Súlyos aránytalanság(lőfegyverrel visszaélés)forrás főoldal vissza

Petricjane 2014.01.04. 20:04

Ja, az emberölés előkészületét kihagytam a felsorolásból, ami szintén tudtommal 1-5 év büntetési tétellel fenyegetett... Márpedig aki nem ért velem egyet, nyilván azzal érvelne, hogy aki fegyvert tart illegálisan , az már eleve feltételezi a szándékot, hogy előbb-utóbb használni fogja, de miért tekintjük ezt bizonyítottabbnak,és fenyegetjük magasabb büntetési tétellel, mint azokban az esetekben, amikor egyébként maga a bíróság konkrétan megállapítja az emberölés előkészületét, csak éppen lőfegyver nem volt a történetben? Kíváncsi vagyok, hogy jogi végzettségű embereknek mi a véleménye a felvetésemről, egyetértenek vele, vagy esetleg fel tudnak valami szakmai jellegű érvet hozni a jelenlegi, súlyos erőszakos bűncselekményekkel egyező büntetés mellett... Hangsúlyozom, nem a fegyverliberalizációról beszélek, a felvetésem a jelenlegi fegyverszabályozás fenntartása mellet érvényes.

Petricjane 2013.12.31. 14:52

Már régebben is felmerült bennem, és most ennek:

http://www.delmagyar.hu/…tek/2358079/

a történetnek a kapcsán újból, hogy a Btk.-ban a lőfegyverrel való visszaélés 2-8 évig terjedő büntetési tétele józan ésszel is egyértelműen beláthatóan kirívóan aránytalan, amennyiben egyetlen fegyver engedély nélküli birtoklására is ez a büntetési tétel vonatkozik, akkor is, ha egyébként az illetőnek egyértleműen nem állt szándékában azt egyébként jogellenes célra használni, kizárólag a saját biztonságérzetének növelését célozta a fegyver birtoklása, és azt vélhetően csak a Btk. általános része által leírt, jogos védelem, illetve végszükség eseteiben használta volna, és ezért egy 93 éves bácsival szemben lakhelyelhagyási tilalmat, egy fiatallal szemben pedig vélhetősen előzetest lehet elrendelni. Csak néhány példa arra, hogy milyen bűncselekményekre vonatkozik 2-8 év büntetési tétel a Btk.-ban.:

2-8 évnél KISEBB a büntési tétele:

Elfogadhatatlan, hogy súlyosabb büntetésre, általában letöltendőre számíthat, aki lőfegyvert papír nélkül birtokol, de nem csinál vele semmit, mint aki más, egyébként az élet kioltására szintén tökéletesen alkalmas eszközzel súlyos, erőszakos bűncselekményt követ el. Nem kívánom megnyitni azt a vitát, hogy egyébként amerikai mintára könnyíteni kell-e az állampolgárok fegyverhez jutását önvédelmi célra. Mindkét álláspont mellett komoly érvek vannak, én itt és most nem is foglalnék állást, maradjunk a jelenlegi szabályozásnál, induljunk ki abból, hogy ne lehessen könnyebben fegyverviselési engedélyhez jutni mint most, és ha valaki engedély nélkül fegyvert tart, az legyen büntethető. Ebben az esetben azonban a büntetési tételnek arányosnak kell lennie. Persze, a bíróság még emellett a büntetési tétel mellett is szabhat ki felfüggesztettet az általános részben található enyhítő szakasz alkalmazásával, ami a bácsi esetében talán remélhető, hogy meg is fog történni, de mégis csak megnyugtatóbb lenne, ha eleve a büntetési tétel arányos lenne. Önmagában az engedély nélkül fegyverbirtoklás büntetési tételét a könnyű testi sértés mindenkori büntetési tételéhez kell igazítani, ami két évig terjedő szabadságvesztés, ami a bírósági gyakorlatban többnyire pénzbüntetést, vagy viszonylag enyhe felfüggesztettet jelent, esetleg előzetes mentesítéssel, természetesen a súlyos büntetési tétel indokolt azokkal szemben, akik üzletszerűen kereskednek illegálisan fegyverekkel, illetve illegálisan fegyvereket az országba csempésznek. Ezt az írást valószínűleg el fogom juttatni országgyűlési képviselőkhöz is, mert fontos lenne, hogy ezt a súlyos aránytalanságot mielőbb megszüntessék, és a lőfegyver kizárólag birtoklásáért az esetleg jelenleg is börtönben ülő, vagy büntetett előéletű, erőszakos cselekményt el nem követő, a cselekmény idején büntetlen előéletű, vagy legfeljebb vétségért felfüggesztettre ítélt állampolgárok közkegyelemben részesüljenek, illetve a két évnél(A javasolt maximális büntetési tételnél.) hosszabb idejű büntetésre ítéltek minden két év feletti napért napi 10 000 forint, és minden büntetett előéletűként eltöltött napárt további napi 5000 forint egyszeri, pénzbeli kompenzációban is.