Diákigazolvány - okirathamisításforrás főoldal vissza

nonolet 2017.09.26. 19:58

Felsőoktatásban résztvenni ... csak ennyi ésszel?!

Szerencsédre: a MÁV ugyebár NEM hatóság!

Így NEM is köteles HIVATALBÓL feljelenti téged.(okirat hamisításért és csalásért)

Mivel a MÁV-ot kár nem érte(mert volt érvényes jogviszonyod)ésa kiszabott díjakat pedig nyilván megfizeted majd neki.

Ezért 99,999%, hogy ad acta teszi az ügyetésnem fog feljelenteni, mert mi haszna lenne belőle?

(csaktán nem fogsz ki egy erkölcs bajnok ügyintézőt...)

csengidora 2017.09.26. 16:05

Tisztelt fórumozók!

Én is "megbotlottam" sajnos, szkennelt ideiglenes diákkal utaztam, meg is büntetett a kalauz és az ideiglenes diákot lefoglalta. Még aznap elmentem a TO-ra eredeti diákért, (mert tényleg van jogviszonyom) ma be is mutattam, le is fénymásolták azt is. Kitölthettem egy papírt amiben a pénzbüntetésem mérséklését kérem (kb.8000 Ft-os bírságról 1.300 Ft-ra),azt mondták ennek 30 napon belül lesz eredménye és addig nem kell fizetnem semmit. Ezen kívül mire számíthatok még? Rendőrségi ügy lesz? Értesítik az egyetemet és kirúghatnak? Mert semmit nem mondott a kalauz,rendőrt sem hívott akkor, csak leadta az ügyfélszolgálatra a lefoglalt diákot.Tudom,hogy elcsesztem és be is vagyok sz*rva,de jó lenne tudni mire számíthatok...

batka75 2017.03.07. 20:25

Tisztelt georgina. A diákok ügyeskedése a Büntető Törvénykönyvben gyakran pönalizált. Jól érzékeli hogy bűncselekményt közokirathamisitást követett el. Ha a bkk/bkv feljelenti nyilván lesz rendőrségi eljárás inkább ugy fogalmaznék büntetőeljárás. Nyilván vmelyik cég megkeresi az okmány kiállitóját. Az higy kihatással lesz e a hallgatói jogviszonyára az az adott oktatási intézmény szabályai és döntései szerint alakul.

georgina8104 2017.03.07. 09:36

Tanácsot szeretnék kérni, egy roppant kínos ügyben, ami jó kis tanulópénz számomra... Levelező tagozatra járok, de egy ismerőstől kaptam esti tagozatos ideiglenes diákot, így diákbérlettel utaztam...Lejárt az "érvényessége", az ellenőrtől kapott csekket pedig az új dátumos, szintén érvénytelen diákkal vittem a pótdíjazási irodába. Azt ott nem fogadták el, így a büntetést befizetem, és vettem egy dolgozó bérletet, felhagyván bűnöző életmódommal.Viszont a nő elég sokat foglalkozott az esettel, lefénymásolta a papírt, rákeresett a számára. Kérdezősködésemre sem árulta el mi ennek az oka, csak visszaadott mindent, hogy hozzak érvényes igazolást, vagy fizessem be a büntetést. Ezt meg is teszem, de mi várható még? Feljelentés, értesítik az oktatási hivatalt? A főiskolát? Rendőrség, kihallgatás? Utolsó fél éves vagyok, pár hónap és diplomázok, nagyon szeretném ezt a botlást kijavítani és tiszta lappal közlekedni ezután. Köszönöm a válaszokat!

Attila111111 (törölt felhasználó) 2016.10.06. 19:18

Ez tuti vicc! Jogi fórumon keres matricát?? Okirathamisítást keményen büntetik Zsófika, nem éri meg!

Dr.Attika 2016.10.06. 18:43

Kedves Zsófi!Már figyeli a nyomozó hatóság az interneten hamis matricákat kínálókat. Beindult az "iparág". Tanácsom, ha nem telik BKV jegyre bérletre, akkor gyalogoljon vagy kerékpározzon. A háború előtt piaci alapon lehetett a BKV jogelődje (BESZKART) vonalain utazni. Aki ezt nem tudta megfizetni az bizony gyalogolt. Amikor bliccel vagy hamis bérlettel, hamis matricás diákigazolvánnyal vett bérlettel utazik, nem különb, mint ha egy boltban akármilyen terméket ellopna.A múlt rendszerben egy nyugállományú tábornok felszállt a villamosra. Mielőtt odaért volna a kalaúzhoz vette észre, hogy otthon felejtette a pénztárcáját. Szégyent- nem tudja kifizetni a viteldíjat- elkerülendő leugrott a mozgásban lévő villamosról. Combnyak törést szenvedett és egy pár hónap múlva ebben bele is halt.

Burn Out 2016.10.06. 18:29

remélem csak viccelsz, hogy ezt ide írtad....

zsofika1719 2016.10.06. 18:10

Kedves Fórumozók!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Tudom, hogy nem ez a leghelyebess mód, de sajnos nagyon rossz anyagi körülmények között vagyok, nem tudom kifizetni a bkv bérletet, muszáj lennék diákmatricát venni, hogy olcsóbban utazhassak. Ha van valaki közületek, aki segítene tanáccsal, hogy hol vehetnék ilyet, az tudna írni? Akár privátban is! Nagyon köszönöm! Zsófi

folyami géb 2016.06.14. 18:55

Azért az lehet, hogy gyanús lesz a feljelentés elbírálóinak, hogy a jegyzőkönyvben szerepelt a poszt szerint nem létező matrica száma. De lehet, hogy ez csak jobb Hekusokat ejtene gondolkodóba. :)

Hekus 2016.06.14. 14:01

Igen, ha csak az szerepel a jegyzőkönyvben, hogy nincs matrica, akkor nem jelenthet fel hamisítás miatt, meg a pótdíjat már meg is fizetted!

