Magánlaksértésforrás főoldal vissza

facsiga77 2017.12.27. 18:14

Nincs befogadva oda senki, csak rendszeres vendégek vannak.

A vendégek az egyik felet zavarják a másikat nem.

Ezt jogilag nem igen lehet megoldani, az öcsit a tesónak kéne valahogy kezelni.

Bevallom férfiasan el nem tudom képzelni hogyan lehet ezt megoldani.Ráadásul mivel te dolgozol és ő meg nem így ideje is több lesz a háborúságra.

adsum 2017.12.27. 17:20

Tudod én nem vétek a törvény ellen és napi 12 órát dolgozom és én fizetek minden rezsit. Mellesleg segítséget kértem és nem ilyen hozzászólást

alfateam 2017.12.27. 16:45

" Semmi segítséget nem kaptam az önkormányzattól, csak hümmögést"Nem lesz ez így jó, mert hamarosan ti fogtok hümmögni ha felszólítanak a lakás kiürítésére.A lakás használatára te és az öcséd vagytok jogosultak, oda csak azt lehet befogadni amit a rendelet megenged.

adsum 2017.12.27. 16:17

Segítséget szeretnék kérni!Édesanyám 2011 ben meghalt így az én és az öcsém nevére írták a tanácsi bérlakás használatát.Öcsém alkoholista életmódot folytat, néha dolgozik, de inkább nem. Néha beszáll a rezsibe is pár ezer forint erejéig.Most a karácsonyi ünnepek alkalmával megjelent egy züllött nővel aki már 4 napja itt tartózkodik a lakásban éjjel nappal. Felszólítottam öcsémet, hogy távolítsa el a lakásból a nőt, de ennek semmi eredménye.Mit tehetek?Egyáltalán nincs lehetőségem elköltözni. Semmi segítséget nem kaptam az önkormányzattól, csak hümmögést.Kötelező nekem egy alkoholistával együtt élnem és elviselni a haverokat vagy a nőket a lakásban?

Bea1 2017.05.15. 20:36

Igen, pontosan ezért írtam a rosszhiszeműséget, hisz NEM EZZEL A CÉLLAL adta a kulcsot.

Más kérdés, hogy ezt hogyan lehet bizonyítani, hiszen nyílván a másik fél azt állítja, hogy azért kapták, hogy mvisszavágják a fákat.

Vadsuhanc 2017.05.15. 16:41

Bea1

Szeretném idézni KBS-t, a kérdezőhöz intézett mondatát ... " Te adtál neki kulcsot."...

Bea1 2017.05.15. 16:37

Én úgy tudom, ilyen esetben rendőrt kell hívni, és nem a jegyzőhöz menni birtokvédelemért.

Bea1 2017.05.15. 16:35

Szerintem ez falopás, mivel elvitték a fát, és rosszhiszeműen is jártak el.

Vadsuhanc 2017.05.15. 15:24

Bogília

Amit leírtál azt a saját telkéről is megtehette volna. Nem hiszem el, hogy előtte ezeket a gondjait a szomszéd ne közölte volna veled.

A szomszéd szerintem - amit leírtál az alapján - jogellenes cselekményt nem követett el. Magánlaksértést biztos nem, mivel Te adtál felhatalmazást neki, hogy az ingatlanodra beléphessen.

Egyáltalán miért engedted be az ingatlanodra ? Honnan tudod, hogy a lánya fogta a kutyát ? Átlógott az ág, joga volt levágni és ha igen mered-e tagadni?

KBS és ius latratus válaszával egyetértek.

Az, hogy nem magánlaksértés abban meg biztos vagyok.

ius latratus 2017.05.15. 15:12

De mi a baj? Igényt tartasz az elhordott ágakra? Kérd el!Értékes fa volt? A csonkítással téged kár ért? Fizettesd ki vele, ha nem megy, akkor van egy kertészeti igazságügyi szakértő (igazságügyi kertszakértő) az utcámban, összehozlak vele, egy-két százezerért egész jó szakvéleményed lesz. Aztán támadás!Amúgy el vagy tévedve, ez nem magánlaksértés, nem birtokháborítás, ez semmi.

