vandalizmusforrás főoldal vissza

mendelenyidora 2014.05.04. 16:01

Szerintem jopofa pelda volt, szuper jot kacagtam rajta. Köszönöm.

Angelicasol 2014.05.04. 11:33

próbáltam a jogsértésből fakadó anyagi kártérítési igényre példát hozni és csak ez a szélsőséges jutott eszembe... :) de kérlek Sherlock mondj egy helytállót!

Sherlock 2014.05.04. 09:22

„Ha viszont látszik, hogy Józsi a pultos Borikát ölelgeti és a jóvoltodból a felesége szeme elé kerül a felvétel, aki eltöri a fején a biciklijét, akkor még kártérítést is kérhet... :)”

Csak nem fog kapni, ebben pont elég egyértelmű a bírói gyakorlat.

Angelicasol 2014.05.03. 23:39

A Ptk. alapján akit személyiségi jogában megsértenek, sérelemdíjat követelhet az őt ért nem vagyoni sérelemért (ez csak pusztán a jogsértés létéből eredő szankció), ha a képmása rögzítéséből az illetőnek anyagi kára is származik, akkor kártérítést is kérhet.

Ez esetben ezt úgy tudnám (nyilván némi túlzással) szemléltetni, hogy mondjuk a kerítéssel szemben van egy kocsma, aminek a bejárata is látszik és az is, hogy a szomszéd Józsi szereti látogatni ezt a műintézményt. Józsi azért, hogy jóképű profilját rögzíted a kamerával sérelemdíjat kérhet. Ha viszont látszik, hogy Józsi a pultos Borikát ölelgeti és a jóvoltodból a felesége szeme elé kerül a felvétel, aki eltöri a fején a biciklijét, akkor még kártérítést is kérhet... :)

mendelenyidora 2014.05.03. 23:11

Meg annyit kerdeznék, az "ellentételezés" mit is jelent itt?

mendelenyidora 2014.05.03. 23:07

Nagyon köszönöm neked az ertekes valaszt!

Angelicasol 2014.05.03. 22:23

Szerintem tulajdon elleni szabálysértés (szabstv. 177. § (1) bek. b.) 50ezer alatti szándékos rongálás (idegen vagyontárgy megrongálásával szándékosan kár okozása). Az 1 éven belüli ugyanolyan cselekmények azonos elkövető általi több alkalommal történő elkövetése esetén érték-egybefoglalásnak van helye.

Biztonsági kamera felvétele a hatósági eljárásban felhasználható, de jó tudni, hogy amennyiben a kamera felvételéből felismerhető valakinek az arca (nem csak az elkövetőé), úgy a személyes képmáshoz való jog sérülése miatt a sérelemért ellentételezést kérhet.

Személy szerint azt mondanám(saját tapasztalat is ezt támasztja alá), hogy fel kell tenni a kamerát és a kerítésre iránytani, aztán a kerítésre kitenni, hogy kamerával megfigyelt terület. Ha folytatódik a dobálás, akkor feljelentést kell tenni ismeretlen tettes ellen és ha a felvételen látszik az elkövető, akkor be lehet mutatni mint bizonyítékot.

mendelenyidora 2014.05.03. 18:57

Kedves hozzáértök, ismerösöm hofefehér kökeritését rendszeresen megdobálják 5-6 jo sárga tojással. Lepucoltatja, ujra festteti, majd ujra megdobálják. Kamerákat fog felszereltetni es meg fogja tudni ki dobálja. Es ha megtudta hogyan járhat el a vandállal szemben? Ez rongálás? Tudja egyáltalán majd a felvételekkel bizonyítani ha azon felismri a tettest? Köszönöm.