büntetőjog alkalmazása fiatalkorúaknálforrás főoldal vissza

Kovács_Béla_Sándor 2014.03.21. 11:15

Fegyházban semmiképpen.

Szilvi96 2014.03.21. 08:12

9. Amennyiben egy fiatalkorú az általa elkövetett bűncselekménybe meghozandó jogerős ítélet meghozataláig betölti a 18. életévét előfordulhat-e, hogy pl. fiatalkorúak fogháza helyett fogházba, fiatalkorúak börtöne helyett börtönbe vagy fegyházba kell letöltse a kiszabott büntetését?

guba" 2014.03.19. 17:24

A 4. pontot úgy kell érteni, hogy ebben az esetben életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható lehet.

guba" 2014.03.19. 17:18

1. Halmazat akkor keletkezik, ha több bűncselekményt egy eljárásban bírálnak el. Összbüntetésbe akkor kell foglalni, ha több, határozott ideig tartó szabadságvesztésre ítélik és valamennyi bűncselekményt a legkorábbi elsőfokú ítélet kihirdetését megelőzően követte el.Ez a leírás alapján nem dönthető el.2. Ha nincs mód összbüntetésre, akkor egymást követően tölti le.3. Valószínűleg igen.4. Ha az utóbbi bűncselekményeket különböző időpontokban követte-e el, és a fegyveres rablást legalább jelentős értékre, akkor igen.5. Valószínűleg igen.6. Felfüggesztett szabadságvesztést nem lehet összbüntetésbe foglalni.7-8. Lásd a korábbiakat.

FMiklós86 2014.03.19. 07:16

„Nekem ezzel összefüggésben merült fel kérdésem.”

pl.„Egy fiatalkorú ellen eljárás indul nagyobb értékre elkövetett betöréses lopásért és könnyű testi sértésért. Az eljárás alatt szabadlábon védekezhet. Az eljárás ideje alatt azonban újabb bűncselekményeket követ el. A bűncselekmények a következők: csoportos súlyos testi sértés, csoportosan életveszélyt okozó súlyos testi sértés, csoportos fegyveres rablás.Az első bűncselekményért jogerősen 1 év 4 hónap fk. börtönére ítélik. A második ügyben még nincs ítélet.

pl. II:”Ha egy fiatalkorút bűncselekmények (lopás vétség elkövetése, lopás vétség kísérlete) miatt jogerősen elítélik (1 év 3 hónap börtön), melynek végrehajtását több (5) évre felfüggesztik.A felfüggesztés ideje alatt újabb bűncselekményeket követ el. Melyek a következők: csoportos súlyos testi sértés, csoportosan életveszélyt okozó súlyos testi sértés, csoportos fegyveres rablás.„

6. Esetében halmazati vagy összbüntetést alkalmazni?

7. Számíthat-e arra, hogy feltételesen szabadlábra kerülhet?

8. Alkalmazható-e a "három csapás" törvény az érintett fiatalkorúra?

A megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!”

FMiklós86 2014.03.18. 21:26

Ha egy fiatalkorút bűncselekmények (lopás vétség elkövetése, lopás vétség kísérlete) miatt jogerősen elítélik (1 év 3 hónap börtön), melynek végrehajtását több (5) évre felfüggesztik.A felfüggesztés ideje alatt újabb bűncselekményeket követ el. Melyek a következők: csoportos súlyos testi sértés, csoportosan életveszélyt okozó súlyos testi sértés, csoportos fegyveres rablás.

6. Esetében halmazati vagy összbüntetést alkalmazni?

7. Számíthat-e arra, hogy feltételesen szabadlábra kerülhet?

8. Alkalmazható-e a "három csapás" törvény az érintett fiatalkorúra?

A megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

FMiklós86 2014.03.18. 21:02

Nekem ezzel összefüggésben merült fel kérdésem.