C.László 2016.06.14. 11:09

Írtak jegyzőkönyvet meg adtak egy csekket. Szerepelt rajta a régi diák száma meg a matrica száma. Voltam bent de a nő csak annyit kérdezett, hogy van-e matricám, mert hogy azt jelölte meg hibaként az ellenőr. Mondtam, hogy nincs utána az ellenőr megjegyzéséhez, a matrica száma fölé odaírta hogy nincsen matrica csinált egy nyugtát amin "érvénytelen igazolvány" van és kifizettette a pótdíjat. Most akkor ezek szerint ennyivel lerendezték?

Hekus 2016.06.14. 09:30

Jegyzőkönyv készült? Vagy csak szóban figyelmeztettek?

C.László 2016.06.13. 22:55

Tisztelt Fórum!

A jelenlegi LEVELEZŐ tagozatos egyetemi diákigazolványom matricáját egy korábbi már nem aktív nappali tagozatos szakközépiskolás diákigazolványomra átraktam és így vettem jogtalanul igénybe a tanulói bérletet.

Ezt vette észre egy ellenőr akinek hazudtam és állítottam, hogy az a korábbi iskola adta. Nem hívtak rendőrt, de kértek hogy attól a korábbi iskolától (ahol már nincsen jogviszonyom) mutassak be nekik egy igazolást miszerint ők adták ki a nevemre, mert akkor az iskolánál van gond és ki kell vizsgálniuk. Ez ugye képtelenség és nem is szándékozom tovább rontani a helyzeten.

A tervem, hogy a jelenlegitől kérek egy lepecsételt aláírt igazolást, hogy a matrica tényleg az enyém nekem adták ki, azaz nem loptam/vettem hanem csaltam és befáradok hozzájuk, elmondom az igazat, hogy a saját levelezős matricámat ragasztottam át így károsítva meg őket ezzel a havi bérlettel.

Természetesen minden pótdíjat és büntetést amit ők mondanak valahogy megoldom és hajlandó vagyok megfizetni, de szeretném elkerülni a feljelentést. Látnak erre esélyt?

Ha nem és feljelentést tesznek, úgy hogy én együttműködök a továbbiakban, értesíteni fogják erről az intézményt vagy így, hogy nem kell nyomozniuk az ügyben ezt megúszhatom pénzbírsággal vagy felfüggesztettel az egyetem tudta nélkül?

Válaszukat előre is köszönöm!

Kowa 2016.03.26. 16:41

(A TB-t végig fizettem én magam.)

Kowa 2016.03.26. 16:05

Tisztelt Cím!Lejárt a jogviszonyom, vásárolt matricás diákigazolvánnyal vállaltam diákmunkát három hónapig, aztán megszűnt az iskolaszövetkezettel a szerződésem, a továbbiakban nem használtam fel a hamis diákot. Mindenképp szemet fog szúrni a NAVnak (vagy a szövetkezetnek) ez az időszak ésvagy a csalás? Mire számíthatok?Köszönöm a választ.

folyami géb 2015.11.15. 19:47

Kivéve, ha olyan munkakörben dolgozik, ahol jogi kötelezettsége van az esetlegesen ellene indult büntetőeljárás bejelentésére.

Lőrik Ügyvédi Iroda 2015.11.15. 18:44

Tisztelt barackvirag!

A nyomozóhatóság most fogja közölni Önnel a gyanúsítást. Nem fogják értesíteni a munkáltatót. Hogy az ügy végén milyen jogkövetkezményre számíthat, az sok egyéb körülménytől is függ. Pl. volt-e büntetve.

A jogairól kicsit bővebben:http://lorik.hu/…ljarasban-2/

barackvirag 2015.11.13. 16:27

Tisztelt Cím!Kaptam egy levelet, melyben értesítenek, hogy jelenjek meg hamis magánokirat felhasználásának vétségének megalapozott gyanúja miatt a rendőrségen. Egy olyan bérletet használtam, ahol meg lehet adni az időpontot mikor utazom. Ezt többször is felhasználtam. A büntetést aznap kifizettem, a bérletet elvette tőlem az ellenőr és megfenyegetett, hogy ezért még fel is jelenthet. Meg is tette. Milyen következményekkel jár egy ilyen ügy? Értesítik a munkahelyemet is?Köszönöm a válaszukat.

kataa 2015.08.31. 11:44

Tisztelt Cím!Miután megszűnt a jogviszonyom a főiskolán (leállamvizsgáztam, de nem kaptam diplomát, mert szükségem van hozzá még egy nyelvvizsgára) és ott azt mondtam, amikor bekérték a diákigazolványomat, hogy nem találom (erről alá is írtam egy papírt, mert azt mondták, hogy jelenteniük kell a rendőrségen) sikerült szereznem egy középiskolai diák matricát és azt ragasztottam rá a diákomra. Ma a vonaton a kalauznak feltűnt hogy nem kerek a dolog, elvette a diákomat és kaptam egy csekket, amit be is fizetek 3 napon belül és akkor a máv nem tesz feljelentést. Viszont azt mondta a kalauz, hogy a diákomat a sulinak fogják elküldeni.Annak, hogy a suliban aláírtam azt a papírt, amit elküldtek a rendőrségre, hogy ellopták/elhagytam a diákomat és most kiderül, hogy nem igaz, milyen következményei lehetnek? Az iskola fog ezzel foglalkozni? Pénzbírságra számíthatok vagy súlyosabb következményekre? Az lehetséges, hogy emiatt nem fogok diplomát kapni?

