autószerelő hibája.., ki fizet?forrás főoldal vissza

chava 2017.07.04. 09:03

@goldengate egyáltalán nem bújtál a női mívoltod mögé. Ha pappcs-nak a szövegedből elsősorban ennyi jött le, akkor ki kellene bogoznia az ismeretlen okokból származó, női nemmel szemben fennálló ellenállását... bár a fórum nem erre való, de ezt most nem tudtam megállni, amikor ilyen őrülteket olvasok.

Fogadd meg nonolet és drbjozsef tanácsait, és adj hálát, hogy nem a francia autópályán füstöltél el...

goldengate 2017.06.30. 15:52

Köszi! Kedvesek vagytok, hogy válaszoltatok.Azért szeretném tisztázni, nem bújok az mögé, hogy nő vagyok..., de az autópályán, egy benzinkútnál nem tudom, ki hagyná nejét, anyját éjszakára. A közelben település nincs, este van, az éjszakai közlekedés nem nagyon megoldott.A másik, hogy a fék nem szorult. Szétesett.Kamionosok jöttek segíteni, mert féltünk, kigyullad a kocsi. Ők mozgatták meg, nem szorult.Amikor éreztem, hogy valami nem stimmel, azonnal megálltam.Az egyéni szerencse volt, hogy pont egy benzinkút esett útba, így be tudtam gurulni a kamionparkolóba.Egyébként nem az én személyem a kérdés, hanem az, meddig terjed a szervíz felelőssége, garanciája?Zárójelben azért megkérdezném azokat, akik szerint én vagyok a pancser, a helyemben mit tettek volna..

nonolet 2017.06.30. 14:36

pappcs

Azért általában nem olyan könnyű azt kiszúrni, hogy szorul a fék.

Hisz már kis szorulás is képes felmelegíteni a tárcsát/dobot és aztán végül a kereket és fék munkahengert is.De csak a tartós melegedés után fog majd észrevehetően fékezni is a keréken... a hőtáguló fékolaj miatt.

Szóval, hátrébb az agarakkal.Főleg, ha nem rutinos-műszaki érzékű a sofőr.

-

Mit kellett volna tenni a hiba észlelésekor?Az egy másik kérdés...

Miért kellett volna otthagyni?!Nem kellett.

Az elromlott gépjármű szervizbeszállításaazonban nem a szerviz feladata!

Vagyis... a szervizbe szállítás az üzemeltető költsége.

-

Nézzük akár felelősséget.

GARANCIA(jótállás) esetén a garancia vállalótólugyebár NEM!!! követelhető a járulékos károk térítése.

Csak az újabb ingyenes javítás.

Vagyis garanciális javítás kérése esetén

Ámde SZAVATOSSÁGI igény esetén már más az ábra!Akkor kérhető a kártérítés megfizetése is.Minden járulékos kárra/költségre.

Nyilván a bizonyított kárra és a méltányolható költség szintig.

-

Ez esetben tehátelsőre SZAVATOSSÁGI igényt jelenetnék benem pedig garanciális(jótállási) igényt.

Az ingyenes javítás mellé pedig kérném

valamint

Azon lehet, egy kicsit alkudozni,hogymi az indokolhat költség szint.

De (szerintem) belefér

Hisz mindezeket a szerviz hibás teljesítése okozta!Hisz a tőlem elvárható+szokásos módon jártam el,amikora mozgásképtelen autót a szervizbe juttattam.

Plusz haza jutottam.

-

Azonban EZ ESETBENa teljes tréler számlamegtérítése/követelése nem indokolt!

Hanem CSAK a 30 km-re eső része...Mert a szerviz annyira volt az esettől.

Azaz jogos követelés (szerintem)

(nem vagyok köteles ott aludni)

Szóval, úgy 50-60 eFt verhető le a szervizen, szerintem.

drbjozsef 2017.06.30. 13:51

goldengate,

Mit lehet ilyenkor tenni?

Írsz egy ajánlott levelet a szervíznek, leírod mi történt, csatolod a számláid MÁSOLATÁT (az eredetit ki ne add a kezedből), és szólítsd fel őket, hogy mondjuk 8 napon belül fizessék meg a költségeidet, ellenkező esetben jogi úton fogod behajtani a követelésedet. Jó, ha a javítást végző szervízből egy szakvéleményt is beszerzel, hogy miért volt a hiba.

