Zaklatásforrás főoldal vissza

Attilmackó 2015.12.03. 22:44

Ha valakit az adataival, fényképeivel, de hamis személyes adatokkal plusszként regisztrálnak a facebook-ra, és ott mindenféle mocskos dolgokkal állítják be a profilját, akkor hova lehet fordulni ilyen esetben, hogy meg lehessen szüntetni ezt a jogsértést? Próbáltuk már jelentéssel, letiltással, de újra, és újra megjelent a hamis és mocskolódó profil. December 1-vel kezdte, jelentés után december 3-val ismét megtörtént.

folyami géb 2015.11.27. 19:27

Pl. a zaklatás ilyen. De ezt mintha egyszer már végigbeszéltük volna.

georgh 2015.11.27. 18:54

Tisztelt Fórumozók!Rendőri intézkedést követően velem együtt lakó volt házastársam ellen zaklatás és testi sértés miatt feljelentést tettem. A rendőrség a feljelentést és az iratokat magánvádas eljárás lefolytatása céljából megküldte a bíróságra. A bíróság az iratok áttanulmányozása során megállapította, hogy jelen ügy tárgyát képező feljelentés alapján olyan büncselekmény látszik megállapíthatónak, amelynek elkövetése esetén a vádat az ügyészség képviseli.Kérdésem, milyen ügyészségi tevékenység várható ezek után?

Könyv 2015.11.21. 09:43

Lajcsó, még neki (az igazgatónak és az osztályfőnöknek)állt feljebb.

lajcsó 2015.11.20. 11:15

"az iskolából kifelé menet, vagy az iskola folyosóján mi történik, ezért nem felel az iskola."Ezt csak ő mondja. De bizony felel az iskola a területén történtekért! Mégpedig az iskola kárfelelőssége objektív!

Könyv 2015.11.20. 10:26

Saját tapasztalat (szülőként), hogy az iskolaigazgató "mosta kezeit" és úgy reagált, hogy nincs joga beleszólni sem abba, hogy az iskolából kifelé menet, vagy az iskola folyosóján mi történik, ezért nem felel az iskola.

Legtöbbet a rendőrség bűnmegelőzési osztálya segített.

Egy problémája volt a zaklatónak: hogy a gyermekem jól tanul.

Könyv 2015.11.19. 14:23

Az iskola nem tud/nem akar beleszólni. Nincs is hatásköre (állítólag). Saját tapasztalat beszél belőlem.

A témáról érdeklődőknek ajánlom a Szeretettel, Beatríz című könyvet, amely az ajánló szövegtől eltérően nem csupán fiataloknak, hanem inkább felnőtteknek és még inkább pedagógusoknak szól.

Nagyon nehéz ilyesmi ellen tenni és nagyon meg tudja keseríteni egy fiatal életét. (Tapasztalat). Elég az okként, ha okosabb, vagy szorgalmasabb, vagy szebb, vagy jobb anyagi körülmények között élő a célpont.

Immaculata 2015.11.19. 10:31

Áldásom rá.

limma 2015.11.19. 10:14

Jesszum pepi!!!

Akkor javasoljuk a lánynak, szerezzen be egy bokszkesztyűt és húzzon be egyet az alkalmatlankodónak. Ő is lehet gátlástalan és így egészséges felnőtt. :-)

Immaculata 2015.11.19. 10:10

Ok, a gólyatáborban egy visszaeső felnőtt követett el bűncselekményt.

Ez az eset két osztálytársról szól.

Ha egy kamasz nem gátlástalan, akkor abból nem is lesz egészséges felnőtt.

limma 2015.11.19. 09:20

Imma!

Nem mondod komolyan!

Vonatkoztassunk már el a nő-férfi dologtól.

Egy embernek beszólogat egy másik ember.Sértően, bántóan, megszégyenítően.Ha a bántalmazott (mert valójában ez felfogható annak is), csöndben tűri, akkor lovat ad alá. Ha visszaszól, olajat önt a tűzre. Mivel a beszólogató feltehetően nem normális (van valami frusztrációja, amit a lányon vezet le), az észérvek leperegnek róla.Nem mondtam én se, hogy rögtön rohanjon a rendőrségre feljelenteni, de semmit se tenni ellene a legnagyobb butaság. A bántó azt szokja meg, hogy tehet, amit akar, úgyse gátolja senki.

Imma, drága: a gólyatábori erőszakot szenvedett lánynak is ezt mondanád?„Van egy közmondás: Hagyd magad és előbb szabadulsz.:)”

Ez borzasztó veszélyes, és az ilyen gátlástalan szóbeli zaklató tinókból lesz az erőszakos ökör.

Immaculata 2015.11.19. 08:46

Limma!

