Államtitoksértésforrás főoldal vissza

Nick Name 2005.03.06. 08:11

Van bizony, de csak a 221.§ /1/ bek. b./ pont szerinti magatartásánál (a tudomására, illetőleg a birtokába jutott államtitkot jogosulatlanul felhasználja, illetéktelen személy részére hozzáférhetővé vagy illetékes személy részére hozzáférhetetlenné teszi). Ugyan a 221.§ /3/ bekezdés nem szűkíti le erre, de a "gondatlan megszerzés" fogalmilag kizárt, ezt írja a CD Jogtár Btk kommentárja is.

j.janos 2005.03.05. 23:19

Nem akarok most a Btk-ba kutakodni, de úgy emlékszem, hogy az államtitoksértésnek gondatlan alakzata is van, csak nem tudom mely elkövetési magatartásnál :-/

Nick Name 2005.02.24. 05:43

Nem tudom, milyen alapon fenyeget, mert még ha elmarasztalható is vagy valamennyire, ő nyilvánvalóan ötszázszor sárosabb az ügyben.

Az államtitoksértést egyébként az követi el, az államtitkot jogosulatlanul megszerzi,a tudomására, illetőleg a birtokába jutott államtitkot jogosulatlanul felhasználja, illetéktelen személy részére hozzáférhetővé vagy illetékes személy részére hozzáférhetetlenné teszi. Gondolom, nálad a jogosulatlan megszerzés merül fel, de ehhez szándékosság kell. Az, hogy valaki rátette a gépemdre és ezért láttad - ha nem használtad tovább fel - kevés.

julius 2005.02.23. 22:09

Abban az esetben vagy büntetőjogilag felelősségre vonható államtitoksértés bűntette miatt, ha a volt barátnőd által a számítógépen elhelyezett államtitkot tartalmazó adatokról tudomásod volt, illetve azok tartalmát megismerted!Amennyiben a volt barátnőd gyanúsítottként úgy vallott, hogy azokról tudtál - esetleg bele is tekintettél -, akkor nem sok esélyed lehet.

hdcsaba 2005.02.23. 14:02

Volt barátnőm (mennyasszonyom) Rendőrségi titkos anyagokat hordót haza és az én gépemen dolgozót azokkal. Most már ott tartunk hogy én is gyanúsítót vagyok az ügyben. Ráadásul nem csak fenyeget a kollegáival de már zsarolni is kezd. Ilyenkor mit tegyek???