Köszönöm a választ

Agent Cooper 2015.08.11. 10:11

Kedves Copy!

Szinte biztos, hogy a MÁV megtette a feljelentést, ami alapján néhány hónap alatt egészen biztosan eljutnak Önhöz, és arra is kevés esélye van, hogy az ellenőr ne ismerje fel Önt. Célszerűbb minél előbb kidolgozni a védekezési stratégiát, mert nincs is rosszabb annál, mint amikor a gyanúsított az első kihallgatásán rögtönöz, az ott elkövetett hibákat sok esetben már mi védők sem tudjuk teljes mértékben korrigálni.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Copy 2015.08.10. 21:29

Tisztelt Fórum!

Én az esti okj elvégzés után nem adtam le a diákot (illetve nem kérték) és szeptemberben vettem rá matricát, amit minden probléma nélkül használtam, míg nem a múlt héten, valami szigorú kinézetű Mávos kalauz megnézte, elővett egy ilyen több oldalas papírt, amin matrica számok voltak, megtalálta az enyémet, mondta hogy ez a matrica nem érvényes. Én adtam az értetlent, kérte az irataimat, amit természetesen nem adtam oda és pont megálló jött, így leszálltam. Viszont a diákigazolvány nála maradt, kérésemre sem adta vissza.Kérdésem az lenne, hogy számíthatok-e arra, hogy nemsokára becsöngetnek a rendőrök, kapok valami idézést kihallgatásra, lesz-e belőle ügy? Vagy esetleg mivel nem adtam oda neki az irataimat, ezért nem tud mit csinálni. Azért aggódok, mert a diákon rajta van a lakcím, anyám neve, meg talán születési idő, ami alapján már meg tudnak találni, ha nagyon akarnak.És még egy kérdés, hogyha ügy lesz belőle és kihallgatnak, akkor melyikkel járok jobban? Ha tovább adom a tudatlant, vagy ha mindent bevallok?

Válaszukat előre is köszönöm!

Véleményem 2015.04.02. 16:52

nem valószínű, hogy ezért kirúgnak.

zingarina 2015.04.02. 15:34

Pár nap múlva lesz a tárgyalás (gyorsított eljárás).Várható, hogy értesítik az intézményt?Kirúghatnak ezért?

Immaculata (törölt felhasználó) 2015.04.02. 15:14

Magánokirat. A szolgáltató nem hatóság.

zingarina 2015.04.02. 15:09

Szociális szakon tanulok. Büntetlen előéletű vagyok. Magánokirat hamisítás a vád (nem közokirat, ezen én is csodálkozom).


Véleményem 2015.04.02. 14:13

zingarina

Attól függ milyen egyetemre jársz, számít e a bűncselekményed, a büntetett elő élet.Ez közokirat.Letöltendő nem jár érte, felfüggesztett vagy pénzbírság valami enyhébb változat lesz.

zingarina 2015.04.02. 12:47

Kedves Fórumozók!

Az ideiglenes (papíralapú) diákigazolványommal okirat hamisítást követtem el (beszkenneltem, megváltoztattam adatokat: dátumot, levelező tagozatról nappalisra írtam át és kinyomtattam) BKV kedvezmény igénybevételének céljából (anyagi nehézségek miatt). A BKK munkatársa észrevette, kihívta a rendőröket és előállítottak. Gyorsított eljárást kértem, együttműködő voltam és mindent bevallottam, megbánást tanúsítottam. Büntetlen előéletű vagyok. Milyen büntetésre számíthatok? Ez magán- vagy közokirat hamisításnak minősül? A legjobban az aggaszt, hogy végzős vagyok és nagyon szeretném befejezni a tanulmányaimat. A nyomozó azt mondta, hogy valószínűsíti, hogy nem kap az iskola értesítőt a vétségemről, illetve a rendőrség nem küld levelet, mert nem szükséges nyomozni, tekintve, hogy bevallottam a hamisítást. Az eljárás, tárgyalás során erre van esély? Ezért kirúghatnak az egyetemről?

Orender 2015.02.21. 12:12

Üdv!

Pénzügyi gondok miatt abba kellett hagynom az egyetemet. Következő félévig evidens hogy nincs diákom. Ideiglenes diák hamisítására gondoltam. Feltételezzünk hogy lebukok egy ellenőrzésen kaller által. Milyen következményei lesznek? (nem lebeszélést és pár szavas választ kérek, köszönöm)

Agent Cooper 2015.01.29. 12:35

Tisztelt d7777!

Börtönre semmiképp nem számíthat, és annak is kicsi az esélye, hogy büntetőeljárás indul.

Tisztelettel: Agent Cooper

d7777 2015.01.29. 03:33

Nappali tagozatos hallgató vagyok a főiskolán. Újra kell jelentkeznem februárban, mert törölnek a hallgatói névsorból.Valószínűleg felvesznek szeptembertől ismét aktív, nappali tagozatos hallgató leszel, ha nem a főiskolán, akkor okj képzésen. Diákmatricát most kapok, tudnám folytatni a diákmunkát, amit féléve csinálok. Tb-t fizetem, adóbevallást csinálok. Ez kiderülhet a NAV-nál, hogy 5 hónapig diák munkán dolgoztam, mikor nem illetett meg. Illetve hakiderül, milyen büntetésre számíthatok?Börtön vagy pénzbírság?