Vagy egy közmondás: Hagyd magad és előbb szabadulsz.:)

A nőnek meg kell tanulnia nőként viselkedni. Ha odafigyelnek rá, az azt jelenti, hogy nem közömbös mások számára. Egy hasonló, vagy ugyanolyan korú szintén próbálkozik, a szárnyait bontogatja, esetlen, nem tudja kifejezni magát.

Egy igazi nő sokkal nagyobbat tud ütni a szavával, csak meg kell tanulnia. Gyakoroljon ő is.

Véleményem 2015.11.19. 07:50

Az iskola falain belül zajlik az egész, az iskola időtartama alatt. Ott kellene megoldani ezt. Jogi részről erőltetett alapeset lenne...A megoldást máshol kell keresni. Írtam pár lehetőséget, már rég meg kellett volna lépni, hogy az a törékeny lány ne sérüljön tovább lelkileg.A lány betöltötte a 18-at ha úgy nézzük önálló döntés joggal rendelkezik. Talán még iskola rendőr is van akitől személyesen vagy szülővel együtt tanácsot tud kérni.

limma

Sok mindent meg lehet oldani egyszerű talpraesettséggel, kommunikációval. Nem kell jogeseteket felfesteni és bonyolítani. A viselkedést nem tűrni hanem megfelelő módon kell kezelni.

Lőrik Ügyvédi Iroda 2015.11.18. 23:24

Kedves Dobson,

Hogy mi a tökéletes válasz egy hasonló magatartásra az nem jogi kérdés, azonban a fiatalember feltehetően a zaklatás alapesetét valósította (valósítja) meg.A zaklatásról bővebben:http://lorik.hu/zaklatas/

Üdvözlettel,

Dobson 2015.11.18. 20:45

Kedves Limma!Valahogy én is így gondolom. Belegondolva ha velem is előfordulna ilyesmi (vagy bármi más) azt valahogy nem bírnám elviselni hogy ne tegyek ellene semmit. A sértett lány is így van vele, mint írtam megkérte a fiút hogy szálljon le róla, de az csak még erőszakosabban támadott. Mindenesetre kíváncsi vagyok mi lesz belőle (környékemen történik jelen időben) és minden fejleményt meg fogok ide írni.Szegény lányt nagyon sajnálom, de sajnos nincs jogom beleszólni, még csak a tanároknak se szólhatok hogy figyeljenek már oda...

limma 2015.11.18. 16:25

Kedves Véleményem!

Kíváncsi lennék, te hogyan tudnál szó nélkül ilyesmit elviselni.És miért is kellene?Miért kell tűrni az ilyen deviáns viselkedést?

Szerintem egy jó barátot meg kellene kérni, hogy legyen a lány közelében és vegye fel telefonjára a beszólogatást. Aztán első körben az osztályfőnök és igazgató elé kell tárni.

Véleményem 2015.11.18. 16:11

Könyv

Nem írtam olyat, hogy az áldozat a hibás. Az áldozat a szóban forgó esetben kicsit erős.

Könyv 2015.11.18. 15:55

Kedves "Véleményem"!

Hát igen, azért fordulhat elő az ilyesmi, mert úgyis mindig az áldozat a hibás. Szerinted is, ha ezt direktben nem is mondod ki. Gyenge jellem, érzékeny stb.

Ez a hozzáállás nagyon igazságtalan.

Egyébként szerintem legyen is minden lány "érzékeny"! Az érzékeny emberek sokkal értékesebbek, mind a mindenen könnyedén átlépő cinikusok.

Véleményem 2015.11.18. 15:08

Dobson

18. életévét betöltött lánynak egy ilyet úgy kellene kezelnie, hogy nem vesz róla tudomást. Ésszel és talpraesettséggel az ilyen lerázható iskolai szinten. ( egy gyengébb jellemnél, törékeny lánynál, neveltetés kérdése és egyéb körülmények..., hogy milyen az érettsége hogy tudja ezt a dolgot kezelni. Mivel sír így valószínű a gyengébb jellem, túlérzékenység, alacsony tűrés stb. )A másik az iskola pszichológus...A harmadik az osztályfőnök segítség kérése vagy igazgató, egyéb iskolán belüli rendezés egyszerű kommunikáció, beszélgetés.A negyedik a gyerekek szülei beszéljenek egymással, a problémát még ebben a korban a szülők is tudják koordinálni.A bűncselekményi alakzatot erősnek vélem és a jogi részét vonzatát. El lehet indulni akár ezen a vonalon is, de vannak ennél egyszerűbb megoldások is.

Dobson 2015.11.17. 15:17

Tisztelt Fórumozók!A minap hallottam egy olyan esetről, amin nem tudok eligazodni. Átolvastam jópár "szexuális zaklatásra" épülő híreket, blogokat, fórum topicot, de konkrétan egyik sem hasonlít ehhez a "cselekményhez", és sok helyen leírják hogy ez a fajta zaklatásnak nagyon sok formája létezik, így konkrétan majdnem mindnél más és más intézkedés javasolt. Az alábbi esetre mi lehetne a legmegfelelőbb, ésszerű és természetesen jogoknak megfelelő intézkedés?

