Szlovák "C" rendszámforrás főoldal vissza

bermuda háromszög 2018.01.13. 21:12

Melyik bitósítónál van a kötelező és mennyi egy évre?

Véleményem 2018.01.13. 16:46

Cseh Rendszám

Ez egy jogi fórum, nem hirdető oldal. A rendszámos hirdető oldalak máshol vannak, tele balekokkal.

Dr.Attika 2018.01.08. 18:24

"Minden hivatolas papír kitoltese után nincs semilyen allami szerv aki kétségbe vonhatná a Cseh- Rendszám használatát."Kivéve a magyar nyomozó hatóságokat, ügyészségeket és bíróságokat.Nyilván talál balekokat, mint ahogy a magyar P-rendszámokat "értékesítők" is találtak.Végkifejlet: magyar Btk 347.§, Egyedi azonosító jellel visszaélés.

Régi sutka: mivel fizetnek a cseh nők? Cseh csekkel.Erre aktualizálva:Mivel jár a magyar autós? Nyilván cseh rendszámmal.

Cseh Rendszám 2018.01.08. 17:34

Szeretném csak informació képpen ajánlani.

Autókereskedok, cégek es magánszemélyek figyelmébe is ajánljuk megvásárlásra a Cseh -Rendszámokat!! Hasonló mint a ( P -Renszám). Cseh -rendszám bármely autóra rárakható es használható az EU - teruletén probléma mentessen.Minden hivatolas papír kitoltese után nincs semilyen allami szerv aki kétségbe vonhatná a Cseh- Rendszám használatát. Ez a rendszám 1 évig használható attól a naptól kezdve amikor kiváltva lett.A Cseh - Rendszam érvényes Úniós biztosítással rendelkezik.

Bármi kérdes esetén kérem hivjon bizalommal

+421908 409 715

triker 2017.12.28. 08:08

Sziasztok!Tudja valaki, hogy az export rendszám (okkersárga alapon fekete karakterek, fekete keret) mennyiért váltható ki?Valamint mennyi az elintézés ideje. Egy Yarist hoznék -magán személytől- haza. Van valakinek ebben tapasztalata?

Véleményem 2017.12.10. 23:43

Akkor ez továbbra is egy sima szabálysértés, amit már "mernek" alkalmazni egyes helyeken a hatóságok. Valahol idegenkednek ettől és nem alkalmazzák a megfelelő intézkedést...

Gyakorlatilag naponta látok ilyen rendszámot ( ugyan azt ) egy adott útvonalon naponta közlekednek vele, mindig másik autóval.Egy adott város autókereskedése így viszi el A-ból B-be az autót a NKH-hoz, hogy annak magyarországi forgalomba helyezését intézze. Ezt a jól ismert P próbarendszámmal kellene, amivel a kereskedő szintén rendelkezik de olykor ezt a szlovák C-t helyezi fel... A kereskedőnek van szlovák bejegyzett cége, ez által igényelt ilyen rendszámot és a magyar kereskedésében lévő autókra teszi fel.

2016-hoz képest amikor téma volt, azóta nem látok változást, azóta használja az a bizonyos kereskedő ezt a szlovák C rendszámot szinte naponta. Annyi a különbség, hogy egyet elvettek tőle, de kettővel rendelkezett és azóta azt az egyet tovább használja.

pohicop 2017.10.12. 11:20

Azért nem lehet használni, mert nem felel meg a 68-as Bécsi egyezménynek. Jelenleg nincs államközi egyezség ezen rendszám tekintetében Szlovákia és Magyarország között és nem is lesz, hiszen a Szlovák törvénye szerint a C rendszám külföldön nem használható.

A magyarországi használat során a külföldi hatósági engedély és jelzés elvételre kerül, a használója ellen szabálysértési feljenetés készül.

Véleményem 2016.10.19. 11:01

Javaslom a fórum indító első bejegyzéseket. pohicop indította ezt a témát a legtöbb információval talán ő tud szolgálni, hogy azóta mire jutott ez ügyben.Dokumentum mely a magyar hatóságok által készült az nem adható ki minden esetben itt nyilvánosan. Más egyéb jogszabályok és magyarázatok elérhetőek a témában a google és a fórum segítségével.

Nagy általánosságban elmondható, hogy egy külföldi ideiglenes hatósági jelzésről és engedélyről van szó. Ide már a külföldi rendszám magyar vezető téma is bekapcsolódik. Ez nagyon sokat volt boncolva az elmúlt évek alatt, utána lehet olvasni, azóta nem változott a police.hun is van elérhető segédlet ezzel kapcsolatban. Azt már lehet erre is alkalmazni részben.

A rendszámmal kapcsolatban hivatalos tájékoztatást hivatalos szerv adhat. A fórum csak fórum....

vittimr 2016.10.18. 11:32

Arról hogy nem lehet használni van valami konkrét szabályozás(jogszabály,dokumentum,stb..)?

Véleményem 2016.10.17. 14:53

Nem lehet használni.

vittimr 2016.10.16. 22:14

Mi a helyzet most a szlovák C (proba) rendszámmal? Lehet használni magyarországon ? Tud valaki valamit? Köszi

Véleményem 2016.03.01. 12:46

A megküldött irat bővebben tartalmilag megismerhető, készül állásfoglalás belőle, vagy elérhető lesz valahol?

