Súlyos testi sértés vádjaforrás főoldal vissza

Öreg Tölgy 2017.04.30. 19:39

Hát ha nem volt tettenérés vagy nincs beismerés, akkor a gyorsított eljárás (jogi nevén: a bíróság elé állítás) fogalmilag kizárt. Ha esetleg lenne beismerés (bár az ilyen ügyekben nem szokott lenni), akkor is feltehetően eltelt 30 nap a gyanúsítotti kihallgatástól, ezért így is kizárt a bíróság elé állítás. Ezzel együtt egy ilyen eljárás nem szokott túl soká húzódni (kivéve, ha pl. pont a szakértői bizonyítás húzódik el, mert a sérülés gyógytartama vitás), az elkövetéstől számított 1 éven belül lehet jogerős ítélet.

Vadsuhanc 2017.04.30. 14:29

Gyorsított eljárásnak feltételei vannak, itt nem látom megalapozottnak ennek feltételeit.

Tulajdonképpen mit szeretnél, mert kétértelmű. Te személy szerint megbocsájtottál a volt élettársadnak ?

Nem vagyok ügyvéd, de szerintem Ő is megkérdezné Tőled az általam feltett kérdést ....

NAgyon röviden : Mit akarsz elérni ?

olorsi 2017.04.30. 03:06

Köszi a választ!

A lényeg,nem kell ügyvédet fogadni majd a bíróságon. Szerencsére,mert nincs is rá pénzem.

Más tervem nincs. Csak annyi,hogy gyorsított eljárás legyen. De ez nyilván nem tőlem függ.

Öreg Tölgy 2017.04.29. 12:39

Tisztelt olorsi,

ha az élettársa büntetlen, akkor még egy rendbeli súlyos testi sértés bűntette miatt (sem) fog letöltendőt kapni. Ügyvédet fogadni egyszerű sértettként teljesen felesleges (legalábbis a büntetőügyben, azt nem tudom, milyen további tervei vannak).

olorsi 2017.04.29. 10:36

Köszönöm a válaszokat!

Szerencsére gyógyultnak nyilvánítottak. A verésnél semmilyen eszközt nem használt. Nyilván csak a kezét. De más hámsérülések is voltak,de azok nyilván elenyészőek.A lényeg, kb 1 hónap után tudták már megcsinálni a bal fülemre a hallásvizsgálatot. Akkor az orvos annyit írt, a dobhártya ép, csak hámosodást lát. Ez a gyógyulási folyamat eredménye.

Mivel az illető ellen súlyos testi sértés megalapozott gyanúja ellen indult eljárás, bírósági per lesz belőle és természetesen kirendelt orvosügyi szakértő. De ő csak az orvosok által leírt diagnózisokra hagyatkozhat.

A kérdésem,hogy mit kaphat büntetésképp? Tudom fontos,mit ír a szakértő, meg persze bírófüggő a dolog.A másik kérdésem, kell-e ügyvédet fogadnom a tárgyalásra, vagy felesleges?

Vadsuhanc 2017.04.25. 16:33

Teljesen egyetértek, de sajnos ez az ügyészek kedvenc kérdése, így általában meg kell kérdezni a szakértőtől.

Szerettem amikor a szakértő ( jogosan ) azt írta. Igen lehet, de nem biztos és feltételezhető, de nem lehet teljes biztonsággal megállapítani és kijelenteni.:-)))

ajsaMK 2017.04.25. 10:29

Na, ez az utolsó kérdés a szakértők kedvence... :)))

Vadsuhanc 2017.04.25. 08:40

Tisztelt ajsaMK!

Nem vontam kétségbe, hogy a sérülés nyolc napon túl gyógyuló. Én azt írtam, hogy az ügyben - véleményem szerint - szükséges az orvosszakértő kirendelése a sérülés gyógytartamának pontos megállapításához. Ez már csak azért is szükséges, hogy megállapítsa a sérülés okozott-e maradandó károsodás, mert ebben az esetben súlyosabb a bűncselekmény megítélése.

A kérdező azt sem írta, hogy esetleges eszközzel bántalmazták-e mert ennek vizsgálata sem mellőzhető. Annyit írt megverték. A szakértőnek erre is nyilatkozni kell, hogy a bántalmazás jellegéből adódóan súlyosabb bűncselekmény is megvalósulhatott volna-e és annak elmaradása pusztán a sértett szerencséje volt.

Tisztelettel

ajsaMK 2017.04.25. 08:16

Olorsi, ha orvosi lelet bizonyítja, hogy 8 nap után is látható volt a perforáció, akkor az valószínűleg 8 napon túl gyógyuló. (A módszertani levél mindig általánosság, a konkrét eset mindig egyedi.)

Vadsuhanc, azt írta a kérdező, hogy lelete van róla, hogy 14 nap után is látszott a perforáció. (Nem a fájdalomra hivatkozott.)

Öreg Tölgy, csak akkor okoz maradandó fogyatékosságot, ha később ezzel összefüggésben igazolható halláskárosodása lesz a sértettnek.

Öreg Tölgy 2017.04.25. 07:31

Kedves vadsuhanc,

azért lassan már levehetnéd az aláírásodból a "jogilag képzetlen"-t. Valóban úgy van, a zárójeles esetek pedig tartalmazzák, amit írtam, hogy mikor mégis 8 napon túli. A dobhártya-szakadás pedig, ha jól emlékszem, maradandó.

