant frászt kapunk.

Volt olyan, hogy felfúrtunk egy tükröt (két lyuk) és máris “jött” a feldörömbölés. Ez csak egyszer törént meg, de volt, hogy más lakó fúrt és az alattunk lakó szomszéd, akkor is feldörömbölt hozzánk. Volt arra is példa, hogy este csendben ültünk a számítógépnél és hírtelen frászt kapunk a hangos dörömböléstől.

Tegnap feljött a kedves szomszéd és megkérte a páromat, hogy mondja meg nekem, hogy reggel kopog a cipőm, amikor elmegyek dolgozni és ő ettől nem tud aludni. Sorolta, hogy van hogy ajtó nyikorgást hall tőlünk.Hétvégén bútor tologatást hallott. Hozzá tenném, nem tologattunk bútort. Én is hallom, ha felettünk levő szomszéd el megy fürdeni, wc-re, vagy a konyhában kihúzza a széket az asztalalól , hogy leülljön. De eszembe nem jut felmenni és szólni emiatt, vagy a gondnoknak szólni, hogy hangosan húzogatja a széket a konyhában.

Nos, az alttunk lévő szomszéd már azzal fenyeget, hogy beperel a kopogós cipőm miatt.

Amikor felhúzza a redőnyét úgy, hogy beleremeg az egész ház, akkor én is menjek beperelni? Eszembe nem junta…Én úgy érzem, hogy a hölgy idegrendszerével van probléma. Én 30 éve panelban lakom, tudom, hogy vannak átszűrődőhangok, ami a panel átka. Ennyi…

Szeretném megtudni, hogy valóban csendháborító vagyok, jogos-e, hogy ezzel fenyegetőzik?Megjegyzem, nem csapunk zajt, nem üvöltetünk TV-t, zenét. Egyszerűen ketten élünk a lakásban, mint minden más normális ember. Perelhető vagyok? És ha igen, akkor ennek mi az alapja és hogyan bizonyítja? Ő nem perelhető azzal, hogy éjnek évadján feldörömből?

Köszönöm a hozzászólásokat előre is!

Hjanos 2011.10.18. 13:32

Zárt kert -nek mínősített vízparti övezetre(nem üdülő vagy lakott bel/kül terület) is vonatkoznak a csendháborítás szabályai?

rogers 2011.10.10. 09:46

Most hogy ezeket a sorokat írom, be kellett zárnom az ablakot, mert akiknek iskolába kellene lenniük, ordibálnak, hogy mit csinálnak az rejtély, igaz a múlthéten sem voltak iskolában,(egyébként szemben laknak). Az ajtót nem zártam be de így is lehet hallani. Ha az ember zenét hallgat egy idő után ha beleun kikapcsolja. De ezeket nem lehet kikapcsolni (csak egy módon).

rogers 2011.10.10. 09:38

Nem voltam soha un fajgyűlölő, de amit ezek csinálnak(a rendszer is felelős), az kibírhatatlan, 21-század? A viselkedésük? Nem akarok regényt írni. De csak az tudja hogy milyenek akinek-akiknek-a szomszédjába ilyenek laknak.

rogers 2011.10.10. 09:34

Igen egész nyáron dorbézolnak-zenélnek, szórakozásuk a mocskoskodással kezdődik-és végződik.Ahelyett hogy gyüjtenék a fát télre, a környéken sok a fa, a letört ,elszáradt fákat mindenki összegyüjtheti ingyen, persze az munka, jön a hideg , mennek sírni(önkormányzat-kisebbségi), kell a fa , kapnak is, nem is egyszer egy télen.

ius latratus 2011.10.10. 09:07

rogers

Akkor sajnálom. Tényleg. Még annyit, hogy jön a tél, s talán kifagynak...Hülye vagyok, lopni fognak: fát. Nem, nem fagynak ki. Ha meg a kifagyás szélén lesznek, akkor segít nekik a kisebbségi "izé".Élni, meg fennmaradni tudni kell, no'.

rogers 2011.10.10. 08:55

Áramuk kb-hét éve nincs mert kikapcsolták, (mert nem fizették)természetesen a többszázezres adóságot nem sikerült behajtani rajtuk(röhögve mondták fizessen aki hülye).

rogers 2011.10.10. 08:52

Igen lopják az áramot, a szomszédból ,illetve gondolom az ő tudtával, már évek óta. Tud rólla az önkormányzat, az áram szolgáltatónál valakik már tettek feljelentést( nem én én még senkit nem jelentettem fel-lehet hogy hiba volt?), de mire kijöttek ,kaptak infót , valószinű, mert mindig össze szedték a hosszabítókat. A kisebbségi akármi-nél azt mondták nekik hogy lehet hosszabítóval áramot un kölcsönözni(más helyeken is így csinálják). Ez egy jogállam? De én azt is megbüntetném aki felelőtlenül adja, haszonszerzés céljából(gondolom), egy áramszolgáltató (áramát).

ius latratus 2011.10.09. 21:16

Lopják az áramot? Szolgáltatónak telefon, szolgáltató kijön, áram kikapcs', zene nincs tovább. A gárdás, harminckilós idiótákat meg felejtsd el, gondolom megoldást akarsz, s nem cirkuszt, meg felvonulást...

lajcsó 2011.10.09. 21:14

A közmunkát éjjeli időpontra kell számukra megszervezni. Ekkor nem tudnának hangoskodni, nappal meg azért mert aludnak. A közbiztonság is javulna.

rogers 2011.10.09. 18:46

Nem rossz megoldás, de akkor oda kellene költözniük.ha elmennek ugyis kezdődik elölröl. Ugyanez van a rendörséggel, sírnak nekik hogy nincs mit enni a gyerekeknek, miért őket zaklasák, ők nem tehetnek rólla hogy nincs munkahelyük, meg ugysem tudják kifizetni a büntetést. Több jogot kellene adni a rendőröknek, a szocrendszerben bevitték az ilyeneket egész éjszaka pofozták öket. Legközelebb meggondolta hogy viselkedjen. És nem szerelték le a rendőrt.

hunfrakk 2011.10.09. 18:35

hívd ki a gárdát...

rogers 2011.10.09. 18:29

Vannak törvények ebben az országban , csak sajnos valakikre vonatkoznak valakikre nem. Ha mindenki megfelelöen végezné a dolgát. Nem fordulnának ilyesmik elő. Na és ott van az emberi mentalitás. Nem fölülről kell épitkezni, hanem alulról.

mucogi 2011.10.09. 17:59

Én is kérdeznék!

Hogy van az,hogy a szomszédom már hajnalban üvölteti a zenét,sokszor egész nap,sőt este is,a felettem lévő egész nap zajong,mégis engem akarnak feljelenteni,hogy rákiabálok néha a gyerekre?nem értem.....nem verhetem agyon....ennyi erővel panelban lehetne feljelentést tenni,ha valaki lehúzza a wc-t...,vagy bejön a kapun,vagy ugat a kutyája....hogy van ez?

rogers 2011.10.09. 17:37

Van megoldás,(csak nem akarom leírni).Egy biztos a géneket nem lehet módosítani. A másik meg az hogy akiknek nincs a szomszédjában eme népcsoport gyönyörű tagjai, még védik őket, hogy milyen rendesen viselkednek,milyen tisztán öltözködnek.Mindenki lehet rendes egy percig, egy napig, de egy hétig ezek nem bírják ki.

rogers 2011.10.09. 17:31

Elárulná nekem valaki hogy zenehalgatás (hangos)-(90-százalék)miért pont ez a népcsoport köreiben van elterjedve (mindenki szokott zenét hallgatni). Az ajtó ablakok nyitva(csak nyáron) a környéken mindenki halja a gagyi zenéjüket(izlések és pofonok),szerintem már nem is érdekli öket a zene, csak azért veszik maximális hangerőre hogy mindenkit bosszantsanak.

hunfrakk 2011.10.09. 17:27

roma testvéreink ellen nincs megoldásel lehet költözniők nem fognak

rogers 2011.10.09. 17:25

Ezek szeretik a füstöt,most jut eszembe bográcsolás-zene-tánc. Persze én is szoktam bográcsban főzni.

lajcsó 2011.10.09. 17:13

Te meg akkor égesd a gazt a kertedben amikor a szomszédban szól a zene! Csak apránként, hogy maradjon máskorra is. A szélirányt vedd figyelembe!

rogers 2011.10.09. 17:04

Nekem is ,és 1-2-szomszédnak is volt(van) nézeteltérése zenehalgatás miatt problémája. Kisebbségi szomszédok(kertes ház-falusias környezet-csend - gondolná az ember), a zene olyan hangosan szól hogy nyáron bezárt ajtó-ablak- a televízió nézés közben is hallani a zenét. Agybeteg famillia, még pofátlankodnak is ha meglássák az embert még hangosabbra veszik, jól érzik magukat, esznek-isznak-mulatnak-nem dolgoznak- az állam eltartja őket. Semmi gondjuk egész nap a zenét halgatni, lopják az áramot,lopják a vizet.Semmiért sem fizetnek, de mindig mennek tarhálni az önkormányzathoz,(kissebbségi mittudommihez). Közben a szomszédok meg mind idegbeteg lessz, senki nem csinál velük semmit , nekik jogukvan mindenhez mondogatják.

rogers 2011.10.09. 16:54

Az más ha valaki dolgozik, barkácsol, (de lehet hogy valakit az is zavar),tudtommal nincs időhöz, hangerőhöz kötve , ha valakinek a zenéje zavar,a helyi jegyző hatáskörébe tartozik,(figyelmezthet) és 30000-ft-ig büntethet(itt olvastam valahol a fórumon).az un együttéllésnek vannak szabályai.

Gabicsek 2011.10.08. 19:52

Nem mondanám, hogy napszaktól független. Általában helyi önkormányzatok rendeletben szabályozzák a csendrendeletet, azt kell betartani. Nálunk hétvégén és munkaszüneti napon reggel 8-12 között lehet zajongani. (gépi munkák, stb.), hétközben azt hiszem este 7-ig.

lajcsó 2011.10.08. 13:19

A te esetedre szűkítve:csendháborítást azzal követsz el ha indokolatlanul zajt okozol, amely alkalmas mások nyugalmának zavarására. Ez független napszaktól és hétvégétől, tehát nappal meg hét közben is elkövethető.

végrehajtó1 2011.10.08. 12:17

nem

szossz 2011.10.08. 11:54

Sziasztok!

Egy elég hebehurgya - legalábbis szerintem az - témában szeretném a véleményeteket kérni!

Egy 14 családos társasházban lakunk. Egy hónapban kb. 2 alkalommal, szombaton napközben (9 óra utántól olyan 1, de max. 2 óráig) hangosabban szoktuk hallgatni a zenét. A közvetlen szomszédaink (alattunk, felettünk, mellettünk) nem szól senki érte, hiszen nem rendszeres a dolog. A földszinti szomszéd viszont (mi másodikon lakunk) már két alkalommal is feljött szólni, hogy ne hallgassunk hangosan, mert hogy ő pihen (középkorú, egyedül élő férfi)!Első alkalommal megmondtuk neki, hogy ez csak egy-egy alkalommal fordul elő, és hogy lejjebb halkítjuk, de nem értjük, hogy miért zavarja őt, amikor szinte ő lakik a legtávolabb tőlünk!Aztán egy következő alkalommal (előtte 1,5 hónapig nem is hallgattunk zenét) feljött, és eszeveszettül elkezdte nyomi a csengőt. Mikor kimentünk, elkezdett ordítani, hogy azonnal kapcsoljuk ki, mert hogy ez már tűrhetetlen állapot, és hogy ő nem tud pihenni, meg hogy ha nem halkítjuk le, akkor takarodjunk el innen (ilyen szavakat használt)! És mellesleg hozzáteszem, hogy mi jóval előbbtől lakunk a társasházban, mint ő!Megmondtuk neki, hogy 1: nehogy már takarítás, főzés közben ne hallgathassunk zenét, 2: ez nem rendszeres, sőt... Erre ő elkezdett fenyegetőzni, hogy jogi útra lesz terelve az ügy!Szerintetek ez tényleg csendháborításnak minősül? Mert ha jól tudom, csendháborítás csak éjjelre, illetve vasárnapra vonatkozik!

Nett 2010.11.21. 10:38

Kedves Fórumozók!kedves, jól nevelt szomszédom van nekem is. 2x mentem (2 különböző nap)át szólni, hogy vékonyak a falak, nem vagyok kíváncsi az ő magánéletére a saját lakásomban, sem akkor, sem máskor, pláne nem éjjelente. harmadjára kihívtam a rendőröket, akiknek hálás vagyok, kellemeset csalódtam bennük, nagyon kedvesek voltak, helyrerakták a fiatalembert (remélem), bár nem az ő dolguk az amit otthon elmulasztott anyuci, lennének fontosabb dolgaik is.Remélem csend honol ezentúl...Ne féljen kihívni a rendőröket senki, én kihívom őket megint ha kell és följelentést teszek ha megint hangoskodik vagy egy rossz szót is szól.Vagy menjenek be a rendőrségre és kérdezzék meg mit lehet tenni, segíteni fognak!Megvédem az életem, jogom van hozzá.

juju 2010.10.07. 23:43

Az, hogy kissebbségiek, az tényközlés volt, nem kihangsúlyozás.Mindenki azt társít hozzá, amit tapasztalt a saját életében, és amit erröl gondol.Hogy miért ez keltette fel az érzékenységedet azt csak te tudhatod.Problémaérzékeny akkor lettél volna, ha elöször a problémámra reagálsz hiszen a lényeg a csendháborítás és nem más.

juju 2010.10.03. 19:02

kedves és problémaérzékeny Nadir5kérdésed érdekes megközelítése a problémának lévén, hogy ez a csendháborítás téma a forumban és nem valami egyéb.

juju 2010.10.02. 21:46

Kérem segítsetek!!10 emeletes panelházban lakom. a felettem lévő 35 m2-es garzon lakásba kissebbségiek költöztek albérletbe.A lakás minikonyhás, tehát igazán tartózkodni csak az egyetlen szobában lehet. Nem tudom pontosan hányan lehetnek, a szomszéd és a hangok alapján időnként öten-hatan is tartózkodhatnak az egyetlen szobában. Fogalmam sincs, hogy mit csinálnak, de nagyon idegesítő, hogy időnként olyan erős dübörgés, zubogás, cipőkopogás hallatszik, bútorzuppanás.Mivel nem folyamatos zaj, idegileg teljesen kikészítő,szinte megijedek, amikor hirtelen egy nagy dübörgés hallatszik azután megint csend, azután megint valami zaj.Vége van a nyugalmamnak? Borzalmas.Hogyan lehet ezt bizonyítani? Kétoldalt nagylakások vannak és arrafelé nem terjed úgy a hang. A felettük lakó egy idős asszony, aki megmondta, hogy ő nem akarja magát megveretni.A többieket nem érinti annyira a zajokozás, hogy tanuskodjanak a kisebbségiek ellen.Kérem aki tud segíteni, írja meg nekem az akciótervet

jherend2 2010.09.30. 23:20

(A szervezett zaklatásról bővebben itt /is/ lehet olvasni: http://szervezettzaklatas.wordpress.com/ )

jherend2 2010.09.30. 23:18

Egy kicsit off: érdekes dolog, hogy az utóbbi években brutális mértékben elharapódzott hazánkban a csendháborítás (tudatos zajszennyezés) jelensége, úgy a városokban, mint a kistelepüléseken.Az is érdekes, hogy a rendőrség és igazságszolgáltatás miért nem foglalkozik komolyan a csendháborítás "hétköznapi" formáival (kivéve a "krónikus" eseteket, pl. ipari létesítmények esetén).

Maguk a zajongók minden esetben tökéletesen tisztában vannak tevékenységük zavaró voltával - ezért csinálják. Néhány lehetséges mögöttes indítékot szeretnék feltárni (anélkül, hogy összeesküvés-elméletek fabrikálásába fognék).

Lehet, hogy egy telekspekuláns egy ingatlan vagy ingatlankomplexum értékét szeretné ilyen módon csökkenteni, vagy lakóit elüldözni. Ilyen esetben más jellegű zavarás is együtt jár a zajjal (zavaró szagok, rongálás, betörések, stb.)

Krónikus hétköznapi esetekben lehetséges, hogy egy célszemély ellen irányuló szervezett zaklatás része a csendháborítás. A csendháborítási esetleírások túlnyomó többségében előforduló elemek közül néhány erről árulkodhat: felső-oldalsó lakásból érkező folyamatos trappolás, bútortologatás, cipőkopogás, kalapálás-vésés, ajtócsapkodás stb.; kertes ház esetén a szomszéd fűnyírása, kerti partik stb. Ilyen esetekben jellemző, hogy a zajongó a lakást csak átmenetileg bérli. Jellemző továbbá a zajongók megközelíthetetlensége: lehetetlen velük tárgyalni, fenyegetőzőek, magukat úgy állítják be mintha épp a panaszos zaklatná őket (!), vagy tettetik a hülyét (esetleg úgy tesznek, mintha nem is értenének magyarul).

tommy.s 2010.07.25. 15:21

más ötlet? már dumáltam vele szépen :)

végrehajtó1 2010.07.25. 10:20

Beszélj vele hogy váégja fel a tied is.

tommy.s 2010.07.25. 08:17

Üdv,

A szomszéd (2 he) mostanában elkezdte szombat és vasárnap reggel 6 órakor stillel vágni a fát az ablakomtól kb 5-10 méterre ma reggel 6:06 perckor ismét (nem hagynak vasárnap sem aludni). Már nagyon idegesít mert ez nem az első kb a 3. már és már szóltam nekik párszor de nem fogják fel.Az lenne a kérdésem hogy lehet valamit tenni jogi úton ez ügyben?

