t szabadlàbon vèdekezni?forrás főoldal vissza

Öreg Tölgy 2016.09.14. 21:26

Ezt simán elhiszem. Én is láttam olyan esetet, amikor a delikvens ugyanazt az ingatlant négy embernek adta hitel fedezetéül. Két károsult meg összefutott a földhivatalban, amikor - persze már miután a pasas nem törlesztett semmit - utána néztek a fedezetnek. Ők feljelentést tettek, a rendőrség látta, hogy négyen vannak széljegyen, megkérdezte a másik kettőt, hogy kívánnak-e feljelentést tenni, ők azt mondták, hogy nem, mert még bíznak abban, hátha fizet az illető, nem is foglalkoztak velük többet.

Aztán szerencsére az ügyészség felvilágosította őket, hogy a csalás úgy általában nem magánindítványra büntetendő. Szóval, nem szabad annyiban hagyni!

Szép estét Neked is!

Biri007 2016.09.14. 20:54

Èn azt is jelentettem,hogy tudok más. Bcs-röl amit elkövetett, de a hatóság azt mondta, nem érkezett feljelentés, igy tárgytalan...

Biri007 2016.09.14. 20:53

Csak kicsit érdekes,mhogy nem talalnak semmit az eszközön,més mégis meg van a joga, hogy szabad maradjon... Nem rosszindulatból ( jó, de) de remélem ezért elözetesbe teszik...

Biri007 2016.09.14. 20:50

Köszönöm kimerítö válaszod! Szép estét kivánok!

Öreg Tölgy 2016.09.14. 20:01

Kedves Bir007,

ahogy írtam, ott van a tévedés, hogy bizonyosan nem ez a feltétele a szabadlábon védekezésének, merthogy nem is létezik ilyen. Vagy van - a döntésre jogosultak megítélése szerint - előzetes letartóztatási ok, vagy nincs. Olyan nincs, hogy van előzetes letartóztatási ok, de bizonyos feltétellel szabadlábon maradhat az illető (pontosabban egy van, az óvadék, de annak nem magatartásbéli feltételei vannak, hanem a zsé letétele), és olyan sincs, hogy nincs előzetes letartóztatási ok, de ha megszeg bizonyos feltételeket, akkor bezárják.

A véleményed pedig tiszteletben tartom, de egyrészt nem velem kell vitatkozni, hanem a törvénnyel, másrészt az, hogy te elfogadod-e (vagy én vagy bárki más) az nem oszt és nem szoroz; ez a tény. Nem azt mondtam, hogy így helyes, hanem azt, hogy így van.

A vezető véleményformálók többsége egyébként pont az ellenkező oldalról támadják az előzetes letartóztatás magyarországi szabályozását és gyakorlatát. Én nem tartozom azok közé (sem).

Biri007 2016.09.14. 18:20

De Öreg Tölgy,mha az a feltétele annak,hogy szabadlábon védekezhet, ha mindent átad,együttmüködik, és hazudik nem azt adta át amit kellett, akkor itt megszegte a feltételt. Ne haragudj, nehezen fogadom ezt el, és nem is értem. A válaszod pedig nagyon köszönö,.

Öreg Tölgy 2016.09.14. 13:15

Adott esetben nyilván vagy az indítványtételre jogosult ügyész, vagy az arról döntő nyomozási bíró úgy találta, hogy az érintettel szemben nem áll fenn egyetlen előzetes letartóztatási ok sem. Olyan tény, körülmény nincs, aminek a fennállása esetén a törvény kötelezően előírná az előzetes letartóztatás elrendelését.

Az "együttműködés" pedig nem egy törvényben meghatározott fogalom, ezért feltételei sincsenek. Annyi jelentősége van, hogy az együttműködés általában kizárja az egyik előzetes letartóztatási okot (a bizonyítás eredményességének veszélyeztetését), de ez nem jelenti azt, hogy az együttműködés hiánya viszont önmagában megalapozná azt. Azt pedig már egy másik topicban megbeszéltük, hogy a terhelt semmilyen körülmények között nem köteles bizonyítékokat szolgáltatni önmaga ellen.

Biri007 2016.09.14. 08:56

.

Biri007 2016.09.10. 06:39

A nagy együttmüködés pedig annyiból állt,hogy beismeröt tett, elmegy az idézésekre, meg átadta amit kértek a rendörök, ami nem is biztos, hogy azokat a dolgokat használta a bcs.-hez. Ha esetleg az kiderül, az utóbbi, akkor ugye kötelesek bezáni? Hisz megszegte az együttmüködés feltételét.

Biri007 2016.09.10. 06:35

Mikor kihallgattàk,mazt mondta a nyomozó, ha együttmüködik, szabadlábon védekezhet. Van esély,hogy valahogy mégis elözetesbe lehessen tenni? Nagyon igazságtalannak érzem ezt. A tárgyalàsig szabadon fog kószálni? Nincs erre a valami jogszabály,hogy mégis bekerüljön addig?

Biri007 2016.09.09. 18:16

Üdvözletem!Kèrdèsm a következő: valakinek van felfüggeszett börtön büntetèse, ez idő alatt újabbat követ el. Ugyanolyat amièrt màr elítèlték. Mièrt vèdekezhet mègis szabadlàbon?Köszönöm!