2,5 millió Ft értékű lopás kapcsán kérdésforrás főoldal vissza

folyami géb 2015.09.27. 20:00

Ja és: a poligráf nem bizonyítási eszköz, így a bírósági eljárásban nincs helye. Ez nem a kapcsolatoktól függ.

folyami géb 2015.09.27. 19:51

Kedves mandala007,

a kártérítés egy polgári jogi tartozás, amit vagy meg tud fizetni, vagy nem, vaggy be tudja hajtani a végrehajtám vagy nem, de azt leülni nem lehet. Ugyanez vonatkozik az illetékre és a bűnügyi költségre is.

Ha a 28 hónap a két felfügggesztett, akkor azokat összbüntetésbe lehet foglalni, de az 1 év 6 hónapot biztos nem.

Úgyhogy egyszer az 1 év 6 hónapból lehet elengedni 6 hónapot, másrészt a 28 hónapból ki fog alakulni egy összbüntetés, abból is mehet majd az egyharmad vagy egynegyed kedvezmény, az alkalmazott Btk-tól függően.

mandala007 2015.09.23. 19:22

Kedves folyami géb! Köszönöm a választ. Soha nem voltam ilyen helyzetben, csak vakon tapogatózom, és infót szeretnék, mert hosszú a várakozási idő, és szeretném megérteni a történteket, illetve az ide vonatkozó jogszabályokat megismerni. A korábbi büntetésekre(a felfüggesztettekre)megkapta a kedvezményt. Azt írta, 28 hónapot egybe vesz a bíró, én ezt sem értem.

A sértett kapcsán: nem fizette ki, nála dolgozott, és valami használaton kívüli gépet adott cserébe, majd feljelentette. Azért a sértett sem tiszta, ha feketén foglalkoztatott embereket! Szóbeli megállapodás volt. A párom kért poligráfot saját és a sértett részére, amit a bíró nem tartott indokoltnak. Ez azért nem faire. Szerintem. Jók a kapcsolatai.

Amennyiben nem tudja kifizetni, akkor mi a helyzet? Letölti börtönben? Nincs lakása, nincs megtakarítása. Ha kijön, vagy lesz munkája, vagy nem. Az ilyen ember mit csináljon??? Lője fejbe magát? Mikortól kellene fizetnie egyáltalán?

Köszönöm.

Kelvin (törölt felhasználó) 2015.09.21. 20:31

mandala007: azért ennyire nem lehetsz egyszerű... a párod valakitől ellopott x összeget, szerinted nem kellene a sértettnek visszaadni azt az óriási összeget? vagy a sértettnek más forrásból a kára majd megtérül? majd esetleg az állami kifizetni neki?

folyami géb 2015.09.21. 20:08

A 2,5 millió forint a sértettnek jár, akinek a kára attól nem térül meg, hogy a párod ül.

Felezés nincs, de nem azért, mert visszaeső, hanem - mint ahogy azt már néhány százszor leírtuk - ha az ítéletben nem azt írták elő, akkor utólag nem lehet.

Ezzel együtt nem kell az egészet letöltenie, te írtad hogy az 1 év 6 hónapból kétharmadot kell letöltenie, és a felfüggeszettekből is adható - az alkalmazott jogszabálytól függően - egyharmad vagy egynegyed kedvezmény.

Tiszta erkölcsije majd az utolsó büntetésének letöltését követően öt évvel lehet, ha addig nem követ el mást.

mandala007 2015.09.20. 11:31

Üdv.!Abban szeretnék segítséget kérni, hogyan értelmezzem a párom ítéletét (amit eltitkolt előlem). Másodfokon 1 év 6 hónap börtönbüntetést kapott. 2/3 részének kitöltését követően bocsátható legkorábban feltételes szabadságra. Sajnos, volt lopás miatt szintén két felfüggesztett börtönbüntetése, így elrendelték azok utólagos végrehajtását, + 2,4 év. Kötelezték magánfél részére 2.530.000 Ft kártérítésre. Ezt az óriási összeget ki kell fizetnie??? + eljárási illeték, bűnügyi illeték, kb. 300.000 Ft. Nem elég a börtönbüntetés??? Fizetnie kell 2,5 milliót is??? Én ezekhez nem értek. De nincs miből kifizetnie, azt tudom. További kérdésem az, hogy fiatalon lopott, akkor is volt letöltött büntetése. Tehát, mint visszaeső, kaphat-e jó magaviselet meg egyebek alapján a 3,5 fél - 4 évből "felezést"? Vagy mert visszaeső, erre nincs mód, lehetőség a törvény szerint, és le kell töltenie a majdnem 4 évet? => mikor szabadulhat legkorábban? Elévülésre mikor számíthat, azaz mikor lesz majd tiszta erkölcsije? 1 hónapja kezdte el a büntetés letöltését.Köszönöm a válaszokat.