fiatalkorú elleni bírósági büntetőeljárásforrás főoldal vissza

Agent Cooper 2014.03.05. 11:59

Kedves Ibolya87!

Ezekre a kérdésekre nem lehet pár szóban válaszolni, erre egy ilyen fórum nem alkalmas!

Üdvözlettel: Agent Cooper

Ibolya87 2014.03.04. 23:50

Összefoglalnám kérdéseimet!

Ibolya87 2014.03.03. 15:28
Ibolya87 2014.02.28. 20:34

A sógorom (nővérem férje) bátyjának a fia (unokaöccse) 2012. decemberében kábítószerrel visszaélés, súlyos testi sértés gyanújával került a rendőrség elé. Akkor még 16 éves.Az ügyben négy további fiatalkorú került először a rendőrség látókörébe. Egy 14 éves valamint egy 15 és egy 17 éves (utóbbi kettő a sógorom bátyjának a feleségének az unokaöccsei) a aki a testi sértésben is a gyanú szerint elkövető volt, míg egy 15 éves aki a kábítószerrel visszaélés gyanúja merült fel. (A testi sértés egyik sértettje.)

A 15 és 17 éves fiatalkorúak rendszeresen fogyasztottak kábítószert, és mindez mellett adott is el kábítószert. Ezt ráadásul az iskola területén. Amikor az egyik (15 éves) vásárló folyamatosan nem fizette ki a megbeszélt összeget a két másik fiú megfenyegette, amely nem használt. Az utolsó figyelmeztetés másnapján az iskolától nem messze egy harmadik (14 éves) társukkal megvárták és megverték. Sajnos a verekedés során súlyos sérüléseket szenvedett, melyet tetőzte, hogy olyan rosszul eset el, hogy egy közelben levő utcai padba beverte a fejét. Sajnos olyan erős volt az ütés, hogy a feje szét nyílt. Sajnos életveszélyes sérülést szenvedett. A sértett bátyja (16 éves) megpróbált a testvére segítségére sietni, de "egyedül" volt 3 ellen így ő is megsérült. (eltört a keze) A verekedés szemtanúja volt a 16 éves rokonom is.

A rendőrségi kihallgatása során kiderült, hogy a 14 éves fiatalkorú már több kisebb lopási ügyben volt tanú, mert kora miatt nem volt büntethető.A 15 és 17 éves fiúk (sógorom bátyjának a feleségének az unokaöccsei) a kihallgatásuk során mindent elismertek. A 16 éves fiatalkorú (sógorom unokaöccse) a kihallgatása során elmondta, hogy a verekedésnél jelen volt, de abba tevőlegesen nem vett részt. Ezt megerősítették a testi sértés sértettjei is.

A 16 éves fiút (sógorom unokaöccse) házi őrizetbe, a 14, 15 és a 17 éves fiatalkorúakat előzetes letartóztatásba helyezte az illetékes bíróság. A 16 éves sértett esetében a kábítószerrel visszaélés gyanújának fennállása miatt indult eljárás, de szabad lábon védekezhetett.

A 16 éves fiú házi őrizetét végül 2013. március megszüntették. A 15 és 17 éves fiúkat 2013. októberben házi őrizetbe helyezte a bíróság.

A vádemelésben a sógorom unokaöccse (16 éves) ellen:2 rb. csoportosan bűnsegédként elkövetett súlyos testi sértés bűntette, 1 rb. kábítószerrel visszaélés bűntette, 1 rb. csoportosan bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó súlyos testi sértés bűntette

A két másik (15 és 17 éves) "rokon" valamint a 14 éves fiatalkorúak ellen:2 rb. csoportosan társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntette, 1 rb. csoportosan társtettesként elkövetett életveszélyt okozó súlyos testi sértés bűntette, 1 rb. kábítószerrel visszaélés bűntette, 3 rb. kábítószerrel visszaélés (oktatási intézmény területén való árusítás)

Egy 16 éves (testi sértés sértettje) fiatalkorú ellen /V. rv./:1 rb. kábítószerrel visszaélés vétsége

1. Milyen büntetésre számíthat a sógorom unokaöccse?2. Számíthat-e az érintett fiatalkorú felfüggesztett büntetésre?3. Amennyiben letöltendőt kapna, kaphat-e bármilyen kedvezményt? (feltételes szabadlábra helyezés)

4. A másik két "rokonom" (15 és 17 éves) milyen büntetésre számíthat?5. Van-e arra esély, hogy felfüggesztettel megússzák?6. Amennyiben ténylegesen letöltendőt kapnának kedvezményt kaphatnának-e? (pl. feltételes szabadlábra helyezés)

7. A 14 éves fiatalkorú esetében mennyit jelenthet, hogy bár életkora miatt még büntetlen előéletű, de már követett el olyan bűncselekményt ami miatt csak az életkorának köszönhetően nem indult ellene ténylegesen büntetőeljárás?8. Ő megúszhatja-e ezt a bűncselekményt felfüggesztett büntetéssel?9. Jogosult lehet-e kedvezményre?

10. A 16 éves V. rendű vádlott megúszhatja-e felfüggesztettel?

11. Jól tudom-e, hogy fiatalkorúak esetén BV intézet szempontjából? (fogház, börtön)12. Mi a kettő között a különbség?13. A feltételes szabadlábra helyezés mértéke mennyiben függ a BV intézet fokozatától?

A megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

(Jelenleg az I. fokú ítéletre várnak!)