Az eset:Egy 18. életévét betöltött lányt az egyik iskolai osztálytársa, napi szinten többször is sérteget. Az eset csaknem kizárólag szóbeli. Olyan "megszólítások" hangzanak el, mint például: Gyere menjünk be együtt a wc-re ott kapsz tőlem rudit; gyere el hozzám a barátod úgysem tudja meg; tudom hogy le akarsz velem feküdni.... és hasonló "lényeget nem leplező" megjegyzések.A lány már megkérte hogy hagyja abba, de a sértő személy természetesen csak még jobban folytatja.Ez az egész már odáig fajult pár nap alatt, hogy a sértett minden nap szaladva megy haza, fél iskolába menni, otthon sír emiatt.

A végkifejletekről nincs információm, így Önöktől szeretnék segítséget kérni, hogy ennek az esetnek mi lehet a "tökéletes intézkedése"?

Válaszukat előre is köszönömDobson

folyami géb 2015.11.12. 20:59

Itt azonban elég! :)

lajcsó 2015.11.12. 15:27

Ok, rábólintottam.Csak, hogy tudd! Jogi kari vizsgán ez így kevés lenne az elégségeshez! :D

Krigi 2015.11.12. 12:48

Lajcsó ezt rábólintásnak vehetem?! Ez az, hogy laikus összegzés(em)... viszont a szaktekintély meg szűkszavú... :-D

lajcsó 2015.11.12. 12:30

"Helyes az összegzésem?"Laikustól elfogadható. :D

Krigi 2015.11.12. 07:57

Ha jól értelmezem, akkor: ha magánindítványt kérnek a nyomozás alatt folytatólagos zaklatás miatt, attól függetlenül marad közvádas. A magánindítvány nem = magánvád. Na ezt nem értettem eddig. Helyes az összegzésem?


folyami géb 2015.11.11. 21:10

A zaklatás mindenképpen közvádas (legfeljebb PÓTmagánvádas lehetne, de az itt még biztos nem játszik).

Ha volt mellette egy könnyű testi sértés, azt különíthették el és folytathatták magánvádasként.

Krigi 2015.11.11. 20:20

Mitől függ, hogy a zaklatás közvádas vagy magánvádas eljárásként folyik?

georgh 2015.11.11. 20:06

Tisztelt Folyami Géb! Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Üdv. georgh

folyami géb 2015.11.11. 19:23

"Kérdésem, mi módon ismerhetem meg az eset kapcsán készült rendőri jelentés tartalmát?"

Besétálsz a bíróságra és megnézed az ügy iratait.

"Van-e módja a rendőrségnek, ill. a bíróságnak az általam zaklatás miatt tett feljelentést könnyű testi sértésre változtatni?"

Van. Ráadásul, ha az eset egyszerre történt - azaz valaki bántalmazott és közben megfenyegetett - még helyesen is jártak el. Ha meg nem egyszerre történt a két dolog, akkor lehet, hogy csak-e részében tették át az ügyet, és a zaklatás miatt megy tovább a közvádas eljárás.

"Amennyiben a személyes meghallgatáson nem jelenek meg, akkor is beszedik-e az illetéket adók módjára?"

Továbbá úgy megszüntetik az eljárást, mint a sicc. Viszont ha előtte elejted a vádat, akkor nem kell fizetned.

georgh 2015.11.11. 13:19

Tisztelt Fórumozók! Zaklatás miatt még szeptemberben tettem feljelentést a rendőrségen. Az eset könnyű testi sértéssel is párosult, melyről orvosi látlelet is készült. Az eset után rendőri intézkedés történt. Nemrég kaptam meg a bíróság idézését, melyben könnyű testi sértés miatt kitűzték a személyes meghallgatás idejét, valamint egy végzést, mely szerint rójak le 10.000,-Ft illetéket. Kérdésem, mi módon ismerhetem meg az eset kapcsán készült rendőri jelentés tartalmát? Van-e módja a rendőrségnek, ill. a bíróságnak az általam zaklatás miatt tett feljelentést könnyű testi sértésre változtatni? Amennyiben a személyes meghallgatáson nem jelenek meg, akkor is beszedik-e az illetéket adók módjára? Válaszukat előre is köszönöm! georgh

Kelvin (törölt felhasználó) 2015.10.19. 15:09

elég

Bublik 2015.10.19. 14:51

Ha valaki telefonon, sms ben zaklat és fel akarom szólitani, hogy ne irjon, hivjon többet, azt elég sms-ben megtenni, hogy vagy ajánlott levelet kell küldeni az illetőnek?

Előre is köszönöm