Ismét a bizonyítottságról - érdeklődésforrás főoldal vissza

világesze2 2005.05.13. 15:34

Köszi! Ez az! A számth. rendszer módosítása!! Én egyszer láttam egy levezetést. Ezért bcs. a függetlenítés.

No de ha csak annyi van, mint a topicindítóban leírtam, akkor tudnak-e szankcionálni?

Nick Name 2005.05.12. 13:38

Na jó akkor pontosítok. Nincs a telefon függetlenítése bűncselekményként definiálva.

Ugyanakkor a telefon függetlenítése adott esetben beleférhet a csalás vagy a számítástechniaki rendszer vagy adatok elleni bűncselekmény törvényi tényállásába, és ennek megfelelően a bűnsegéd vagy a felbujtó is felelősséggel tartozhat érte, akár a tettes ismeretének hiányában is.

világesze2 2005.05.11. 21:02

Hadd ne keressem ki, régebben láttam megbízható helyen (talán egyenesen a jogtárban? de lehet, hogy csak levezetést láttam róla).

A jó a kérdés, akkor próbáld meg meválaszolni :)

Nick Name 2005.05.03. 05:49

"Azonban bűncselekményként a telefon függetlenítése van definiálva, nem a függetlenített telefon használata."

Ezt honnan vetted? Mert én semmi ilyesmiről nem tudok.

A kérdés egyébként nagyon jó. :)

világesze2 2005.05.02. 23:14

Tisztelt Fórum,

újabb elméleti kérdés, remélem megengeditek. Még mindig nagyon érdekel, hogy mire mondhatjuk azt, hogy helytálló bizonyítás, és mire, hogy nem az. Jól körülírom a példámat, hogy ne mondhassa senki, hogy nem életszerű.

Tegyük fel, hogy X szolgáltatónál van mobiltelefon előfizetésem. De Y szolgáltató feltöltőkártyás konstrukcióban nagyon jó áron adja a kedvenc telefonomat, ezért veszek tőle egyet. Mivel nem tudnám a régi számommal használni az új telefont, a készüléket (házi úton) módosítom olyanra, hogy bármilyen SIM kártyát elfogadjon (ezt hívják népiesen függetlenítésnek).

Ez eddig bűncselekmény, ez nem kérdés.

Más szolgáltató sim kártyáját rakom bele, és így használom. Mivel elég feltűnő, hogy a telefonomat más szolgáltatótól vettem, ugyanakkor a régi kártya használatából eredően számváltozási problémám nem volt, bizonyíthatóan tudomásom van róla, hogy függetlenített telefont használok.

Azonban bűncselekményként a telefon függetlenítése van definiálva, nem a függetlenített telefon használata.

Amit valójában nem lehet bizonyítani, az az, hogy én függetlenítettem vagy vettem rá valakit a készülék függetlenítésére. Jó, jó, nyilvánvaló, hogy én függetlenítettem a telefont, a körülmények egybevágnak, hiszen...

... tehát logikusan én voltam az, aki függetlenítette, vagy bízott meg valakit a függetlenítéssel.

De ha valaki megkérdez, akkor azt mondom, hogy belepróbáltam a régi kártyát és azzal is működött. Tehát akár a télapó elcsenhette tőlem, elvitte függetleníteni, majd visszacsente, én meg mit ad Isten tökvéletlenül kipróbáltam a régi kártyával, és jééé! működött!!

Ez elegendő bizonyíték ahhoz, hogy rámverjék a bűncselekményt? Vagy ez amolyan "vak is látja, de nincs bizonyíték eset"?

Köszönöm