Quemex 2010.04.01. 13:08

Kedves Fórumozók, kedves Tanácsadó!A segítségüket, véleményüket várom az alábbi ügyben: Tavaly novemberben kivettünk egy két szobás panel lakást főiskolai csoporttársammal. Amikor beköltöztünk mindketten meglepődtünk, hogy milyen csönd van, hiszen ismertük jól a panel lakások hangviszonyait. De itt síri csönd volt. Aztán két-három hét múlva jött a fekete leves, ugyanis eladták a felettünk lévő lakást, ahová beköltözött egy „nagyszülők-gyerekek-azok gyerekei“ család. Elképesztő dübörgés, cipőkopogás, kiabálás, dübörgő zenehallgatás kezdődött el 0–24 óráig. Elképzelni sem tudjuk azóta sem, mikor alszanak! Se tanulni, se dolgozni, se tv-t nézni, se aludni nem tudtunk. Két hét után, mivel mindennaposak voltak ezek a zajok, és már elviselhetetlen volt a kimerültség, fölmentem este fél 11-kor, gondoltam meg lehet beszélni normálisan. Kijött egy idősebb hölgy, elmondtam szépen, hogy nagyon zavaró, hogy folyton zajonganak, legyenek kedvesek csöndesebbek lenni. Nézett rám, és elmutogatta, meg tört magyarral a tudtomra adta, hogy nem beszél magyarul. Ezzel eltűnt. Vártam, kijött egy fiatal lány. Elmondtam neki is még mindig szépen. Közölte, hogy ők nem zajonganak, ez egy panel ház, szokjak hozzá. Mondtam, hogy laktam már panelban, de amit ők csinálnak, az egyáltalán nem megszokott. Mondta, oké, csöndesebbek lesznek. Még félúton jártam a lépcsőházban, amikor istentelen ordibálást rendeztek utánam valami ismeretlen nyelven, immáron két férfi! Bementem a lakásunkba, mert – lévén ketten lakunk ott vékonyka lányok – kicsit megijedtem. Valami elképesztő dübörgést, ordítozást, éneklést, táncolást vágtak le „bosszúból“, ami hajnalig tartott. Mivel továbbra sem szűnt meg a zajkeltés, írtam a közös képviselőnek, hogy tegyen már valamit. Ő közölte, hogy nem tesz semmit, mert mi „csak“ albérlők vagyunk, meg egyébként is, neki mind a két lakó érdekeit kell nézni. Mondom köszi. Csak albérlők vagyunk-

* de ugyebár mi lakunk ott. Mindegy. Szóltunk a tulajnak. Mondta: jó, majd szól. Azóta is…

Írtam a lakóknak egy nyugodt, már-már kedves levelet, hogy ha nem szűnik meg ez az állapot, rendőrt fogok hívni. No erre – gondolom nem nagyon vannak rendben az itt tartózkodási papírjaik, a bömbölő zene megszűnt. A kölkök rohangálása, labdázása, a kopogó cipő éjjel nappal, a bútortologatás, a kopácsolás, az ordibálás, az érthetetlen okból származó dübörgés azonban megmaradt. Mivel már óriási karikák voltak a szemünk alatt a nem alvástól, a rossz tanulmányi eredmények, és az el nem végzett munka teljesen stresszessé tett minket, megfogadtuk a kapott tanácsot: verjétek meg a radiátorcsövet! Oké! Egyszer-kétszer megpróbáltuk. Lejött a kis c…ka (bocs), becsengetett a szomszédunkban lakó öregekhez is, és teljesen kikelve magából ordított, hogy őket zaklatják, és biztosan az a bajunk, hogy ők kubaiak. Mondtam, hogy egyáltalán nem érdekel honnan jöttek, tanuljanak meg viselkedni! Ezzel elment, és még jobban elkezdték a zajkeltést, szintén bosszúból. Még egyszer próbáltam megütögetni a csövet, este 11 körül, miután szintén csöngettek – az öregekhez is – majd hirtelen ajtórugdosás, dörömbölés. Később az öregek (akik ajtót nyitottak) elmondták, hogy egy magas, nagydarab, sötét arcú fiatalember volt. Mivel egyedül voltam otthon, és majdnem beverte az ajtót „a kedves fiatalember“ én nem mentem ki, és ezek után persze a csövet se mertem verni, nem hiányzik, hogy ezek a ki tudja honnan jött emberek (elég sötét a képük) megverjenek a lépcsőházban, meg zaklassák a szomszédomat is. Az állapot továbbra is fennáll…és már ott tartok, hogy minden nap hányingerem van (szó szerint), már egy órával azelőtt, ha „haza“ kell menni. Nem tudok aludni, nem tudok tanulni, se dolgozni…viszont egy éves szerződést írtunk alá, így elmenni sem tudunk. Nagyon kérek mindenkit, aki tud valamilyen módszert (törvényeset), amivel el tudom hallgattatni ezeket, írja meg, mert már szívesebben fagyoskodom órákig a Duna-parton, mint hogy bemenjek a lakásba. Nagyon köszönöm előre is.

Quemex 2010.04.01. 13:02

Kedves Fórumozók, kedves Tanácsadó!

joszomszed? 2010.03.30. 20:38

Üdvözlet! Felteszem kérdésem hátha van valaki akinek sikerül megválaszolni. Családi házban élünk és a fiamnak van egy amatőr zenekara,akik a mi házunkban zenélnek.Először az utcára néző ablakú helyiségben csinálták.Ez elismerem kissé...hangos volt.De aztán megcsináltuk a kamránkat (értsd:leszigeteltük,bevezettük az áramot) hogy ott gyakoroljanak.Előtte megkérdeztük a kedves szomszédokat hogy zavarja e ez őket?Heti két alkalomról volt szó délutáni időpontban.A válasz:ugyan kibírjuk de fejezzék be estére.Maximum este fél hét volt a legkésőbbi időpont ameddig hallani lehetett,de általában este 6-ig volt a dolog.A zene kb. annyira hallatszik hogy a szomszéd szobában egy fallal arrébb nyugodtan néztük a TV-t...Persze aki akarja az hallja akkor is ha nem hangos.Egy szomszédunk aki 60méterrel odébb lakik a harmadik házban,a másik oldalon egyik nap 8mikor mi szülök nem voltunk otthon) átjött. A kedves szomszéd artikulátlan üvöltéssel a kapunkat rázva,rugdosva próbálta magára felhívni a figyelmet,amit a srácok egy kis idő múlva észrevételeztek.Kimentek megnézni hogy mi a helyzet és ott volt a szomszéd...Fennhangon kiabálva társalgott a gyerekekkel kedves élettársát is maga mellett tudva.Mikor a fiam mint jól nevelt gyerek megnyitotta a kaput hogy mégse azon keresztül "beszélgessenek" az illető megpróbált benyomulni az udvarunkra.Erre a gyerek rázárta a kaput.Végül nem jutottak egyességre...Vajon miért...De aznapra befejezték a srácok és felhívták a feleségem hogy tudja mi történt.Ez az úriember(?) később a hátunk mögött szervezkedni kezdett és a szomszédok körében felhívva a rettenetes kínzásra (ez a HATALMAS hangzavarra mit a gyerekek okoztak) a figyelmet sikerült 5 db aláírást összeszedni amiben "megbízzák" hogy lépjen fel ellenünk...Állítólag hangfelvételt csinált a szomszéd tyúkólja mellől ami a kamránkkal egy vonalban van kb.5méterre az ajtótól.Bebizonyítván hogy milyen rettenetesen hangos a dolog..Erről a néni nem tudott saját bevallása szerint..+a másik oldalon a kamra falától egy méterre. Ezek után feljelentést tett az önkormányzaton ellenünk birtokháborítás címén. Ezt megelőzően egyszer kért meg arra hogy ne csináljuk a dolgot ,akkor csináltuk meg a kamrát.Vagyis próbáltunk tenni az ügy érdekében és érzéseink szerint sikerült is...neki ez kevés volt. Minket felnőtteket elkerült csak a gyerekekkel kötözködött,nekünk semmit nem mondott vagy jelzett a dologgal kapcsolatban.A szomszédját próbálta belevonni a dologba de a fiatalember nem volt erre vevő és elzavarta,aztán értesített minket hogy a "kedves" szomszéd idézem:"-Mocskos,bunkó,g...i banda."-nak nevezte a családomat és szerette volna a srácot rábírni hogy segítsen "kicsinálni" minket.Jelzem hívatlanul a hátsó kerten keresztül közelített.Ugyanazokkal íratta alá a papírját akik előtte semmiféle problémát nem jeleztek felénk és szóban beleegyeztek hogy zenélhessenek a gyerekek.Szerintem van aki nem is tudja mit írt alá...(öreg,nyugdíjas nénik) Aztán valamelyik nap megpróbáltam megbeszélni a dolgokat vele az utcán,ott volt az élettársa is.Hát nem ment...Jeleztem hogy szálljon le a családomról ne zaklassa a gyereket...a válasz:nyálat fröcsögve közölte hogy neki már van aláírása és többet itt nem fogjuk kínozni a szegény nyugdíjasokat...mert "Ő" tesz ellene.Miközben levegőt vett a kedves párja folytatta:-Maga túl műveletlen hogy tudja mit lehet meg mit nem de majd én megmutatom..és még sok hasonló keresetlen szó.Hát feladtam a megbeszélés lehetőségét és távoztam... A párról tudni kell hogy városunk emlékműve ellen is gyűjtöttek aláírásokat (próbáltak) mert zavarta a pihenésben őket egy utcával arrébb a zeneszó... Ezek után a feleségem bement az önkormányzathoz megérdeklődni hogy mi a teendő,akkor tudtuk meg hogy már fel vagyunk jelentve...az ott ülő hölgy szerint neki kielégítő bizonyíték a bizonytalan eredetű hangfelvétel és hát igen majd el fog minket marasztalni... Hát ennyi.

spitfire 2009.10.29. 16:27

Köszönöm szépen a véleményeteket még kadaj01-ét is, így legalább több szemszögből látom a dolgot. :) Igyekszünk minél kevésbé zavarni a szomszédokat.

Black&Decker 2009.10.29. 15:52

spitfire!

Igen, sok mindent lehet hallani ezekben a házgyári lakásokban (mi is ilyenben élünk), de nem jobbak a mai, modern lakóparki lakások sem. Csak megnyugtatásul: kadaj01 véleménye nem mérvadó, ő csak a saját sérelmeit ecseteli ilyenkor. Tudni kell, hogy minden lépcsőházban lakik egy b...m, aki szeret kötekedni/feljelenteni stb. Az ilyet idejében le kell kezelnetek, különben majd az is gond lesz, ha este 10 után mostok fogat vagy lehúzzátok a WC-t. Mi is voltunk hasonló szituációban (nekünk az alsó lakó pampogott, hogy miért négykéz láb tanul járni a gyerek), gyorsan léptünk a közös képviselő, gyámhivatal felé: azóta ugyan nem beszélünk a szomszédunkkal, de legalább nyugi van:-) Ha a házirend normáit betartjátok, nem lesz gond, kérdezzetek a közös képviselőtől. Jogi ügy ebből nem lesz, a felső szomszédotokat (aki kadaj01 hasonlóan kötekedős fajta) senki nem támogatja majd. Üdv, bd

kadaj01 2009.10.29. 08:39

"Tömblakásba", szép magyarosan... :) Amúgy ja, jelenleg is társasházban élek. Szenvedek is az ilyen taknyosoktól én is.

végrehajtó1 2009.10.28. 23:44

kadaj01 laktál te már tömblakásba...??

kadaj01 2009.10.28. 23:36

"tényleg felhallatszódhat annyira a nevetés?"

Tényleg. Sőt, egy hangosabb beszélgetés is simán. Főleg a fürdőszobában.

"Csendháborításnak számít az, hogy jól érezzük magunkat?"

Bizony, ha másokat is zavartok vele.

Amúgy, ha tanukat szerez a szomszéd, akkor bírság lesz első körben(10e forint), aztán ha újra feljelent, akkor már 30e forint, egészen addig amíg meg nem tanultok társasházban élni.

Amúgy kíváncsi leszek, majd ha lesz gyereketek, és pont akkor lesz egy ilyen fiatalvagyokleszarokmásokat szomszédotok, hogy mennyire lesz jókedved.

spitfire 2009.10.28. 22:10

Üdvözlök Mindenkit!

Nem rég költöztem be a barátnőimmel egy panellakásba. Sajnos rossz szokásunk, hogy hajnalig fent vagyunk. Általában beszélgetünk,nevetgélünk egymás hülyeségein ,storyzgatunk vagy filmet nézünk. És véleményem szerint normális emberi hangon, filmet, zenét nem bömböltetünk, nem őrjöngünk. Ennek ellenére a felettünk lakó szomszéd felháborodva csengetett be hozzánk, hogy éjszaka hallják,ahogy beszélgetünk meg nevetgélünk és ezt sürgősen hagyjuk abba, mert feljelent minket csendháborítás miatt.

Mi azóta ügyelünk arra,hogy minél korábban feküdjünk le aludni és hogy minél halkabban nevessünk, hogy ne zavarjuk őket, de vmikor egyszerűen kitör belőlünk a röhögés nem tudjuk mindig visszafogni.Én nagyon sajnálom, hogy ezzel őket zavarjuk, de nem tudok mit tenni.

A következő kérdések merültek fel bennem:

alkusz 2009.10.11. 16:00

Főlökött!!!megvan a feljelentés! Hát mégiscsak lehetett több honap után?

Főlökött 2009.09.06. 08:13

Tisztelettel

Yorack - elnézést, de nem mindig érünk rá itt lenni. Van más dolgunk is, mint munka, család ....stb. Ahogy ráérünk.

bpmdiamond - a bánat tudja, de azért ecsetelem, hogy miért.A helyi illetékes Önkormányzat rendeleteitől függ, milyen korlátozást szabtak meg, a szórakozó helyek nyitvatartása ügyében. Illetékes Jegyzőtől kell kérni a nyitvatartás meghosszabítását, azaz a rendelettől való eltérést a nyitvatartás ügyében.Olvasatomban arra vagyunk kíváncsiak, mi történik, ha a hatóság a szabálysértés tevékenységének megszüntetését kéri és nem teljesül, azt megtagadja. Elő is állíthatja az illetőt az illetékes hatóságra, mivel a szabálysértés tevékenységét tovább folytatta, azt nem szüntete be-meg. Szabálysértési feljelentés születik, az elkövető pedig az előállító helyiségben pihen, ahol gondolkodhat egy kicsit tevékenységén. Rossz helyzetben max 8(+4) órát.Nagy vonalakban ennyi.

alkusz-véleményem szerint már nem lesz feljelentés, mert már megtették volna. A hölgy tehetett volna feljelentést zaklatás miatt. A környéken lakók vagy a hölgy tehettek volna rendzavarás miatt, vagy garázdaság szabálysértése miatt. Amennyit ki tudtam hámozni.

Yorack - a feljelentők, pihent jóindulatú szomszédok, már csak ilyenek. Ha minden rendben van, az összes engedély, papír, akkor nyugodtan kezdeményezhet a személy eljárást. Az eljárásra be kell idéztetni 2-3 olyan szomszédot, akit nem zavar a tevékenység, sőt nem is hallják-észlelik a tevékenységet, majd viszájára kell fordítani az eljárást. A feljelentő ellen kell indítani eljárást zaklatás miatt és annak pozitív elbírálása esetén, kártérítési per, az eddig általa okozott kárért.

zazamiz - annyiszor mondtam, szó elszáll, írás megmarad. Ne mondjuk-kérdezzük, írjuk már le e feljelentésünket az Önkormányzat felé, csak rágódjanak rajta, felkeresik a feljelentetteket....stb. Elutasítás után mehet a panaszjog. Így érzik a törődést és valami változni is fog, a másik fél részéről véleményem szerint jobban odafigyelnek a fajnali dorbézolásra-pakolásra. Nekik sem érdekük folyamatosan eljárásokra járni. Ahányszor zavaró a hajnali pakolás és nem megértően ( elvártakhoz méltó hangerővel ) teszik, esetlegesen a szomszédokkal közös panaszlevél az Önkormányzathoz, vagy a közeg kihívása, rendzavarás szabálysértése miatt.

