Előzetes letartóztatás és meghosszabbítása fkforrás főoldal vissza

ObudaFan 2014.06.14. 07:18

A lőfegyverrel visszaélésnek a használat nem feltétele, azt pedig, hogy nem tartotta a fegyvereket, aligha lehet kizárni az ujjlenyomat-vizsgálattal. Kérdés, hogy a tanúk mit mondanak.

majomlány 2014.06.14. 01:43

Ha gyanusítottként 4 hónapja előzetesbe van valaki fegyver és lőszerrel való visszaélés miatt és van egy negatív szakvélemény (fegyverek nem voltak használva)+ egy ujjlenyomati eredmény mely igazolja hogy nincs köze hozzá és a tanúk is mind mellette szólnak,van esély hogy a szabadlábra helyezési kérelmet megadják? vagy esélyesebb hogy a nyomozati időt hosszabítják és várhatunk a semmire?! köszönöm

ObudaFan 2014.04.18. 12:26

Ha a bűncselekmény elkövetésekor tizennegyedik életévét

eltelt, az előzetes letartóztatás megszűnik, kivéve az ügydöntő határozat kihirdetése után elrendelt vagy fenntartott előzetes letartóztatás esetét, továbbá ha az ügyben harmadfokú bírósági eljárás vagy hatályon kívül helyezés folytán megismételt eljárás van folyamatban.

1998. évi XIX. törvény a büntetőeljárásról 454-455. §§

Angelicasol 2014.04.18. 08:38

mik ezek? beugró kérdések bünti vizsgára? (mondjuk akkor kicsit ciki, hogy mi a Be. rövidítése...)

Agent Cooper 2014.04.17. 21:37

Kedves Szilvi96=FMiklós86=stb.!

Egyszerűbb jó pár névvel regisztrálni, mint megkeresni egy ügyvédet. Ráadásul fiatalkorú elleni eljárás estén kötelező védő részvétele.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Szilvi96 2014.04.17. 20:15

Nekem ezzel kapcsolatban lenne kérdésem.

4. Van-e a 14-18 éves fiatalkorúak előzetes letartóztatásban tölthető maximális ideje között különbség vagy egységesen bármely bűncselekmény esetén 2 év? 5. Amennyiben van. Melyek azok a bűncselekmények amelyeknél a 2 évnél kevesebbet tölthet maximum előzetes letartóztatásba a fiatalkorú gyanúsított/vádlott? „Elrendelheti, fenntarthatja.” 6. Mi a kettő (fenntartja, elrendeli) között a különbség? „Ha már van elsőfokú ítélet, akkor nincs maximális idő.” 7. jól értem, hogy az előzetes letartóztatás mértéke csak az elsőfokú ítélet meghozataláig eltelt időre vonatkozik? „A Be.” 8. Melyik törvény rövidítése ez és a törvény melyik része vonatkozik a fiatalkorúak előzetes letartóztatására?

ObudaFan 2014.04.17. 06:59
FMiklós86 2014.04.16. 22:24

Amennyiben egy fiatalkorú ellen folyó büntetőeljárás "végén" I. fokú ítélet születik.A védelem és/vagy vádhatóság fellebbezést nyújt be.1. Az első fokon eljáró bíróság elrendelheti-e illetve fenntarthatja-e az előzetes letartóztatást? 2. Mi van akkor, ha az előzetes letartóztatásba tölthető maximális idő -már ha van- eltelik mire "megszületik" az elsőfokú ítélet? 3. Ezt melyik törvény szabályozza?

ObudaFan 2014.04.11. 15:37

Házi őrizet elrendelése esetén a bíróság által kijelölt lakást és az ahhoz tartozó bekerített helyet a terhelt csak a bíróság határozatában meghatározott célból, különösen a mindennapi élet szokásos szükségleteinek biztosítása vagy gyógykezelés céljából az ott írt időben és távolságra (úti célra) hagyhatja el.

Ide tartozhat például az iskola.

Véleményem 2014.04.11. 14:53

a)333 megszökött, a bíróság, az ügyész, illetve a nyomozó hatóság elől elrejtőzött, vagy szökést kísérelt meg, illetőleg az eljárás során ellene újabb, szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmény miatt eljárás indult,

Időtartama: 1 hónap, ami hosszabbítható.

Az előzetes letartóztatást a nyomozási bíró alkalmanként legfeljebb három hónappal, összesen legfeljebb az előzetes letartóztatás elrendelésétől számított egy év elteltéig meghosszabbíthatja. Ezt követően az előzetes letartóztatást a törvényszék egyesbíróként eljárva, a nyomozási bíró eljárására vonatkozó szabályok szerint, alkalmanként legfeljebb két hónappal meghosszabbíthatja.

5. Igen.

A kérdéseire a Be.-ben mind választ talál.

A fiatal kórúakra is remélem ezek vonatkoznak... Ha már bcs-t követnek el akkor tudják, hogy következményei vannak.

Imi17 2014.04.10. 17:18

1. „Általában milyen bűncselekmények esetén szoktak fiatalkorú elkövetőknél házi őrizetet elrendelni? A házi őrizet ideje alatt korlátozhatják-e pl. az iskolába járását? Mi van ha 16 év feletti fiatalkorú gyanúsítottnak állandó munkahelye van - korlátozhatják-e a munkavégzését?”

2. „Milyen bűncselekmények esetén szoktak előzetes letartóztatást elrendelni fiatalkor elkövetővel szemben? Az előzetes letartóztatás hány nap lehet?”

3. „Az előzetes letartóztatást először hány nappal lehet meghosszabbítani? A meghosszabbítás tartama lehet-e 60 vagy akár 90 napos is?”

4. „Mennyi ideig lehet egy fiatalkorú maximum előzetesbe?” Előfordulhat-e, hogy az előzetes letartóztatás időtartama annak lejárta elől megnő?

5. Az előzetes letartóztatás tartamának letelte esetén rendelhet-e el a bíróság pl. házi őrizetet?

Imi17 2014.04.09. 16:23

Fiatalkorú elkövetőkre vonatkozna a kérdésem.

1. Általában milyen bűncselekmények esetén szoktak fiatalkorú elkövetőknél házi őrizetet elrendelni?

2. A házi őrizet ideje alatt korlátozhatják-e pl. az iskolába járását? Mi van ha 16 év feletti fiatalkorú gyanúsítottnak állandó munkahelye van - korlátozhatják-e a munkavégzését?

3. Milyen bűncselekmények esetén szoktak előzetes letartóztatást elrendelni fiatalkor elkövetővel szemben?

4. Az előzetes letartóztatás hány nap lehet?

5. Az előzetes letartóztatást először hány nappal lehet meghosszabbítani?

6. A meghosszabbítás tartama lehet-e 60 vagy akár 90 napos is?

7. Mennyi ideig lehet egy fiatalkorú maximum előzetesbe?

8. Annak megszüntetése esetén rendelhet-e el a bíróság pl. házi őrizetet?

A megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!