vezetéstől való eltiltás kezdete - mikortól?forrás főoldal vissza

wers 2018.02.05. 11:45

Igen, el fogják tiltani. A tiltó határozattal be is jegyzik a tiltást. Le kell adni. Ha nem, akkor sem ajánlott vezetni, mert érvénytelen jogosítvánnyal vezetést még több büntivel, és még hosszabb eltitással ajándékozzák.

cjxdlol 2018.02.04. 23:36

Udv, egy olyan dologgal kapcsolatban írok hogy a párom segítségnyújtás szempontjából vezette az autómat egy kilométeren át mivel megkértem arra a következő boldog el tudna e vinni mivel rosszul voltam és hánytam. El vitt a holtig a bolt közelében a rendőrök észre vettek minket , miután vettem inni a boltban én vettem át a volánt és a rendőrök igazoltattak és kérték a párom jogosítványát mivel ő még tanuló vezető ezért jogosítvánnyal nem rendelkezett. A rendőr azt mondta helyszíni bírság lesz 45.000 és meg kért hogy várjunk az autóban amíg meg írja a csekket , (hozza teszem végig trágár bunkó és tiszteletlen volt) pár perc elteltével i szállt az autóból és azt mondta nem lesz helyszíni bírság hanem fel fog jelenteni mind a kettőnket. Mert így 90-150 ezer forint is lehet a bíróság ! (Én nem alazkodtam meg neki , követeltek hogy had készítsek felvételt az esetről , ezt nem engedte , hogy hívjon ide más rendőrt mert nem értek egyet az ügyintézéssel amit csinál (szonda, motozás, autó kipakoltatás, trágár szavak használata) s még sorolhatnám... A rendőr fel jelentett engem is és a párom is , a helyi rendőrségen vallomást tettünk és azt mondták ki fogják hallgatni a rendőrt aki fel jelentett. Azt mondták 90.000 forint bírság lehet a páromnak plusz a hazugságok amiket a rendőr állít hogy nem volt index 3x 20.000 forint plusz nekem 50.000 forint plusz hogy nem indexeltem 2x20.000 forint (természetesen használtam én is irányjelző és a párom is ) . Plusz azt mondták a párom el tilthatják a vezetéstôl. Amikor ez az eset történt már csak 2 óra volt a vizsgáig és idő közben a párom sikeres vizsgát tett és jelenleg várja a jogosítványát. Azt jeleztük a vallomásban hogy a jogosítvány szükséges a munkavállaláshoz mert jelenleg napi 3-3 km jár gyalog dolgozni. A kérdésem az lenne mire számíthatunk ? Én is és a párom is el fogadta a helyszíni bírságot, de a rendőrt ez nem érdekelte egy bunkó paraszt volt akinek nem voltam hajlandó meg alazkodni és be hódolni csupán ezért jelentett fel. Véleményem szerint hiába hallgaják ki hazudni fog . Ebben az esetben hogy a párom már meg szerezte a jogosítványt és határozat még nem született el tilthatják? Érvénytelenithetik a megszerzett vizsgáját? Ha el tiltják akkor le kell adni a jogosítványt ? Mit lehet tenni ? Köszönöm szépen a válaszokat !

wers 2018.02.01. 12:27

Hát, pedig kellett határozatot hoznia a rendőrség határozata alapján. A vezetői engedélyt a visszaadásig az okmányiroda őrzi. Tuti választ ők adnak.

vince.artur 2018.02.01. 12:06

Rendőrség hozott határozatot. Esetleg van valami adatbázis, ahol utána nézhetek? Vagy az ügyfélkapun, a neten?

wers 2018.02.01. 11:51

A 2016-os határozatban ennek benne kellene lenni. Szinte biztos, 2016-os 2.5 évbe beleszámolták az előző tiltásokat is. Az okmányirodát kérdezd, akik a határozatot hozták.

vince.artur 2018.02.01. 09:16

Szép napot mindenkinek!Vezetéstől eltiltás időtartamáról szeretnék érdeklődni, mert a rendőrséget hiába kérdezem, mindenki mást mond...2014-ben, megfogtak gyorshajtásért, eltiltottak a vezetéstől 6 hónapra, majd sajnos a bünti alatt 2015-ben újra, megint eltiltottak egy évre, és sajnos 2016-ban ismét, akkor már 2,5 évre. Tudom, ez borzalmas, szégyenlem is magam. A kérdésem az, hogy melyik eltiltás az irányadó? Az utolsó, vagyis a 2016-os 2,5 év, vagy az összes összeadódik? Próbáltam az ügyekben eljáró rendőröket megkérdezni, de az egyik szerint összeadódnak, a másik szerint az utolsó.

wers 2017.10.30. 08:26

„Álláspontom szerint nyugodtan vezethet az édesapja.”A vezetési jogosultság szüneteltetése szerintem is letelt, de sajnos nem szokott a feljegyzés magától, automatikusan lekerülni. Bár ez változhatott.