A téma elült itt a fórumon de ennek ellenére ugyan úgy látom az utakon, kereskedésekben ezt a rendszámot. Volt hogy arra hivatkozott valaki, hogy van szlovák cége azon keresztül igényelte és itt Mo.-on úgy használja mint a magyar P rendszámot. ( tőle elvették a szlovák ideiglenest )

Ugyanakkor látom, hogy a P rendszámot és ezt a szlovák ideiglenes rendszámot is meg lehet venni a neten. vicc...

pohicop 2016.02.28. 22:09

A szlovák C tekintetében a Szlovák hatóságok megküldték az iratot. Azt tartalmazza, hogy csak Szlovákia belterületén használható.

Véleményem 2015.12.05. 17:16

Természetesen igen. Ebben a formában gond nélkül haza autózhat.Mivel magyar jogkövető állampolgár és megfelel a magyar jogszabályoknak így gond nem lehet. Amennyiben tájékozódni szeretne még, a nagykövetség honlapján keresztül lehet ilyen téren, hogy adott országban minek kell megfelelni közúton való közlekedés során. A google is segítség lehet ebben. Abban amit leírt kivetni való így elsőre nincs.

eventtech@windowslive.com 2015.12.03. 17:13

Tisztelt fórumozó felhasználók !

Mivel látom ezen a fórumon több a joggal tisztában lévő hatósági személy vesz részt a kérdésemet leginkább hozzájuk intézem...Jelenleg és az elmúlt 4 éve Angliában élek dolgozok... Évente kétszer utazok haza ez idáig repülővel jöttem és mentem... az idén először (a karácsonyi ajándékok mérete és súlya miatt) szeretnék autóval haza utazni...Az autót tavaly vásároltam itt Angliában az autónak tehát én vagyok a tulajdonosa forgalmiba bejegyezve az itteni lakcímemmel. A járműnek érvényes műszaki vizsgája (MOT) , érvényes biztosítása ( melyre megigényeltem a nemzetközi GREEN kártyát , és természetesen érvényes ROAD TAX út adó korong van megjegyzem ennek érvényességét itt a legszigorúbban ellenőrzik...Magyar állampolgár vagyok és mivel érvényes munka vállalási engedéllyel dolgozok egy nemzetközi multinál informatikusként rendelkezek Angol lakcímkártyával.A kérdésem az lenne hogy a saját autómmal haza utazhatok e itthon az ünnepek alatt közlekedhetek e vele a közel két hetes idő intervallumban míg vissza nem térek Angliába ?Válaszukat előre is köszönöm!Péter

Véleményem 2015.11.23. 16:29

takcsab

Összességében a témához annyit szólnék hozzá, hogy Magyarországon a magyar törvények és jogszabályok értelmében használható a külföldi ideiglenes rendszám. Nem a szlovák törvények értelmében jár el a magyar hatóság mint jogalkalmazó szerv. Vannak egyezmények, egyeztetések, állásfoglalások a két ország között és amit kidolgoznak közös intézkedési tervként aszerint kell eljárnia a hatóságoknak és ennek kell igazából megfelelni. A szlovák törvénynek a saját országuk területén van jelentősége.

Ez nem csak a szlovák rendszám esetében, hanem minden más külföldi rendszám esetében így van. Az osztrák, német, olasz stb országok hatóságai is máshogy intézkednek a magyar rendszámokkal legyen az ideiglenes vagy más. A magyar P rendszámmal kapcsolatban is kiadott valamit a magyar hatóság, hogy az mire jó és használható de ennek ellenére vannak más EU-s országok melyek elveszik és nem tekintik a saját országukban érvényesnek mint hatósági jelzés. Ugyan ez van Mo.-on a szlovák ideiglenes vagy osztrák, német ideiglenes rendszámokkal. Talán annyi eltérés van, hogy az osztrák és német ideiglenes rendszámokhoz készült közös intézkedési terv a hatóságoknak, ami egy módszertani útmutató, állásfoglalás egyben, hogy miként kell eljárni.Erre vár most a magyar hatóság a szlovák ideiglenes rendszám esetében is. pohicop már említette, talán el is készül ez az irat és megismerhető lesz minél előbb.

takcsab 2015.11.23. 12:37

Üdv Mindenkinek!

Egyeztettem a szlovák könyvelövel , a pozsonyi rendörséggel és megnéztem az ide vonatkozó szlovàk törvényt:

A szlovák átmeneteti 'C' rendszám az egész Európai uniòban érvényes. Ezt az informaciót megerösitették a pozsonyi rendörkapitányságon illetve a törvény ezt irja elö: külföldön akkor érbényes a c rendszám, ha a regisztrációs igazolást az üzemben tartònál van és a dokumentáciò ki van töltve.

Másik kérdésre a válasz: igen, csak szlovák cég igényelhet ilyen célból.

Forgató 2015.11.18. 11:49

Üdvözlök mindenkit!

Engem is nagyon érdekelnek a külföldi ideiglenes hatósági jelzések, mivel én is csak alátámasztani tudom azt, hogy pofátlanul elszaporodtak... az ellenőrzésük pedig eléggé homályos.

A szlovák C rendszámmal kapcsolatos állásfoglalást ha valaki el tudná küleni nekem privátba az nagyon megköszönném! Van azonban olyan kérdésem, hogy a szlovák fehér alapon piros betüvel kiadott járműkereskedelmi rendszámmal való közlekedés kis hazánkban egengedett -e? illetve milyen feltételekhez kötött ha igen?

