testisértésforrás főoldal vissza

Zoltán György 2005.06.03. 18:20

Azzal gyanúsítottak, hogy hamis diákigazolványt használok. Persze ilyen nem létezett, ezért azt mondták, hogy vásárolni akartam hamis diákigazolványt a kedvezményes utazások miatt...

Megmutattam, hogy nyugdíjas vagyok évek óta; 10%-ot fizetek a vonaton, távolsági buszokon.

Gondolja veszek egy hamis igazolványt, hogy ötször annyit (50%) fizethessek? -kérdeztem.

Na, ezen elgondolkoztak, és elnézést kértek...

Szerintük is elég életszerűtlen volt a helyzet. :-) :-) :-)

Zoltán György 2005.06.03. 18:13

Szia!

Gondolom nem ugyanazt mondtátok, ezért leültetnek egymással szemben és megkérdezik újra.

Egyszer részese voltam, persze mindketten ugyanazt mondtuk, mint korábban, így a szembesítés "eredménytelen volt".

Ilyen esetben, ha az nem kedvez a nyomozás érdekeinek, akkor nem vesznek fel jegyzőkönyvet...Ez esetben azonnal kérni kell az illető, kizárását!

joghallgató 2005.06.03. 15:40

Na mégse zárták le az ügyet.Be kell mennünk szembesítésre.Szerintetek ez miből áll?Meg ilyen esetekbe általános szokott lenni a szembesítés?Nem értem hogy milyen ellentéteket kellene feloldani...

Advokat 2005.05.30. 00:12

A jó válasz? :)

Nos: lehet, hogy a nyomozásnak vége, csak a nyomozó hatóság "nagyvonalúan" elfelejtett a sértett részére iratismertetést tartani, de lehet, hogy nég most is folyamatban van, és majd szólnak ha végeztek. Ebben az esetben meg kell kérdezni az eljáró hatóságot, és a válasz ükrében lehet megmondani mi a további teendő.

A gyakorlatban becslésem szerint az esetek kb. 70 %-ban a sértettek nem értesítik iratismertetésről, az alapvető sértetti jogokat nem biztosítják, csak abban azesetben, ha valaki "rázza a lábát". No persze ez előfordul a terhelti oldallal is... Nem túl rózsás a helyzet.

Szerintem:)

dr Zákányi Csaba 2005.05.29. 22:24

Köszi Advokat, és bocs...és ami a dolog érdemét illeti, mi a jó válasz?

Advokat 2005.05.29. 19:28

Kedves Csaba!

Ez nagyon mellé ment! A sértett fogalmát a Be. pontosan meghatározza...

dr Zákányi Csaba 2005.05.29. 19:00

Nem bírom ki, hogy ne reagáljak, akkor is ha legyaláztok, mert olyasmibe szólok bele, amihez nem értek.Nos.Ha csoportosan elkövetett garázdaság miatt indult az eljárás, akkor talán azért nem kaptok értesítést az"ügyetek" állásáról, mert nincs is ügyetek. Ti ui. nem vagytok sértettek, csak tanúk, hiszen a garázdaságnak - és ez már tényleg csak képzelődés részemről - nem személy a sértettje, hanem mondjuk a köznyugalom. Ha mint tanúk már nem vagytok fontosak a hatóságnak, akoor miért tartana veletek kapcsolatot, nem?

joghallgató 2005.05.29. 14:43

meg most már csak nem leszek gyanúsított ,ha ennyi ideje nem lettem az.nemde?

joghallgató 2005.05.29. 14:42

Nick Name!Lenne még 1 kérdésem.Szerinted mi történik most az ügyünkkel?Jövőhéten lesz már 4 hónapja ,hogy elkezdődött a nyomozás...És semmi értesítést nem kaptunk ,hogy mi van most...Nem hinném ,hogy több mint 2 hónapja orvos szakértőnél lennének a leleteim...Válaszod előre is köszi!