Dr.Attika 2017.10.27. 09:31

Így már érthető. Oly mértékű volt a sértetti közrehatás, hogy a pénzbüntetést is elegendőnek tartotta a német bíróság. Várják meg amíg az ítélet végrehajtását átadják a magyar szerveknek. Abból magyar nyelven minden kiderül. A két hónap eltiltás már letelt. Álláspontom szerint nyugodtan vezethet az édesapja.

rosie 2017.10.25. 21:58

Sziasztok,

előrször is köszönöm a válaszokat, és a tanácsot, hogy ne vezessen Németországban.A levelet a kérdéseimmel már elküldtem a bíróságnak is, csak eléggé türelmetlen vagyok, hisz jelenleg is a vezetésből él édesapám.

Visszatérve igen, mellékbüntetés. A lényeget kihagytam, 150 napi pénzbüntetés került megállapításra, aminek a megváltási összege 30 EUR, ami összesen 4500 EUR.Ezen kívül ráterhelik még az eljárási költséget, a mellékvádló költségeit, illetve 2 hónap időtartamra eltiltják a vezetéstől.” A következő bűncselekmény illetve halmazati bűncselekmények, amelyek a vezetői engedély bevonása vagy a gépjárművezetéstől való eltiltás kerül megállapításra, az alábbi vétségként figyelembe veendő a német vezetési alkalmassági rendszer keretében: gondatlanságból elkövetett emberölés. Jelen büntetőparancs jogerőssé és végrehajthatóvá válik, amennyiben Ön a kézbesítést követő két héten belül nem él fellebbezéssel.”Szóval nekem, mint hozzá nem értőnek úgy tűnik, ez itt be is fejeződött fellebbezés nélkül.Egyébként kirendelt védő nincs. Bizonyítékként a szakvélemény, a tanúk, a fotók, különböző okmányok: tachográf kiértékelés, szövetségi központi nyilvántartás kivonata, német vezetési alkalmassági nyilvántartás kivonata van feltüntetve.

Az hogy mennyire enyhe az eltiltás mértéke, én nem tudom megállapítani, mert egyrészt nem értek hozzá, másrészt elfogult vagyok. De a részletekről annyit, hogy a kamion jobb kerekével az útszegélyen haladt, a sértettek szintén ott álltak. Egyikük a forgalomnak háttal. Egyikük sem viselt mellényt, nem voltak kivilágítva,elakadásjelző háromszöget sem állítottak fel. Tehát nem úgy kell elképzelni, hogy a leállósávban közlekedett, és ott letarolt mindent. Ezt a szakvélemény írja, édesapám nem emlékszik, sokkot kapott, ki sem hallgatták akkor, és azóta sem. Ezenkívül 32 éve van C,E jogosítványa makulátlan múlttal. Németországban pl még sohasem kapott közlekedési szabálysértésért pénzbírságot.

A 44§-tól én azt vártam, hogy majd leírja szépen, mi a teendő a külföldi jogosítvány esetében, ha az ember nem Németországban él. „The driving ban shall be endorsed on any other foreign driving licences.” Ez pl mit jelent? Számomra ez a mondat semmit mondó. Mármint józan paraszti ésszel gondolkodva. Külföldi jogosítvánnyal rendelkező, magyar állampolgársággal, lakhellyel rendelkezőként mit csináljak a magyar jogosítvánnyal? Leadjam? Hova? Mikor? Hogy?

Semmiféle tájékoztatást nem kaptunk ezzel kapcsolatban. Ezért is gondolom úgy, hogy az eltiltás csak Németország területére vonatkozik. Vagy azért, mert ezt akarom hinni…:)Szerintem így már értitek a problémát. Ha bármiféle hülyeséget írtam, ne haragudjatok, nem értek hozzá.

wers 2017.10.25. 11:42

Igen, kedves Dr.Attika. Én is csak a vezetői engedélyyről írtam. Másik oldalához nem is bátorkodnék. Az eltiltás mértékét így is nagyon enyhének tartom. Egy piroson áthajtás vasárnap dél körül az ipari zónában szinte semmi forgalomnál is min. fél év veszélyeztetés nélkül. Egy zebránál tétován álldigáló gyalogos esetén nem megállni kb. egy év rizikó.