Véleményem 2015.11.14. 21:34

A c rendszám:

„A Szlovák "C" rendszámról megjött az állásfoglalás a Szlovák hatóságoktól, mely szerint nem érvényes "külföldön". Még nem kaptam készhez az iratot (szétküldés alatt áll minden szervezeti egységünk irányába). Szóban erről tájékoztattak. Bővebben akkor tudom leírni, ha látom az iratot és a pontos indoklást.”

Erre kíváncsi vagyok. A topic ezért lett indítva. Szerintem a C rendszámos dolog már elért oda, hogy kiforrjon... Elszaporodása talpra esett egyéni megmozdulásra "szólítja fel" a jogban jártasabb vagy bátrabban alkalmazó szervet mint a rendőrséget vagy leszűkítve az "utcákon cirkáló járőrt". Aztán ha más nem akkor ez valamilyen nyomást hozhat azzal kapcsolatban, hogy egy állásfoglalást adjanak ki. A nagy autós szaklapokat nem látom a témában sűrűn mélyre hatóan nyilatkozni.A P rendszám esetén sikerült nekik több esetben pontos leírást készíteni bárki számára érthető.

Német sárga ideiglenes rendszám:

A német sárga szélű ideiglenes rendszám esete, régen lejátszott. Évekre visszanyúló dolog, ez nem újdonság igazából. Ezen nem tudom miért van fennakadás... Fordítások meg egyéni elképzelések ellenére szerintem a rendőrség kezében van egy egyértelmű állásfoglalás vagy módszertani útmutató hogyan kell eljárni. Eszerint járnak el és veszik el ( könnyen lehet hogy tömegével ) A fórumokat nézegetve olyat nem találtam még, akitől elvették és volt jogos felháborodása aminek helyt adtak volna.Továbbra is az a meglátásom, hogy ezt a rendszámot aki teheti és nem akar kellemetlenséget az ne használja Mo.-on. Hozza be piros szélűvel vagy tréler vagy P betűs magyarral.Több egyezmény van az országok között azokra érdemesebb hagyatkozni és még ezen felül van olyan is a hatóságok között ami nem publikus.

pohicop 2015.11.14. 20:10

"Ne haragudj, de ezek alapján bátran állíthatom, hogy ilyen tájékoztatás a német hatóságoktól nem érkezhetett, ez megint csak egy magyar találmány!"

Ha te így gondolod akkor rosszul gondolod. Nekem megvan mind a két ORFK által kiadott állásfoglalás ezzel a sárga szélű rendszámmal kapcsolatban. Ezt a német hatóságok tájékoztatása alapján írták meg. Ez alapján és egyéb jogszabályok alapján dolgozok nem pedig külföldi oldalak leírása alapján.

Úgy gondolom ha viszonosság alapján elfogadjuk mi a sárgát ők meg a P-t, majd akkor nem lesz probléma.

Nem a szopatás a lényeg. Vedd meg a piros szélűt. Hozd vele haza az autót és lesz időd forgalomba helyezni.

Csak hát olcsóbb a sárga. Értem én. Aztán meg megy a csereberélgetés az autókon rendszámügyileg, mikor forgalomba kellene helyezni őket, de az 5 napos sárga lejárt....és a kis hüleségből csinálnak sokan egy nagyot, mert belecsúsznak egy bcs-be...

kisGy 2015.11.14. 11:19

Sziasztok,

elkezdtem egy kicsit én magam utána járni, igaz nem vagyok jogász, tehát a tévedés jogát fenntartom :)

A német sárga jelzésű rendszámmal az alábbiakra jutottam:annak ellenére, hogy 2015. április 1-vel változott a szabályozás Németországban a jelenlegi állapot szerint is, abban az esetben, ha a biztosítás EU-ra szól, akkor az egész EU területén, sőt azon túl még néhány másik országban is érvényes, és elfogadott. Ezen sárga rendszám kiváltásakor van lehetőség csak az adott német tartományra érvényes biztosítást kötni, és nyilván ekkor már nem érvényes sehol máshol az adott rendszám használata.

Íme az oldal, és az ott található német nyelvű információ:

http://www.strassenverkehrsamt.de/…tkennzeichen

Da die Zuteilung eines Kurzzeitkennzeichens ein nationaler Verwaltungsakt ist, ist es nicht gestattet, dieses für Fahrten ins oder aus dem Ausland zu verwenden (verbotene Fernzulassung). Da Kurzzeitkennzeichen und entsprechender Fahrzeugschein keine offiziellen Zulassungsdokumente darstellen, müssen diese im Ausland auch nicht akzeptiert werden. Allerdings existiert innerhalb der EU-Mitgliedstaaten seit 2007 eine Anerkennungspflicht für das deutsche Kurzzeitkennzeichen. Somit ist die Nutzung eines Kurzzeitkennzeichens auch über die deutschen Grenzen hinaus innerhalb der EU-Mitgliedstaaten möglich.Auch außerhalb der EU existieren Staaten, die das deutsche Kurzzeitkennzeichen tolerieren (ohne Rechtsanspruch). Dazu gehören:SchweizMazedonienWeißrusslandBosnienIran

Ezt alátámasztandó, ugyanezt az információt találtam a következő oldalon is:

http://www.kurzzeitkennzeichenseite.de/

Wer darf mit dem Kurzzeitkennzeichen fahren?Grundsätzlich darf nur diejenige Person mit diesem Kennzeichen fahren, welche den Antrag für das Kennzeichen gestellt hat . Auch wenn es sich um Ihr eigenes Auto handelt, dürfen Sie den Wagen also keinen dritten Personen überlassen, solange Sie dieses nur kurze Zeit gültige Kennzeichen verwenden. Bei Auslandsfahrten müssen Sie aufpassen, dass Sie sich noch innerhalb der EU befinden. Hinter den Grenzen der Europäischen Union sind Fahrten mit diesem Kennzeichen sowohl für Sie als auch mögliche Dritte jederzeit verboten.