Ha nem teszik meg, elmész egy közjegyzőhöz, elindítasz egy fizetési meghagyást a fenti összeg+közjegyzői díj összegében.

Ha 15 napon belül nem fizetnek, de nem mondanak ellent a fizetési meghagyásnak, akkor nyertél, elmész végrehajtóhoz, és elindítod ellenük a végrehajtást.

Ha ellentmondanak, akkor neked kell bírósághoz fordulni, és polgári perben kérni a kártérítésedet.

Jól gondold meg, hogy elindítod-e az egész fizetési meghagyást, mert a bírósági út hosszú és költséges lesz, ráadásul kétséges. Nem teljesen értek egyet az előttem szólóval, a hibát neked nyilván nem kellett menet közben feltétlenül észrevenni, de az, hogy elszállíttattad, ahelyett, hogy garanciában megcsinálták volna, az határeset. Szerintem a követelésed egy részét megítélheti a bíróság is, elvégre, ha vonattal hazamész, és két napra autót bérelsz, az sem lett volna olcsóbb a szervíznek.

Szóval esélyed van, de hogy tényleg megnyered, vagy buksz rajta, azt látatlanban senki sem fogja megmondani neked.

A levél arra esetleg jó, hogy egyezkedni megpróbáljanak veled, legalább a károd egy része megtérülhet, és nem kell bíróságra járkálni. Az egy próbát megér, aztán meglátod.

pappcs 2017.06.30. 13:01

Már megint ez a nő vagyok duma... Kit érdekel mi van a lábad közt??? Főleg hatvan évesen... Igaza van a szerelőnek, ott kellett volna hagyni hogy munkaidőben megcsinálják. Nem jogos a követelés! autómentő meg 200 ezer forint? felülsz a vonatra,hazamész, aztán majd másnap rendezed... Egy fillér nem jár vissza.Fék pedig nem esik szét, fizikailag nem is tud szétesni, legfeljebb szorul, amiatt lehetett a felni melegedés, de ezt észre kellett volna venni időben és nem még 100 km-t menni vele! Azért egy olyan szinten szoruló féket nem észrevenni, aminél már tűzforró a felni, azért nem semmi teljesítmény... vagy ha teényleg megszorult a fék és húzta maga után a gumit, akkor az még inkább észre vehető, főleg elől, mert ilyenkor a kocsi gyakorlatilag kormányozhatatlan. De a hátsón is észre lehet bőven venni a fék szorulást.

goldengate 2017.06.30. 12:47

Kedves Fórumozók! Egy hete X városban elromlott a fék az autón, amivel dolgozom.. Autószerelőhöz fordultam, aki vállalta az azonnali javítást - ÁFÁ-s számlával. 16 órára kész lett az autó 49 ezerért... Cca.30 km után az autó egyik kereke elkezdett füstölni. Azonnal megálltam. A kerék olyan forró volt, hogy szalonnát lehetett volna rajta sütni.Azonnal hívtam a szervízt, akik már nem voltak bent, hiszen 16 órakor vége a munkaidőnek. Az autópályán cirkáló gyorsszervíz trélert hívott, mivel Ő a helyszínen nem tudott segíteni.A távolság miatt 147 ezerért hozták haza az autót és engem.Az itteni szervízben kiderült - másnap, hogy a féken belül van valami rugós "alátét", ami a szerelésből kimaradt, ez miatt esett szét a fék.A szervíz nem akarja kifizetni a szerelési és hazaszállítási költségeket (mindenről ÁFÁ-s száma van), ami alaphangon is 200 ezer forint.Arra hivatkoznak, hogy miért nem Nekik szóltam? (Velük kezdtem, de Ők már nem vették fel a telefont) Valamint miért nem hagytam ott az autót...Az otthonomtól 200 km-re egy benzinkútnál voltam, nőként, 60 évesen, este...Na?? Ilyenkor mit lehet tenni? A számlán ott van, hogy munkájukra garanciát vállalnak...