Válaszát előre is köszönöm

Agent Cooper 2014.11.20. 22:16

Kedves Veronika99999!

Tipikusan olyan helyzetbe került, amikor a kis bajt sikerült egy naggyal tetéznie. Most már két rossz közül kell választania, és Ön helyett a döntést senki nem hozhatja meg. Legjobb, ha a döntése előtt megkérdez egy hozzáértőt.Mindenre van megoldás.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Veronika99999 2014.11.19. 13:57

Tisztelt Címzett!

2014 márciusában használtam a már nem érvényes diákigazolványomat. Már volt az időszakra szóló érvényes diákom és matricám, csak még nem volt időm elmenni érte a suliba átvenni. Az ellenőr észrevette a visszaélést, szóváltásba keveredtünk, és elvette a diákomat. Én azt hittem csak ennyi történt, de egy hónapja kaptam egy levelet a bkk-tól 32.500 Ft bírságról. Mivel először nem akartam befizetni, azt mondtam, hogy nem én használtam a lejárt diákomat, hanem elveszítettem és valaki visszaélt vele. Az ellenőr írt egy feljegyzést vagy jegyzőkönyvet, hogy az elkövetőt a diákon szereplő kép alapján azonosította. A BKKn-ál azt mondták csak akkor ejtik a büntetésemet, ha feljelentést teszek a rendőrségen ismeretlen elkövető ellen. Így is történt, be is hívtak tanúskodni, de mivel megíjedtem egy esetleges hamis tanúzástól, így visszavontam a feljelentést és befizettem a büntetést. Arra azonban nem számítottam, hogy nem lehet visszavonni, mert ez közokirat hamisításnak számít és hivatalból üldözendő. És berendeltek tanúskodni ismét. Mit a legjobb, amit tehetek? Utána néztem és a metró aluljáróban elhelyezett kamerák felvételeit 16 napig lehet megőrizni, hacsak vlk nem jelezte,hogy szüksége van rá. Ha az ellenőr kikérte volna a felvételt és eljárást indított volna ellenem arról tudnék, ugye? Így akkor jó eséllyel már nincs meg a felvétel? Mi tegyek? Ha hamisan indítottam feljelentést, azt gondolom büntetik, a hamis tanúzást szintén. Várom válaszát! Előre is köszönöm.

Véleményem 2014.10.31. 17:32

Silverback15

Btk-t lapozza fel, nem titok mivel járhat az ilyen bűncselekmény. A wikipédia is kifejte, meg még a google széles találati listája is ott van segítségül.Lebukás esetén könnyen lehet, hogy előállítják a rendőr hatóság elé és kihallgatják, aztán amit majd mond az alapján lesznek a következmények.

okj képzésre lehet járni kortól függetlenül, de iskolát azért vált közben, könnyen utána nézhetnek, hogy valóban fent áll e tanulói viszonya az adott iskolával akinek a neve és címe szerepel a diákon.( ha valaki jövedelemmel rendelkezik és munka mellett csinálja a sulit annak lehet diákigazolványt sem adnék...) az hogy régi típusú az meg egy talpra esett ellenőrön múlik, hogy kezdeményez e eljárást.

(Egyszerűbb lenne a törvényes utat betartani és jogkövető állampolgárként viselkedni, nem pedig a jogszabályokat kikerülni.)

Dr. Jégember 2014.10.31. 17:16

Jó kis büntetésre :D

Dr. Jégember

Silverback15 2014.10.31. 11:13

Üdv!Már 2012 áprilisában befejeztem egy felsőfokú okj-képzést, ettől az iskolától kaptam utoljára diákigazolványt. Azóta szereztem már rá kétszer matricát (középsulis) és gond nélkül elfogadták. A problémám az, hogy maga a diák régi fajta,narancssárga, és ha megint szereznék rá matricát, akkor az már az 5.lenne rajta. Lényegében érvényes lehetne mivel okj képzésekre járhatok 60évesen is, csak kérdés hogy mennyire akadékoskodnának a régi diák miatt, hogy miért nem kaptam újat. Meddig érvényesek a régi fajta diákok? Ha elkapnak mire számíthatok?Köszönöm!

panka654 2014.09.26. 21:16

Még lenne lehetőségem a tárgyalás mellőzését kérni, és ha igen akkor hogyan milyen módon?

lauriika 2014.09.26. 19:40

Tisztelt Fórum!

Korábban már olvashatták esetemet, (átírt dátum az ideiglenes diákigazolványon, rendőrség..stb) most kaptam a bíróságtól levelet miszerint 20.000Ft-ot pénzbírsággal büntetnek meg. Ez mit jelent? Ezek szerint nem lesz tárgyalásom és nem is kerül be ez az eset az erkölcsi bizonyítványomba?

Dr.Attika 2014.09.26. 15:59

Ifjú kolléga. A pénzbüntetés nem változtatható át közérdekű munkára csak szabadságvesztésre.