Mostmár láthatjátok, hogy nem pletyka oldalakról szereztem be az információt.

Természetesen ezekhez hozzá tartozik, hogy az vezetheti az autót, akinek a nevére ki van váltva a rendszám.

Tehát ha dátum szerint még érvényes, és EU-s biztosítás van rá kötve, valamint a megfelelő személy vezeti, akkor a magyar hatóságoknak semmi joga nincs ezt kétségbe vonni, és elvenni.

Kedves pohicop:

"A sárga szélű német rendszám pont úgy van ahogy "véleményem" írta. Van erről "belső" intézkedési leírás, melynek alapja a német hatóságok tájékoztatása. Tehát 100%, hogy itthon nem érvényes."

Ne haragudj, de ezek alapján bátran állíthatom, hogy ilyen tájékoztatás a német hatóságoktól nem érkezhetett, ez megint csak egy magyar találmány!

Ezek után még mindig nem értem, hogy ki és miért, és pláne mi alapján állítja az ellenkezőjét, és miért is próbáljuk egymást mi magyarok folyamatosan szivatni, ahelyett, hogy segítenénk egymást! Elnézést a magán véleményemért, de nem csoda, hogy ez az ország nem jut sehova!!!

pohicop 2015.11.11. 21:22

A Szlovák "C" rendszámról megjött az állásfoglalás a Szlovák hatóságoktól, mely szerint nem érvényes "külföldön". Még nem kaptam készhez az iratot (szétküldés alatt áll minden szervezeti egységünk irányába). Szóban erről tájékoztattak. Bővebben akkor tudom leírni, ha látom az iratot és a pontos indoklást.

Dr.Attika!

A "P" betűsünk érvényes külföldön a saját 326/2011-es Korm.rendeletünk szerint, viszont az Olaszok nem fogadják el, sőt a Szlovákok, Németek, Osztrákok is kekeckednek vele. Ennyit az ENSZ egyezségről..... ;)

Egyébként itt a pontos szöveg:

"326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet71.§

Dr.Attika 2015.11.11. 17:01

Azt igen.

wers 2015.11.11. 15:49

„Ha a tótok C rendszámával jön be valaki és szerepel a SK felségjelzés rajta, akkor a magyar hatóságok nem vizsgálhatják, hogy az a szlovák jogszabályok szerint használható-e külföldön.”

De azt igen, ki vezette (magyar állampolgár-e), és meddig érvényes a forgalmi.

Dr.Attika 2015.11.11. 14:37

Van egy multilaterális ENSZ-nél letétbe helyezett szerződés, miszerint Magyarország minden külföldi felségjellel ellátott gépjármű rendszámát legálisnak fogadja el az ellenkező bizonyításáig. Pl. a mi P vagy E rendszámunkkal is legálisan lehet részt venni külföldön a közúti forgalomban attól függetlenül hogy a magyar jogszabályok azt tilalmazzák. Viszont is így van. Ha a tótok C rendszámával jön be valaki és szerepel a SK felségjelzés rajta, akkor a magyar hatóságok nem vizsgálhatják, hogy az a szlovák jogszabályok szerint használható-e külföldön.


kisGy 2015.11.11. 12:25

Kedves takcsab!

Nagyon köszönöm az infót, ez sokat segített ;)

Ezt csak szlovák cég igényelheti, vagy magyar is esetleg?

Üdv,kisGy

Ui.: úgy tűnik már megint valami, amit a szlovákok jobban csinálnak, mint mi... :)

takcsab 2015.11.11. 00:30

Egy kis infó a szlovák C rendszámról:

Megfelel a magyar P rendszámnak, viszont nem olyan szigorúak a feltételei.

Az igénylő cégnek a cégkivonatában szerepelnie kell az autógyártás, autókereskedelemnek.

Az ára egy évre kb 300 euro, ez tartalmazza az illetéket és a biztosítást.

Bármilyen autóra fel lehet rakni, csak egy papíron rögzíteni kell az autó adatait: típus, alvázszám és hogy mikortól használják a rendszámmal. Van egy jegyzék: abba szintén rögzíteni kell kinél volt a rendszám és milyen autót vezetett.

Viszont nem kell vezetni indítási naplót.

A rendszámot a rendőrségen lehet igényelni, kb 3 nap az átfutási idő.

A pontos megnevezése: átmenetei rendszám. Ha jól tudom létezik 30 napos verzió is, ami olcsóbb.

Ezeket az információkat első kézből tudom: a cégem igényelt ilyen rendszámot és ezeket a "használati utasításokat" a rendőrségen mondták el. És érvényes az egész EU-ba.