Nick Name 2005.04.12. 05:56

A másik, amit még meg fogsz tanulni, hogy a büntetés kiszabásánál, kismillió adatot kell figyelembe venni, úgyhogy ilyen kérdés konkrét megválaszolására a teljes irathalmaz megismerése nélkül becsülettel nem lehet válaszolni. Annyi mondható el, hogy ez egy garázdaság bűntettének része lenne, ami ugye három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, de ha egy büntetlen előéletű személynek ennyi része van benne, maximum próbára bocsátásra vagy némi pénzbüntetésre számíthatna (ha nincs valami olyan plusz adat, amit nem ismerek).

joghallgató 2005.04.11. 17:26

még 1 kérdés:Tételezzük fel ha valaki sörösüveggel ,ahogy rólam állították , meg akar ütni valakit ,mondjuk olyan szituációban ,hogy a jogos védelem nem tételezhető fel ,akkor a bírói gyakorlat alapján ,milyen büntetést szoktak kiróni?

Nick Name 2005.04.10. 18:50

Így nem. :))

joghallgató 2005.04.10. 18:46

kössz a válaszokat!még csak 2. éves vagyok ,így remélem nem volt ciki a kérdésem:)

Nick Name 2005.04.10. 18:24

Az 1. és 6. kérdésed megválaszolhatatlan, ahhoz rengeteg adatot kellene ismerni (az 1.-hez a helyi viszonyokat és a konkrét szakértő leterheltségét, a 6.-hoz a pontos elkövetési magatartást és az elkövetők előéletét).

A 2.-re valószínüleg igen a válasz. A 3.-ra az a válaszom, hogy nem valószínű, ha eddig nem lettél gyanúsított, akkor valószínüleg nem merült fel más adat erre nézve. A 4.-re biztos igen a válasz, remélem, még nem vagy harmadéves, mert akkor egy kicsit ciki a kérdés. :)

Szembesítésre pedig a vallomásokban fellelhető ellentétek feloldása végett van szükség. Ha esetleg nem arra törtök, hogy mentsék fel őket és verjenek meg legközelebb is...

joghallgató 2005.04.10. 16:00

és azt még elfejeltettem leírni ,hogy végülis mindannyiunk azt mondta már most legutóbb a rendőrségen hogy nem ismerjük meg az elkövetőket...és ezzel nem is hazudtunk tényleg semmit...

joghallgató 2005.04.10. 15:56

Sziasztok!

Pont két hónapja barátaimmal egy szórakozóhelyen belefutottunk egy alapos verésbe.Nekem először súlyos testi sértést állapítottak meg ,de aztán kiderült hogy nem tört el végülis semmim ,barátomnak is szintén könnyű testi sértése lett.Most a leleteimet elküldték egy orvos szakértőhöz ,aki megvizsgálja azokat.5 támadót kaptak el végülis a rendőrök ,3 fotót mutattak számítógépen ,2őt pedig lapon.Már a szórakozóhely vécéjébe kötözködtek velünk ,mi ekkor jobbnak láttuk elhagyni a helyet.Dehát utánunk jöttek és elkaptak...Lenne pár kérdésem...1.Az orvosszakértő meddig vizsgálja még a leleteket körülbelül?2.Az hogy 3at számítógépen mutattak azt jelenti ,hogy volt már valami vaj a fejükön?3.Az egyik támadó azt állította ,hogy nekem sörös üveg volt a kezembe és azzal rátámadtam ,de ő kivédte és utána 1 ütést mért rám...de hát ez hazugság ,mert soha nem szoktam sörözni...Lehet ebből nekem valami gondom esetleg?4.Ha az orvosszakértő is kimondja hogy könnyű testi sértett vagyok és magánindítvánnyal egyikünk se kíván élni ,akkor az ügyet miért nem zárják le?csoportos garázdaságot emlegetnek...5.Mondták még a rendőrségen hogy szembesítésre be kell jönnünk.Erre mi szükség van?6.Mit kaphatnak ezért a tettükért?