Yorack 2009.08.31. 18:41

Jó ez a fórum kár hogy csak kérdések vannak rajta de 1 szakértő se képes válaszolni rájuk.üdv

bpmdiamond 2009.08.29. 19:00

Tisztelt Fórumozók!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha zenés-táncos szórakozóhely működési engedélyével rendelkezünk, a bérleti szerződésünk is ilyen tevékenységi körre szól, és a megengedett decibel határon belül folyik zeneszolgáltatás, akkor külön kell-e zajengedély? Ill. ha ez nincs meg, akkor jogszerűen jár-e el a rendőrség, ha kiérkezve a helyszínre lekapcsoltatják a zenét? Mi történik, akkor, hogy ha én ezt megtagadom?

Köszönöm a válaszukat előre is!

Tisztelettel.(Elnézést , hogy ide is bemásoltam, de talán ide jobban illik)

alkusz 2009.08.29. 18:33

Kedves Mindenki!A közelmultban barátomat megfenyegették,hogy feljelentik.......A történet lényege az,hogy a barátomat valoszinű,hogy valaki felbiztatta.Szerzett egy hangszorot és elment a volt feleségéhez és ott mindenfélét kiabált be a házba.Többen hallották,van aki nagy szemeket meresztett rá és lefotózta.Most attol fél,hogy a feljelentést megteszik a környékbeliek.Kérdésem az ,hogy még fél év eltelte után is feljelenthetik?Mivel tudná kimenteni magát,ha Biroságra kerül az ügy???

Yorack 2009.08.24. 21:11

Üdvözletem!

Egy elég komoly és napjainkban egyre sűrűbben előforduló problémával,kérdéssel fordulok ön/önökhöz.Én egy 24 éves fiatal vagyok aki a főiskola után vállalkozásba kezdett.Kölcsönt vettem fel és nyitottam egy Bárt.Nem kell semmi rosszra gondolni a fő célközönségem a főiskolás hallgatók.Na szóval elindult az üzlet minden időt energiát ráfordítva csináljuk barátnőmmel.Minden rendben is volt az első rendezvényig.Ekkor jött a feljelentés.Most aug. 20.-án bekövetkezett a második is.Mindent megtettem a hangszigetelés érdekében az embereknek pedig a hátsó udvarban teremtettem lehetőséget a levegőzésre.Fokozottan ügyeltem hogy ne legyen hangos a zene és sikerült is.Semmit nem lehetett kint érzékelni a buliból.Ezzel szemben 23.05 perckor megjelent a notórius feljelentőm.A rendőrök minden alkalommal elmondják hogy nincs probléma de a feljelentés az feljelentés.Mit tegyek ebben az ügyben?? Emberünknek mindig lesz telefonja nekem meg így egyre nagyobb tartozásom.Milyen hivatalos uton tudom megoldani ezt a helyzetet a bezáráson kívül? előre köszönöm válaszát üdv: Karesz

zazamiz 2009.08.24. 09:29

Üdv mindenkinek!A problémám a következő:A hálószobánk (I. em.) ablaka alatt MINDEN NAP a multi, hajnali 1 és 4 között árúszállítás végez. Persze kell, belátom. De! Ez kb. olyan hangerővel jár mintha a világháború tört volna ki. Az önkori szerint ez nem indokolatlan zajkeltés, ne is tegyek feljelentést, panaszt mert ezt ők jogszerűen csinálják. Tudja-e valaki pontosan, hogy mit jelent az hogy "indokolatlan zajkeltés" vagy hogy hol lehet utánna nézni? A törvény számomra (eddig)sérthetetlen, de a mindennapos 3/4 4 és 1/4 5-ös keléstől kezdek picit agresszívvé válni. Ha van valakinek hasonló (keserű) tapasztalata, kérem ossza meg velem!Köszönettel: zazamiz

jó fiu 2009.07.21. 07:45

Tisztelt "Instaltvíz"! 2009.07.20.21.55

Akkor ön szerint szegény szomszédom a szenvedő alany, aki nem tudja saját életvitelét ráerőltetni a másikra?Legközelebb sajnálni fogom, és becsukom az ablakot, bedugom a fülem, hogy zavartalanul élvezze a saját életvitelét.Hasomló jókat kívánok önnek is.Köszönöm a hozzászólását.

instantvíz 2009.07.21. 00:33

Nos tényleg nem jogi tanácsnak szántam. Ha annak szántam volna, akkor azt mondanám, hogy amennyiben nyugalmát, pihenését zavarják indokolatlan zajkeltéssel minden esetben hívja a rendőrséget. A rendőr helyszíni bírságot szab ki, vagy feljelentést tesz, ha észleli a szabálysértést (218/1999. (XII.28) Korm rend. 6.§). Feljelentését a jegyzőnél saját maga is megteheti szóban vagy írásban. Még birtokvédelmet is kérhet (megfelelő illeték lerovása után), mivel önnek joga van füstmentesen élni. Ha alapítottak társasházi közösséget, lakógyűlést kezdeményezhet, és javaslatot tehet a házirend módosítására.

Aki meg foglalkozott már ilyen üggyel, tudja, hogy milyen pokollá tud változni a "csak" bosszantó viszony.

Persze kadaj01 szívesen látom a fórumodon, milyen tanácsot adsz.

kadaj01 2009.07.20. 23:05

instantvíz, a tanácsod egyszerüen katasztrófa, jogi szempontból nulla. Jövöben ilyen tanácsot ne adjál ezen a fórumon, főleg, hogy tulajdonképpen fogalmad sincs az egészről!

instantvíz 2009.07.20. 21:55

„munka után 5–6 óra felé elkezdik a műsorukat, ami abból áll, hogy kimennek a terasz előtti fűre, és olyan hangosan beszélnek, telefonálnak, -saját magánügyeiket, belügyeiket stb. – (nem hiszem, hogy a szomszédokra tartozik, hány dollárt küld a lányának Amerikába, mennyiért vette a ruháját a márkaboltba, és ugyanazt az ár töredékéért látta butikba, stb. ), hogy a lakásban be kell csukni az ablakot, hogy lehessen rádiót hallgatni, vagy tv-t.Ez jobbik esetben eltart 22-ig, de van mikor tovább.”

Ez a társasház hátránya. De ez még nem csendháborítás, hanem életvitelszerű használat.

Ha meg buli lesz, akkor a jövőben tisztázni kell, hogy meddig. És ön sem követ el csendháborítást, ha elvégzi szükséges tevékenységeit.

Sajnos ésszerű megoldás nincs, Önök utálni fogják egymást, addig míg egyikőjük el nem költözik. Bármilyen hatósági eljárás, rontani fog a helyzeten. Ha még nem utálják egymást zsigerből, próbáljanak meg együtt élni, esetleg közös programot kitalálni. Lehet, hogy most meglepődik, de higgye el, hatóság csak rontani fog a helyzeten.

jó fiu 2009.07.18. 11:01

Üdvözlöm a fórum olvasóit!

Nekem is van egy problémám, amire segítséget, és véleményt kérnék.

Helyszín: lakó-pihenő övezet, kétszintes sorház (két sor párhuzamosan, és közte alig van 8 méter, tele van fákkal, (az ö területük famentes!) ideális (lenne) környezet a pihenésre, friss levegőre), Munka után, távol az autók füstös levegőjétől.Csendes, nyugodt környék volt, de két éve megszűnt ez a nyugalom.( jó szomszédi viszonyban voltunk, addig, amíg szóvá nem tettem azt, hogy nem értek egyet a megváltozott életvitelével, és bizonyos dolgok zavarnak!)

A szomszéd család, akikről szó van, munka után 5-6 óra felé elkezdik a műsorukat, ami abból áll, hogy kimennek a terasz előtti fűre, és olyan hangosan beszélnek, telefonálnak, -saját magánügyeiket, belügyeiket stb. – (nem hiszem, hogy a szomszédokra tartozik, hány dollárt küld a lányának Amerikába, mennyiért vette a ruháját a márkaboltba, és ugyanazt az ár töredékéért látta butikba, stb. ), hogy a lakásban be kell csukni az ablakot, hogy lehessen rádiót hallgatni, vagy tv-t.Ez jobbik esetben eltart 22-ig, de van mikor tovább.Egyik nap 20. 30-kor kiszóltam, (nem hallottam a tv hangját) hogy nem lehetne-e kultúráltabban társalogni, persze a válasz:(53 éves, és kezdettől fogva benn lakom, már27 éve) te menj a p… ba.Természetesen, ilyenkor én vagyok idióta, és ő fenyegetőzik, hogy kihívja a rendőrséget.Még el is nézi az ember,(na nem a ’’dicsérő szavakat”) egyszer-kétszer, de már rendszer van, majdnem minden nap, a hétvégéről ne is beszéljünk, van amikor egész napos a program.Ebben a nagy melegben örül(ne) az ember, ha egy kicsi hűvös levegő van, de akkor a zsinatban nem lehet pihenni sem. Ráadásul itt vannak a gyerek barátai, most aztán végképp.És nem beszélve a másnapi munkáról.

Évekig elviseltem, hogy a ház úrnője és a gyerekek dohányoznak, mint a gyárkémény, és a füst egy része a szobámban köt ki. Milyen kellemes érzés nyáron, mikor végre este lehűl, és friss levegőt szívhatna az ember, akkor kapja a dohányfüstöt, ráadásul, nekem megfájdul tőle a fejem, és fulladozom. Szóvá tettem, most kevesebb füst jön be,

A kedves fia azt nehezményezte, hogy elrontottam a szülinapi buliját.Aznap du. szólt, hogy összejövetel lesz náluk, és visszafogják magukat.Mondtam, rendben. Gondoltam – én kis naiv -, hogy 23-24 óráig majd elcsitulnak. De nem , 1 óra, 2 óra, és ½ 3- kor átszóltam, hogy már szeretnénk pihenni, majd (persze nagy felháborodás közepette) lassan elcsendesedtek.Azt vágta a fejemhez, hogy ( reggel 8 óra után nekiláttam a lakásban dolgozni, a szokásos karbantartás, festés, és ami vele jár) elrontottam a buliját, és másnap zörögtem a lakásomban. ( 8 óra után!).Igazából sajnálni kellene, hogy hajnali 3-ig bulizik, és én felkeltem másnap 8 órakor, ráadásul én vagyok a hibás? ( Természetesen mindenki csinál zajt, csak nem mindegy, az hogy alkalmai, pl: lakás renoválása, vagy rendszeres ’’ műsoral”. Szerintem!)

Azt szeretném kérdezni, hogy mi a véleményük, és mit lehetne tenni, mert a nyarat nem szeretném csukott ablak mellett tölteni.Válaszokat, hozzászólásokat nagyon köszönöm.

messi 2009.07.02. 08:52

Kedves Lisa!

Köszönöm a bátorító szavakat, de közben kiderült, hogy a társasházban élő tíz lakóból már hatot feljelentett ugyanez az ember. Van akit négyszer is!! Szóval annyira már nem veszem komolyan - remélem a jegyző sem. Csak még soha nem voltam feljelentve és egy picit megszeppentem így elsőre

monalisa1 2009.07.01. 23:05

A hozzászólásban odáig már nem is akartam elmenni, hogy a lakótársnak esetleg hallásproblémája van és emiatt hallásvizsgáló- gondozó állomásra kellene elmennie. Ha meg tán "csak" rossz a természete, nos javasolt lenne a pszichiátria felkeresése...

Egy "problémás" lakótárs nagyon megkeserítheti az ember életét.

monalisa1 2009.07.01. 23:01

Nézd, leírásod szerint igazoltnak kell elfogadni, hogy hétközben és napközben nem vagy otthon - éjszaka meg bizonyára örölsz ha aludhatsz... De a feleségedet megkérdezte-e már hogy alkalmasint ő napközben mekkora hangerővel hallgatja a tv-ét és/vagy a zenét.

Mert a panaszoló nem tudhatja, hogy napközben melyikőtök van a lakásban és melyikőtök nem, ő csak "a" zajosságot észleli - a bejelentéshez éppen elég ez.

Amúgy a csendrendelet bizonyos mértékben hétközbenre is vonatkozik, ahogy hétvégére is.

El nem tudom képzelni, hogy miért nem lehet bármit is normális (...) hangerővel hallgatni, másrészt mindenhez lehet fillérekért fülhallgatót beszerezni...

Tehát ÉN nem a lakótársnak adok igazat, nem, hanem csak a fentieket bátorkodtam leírni mint magánvélemény.

"Lisa"laikus hozzászóló

messi 2009.07.01. 11:08

Kedves Mindenki!

Tegnap kaptam egy idézést a zuglói jegyzőtől, hogy csendet háborítottam és ekkor és ekkor jelenjek meg "a tankúimmal és egyéb bizonyítékaimmal". Mit kellene magammal vinnem??? Pontosan nem tudom, hogy mikor és mivel követtem el a csendháborítást. (reggel 8-tól este 10-ig dolgozom, utána fürdés és alvás; hétvége pihenés, néha zenélés vagy házimozizás)Mennyi bírságra számíthatok, illetve hogy tudom elkerülni, hogy megbüntessenek? A lakásunkat két éve vettük, előtte a tulaj albérletbe adta ki és az albérlői azért váltogatták egymást kb. 3 havonta, mert a szomszéd elüldözte őket. Két év után a költözést fontolgatom, bár a lakást (deviza)hitelre vettük a feleségemmel...

8 napom van felkészülni, minden hozzászólást szívesen veszek :-)

monalisa1 2009.06.26. 19:20

A zenélés és/vagy zenehallgatás hangereje elég akár csak egy embert zavarni...

Panaszt tehet a jegyzőnél aztán majd kivizsgálják - bár bizonyára van fontosabb dolga is ennél -, te meg védekezésül előadod a többi szomszéd álláspontját.

Szóval muzsikálj magadnak és ne az utcának (= ablakbetétel) és akkor "a" szomszéd bizonyára nyugton marad.

További minden jót!

Albert75 2009.06.26. 17:52

Hm,szóval mégis csak én húzzam meg magam.Ez így nem ér. Megkérdeztem a többi szomszédunkat is a közvetlen környezetünkben,senki nem szokta hallani,bár szobám ablaka az utcára néz.Csak ez az egyetlen ember az,akit zavar,és rendőrt küld rám.Azt még hozzá kell tennem,hogy nem száz wattokról beszélek,és nem hétköznapi,hogy /szerinte/ hangosan hallgatom a zenét,vagy gitározok.Hétközben dolgozok,és hétvégenként 1-2 órát játszogatok csak.

Azért köszönöm a válaszokat.

monalisa1 2009.06.26. 17:05

Valamint a ház leghátsó szobájában és betett ablaknál, így garantáltan sokkal kevesebb hallatszik ki az utcára - ha egyáltalán.

Grád András 2009.06.26. 13:56

Kedves Albert75!

Igazából az dönti el, hogy történik-e birtok- vagy csendháborítés, hogy mennyire hangos az a zene. Egy akusztikus gitár biztosan eleve nem minősül túl hangosnak. Egy elektromos gitár párszáz wattos erősítővel elvben már lehet az. A zenehallgatásnál is a decibelek döntenek. Nem kell nagyon hangosan hallgatni, vgy használjon fejhallgatót! Üdv:

Albert75 2009.06.26. 12:44

Sziasztok. Nekem is lenne egy kérdésem hozzátok,mert úgy érzem,már elegem van.Én egy kis faluban lakom,tulajdonképpen az utolsó házban,mert a mögöttünk lévő házat rég nem használják.Viszont a járdátlan oldali szomszédom folyton üvöltözik a családommal /nekem nem szólt még egyszer sem!!!! / sőt a rendőrt hívogatja,ha én gitározok,vagy zenét hallgatok. Más szomszédot nem zavar,és nem is sűrűn van olyan,hogy zajongjak,hiszen dolgozok.Olykor hétvégenként 1-2 óra.Mit tehetek,hogy ennek vége legyen? Csak ne azt mondjátok,hogy én maradjak csendben,mert azt nem tudom elviselni,hogy egy naplopó semmirekellő szabja meg nekem,hogy mit,mikor és hogyan tehetek a saját házunkban.Válaszaitokat előre is köszönöm.

jack4 2009.06.15. 14:26

Blackkidnek: Szerintem ez simán lehet csendháborítás (indokolatlan zajkeltés és mások nyugalmát zavarja).

monalisa1 2009.06.15. 10:53

blackid

Ha a szomszédok közt esetleg van olyan szív és érrendszeri beteg akinek szívritmusszabályozó (= pacemaker) van beültve, előfordulhat, hogy a műszerét a hosszas döm-döm-döm - féle rezgés megzavarhatja, vagyis akár az illető életébe is kerülhet a dolog.