Bogília 2017.05.15. 11:08

Ezek szerint, ha kulcsot adok valakinek hogy etesse meg a kutyát, vagy a lakáson belül a halakat, akkor bármit megtehet az ingatlanon belül!?! Nem is értem, miért nem csaptak rögtön grill partyt, vagy vették "kölcsön" a kerti gépeinket!? ...hiszen kaptak kulcsot....Köszönöm! Máris okosabb lettem!:/

Kovács_Béla_Sándor 2017.05.15. 11:02

Te adtál neki kulcsot.

Bogília 2017.05.15. 10:45

Azt hiszem ez nem idevaló megállapítás volt!Nem az ág visszanövesztését várom el, és az a fa sem akkra kaliber.... pusztán arra vagyok kíváncsi, hogy jogában áll-e egy szomszédnak csak úgy kedves szerint más telkén más más fáját kedves szerint előzetes megbeszélés nélkül vagdosni, egy számunkra idegennek tekinthető harmadik személlyel?

Kovács_Béla_Sándor 2017.05.15. 10:31

Szerinted van olyan hatóság, amely visszanöveszti az ágat?

Bogília 2017.05.15. 08:22

Kedves fórum tagok!

Szeretnék tanácsot kérni, mert a szomszéd nagyon fopátlan lett és nem tudom mit tegyünk, mit enged meg a jog, és a legutóbbi akciójában tehetünk-e lépéseket?A történet röviden az alábbi:

Elutaztunk két napra. Megkértük a szomszédot, hogy ez alatt az idő alatt este menjen át és adjon friss vizet a kutyának, illetve adja oda neki a vacsoráját amit kikészítettünk neki előzőleg.Ehhez egy db kapukulcsot adtunk átneki,kizárólag a fenti céllal.Amikor hazaértünk azt tapasztaltunk, hogy a szomszéd a távollétünkben (a lánya barátjával) a mi udvarunkon lévő fának az ágait motoros fűrésszel levágták (ott maradtak a fűrészpor nyomai, illetve látni lehet a vágás felületen, hogy mivel vágták le), mivel az zavarta őket, hogy átlóg a kerítésen. Nem az átlógó ágakat vágta le, hanem tőből. Harmadik személlyel. előzőleg ezt mi nem beszéltük meg és telefonon sem érkezett megkeresés, hogy mindehhez hozzájárulunk-e?Nem szólt nekünk arról sem, hogy őt ez zavarja, vagy bármilyen célzást tett volna arra vonatkozóan, hogy vágjuk meg az átlógó ágakat. Megtettük volna, hiszen nem kerül semmibe. Gyakorlatilag a kerítés felől függőlegesen teljesen egyenesre nyirbálta a fát. Az viszont engem zavar, hogy ilyen módon járt el, ráadásul egy harmadik személyt is bevont ebbe engedélyünk nélkül. Egyikük tartotta a kutyát (nagytestű), másik vágott, harmadik (a lánya) meg szedte össze a levágott ágakat, melyet elhordtak.Máskor kiszedette (mással) a kerítésünk előtti (utcafronti) részből azokat a virágokat amik szerinte nem illenek oda, vagy neki nem tetszett.Mit tegyünk, mennyire vegyük ezt komolyan?Hová fordulhatunk? (a polgármesterrel pacsi viszonyban vannak, képviselő-testületi tag is, soha nem lenne igazunk a falu előtt :( )Köszönöm a segítséget!

Öreg Tölgy 2016.12.22. 05:45

A dolog komolyságát egyébként jól mutatja, hogy az 1999. évi LXIX. törvény már régen nem hatályos, a jelenleg hatályos szabálysértési törvény 2012. április 15. óta a 2012. évi II. törvény. Ennek pedig a 166. §-a szabályozza a magánlaksértést, ami természetesen a leírt esetben fel sem merülhet. Egy nagy kacajon kívül többet nem érdemes a dologgal foglalkozni.

banánfa 2016.12.21. 20:48

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Igaza van, teljesen röhelyes az ügy, de ettől függetlenül szeretném tudni, hogy mitévő lehetek ebben a helyzetben.

Kovács_Béla_Sándor 2016.12.21. 20:33

:D

banánfa 2016.12.21. 20:01

Tisztelt Fórumtagok!

