Járdán parkolás műszaki hiba miatt - büntetésforrás főoldal vissza

Zoz982 2005.11.30. 13:17

...egyébiránt a jelzést, amit a kresz is előr, elakadásjelzőnek hívják.

Zoz982 2005.11.30. 13:13

Erre használják a fényképezőgépet Cat.

cat981 2005.11.28. 18:34

mekkmester , kőkorszaki ! köszi szépen a tanácsokat, így fogok eljárni.

kőkorszaki 2005.11.28. 17:54

Tisztelt Zoz!Milyen jelzésre gondolsz, amit a KRESZ is előír?A feljelentésnek megalapozottnak kell lenni.A bírság bizonyítékokon kell, hogy alapuljon.

mekkmester 2005.11.27. 13:57

Kedves Cat!

Várd meg, amig a Közterület Felügyelet szabálysértésért feljelentést tesz a lakhelyed szerint illetékes rendőrkapitányságon, majd a rendőrség határozatát követően (amelyben szinte biztos, hogy birságot szabnak ki) élj kifogással. Ebben ird le, hogy nem követtél el szabálysértést, mivel a KRESZ is megengedi, hogy műszaki hiba esetén (a balesetveszély elkerülése érdekében) a jármű vezetője olyan helyen helyezze el a járművet (ideiglenesen), ahol az egyébként tilos. Kifogásodat a biróság fogja elbirálni, és szinte biztos, hogy elengedik a birságot. Ügyelj arra, hogy alaposan megindokold, miért és mennyi ideig álltál meg a tiltott helyen.

Zoz982 2005.11.22. 18:24

Nos Cat, véleményem szerint jobb ha befizeted a bírságot. Egyrészt, mert 6000 Ft-ért kár hónapokig "pereskedned", másrészt pedig azért, mert a büntetésed teljesen jogos. Valóban ott követted el a hibát, hogy semmiféle jelzést nem használtál az autód műszaki állapotának milyenségére. Az ellenőrnek nem feladata megvárni a tulajdonost, hogy ugyan mi okból parkol a járdán, és feltételeznie sem kell, hogy esetleg műszaki gond van. Azt a gondolatot, hogy Te bemutatod az autódat egy későbbi időpontban, hibás műszaki állapotban, és azt mondod azóta nem vezetted... Ezt ugye Te sem gondoltad komolyan?

cat981 2005.11.21. 12:36

Sziasztok!Az alábbi problémában szeretném a segítségeteket kérni.Kb. 1 hete megbüntetett a Közterület Felügyelet, mert járdán parkoltam. Tudom, hogy a járdán tilos a parkolás, azonban műszaki meghibásodás miatt voltam kénytelen letenni az autót az Ferenc körút közelében egy kieső járdaszakaszon. Mindez egy olyan utcában történt, ahol ugyan végig fizető övezet volt, itt le tudtam volna tenni az autót, csaképpen nem volt szabad hely több perc eltelte után sem én meg az egy irányú utca közepén álltam és persze jöttek az autók. Nem láttam más megoldást, 2 másik autóssal feltoltuk az autómat a járdára. Ezután elmentem segítségért egy autószerelő barátomért. Kb. 3-4 óra múlva jöttünk vissza és láttuk a 6000,- Ft-ról szóló büntetést az ablaktörlő alatt. A kocsit aztán sikerült a saját lábán elvinni a helyről egy ideiglenes technikai megoldással.A KRESZ több esetben pl. „várakozni tilos” helyeken is kivételt tesz a műszaki hiba miatti megállásra/várakozásra, gondolom a járdaszakaszon is hasonló a helyzet. Az a hibát viszont elkövettem, hogy nem kapcsoltam be az elakadásjelzőt (mondjuk járdán elég érdekesen nézett volna ki), és nem tettem ki az elakadásjelző háromszöget sem.Az lenne a kérdésem, hogy ha kérelmet írok a Közterület Felügyeletnek a fenti esetre hivatkozva, elengedik-e a büntetést, vagy simán elutasíthatják, mivel nem jelöltem meg semmivel a műszaki hiba miatti itt tartózkodást és úgy is vehetik, hogy kitalálhattam az egészet? Amúgy szükség esetén fel tudom mutatni a műszaki hibát, mert még azóta nem lett megjavítva és nem is használtam azóta az autót.