Remélem tudtam megfelelő tájékoztatást adni.

kisGy 2015.11.09. 07:43

Sziasztok,

nagyon köszönöm mindenkinek a válaszát, de sajnos valami ebben a német sárga jelzésű rendszámban tuti sántít még.Én hoztam már be magamnak néhány autót Németországból, mindet egytől egyig a sárga rendszámmal. Mindet én váltottam ki épp valamelyik németországi okmányirodában személyesen, amelyben egyértelmű volt a kiadást végző személy számára, hogy én ezzel most elindulok Magyarországra. Mégis kiadták, mindig. Utoljára most aug-ban. A biztosítása is EU-ra szól.Szóval nem gondolnám, hogy ők törvénytelenül jártak volna el mind egytől egyig, de ha valaki mégis meg tudná nekem mutatni azt a jogszabályt, akár német nyelven is, ami ennek ellentmondana, azt nagyon megköszönném.

Üdv,kisGy

pohicop 2015.11.04. 17:30

kisGy!

A sárga szélű német rendszám pont úgy van ahogy "véleményem" írta. Van erről "belső" intézkedési leírás, melynek alapja a német hatóságok tájékoztatása. Tehát 100%, hogy itthon nem érvényes.

A Szlovák "C"-re a választ még várom.....

Véleményem 2015.11.04. 17:09

KisGy

„Valamint az is nagyon érdekelne, hogy miért is nem érvényes a német sárga jelzésű 5 napra érvényes ideiglenes rendszám Németországon kívül?”

Ezt a rendszámot Németország területére adják ki, ott érvényes 5 napig és a biztosítása is csak Németországon belül érvényes. Mivel a biztosítása nem érvényes Mo.-on így már eleve bukta van. ( ezzel a német honosságú autóval, németek által saját országukban kocsikáznak jobb esetben, bár lehet ez túl egyszerű megfogalmazás )A piros szélű rendszámhoz olyan biztosítást kötnek ami érvényes Mo. területén. De ha a piros részben lévő dátumon túl a rendszám használva van akkor azt szintén elveszik mert már nem érvényes. ( ezzel viszont Németo.-ból kihozott autóval lehet járni adott napig és forgalomba helyeztetni más országban. )A sárga szélű rendszám az "szakmai" rendszám amely a kibocsátó állam területén érvényes. Vannak EU-s egyezmények és rendőrségi állásfoglalások mely alapján eljárnak és intézkednek a hatóságok. Egyszeri ember nem tudja és a német "rásózza" majd használja és meglepődik. Vagy a másik szemlélet, hogy bűncselekmény tárgya, elkövetési eszköze stb. a jármű amire a rendszám felkerül. Sok szálon el lehet indulni ezen rendszám kapcsán.

Jogszabályilag egyszerű szabálysértési eljárás 2012. évi II. tv. 221.§ Érvénytelen hatósági engedéllyel vagy jelzéssel való közlekedés. és a 326/2011 Kormány Rendelet alapján történik a rendszám elvétel.

Ez már egy rutin eljárás mivel régóta vannak ilyen rendszámok használatban... és itt jön az új divat a zöld karakteres szlovák "C" rendszám, mely szintén egy ideiglenes rendszám.

pohicop

A szlovák rendszám kísértetiesen hasonlít a német ideiglenesre. Ez a "C" rendszám import rendszám tudtommal. Van itt ennek kapcsán egy 30 napos határidő is többek között.Pl.:Belföldi üzembentartó tulajdonába került, külföldön nyilvántartásba vett jármű behozatalától számított 30 napon belül kezdeményeznie kell a jármű származtatási ellenőrzését és a magyarországi forgalomba helyezését.326/2011. Korm. Rend. 47.§ (4)

Ezen túl lehet nézni még a magyar nyelvű vagy a hiteles fordítás meg van e a megfelelő dokumentumokhoz.A rendszám kié, mié, miért használja, hogyan, milyen jogcímen, stb... sok rétű dolog sok apróság amit lehet nézni vizsgálni, adott esetben.

Ez szintén szabálysértés ugyan úgy mint a német ideiglenes rendszámnál. van egy 1980. évi 3. törvényerejű rendelettel kihirdetett Bécsben aláírásra megnyitott egyezmény 35. cikk 1. a) pontja. Nem pontos az idézés de így már megtalálható..

KisGy

„Kifejezetten érdekelne, hogy mi is a valós jelenlegi helyzet ezzel a szlovák C rendszámmal? Én úgy hallottam, hogy ez megfelel a magyar P rendszámnak. Igaz ez?”

Akár meg is felelhet egy bizonyos szemszögből nézve, de ugyan akkor meg nem. A kiváltásának a feltételei mások és a használati feltételei is. A rendszámokat amire kitaláltak mint célja az talán egyezik. Ennek ellenére egyes emberek képesek feltenni mindenre mindenféle célból egyik illetve másik rendszámot.Van aki X eus országból ( nem szlovák ) behozza az autót Mo.-ra és itt a "C"-s ideiglenes szlovák rendszámmal jön megy az autóval közlekedik országon belül majd forgalomba helyezteti Mo.-on. Egyszerű logikával szerintem az ideiglenes szlovák rendszámot nem erre találták ki, hogy azzal mondjuk osztrák autót behozzon valaki magyaro.-ra és itt forgalomba helyezze. a szlovák import rendszám, kapcsán nem történt szlovák import ha leszűkítve nézzük.Ez például csak egy vissza élési mód volt, de ezen túl lehet sok más is, mint például a német ideiglenes rendszám kapcsán tették. A biztosítás meglétét szintén lehet nézni minden esetben.

pohicop biztos tud ehhez még hozzá tenni vagy elvenni vagy egyéb észrevételt tapasztalatot írni.