Vagyis a non-stop zajongás miatt akár bírósághoz is fordulhat és kérheti a "kedves" szomszédot eltiltani a dologtól.

adzam 2009.06.15. 06:13

Inkább birtokháboritásnak minősül, a jegyzőtől kérheted a megszüntetését. Vagy per.

blackkid 2009.06.14. 23:49

Sziasztok,abban kérném a segitségeteket, hogy csendháboritásnak minősülhet-e, ha a szomszédból a zene ugyan mérsékelten vagy egyáltalán nem szürődik át (hangerőtől függően), de a basszus (az a döm-döm-döm) viszont az egész lakásunkban hallható, ahogy a falak közvetitik a rezgést. Ez decibelben nyilván nem mérhető, viszont állati idegesitő, mintha kiskalapáccsal ütnék a falat. Napközben szokott menni a müsor, kb. 30-60 percen át, van hogy tovább.Előre is köszönöm a válaszokat.

joefather 2009.06.10. 00:10

Köszönöm a válaszokat!

jack4 2009.06.08. 21:39

Joefather: totál felesleges bárhova is bejelentgetni, mert ez a "rendezvény" nem bejelentés köteles. Sem a rendőrség, sem a jegyző nem tud semmit kezdeni a bejelentéseddel, mint hogy tudomásul veszik, iktatják és kész. Ha a szomszédok panaszkodni fognak a zaj miatt és kihívják a rendőrőket, akkor intézkedni fognak. Általában ez első körben a hangoskodás megszüntetésére, halkabb szórakozásra való felhívást jelenti.

Black&Decker 2009.06.08. 20:53

Nekünk sincs több jogunk, mint másnak. De nekünk is jogunk van itthon lenni, itthon élni. Az alsó lakótól pedig igen, elvárom, hogy ne szóljon azért, mert jár a gyermekem. Nem görkorizik és nem motorozik... Ennyi erővel nem lehetne gyermekkel társasházban élni, csak a földszinten. És én sem szólok a felső szomszédomnak, ha hallom, hogy ha jár. És azért sem szólok, hogy a cipőjét ne vegye fel, csak kizárólag, ha el is indul, vagy pl a lépcsőházban. Persze nekem jobb lenne sokkal, de úgy gondolom, hogy nincs beleszólásom.

kadaj01 2009.06.08. 10:10

Black&Decker, tudod hányan jönnek itt a fórumon azzal, hogy nekik mivel gyerekük van, ezért több joguk van, mint akinek nincs? Részemről nincs sértődés, én tisztán látom a dolgot, de pedig elfogult vagy. Híú remény a "gyermekjóléti szolgálattól" várni eredményt, az alsó lakó nem köteles beengedni. Én itt úgy érzem, hogy TE elvárod, hogy az alsó lakó kussoljon, és nézze el, ahogy a gyereked, ezzel együtt ti is dübörögtök. Ez azért vicc, nem gondolod?

Black&Decker 2009.06.08. 09:40

kadaj01, elsőként a te hozzászólásodra reagálnék, sértődöttséget vélek felfedezni válaszodban. Valószínűleg nincs gyereked, mert akkor tudnád, hogy először forognak, kúsznak, ülnek, négykézláb másznak, majd 1 éves kortól kb. tipegnek, de semmiféleképpen nem "sarkon járnak". Mi is házgyári lakásban lakunk és van felső szomszédunk, így tisztában vagyunk eme épülettípus "hangszigeteltségével". Mi is halljuk, amikor 6-kor dolgozni megy a szomszéd, hajnalban szeretkeznek, vagy csak szimplán lehúzza a WC-t használat után. De ettől még nem nem fogom a plafont partvissal ütni vagy radiátort kongatni, mi választottuk ezt a lakást és minden velejáróját, szeretünk ott lakni. Neked is (akár csak alsó szomszédunknak) azt tudom javasolni, hogy költözz el (óvatosan a családi házzal, mert ott a szomszéd kutyája ugathat vagy macskája is nyávoghat stb.), ha nem bírja a társasházi létet vagy füldugót kell használni.

monalisa1, jack4 Ti valóban megértettétek a felvázolt problémánkat és úgy van, ahogy gondoltátok, a szőnyeg/m2 arány nálunk a legmagasabb. A közös képviselőt egy tértivevényes levél keretén belül értesítjük, jövő héten pedig a gyermekjóléti szolgálattól várunk egy hölgyet, aki megnézheti, hogy nem nálunk van a gond. Egyébként igaz a mondás, lakva ismeri meg az ember másikat: most már tudom, hogy lépcsőházunkból miért nem beszél senki az alsó szomszédunkkal, aki ha tudna, az élő fába is belekötne...Bocsánat ha hosszú voltam újra, köszönöm a reagálásokat.

kadaj01 2009.06.08. 08:36

Felesleges megírni, el fogják utasítani mindenhol.

joefather 2009.06.08. 01:04

Még annyi lenne, hogy haverom bement a rendőrségre 1 hete,hogy megkérdezze ki felé kéne jelezni "igényünket".Ott azt mondták hogy a kapitánynak kéne írni egy kérvényt.

monalisa1 2009.06.07. 23:09

Az önkormányzat jegyzőnének kell írni tértis levelet a kérelem kellő részletezésével, és ő majd igen-nem alapon elutasít vagy engedélyez hivatalosan.

Valószínűleg az lesz, hogy este 11-kor "sátorbontás" - hazamennek a legények, figyelemmel a környéken lakók pihenésére, majd másnap folyt.köv. a buli kellően visszafogott hangerővel mert csendháborítást nappal is el lehet követni.

Szerintem legjobb lenne kibérelni egy zenés vendéglátóhelyet mert a nyítvatartás kivételes meghosszabbítása iránti kérelem neki valószínűleg könnyebben átmegy a hivatalnál.

Ha magánháznál tervezed a rendezvényt a szomszédokat előre tájékoztasd...

joefather 2009.06.07. 22:49

Üdv!Segítséget szeretnék kérni a következő témában.Rendeznénk barátomnak egy összejövetelt min. 2 naposat, és ez jócskán belenyúlna a csendháborítás fogalmába, de nem panelben lenne, hanem kertvárosban.A kérdés az, hogy hol és hogyan tudnék erre valamilyen engedélyt kérni.A segítségeteket előre is köszönöm.

monalisa1 2009.06.07. 17:05

Hát hogy egy kisgyermek járni tanulása- játszása stb. közbeni zaj- és hanghatások miatti panaszbejelentésre az önkormányzat szabálysértési csoportja nem fog mozdulni az szerintem előre boritékolható, vagyis ennyi "zajt" napközben valóban el kell tűrni a szomszédoktól.

(Esetleg szóba jöhetne átmeneti időre a padlószőnyeg, de egyrészt nem egészséges, másrészt ahol kisgyermek van ott mindig ki- és felborul valami, ergo a napi tisztántartás nem kellően megoldható.)

Ne hagyjátok, hogy a "kedves" lakótárs rátok üljön, mert a későbbeiben meg majd más vélt panasz okán akar beleszólni az életetekbe.

"Lisa"laikus hozzászóló

jack4 2009.06.07. 12:59

A szomszéd ilyen "panaszával" senki nem fog tudni mit kezdeni. Én úgy gondolom, hogy a kisgyermek járni tanulása során keletkező, ill. bizonyos határok között - a lakás rendeltetésszerű használatával járó zajokat minden szomszéd köteles tűrni. Én hagynám, hadd menjen oda ahova akar. A panasz elintézésének azonban van hivatalos útja, nem pedig az, hogy ő hangoskodik és telefonálgat. A folyamatos telefonos hívogatás végül elérheti a zaklatás szintjét.Mindezt arra az esetben mondom, ha ti valóban igyekeztekaz együttélési normákat betartani.

kadaj01 2009.06.07. 00:28

Black&Decker, neked semmilyen lehetőségeid nincsenek, lévén te okozod a "zaklatást". Gondolom fogalmad sincs milyen dübörgést okoz a lenti lakónak a "sarkon járás". Az nem mentség, hogy járni tanul a gyerek, elég gyengus a gyerekre hivatkozni, és a hivatalok nem is igazán kedvelik, lévén hatalmasat lehet vele bukni...

Black&Decker 2009.06.06. 22:15

Sziasztok,

Segítségeteket és tanácsotokat szeretném kérni a következő ügyben.

Az alsó szomszédunkról illetve annak viselkedéséről/családom felé irányuló fenyegetéséről lenne szó.

Az előzmények:Alsó szomszédunk már többször szólt olyan miatt (hónapokkal ezelőtt), hogy hangos a papucsunk, cseréljük gumitalpúra, ill. nincs jól szigetelve a lakásunk. Mindig is gumipapucsot hordtunk, nem vettünk fel klumpát vagy bármi olyat, ami a nyugalom megzavarására alkalmas lenne. Tisztában vagyunk a házirenddel (társasházban lakunk, 1 lépcsőház, 8 lakás), annak előírásait betartjuk.

Kislánykánkkal is próbálunk csöndesek lenni, de bizonyos zajok ellen nem tudunk tenni (a gyerek nem “motorozik”, “biciklizik” a szobákban stb.). Mondta, vegyünk több szőnyeget, vettünk is. Kislánykánk koránál fogva (1 éves) már aktívabb, feljön szólni hétköznap du. 5kor, hogy hangosak vagyunk, pedig csak mászik. Most elindult a kislányunk (jár), a múlt hétvége alatt többször is verte a radiátort/plafont a szomszéd, ha hallotta menni (mindezt délután 16 h körül) illetve telefonon keresett minket. Lementem hozzájuk megpróbálni megbeszélni a dolgokat, javasoltam, hogy menjünk a közös képviselőhöz is...De semmi nem érdekelte őket. Hogy mi nem hagyjuk őket pihenni és szigeteltessük le a lakást (laminált parkettánk van, rajta szőnyeggel, előtérben/konyhában járólap), őket nem érdekli, hogy gyerek van, ő nem akarja végighallgatni, hogy felnő stb. Én próbáltam velük értelmesen beszélni, de végül azt mondta, hogy háborút indít, majd bulizik éjjel stb. és végül rámcsapta a bejárati ajtaját.

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen lehetőségeink vannak (gyermekvédelmi jog, zaklatás?) hogy az alsó szomszédunk ne folytassa tovább efféle tevékenységét. Bocsánat, ha hosszú voltam, köszönöm előre válaszaitokat. B&D

jack4 2009.06.04. 16:58

Azért annyit mindenképpen megérdemelnének - már az alább olvasottak alapján -, hogy a BÁH megvizsgálja a tartózkodásuk jogszerűségét.

nea23 2009.06.04. 12:41

Kedves kadaj01.Nem vagyok én nyuszi, simán odállok 50 kilósan egy 130 kilós ember elé, ahogy azt teszem is, bármennyire hihetetlen.Csak éppen a magyar törvények nem arról győztek meg eddig, hogy minket védenének az ilyen igazságtalanságal szemben.De őszintén szólva nem is pereskednék senkivel mert pofánvágott és 2 hétig korházban voltam miatta, mert csak idő és pénz megy el. Ha olyan jók lennének a törvények, már rég lehetett volna tenni ezek ellen valamit, hiszen kiderült, hogy a főbérlő ki sem tudja őket tenni, pedig mindent tökretettek a lakásban, totálkárra, és lakbért sem fizetnek és semmit ami a szerződésben van.Ergo ingyenélnek szerződésszegéssel. Ügyvég foglalkozik az üggyel. Mondj egy okot, amiért hinnem kellene a magyar törvényekben és az igazságszolgáltatásban ha ezek ellenére nem tüntek még el onnan?

Örülök, hogy mi is tehetünk valamit, és bármiért ki lehet hívni a rendőrséget a nap bármely szakában, ezzel az infóval gazdagabb lettem. Talán meggondolják utánna, hogy mit lehet és mit nem.De nem oldja meg a problémát, hiszen valamiért nem tudja őket kitenni senki sem.Érdekes.És kicsit sem lenne feltünő, ha hirtelen jönnének a rendőrök. Egyből ránk gondolna, logikus. Viszont féltem a lakásunkat is és magunkat is, szerintem érthető okból.

Max odaállhatunk és kötöszködhetünk vele, amíg jól be nem takar mindenkit. Ez aztán a megoldás!Kötöszködni egy arabbal...csak tudod náluk kicsit mások a szabályok...szerintem nem kell bemutatni senkinek. és magyarázd el neki, hogy Europában van.Bocsi, de szerintem nem nyusziság ha tartunk egy olyan embertől, aki rosszabb mint egy cigány.Már bocsánat a kifejezésért, és nem az intelligens romákra gondolok ezzel! Senkit nem akarok megsérteni a hasonlatommal, de talán értitek miről beszélek.

Valamint a többi lakót is megértem, hogy nem mer ellene tanuskodni ugyanezért.

kadaj01 2009.06.03. 12:09

nea23, mem kellene ezt a "130 kilóval nem is lehet nagyon mit kezdeni" butaságot mondogatni! Rendőrt látván az ilyen nagyemberek is nyuszik lesznek hirtelen. Ha viszont te vagy nyuszi, akkor ne is kérj itt tanácsot, mert értelmetlen.

nea23 2009.06.03. 11:42

Sziasztok,

Köszönöm szépen a hozzászólásokat és a tanácsokat.Időközben sikerült beszélni a lakás tulajdonosával, aki már felbontotta az albérlőkkel a szerződést és elméletileg 1 hónapon belül nem lesznek már ott. Azért írom, hogy elméletileg, mert a tulajdonos közölte, hogy már fél éve nem fizettek neki lakbért és a közös költséget sem fizették ki, ami a szerzdődésükben volt már évek óta és neki kellett rendeznie. De valamiért nem tudta őket előbb kipakolni. Amint lejárt a szerződésük, bejelenti a bevándorlásiba, hogy már nincsenek nála, amit nem nagyon értek, hogy miért kell, de ennek csak örülni tudok. Megkért minket a tulajdonos, hogy ha bármi van, jelentsük fel őket, és ezzel is meg lehet gyorsítani a folyamatot. Remélem, hogy valóban elmennek önszántukból és nem egy rémálom lesz velük, mint illegális lakásfoglalók, akik nem hajlandók távozni. Mert ugye rengeteg ilyet lehet hallani.Remélem kicsit szigorúbbak a szabályok a külfödiekkel.

Addig is rendőrhivogatás lesz, bár a szomszédokra nem lehet számítani, mert mindenki retteg tőlük...mint mondta, eléggé agresszívak.. és 130 kilóval nem is lehet nagyon mit kezdeni.Azért reménykedek :)

jack4 2009.06.02. 15:37

A csendháborítás indoklatlan zajkeltés, mely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát zavarja. Ilyen lehet az esti órákban - de a nap bármely szakában is - a hangos zeneszó. Hívjátok ki a rendőrőket - ahogy Kadaj is írta - minden alkalommal. Nyilván tanúkban nincs hiány. A rendőrök helyszíni bírságot is kiszabhatnak, vagy feljelenthetik. A feljelentés alapján kiszabott pénzbírság - ha nem fizetik ki - elzárásra változtatható át. Jó sok ilyen és vagy megunják a fizetést vagy apuka megy a bv-be. Vagy ha fizetni sem akar, de ülni sem, lelépnek a térképről. Azt is megnézhetik a rendőrök, ha már ott vannak, hogy a magyarországi tartózkodásuk jogszerű-e.

kadaj01 2009.06.02. 14:55

Az, hogy te mit hiszel a rendőről, hogy mit ítélnék meg nem fontos. Tessék őket kíhívni, majd a kerületi jegyzőnek írni egy levelet, amiben leírod az egészet részletesen, a pontos időpontot, hogy mikor voltak kint a rendőrők(kikérik a rendőrők jelentését, ők lesznek "tanúk"), és majd a jegyző intészkedik! Az csak jó, ha a többi lakó is aláírja! Ki fognak jönni hivatalból, és ki fogják vizsgálni az egész dolgot! Ha valóban igaz amit írtál, ki fogják őket tenni elég gyorsan.

nea23 2009.06.02. 13:45

Hello,

Új fórumozó vagyok és segítséget szeretnék kérni.Az alattunk lévő szomszédunk folyamatosan csendháborítást gyakorol. Sajnos már próbáltuk velük megbeszélni emberek módjára a bajunkat, de nem tudnak jól magyarul és valahonnan a balkánról ( az asszony csadort visel) is jöttek, így nem is túl barátságosak az emberrel.Az apa kb 200 kg és 2 méter, így nem is szívesen vitatkoznánk vele. Ráadásul én mint nő, semmit sem érek, ha szólok, mert az Ő kultúrájukban szava sincs egy asszonynak. Páromnak meg kellemetlen naponta szólni. 5 gyerekük van és 1 kutyájuk, akik a nap 24 órájában degeneráltként viselkednek és a csapkodás és üvöltözés a legenyhébb napi tevékenységük. Nem beszélve arról, hogy "háremet" indítanak balkáni zenével este 9 - 10 körül, és mindezt hajnalig nem is hagyják abba. Valamint rutinná válik lassan a szülők veszekedése és az asszony verése.A balkáni viselkedéshez még társul a "nemtőrődömség", így a társasház a gyerekeik szemetével van tele, elrontották a mágneskaput, amin most már bárki bejöhet és 3x eláztatták a házat a csőtörésükkel, mire hajlandók voltak felfogni, hogy meg kellene javítani a vezetéket, különben összedől a ház.