Dr.Attika 2017.10.25. 10:55

A 44.§ csak a járművezetéstől eltiltás mellékbüntetést tartalmazza. A főbüntetés valószínűleg súlyosabb. Nem ártana tájékozódni. Vélhetőleg van német kirendelt védő. A határozatban ennek szerepelnie kell.

Dr.Attika 2017.10.25. 10:50

A 44.§ csak az eltiltásról rendelkezik. Szerintem amit küldtek az nem a teljes ítélet.A hivatkozott német jogszabály-hely angolul:

Section 44Temporary driving ban

(1) If a person has been sentenced to imprisonment or to a fine for an offence committed in connection with the driving of a motor-vehicle or in violation of the duties of a driver of a motor-vehicle, the court may impose a ban prohibiting him from driving any class of motor-vehicle or a specific class on public roads for a period of from one to three months. A driving ban shall typically be imposed in cases of a conviction under section 315c(1) No 1(a), (3) or section 316 unless a disqualification order has been made under section 69.

(2) The driving ban shall take effect upon the judgment having become final. National and international driving licences issued by a German public authority shall be kept in official safekeeping for its duration. This shall also apply if the driving licence was issued by a public authority of a member state of the European Union or another signatory state of the Treaty on the European Economic Area if the holder is ordinarily resident in Germany. The driving ban shall be endorsed on any other foreign driving licences.

(3) If a driving licence is to be kept in official safekeeping or the driving ban to be endorsed on a foreign driving licence, the duration of the ban shall be calculated from the day that those conditions have been complied with. Any period during which the offender was kept in detention in an institution pursuant to an order of a public authority shall not count towards the duration.

wers 2017.10.25. 06:42

rosie, s.o.s. szól édesapádnak, hogy ne kockáztasson, ne vezessen Németországban. A vezetési jogosultságot ideiglenesen már az eljárás kezdetén felfüggesztették szerintem. A két hónap eltiltás (mellesleg nagy nagyon örüljön, hogy ennyivel megúszta)jogerőre emelkedéstől érvényes, az eltiltásba viszont beleszámít az elkövetéstől eltelt idő. Erről biztos fogtok kapni határozatot.Ha ez az év elején volt, érdeklődni kellene a német hatóságnál. Mindössze ennyivel ritkán büntetnek, legalább valami egyéb vizsgára kötelezik az elkövetőt. Addig ne vezessen, ameddig nem biztos, hogy már levették az eltiltást a jogsiról.Ha elkapják, nagyon súlyos büntire számíthat, bíróság ítéletén és az ügyész hozzáállásán múlik. Az első döntést gyanítom tárgyalás megtartása nélkül hozták meg, de ha eltiltás alatt elkapják, elveszít minden enyhítő körülményt.

rosie 2017.10.24. 23:08

Sziasztok,

a következő esettel kapcsolatban lenne néhány kérdésem. Igyekszem tömören leírni a történetet.

Édesapámnak /kamionsofőr/ év elején volt egy közlekedési balesete Németországban, a leállósávon ( a vonalon) éppen kereket cserélő bolgár állampolgárokat gázolt halálra. A bűntetőparancsban gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják. 4000 EUR pénzbüntetésre, az eljárási költség megfizetésére ítélték, és 2 hónapos időtartamra minden típusú gépjárművezetéstől eltiltották. Nem fellebbeztünk, így elvileg a büntetőparancs 2 héten belül jogerőre emelkedett. Erről egyelőre nem kaptunk levelet, viszont megkaptuk a fizetési felszólítást,számlát, amiből arra következtetünk, hogy a büntetőparancs jogerőre emelkedett, mivel az előző levélben az állt, hogy amíg nem kaptuk meg a számlát, ne fizessünk.

Kérdésem a következő:

A német büntető törvénykönyv, amire hivatkozik:§ 44 StGB.

A jogosítványát a baleset után nem vették el, nem hallgatták ki, óvadék megfizetésésével haza engedték. Azóta is sofőrként dolgozik, Németországban is vezet, ezért azon aggódok, hogy ha esetleg egy igazoltatás alkalmával ellenőrzik a jogosítványát, kiderülhet, hogy esetleg már nem is vezethet. Létezik, hogy jogerős határozat nélkül ez megtörténik? Illetve hogy ezt a határozatot nekünk nem küldik el? A két hét leteltét is csak megsaccolni tudjuk, mivel a levél keltezése 1,5 hónappal korábbi időpont, mint ahogy azt mi megkaptuk.

Előre is köszönöm a segítséget!

