Magán és közokirathamisításforrás főoldal vissza

Agent Cooper 2014.04.28. 16:43

Kedves Atti28!

Ilyen cselekmények esetén a leggyakoribb büntetés a pénzbüntetés, de még az is lehetséges, hogy kevesebbel is megússza (pl. próbára bocsátás), ha tényleg csak ennyi történt.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Atti28 2014.04.27. 10:58

Tisztelt Fórumozok!

Egy olyan gondom lenne vettem egy autót aminek az adásvételijébe bele volt foglalva a törzskönyve elveszett,kaptam egy jobb lehetőséget erre eladtam ezt az autót az egyik ismerősömnek,de adásvételivel amibe beleírtuk szintén hogy elveszett a törzskönyve,nem tudták kifizetni visszakerült hozzám az autó.Meghirdettem jelentkezett egy úr eljött megvette az autót adásvételivel amibe szintén beleírtam elveszett a törzskönyve.Hívott pár napra rá hogy nem tudja átíratni mert bele van írva hogy a törzskönyv elveszett..adjam vissza neki a pénzt 80 ezerért vette meg az autót 120 ezret követelt hívogatott,smst-t írt fenyegetett,jött a lakásomra is.Küldött egy levelet a címemre ami megvan elraktam.. írjak új adásvételit amibe nincs beleírva hogy a törzskönyve elveszett.Én marha megírtam az adásvételit jóhiszeműen de mivel nem értem el az ismerősömet ezért én írtam alá az adásvételit..Nagy hiba volt lepostáztam és ez az illető ment is a rendőrségre feljelentett.

Kérdésem az lenne,büntetlen előéletű vagyok,természetesen elismerem hogy hibáztam..milyen büntetésre számíthatok? Válaszukat nagyon köszönöm szépen!

Panna50 2014.04.25. 10:26

KÖSZÖNÖM SZÉPEN AZ EDDIGI ÖSSZES VÁLASZT!!!

Kovács_Béla_Sándor 2014.04.25. 10:24

A két utóbbi eset intellektuális közokirat-hamisítás. Az elkövető közreműködött abban, hogy közhiteles nyilvántartásba valótlan adat kerüljön.

Panna50 2014.04.24. 22:43

Még mindig a köz-magánokirat hamisítással kapcsolatban szeretnék kérdezni, hozzászólni.

A korábbi hozzászóló, aki a diákigazolvány helyett kapott igazolást hamisította meg, az miért közokirat hamisítás?

Az igazolást a felsőoktatási intézmény adja ki, aki nem hatóság.

A másik példa, egy ismerősöm, akinek az adóbevallását a könyvelője meghamisította. A könyvelőt is közokirat hamisításért vonták felelősségre.

A gépjármű adásvételi szerződés hamisítása is közokirat hamisítás, ugye? (számtalan ilyen esetet tudunk)

Nincs szándékomban kötekedni, csupán szeretném megérteni azt a logikai rendszert, amely alapján az ilyen speciális, nem tipikus esetek válnak közokirat hamisítássá.

Agent Cooper 2014.04.24. 01:52

Kedves Panna50!

A bűncselekmény minősítése szempontjából nem az okirat felhasználása, hanem annak előállítása a mérvadó. Ugyanis a közokirat olyan dokumentum, amit hatáskörében eljárva bíróság, közjegyző vagy más hatóság állított ki, minden más okirat magánokirat. Tehát hamis vagy hamisított közokirattal lehet csak közokirat-hamisítást elkövetni.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Panna50 2014.04.23. 20:24

Köszönöm a választ.Nem közokirat hamisítás? Hatóság (bíróság) előtti felhasználás történt a meghamisított másolattal.Pl. gépjármű adásvétel estén is közokirat hamisítássá válik, amennyiben a hamisított (másolat) felhasználása hatóság előtt történik.

Agent Cooper 2014.04.23. 10:08

Kedves Panna50!

Hamis magánokirat felhasználása valósulhatott meg. Önmagában a hamisítás nem bűncselekmény, hanem a hamis vagy hamisított magánokirat felhasználása az.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Panna50 2014.04.22. 18:47

Tisztelettel és Üdvözlettel szeretnék felvilágosítást kérni munkajoggal kapcsolatos problémám tisztánlátása érdekében.A munkáltató általi munkaidő nyilvántartás, mint olyan milyen okiratnak minősül, főként, ha azon munkavállalói aláírás is szerepel, s úgy lett meghamisítva a tartalma utólagosan, tehát az eredeti nyilvántartáson lévő aláírás lett „felhasználva” az utólagosan kreált másolathoz? (csak a hamisított másolat lett becsatolva, az eredeti nem)A fizetési lap, amit a dolgozó átvesz milyen iratnak minősül, ha a munkavállaló részére történő átadása után, tehát utólagosan került meghamisításra a tartalma?Ha ezek az iratok bizonyítékként bírósághoz becsatolásra kerülnek, milyen okirat hamisításnak minősülnek, köz, vagy magán, esetleg hamis tanúzás is? (a benne lévő adattartalom utólagos változatása okán)

Agent Cooper 2014.04.14. 11:46

Kedves ky__ra!

Ez nem hamis magánokirat felhasználása bűncselekmény, hanem közokirat-hamisítás. Akár felfüggesztett szabadságvesztést is kaphat, de talán a pénzbüntetés a legvalószínűbb. Amennyiben felfüggesztett szabadságvesztést kap, abban az esetben akkor lesz büntetlen előéletű, amennyiben előzetesen mentesítik a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól. Mielőtt gyanúsítottként idézik, célszerű védővel konzultálnia.