JoghallgatóMiskolc 2014.09.26. 14:38

Tenni tehetsz, de előtte fogadj ügyvédet. A kerék továbbra is szögletes a tudtodon kívül keletkezett másolat miatt.

pappcs: Átváltható, jellemzően a bíró rendelkezik róla az ítéletben. A büntetés x ezer Ft pénzbüntetés, mely x nap közérdekű munkavégzés. Kisebb bűncselekmények esetében elterjedt (pl. garázdaság).

panka654 2014.09.26. 14:27

mikor megtörtént a kihallgatás nem tudtam, hogy a diákomról készült másolat, ezért nem ismertem el a bűncselekményt. Azt hittem csak az utas leadási van amin szerepel, hogy rossz matrica volt a diákomon. De utólag is tehetek beismerő vallomást, számítana valamit?

pappcs 2014.09.26. 14:01

Nem csak szabálysértésnél lehet átváltani közmunkára? Úgy tudom, hogy bcs nél vagy fizet vagy leüli fogházban.

JoghallgatóMiskolc 2014.09.26. 00:56

pappcs: Nagyjából igazad van. Bár a felfüggesztett hosszabb távú hátrányai lényegesen nagyobbak.

A pénzbüntetés átváltható közmunkára is. Megfelelő hozzáállás és okok fennforgása esetén. Szóval ki lehetne ebből aránylag jól is jönni. De itt minimum négyszögletű a kerék...

pappcs 2014.09.25. 22:43

Mondjuk ha én lettem volna ennek a vizsgálója, akkor minimum hogy lefoglalom a diákot... valami sántít nem is kicsit... amúgy vicces, de aki nem "bűnöző életet él" annak adott esetben a felfüggesztett még jobb mint a pénzbüntetés, pedig az a komolyabb, súlyosabb büntetési forma. A felfüggesztettel meg lehet úszni a dutyit, eltelik, meghúzza magát addig és kész. a pénzbüntetésnél meg ha nem tud fiozetni, akkor ülni kell... mondjuk pénzbüntetéssel már az ítélet napján tiszta az erkölcsi bizonyítvány, felfüggeszetttel, meg amikor letelik a próbaidő...

JoghallgatóMiskolc 2014.09.25. 22:24

A legegyszerűbben és leggyorsabban így jössz ki: átragasztás beismer, teljeskörű beismerő vallomás megtesz, mindenben közreműködik, tárgyalásról lemond. Ez esetben nagy valószínűséggel pénzbüntetésed lesz. Ha erőlteted az "el nem ismerést", lényegesen rosszabbul járhatsz, felfüggesztett is lehet belőle. Igen kevéssé hihető és életszerű, hogy más ragasztotta a diákodra a matricát.

Amúgy olyannyira nem kerek a történet és olyannyira elhibázott a kezdeti hozzállásod, hogy mindenképpen fogadj ügyvédet. Megtérül hidd el.

panka654 2014.09.25. 15:40

De hol készülhetett a fotó mikor nem is volt róla tudomásom ,hogy lefotózzák? Ez mennyire számítható bizonyító erőnek?A tárgyalás során a tanúk valamint az egyéb eljárási költségeket velem fizettetik ki, a büntetésen kívül? ha utólag beismerő vallomást teszek kaphatok enyhébb büntetést?válaszát köszönöm!

pappcs 2014.09.24. 21:03

Az utasleadásin kifizetett pótdíjat már nem is követeli senki. A rendőr pappirja meg nem fénymásolat, hanem feltehetőleg fotó.

panka654 2014.09.24. 09:25

Tisztelt Címzett!

Felsőoktatási diákigazolványomra középiskolai matricát tettem, az ellenőr elkapott a vonaton. Az igazolványomat visszaadta majd megbüntetett, a büntetést 3 napon belül megtérítettem. Majd feljelentettek, kihallgatás során nem ismertem el a hamisítást, azonban a nyomozónak volt egy fénymásolata az igazolványomról, amin jól kivehető a matrica. ( nem tudom mikor és hol készült a másolat) Nemsokára megyek bíróságra, és a kérdésem az lenne , hogy ez a fénymásolat mennyire bizonyító erő?Illetve ha a bíróságon utólag elismerem, a hamisítást akkor számíthatok enyhébb büntetésre? Mekkora büntetést szabhatnak ki? Nem voltam még soha bünetve és a MÁVnak is megtérítettem a kárt.

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Anna

pappcs 2014.09.23. 08:31

Ha a hivatal hamis adatok alapján állít ki okiratzot az nem intelektuális közokirat hamisítás?

ius latratus 2014.09.23. 07:58

Igaz. Bocsánat. (de én sem lőttem mellé)

Dr.Attika 2014.09.22. 21:05

Nem jól tudod.Diákigazolványos ügye volt.

bokros 2014.09.22. 20:44

Ha a diákigazolványt meghamisítja az közokirat hamisítás, ha valótlan tartalmú nyilatkozat tesz és ezért kap olyan diákigazolványt ami nem valós adatokat tartalmaz az magánokirat hamisításSzámos BH van a fentiekrePl aki a bevont jogsija helyett hamis nyilatkozat alapján kapott újat, az is magánokirat hamisítás

ius latratus 2014.09.22. 20:37

Igen, de ő nem hamisított, csak eltitkolta, hogy nincs oklevele. Ha jól tudom...

Dr.Attika 2014.09.22. 20:07

Közokirat hamisítás, de ettől még akár budapesti pártelnök is lehet a kérdező. Lásd Kunhalmi Ágnes MSZP budapesti elnököt.

pappcs 2014.09.22. 17:37

Ez közokirat hamisítás. Ha nem jönnek rá, akkor megúsztad, ha igen, akkor minimum hogy kivágnak mint azt a bizonyos macskát... Rosszabb esetben fel is jelentenek...

