Tanácsülés időpontjaforrás főoldal vissza

gabor100 2017.03.12. 09:42

Én írtam rosszul, valóban született már ítélet.

Köszönöm a segítséget.

Öreg Tölgy 2017.03.12. 09:24

T. gabor100,

nem akarom elviccelni, de csak az biztos, hogy nem ítéletet fognak hozni, hanem végzést, mert nem a vádról határoz a bíróság. Azt már megtette, és az ítélete az elkobzást kivéve minden más tekintetben jogerős. A másodfokú végzésben pedig vagy helybenhagyják az elkobzást, vagy megváltoztatják azt és kiadják valakinek.

Utána az is jogerős lesz. Az elkobzás egyébként intézkedés, tehát felülvizsgálati indítvánnyal támadható, de csak kifejezett törvénysértés esetén.

gabor100 2017.03.12. 08:04

Ismét köszönöm, akkor az érveimet leírom és elküldöm a törvényszéknek.

Kérem még annyit segítsen ha tud, hogy mi várható ezzel kapcsolatban a jövőben:

Körülbelül mennyi idő, amíg a tanácsülés megtörténik, mikor fognak ítéletet mondani? 1 hét múlva vagy fél év, 1 év, amíg odajutnak?

Mi várható utána? A döntésük jogerős, akármit mondanak, vagy fellebbezhetek, miután meghozták az ítéletet? Tehetek még bármit az ügyben (most vagy később) a levél megírásán kívül?

Öreg Tölgy 2017.03.12. 07:47

Ez azt jelenti, hogy abban a körben egészítheti ki, amit a másodfokú bíróság a fellebbezés folytán felülbírál. Tehát ha az elkobzással kapcsolatban van további érve, azt írhatja le, mivel hogy szóban nem lesz rá módja.

Most még nagyon szúk körben van jelentősége ennek, mert fő szabály a teljes körű felülbírálat, mindössze néhány olyan részletkérdés van, amikor, ha csak az ellen fellebbeznek, a többire a jogerő beáll. Ön pont kifogta, mert az elkobzás az egyik ilyen.

Az új büntetőeljárási törvény szerint külön meg kell majd jelölni, hogy valaki mi ellen fellebbez, és csak az lesz felülbírálható. Ezek szerint szép káosz várható.

gabor100 2017.03.11. 21:15

Valóban így nyilatkoztam, csak az elkobzás ellen fellebbeztem.

De akkor mi az értelme annak, hogy a fellebbezést kiegészíthetem? Mit lehet leírni nekik, ha szeretném kiegészíteni?

Öreg Tölgy 2017.03.11. 20:33

Na akkor most már kezdem érteni. Tehát akkor valószínűleg elsőfokon úgy nyilatkozott, hogy az elkobzás ellen fellebbez?

Akkor ezért nem írták a nyilvános ülés kérésének lehetőségét, és most már nem is kérheti az ítélet egészének a felülbírálatát. Ez a Be. 379. §-a szerinti részjogerő, és akkor a Be. 360. § (1) bekezdés h) pontja valóban azt írja elő, hogy azt tanácsülésen kell elbírálni, és nem is kérhet nyilvános ülést.

gabor100 2017.03.11. 19:03

Azt írták nekem, hogy a fellebbezést kiegészíthetem, szóval gondolom írhatom azt is, hogy az ítélet egésze nem megfelelő számomra. (Bár a tárgyalás végén nem ezt mondtam.)

A célom az lenne, hogy visszakapjam a lefoglalt eszközöket valamilyen úton. Ha feltudnék szólalni a tanácsülés során, akkor már el tudnám mondani a javaslataimat.

Az a gond, hogy egy adathordozóról van szó, amin van egy pár KB-os adat, amiért lefoglalták, és kb. 500GB egyéb adat, amit nem tudok máshonnan beszerezni, pl. régi családi fényképek, videók, amik csak azon az eszközön vannak rajta.

gabor100 2017.03.11. 18:52

Köszönöm az eddigi segítséget, küldeni fogok egy beadványt.

A kérdésem még annyi lenne, hogy a fellebbezésemet alátámasszam-e még levélben, hogy miért kérem, vagy a nyilvános ülésen felszólalhatok majd?

A fellebbezést ebben az ügyben a vádlott kezdeményezte, ami kizárólag a lefoglalás megszüntetésére irányult. A lefoglalt eszközök elkobzását szerintem az elsőfokú bíróság helytelenül ítélte meg.

Bár azt írja Ön, hogy "Ekkor nincs mód a nyilvános ülés elérésére, de nem is kell, hiszen ezek vagy nem érdemi, vagy a vádlottra kedvező határozatok."De részemről a lefoglalt eszközök elkobzása nem minősül kedvezőnek.