Mit tehetünk mindez ellen? A beszéd és a kérés már teljesen hatástalan és ajtócsapkodás a vége. A rendőrök, ha ki is jönnének időben nem hiszem, hogy csendháborításnak ítélnék meg az ügyet, mert mindez nem annyira zavaró, ha valaki 2 percig tartózkodik a házban. Viszont a probléma a hét 7 napján, napi 24 órán keresztül fennál.

Mivel csak albérlők, próbáltuk a főbérlőt is elérni, sikertelenül.A társasház most készít saját házirendet, de szervezeti együttműködési nyilatkozat nélkül, azaz mindössze lesz egy papírunk, amit ha betarttanak, akkor örülünk, ha nem ,akkor nem.

A helyzet teljesen kiábrándító és semmilyen pihenési formát nem lehet gyakorolni az otthonunkban.A stressz-szintről meg nem is beszélnék, amit a 24 órás zaj okoz.

Ha bárki tudna megoldást javasolni, nagyon megköszönném!

jack4 2009.05.17. 11:47

Azon kívül, hogy elhajtjátok őket, kihívhatjátok a rendőrséget is, tekintettel arra, hogy az indokolatlan zajkeltés a csendháborítás megállapítására alkalmas.

cata 2009.05.15. 18:15

Halihó!a szomszédunkban van egy kb.20évvel ezelőtt készült játszótér maradék /ma már csak vasrudak a földben/.Ezzel még nem lenne baj,de pár őrült /gyereknek nem nevezném őket/a hét minden napján odajár őrjöngeni,törni,zúzni,és hihetetlen ordítással káromkodni,köveket,vizzel teli müa.flakonokat,vas darabokat dobálnak avval nem foglalkozva merre repül.A terület szomszédságában kisbabások,éjjel-nappal dolgozó emberek élnek akiknek esélyük sincs a pihenésre.Most már elég volt ebből!Az önkormányzatunk egy nulla!Azt szeretném megtudni tehetünk e valamit ez ellen,azon kivül hogy elhajtjuk őket.Kösssz....

vezerhangya 2009.04.15. 07:26

Köszönöm a választ!

kriszta1004 2009.04.14. 22:48

Szia Vezérhangya,ha van egy kis időd visszaolvasni ezt a topic-ot, részletesen választ kapsz a kérdéseidre.Röviden: csendháborítás van, ráadásul nem csak este 10 után, hanem bármikor a nap folyamán. A szomszéd hívhat rendőrt, az - ha kimegy - megvizsgálja az áthallást (azaz mennyire hangos a zenétek a szomszédnál). Ha valóban nem hangos, nincs mitől félnetek, ám ha netán mégis annak ítéltetik, megbírságolhatnak.Amit szerintem Ti tehettek az az, hogy kifejezetten zenekari próbákra alkalmas épületben (stúdióban) gyakoroltok, ezeket általában néhány órára is bérbe lehet venni. Vagy hangszigetelitek a jelenlegi próbahelyeteket, ami nem olcsó, de garantált a szomszédság nyugalma (esetleg a helyiség bérbe adásával pénzt is kereshettek).Gondolom Téged (esetleg a szüleidet) is zavarná, ha a szomszédotokban például egy opera énekesnő vagy mondjuk egy jó kis lakodalmas rock együttes (mondjuk MC Havver és Tekknő.. brrr!) gyakorolna hetente néhány órát...

vezerhangya 2009.04.14. 21:09

Tisztelt Fórumozok!A problémám az lenne, hogy barátaimmal amatőr zenekarba próbálunk nálunk.Szerintem a zajszint nem haladja meg az előírtakat, de a szomszéd állandóan átjön és szól, hogy zavarja a "próbálásunk"(mellesleg a szomszéd kapujából tényleg nem sok minden hallatszódik.) Kb heti 1-2 alkalommal du. 3-7 óráig szoktunk próbálni.Érdeklődni szeretnék van-e még csendháborítás, a szomszéd mit tehet?Mi mit tehetünk, mert már minket idegesít, hogy állandóan szól nekünk. Esetleg kihívhatja a rendőrséget és pénzbírság vagy ilyesmi?Ha nem jó helyre írtam elnézést kérek.Remélem kapok választ a kérdéseimre.Nagyon szépen köszönöm: Vezerhangya

kriszta1004 2009.03.28. 21:53

A jogszabályi háttérről korábban ezt találtam, lehet hogy éppen ezen a fórumon.

218/1999 (XII. 28) Kormányrendeletre - Az egyes szabálysértésekről, melynek 6. §-a ekként rendelkezik a csendháborításról:6. § (1) Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetőleg a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés elkövetőjével szemben a rendőrség, továbbá a helyi önkormányzat képviselő-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője, a közterület-felügyelő, a természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett területen az önkormányzati természetvédelmi őr helyszíni bírságot szabhat ki.

Szerintem itt kulcsszó az INDOKOLATLANUL, és az ALKALMAS MÁSOK NYUGALMÁNAK MEGZAVARÁSÁRA. Pusztán paraszti logika alapján az életvitellel járó zajok, mint lakásban járkálás és telefonálás nem merítik ki ezt a kategóriát. Sőt, a zenehallgatás sem, normál hangerő mellett. A szomszédaid viszont az ajtón dörömböléssel és ordibálással zaklatást követnek el, ami - különösen ha tartós - büntetőjogi kategória, így akár feljelentést tehetsz a rendőrségen. Szerintem próbálj határozottan fellépni velük szemben, esetleg vázolni a fentieket.

TamasHungarian 2009.03.28. 07:13

És valaki meg tudja pontosan mondani melyik jogszabály szabályozza ezt? Azaz egyáltalán miben mérik a csendháborítás fokát? Hiszen én speciel attól kattanok be, hogy az alattam levő éjszakás mindig, nappal aludni akar, és emiatt már azért is feljön dörömbölni az ajtón nekem, utána meg ordibálni, ha "minden reggel halljuk ám, ahogy leteszed a lábad az ágyról a földre", tehát hihetetlen, lassan mászkálni se tudok a lakásban.Zenéről meg ne is merjek álmodni, én magam is alig hallom a lakásban, de persze állítja, hogy a hang lefelé terjed és ők nem tudják elviselni. Még azt is megjegyzi gyakran az alattam lakó, hopy azt is hallja szó szerint, amikor telefonálok és telefonáljak halkabban, komolyan ez már abszurd.

Nincs erre valami objektív szabályozás? Mert ez bosszantó így nagyon, hogy éppen kit mi mennyire zavar. Már ott tartok, hogy családi házba kellene költözni, mert ez kezd elviselhetetlen lenni, na de ez anyagilag most nem jöhet szóba sajnos.

kriszta1004 2009.03.27. 22:33

Pont az ilyen tapasztalatok miatt kérdeztem, hogy hogyan kell úgy "tálalni" egy ilyen sztorit, hogy valóban kijöjjenek a rendőrök. Egy korábbi hozzászóló írta, hogy bejelenteni is tudni kell - erre várnék ötleteket, tapasztalatokat.Egyébként az ilyen esetekben, amit jazzjazz írt, kellene a rendőrség felügyeleti szervéhez fordulni. Gondolom ott is létezik belső ellenőrzés vagy hasonló. A családon belüli erőszak bűncselekmény, a tudomásunkra jutott bűncselekményeket pedig kötelességünk jelenteni - a rendőrségnek pedig kötelessége volna intézkedni. Ha az a volna nem volna...

jazzjazz 2009.03.26. 08:50

Arról hogy kijönnek -e a rendőrök: leírom a város nevét is, nem titok: BArcs, kisváros A Dráva partján.Négylakásos társasban élünk, a házak egymás mellé épültek. Középen lakunk, a másik szomszéd szintén a középső kettő lakás másik birtokosa, piszkosul elkezdtek inni, illetve ez egy évek -óta zajló baj, csendesen elvannak, de amikor kiborul a bili, kezdődik a verekedés, a "k.anyázás". Az emeletre nem hallatszik ált. lent csinálják. De az asszonyt a férje és a szintén italozó öccse olyan mértékig bántalmazzák, hogy az embertelen: ízelítőül: a nő az arca kb. úgy nézett ki mint egy vagdalthús, a lábában sodrófával szétverték a trombózisos visszereit..e.t.c.Szóval: egyedül voltam itthon a gyerekkel( 5éves) mikor a férj, -mivel asz asszony nem nyitott ajtót- betörte a bejárati ajtó üvegét, és meglehetősen erőteljes kifejezésekkel adta tudtára a nőnek aki maga is a házban részegen feküdt( ezt később tudtuk meg) hogy most aztán mi fog történni. Azonnal hívtam a rendőrséget, akik tojtak kijönni, pedig már jeleztük nemegyszer, amikor pl. ittasan (!!!) mentek a következő adagért az autójukkal.Szóval jeleztem hogy épp most üti a nőt, áthallatszik, jöjjenek ki. Az volt a kérdés, hogy a saját tulajdonú ingatlanjába tört-e be. s mivel igen, így nem jöttek ki. Egy jogvédőtől tudtam meg, hogy létezik egy ORFK rendelkkezés, miszerint, a bántalmazás átszűrődő hangjaira is ki kell(ENE) jönniük.

Szóval hajrá, barcsi rendőrök.

kriszta1004 2009.03.25. 21:54

Még egy kérdésem lenne: mi történik akkor, ha kihívom a rendőröket amikor már órák óta megy a dübörgés, de mire kijönnek már abbahagyta a pali. Ilyenkor megint tanukra van szükség, vagy elhiszik nekem, hogy mi történt? Mert feltételezem csendháborítás esetén nem rohamkocsit küldenek, csak szép komótosan kijön egy járőr.

Egyébként valóban az lenne a legjobb, ha kiraknák a pali szűrét. Kiderült hogy pszihésen zavart plusz alkesz, így komolyan félek, hogy megtámad egy elborult pillanatában. A tulaj egyelőre együttműködő, csak számomra kérdéses mennyire és meddig tudja féken tartani a bérlőjét.

monalisa1 2009.03.24. 22:35

Javasoltam, hogy a lakás tulajdonosával kirakatni a hangoskodó bérlőt., bármi ami a lakásában történik azért mégis csak ő a felelős. (Egy gyors és hathatós változás csak tőle várható.)

kriszta1004 2009.03.24. 22:02

Köszönöm a válaszokat! Én is attól tartok, hogy amíg nem folyik vér - ergo nem veri szét a fejemet a szomszéd - addig a rendőrség a kisujját sem mozdítja. Mindenesetre megpróbálom, azután meglátjuk mi lesz. Jó hogy írtátok a tanút, mert azt nehezen tudnék produkálni, ugyanis egy 5 hónapos gyerkőccel vagyok itthon. Mivel ez egy tetőtéri szoba és a hangfalak a mélynyomókkal a mi közös falunkon vannak, fogalmam sincs, más lakó mennyit érzékel a nagy zenebonából. Így tényleg nincs más, mint a rendőrség... meg a hangszigetelés... vagy a korábban említett bőrkabátos úriemberek... Még 1x köszi mindenkinek!

Csipke 2009.03.24. 13:53

Azt is le tudják ma már szigetelni (interneten, mikor saját ügyemben jártam kicsit utána, akkor találtam)... nyilván egy kisebb vagyonért... :(megjegyzem, engem is felháborít, hogy miért csak én tudok kulturáltan, a szomszédaimra is figyelemmel élni egy társasházban, és nyilván ennek a pénznek, amit most "kidobok az ablakon" (tekintve, hogy nem a saját lakásom), lenne jobb helye is... de hát inkább a nyugalom... :)

kadaj01 2009.03.24. 12:47

Sajnos a hangszigetelés sem mindig elegendő... saját példám, hogy a lakásom felett lévő lakást két egyetemista várásolta meg(vagy a szüleik, nem tudom), és iszonyat dörömbölő hangokat adnak ki minden este több órán keresztül. Sarkon járva döngetnek, állandóan, mintha egy több kilós súlyzókat dobálnának le a padlóra, olyan szinten, hogy nálam kileng a lámpa, kinyitódik a szekrény ajtaja, rezonál az üvegablak, repedeznek a falak. Ez ellen nem tudok mit tenni, hiába szoltam már, erre rendört nem hívhatok. Ilyen is van.

Csipke 2009.03.24. 11:35

Sziasztok!

A rendőrnek mindig ki kell menni, ha hívod a 107-et. Telefonon keresztül nem mérlegelhet.

Lehet, hogy már korábban írtam, de a nagyothalló, antiszociális szomszédok ellen hatásos a hangszigetelés (hasonlóra készülök én is :)). Ugyan nem olcsó, de egyszer és mindenkorra megoldja a problémát. :)

Üdvözlettel,

websas 2009.03.24. 09:48

Csatlakozom pjotr, és kadaj állításához, (saját tapasztalat) mostanában már ki szoktak jönni és intézkednek is (nem kell hozzá vérnek folynia).

websas

kadaj01 2009.03.24. 08:38

monalisa1, ha feljeletést tesz az önkormányzatnál, ott tanut fognak kérni. Számomra érthetetlen, hogy mindenhol azt terjeszted, hogy a rendőrség csak akkor foglalkozik valamivel, ha vér is van... igenis kimennek! Miután kint voltak, és beszéltek a hangoskodóval, utána kell feljelentést tenni a jegyzőnél, pontos idők meghatározásával! Ő majd kikéri a rendőrségi jelentést, amit felhasznál mint "tanu". Előszőr 10e pénzre birságolják, ha nem volt soha semmi ilyesmi ügye, majd 30e pénzre a hangoskodót.

Pjotr 2009.03.24. 07:23

Ki szoktak menni.

monalisa1 2009.03.23. 23:29

Mivel a csendháborítás nem tartozik az emberölés kategóriába (...) félő hogy akkor sem fognak kimenni ha a túlzott hangerőtől szanaszét fut az egész ház.

Az önkormányzatnál kell ill. lehet panaszt tenni a csendháborítás miatt - alapból az ők területe az ilyesmi ügy. (De sokat ne várjon tőlük...)

A tulajdonos mondja fel az albérletet, vagyis rakja ki a lakásból a problémás lakóját. (A tulajt ösztökölni lehet az adóhivatal megemlítésével...)

Monalisalaikus hozzászóló

kriszta1004 2009.03.23. 22:55

Sziasztok!Az lenne a kérdésem, hogy a csendháborítást hogyan kell úgy "tálalni" a rendőrségnek, hogy valóban kijöjjenek és ne rázzanak le?

A helyzet a következő: társasházban élünk, az egyik szomszéd lakásban bérlők laknak, úgy, hogy a tulaj a szobákat adja ki (mondanom sem kell feketén, de ez mellékes). A lakók az alkoholista melós típusba tartoznak, így az alapzaj eleve adott, de pár hónapja az egyik pasas a közös falra két irdatlan hangfalat szerelt és azon üvölteti a lakodalmas rock-ot, de úgy hogy berezonálnak az ablakaink és döng az egész lakásunk. Éjjel már nem meri, mert a többi bérlő megfenyítette, de nappal ad a decibelleknek ezerrel. Kétszer szóltunk neki, kétszer a közös képviselőnek, ma beszéltem a tulajjal, aki próbált intézkedni, mire a lakó azt üvöltötte - egyéb trágár jelzők közepette - hogy szétveri a fejemet. Ezt szerencsére jeleztem a tulajnak és a közös képviselőnek is, de mivel úgy néz ki, csúnyán kezd elfajul a dolog, úgy döntöttem a következő alkalommal kihívom a rendőrséget. Tekintettel a leírtakra biztosra szeretnék menni. Jó lenne, nem ráznának le, mint holmi hisztis nőszemélyt.Előre is köszönöm a segítséget!

kurtaki2 2009.02.24. 12:34

Sziasztok

Van egy elég zavaró fiatal albérlő anyuka(alsó szomszéd) kb 2 éves gyerekkel és az volt a szokása hogy felhangosítja a zenét amikor sír a gyerek,péntek-szombat az bulinap szerinte. Tehát eléggé ki vagyunk már. Körülötte sajnos csak albérlő(akik csak ajtó rugdosással próbálkoztak)volta akik inkább elköltöztek.Mi tulajdonosok vagyunk és nem fogunk kb 30 évig elköltözni. Adok pár tanácsot mert eléggé körbejártuk az ügyet.0. Először is SOHA nem szabad lesüllyedni a szintjükre(csak a hivatalos út végigjárása után)Azért nem szabad mert "fordítva is elsülhet a puska" és hiteltvesztett leszel

A lépéseket abba kell hagyni ha megreguláztuk a hangoskodót

A lényeg az hogy rengeteg olyan kézzelfogható dolog legyen ami alapján még bíróságon is azt jelzi TE MINDENT MEGTETTÉL hogy megegyezésre jussatok

4. Kihívni a zsarukat (kell a papír(jelentés))

Idáig mi is eljutottunk, ha ezek után sem akkor

5. Közös képviselővel a tulajdonos(okk)al és az albérlővel egy közös beszélgetés(itt a közös képviselő meghívókat irogat meg ilyesmi-szintén nyoma marad)

Itt már elvileg elég vastag a dosszié.