Véleményem 2015.11.04. 17:09

KisGy

„Valamint az is nagyon érdekelne, hogy miért is nem érvényes a német sárga jelzésű 5 napra érvényes ideiglenes rendszám Németországon kívül?”

Ezt a rendszámot Németország területére adják ki, ott érvényes 5 napig és a biztosítása is csak Németországon belül érvényes. Mivel a biztosítása nem érvényes Mo.-on így már eleve bukta van. ( ezzel a német honosságú autóval, németek által saját országukban kocsikáznak jobb esetben, bár lehet ez túl egyszerű megfogalmazás )A piros szélű rendszámhoz olyan biztosítást kötnek ami érvényes Mo. területén. De ha a piros részben lévő dátumon túl a rendszám használva van akkor azt szintén elveszik mert már nem érvényes. ( ezzel viszont Németo.-ból kihozott autóval lehet járni adott napig és forgalomba helyeztetni más országban. )A sárga szélű rendszám az "szakmai" rendszám amely a kibocsátó állam területén érvényes. Vannak EU-s egyezmények és rendőrségi állásfoglalások mely alapján eljárnak és intézkednek a hatóságok. Egyszeri ember nem tudja és a német "rásózza" majd használja és meglepődik. Vagy a másik szemlélet, hogy bűncselekmény tárgya, elkövetési eszköze stb. a jármű amire a rendszám felkerül. Sok szálon el lehet indulni ezen rendszám kapcsán.

Jogszabályilag egyszerű szabálysértési eljárás 2012. évi II. tv. 221.§ Érvénytelen hatósági engedéllyel vagy jelzéssel való közlekedés. és a 326/2011 Kormány Rendelet alapján történik a rendszám elvétel.

Ez már egy rutin eljárás mivel régóta vannak ilyen rendszámok használatban... és itt jön az új divat a zöld karakteres szlovák "C" rendszám, mely szintén egy ideiglenes rendszám.

pohicop

A szlovák rendszám kísértetiesen hasonlít a német ideiglenesre. Ez a "C" rendszám import rendszám tudtommal. Van itt ennek kapcsán egy 30 napos határidő is többek között.Pl.:Belföldi üzembentartó tulajdonába került, külföldön nyilvántartásba vett jármű behozatalától számított 30 napon belül kezdeményeznie kell a jármű származtatási ellenőrzését és a magyarországi forgalomba helyezését.326/2011. Korm. Rend. 47.§ (4)

Ezen túl lehet nézni még a magyar nyelvű vagy a hiteles fordítás meg van e a megfelelő dokumentumokhoz.A rendszám kié, mié, miért használja, hogyan, milyen jogcímen, stb... sok rétű dolog sok apróság amit lehet nézni vizsgálni, adott esetben.

Ez szintén szabálysértés ugyan úgy mint a német ideiglenes rendszámnál. van egy 1980. évi 3. törvényerejű rendelettel kihirdetett Bécsben aláírásra megnyitott egyezmény 35. cikk 1. a) pontja. Nem pontos az idézés de így már megtalálható..

KisGy

„Kifejezetten érdekelne, hogy mi is a valós jelenlegi helyzet ezzel a szlovák C rendszámmal? Én úgy hallottam, hogy ez megfelel a magyar P rendszámnak. Igaz ez?”

Akár meg is felelhet egy bizonyos szemszögből nézve, de ugyan akkor meg nem. A kiváltásának a feltételei mások és a használati feltételei is. A rendszámokat amire kitaláltak mint célja az talán egyezik. Ennek ellenére egyes emberek képesek feltenni mindenre mindenféle célból egyik illetve másik rendszámot.Van aki X eus országból ( nem szlovák ) behozza az autót Mo.-ra és itt a "C"-s ideiglenes szlovák rendszámmal jön megy az autóval közlekedik országon belül majd forgalomba helyezteti Mo.-on. Egyszerű logikával szerintem az ideiglenes szlovák rendszámot nem erre találták ki, hogy azzal mondjuk osztrák autót behozzon valaki magyaro.-ra és itt forgalomba helyezze. a szlovák import rendszám, kapcsán nem történt szlovák import ha leszűkítve nézzük.Ez például csak egy vissza élési mód volt, de ezen túl lehet sok más is, mint például a német ideiglenes rendszám kapcsán tették. A biztosítás meglétét szintén lehet nézni minden esetben.

pohicop biztos tud ehhez még hozzá tenni vagy elvenni vagy egyéb észrevételt tapasztalatot írni.

kisGy 2015.10.29. 12:18

Kedves Fórumozók!

Kifejezetten érdekelne, hogy mi is a valós jelenlegi helyzet ezzel a szlovák C rendszámmal? Én úgy hallottam, hogy ez megfelel a magyar P rendszámnak. Igaz ez?Valamint az is nagyon érdekelne, hogy miért is nem érvényes a német sárga jelzésű 5 napra érvényes ideiglenes rendszám Németországon kívül?

Nagyon megkérek mindenkit, hogy kizárólag azok válaszoljanak, akiknek jogszabály van a kezükben, és tudják azzal konkrétan bizonyítani az állításukat, mert a magán véleményekkel nem tudok mit kezdeni.

Előre is köszönöm szépen ha valakinek konkrét infója van, és azt hajlandó itt megosztani.