A lenti esettel kapcsolatban kérek tanácsot.Társasházban lakom, amihez egy mélygarázs is tartozik. Ebben van egy megvásárolt, saját tulajdonú parkolóhelyem (ezen parkol az autóm). Édesapám szerszámokkal megrakodva érkezett kb. 2 óra hosszára hozzám. A könnyebb pakolás miatt leengedtem a garázsba és ott olyan helyen állt meg, ami nem parkoló (hogy más helyének a használatát ne tegyük lehetetlenné), viszont a garázsban a közlekedést sem zavarta. A munka elvégzése után a szélvédőn egy értesítés fogadott, hogy a Szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 139§ alapján magánlaksértést követett el valamint a Ptk. 188.§(1) alapján birtokháborítást. A Társasház Édesapám ellen a jegyzőnél szabálysértési és birtokháborítási eljárást fog kezdeményezni a benyújtott fotó alapján.

Kérdéseim:

Nagyon köszönöm.

Dr.Attika 2015.12.09. 19:48

Tisztelt Sas Gábor Úr!Feljelentést bármikor lehet tenni a rendőrségen. Az ügyeletes tiszt részben azért is van, hogy akár az éjszaka közepén is jegyzőkönyvezze a feljelentést. Semmilyen okmánybélyegre nincs szükség. A magánvádas eljárásnak van ugyan illetéke, de annak megfizetésére majd külön kap felhívást. Azt javaslom, hogy szépen írja le a feljelentést az illetékes rendőri szervnek címezve. Azt adja fel tértivevényes, ajánlott levélben és várja a hatóság válaszát.

joska01 2015.12.09. 19:32

Tisztelt Jogi Fórum!

Néhány nappal ezelőtt egy jogi sérelem ért, pontosan magánlaksértést követtek el a sérelmemre. Az intézkedő rendőrök azt mondták, hogy 30 napom van eldönteni teszek-e feljelentést. Azonban csak akkor tehetem meg azt, ha befizettem az ilyenkor szükséges illetéket. Mivel ez egy vasárnapi napon történt, azt mondták, hogy nem tudok feljelentést tenni csak hétfőn ha befizettem az illetéket. Kérdem én akkor munkaszüneti napokon nem történhet semmi feljelentést sem lehet tenni, talán én tehetek róla, hogy okmány bélyeget csak hét közben lehet vásárolni? Ilyenkor mi a teendő? Valóban csak hét közben hivatali munkaidőben lehet feljelentést tenni ilyen esetben? Kérdésem azért lenne fontos számomra, mert hétfőn sajnos külföldre kellett utaznom. válaszát előre is köszönöm Sas Gábor

groszfater@gmail.com 2015.10.17. 16:07

http://www.complex.hu/…t1300174.htm

Bea1 2015.10.17. 15:59

fa téma:

tulajdonoshoz ajánlott levélben történő írásos felszólítást intézett-e, hogy vágja le az ágakat?

ha nem, akkor önkényesen járt el, és esetleg kárt is okozhatott neki.

ugyanakkor ha a fa veszélyezteti az ön ingatlanát, pl ha magas a nyárfa, egy viharban könnyen megrongálhatja egy leeső ág a tetőszerkezetet, akkor joga van birtokvédelmet kérni.

ott volt már a nyárfa, mikor odaköltözött?

gondolom, az ingatlan telekhatáron áll.

Véleményem 2015.10.17. 15:44

A magánlaksértésre tessék gondolni, ne a fák levágására két külön dolog.Szerintem nincs tisztában a dolgokkal, mivel elindított egy topicot de benne mintha másról írna. A magánlaksértést ne valósítsa meg és nem lesz semmi. Eddig csak figyelmeztették. A fa téma az egyik másik kérdés...

Kiskatinka 2015.10.12. 18:57

Információt szeretnék kérni! Többszöri-sokévi- kérés ellenére sem volt a szomszéd hajlandó levágni a csatornámba szemetelő nyárfát. Legutóbb átmentem a csatornát kipucolni, megnézni. Döbbentem tapasztaltam, hogy az öt éve felrakott csatorna mennyire rossz állapotban van, mert ő igérete ellenére sohasem takarította ki. Több ágat levágtam. Most rendőr jött és figyelmeztett, hgy a következő ilyen esetben szabálysértési eljárás indul ellenem. Mire számíthatok, ha levágom a többi ágat? Mi a büntetési tétel?