6.Ha nem sikerül a beszélgetés és nem juttok dűlöre akkor az önkormányzati panaszirodába(nem biztos hogy ez a neve de valami ilyesmi) bevinni az összes papírt és önkormányzati feljelentést(valami ilyesmi) tenni.

7.Ha még mindig semmi sem történt akkor már semmi sem segíthet(idáig elég hosszú az út itt már valaki erősen gondolkodik)

Remélem segítettem

U.I.Minden egyes papírt le kell másolni és gyűjteni, rendőrségi feljelentésről is. Ha fenyegetnek akkor azon melegében felhívni a zsarukat. Miután mindenről mindig van papírod nem tudnak semmit sem tenni.

Üdv

Betelgeuse 2009.02.06. 20:24

Sok mindenkinek tudok úgy válaszolni, hogy visszaütni a legjobb megoldás. Engem is zaklatott egy szemközt lakó szomszéd -egy idős házaspár -, becsöngetett rendszeresen, hogy igyunk. Mármint nálam, az enyémből. Én meg rendszeresen nem engedtem be, mondván, hogy a házam nem kocsma.Aztán egyszer én is becsöngettem hozzá éjféltájban. Nagyon lassan jött ki és méltatlankodott. Elnézést kértem, majd félóra múlva megint csengettem, majd még éjfél után is, de akkor rájött, hogy mi a tervem és kikapcsolta a csengőt. Ezután félóránként másztam be a kerítésén és vertem az ablakát ( nyár volt ). Már hajnalodott, amikor abbahagytam, akkor már sírt az öregasszony a fáradtságtól. Kegyetlen dolog tud lenni az alvásmegvonás ám. Soha többet nem zaklattak. Laktam lakótelepen, a csövek tényleg minden zajt lehoznak. Egy fiatal pár nálunk is bömböltette a zenét.Viszont lehallatszott a szexük zaja is, a lány hangosan óbégatott. Na ekkor kezdtem el a csövet egy fémmel verni. Ez többször előfordult és közöltem velük, hogy ezentúl nem lesz örömük a házaséletben, mert gondoskodom róla. Soha többet nem zajongtak a magnóval. Vagyis csak vissza kell ütni, lehetőleg övön alul. Ez a leghatásosabb az ilyen emberekkel.

monalisa1 2009.02.02. 21:56

Sok idős embernek öregkori nagyothallása van már - ahogy a látásuk is romlik -, és ez a rosszulhallás többek közt azzal jár, hogy állandó belső fejzúgásuk van... (Zakatolás, dörömbölés stb. megy a fejükben, megállíthatatlanul...) Hallásgondozóban tudnának érdemi választ- segítséget adni az esetleges problémára.

Meg egyszerűen az is a "probléma" oka lehet, hogy fiatalok vagytok, na...

csasz76 2009.02.02. 21:49

Köszönöm a hozzászólást.Remélem ,hogy igazad lesz,de az a baj hogy ezek azt is ránk fogják amit nem is csináltunk.Néha éjjelenként arra ébredek hogy a fölöttem lakó dörömböl ,káromkodik hogy csend legyen .DE HOGY EZT KINEK MONDJA GŐZÖM SINCS.Hidd el amennyire lehet kordában tartom a gyerekeket.ha hangosabban nevetnek akkor is rájuk szólok.Egy évben egyszer a nagyfiú nagyobb hangot tett a számítógépre...meg is kapta érte a büntit...de néha elgondolkodom,hogy milyen gyerekek lesznek,ha folyton azt hallják hogy ezt sem szabad azt sem szabad.. nem beszélve arról hogy létezik egy gyermekvédelmi törv. amely felsorolja ,hogy a gyereknek joga van a játékhoz ,egészséghez,tanuláshoz,a boldog a gyerekkorhoz...hát ez van..

monalisa1 2009.02.02. 20:20

Kilakoltatni akkor szoktak ha felgyűlemlett tetemes összegű lakbér és/vagy közüzemi számlák vannak, a vélt- vagy valós zajosság miatt nemigen.

A nagyfiad ha zenét hallgat tegyen fel fülhallgatót mert arról is éppen úgy lehet élvezni a dübörgést (...) mint "bömböltni" a szobát - de tényleg. Vagy urambocsá' hallgassa a zenét úgy, hogy mellette még lehessen beszélgetni is - akár.

Ahol több gyermek van bizony előfordul, hogy belefeledkeznek a játékba és hangosabbak, legalább is egynémely lakótárs szerint. (Valamikor én is panelban laktam és fölöttünk két "átok" rossz gyerkőc rumlizott nap mint nap., későbbre kinőtték...)

Szóval innen nem lehet megmondani: hangosan éltek-e vagy sem., próbálj a gyerekekkel beszélni: kicsit fogjátok vissza magatokat, ezzel együtt senki sem kívánja a némaságot ill. a lábújjhegyen járást.

Este 9 után ha lehet már ne porszívózz, a mosógép se menjen, és a tv-is némileg visszafogott hangerővel csak.

Tudod, az idős emberek napközben kialusszák magukat (...) és az esti nehézkes elalvást ráfogják a környezetük zajosságára. Vagy az öregséggel előjött a házsártos, rossz természetük...

Monalisalaikus hozzászóló

csasz76 2009.02.02. 18:46

Üdvözlök mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni.32 éves egyedülálló anyuka vagyok .Van egy 5 egy 7 és egy 14 éves fiam.10 éve lakuknk ebben a lakásban.Ami azt illeti egy 53 nm2-es panelban ami önkormányzati tulajdonú ,és én vagyok a bérlő. Szomszédaim ,nem az összes, a felettem és az alattam lévő(idős emberek)lakók szerint túl hangosak vagyunk.Ez nagyon érdekes számomra.Ugyanis agyerekek reggel 8-du 4 ig iskolába a pici oviba ,délutánonként én is dolgozom.délelőtt egyedül vagyok.néha előfordul,hogy a nagyfiú a számítógépenhallgatja a zenét,de nem teljes hangerőn.Megvagyok döbbenve azon,hogy amellettem lévő szomszéd semmit sem hall az állítólagos zajból.három szomszéd pedig igen eddig nekem soha nem szóltak személyesen,hogy gond lenne .Most pedig arról értesültem,hogy közgyűlés elé viszik a dolgot,tulajdonképpen azt akarják elérni hogy kilakoltassanak.El kell mondanom,hogy a gyerekeimnek az iskolában kiváló a magatartása,4-es tanulmányi átlag.Jómagam egyetemen tanulok,mindezt egyeül csinálom.DE MOST KEZDEK ÖSSZEOMLANI...SZÍVESEN VENNÉK PÁR JÓTANÁCSOT

monalisa1 2009.01.19. 17:30

Javítva: ... átmeneti sötétség

monalisa1 2009.01.19. 17:29

Az önkormányzatnak kell tértis levelet írni és bejelenteni a panaszt., ők jogsultak eljárni, egyben rajtuk lehet "számonkérni" az eljárás eredményességét.

Én nem lekapcsolnál a villanyórát hanem kivenném a biztosítékot (...), tuti a csönd és az átmeneti vakság kellemetlensége a lakásban... Tartalék biztosíték bizonyára nincs otthon, ergo csak tanul az esetből.

Ezen utóbbi bekezdés nem jogi tanács volt...

Monalisalaikus hozzászóló

r2d2 2009.01.19. 00:55

Sziasztok Kedves Fórumtagok!

Azt szeretném megtudni, hogy jogomban áll-e lenyomnom az éjjel folyamatosan zajongó szomszédom villanyóráját, ha a többszöri szépen kéréses módszer sem vált be?Zajongáson veszekedést/éjjel mosás-centrifugálást/zenélős ordítozós bulizást értek.Mindez nagyon zavaró számunkra.Eddig kétszer hívtuk ki a rendőrséget, két különböző alkalommal, illetve egyszer a másik szomszéd is kihívta, akkor a rendőr azt mondta ha gyakran van ez kapcsoljuk le a villanyórát, ne őket hívogassuk mert más dolguk is van, illetve kezdeményezzünk eljárást ellenük az önkormányzatnál. Na ez utóbbinak semmi de semmi értelmét nem látom. Ha valaki hozzáértő válaszolna a kérésemre, megköszönném.

Vakray Katalin.

Palleon 2009.01.17. 21:15

Ugyanez a problémám, mint az előttem szólónak. Panelban lakom, és az alattam lakó kikészít idegileg a zene bömböltetésével. Ott tartok, hogy nincs kedvem hazamenni. Eladni nem tudom a lakásom, mert még fizetem a hitelt rá. Többször is beszéltem vele. Úgy tűnt megértette, aztán kiderült, hogy mégsem. Nem tudom mit tegyek. Utánanéztem, szinte esélytelen bármit is tenni ellene:( Maximum ugyanolyan szemét állat leszek.

ark2 2008.12.16. 13:30

Nekem mindenhol van gondom, Bp-en élek, itt az alsó szomszéd hallgatja napi szinten a basszust, van amikor feltekeri, van amikor lehalkítja, albérlők, panelban lakunk, és az ugye köztudottan jobban vezeti a zajt. Már gondoltam rá, hogy simán csak megőrülök, és egy elmegyógyintézetben majd nyugtom lesz. Már kb 200-szor szóltunk neki, mi a válasz az volt, h érti…aztán másnap kiderül reggel fél 5-kor (!!!) hogy mégsem. Szóltunk a közös képviselőnek, kb 1 éve, mire ő közölte h nem tudja ki a tulajdonosa a lakásnak. (el is hiszem, szegénynek még ezt is tudnia kellene) végül el kezdett a közképviselő levelezni az önkormányzattal, aminek ugye se füle, se farka…A másik gondom, h nyaranta lemegyünk anyámhoz, és ott lakunk nála, a szomszéd telek mindig csendes volt, aztán pár éve a tulajdonos új barátokra tett szert, törik a magyart, és kicsit sötétebbek tőlünk (nem, nem Afrikából jöttek..) Non-stop bulival indítottak, amikor 4 napos hosszú hétvége volt, elviselhetetlen zajjal, kb 40-en, hiába szóltunk, meg sem hallották a zenétől, senkinek sem kívánom ezt. Azóta idegbeteg vagyok, a legkisebb zajra is felkapom a fejem, amire eddig nem figyeltem volna. Kihívtunk a rend éber őreit, de kb kétóránként, a végén engem igazoltattak. Hiába érveltem, megmondták h nem tudnak semmit csinálni. Menjek az önkormányzathoz, és indítsak birtokháborítási eljárást. Megtettük. Kaptam egy elutasító határozatot pár hét múlva. Azóta minden nyáron ez a helyzet, vad bulik, rendőrök ki, semmi sem változik, mi meg szívunk, volt már ellenzene, próbálkoztunk, d ezeknek mindegy. Be vannak rúgva, és az ember fél is tőlük, egyszer majdnem ránk támadtak, a kerítés mentett meg. Nekem családom van, és nem tudok semmit tenni, a pici gyerekem így nő fel. Nem tudom hogyan lehet ezt bizonyítani, mert ezek a zajértékek is nevetségesek, ami engem zavar, lehet mást nem…és tudjátok mit mondtak a "vadak", h költözzünk el, én ott nőttem fel, sohasem laktam máshol, a szívem szakad meg, de nem tudom akkor jobb lesz-e ha elmegyünk, nem inkább a jogszabályokon kellene változtatni, h minket, békés embereket védjen, ne a "vadakat"(idézőjellel, h ne sérüljenek az állatok jogai)?! Köszönöm, h elolvastak…

monalisa1 2008.11.19. 21:34

Értelemszerűen a lakás tulajdonosa, vagyis az anyósod tehet hivatalos helyen panaszt, bejelentést. Az hogy ő nem lakik ott az nem számít, nektek mint közvetlen hozzátartozónak a lakást szívességi használatra átadta - ti pedig szóltatok neki. Ha ott lakna őt éppen úgy zavarná a non-stop bömbőltetés...

Azért a párod jó lenne ha oda (is) bejelentkezne, mert "a" tartózkodási hely nem több és nem kevesebb, mint az aktuális tartózkodás igazolása. (A bejelentőlapot a lakás tulajdonosa - az anyukája aláírja, és máris intézhető a dolog az okmányirodán.)

Matteo 2008.11.19. 10:02

A tévéző szomszéd topicban már leírtam az esetet.Már csak egy kérdés maradt hátra.A lakás nem a miénk de tulképpen bérlők sem vagyunk, mert az anyósomé. Persze a rezsit fizetjük. Sőt, bejelentkezve sincs senki a lakásba.Ki tehet birtokháborításért feljelentést? (ha jól vettem ki ez a jogi megoldás)(összefoglalom a lényeget: a szomszéd iszonyú hangerővel tévézik éjjel 11 kor is, használhatatlanná téve az egyik szobánkat - normális úton három hónapja próbálkozunk rendezni)

monalisa1 2008.11.11. 00:13

Szerintem a lakótársi egymás izélgetése ellen nincs jogszabály - hiába is tennél panaszt az önkormányzatnál.

Külön is és együtt is néhány keresetlen szóval lerendezni a szekáns lakótársakat.

simó84 2008.11.10. 22:41

Engem az érdekelne, mit tehet az, aki úgy érzi jogtalanul vádolják zajongással, mivel tud védekezni. Két öreg szomszédasszonnyal vert meg minket a sors, akik ha nagyon unatkoznak becsöngetnek, verik az ajtót, alpári módon előadják mekkora bunkók vagyunk, fenyegetőznek rendőrrel, tulajjal stb.Nem régóta lakunk itt és már bemutatkozásnak is hasonlókat szántak:

Hasonló megkeresésekhez szeretnék valami kedves választ (Nem minősül ez zaklatásnak?), amivel elküldhetem a fenébe. Ilyesmire nincs jogszabály?Köszönöm.

monalisa1 2008.09.16. 11:58

A riasztóberendezéssel meg éjjel-nappal védeni- óvni szokták azt amit, mivelhogy a "szarkuló" emberek bármikor mehetnek...

monalisa1 2008.09.16. 11:56

macaka

Akár hétköznap akár hétvége, az éppen aktuális mezőgazdasági munkát - pl. aratást, terménybehordást stb. - időben el kell végezni., én még nem is hallottam, hogy valaki azon akadna fönn ha falun- külterületen hajnalban vagy késő este jön-megy valamilyen mezőgazdasági gép - az a dolga.

A problémás nem valami hobbi tanyás ember?

Pjotr 2008.09.16. 11:39

AZ minősül annak amit annak minősítenek.Menj be a földhivatlba és nézd meg.A belenézés ingyen van.

macaka 2008.09.16. 09:50

Érdeklődni szeretnék, hogy mi minősül külterületnek.Tanyán élek, amely házszámmal ellátott, és ez a lakóhelyem, bejelentett lakcímem. Mások is laknak ezen a környéken. Ha lakott a terület, akkor milyen területnek minősül.Külterület?Tanya világban a csendháborításnak milyen jogi keretei vannak? Munkagépeket, riasztóberendezéseket munkaszüneti napon lehet-e használni?

monalisa1 2008.09.07. 15:15

macaka

Laikusként: mielőbb le kell szüretelni a szőlőt és akkor nem lesz szükség arra a riasztóra. Egyébként nem lehet a kutyától távolabb telepíteni a szirénát?! Vagy a kutya helyét átrakni máshová - legjobb lenne nem láncon tartani őt...

Sajna a seregélyeknél nincs "munkanap" és "heti pihenőnap" - ők szemezgetnének folytonosággal.

macaka 2008.09.07. 13:26

Tisztelt Fórum!1, Nyugodt életet élő láncon tartott kutya mellé telepíthető-e őt sírásig zaklató 3 percenként szirénázó hangot kiadó seregélyriasztó?

2, munkaszüneti napon szólhat-e ugyanez a riasztó lakott tanyavilágban?

kadaj01 2008.09.04. 08:46

Szefmester!

Miért nem hívtál rendőrt? Miért kellett egyáltalán felmenni? Ilyenkor ki kell hívni őket, nem kell szarozni! Szinte biztos, hogy a többi lakót is zavarja, csak ők félnek lépni.

Az még egy megoldás, hogy a környező szomszédokkal aláírva írsz a kerületi jegyzőnek és a közös képviselőnek egy levelet, amiben leírátok a dolgot. Majd ők lépnek az ügyben!