Nem értelek én titeket, írtad hogy nem vesznek fel diákot. Ezt simán le lehet tagadni a munkaadónál, de nemm.. mert ez milyen már, inkább közokiratot hamisítasz... nem semmi...

fiffooo 2014.09.22. 10:51

Üdvözlöm!

Az én helyzetem a következő. Idén iratkoztam be levelezős szakra az egyik egyetemre, és diákmunkát szeretnék vállalni. Mivel levelezősként fizetnem kell nagyon sokat, több mint 200 ezret félévente, és semmilyen ösztöndíjat nem kaphatok, a munkaügyi nem regisztrálhatok, mert iskolába járok, és mivel levelezősöket nem vesznek fel szinte sehova, ezért gondoltam, hogy diákmunkára mennék. Október 31ig még van érvényes ideiglenesem az előző iskolámból. Egy kedves ismerősöm tud nekem egy ideiglenes iskolalátogatásit csinálni ami egy másik egyeteméről van, illetve iskolaigazolást is. A kérdésem az lenne, hogyha én a levelezős helyett nappalinak adom ki magam egy diákszövetkezetnél, és ugye hamis okiratot használok, akkor milyen büntetésre számíthatok? Erre hogy tudnak rájönni a diákszövetkezetnél ha tökéletes a hamis papírom? Azért másik egyetem lapját használnám, mert a saját egyetememét nem szeretném, hogy abból ne legyen később bajom.Igazából előnyszerzés céljából lenne használva, de csak azért, hogy dolgozhassak, hogy fizethessem az egyetemet. Sajnos Magyarországon alapból nincsen sok munkalehetőség, és mindenki ott csal ahol csak tud. Ha az adócsalókat, meg mindenféle üzletembert nem buktatnak le, akkor pont én csúsznék el? Mivel az egyetemem is több mint 300 kilóméterre van a lakhelyemtől ezért az útiköltség is elég borsos összeg, ráadásul ahol lakom itt a legalacsonyabb a dolgozó emberek arányának a száma. Az egyetemem városában is elég nehéz találni...

A válaszát előre is köszönöm!

Ui.: Ön milyen megoldást javasolna az esetemben?

ObudaFan 2014.07.14. 22:32

Lehet a költségre részletfizetést kérni a bíróságon. Célszerűbb lett volna az ítélet után azonnal, mert akkor nem lett volna illetéke.A próbára bocsátás azt jelenti, hogy ha a próbaidő alatt bűncselekményt követsz el, vagy a próbára bocsátás előtt elkövetett bűncselekmény miatt a próbaidő alatt elítélnek, akkor ezért is kiszabják a büntetést. Továbbá ha a bíróság esetleg pártfogó felügyeletet és magatartási szabályokat is előírt, akkor ezek megsértése esetén is büntetést szabnak ki.

klau75 2014.07.14. 20:02

Szép estét!Hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 2 év időtartamra próbára bocsájtást kaptam! Ez mit jelent? A bűnügyi költséget meg kell fizetnem. Ezt milyen határidőn belül kell befizetnem,és hová,vagy esetleg szoktak adni részletfizetésre lehetőséget? Válaszukat előre is köszönömKlau 023

Agent Cooper 2014.07.14. 10:33

Kedves dora.taylor!

Amennyiben büntetőeljárás indul, abban az esetben büntetőjogi felelősségre vonják, legvalószínűbb a pénzbüntetés, de akár felfüggesztett szabadságvesztést is kaphat.

Üdvözlettel: Agent Cooper

dora.taylor 2014.07.11. 20:20

Jó napot! Nappalin végeztem el az alapképzést az egyetemen,és 1 hete àllamvizsgàztam levelezőn mesterképzésen. A matricàt àtragasztottam a nappalis diàkomra. A matrica szeptemberig érvényes. A kalauz észrevette,adott egy büntetést. Azt mondta a MÀV felhívja az egyetemet, hogy milyen diàkra kaptam a matricàt. Mire szàmìthatok? Pénzbírsàg, feljelentés, börtön? Bekerül az erkölcsi bizonyítvànyomba? Köszönöm!

Mackóm 2014.06.12. 23:09

Üdv! Estis diák vagyok, de nappalis diákot küldtek ki nekem. Hónapokat vártam, hogy kicseréljék, de nem történt semmi, kaptam is rá a sulitól matricát. Elkezdtem diákmelózni, mert a diák miatt engedték. Ez hamisításnak minősül? mert nem én rontottam el, csak éltem utána a lehetőségekkel.

A kérdésem a következő lenne, mit kaphatok érte? Büntetés? pénzbírság? Mire számíthatok?

Választ előre is köszönök.

Kovács_Béla_Sándor 2014.05.23. 13:17

Te csak tudod.

monalisa1 2014.05.23. 13:11

Mivel nem loptad/vetted hanem nagy valószínűséggel csak kényelmes voltál egy újabb ideiglenes igazolványért "befáradni" az irodába - tehát a sajátod lejárati dátumát írtad át -, jó esetben megúszhatod a dolgot a bíróságtól egy "utolsó figyelmeztetéssel".

A történtekből a tanulság a tiéd.

Agent Cooper 2014.05.23. 12:53

Kedves lauriika!

A rendőrségnek a feladata a nyomozás, a vádemelés tekintetében az ügyészség dönt. Szinte biztos, hogy ez az ügy eljut a bírósági szakaszba.

Üdvözlettel: Agent Cooper

lauriika 2014.05.22. 18:11

Tisztelt Agent Cooper!

