Poligráf mint bizonyítékforrás főoldal vissza

Sherlock 2016.01.06. 09:01

Akkor ez tiszta olyan lesz, mint az amerikai filmekben.

Stage 2016.01.06. 04:05

Megértettem, köszi a válaszokat! Akkor azt fogom csinálni, hogy a mostani ügyében, a tárgyaláson ráveszem hogy vallja be a korábbi bűncselekményeket és akkor a jegyzőkönyvvel vissza megyek a rendőrségre és megkérem őket hogy helyezzék folyamatba az ügyet. (bizonyíték hiányában az ügyeket felfüggesztették)

groszfater@gmail.com 2016.01.05. 08:56

„Az akadálya többek között az is, hogy a poligráfia pszeudo-tudomány, nem megfelelően megbízható eredményeket produkál, könnyen kijátszható.”

És önkéntes...

folyami géb 2016.01.05. 07:01

4/2007. BK vélemény: A bizonyítás eszközeinek felsorolásában [Be. 76. § (1) bek.] szaktanácsadó közreműködése és poligráf alkalmazása nem szerepel. A nyomozás során szaktanácsadót lehet igénybe venni, ha pedig a terhelt vallomását poligráf alkalmazásával vizsgálják, szaktanácsadó igénybevétele kötelező. Ebből a szabályozásból következik, hogy a bírósági eljárásban poligráf nem alkalmazható. A szaktanácsadó közreműködéséről készült jegyzőkönyvet azonban a tárgyalás anyagává lehet tenni.A poligráf alkalmazásában közreműködő szaktanácsadó felvilágosítása a tárgyaláson szükség esetén felolvasható (Be. 301. §).

Megjegyzésem: ettől függetlenül a nyomozás során ehetne alkalmazni, de határozott meggyőződésem szerint egy tagadó gyanúsítotti vallomás és egy esetlegsen az ellen szóló poligráf-eredmény alapján vádat emelni nem lehet. A poligráf igazából csak a nyomozónak lehet hasznos, hogy merre keressen tovább (ahol lehet).

Stage 2016.01.04. 22:47

Üdv. Érteni szeretnék valamit. Segítsetek légyszíves.

A helyi ügyész "zárt láncú logikája" szerint, nem alkalmas a poligráf bizonyítéknak, és nem bír bűnösséget bizonyító erővel a vizsgálat eredménye, mert a gyanúsítottnak nincs igaz mondási kötelezettsége.

Jól van, nem kell igazat mondania. De Pont az lenne a vizsgálatnak a lényege, hogy hazudjon, nem?

Az én álláspontom az, hogy a nyomozás során, az elkövetőre akasztott poligráf és annak eredménye alapján vádat lehetne emelni az elkövetővel szemben, és nem értem hogy ennek mi az akadálya. Számomra úgy tűnik, hogy az ügyész mindent elkövet annak érdekében, hogy ez az ügy ne jusson el bírósági szakba ahol a bizonyítékot szabadon értékelhetné a bíró.

Meg sem próbálják alkalmazni. Fel vagyok háborodva.