Érdemes-e tárgyalást kérniforrás főoldal vissza

Nick Name 2005.05.31. 20:03

Pixel,

a Be 339.§ (3) bekezdése szerint, ha a vádat az ügyész képviselte, és a bíróság a vádlottat felmenti, az állam a határozat jogerőre emelkedésétől számított harminc napon belül - a külön jogszabályban meghatározott mértékben - megtéríti a vádlott készkiadását, továbbá védőjének az eljárás során nem előlegezett díját és a készkiadását.

kőkorszaki 2005.05.31. 17:47

Az alkohos vezetésnél nem mindegy, hogy hol követted el, közúton, magánúton vagy magán parkolóban /pld TESCO/. Az utolsó kettő esetén nem büntethetnek meg.Btk. 188. § és a kapcsolódó BH-k alapján.

pixel 2005.05.28. 09:41

Elismerte, legfeljebb enyhités várható.Szal ittas vezetéssel az ügyésség vádolja.

Nem jelen esetben, ha az ügyésség vádol, az ügyvédi mk-dij visszakérhető az ügyészségtől? (persze ha vád megdől)

Nick Name 2005.05.28. 07:05

Hát akkor az első felét már értem, de nem értek vele egyet? Miért lenne természetes, hogy ügyvéddel megy az ilető? ittas vezetés esetén nem kötelező a védelem, nagyon sokan ügyvéd nélkül járnak el ilyen esetben is.

A második felét viszont még kevésbé értem, biztos az én hibám. Vádolni csak az ügyészség vádolhat, hiszen az ittas járművezetés nem magánvádas cselekmény.

A kirendelt védői költséget pedig felmentés eseén nem kell megfizetni, a meghatalmazottit pedig visszakérheted. Viszont felmentés nem nagyon várható, mert ha tárgyalás mellőzésével jártak el, abból az is következik, hogy beismerte az ittas vezetést, tehát nehezen képzelető el a felmentés.

pixel 2005.05.27. 22:12

A tárgyalás kérése INGYENES, de gondolom nem mégy oda ügyvéd nélkül...Annak meg ára van.JÓ ha tenyersz, akkor kérheted az ügyvédi költséged megtérítését.Bár most nem tudom, hogy ki is vádol?Ha az ügyészség akkor is kérheted, vagy csak kinevezett esetén???

igy értettem

Nick Name 2005.05.23. 06:15

Nem igazán értem, pixel milyen "pár tízezer"-ről beszél, a tárgyalás kérésée nem jár egy fillér költséggel sem.

Ugyanakkor az egy év eltiltás a bíróság által kiszabható büntetés minimuma, azt már enyhíteni nem lehet. Legfeljebb mellőzni, de ahhoz túl magasnak tűnik az alkoholszinted.

pixel 2005.05.23. 01:43

Csak ha nagyon fontos a jogsi, pl munkához kell.Megélhetésedben korlátoz.Ill, ha nem volt hasonló eseted, betétlap, stb.Igy érdemes rászánni az a pár tízezret.

zolcsad 2005.05.22. 23:26

Sziasztok!Ittas vezetés miatt tárgyalás mellőzésével büntetett meg a bíróság. Az eljárás során az orvos szakértő 1.5 ezrelék körüli véralkoholszintet állapított meg, ami az enyhe és a közepes szint határértéke. A büntetés pénzbírság + egy év vezetéstől eltiltás lett. Érdemes lehet-e ezek után tárgyalást, esetleg ügyvéd segítségét kérni, hátha kevesebb lenne az eltiltás?