Viszont valóban, testi sértésnél a tényleges gyógytartam az irányadó, nem pedig amíg fáj. :)

Vadsuhanc 2017.04.25. 07:26

Tisztelt Öreg Tölgy!Az általad említett Módszertani Levélben ezt találtam:

„Az általános orvosszakértői gyakorlat tapasztalatai szerint általában 8 napon belül gyógyulnak:..

Mindezen megállapítások természetesen csak általánosságban érvényesek, bármely sérülés gyógytartamának szakértői meghatározása csak esetileg lehetséges.

Szakértői kérdés nem vitás. Csak sokan összekeverik a anatómiai és funkcionális gyógytartamot. Ezért írtam, így egyszerűen fogalmazva, ha még fáj 10 nap múlva is attól lehet nyolc napon belül gyógyuló a sérülés.

Tisztelettel

Öreg Tölgy 2017.04.25. 05:45

Most nincs időm előkutatni a 16. számú Módszertani Levelet, de emlékeim szerint a "sima" dobhártyarepedés valóban 8 napon belül gyógyuló, viszont van valami olyan körülmény, ami most nem jut eszembe, és ami 8 napon túl gyógyulóvá teheti. Ez tisztán szakértői kérdés.

Vadsuhanc 2017.04.24. 21:56

Véleményem szerint, a dobhártya repedése nyolc napon belül gyógyuló sérülés. Orvos nem vagyok.

Mint írtam a lenti hozzászólásomban a orvosi gyógykezelés időtartama a tényleges gyógytartam idejébe nem számítható be.

olorsi 2017.04.24. 21:02

Na a többi írásom el is tűnt!Szóval annyit írtam még,hogy az orvosi papírok is igazolják a 8 napon túli sérülést A rendőrségen mondták,lesz kirendelt szakértő.Plusz van még egy pszichiátriai papírom,hogy az inzultus után valószínűleg idegösszeroppanást kaptam. Gondolom, a kirendelt szakértő majd eldönti.

olorsi 2017.04.24. 20:55

Értem ezt a részét!Amúgy nem is fájt

olorsi 2017.04.24. 20:45

Még csak annyi!Ha valaki felfüggesztetettet kap, az mit jelent? Bűntetett előéletű lesz? Vagy csak addig,amíg a felfüggesztés tart?

Vadsuhanc 2017.04.24. 20:41

olorsi

A nyomozóhatóság valószínűleg szakértőt fog kirendeli ( vagy más kirendelt ) annak megállapítása érdekében, hogy a sérülés nyolc napon túl gyógyulónak minősül-e ?

Egy sérülés nem attól minősül nyolc napon túli sérülésnek.. "..mert még fáj.."

A szakértői vélemény ezt tartalmazni fogja.

olorsi 2017.04.24. 20:35

Elvileg szövődmény nélkül gyógyult. De csak elvileg. Kb 14 nap után is lyukas volt a dobhártyám,erről orvosi papír is van Arra a fülemre ezért sem tudtak hallásvizsgálatot végezni. 1 hónap után már igen, elvileg gyógyultnak nyílvánítottak,de leírták,hegesedés még látható. Szóban csak annyit mondtak,ebből még így is bármi lehet.De nem ez a lényeg, hanem az,hogy a rendőrségen, a leletek leadása után, mint súlyos testi sértés megalapozott gyanúja miatt indult eljárás az illető ellen. Ezért volt a kérdésem.A válaszokat köszönöm!

ajsaMK 2017.04.23. 10:08

A szövődmény nélküli dobhártya repedés egyébként -önmagában- 8 napon belül gyógyuló sérülésnek minősül.

Vadsuhanc 2017.04.20. 23:55

Kedves Olorsi!

Amennyiben nincs felfüggesztett büntetése és büntetlen előéletű szerintem nem.

De ezt megjósolni nem lehet. Ott leszel és megtudod.

olorsi 2017.04.20. 23:48

Igen, én is úgy gondolom, hogy ez bírófüggő.A nyomozó, aki kihallgatott, azt mondta, hogy lesz tárgyalás belőle. A rendőrségen kértem, hogy nem szeretnék szembesítést, ezt elfogadták, de közölték, hogy a bíróságon ezt nem úszhatom majd meg.

Csak arra voltam kíváncsi, hogy elképzelhető-e, hogy esetleg leültetik vagy egy ilyen ügy azért nem annyira nagy horderejű.

Vadsuhanc 2017.04.20. 23:40

Kedves Olorsi!

A tárgyalásra mint sértett idézve leszel. Amennyiben lesz ítélet, Te leszel az elsők között aki erről értesülni fog.

Sajnos itt nem jósok vannak az ítélet kizárólag a bírótól függ, ha addig eljut a dolog.

olorsi 2017.04.20. 23:21

Tisztelt Fórum!

Márciusban (ex)élettársam olyan szinten megvert, hogy beszakadt a dobhártyám. Nem előzte meg a dolgot veszekedés, ő sem tudta megmondani (vagy inkább nem akarta bevallani) az általam kihívott rendőröknek, hogy ezt miért is tette.A lényeg, mint kiderült, nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott. Erről természetesen megvannak az orvosi leletek. Plusz még egy lelet, egy pszichiátertől, akihez évek óta járok pánikbetegség miatt, hogy a verést követően, kb 2 nap után valószínűsíthetően idegösszeroppanást kaptam.Most nyomozati szakaszban van az ügy, mint súlyos testi sértés megalapozott gyanúja címen. Bocsánat, ha rosszul írtam, a szakszavakat nem ismerem.A kérdésem annyi, hogy az illető kaphat-e letöltendő bűntetést vagy egy ilyen eset csak felfüggesztettel járhat?Köszönöm ha valaki válaszol! Orsolya