Azért tettem vallomást, mert le tudják kérdezni, hogy mikor adták ki és az a szám, ami a felső sarokban volt a diákigazolványomon tartalmazza a kiadás dátumát, ami ugye át volt írva.Azért gondoltam, hogy lesz tárgyalás, mert mondták, hogy lesz, tegnap előtt kaptam levelet, hogy be kell mennem a rendőrségre. Ők lezárhatják az ügyet anélkül, hogy bíróságra kerülne az ügy, vagy mindenképpen lesz tárgyalás?

Agent Cooper 2014.04.30. 12:12

Kedves lauriika!

„Az iskolát erről értesíteni fogják?”Valószínűleg igen.„Ezért kirúghatnak az egyetemről?”Nem.„Ha értesítenék akkor mikor tennék ezt meg? Még a tárgyalás előtt vagy csak utána?”Valószínűleg előtte. De miből gondolja, hogy lesz tárgyalás?„Börtönbüntetésre számítsak?”Ne számítson rá.„Ha nem kapok börtönbüntetést az erkölcsi igazolványomba bekerül ez az eset?”Ha kap is büntetést, az feltehetőleg olyan lesz (pl. pénzbüntetés), amitől még büntetlen előéletű marad.

Egyébként kár volt vallomást tennie...

Üdvözlettel: Agent Cooper

lauriika 2014.04.29. 19:56

Kedves Fórum!

Az ideiglenes diákigazolványomon meghosszabbítottam a dátumot, ezt az ellenőr észrevette a vonaton és rendőrt hívott, akik bevittek az őrsre, felvették az adataimat.Én bevallottam mindent, egyáltalán nem tagadtam, amit tettem. Ez csütörtökön történt, hétfőn kértem az egyetemen egy új ideiglenes diákigazolványt, be is vittem a rendőrségre, hogy rakják az aktámba, ezzel az volt a célom, hogy a bíróság is lássa, hogy valóban diák vagyok, nem azért hamisítottam, mert így akartam más kedvezményhez jutni. Büntetetlen előéletű vagyok, 20 éves vagyok és egyetemre járok. A kérdéseim a következőek lennének:1; Az iskolát erről értesíteni fogják? Ezért kirúghatnak az egyetemről? Ha értesítenék akkor mikor tennék ezt meg? Még a tárgyalás előtt vagy csak utána?2; Börtönbüntetésre számítsak?3; Ha nem kapok börtönbüntetést az erkölcsi igazolványomba bekerül ez az eset?A válaszokat előre is köszönöm!

Agent Cooper 2014.02.01. 12:26

Kedves hitman86!

„Az a kérdésem, hogy a MÁV bűntethet-e egy cselekményért kétszer?”A MÁV valójában nem büntet, csupán a polgári jogi igényét érvényesíti.„Illetve a rendőrség megfejelheti-e még ezt a bűntetést is?”A rendőrség nem fog büntetni, a rendőrség csak lefolytatja a nyomozást, az ügyészség majd vádat emel, és a bíróság fogja kiszabni a büntetést. Ön közokirat-hamisítás bűntettét követte el (Btk. 342. § (1) b)), ami három év szabadságvesztéssel büntetendő bűntett. (Ez azonban nem jelenti azt, hogy szabadságvesztés büntetést fog kapni, de kizárni nem lehet, viszont biztos lehet abban, hogy a kiszabott büntetés jóval súlyosabb lesz a MÁV "büntetésénél".)„Van-e joga a rendőrségnek ennyi ideje visszatartani testvérem okmányát, illetve volt-e joguk elvenni a vasúti bérletét, és így mindkét dokumentum visszatartásával testvéremet megkárosítani, ammellett, hogy én vállaltam a felelősséget a történtekért?”A rendőrség az okmányokat valószínűleg törvényesen lefoglalta, így csak abban az esetben kapják vissza, ha a lefoglalást megszüntetik. Testvére a kárt nem a rendőrség jogszerű cselekményének köszönheti, hanem annak, hogy Ön az okmányokat jogellenesen próbálta felhasználni. Egyébként ha felmerült a gyanúja, hogy az okmányok hamisak vagy hamisítottak, akkor a rendőrség ennek megállapítása céljából igazságügyi okmány szakértőt rendel ki. (A rendőrség nem köteles közölni Önökkel, hogy gyanújukat mire alapozzák.)„Illetve az a kérdésem, hogy testvéremet beidézték tanúnak, köteles-e megjelenni, illetve nyilatkozatot tenni, mivel közeli hozzátartozóm?”Igen köteles megjelenni, de az Ön ellen folyó eljárásban megtagadhatja a tanúvallomást arra való hivatkozással, hogy a terhelt hozzátartozója.De ha nem az Ön cselekménye miatt, hanem az okmányok hamis vagy hamisított volta miatti eljárásban idézték, abban az esetben nem tagadhatja meg a vallomástételt. A vallomás megtagadása hamis tanúzásnak minősül! (De ezt majd a kihallgatáson is ismertetik vele.) Nem köteles azonban ekkor sem azokra a kérdésekre válaszolni, amellyel magát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná. (Ez arra is igaz, ha mégsem tagadja meg a vallomást a terhelt hozzátartozó mivolta miatt.)

Összefoglalva korántsem olyan fényes a helyzet, ami indokolná a laza hozzáállást.

Üdvözlettel: Agent Cooper

hitman86 2014.01.29. 19:30

Tisztelt Fórum!

