vagyonőri intézkedés alatt álló személy jogaiforrás főoldal vissza

momo1 2016.01.21. 18:33
momo1 2016.01.21. 17:18

Szeretném megkérdezni hol tehetek panaszt egy vagyonőr ellen?Egy áruházban a pénztáros igen tiszteletlenül beszélt velem,nem akartam veszekedni ezért elkértem a panaszkönyvet.Szó-szót követett ekkor már a pénztáros ordított.Ekkor odalépett a biztonsági őr aki nem ismerte az előzményeket csak a pénztáros ordibálását hallotta.Nem kérdezte mi történt szóhoz sem jutottam nekemtámadt és közölte takarodjak ki, ha mégegyszer itt meglát széttép !A Kuva. Anyámat ! mondta.Ez végtelenül megalázó és jogtalan volt.Hiszen nem vettem el semmit,és nem sértegettem őt.Ha az áruházvezető nem csitítja valóban nekemjön.A péntáros viselkedése is felháborító, de az őr mindenen túltesz.A vezető közölte hogy írhatok panaszt, de a dolgozók megvédik egymást.Többször tapasztaltam hogy az őr mással is hasonlóan agrasszív.Ha lehetséges szeretném feljelenteni valahol de nem tudom van -e értelme hiszen nem fogom tudni bizonyítani.Hol tehetek ellene panaszt.

ius latratus 2014.02.27. 19:53

Az egészről nincs fogalmad sem.

Andris1 2014.02.27. 19:29

Miért nem jól értettem ? Szerinted ?

ius latratus 2014.02.27. 18:36

S mennyire nem jól értetted...

Andris1 2014.02.27. 17:55

Igaz,így értettem !

capisca 2014.02.27. 17:42

Kedves Andris!

Nemcsak bűncselekmény, szabálysértés esetén is.

Andris1 2014.02.27. 16:33

A vagyonőrnek joga van visszatartani a bűncselekményen rajtakapott személyt, a rendőrség kiérkezéséig. De csak ha az bűncselekményt követett el.Ugyanannyi joga van hozzá mint bármely embernek visszatartani a bűncselekmény elkövetőjét.Csupán rutinellenőrzés céljából csak a csomagját tarthatja vissza,ha azt nem hajlandó bemutatni, a személyt nem. Hogy WC-re vagy inni kiengedi-e,szerintem felháborító hogy egyáltalán kérdésként felmerül.

capisca 2014.02.27. 15:50

Biztonsági őr a vagyonvédelmi törvény alapján jogosult:A vagyonőr a megbízó közterületnek nem minősülő létesítményének őrzése során jogosult:

a területre belépő vagy az ott tartózkodó személyt kiléte igazolására, a belépés, illetőleg a tartózkodás céljának közlésére, jogosultságának igazolására felhívni, ennek megtagadása vagy a közölt adatok nyilvánvaló valótlansága esetén - a megbízó eltérő rendelkezésének hiányában - az érintett belépését, ott-tartózkodását megtiltani, és távozásra felszólítani;

A személy- és vagyonőr tevékenysége gyakorlása során - e törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén - jogosult az intézkedésében érintett személyt felhívni kilétének igazolására. Ha az általa erre felkért személy önként és hitelt érdemlően nem igazolja kilétét, a személyazonosság megállapítására - indokolt esetben - igazoltatásra jogosult hatósági személyt kérhet fel.

A biztonsági őr tehát felkérhet, hogy igazold magad, de nem vagy köteles neki megtenni.

A személy- és vagyonőr jogosult a bűncselekmény és a szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt a cselekmény abbahagyására felszólítani, a cselekmény folytatását megakadályozni, az elkövetőt elfogni és a birtokában lévő, bűncselekményből vagy szabálysértésből származó vagy annak elkövetéséhez használt dolgot, illetve támadásra alkalmas eszközt elvenni. Köteles azonban az elfogott személyt haladéktalanul az ügyben eljárni jogosult nyomozó hatóságnak átadni, ha erre nincs módja, e szervet nyomban értesíteni. Így kell eljárni a tetten ért személytől elvett dolgokat illetően is.

ius latratus 2014.02.27. 15:22

"elmerült egy probléma az elfogott, és általunk előállitott személyek jogaival kapcsolatban. Ellentmondó tájékoztatást kaptunk arról, hogy a visszatartott személynek kötelesek vagyunk-e "...

Visszatartott személy? Elfogott, előállított? Na, ezért elég a nyolc elemi a vagyonőröknek...Adnék én nekik visszatartani...

groszfater@gmail.com 2014.02.27. 13:50

Már az is felháborító, hogy egyáltalán ilyent kérdez !A vagyonőröknél a személyi szükséglet ismeretlen fogalom !?!?

pazs 2014.02.27. 13:43

Milyen jogon tartjátok vissza? Tetten értétek? Már csak józan ész alapján is biztosítani kellene, hogy ne legyen embertelen vagy megalázó a bánásmód és ebbe bizony beletartozik, hogy elmehessen a mosdóba meg hogy ihasson egy pohár vizet, ha sokat kell várni a rendőrre.

stellar124 2014.02.27. 13:02

Tisztelt Szakértők!

Vagyonőrként dolgozom, és a napokban felmerült egy probléma az elfogott, és általunk előállitott személyek jogaival kapcsolatban. Ellentmondó tájékoztatást kaptunk arról, hogy a visszatartott személynek kötelesek vagyunk-e biztosítani, hogy el tudjanak menni wc-re, esetleg igyanak, és ha igen, milyen módon tehetjük ezt meg (elkísérés stb.) Nyilvános wc nincs a közelben, a személyzetit lenne lehetőség használni.

köszönöm megtisztelő válaszukat!