kérdés elsőfokon ítélő bírókrólforrás főoldal vissza

Egyjogász 2013.07.28. 07:33

A fejpénz ugyanannyi, mint amennyit a Fórum fizet a fake kérdések feltevőinek.

Sőt most hallottam, ha a bíró bizonyítani tudja, hogy nyilvánvalóan ártatlant ítélt el kifejezetten csak szórakozásból, vagy mert otthagyta a felesége és valakin bosszút akart állni, akkor a fejpénz mellé megkapja a "Szemétbíró vagyok" érdemrendet is.

hunfrakk 2013.07.27. 21:59

Sherlock viccből írta a fejpénzt (BKV).

mvvm 2013.07.27. 14:26

Egyébként nem tudom, ki találta ki ezt a fejpénz-rendszert, de szerintem ez eleve kizárja a rendszer korrektségét .. kábé olyan, mintha adhatna nekik kenőpénzt a vádlott, csak épp a másik térfél keni őket...

A bkv-bliccelés miatt be lehet fizetni a 16ezret és egyértelmű a "tettes" kiléte, de egy bűnügy pl. megpecsételheti egy ember sorsát és sokszor nem biztos a tettes kiléte.

mvvm 2013.07.27. 14:17

Na és mennyi lehet kb a fejpénz egy-egy ügyben ?

mvvm 2013.07.27. 13:37

Aha. Nekem mondjuk egy korrekt bíróm volt egy korábbi ügyemben, vége is lett elsőfokon.

De valahol itt olvastam a jogiforum-on, hogy a karrierjük hosszútávon azon is múlik, hogy mennyire "jók", támadhatatlanok az ítéleteik, nem ? Mármint ha pl. nem tárnak fel egy ügyet rendesen vagy fél-bizonyítékokkal ítélnek el vádlottakat vagy más eljárási hibák vannak és mégse mentenek fel valakit, akkor nem lesz semmi velük, nem koppintanak a fejükre a másodfokról vagy ilyesmi ?Meg azt is olvastam, hogy perelhetőek is.

Mondjuk ez a váderedményességi mutató elég meredeken soknak tűnik nekem, ebben benne vannak a másodfokú ítéletek is ? Szóval akkor ha vkit elítélnek első- és másodfokon is, akkor kétszer is szerepel a statisztikában ?

Sherlock 2013.07.27. 13:03

Fejpénzt kapnak az elítélésekért, mint a bkv ellenőrök, ezért érdekeltek benne.

nonem 2013.07.27. 10:47

jó napot!!! Azt szeretném kérdezni hogy ha valaki bicikli úton elüt 1 gyalogost úgy hogy a biciklis a bűnös mert azon a 2 méteren történik ahol le kellett volna szállnia, és a gyalogos meghal, akkor milyen büntetésre számíthat a biciklis!!

mvvm 2013.07.27. 10:39

Még egy érdeklődő kérdés ehhez :)Másodfokon fejére koppintanak az elsőfokú bíróknak,ha pl. nem volt feltárva egy ügy elegendően - pl. nem szereztek be fontos bizonyítékot, vagy nem hallgattak ki egy infóval rendelkező tanút az ügyben...stb. ?

És az ügyek hány százalékában szokás Mo-on fellebbezni másodfokra ?

mvvm 2013.07.27. 09:38

Nem vagyok "Tomika".Írtam más be más témájú fórumokba is kíváncsiságból, személyes indíttatás nélkül, erre is való az internet, ha érdekel valakit bármilyen téma .Gondolom, nem vagyok vele teljesen egyedül..

Kovács_Béla_Sándor 2013.07.27. 09:27

Jaj. Tomika reloaded.

mvvm 2013.07.27. 08:54

Üdv, nincs konkrét ügyem vagy problémám, csak egy laikus kíváncsiság vezérelte jogi kérdésem lenne :

Az elsőfokon eljáró bíróknak a karrierjük, előmenetelük szempontjából mi a jobb, minél több elmarasztaló ítéletet hozni (ami továbbmehet másodfokra is nyilván) vagy minél több , a feltárt tényállás ismeretén alapuló ítéletet hozni, amit valószínűleg másod-harmadfokon se változtatnának meg ?

Ha jól tudom, Magyarországon igazából semmi nem köti vagy ellenőrzi a bírákat döntéshozatalnál, ez az első opciót erősíti, de olyat is olvastam már, hogy nem tesz jót a karrierjüknek, ha máshogy döntenek másodfokon - mondjuk ha elítélt valakit nem elegendő és biztos bizonyíték ellenére.

A valóság és a gyakorlat érdekelne és nem a "hivatalos" , elméleti verzió.