Egy fiatalkorú ellen eljárás indul nagyobb értékre elkövetett betöréses lopásért és könnyű testi sértésért. Az eljárás alatt szabadlábon védekezhet. Az eljárás ideje alatt azonban újabb bűncselekményeket követ el. A bűncselekmények a következők: csoportos súlyos testi sértés, csoportosan életveszélyt okozó súlyos testi sértés, csoportos fegyveres rablás.Az első bűncselekményért jogerősen 1 év 4 hónap fk. börtönére ítélik. A második ügyben még nincs ítélet.

1. Mit jelent a halmazati büntetés és mit jelent az összbüntetés és mi a különbség a büntetési "forma" között? Esetében melyiket kell alkalmazni?

2. Mi van akkor ha a második ügy jogerős ítélete megszületik még azelőtt, hogy az első büntetés lejárna?

3. A második ügyben van rá mód, hogy feltételesen szabadulhasson?

4. A "három csapás" az esetében alkalmazható-e vagy sem?

5. Amennyiben alkalmazható. Van-e esély arra, hogy feltételesen szabaduljon?

A megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan 2014.03.16. 18:59

13. A feltételes annak az esetében kizárt, aki a feltételes alatt követte el a bűncselekményt. Aki a felfüggesztett szabadságvesztés alatt követte el, annak az esetében nem.14. Az 1/3-át.

Sándor69 2014.03.16. 18:54

„Előbb a börtön fokozatot, aztán a fogházat.”

13. A feltételes az ő esetében is kizárt?

14. Amennyiben nem. Akkor a fogház fokozatból enged(het)nek el valamennyi időt? Ha igen. Mennyi időt?

ObudaFan 2014.03.16. 18:44

9. Előbb a börtön fokozatot, aztán a fogházat.

11. Ki van zárva a feltételesből, aki a bűncselekményét másik feltételes alatt követte el.

12. Nincs.

Sándor69 2014.03.16. 18:28

„Kizárhatóak-e a feltételes szabadlábra helyezésből a fiatalkorúak?

Aki feltételesen van, az az újabb büntetés feltételeséből ki van zárva.”

Tisztelt ObudaFan!

11. A feltételes szabadlábra helyezésből kizárható-e vagy sem az a fiatalkorú aki a korábbi büntetésének feltételese alatt követ el olyan bűncselekményt amiért elítélik?

„Nem bocsátható feltételes szabadságra

többszörös visszaeső, ha a szabadságvesztést fegyház fokozatban kell végrehajtani,

az erőszakos többszörös visszaeső,

aki a bűncselekményt bűnszervezetben követte el,

akit olyan szándékos bűncselekmény miatt ítéltek szabadságvesztésre, amelyet korábbi, határozott ideig tartó végrehajtandó szabadságvesztésre ítélése után, a végrehajtás befejezése vagy a végrehajthatóság megszűnése előtt követett el.”

Tisztelt guba"!

12. Fiatalkorúaknál van fegyház büntetés?

Köszönöm az eddigi és az elkövetkezendő válaszokat!

guba" 2014.03.16. 17:51

Nem bocsátható feltételes szabadságra

Sándor69 2014.03.16. 17:23

„Adott egy fiatalkorú aki súlyos testi sértésre való felbujtásért és társtettesként való elkövetéséért kapott letöltendő börtönbüntetést (2 év 6 hónap), melyből (1 év 11 hónap után) feltételesen szabadult”

A teljes történeti hűség kedvéért a fiatalkorút 3 év 2 hónapra ítélték. A szövegben azért szerepel a 2 év 6 hónap mert 6 hónapot előzetes letartóztatásban töltött. A feltételes szabadlábra helyezést a fent maradó büntetéséből lett ”kiszámítva”, a büntetésből 7 hónap még hátra lenne-van.

„5. Mi van abban az esetben ha a második ítélet fiatalkorúak börtöne míg a korábbi ügy ítéletében fiatalkorúak fogháza szerepel? Az első ügy ítéletének fokozata (magasabb fokozatra) megváltoztatható?

5. Nem fogják megváltoztatni.”

9. Amennyiben ellentétes fokozat szerepelne a két ítéletbe, milyen sorrendbe kell leülje? Jogosult lesz-e pl. a feltételes szabadlábra helyezésre?

