eljárás megszüntetése ügyészi indítványraforrás főoldal vissza

Nick Name 2005.04.29. 13:05

Mint ahogy azt az előző hozzászólásban is írtam, a vonatkozó Legf. Ügyészi utasítás alapján az ügyész akkor ejt vádat, ha úgy látja, hogy a vád tárgyává tett cselekmény nem bűncselekmény, és akkor tesz indítványt a felmentésre, ha úgy látja, a bűnösség nem bizonyítható. Tehát az eltérő jogcím szerint differenciál.

julius 2005.04.28. 21:11

Általában a vádelejtéssel óvatosan bánnak az ügyészek, mivel res iudicatat, azaz ítélt dolgot eredményez. Ennek alapján beáll a jogerő, amely csak rendkívüli perorvoslattal támadható meg.Inkább a vádlott felmentését indítványozzák.

Nick Name 2005.04.15. 05:27

Előfordulhat, hogy ha az ügyész a bizonyítás eredményeképp úgy látja, hogy a vád tárgyává tett cselekmény nem bűncselekmény, akkor ejti a vádat. Ha pedig úgy látja, hogy nem bizonyítható a bűncselekmény, akkor indítványt tesz a felmentésre.

De tárgyalási szakban már nem nyomozhat, kivéve, ha a bíróság felhívja különféle bizonyítási eszközök beszerzésére.

zion 2005.04.14. 23:21

Mennyi esély lehet egy eljárás megszüntetésére (tapasztalatok szerint), amennyiben ez már bíroi szakaszba jutott? Végezhet-e (szokott) az ügyész utólagos nyomozást, amennyiben a vádlott ártatlanságának a bebizonyosodása valószínű?