Öreg Tölgy 2017.03.11. 18:08

Hmm..

Azt nem is kérdeztem, de nyilván ügydöntő határozatról van szó. Akkor a Be. 360. § (1) bekezdése alapján ezekben az esetekben lehet tanácsülésen elbírálni a fellebbezést:

a a fellebbezés elutasításáról, az ügy áttételéről, az ügyek egyesítéséről vagy elkülönítéséről, az eljárás felfüggesztéséről,

Ekkor nincs mód a nyilvános ülés elérésére, de nem is kell, hiszen ezek vagy nem érdemi, vagy a vádlottra kedvező határozatok.

A 360. § (4) bekezdése alapján akkor is elbírálható a fellebbezés tanácsülésem, ha az első fokú ítélet ellen kizárólag a vádlott javára jelentettek be fellebbezést, és a tényállás megalapozott. Ekkor a tanács elnöke tájékoztatja a vádlottat, a védőt, az ügyészt és azt, aki fellebbezett az ügyben eljáró tanács összetételéről és arról, hogy nyolc napon belül kérheti nyilvános ülés, vagy ha annak feltételei fennállnak, tárgyalás kitűzését. Ha nyilvános ülés vagy tárgyalás kitűzését senki sem kérte, akkor intézheti el a másodfokú bíróság az ügyet tanácsülésen.

Javaslom, hogy küldjön egy kétsoros beadványt, hogy az ügyben nyilvános ülés kitűzését kéri, és ha az utóbbi esetről van szó, akkor az kötelező.

gabor100 2017.03.11. 14:45

Elnézést, ha nem voltam egyértelmű.Paragrafuspontot nem jelöl meg az értesítés.

Öreg Tölgy 2017.03.11. 14:07

És a 360. § (1) bekezdés valamelyik pontját nem jelölik meg?

gabor100 2017.03.11. 13:01

Igen, a Be. 360. § 1. és 3. bekezdésére hivatkozva tájékoztatták az ügyben résztvevő személyeket, valamint ugyanerre hivatkozva tanácsülésen bírálják el az ügyet, a levél szerint.

Öreg Tölgy 2017.03.11. 12:46

És azt hol látja, hogy azt írják, hogy az ügyet tanácsülésen bírálják el? Van benne valamilyen jogszabályi hivatkozás, ol. a Be. 360. § valamelyik pontjára hivatkoznak-e?

gabor100 2017.03.11. 10:17

Tisztelt Öreg Tölgy!

Ilyet sajnos nem látok a levélben.

"Tájékoztatásul közlöm, hogy fellebbezését a kézbesítéstől számított 8 napon belül kiegészítheti, vagy a más által bejelentett fellebbezésre, indítványra, nyilatkozatra észrevételt tehet, melyet a Fővárosi Törvényszéknek kell benyújtani."

Ez szerepel az értesítésben.

Öreg Tölgy 2017.03.11. 10:03

T. gabor100,

biztos vagyok benne, hogy az is benne van az értesítésben, hogy a kézbesítéstől számított 8 napon belül nyilvános ülés kitűzését kérheti. Ez esetben a nyilvános ülés tartása kötelező. Ha nem teszi ezt, akkor tanácsülésen bármikor meghozhatják a döntést, és nem is közlik, hogy mikor, úgysem lehet ott.

Öreg Tölgy 2017.03.11. 10:03

T. gabor100,

biztos vagyok benne, hogy az is benne van az értesítésben, hogy a kézbesítéstől számított 8 napon belül nyilvános ülés kitűzését kérheti. Ez esetben a nyilvános ülés tartása kötelező. Ha nem teszi ezt, akkor tanácsülésen bármikor meghozhatják a döntést, és nem is közlik, hogy mikor, úgysem lehet ott.

gabor100 2017.03.11. 09:31

Tisztelt fórumozók!

Kaptam egy értesítést, miszerint "az ügyet a másodfokú bíróság előreláthatóan tanácsülésen bírálja el."

Ennek mikor lesz az időpontja?A levélben nem szerepel dátum.És tervezek a héten egy kiegészítést benyújtani az ügyben,gondolom e miatt is elhúzódhat a tanácsülés.Hogy zajlik ennek a menete?A kiegészítés benyújtását követően én kapok levelet arról, hogy eljutott a célhoz a kiegészítésem?

A másik kérdésem az, hogy megoldható-e a nyilvános tanácsülés.Én kérhetem ezt a levelemben? A főügyészségi átiratot is megkaptam, amiben az ügyész nem kérte ezt.

Köszönöm a válaszokat.