Helyszíni bírság - gépjárművezető távollétébenforrás főoldal vissza

Nocsak107 2014.05.10. 00:09

Koszonoma felvilagositas Coopet ugynok!

Agent Cooper 2014.05.09. 17:36

Kedves Nocsak107!

„Ha a gépjármű üzemben tartója a helyszíni bírság kiszabását nem veszi tudomásul, a szabálysértési eljárást az egyébként irányadó rendelkezések szerint kell lefolytatni. Így kell eljárni akkor is, ha a gépjármű üzemben tartójának megküldött csekkszelvényen vagy banki átutalással a helyszíni bírságot az e törvényben meghatározott határidőn belül nem fizetik meg.”Magyarul szabálysértési eljárás indul, amelyben a nagypapának nyilatkoznia kell, hogy ki volt a gépjármű vezetője. Ha nem nyilatkozik, akkor tanúként fogják kihallgatni, és arról kell majd tanúvallomást tennie, hogy ki a gépjármű valós üzembentartója. Ezt követően őt is idézik.Szóval lehet húzni az időt, de a végeredmény nagyon könnyen lényegesen drágább lehet...

Üdvözlettel: Agent Cooper

Nocsak107 2014.05.09. 16:25

Köszönöm a gyors reagalást. Nem tudom a pontos ugymenetet, de gyanitom a kozterulet-felugyelet a birsag be nem erkezese eseten feljelentest tesz. A feljelentes utan nyilvan tobb lesz a birsag. Erkezik egy hatarozat nagyapamnak. Amennyiben a hatarozat ellen fellebez, nem nyilatkozhat ugy hogy nem o vezette a gepjarmuvet? Ez meg onmagaban nem meriiti ki a hamis tanuzast szerintem... Mondom ezt laikuskent. Javitsatok ki kerlek, ha rosszul tudom.

Koszonom elore is

monalisa1 2014.05.09. 15:39

Első ízben a hatóság még "lenyeli" ha nem lesz meg az elkövető. Aztán amikor majd gyorshajtás stb. miatt szabnak ki ismét büntetést a nagyapádra - akinek ugye nincs jogosítványa...-, mint notorikus szabálysértő vastagon fog a ceruza - fizetheted.

Javaslom ne bújj az öreged "szoknyája" mögé.

Agent Cooper 2014.05.09. 15:39

Kedves Nocsak107!

Kitűnő gondolatai vannak, de a nagyapja kizárólag azokban a kérdésekben tagadhatja meg a vallomástételt tanúként, amelyekre adandó válasszal hozzátartozóját a szabálysértés elkövetésével vádolná. Tehát nagypapinak kötelessége arra a kérdésre válaszolnia, hogy ki szokta a tulajdonában lévő gépjárművét használni! Szóval nagy katymasz lesz ebből, vagy akár össze is hozhat a nagypapa egy hamis tanúzást is...

Üdvözlettel: Agent Cooper

Nocsak107 2014.05.09. 15:23

Tisztelt Hozzáértők!

A mai napon a nagyapám tulajdonát képező (ő is az üzembentartó egyben) gépjárművel várakozni tilos tábla hatálya alatt parkoltam. A közterület-felügyelet helyszíni bírságot szabott ki a távvollétemben.

Nagypapámnak nincsen jogosítványa. Ha a befizetés nem történik meg időre, akkor ha minden igaz feljelentést tesznek és a rendőrség veszi át az ügyet.Miután a rendőrségre került az ügy, nagyapám tud-e arra hivatkozni, hogy ő nem parkolhatott ott, mivel nincs jogosítványa, illetve hogy a szabálysértést elkövető gépjárművezető személyére pedig nem tesz vallomást a rokoni kapcsolatokra hivatkozva?

Legyetek szívesek válaszaitokkal megtisztelni!

Előre is köszönöm: Dawe