Alkotmányellenes a büntetőeljárási törvényforrás főoldal vissza

Advokat 2005.05.27. 10:53

Sajnos tudjuk, hogy olykor a szakmának van a legkevesebb beleszólása. Volt olyan AB határozat, amit Alkotmánymódosítással oldottak meg. Politika....

Nick Name 2005.05.27. 05:18

Bízom benne, hogy annyi pozitív hozadéka lesz a dolognak, hogy az újabb förmedvényt nem merik/vagy nem tudják benyújtani (tekintettel arra, hogy a tanácsülés, ha szűkebb körben is, de abban is szerepel).

Advokat 2005.05.26. 16:50

És még nincs vége...

Nick Name 2005.05.24. 05:31

A Büntetőeljárási törvény talán az utóbbi évszázad leggyengébb, legócskább, nagyrészt politikai okokból összehozott és összetékolt fércműve. Sokan sejtettük, hogy egyszer baromi nagy baj lesz belőle, be is következett.

JuKids 2005.05.23. 21:14

Alkotmányellenes a büntetőeljárási törvény

„Mulasztásos alkotmánysértést követett el a parlament, amikor nem szabályozta a tisztességes bírósági eljárás követelményeit, mondta ki az Alkotmánybíróság. A testület alkotmányellenesnek találta a büntetőeljárási törvény azon passzusát, mely alapján a másodfokon eljáró bíró zárt ülésen bírálhatta el a fellebbezéseket.”

Alkotmányellenesnek minősítette az Alkotmánybíróság a büntetőeljárási törvény egyes rendelkezéseit. Ezzel párhuzamosan a testület megállapította a parlament mulasztásos alkotmánysértését is.

A testület kifogásolta, hogy a büntetőeljárási törvény módosítása szerint a másodfokon eljáró bíró zárt tanácsülésen is elbírálhatja a fellebbezést. Mivel az ítélethozatalkor sem a terhelt, sem a sértett nem lehet jelen, sérül a nyilvános tárgyaláshoz való jog.

Mulasztottak

Az Alkotmánybíróság a törvény vizsgálatakor egyúttal tíz konkrét büntetőügyre vonatkozó alkotmányjogi panasszal is foglalkozott és kimondta, hogy a támadott törvényi rendelkezés nem alkalmazható. A konkrét ügyekben hozott másodfokú, jogerős ítéletek ellen az érintettek felülvizsgálati kérelemmel fordulhatnak a Legfelsőbb Bírósághoz.

A határozathoz Holló András, az alkotmánybíróság elnöke és Bihari Mihály alkotmánybíró különvélemény fűzött.

http://index.hu/…old/alk8614/

JuK