Miközben nem volt otthon a testvérem, elvittem a diákigazolványát és a vasúti havi bérletét. Ám a kalauz észrevette, hogy nem én vagyok a diákigazolvány tulajdonosa, ezért a vonatról értesítette a rendőrséget, majd egy nagyobb városban leszállítottak a vonatról és bevittek a kapitányságra, ahol lefoglalták testvérem diákigazolványát és vasúti bérletét bűnjelként, és feljelentettek.

Azóta a MÁV két utasleadási lapot küldött két különböző dátummal, de ugyanarról a cselekményről. Az egyiken 8000 forint, a másikon 17000 forint befizetésére köteleznek. És még elvileg a rendőrségi ügy nincs lezárva.

Az a kérdésem, hogy a MÁV bűntethet-e egy cselekményért kétszer? Illetve a rendőrség megfejelheti-e még ezt a bűntetést is?

A rendőrség még másfél hónap elteltével sem küldte vissza testvérem diákigazolványát. Van-e joga a rendőrségnek ennyi ideje visszatartani testvérem okmányát, illetve volt-e joguk elvenni a vasúti bérletét, és így mindkét dokumentum visszatartásával testvéremet megkárosítani, ammellett, hogy én vállaltam a felelősséget a történtekért?

Közben a rendőrség gyanúja szerint testvérem diákigazolványa lehet, hogy hamis. Ez a feltételezés biztosan állítom, hogy nevetséges és nem igaz. Arról, hogy mi alapján gondolják ezt nem értesítettek.

Illetve az a kérdésem, hogy testvéremet beidézték tanúnak, köteles-e megjelenni, illetve nyilatkozatot tenni, mivel közeli hozzátartozóm?

Előre is köszönöm a választ!

Véleményem 2013.12.07. 02:15

Letöltendő szinte biztos, hogy nem lesz...A többi kérdésre válaszokat nem tippelek. Kevés az információ.

Sub-zero 2013.12.04. 13:19

Értem, köszönöm, és úgy nagyjából mire lehet számítani büntetésképpen? Mennyire lehet az ilyen (már a maga nemében) súlyos?

Gondolom pénzbírság nem kerül az erkölcsibe, de esetleg egy ügyészi megrovás, vagy felfüggesztett már igen?

Illetve, letöltendőt ilyenért ugye nem adnak?

Véleményem 2013.12.04. 12:13

az előállítás nem kerül be az erkölcsibe.még nem kapott semmilyen szankciót meg ítéletet sem, majd azt követően lehet gondolkodni, hogy mi lesz az erkölcsiben a jövőben.

Sub-zero 2013.12.03. 10:18

Tisztelt Fórum!

Adott egy eset, amikor is, egy embert elkapott a BKV ellenőr, akinek gyanús volt az igazolvány, kijöttek a rendőrök, majd bevitték stb.

A kapitányságon megállapították, hogy a diákigazolványon 4 darab vásárolt érvényességi matrica volt, azaz a jegyzőkönyvben négyrendbeli okirathamisítás a vád.

Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben, úgy nagyjából mire számíthat az ember, egy kis "ejnyebejnye" pénzbüntetés, esetleg felfüggesztett?

Illetve az előállítással, az ember bekerülhet olyan rendszerbe, amivel az erkölcsijét "elrontja"? Továbbá ez esetben megszűnik a "büntetlen előélet"?

Válaszukat előre is köszönöm!Sub-Zero

Agent Cooper 2013.07.23. 09:26

Kedves Grovef!

„Húgomra nézve lesz e bármi következménye ennek?”

„Ha erkölcsi bizonyítványt igénylek szerepelni fog-e benne illetve Vízum igénylésre hatással lehet-e?”

„Jelentik-e a cég felé az esetet?”

„Elvileg pénzbeli büntetéssel megúszhatom?”

Üdvözlettel: Agent Cooper

Grovef 2013.07.20. 13:05

Üdvözletem!

Húgom diákigazolványáról leszedett matricával érvényesítettem a diákigazolványomat és a tegnapi nap folyamán a vonaton az ellenőr észrevette ezt. Beismertem neki a csalást. Ő rendőrt hívott, akik felvették az adataimat és elvették a diákigazolványomat.Egy éves munkakeresés után most egy hónapja dolgozok, próbaidőn vagyok. Büntetlen előéletű vagyok, és a következő kérdéseim lennének:

Húgomra nézve lesz e bármi következménye ennek?Ha erkölcsi bizonyítványt igénylek szerepelni fog-e benne illetve Vízum igénylésre hatással lehet-e?Jelentik-e a cég felé az esetet?Elvileg pénzbeli büntetéssel megúszhatom?

Köszönöm előre is a választ!

ObudaFan 2013.07.04. 08:20

Nem lesz komolyabb.

Giduska 2013.07.04. 07:54

Üdvözletem!

Sajnos az fordult elő, hogy már második éve úgy járok diákigazolvánnyal, hogy matricát veszek rá, ami más nevére szól.

Mivel hirtelen megijedtem az ellenőrtől, és siettem is, ami ne mentség, nem mondtam neki igazat és váltig állítottam, hogy már pedig az az enyém. Elhitte, viszont felírta a diákigazolvány és a matrica adatait, ami miatt betelefonálnak az iskolába lekérni az adatokat. Így tovább utazhattam...

Ha tehetném már most igazat mondanék., és bevallanám, hogy nem az enyém.

Első körben kaphatok még pénzbüntetést vagy már komolyabb lesz az ügy?