lovas balesetforrás főoldal vissza

ImreLacka 2015.01.26. 08:35

Igen, de azért nem egyértelmű, mert a forgalmat lényegesen nem akadályozta (csak mi jöttünk), általában képes a ló irányítására, sőt oktató, csak most nem tudta uralni az állatot.

Illetve a 3. § (1) bek. c) alapján akár én is veszélyeztethettem a közlekedés biztonságát, azzal, hogy a kikerülésnél nem tartottam meg a megfelelő oldaltávolságot (34-35. §§).

Én persze nem így érzem, de fel kell készüljek erre a hatósági érvelésre.

groszfater@gmail.com 2015.01.26. 00:25

KRESZ 62 §

ImreLacka 2015.01.25. 22:11

Sziasztok!

Egy lovas az úttest jobb szélén haladt. Egy olyan úttesten próbáltam lassan kikerülni a lovast, ahol két autó egymással szemben szűken fér el.Ő is az úttest szélén haladt, és én is, a bal oldalon.Még nem értünk el a ló hátuljáig sem, mikor a ló megijedt valamitől, lehet hogy tőlünk (kb. 20-szal jöttünk), jobbra-balra forgolódott (ekkor erőteljes fékezéssel megálltam), végül a fenekével befordult az úttestre merőlegesen, és a megállásunk pillanatában (vagy előtte 1-2 másodperccel) a feneke a jobb első sárvédővel ütközött, abban kárt okozott, illetve a ló a patájával leverte és széttörte a dísztárcsát.A lovas szerint nem tartottam meg az oldaltávolságot és én vagyok a hibás. Tudnom kell, hogy a ló megijedhet és keresztbe fordulhat.Szerintem pedig ha a lovas elveszíti az uralmát az állat felett, akkor ő a hibás, polgári jogi értelemben mindenképp. Talán fontos: a ló már akkor össze-vissza haladt, amikor még nem értük be, én pedig azonnal fékeztem.A kiérkező helyszínelő tanácstalan volt, azt mondta, majd az előadó íróasztal mögött dönteni fog, de nem zárja ki, hogy nem állapít meg szabálysértést egyik vezető tekintetében sem.

A lovas azt állítja, bár mi nem így emlékszünk, hogy a baleset közelében jobb oldalon a fűben van egy kék aknafedlap, amit a ló mindig megnéz, ezért itt nem az úttest szélén szokott haladni, hanem kicsit beljebb...

Tényleg a lovast kell kövessem a legközelebbi útkereszteződésig? Tényleg számítanom kell arra, hogy az úttest felénél túl is átjön a ló? Vagy a lovasnak kell megállnia, félrehúzódnia a padkára, hogy ne akadályozza a közúti forgalmat? Ha a lovas beljebb jön, akkor is én vagyok a hibás? Lehet hogy a ló elbambult a kékségtől, és emiatt zökkentette ki az autónk hangja? Ekkor is én vagyok a hibás? :)

Köszönöm.