Szefmester 2008.09.03. 22:53

Tiszteletem. Felmerült tegnap éjjel egy probléma a "kedves" szomszédaimmal a panelben.. Éjjel 11kor értem haza a munkahelyemről, és az esti rutin után szerettem volna lefeküdni másnap kora reggeli elfoglaltság miatt. De ők olyan hangosan hallgatták a zenét hogy alattuk lakva is simán lejegyezhettem volna az általam ismeretlen dalok szövegét. Ha még csak áthallatszik nem baj, de amikor már tisztán érteni az zavaró. Fel is mentem bekopogni, persze senki nem nyitott ajtót. Írtam egy levelet hogy fogják vissza magukat majd lecsaptam a biztosítékot, ha már a csengő nem szól észrevetetetm magam alapon. Nah erre kijöttek áram vissza majd viháncolás közben felolvasták a levelem egymásnak, és folytatták. Felmentem kicsit ideges voltam és rendőrrel fenyegetőztem. És itt jön a probléma szerintük nekik joguk van éjjel 1kor bulizni, és már nincs olyan hogy csendháborítás.Szeretnék kérni egy linket ahonnan kinyomtathatom a törvényt/rendeletet, és megmutathatnám nekik, majd a lakás tulajdonosának. Elnézést hogy kicsit bő lére eresztettem de nagyon felbosszantott így műtétre várva ...

monalisa1 2008.08.13. 10:10

Akkor nincs más mint megpróbálni mielőbb elköltözni, mert a rossz szomszéd valószínűleg nem fog.

Egyébként nagyon is jól tudom hogy kik "ők"...

reker 2008.08.13. 07:49

Egyjogász!

Köszi a támogatást. Tátott szájjal olvastam monalisát. Tudja kik a kisebbség? Ráadásul említettem, hogy a rosszabbik fajta.Nem sparheten főz és nem amellett melegszik.

Egyjogász 2008.08.13. 07:39

"eredményre vezetne ha alkalomanként leülnél vele egy csésze tea/kávé és sütemény mellé beszélgetni"

monalisa1,Nekem úgy tűnik, hogy reker-nek nem a herceg Esterházyék a szomszédai:)))

Szerintem te az emlegetett "kisebbség" (gondolom nem a Magyarországon élő svájci kisebbségről van szó)szokásait, életvitelét, gondolkodásmódját nem nagyon ismered...

(Nagymamámék házában lakott egy "kisebbségi" nő, egyszer nagymamám átvitt neki egy tányér sütit - mint más szomszédoknak is -, mire a "kisebbségi" elkezdett nagymamámmal üvöltözni, hogy mit képzel magáról, neki van mit ennie, stb., stb.)

monalisa1 2008.08.12. 23:38

gordonka75

Az önkormányzatnál kell ill. lehet panaszt tenni a csendháborítás miatt. Ők majd eljárnak a lakás tulajdonosával szemben, vagyis ha tudja ebrubdalja ki ezen lakóit. (Az hogy a tulajdonos tartósan külföldön tartózkodik, nos megneheziti a dolgokat, de vélhetően van valaki aki a távolléte alatt is csak átveszi a nevére/lakcímére érkező hivatalos postát, tehát ha semmi másként - ebből tudomást szerez a lakásban történtekről.)

Végső soron az adóhivatalnak is lehet bejelentést tenni - a lakás vélhetően feketén van kiadva...

Monalisalaikus hozzászóló

gordonka75 2008.08.12. 23:00

Megtisztelnétek néhány ötlettel az én problémámat illetően? Nagyon aggasztó, kb. két hozzászólással lejjebb kifejtettem, miről van szó. Köszi!!!

monalisa1 2008.08.12. 22:58

Vannak akik még ma is sparherten főznek/sütnek és forralják mosakodáshoz a vízet, tehát nap mint nap szükséges a kellő mennyiségű tüzifa bekészítése.

Az hogy valaki koránkelő - és onnantól mindjárt aktív tevékenységbe is kezd, nos ezt semmiféle jogszabály nem tiltja.

A telefonálgatás helyett (...) eredményre vezetne ha alkalomanként leülnél vele egy csésze tea/kávé és sütemény mellé beszélgetni - lám tolerálod a kisebbségüket.

És akkor a kutyák dolgát is meg lehetne beszélni.

A feljelentgetés csak mérgesíti a helyzetet.

reker 2008.08.12. 20:36

Sziasztok!

a szomszédom minden hajlnalban fát vág. Pont annyit, amennyi aznapra elég. Ráadásul még nyáron is. Csak tudnám minek ilyenkor fa. Van mikor már hajnal 5-kor ezt teszi. Tavaly nyáron megelégeltem, mert ráadásul a kutyája (3 db) egész éjszaka ugat (kiengedve a kiskertbe, így mintha a mi udvarunkon ugatna) és nem lehet tőle aludni. Szóval se éjjelünk se nappalunk nincs tőle.Áttelefonáltam egyik reggel, hogy ne csinálják már, nem elég, hogy hallgatom a kutyáját egész éjszaka, de hogy még hajnalba fát vágni, erre azt mondta, hogy ha nem tetszik jelentsem fel.Mivel a család a kisebbséghez tartozik, a rosszabb fajtához, így a hivatal sem foglalkozik nagyon vele, mert félnek a szájától. ha tényleg bíróságon feljelentem, akkor nagyobb akkor az nagyobb procedúra, szóval inkább elviselem.Mit lehet tenni, hogy egy kicsit leálljanak? Köszi a segítséget

gordonka75 2008.08.12. 18:56

Segítséget kérek. A csendháborítás szereplői drogosok, akik alkalmanként kb. 48 órán keresztül üvöltetik a zenét és artikulátlan hangon kommunikálnak egymással a lakásban és a lépcsőházban. A dübörgő zene és ordítozás éjjel-nappal folyik, amig hat a szer, gondolom valami gyorsítót használnak, de nem értek hozzá. Kisebbség, bár ez most mindegy. Ami viszont nem mindegy, hogy megfélemlítették az összes lakót, hogy ha szólni mernek az éjjel-nappal szóló zene és üvöltözés miatt, betörik az autókat és egyéb kárt tesznek abban, amiben tudnak. Több lakóba beszívott állapotban belekötöttek. Kb. 10-en tartózkodnak a drogozás időtartama alatt a panellakásban és ordítoznak a lépcsőházban, a lakásban. Albérlők, a tulaj évente egyszer van Magyarországon, így elérhetetlen. A közös képviselő a vállát vonogatja. Nem akar balhét, gondolom ő is tudja, van a zajongók közt bűnöző. Merthogy van. Mit tegyünk? Mindenki fél, egyszer a lépcsőházban azt hangoztatta (büszkén) az egyikük, hogy ő már embert is ölt, így mindenkinek kuss. A rendőrséget csak név nélkül mertük felhívni, mert ha megtudják, ki telefonált, azonnal nekimennek és mondjuk az autómat nem szeretném összetörve látni stb. Mivel név nélkül hívtuk ki egyik éjjel, amikor épp megint ment a ramazuri, nem jöttek ki... na ilyenkor mi van?

Tristen 2008.06.17. 20:22

Sziasztok!

Szokásomhoz híven a brutális agyonverés mellett voksolok! Azonban, hogy ne tűnjek ennyire agresszívnek, én a helyedben az ittas vezetésért jelenteném fel, vagy valahogy elintézném, hogy kapja el a rendőr, és büntessem meg alaposan! Amúgy is ZÉRÓ tolerancia van kishazánkban, SOSEM ülnék a volán mögé, ha ittam szeszes italt! Ez mindig is így volt, és tudjátok miért, mert nem az én szaros kis életemet féltem, hanem VIGYÁZOK másokra, hogy ne okozzak balesetet,!!!!!!!!!!! Na ez van!

monalisa1 2008.06.17. 18:55

A sérelmesnek tartott nyítvatartási korlátozás ellen a felettes hatósághoz felülvizsgálati kérelemmel lehet fordulni - remélve elfogulatlanul vizsgálódnak majd.

Príváti: hivd meg egy (két) sörre a szomszédot és így asztal mellett beszélgessétek át "a" sérelmeit...

tamaska69 2008.06.17. 13:08

Sziasztok!

Jó ez a téma, de meg kéne nézni néha a másik oldalt is szerintem.Mi ebben a cipőben járunk.Van egy kis sörözőm, ahol pénteken és szombaton is szórakozni szokott a falu fiatalsága.Ez az egyik szomszédnak (nevezzük Bélának) nem tetszik, mivel ő általában máshol tombolja ki magát.Persze az is közrejátszik a dologban, hogy a felesége egy időben itt dolgozott, de mivel az üzleti és a magánéletbeli (a vezető magánlevelezése) titkot is többször megsértette el let bocsájtva.Azóta a szomszéd állandóan feljelentget.A rendőrök mindíg megállapítják, hogy nem történt semmilyen csendháborítás.Az illető viszont jóban van a polgármesterrel és sikerült elérnie, hogy a testület foglalkozzon a témával.ez nem is lenne baj, ha mindenkit meghallgattak volna, de valahogy minket nem hívtak be.A polgármester mint helyi atyaisten (bocs a vallásosoktól) elérte a testületnél, hogy korlátozzák a nyitvatartást.Ide tartozik, hogy egyszer sem volt kint meggyőződni arról, hogy jogos-e a bejelentés.A helyi atyaisten viszont fenntartotta magának a jogot, hogy személyesen ő adhat felmentést a rendelet betartása alól.Persze a rokonainak is van kocsmája.Mi meg vagyunk a konkurencia.Ami minket illet: havi átlag 400ezer forint bevétel kiesés.Ami a környezetet illeti:A fiatalok azóta végig dorbézolják a falut oda-vissza és visszajönnek nyitásra még páran.Eddig legalább egy helyen voltak. Igyekeztünk is rendet tartani, utcán udvaron nem tűrtük a hangoskodókat este 10 után halkabra vettük a zenét stb.Bár a szomszéd is rendszeresen hajnalban jön haza (ittasan, kocsival) Ezért nem értem miért zavarta a dolog. Talán irígység?szóval szerintetek mit lehet tenni? Bőrkabátos illetők? Vagy van más megoldás is?Segítsen aki tudKöszönöm

Tristen 2008.05.20. 17:02

Hm! Érdekes hozzászólások születtek! Én is kitartok a bőrkabátos csákók mellett, és a geinckihúzás per orálisan! :))) Nagyon unalmas már, hogy ha valakit zavar valaki, akkor a zavart valakinek semmi joga sincs a zavaró valakivel szemben! Ez egy ördögi kör! Ha nekem brácsás lenne a szomszédom, és napi fél óránál többet gyakorolni kis otthonában, szétverném a fején a brácsáját! Menjem zeneiskolába és ott gyakoroljon! Szép, ha valaki fürge ujjazik egy fuvolán, azonban többre értékelem más "fuvolákon" való játszást! És itt mindenki arra gondolom, amire van mersze! ;-)

Márkameggy 2008.05.20. 14:33

Nyilván ez is birtokháborítás (polgári jogi vizekre evezve) és csendhábortítás (szerintem).

...az esethez annyit fűznék hozzá, mint zeneszerető, hogy nekem személy szerint nem lett volna zavaró :) Legfeljebb ha jó bőrök és megunom a nyirkogást, akkor betértem volna hozzájuk és gyerekfülnek nem való zajok keretében, másféle nyikorgással vegyítve "elláttam" volna a "bajukat" :D Természetesen egyszerre :-) Bár lehet felváltva több enegria fogyna és nem marad a zenélésre. Node tegyük félre a hipotézist és maradjunk a a realitások talaján a tényállás keretein belül :D

monalisa1 2008.05.20. 14:19

Anno még panelban laktam, az egyik lakásban élt két leányzó - a Zeneakadémiára jártak. Az egyik hegedüs volt, a másik brácsista. Egymást időpontban - és hanghatásban - soha nem zavarva szoktak volt gyakorolni, egyikük is másikuk is napi 2-3 órákat is, némi megszakításokkal. El lehet képzelni "mennyire" örültek a házbeliek...

Idővel már vita sem volt a szüleikkel: türt a nép tehetetlenül. (Idővel szerencsére elkerültek otthonról.)

Márkameggy 2008.05.20. 13:53

Ez a jogeset "nesze semmi fogd meg jól" stílusú. Ha egyszer zavarnak valakit a birtoklásban szükségtelenül, azt meg kéne illetnie a birtokvédelemnek és el kéne kussoltatni a birtokháborítot. Nem tudom a jogot mióta érdekli a gazdaságosan kivitelezhető megoldás és a műszaki paraméterek. Most valaki vagy birtokháborít vagy nem.

Lehet tényleg kéne egy ilyen "terepjárós" vállakozást indítani :P A bírák, amilyen bírkák, nem minősítenék törvénysértőnek :| Már mi lenne abba a rossz, ha baráti kérésre, emberbaráti szeretettől vezérelve a delikvennsel elbeszélget pár kigyúrt hústorony, és vázolják a peren kívüli alternatívákat (gerinc kirántása szájon át, dobogó saját szív mellkasüregen kívüli kézbe adása, stb). Egy részről gazdaságos :-) másrészról csökkenti a bíróságok leterheltségét... jajj szegények, most inkább emlékezzünk meg szegény mártírokról egy perc néma csenddel, legalább addig is abbamarad mindenféle birtokháborítás :D

Egyjogász 2008.05.20. 12:49

Á, én nem foglalkozom ilyen jövedelmező vállalkozással..:))

Pjotr 2008.05.20. 11:32

:))) Egyjogász ezzel azt akarta mondani, hogy a terepjárós úr és kollégái nála 15.250Ft+áfa/óra áron megrendelhetőek. :))

Egyjogász 2008.05.20. 07:43

Ja még egy sztori a mindennapi valóságból:

Az utcánkban lakik egy ürge, aki szombat-vasárnap, sokszor már reggel 6-7 kor elkezdett barkácsolni (flex-szel, stb.), füvet nyírni, úgy hogy sokáig megvolt az utca reggeli ébresztője hétvégén.

Perrel, önkormányzattal hiába fenyegette bárki, nem különösebben érdekelte.

Tavaly ősszel odaköltözött egy terepjárós vállalkozó egy közeli házba, kicsit tartott tőle mindenki, de nem volt semmi probléma.

Egyik vasárnap reggel, mikor szokás szerint baromi habgosan barkácsolt valamit a szomszéd, látjuk, hogy a vállalkozó és két bőrkabátos úr bementek hozzá, nem voltak soká, kb. 5 percig.

Nem tudom mit mondhattal barkácsnak, de azóta hétvégén 10-11-ig olyan kuss van az utcában, hogy még a legyek röptét is hallani.

Egyjogász 2008.05.20. 07:31

A szomszéd hanggal való szükségtelen zavarását a bíróság birtokháborításnak minősítheti, és kötelezheti a hanghatást kibocsátót a hanghatás időbeli (pl. csak hétköznapokon 8-21 óráig) korlátozására, csökkentésére, vagy olyan hangfogó kerítés építésére, ami a zajt csökkenti. Ez szerintem független attól, hogy a zajt egy iskola bocsátja ki.

Egy jogeset:

"A Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint köztudomású tényként fogadható el az, hogy a labdarúgópálya üzemeltetésével jelentős hangzajhatás és egyéb zavaró áthatás jár együtt, ami az adott esetben szükségtelen zavarásnak minősülhet. A szükségtelen zavarás fennállása esetén az érdekek egyeztetésével lehet és kell keresni azt a megoldást, amely mellett ez a hangzaj- és más hatás már olyan mértékű, amelyet a szomszéd tűrni tartozik (1959. évi IV. törvény 100. §). A jelenlegi helyzet adott, vagyis a családi házas ingatlan szomszédságában az alperes labdarúgópályát üzemeltet. Mindkét fokú bíróságnak ehhez a meglévő állapothoz képest kellett volna keresnie azt a legcélszerűbb megoldást, amelytől a hangzajhatás a jelenlegi állapothoz képest csökkenthető. Amennyiben van ilyen gazdaságosan kivitelezhető megoldás, annak megvalósítására alappal tarthat igényt a felperes. Ennek a felderítése végett nélkülözhetetlen műszaki szakértő kirendelése, aki a helyszín és a helyszíni adottságok vizsgálata alapján adhat véleményt arra: van-e lehetőség és milyen módon a sportpálya üzemeltetésével együttjáró jelentős mértékű zavaró hatások csökkentésére."

Tristen 2008.05.20. 00:38

Szia Hercike!

Az adott önkormányzatnak van erre rendelete, ha meg nincs, akkor sajnos törvényi rendelkezés erre nincs érvényben, úgy tudom! Sajnos, hogy ezt kell, hogy írjam! És mivel ez egy közintézmény, így megkockáztatom, hogy az önkormányzat jelentős szerepet játszik a fenntartásában, (ha alapítványi iskola, akkor nem annyira...) de ennek ellenére, nehéz kérdés, és jó volna, ha nálam illetékesebb írná meg az ide vonatkozó hatályos, érvényben is lévő rendeleteket, esetleg hivatkozásokat... Első lépésben az önkormányzatnál kellene "kémkedni", milyen helyi rendelet van éppen érvényben...... üdv.

hercike 2008.05.18. 19:14

Sziasztok,

remélem tudtok segíteni, a problémám a következő:velünk szemben van egy művészeti iskola ahol követ vésnek, fexelnek, fúrnak-faragnak gépekkel, persze nem halkan. Az igazi gond az, hogy hétköznap este 9-kor is faragnak, ja és hétvégén is. Ma vasárnap van,reggel nyolc óta csinálják megint. Néhány perce szóltunk az egyik fafúró embernek, hogy ugyan már hagyja abba. Még neki állt feljebb, és folytatta tovább, mondván ez iskola, és munkahely. Amivel nem lenne semmi gond, ha mindezt csendesen tennék.Amúgy szeretem a művészetet, de mindennek megvan a maga hely és ideje.