Üdv,kisGy

MitoGábor 2015.10.22. 17:52

Ebből is kétféle rendszám létezik:az, amelyik egy gépjárműre él és 1 hónapig lehet használni, és egy olyan, amit 1 évre adnak és több autóra is rá lehet rakni. Olyan, mint nálunk a P rendszám. Ez nem 30€, hanem kb. 400€-ba kerül a kiváltása.

pohicop 2015.10.17. 20:38

http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

pohicop 2015.10.17. 20:38

Ezt írja a törvényük a rendszámról:

"10. Tabuľka so zvláštnym evidenčným číslom s rozmermi 24 cm x 15 cm pridelená jednotlivému vozidlu dovezenému do Slovenskej republiky"

Én úgy gondolom import rendszám.

[url=http://kepfeltoltes.hu/view/151017/C_rendsz_m_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/151017/C_rendsz_m_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. [url=http://www.kepfeltoltes.hu]http://www.kepfeltoltes.hu[/url]

pohicop 2015.10.17. 20:17

Véleményem!

Annyi az előrelépés, hogy szlovák jogász rendőr kolléga kérésemre állásfoglalást kért a minisztériumuktól, hogy lehet e ezt az országukon kívül használni. Elmondása szerint a törvényük nem teljesen pontos ez ügyben. Járásonként változik, hogy miként adják ki. Nincs egységes alkalmazás. A legtöbb helyen kifejezetten kiemelten elmondják, hogy a rendszám csak Szlovákia belterületén érvényes a járási rendszám megkapásáig.

Az, hogy erre a Magyar nepperek rákaptak érthető, hiszen 30 euróért kiváltják és flangálnak vele itthon.

Ez nem is gond, ha olyan autón van amit majd Szlovákiában kíván forgalomba helyeztetni, de efelől kétségeim vannak, meg ha rakosgatják össze vissza mindenre akkor főleg, mivel ezt nem több autóra adják ki csak egyre.

Zavaros a dolog.....nem szeretem az ilyet.

Remélem hamar értesítenek, hivatalosan. :)

pohicop 2015.10.17. 20:10

MitoGábor!

A szlovák exportrendszám az okkersárga alapon fekete karakterrel ellátott és van rajta egy piros négyzet amin látszik a lejárati idő.

A "C" rendszám nem exportrendszám.Hivatalosan kerti házi kistraktorok kapják meg erős út és időkorlátozással, valamint külföldről behozott és szalonból újonnan kikerülő autók, de csak akkor ha Szlovákiában fogalomba kívánják őket helyezni és a regisztrációt megindították. ezen rendszámot addig viselhetik ezek az autók amíg a hivatalos járási rendszámot meg nem kapják. ez 1 hónapon belül van.

Szóval véletlenül sem exportrendszám ez, hanem inkább belföldi vagy importrendszám, na meg kistraktor rendszám.

Véleményem 2015.10.17. 15:28

pohicop

Történt előrelépés az ügyben?

Láttam ilyen rendszámot, Szlovákia határaitól elég messze Magyarországon... Rendszeresen használják itt ott ezt az ideiglenes rendszámot, esetleg még át is teszik autóról autóra... ( nem kerti traktorról, hanem nagyobb értékű autókon látom ezt )

MitoGábor 2015.10.05. 14:23

Nekem is több ismerősöm használ C tipusú export rendszámot.Nem tudom, hogy ez miért zavarja a szemed, teljesen hivatalos dolog. Ezeket kint csak a rendőrség adja ki, rendesen kifizetett biztosítás van rá, EGT-ben élő zöldkártyával. Nem keverendő össze a himi-humi itthoni gagyi P rendszámokkal.Sehol nincs leírva, hogy azt csak Szlovákiában lehet használni. A kinti rendőr ismerősöd keveri a rendszámokat. Ebből valóban létezik olyan, amit csak belterületen lehet használni, az 1 hónapig érvényes, azokat szokták kiadni traktorokra, meg olyan járművekre, amik alapból nem kapnának rendszámot.

pohicop 2015.10.02. 19:56

Egy hatályos ORFK utasítás tiltja, hogy rendőrként ehhez hozzászóljak. Magánszemélyként mondom hát, hogy az a biztos aminek én jártam utána. ;) Szerintem érted :)

Szlovák rendőr kollégával beszéltem. Alátámasztotta a sejtésemet. Csak Szlovákia belterületén használható ideiglenes rendszám ez, melyet a házibarkács kistraktorokra és a külföldről Szlovákiába behozott autókra adnak ki, vagy akár egy autószalonba adnak ki az új autóra amíg a járási hivatalos szlovák rendszámot az új tulaj meg nem kapja.

Dr.Attika 2015.10.02. 19:04

Szívesen.Még egyszer tanácsolom. Ez a jogi probléma nem a motoros rendőr járőr problémája. Ha intézkedned kell ilyen rendszámú gk. vonatkozásában, akkor csak diktáld be a központnak és ők megmondják, hogyan tovább.

pohicop 2015.10.02. 16:18

Köszönöm a segítséget Dr.Attika!

Ez egy ideiglenes Szlovák rendszám.Volt egy időszak amikor a Németektől a sárga szélű ideiglenes rendszámmal hordták be az autókat. Holott az csak Németország területére érvényes próbarendszám.A piros szélű ideiglenes rendszám az amivel haza is lehetett hozni több országon keresztül a megvásárolt autót.