10. Ha igen. Melyik büntetésből engedhetnek el és mennyi időt?

„6. Kizárhatóak-e a feltételes szabadlábra helyezésből a fiatalkorúak?

6. Aki feltételesen van, az az újabb büntetés feltételeséből ki van zárva.”

11. Feltételes szabadlábon levő annak letelte előtt a fiatalkorú újabb bűncselekményt követ el, amelyért elítélik. A második bűncselekmény jogerős ítélete után kizárható-e a feltételes szabadlábra helyezésből?

ObudaFan 2014.03.16. 14:11

2. Aki feltételesen van, az különös visszaesőnek is számít. A különös visszaesővel szemben az újabb bűncselekmény büntetési tételének felső határa szabadságvesztés esetén a felével emelkedik, és a különös visszaesővel szemben a büntetés a csak különös méltánylást érdemlő esetben enyhíthető.

3. Minden bizonnyal.4. Minden bizonnyal.5. Nem fogják megváltoztatni.6. Aki feltételesen van, az az újabb büntetés feltételeséből ki van zárva.7-8. Mivel ez a feltételesen lévőnek is csak a második elítélése, így az erőszakos többszörös visszaesőkre vonatkozó szabályokat nem kell alkalmazni. Akinek viszont felfüggesztették a szabadságvesztését, az három új bűncselekményt követett el, mindegyik erőszakos, így meg kell nézni, hogy vajon egy anyagi, vagy alaki halmazatról van szó az adott ügyekben. Ha a bűnhalmazatban levő bűncselekmények közül legalább három különböző időpontokban elkövetett befejezett személy elleni erőszakos bűncselekmény, a halmazati büntetésre előírt büntetési tétel felső határa a kétszeresére emelkedik.

ObudaFan 2014.03.16. 13:15

1. Visszaeső a szándékos bűncselekmény elkövetője, ha korábban szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték, és a büntetés kitöltésétől vagy végrehajthatósága megszűnésétől az újabb bűncselekmény elkövetéséig három év még nem telt el.Tehát akinek a büntetését felfüggesztették, az nem lehet visszaeső. Aki feltételesen van, az visszaeső.

Sándor69 2014.03.15. 22:07

6. Kizárhatóak-e a feltételes szabadlábra helyezésből a fiatalkorúak?

7. Mit jelent és alkalmazható-e fiatalkorúaknál a "három csapás" törvény?

8. A "három csapás" alkalmazása esetén milyen súlyos büntetés kiszabása alkalmazható fiatalkorúaknál? Még ebben az esetben -sem- zárhatóak ki a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége alól?

Sándor69 2014.03.15. 21:56

Adott egy fiatalkorú aki súlyos testi sértésre való felbujtásért és társtettesként való elkövetéséért kapott letöltendő börtönbüntetést (2 év 6 hónap), melyből (1 év 11 hónap után) feltételesen szabadul, míg a másik fiatalkorú súlyos testi sértés társtettesként való elkövetésért kapott (1 év 3 hónap) fogház büntetést melynek végrehajtását(3 évre) felfüggesztettek.

A feltételes szabadlábra helyezett fiatalkorú illetve a felfüggesztett büntetés hatálya alatt álló fiatalkorú újabb bűncselekményeket követnek el.

Mind ketten előzetesbe vannak.

1. Visszaesőnek számítanak-e?

2. Mennyivel lehet súlyosabb ez esetben a büntetésük?

3. Feltételesen szabadlábon fiatalkorú elkövetőnek le kell majd ülje az előző büntetéséből fennmaradó részt is?

4. A felfüggesztett hatálya alatt álló fiatalkorúnak le kell majd ülnie az előző büntetését is?

5. Mi van abban az esetben ha a második ítélet fiatalkorúak börtöne míg a korábbi ügy ítéletében fiatalkorúak fogháza szerepel? Az első ügy ítéletének fokozata (magasabb fokozatra) megváltoztatható?

Az érintett fiatalkorúak a néhai keresztanyám unokái.

A válaszokat előre is köszönöm!