Tudtok segíteni abban, hogy hétfőtől-vasárnapig meddig lehet ilyen tevékenységet végezni?

Nagyon köszönöm a segítséget :-)

Tristen 2008.05.10. 22:24

Sziasztok!

Igen mindenben igazatok van! A csúnya beszédről vannak tanúim, persze ez kevéske! Itt szó nincs még védelembe vételről, ismerem ezt a jogintézményt, ismerem a gyermekvédelmi törvényt. Amúgy is a gyermek érdeke a legalapvetőbb a gyvt. szerint, szóval nem lenne célravezető eljárás ez sem. A vádjaim, még ha ezek csupán virtuálisak itt ebben a fórumban, néhol nem alaptalanok, csak azt hiszem, van jobb dolga is a megnevezett szolgálatnak, mint ilyen piszlicsáré dologgal foglakozzon. Persze, minden viszonyítás kérdése, mivel nekünk ez nem "piszlicsáré", vagyis ezzel élünk már jó pár éve! Azt is tudom, hogy a gyermek, azért gyermek, hogy játsszon, és bohóckodjon, szaladgáljon, élje gyermeki életét, majd ha felnőtt lesz, akkor élheti a gondokkal teli mindennapjait, szóval ezt is értem. Csak azt nem értem, miért szükséges együtt felnevelnem a szomszédokkal a gyermeküket, mert néha már úgy érzem, mintha családtag lennék, szinte tudom mikor mi fog kezdődni, mikor "kulminál" a gyermekek hangulata az egekbe, és mikor kapok én szívszélütést .... Hiányolom az ez irányú érdekképviseleti intézményt, és itt nem kimondottan ezekre a gyermekekre gondoltam, hanem visszaolvasva a többi hozzászólásokat, a rendfenntartó szervek sem állnak a helyzet magaslatán. Szegény nagypapám sokszor mesélte, hogy az ő korábban, csendőrök voltak. Aki szembe szállt a csendőrrel, kapott egy akkora tarkóst tőlük, hogy mentem hagyat vetette magát, és örülhetett, ha nem kapott még egyet. Ma meg a rendőr nem mer meg sem szólalni, mert mindenkinek csak joga van, de kötelezettsége az nincs! Na kipöfögtem magam! Agyő!M ég jövök majd! Köszi a hozzászólásokat!

shushu 2008.05.10. 21:37

Kedves Tristen!

Nem vagyok jogász, csak én is társasházban lakom. A társasháznak kell(enne) legyen működési szabályzata, házirendje, stb. Tudom, ez a szüleim (szintén társasház) szomszédját sem akadályozza meg éjjel 2 órakor a fúrásban, de (elvileg) vannak szabályok. Perswze, mindenki azt csinál az otthonában, amit akar, de bizonyos kereteken belül. Pl a szomszédot nem zavarhatja.

tomas64 2008.05.10. 20:51

Mármint a jegyző a gyermeket :))

tomas64 2008.05.10. 20:41

Nem jegyzékbe, hanem védelembe veszi a gyermek a veszélyeztetett kiskorúakat.De óvatosan az ilyen jelezgetésekkel: először is az általad leírtak zavaróak, azonban mások zavarása nem meríti ki a kiskorú veszélyeztetésének fogalmát, de esetlegesen a hamis vádét igen.

Kriszta11 (törölt felhasználó) 2008.05.10. 20:08

Nana, ha egy anyát azzal fenyegetnek, hogy "jegyzékbe" veszik gyermekeit, anyatigrissé is válhat.

Tristen 2008.05.10. 19:00

Én azért írok a városi jegyzőnek, és kérem, a gyermekjóléti szolgálatot is, hogy vegyék a gyermekeket "jegyzékbe", mivel az édesanya tudomásom szerint néha italozik, bár ez nem biztos... szóval eleve veszélyezteti a gyermekeit, és néha nagyon csúnyán beszél velük! Ezen a nyomvonaolon eltudok indulni, és ha már a család dinamikájába tudok változást előídézni, ez is valami! Hangsúlyozom az italozást csak hallottam! egyelőre ennyit, folyt. köv. ....

Pjotr 2008.05.10. 18:38

Semmit, nem tilthatod meg senkinek, hogy járkáljon és beszélgessen a saját lakásában.

Tristen 2008.05.10. 16:00

Köszöntelek Benneteket! Még új vagyok itt, de a következő dolog érdekelne! Egy vidéki kisváros 10 emeletes társasházában lakunk! Fellettünk egy 7 és egy 6 éves kisgyermekes család, ahol el lehet képzelni mennyire zajlik az élet! Hétvégeken szinte alig lehet létezni a gyermekek szaladgálásától, valamint ünnepnapokon rémálom van, ha nem is az Elm utcában, hanem nálunk.... Kérdésem, mit lehet tenni? Nem vagyok gyermekgyűlölő, de éppen a fent nevezett család miatt, szinte már nem bírom elviselni az utcán lévő gyermeket sem! Már több ízben beszélgettünk a gyermekek szüleivel, de annyi választ kaptunk, hogy ha nem tetszik, el lehet menni! Sajnos nem állunk anyagilag olyan jól, hogy elköltözködhessünk, bár megtehetnénk, és akkor magunk mögött tudnánk azt az immáron 6 évet, amióta tart ez az állapot! Jeleztem már egy két hivatalos helyre, semmi eredménye, most éppen a városi jegyzőnek készülök írni, hogy adjon felvilágosítást, mit lehet(ne) tenni az esetünkben! A szülőkkel éppen csak köszönőviszonyban vagyunk, és speciel még az arcukat sem bírom elviselni.... Várom válaszaitokat, mit lehetne tenni.... Lehet számotokra nem okozna ez gondot, de nekünk és nekem még jobban, iszonyatosan zavaró.

kadaj01 2008.05.07. 09:00

Nálunk, társasházban a belvárosban akartak tánciskolát csinálni. A ház közgyűlése 100%-an leszavazta, de azóta is csinálják, arra hivatkoznak, hogy ők "dolgoznak"... el lehet képzeni, milyen ez. Dübörög a zene, orditoznak, ugrálnak, ismeretlen emberek a házban. A közös képviselő már többször felszolitotta őket írásan, hogy hagyák abba, semmi válozás. Jelenleg a lakókkal kártalanitási pert fontolgatunk.

monalisa1 2008.05.07. 00:58

Pl. többen is, többször is panaszolták már itt a fórumban a non-stop harangozást és/vagy a "csilingelő" autót - szóval nappal is "zajt" kelteni...

*proxenos* 2008.05.07. 00:01

Rendben, valóban revideálandó az előző megálapításom, azonban ha jól tudom a helyi önkormányzatok meg szoktak jelölni egy időlimitet amitől kezdve szigorúbban veszik a zaj okozást és ha jól tudom ez általában 22:00 tól érvényes tehát alapvetően éjszakára vonatkozik. Egyébként esetenként vizsgálandó a zaj indokolatlanul „nagy” mértéke. De termnészetesen nappal is lehet csendháborítani, bár szerintem az már a zajszennyezéshez állhat közelebb természetét tekintve, de itt is lehet hogy tévedek.

Üdv, Proxenos

monalisa1 2008.05.06. 21:25

Tévedsz. Adott esetben fényes nappal is el lehet akkora zajt csapni aminek okán panaszt lehet tenni.

*proxenos* 2008.05.06. 20:52

Azt majd elfelejtettem hogy 22:00 óráig nem lehet elkövetni az este folyamán a csendháborítást, csak utána.

Üdv, Proxenos

*proxenos* 2008.05.06. 20:46

Kedves Cadbage!

Rendőrséggel és feljelentéssel csendháborítási ügyben csak fenyegetőzni lehet, mivel az „illetékes elvtárs” ilyen ügyekben az önkormányzat jegyzője mivel a csendháborítás nem bűncselekmény hanem szabálysértés valamint a birtokháborítás egyik formájának tekinthető. Amíg ha a rendőrséget akarja hívni addig minden rendben, fel is lehet ajánlani a mobilt. A rendőrség nem szereti az ilyen riasztásokat, ha együttműködőek és udvariasak vagytok, nem háborodtok fel és egyébként is mindent rendben találnak többet nem fognak kijönni a rendszerint unatkozó, szociális életét egyhangúnak érző szomszéd hívására, ha akkor is fenyegetőzik ha jönnek a rendőrök, esetleg trágár módon ordítozik veletek, és ezt szerencsés esetben nyilvánosan teszi, fel kell jelenteni garázdaságért, és ha 50.000 Ft bírságba fáj neki hogy hangokat vél hallani, akkor talán kigyógyul a paraoid kényszerképzetéből. (Rendelkezem egy hasonló habitusú szomszédasszonnyal, pedig én nem is zenélek, csak Tv-t nézek de azt se hangosan, de a zaklatás tényállásának az említése csodákat tett, már 4 hónapja csendben van.)(Természetesen van akiknél valóban történik csendháborítás, azokra a fentiek természetesen nem vonatkoznak.)

Üdv, Proxenos

Főlökött 2008.05.06. 18:29

Tisztelettel

Illetékes önkormányzat jegyzőjénél bejelentést-feljelentést tenni és kérje ki a közegtől a készült jelentéseket - intézkedéaseket az esetről. Lépjen annak megszüntetése érdekében.

Nagy vonalakban ennyi első körben.

gelar 2008.05.06. 08:07

Sziasztok!A segítségeteket szeretném kérni. Édesanyámék háza mögött garázssor húzódik (kertes házak, zöld övezet). Az egyikben (sajna nem tudjuk, hogy melyikben) egy együttes szokott gyakorolni. A hangerőről annyit, hogy ha kint vagyunk az udvaron és szeretnénk beszélgetni, akkor az csak úgy lehetséges, ha torkunk szakadtából üvöltünk és ekkor kb 20-30 cm-re állunk egymástól. Ez lassan két éve megy. Valószínűleg még középiskolások lehetnek, mert iskolaidőszakban elsősorban hétvégén (volt, amikor este), nyáron pedig hétköznap is ezt játszák. Már többször telefonáltak szüleim a rendőrségre, de mindig azt kapják, hogy nem tudnak mit tenni. Van, amikor kijönnek, de olyan is van, amikor azt mondják, hogy nincs sazabd rendőrautó és nem tudnak kijönni. Édesanyámék is valamint velük élő nagyszüleim is nagyon betegek, kellene nekik a pihenés. Most legutóbb vasárnap 11 körül kezdték el és dél körül hagyták abba rendőri intézkedésre. Mikor kijöttek a rendőrök, azt mondták nekik, hogy éppen egy koncertfelvételt csinálnak és azért ilyen hangos a zene és kb 20 percig fog még tartani és ebbe a rendőrök beleegyeztek. Kérdésem az lenne, hogy mit tudnánk tenni? Borzasztóan zavaró, hogy van oyla, hogy este 11-kor még a dobszólót hallgatjuk nyári időszakban, amikor jó idő van és nyitva van a garázsajtó. Semmi hangszigetelés nincs a garázson. Segítségeteket előre is köszönöm.Gelar

Kovács_Béla_Sándor 2008.04.23. 11:41

Feljelentett már? Nem? Akkor meg?

cadbage 2008.04.23. 11:35

Sziasztok!

Van egy zenekarunk és a belvárosban próbálunk,a pincében, méterekkel a föld alatt, emeletetek és vasajtók sokasága választ el minket a külvilágtól ám egyesek mégis hallani vélnek minket hangszigetelés ide-vagy oda. A kérdésem az lenne, hogy van-e lehetőség arra (pl vállalnánk egy zajszintmérést),hogy bebizonyítsuk és igazoljuk,hogy az este legkésőbb 9kor kiszűrődő lábdobhang nem zavarhatja a utca másik oldalán lévő szomszéd (képzeletbeli) gyermekét és hogy ne fenyegessen rendőrséggel és feljelentéssel.

köszönöm!

hang 2008.01.25. 03:09

hello!

A pincénkbe költözött újonan egy zenés-szórakozóhely. Estétől hajnalig nem lehet aludni tőle, egész este megy a dübörgés. 4X telefonáltam a rendőrségre, harmadjára jöttek csak ki a 6 nap alatt. Közölték újfent érdeklődésemre, hogy amikor kint voltak a rendőrök, éppen nem volt hangos a zene. Nálam a lakásban nem jártak meggyőződni, hogy mi a helyzet.

Mit tudok tenni, azért hogy ne úgy menjek másnap dolgozni vagy csak azért hogy ne úgy keljek mint egy mosott.....??????

Köszönöm!

Kandi 2006.01.13. 13:02

szia csellos!

Koszi a hozzaszolasodat!

Hozzank (hazunkba) nem jott ki, gondolom, ez fugg a rendorsegtol, attol is, hogy pont mennyi ugyuk van, vagy nem tom.

A szellozonel elsore a masik haz kkepviselojet keresnem meg, de egyelore senki nem tudja, hogy ki az. Maj megprobalom kaputelefonon. Hatha, ok nem is tudnak arrol, hogy bazi hangos a szellozojuk.

csellos 2006.01.12. 13:34

A hangos zenére bizony kijön a rendőr. Ez nem hit kérdése, én több ilyet tapasztaltam. (Mindkét oldalról, buli résztvevőjeként is.) Ha mégsem, a rendőr nem teljesíti hivatali kötelességét... Egyébként "jól" kell bejelenteni.

A szellőző kérdése más ügy. Ott a rendőr nem tud intézkedni, minek menne ki. Közvetlenül a Jegyzőhöz érdemes fordulni (Bár mint ObudaFan írja, ne várj sokat). Érdemes azonban a bejelentést többeknek aláírni, vagy mások nyilatkozatát beszerezni arról, hogy az így van. Mert kapacitáshiányra, jogkörre, meg fedezethiányra hivatkozva szinte biztos, hogy ki nem mozdulnak az irodából, csak ha feltétlenül rákényszerülnek.

Kandi 2006.01.12. 13:22

Biztos én vagyok kishitű, de olyan rendőr nincs, aki erre kijönne. A mellettünk lévő ház szellőzője folyamatosan rossz. A házból még egyik lakónak sem sikerült kihívni a rendőrséget. Többnyire azt mondják, hogy költözzünk vidékre, ha zavar a zaj.

julius 2006.01.05. 22:37

Kedves KonyaK!A csendháborítás bizony szabálysértésnek minősül időponttól függetlenül.Azt javasolom Neked, hogyha újfent úgy hallgatja a kedves szomszéd a zenét, hogy az kellőképpen áthallatszik és zavar téged, akkor a 107-re tegyél bejelentést.A kiérkező rendőrjárőr először a lakásodban hallgatja meg az "áthallást", majd ezt követően intézkedni fog a szomszéddal: igazoltatja, és figyelmezteti arra, hogy amennyiben legközelebb is rendőri intézkedésre kerül sor ez miatt, abban az esetben hivatalból tesz az önkormányzat szabálysértési hatóságához feljelentést. Amennyiben ez megtörténik, akkor az intézkedő rendőrök lesznek a korona tanúid.Üdv.,Julius

haaat 2006.01.05. 20:59

Nem. ad1. Közigazgatásban dolgozom, ad2. panellakó vagyok, ad3. szüleim (sokadmagukkal) évekig hadakoztak egy neves vandéglátóval.

gabex 2006.01.05. 13:35

hello!csak nem kossuth térnél laksz?

haaat 2006.01.03. 13:57

"Ez elsősorban nem szabálysértési kérdés (hacsak nem késő éjszaka hallgatja így), hanem birtokvédelmi kérdés. A jegyzőnél lehet kérelmet előterjeszteni, de sokat ne várj tőle."

Nos ez nem így van, mert a csendháborítás törvényi tényállása nem tartalmaz sem idő, sem hely korlátot. "...aki ...indokolatlanul a megengedettnél nagyobb zajt kelt..., amely ..." A jegyzők azonban fáznak az egész eljárástól, mert 1. bizonyítási problémák vannak, 2. az indokoltság és a megengedettnél nagyobb-ság is képlékeny.

ObudaFan 2005.12.11. 12:49

Ez elsősorban nem szabálysértési kérdés (hacsak nem késő éjszaka hallgatja így), hanem birtokvédelmi kérdés. A jegyzőnél lehet kérelmet előterjeszteni, de sokat ne várj tőle.

KonyaK 2005.12.11. 08:40

Kedves Fórumozók,

A segítségeteket kérem egy számomra fontos ügyben:Az alsó szomszédommal nem tudok zöldágra vergődni, hogy ne hallgassa olyan hangosan a zenét, mert zavar. Egész nap csak a dübörgést hallani lentről.Viszont a többi szomszédja - nem tudom miért, de - nem panaszkodik.Mi a gyakorlat arra, hogy valakit fel lehessen jelenteni csendháborításért? És ez nekem mivel járna? Többszöri vallomástétel, stb?