Lefoglalás megszüntetése ellen fellebbezésforrás főoldal vissza

LelkesK 2017.12.07. 20:58

Én ugyan nem vagyok jogász, de úgy tudom, hogy ilyen esetben nem a gondatlanul eljáró tulajdonos ellen nyújthatsz be valamit, hanem a bűncselekmény elkövető ellen.Tekintsünk el a bitcoin virtuális mivoltától, s kezeljük annak ami, értékként.S vegyünk egy hasonló, de könnyen érthető példát:Ha valaki a kerékpárját nem zárja le az utcán, ellopják, feljelentést tesz.Te veszel egy kerékpárt, s a rendőrség megtalálja nálad mi történik? Visszaadják a tulajdonosnak, neked meg a tolvajtól van jogod kártéritést kérni, akár birósági behajtás útján is.De az nem lesz hogy mostantól tiéd a kerékpár, mert ő nem zárta le. Azt nézik ki az aki szabályos módon szerezte a tulajdonjogát. Lopott áru megvétele nem szabályos, te max. jóhiszemű résztvevő vagy.A bitcoin esetében sincs másképp. Pert nyerhetsz s tána indithasz birósági végrehajtást is.

Toth998 2017.07.12. 18:47

Köszönöm, nekem is ez volt az érzésem.Csak valahogy az igazságérzetemet birizgálja (a pénztárcámon felül persze) hogy valaki nem kellő gondossággal jár el egy tranzakció során és én fizetem meg neki a tanulópénzt.

Nem tudom hányan tennék meg, hogy egy ismeretlennek kapásból százezreket átutaljon egy bemondott számlaszámra.Itt a sértett gondatlansága is nagymértékben hozzájárult a bűncselekmény megtörténtéhez.

Öreg Tölgy 2017.07.12. 17:32

Hát nem nagyon. A lefoglalás megszüntetése esetén a dolgot annak kell kiadni, aki a bűncselekmény elkövetésekor a dolog tulajdonosa volt, az pedig a vevő.

Toth998 2017.07.12. 12:32

Röviden leírom a történetet hátha valaki tud segíteni ?Januárban valaki jelentkezett nálam emailben, hogy bitcoint szeretne vásárolni (előzőleg én hirdettem, hogy van eladó bitcoinom).Elküldtem a számlaszámot, pár órán belül jött az összeg, elküldtem a bitcoint, ahogy ez más esetben már többször megtörtént.3 napra rá a BRFK lefoglalta a számlámon lévő átutalás összegét mivel kiderült, hogy a "vevő" egy csaló volt, keresett egy igazi vevőt annak megadta az én számlaszámom és amikor az igazi vevő utalt, ő kapta meg a bitcoint. Az ügyben az igazi vevő persze feljelentést tett, így került sor a lefoglalásra.A nyomozás most felfüggesztésre került, mivel nem lett meg a tettes és elrendelték a lefoglalt összeg visszautalását a vevő felé.Így engem effektive elég nagy kár ér, mivel se pénz se bitcoin.

Érdeklődnék, hogy érdemes-e a megszüntető határozatot megfellebbezni (a Be. 155.§. 1-2.bek. re hivatkozik) ?

Az igazi vevő gondatlanul járt el amikor előzetes ellenőrzés nélkül utalt és ezzel nekem okozott kárt.Nem tudom, erre való hivatkozással érdemes-e fellebbezést benyújtani ?