Öreg Tölgy 2017.07.29. 22:07

Attika, ezt azért írd fel majd a felülvizsgálattal nem támadható, végzésben kiszabott próbára bocsátás, a garázdaságba beolvadó testi sértés és a többi hasonló mellé. Alkalomadtán pedig ismerkedj meg a Btk. 55. § (1) bekezdés b) pontjával.

wers 2017.07.29. 18:18

Ráadásul azt is írja "ujra megpapja" így szerintem csak nem nagyon tudja, miért is tiltották el. De a tiltást közlő határozat biztos tartalmazza ezt, bármi is volt az ok.

wers 2017.07.29. 18:07

És azt gyakorlatban hogyan kivitelezik? Homlokára festik három év alatt halványuló festékkel? Bár ez a lopás ok engem is elgondolkodtatott, de bármiféle hivatalos korlátozása a gépjárművezetésnek az engedély korlátozásával, bevonásával, ill. (főként) a nyilvántartásaba bejegyzéssel valósul meg.

Dr.Attika 2017.07.29. 16:13

Onnan, hogy a kérdező azt írta, hogy sógorát lopás miatt ítélték el. Ha a lopáshoz gépjárművet használt akkor a járművezetési foglalkozástól tiltják el.

Öreg Tölgy 2017.07.29. 13:07

A kérdésben az van leírva szó szerint, hogy "a sogoromat eltiltottak 3evre a vezetestol". Hogy ebből Attika dokinak hogy jött le az, hogy "foglalkozástól van eltiltva és nem a járművezetéstől", az egy magamfajta szobatudós járási ügyésznőnek magas.

alfateam 2017.07.29. 12:33

Ez-bizony nem így vanhttp://www.lb.hu/…llvel/38-bkv

Dr.Attika 2017.07.29. 11:56

Foglalkozástól van eltiltva és nem a járművezetéstől. A jogsi nincs bevonva, mint ahogy az orvosi diplomát sem vonják be, ha valakit az orvosi hivatástól eltiltanak.

wers 2017.07.28. 17:27

Ha a szüneteltetésről szóló határozatban egyéb feltétel nem olvashstó, egyszerűen be kell menni az Okmányirodába, ma már valószínűleg Kormányablak. Oda, ahol leadta. Ha még érvényes, kiadják a régit, ha nem, új orvosi alkalmassági igazolás kell. Ez akkor is javasolt, ha az érvényességi idő hamarosan lejárna.

Zsofi89 2017.07.28. 16:40

Jo napot kivanok!Erdeklodni szeretnek hogy a sogoromat eltiltottak 3evre a vezetestol lopas miatt. A 3ev mar eltelt es arra lennek kivancsi hogy mi a folyamata hogy ujra megkapja?Elore is koszonom valaszat. Zsófi

borberi (törölt felhasználó) 2017.06.18. 13:55

A kérdésem az lenne,ha az eltiltás hamarabb keletkezik,mint a határozat jogerőre emelkedése és az eltiltás óta az utánképzést elvégeztem,ami már meg is érkezett az illetékes okmányirodába,így már a fele idő letelt,akkor ha letelik a bevonás ideje utána érvényes-e a jogosítvány? Nem lett leadva,mert külföldön tartózkodom,és nem lett kikézbesítve a határozat. Köszönöm a választ!

ObudaFan 2013.10.16. 09:57

A járművezetéstől eltiltás hatálya a szabálysértési határozat jogerőre emelkedésével kezdődik, szerintem téves a rendőrség határozata.


kiscorsa 2013.10.15. 21:09

Ez év júniusában közlekedési szabálysértést követtem el, ami augusztus közepén jogerőre emelkedett. A vezetéstől eltiltottak 3 hónapra, de az okmányirodától még nem kaptam meg a jogsít visszavonó határozatot, ennélkül pedig nem adhatom le a jogosítványt. Ha jól értelmezem a 2012. évi II. törvény márciusban módosított változatát, a vezetéstől való eltiltásom a jogerőre emelkedéssel kezdődött, tehát már 2 hónap eltelt az eltiltásból. Ezzel szemben a Rendőrség azt írta a szabálysértési határozatban, hogy majd ha leadtam a jogsit, akkor kezdődik el a visszaszámlálás a három hónapból. Olyat is hallottam, hogy már most sem vezethetek, mert jogerős a határozat, és ehhez majd még hozzájön a leadástól kezdődő 3 hónap. A végén még megduplázódik a bünti? Vagy bevonás nélkül letelik?Mi a jog álláspontja az esetre?Köszönök minden segítséget!