ítélettel kapcsolatban néhány kérdésforrás főoldal vissza

kerdesvalasz 2014.09.16. 21:06

Köszönöm, nekem is egyértelmű volt a válasz, Dr. Attikán éreztem némi kötözködést.

Köszönöm a válaszokat!

kerdesvalasz 2014.09.16. 14:40

Egyébként pedig Dr. Attika a legelső írásomban ott van, hogy szóban jeleztem, hogy kívánok fellebbezni, és ezt jegyzőkönyveztették is. Akkor miért kell azt gondolni, hogy nem figyeltem oda?

A kérdésemben látszik, hogy én nem attól tartok, hogy elúszott a fellebbezési jogom, hanem attól tartok, hogy valamilyen határidőből csúsztam ki (írásos fellebbezés benyújtása), hiszen mint írtam több hónap elteltével kaptam meg a jegyzőkönyvet, az írásos ítéletet és annak indoklását. (miután én többször rájuk írtam, hogy mi van már és mikor küldik) Napokban kaptam meg ezeket.

kerdesvalasz 2014.09.16. 14:35

Dr. Attika!

Miért kell támadni rögtön?

Mint írtam. Tárgyalás volt kitűzve. A tárgyalás alatt a bíró a feleket kiküldte 5 percre, és utána SZÓBAN kihirdette az ítéletet. Kérdezte a feleket, hogy elfogadjuk-e. A magánvádló (becsületsértés) elfogadta, én mint vádlott nem. Akkor ott jegyzőkönyveztették, hogy élni kívánok a fellebbezési jogommal. Ez eddig rendben is van.

Viszont írtam a kérdésemnél, hogy azóta (ennek már 2 hónapja) sem jegyzőkönyvet sem ítéletet nem kaptam.És tekintve, hogy nem szóban mondtam el a fellebbezésem indoklását, így írásban kívánom azt megtenni. Ám erre irányult a kérdésem, hogy csak többszöri levelemre küldték ki a jegyzőkönyvet és az ítéletet. Az ítéletet sima postai úton kaptam meg, se nem ajánlva se nem tértivevényesen.

Továbbá mikor kiküldték a jegyzőkönyvet, ott volt egy mondat, hogy felterjesztették az iratokat a másodfokra. Oké de ezekben az iratokban nem lehet benne a fellebbezésem, hiszen írásban nem indokoltam még meg, mert vártam, az ítélet kiküldését.

Esetleg én nem fogalmazok érthetően?

Dr.Attika 2014.09.16. 13:48

Üdvözlet "kérdésválasz"!Ez vicc? A bíróság tájékoztatja a vádlottat, hogy az ítélet ellen nyomban, három nap gondolkodási időt kérve fellebbezést jelenthet be amennyiben határozatát szóban hirdeti ki. Ön is megkapta bizonyára ezt a tájékoztatást csak nem figyelt oda. Így járnak a "kamikáze" terheltek, akik védő nélkül járnak el büntető ügyben.Itt az első fok jogerőre emelkedett.

kerdesvalasz 2014.09.16. 13:42

Köszönöm! A jegyzőkönyvet amit küldtek, abban van egy olyan mondat, hogy a per összes iratait felterjesztették a másodfokra. Oké de a fellebbezésemet nem terjeszthették még fel, hiszen az nem volt megírva, hisz mint írtam nem kaptam meg írásban az ítéletet és az indoklást, így érvelni sem tudtam, hogy mikkel nem értek egyet.

Ezért félek, hogy igenis lesz jelentősége annak, hogy nincs bizonyítva, hogy mikor küldték az ítéletet és én azt mikor vettem át.

Rosszul gondolom?Én csak nem szeretném, hogy valamiféle hátrány érjen azért, mert az írásos fellebbezésemet nem adtam még be. Be szerettem volna adni, de ahhoz látnom kellett volna, hogy mire is kívánok fellebbezni.

Agent Cooper 2014.09.16. 13:00

Kedves kerdesvalasz!

Az ítélet kihirdetését követően azonnal nyilatkozni kell a fellebbezésről, amit Ön meg is tett. Az ítéletet 30 napon belül (kivételes esetekben 60 napon belül) kell írásba foglalni. A kézbesítésre a Be. nem jelöl meg határidőt. Fölösleges kérdés azt boncolgatni, hogy a kézbesítés szabályos volt vagy sem, hiszen bőven van ideje a fellebbezését írásban kiegészíteni, indokolni. Az indokolást az iratok felterjesztéséig az elsőfokú bíróságnál, az iratok felterjesztése után a másodfokú bíróságnál - legkésőbb a tárgyalást megelőző tizenötödik napon - kell előterjeszteni.

Üdvözlettel: Agent Cooper

kerdesvalasz 2014.09.16. 08:25

Üdvözlet!

Büntető ügyben született egy első fokú ítélet.Szóban hirdették ki az ítéletet, indoklás is szóban hangzott el.

Ennek már több mint 2 hónapja. Se jegyzőkönyv azóta se ítélet. Írtam már a bíróságnak 1 hónappal ezelőtt, ezután megküldték csak a jegyzőkönyvet. Ítéletet még ekkor sem.

Újra írtam nekik, hogy küldjék az ítéletet mert fellebbezni szeretnék.

Ezután megküldték az ítéletet sima levélként!! Postaládába volt bedobva.

Kérdezem, hogy ez így szabályos?

hogy működik a fellebbezés? én a szóbeli ítélethirdetéskor jeleztem, hogy élni kívánok a fellebbezési jogommal. ezt a kijelentésemet jegyzőkönyvbe foglalták.mikortól számít a fellebbezési határidő?

hogyan bizonyítom be, hogy mikor vettem át az ítéletet ha az sima levélként jött?

köszönöm