Szóval ebből kiindulva vannak olyan rendszámok melyek érvényesek "mindenhol" és vannak "nemzeti" rendszámok, melyek nem érvényesek csak az adott országban ahol kiadták.

Magyarországi rendszámok közül sem érvényes mind az országon kívül, van ami igen, van ami nem és van ami csak kölcsönös egyezmény alapján.

Ebből indultam ki.....

Dr.Attika 2015.10.02. 16:07

Tisztelt Pohicop!Van egy nemzetközi egyezmény. (hirtelen nem tudom idézni, keresgélni kellene a jogtárban) amely szerint Magyarország elfogadja más országok rendszámát. Tehát főszabály szerint nem kételkedhetünk annak valódiságában. Az a lényeg, hogy a gépkocsin vagy a rendszámon szerepeljen az adott ország felségjele.A következőt javaslom. Ha legközelebb ilyen rendszámot látsz szolgálatban, állítsd meg és a rádión kérd az azonosítását. Onnan majd kiderül, hogy jogos vagy sem. Egyébként van egy szlovák autókereskedő ügyfelem és rákérdezek, ha legközelebb találkozunk.

ius latratus 2015.10.02. 13:18

„Nem biztos, hogy jó az, hogy egyre többen ilyen rendszámmal közlekednek Magyarországon, követnek el szabályszegéseket, szabálysértéseket, esetleg bűncselekményt. Hátráltatja vagy mondjuk ki sok esetben lehetetlenné teszi a velük szembeni felelősségre vonást bizonyos elkövetett dolgok esetén.”

„Viszont olyan mértékben elszaporodtak ezek a rendszámok, hogy már csak utána nézek....önszorgalomból.Nagyon nem kerek ez nekem.”

Na! Mi a manó...

pohicop 2015.10.02. 10:38

Dr.Attika!

Te vagy ezen dolgoknak a szakértője, azt tudom.Egyszerű motoros rendőr járőr vagyok.Viszont olyan mértékben elszaporodtak ezek a rendszámok, hogy már csak utána nézek....önszorgalomból.Nagyon nem kerek ez nekem.Eddig annyit tudtam kiolvasni a törvényükből, hogy két féle dologra adják ki. Az egyik az otthoni barkács kistraktotok, a másik esetben járműkereskedőknek import rendszámként, vagyis e szerint olyan autóra amit külföldről visznek be Szlovákia területére és ott akarnak forgalomba helyezni.Keresgetek még az ügyben.Nem biztos, hogy jó az, hogy egyre többen ilyen rendszámmal közlekednek Magyarországon, követnek el szabályszegéseket, szabálysértéseket, esetleg bűncselekményt. Hátráltatja vagy mondjuk ki sok esetben lehetetlenné teszi a velük szembeni felelősségre vonást bizonyos elkövetett dolgok esetén.

bermuda háromszög 2015.10.02. 09:45

Ha majd rájuk száll a rendőrség, akkor leszoknak róla.Addig azért rendesen azonosítja a kocsit. Ha neki így olcsóbb, hát ez van.

Dr.Attika 2015.10.02. 07:36

Pénzügyi nyomozó vagy?

pohicop 2015.10.01. 23:24

Közben rátaláltam a szlovák 8/2009 Z.z.-re aminek a 127§-a kezdi taglalni ezt a C betűjelű rendszámot.....ír feltételeket, de mint ha tényleg kiadható lenne kistraktorra és egyéb járművekre is gépjárműkereskedőknek. A jogszabályok nem egyszerűek, hát még szlovákul XD

pohicop 2015.10.01. 22:09

Sziasztok!

Megszaporodtak a "C" kezdőbetűjű Szlovák rendszámok Magyarország területén. Ezen rendszámok viszonylag új autókon vannak, az autót vezetők általában autódílerek vagy hozzátartozóik. Utána kerestem ennek a rendszámnak. Azt tudtam meg eddig róla, hogy "technikailag nem megfelelő járművek rendszáma" néven fut Szlovákiában. Otthon barkácsolt, forgalomba nem helyezhető kerti traktorokra engedélyezte a kiadását a Szlovák kormány. A kérelem alap adatokon kívül 33 euró befizetésével jár, fényképek kellenek a járműről több oldalról, azonosító jeleket le kell írni ha van. Ez után 3-ad rangú utakon, meg földutakon, erdőben lehet ezen kistraktorokkal közlekedni kizárólag mezőgazdasági vagy erdészeti célból és csak nappal.

A pontos jogszabályt keresem 8/2009 vagy 9/2009 szlovák közlekedési törvény tartalmazza. Ha ebben tud valaki segíteni akkor köszönöm előre is.

Valamint érdekel, hogy mit követ el az a bűnös, aki ezen feltehetőleg Szlovákia belterületén érvényes kistraktor rendszámmal Magyarország területén egy nagy BMW X6-ossal autókázik?

Az biztos, hogy olyan egyedi azonosítót használ az autóján ami nem arra az autóra való. Valószínűleg megvan annak az autónak a valódi rendszáma is valahol, ez már nyomozás kérdése kideríteni, alvázszám alapján. Aki levette a rendszámot és feltette ezt a rendszámot az gondolom elkövette az egyedi azonosítójellel visszaélés bcs.-t. Bizonyítani nem könnyű, ki volt az általában, de ez más tészta.

http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

Vélemények?