Üdvözlettel: Agent Cooper

ky__ra 2014.04.13. 19:55

Üdvözletem,

magán okirat hamisítással kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni.Jelenleg passzív féléven vagyok az egyetemen, lejárt a diákigazolvány helyett kapott igazolásom. Átszerkesztettem rajta a dátumot egy programmal hogy tudjam még használni egy ideig. Volán járaton utazva az ellenőr látta hogy az aláírás nem eredeti és a pecsét sem, tehát hamis, elkobozta, megbüntetett, és megfenyegetett, hogy ennek következménye lesz, mert a Volán Zrt. okirat hamisítás vádjával fel fog jelenteni.Milyen büntetésre számíthatok jelen esetben? Ezután nem folytathatom az egyetemet? Büntetett előéletű leszek?

lohengreen 2014.04.13. 19:43

Sherlocknak az elöbbiben válaszoltam.

ObudaFannak ismételten köszönöm a váteszi hangú előrejelzést, Kovács_Béla_Sándornak a józan kételkedést!

Hasznos volt a dikurzus, jó hogy van ez a fórum.Mercy!

lohengreen 2014.04.13. 15:38

Örülök, hogy parázs vitát sikerült generálnom a helyzet vázolásával! Köszönöm a véleményeket!

Nem alapítottuk a céget, hanem kaptuk, ingyen. Ez egy alvó cég volt. De, nem vettük át a törzstőkét. "Ajándék lónak ne nézd a fogát" - alapon. És az emlegetett társam pedig önként és dalolva vette meg a részem, nem késnyszerítettem!

ObudaFan 2014.04.13. 15:01

Ülni azért nem fogsz, de lesz büntetés.

Sherlock 2014.04.13. 13:47

Basszus, nehogy már te legyél az áldozat, mert jogellenesen alapítottatok egy céget. Az nem egy kezelhetetlen probléma, hogy be kell fizetni a törzstőkét.

lohengreen 2014.04.13. 13:26

bocsánat, helyesen:bagatelizálni

lohengreen 2014.04.13. 13:24

Köszönöm a válaszokat!

Nem akarom sem elbagatekizálni, sem elkenni a helyzetet, csak ketté bontottam a problémát.Nyilván az alaphelyzet ennél bonyolultabb, de ahhoz regényt kellene írnom, amit nem biztos, hogy elolvasnának! A másik topikon pedig nagyon lassú a diskurzus.

Egyébként a törzstőke nem volt benne vételkor a cégben.Ezt tagoknak kiadott kölcsönként kezeltük, így mentek el a mérlegek. Amikor a cégtárs megvette a részem - bár ő is ügyvezetőként részese volt a helyzet ilyeténképpeni alakulásának - kihasználta, és (pénztár) sikkasztással feljelentett. (De miért csak engem?) Ebben az esetben azonban a sikkasztás nem állhat meg. Azért próbálok tovább tájékozódni, mert abszurd a helyzet, hiszen ez a fickó saját magát is felnyomta, pusztán nyerészkedés okán. Én pedig egy vasat sem vettem el, nemhogy a pénztárt.Nem szeretnék ülni azért, mert egy könyvelésileg szinte kezelhetetlen problémával visszaélt egy "haverom".

Kovács_Béla_Sándor 2014.04.13. 11:27

Ne kapkodd el! Olvastad a másik rovatban? Hogy úgy mondjam, itt egy kicsit elkeni a tényállást. Nincs pedig semmi értelme, hiszen hiába csikar itt ki egy bagatellizáló véleményt megtévesztéssel - az ítéletet nem itt fogják hozni.

Agent Cooper 2014.04.13. 11:26

Kedves lohengreen!

Komoly büntetésre semmiképp nem kell számítani.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Kovács_Béla_Sándor 2014.04.13. 11:19

A másik rovatban már kaptál választ. Hiába kérdezed meg többször, nem valószínű, hogy másik rovatban más lesz az eredmény.

Kovács_Béla_Sándor 2014.04.13. 11:04

Konkrétan? Mi volt az az adat?

lohengreen 2014.04.13. 10:34

Tiszteletem!5 éven keresztül (1 db) valótlan adatot is tartalmazott a cégbírósághoz beadott mérlegünk, de nem történt adócsalás illetve nem okoztunk anyagi kárt senkinek.Ebben az esetben elkövettünk-e közokirat hamisítást?Ha igen, mitől függ a gondatlanság és mitől a szandékosság? Szamít-e hogy 3 ügyvezető volt a cégben egyenlő felhatalmazással? Van-e enyhítő körülmény? Mire és milyen mértékű retorzióra számíthatunk? Van valami megoldás arra, hogy elkerüljük a komolyabb büntetést?Előre köszönöm a választ!

Agent Cooper 2014.04.11. 11:54

Kedves csigusz1122!

Hamis magánokirat felhasználása és hamis tanúzás merül fel bűncselekményekként. Azért semmiképp nem javaslom Önnek, hogy elhamarkodottan cselekedjen, határidőből (elévülés) úgy sem fog kicsúszni. Ha a munkaügyi perben a bíró észleli, hogy bűncselekmény gyanúja áll fenn, hivatalból meg kell(ene) tennie a feljelentést.

Üdvözlettel: Agent Cooper

csigusz1122 2014.04.09. 16:13

Segítséget kérnék!

píter84 2014.03.29. 19:38

Én semelyiket.Egy ismerősöm gondolkozott róla és ezen vitatkoztunk, szóval csak kíváncsiság.


Kovács_Béla_Sándor 2014.03.29. 19:31

Fontolgatod, melyiket kövesd el?

Mi a konkrét problémád?

píter84 2014.03.29. 18:19

Van különbség kettő között büntetés szerint? Ha igen melyiket büntetik szigorúbban? Mi jár az egyikért és mi a jár a másikért?