Elfelejtett elítélniforrás főoldal vissza

Kovács_Béla_Sándor 2013.05.16. 15:07

Olyan nagy terjedelmű bizonyításra van szükség? Akkor visszaadják első fokra.De neked vádlottként ezzel mi a problémád? Az időmúlás enyhítő körülmény.

kovacs_dora 2013.05.16. 15:04

Köszönöm szépen a választ! Azt még megkérdezhetem, hogy akkor sem helyezik hatályon az ügyészség kérésére az elsőfokú ítéletet, hogy ha a folytatólagos hamis vád tényállását a bíróság nem derítette ki és annak a vonatkozásában az indokolási kötelezettségének nem tett eleget, mert ezt írta az ügyészség, hogy arra hivatkozással kéri a hatályon kívül helyezést és az új elsőfokú eljárást, hogy nem állapította meg az elsőfokú bíróság a folytatólagos elkövetést, és ezáltal a folytatólagosan elkövetett hamis vád tényállását nem derítette fel, így a tényállás annak vonatkozásában hiányos maradt. A tényállás felderítésére pedig meglátásuk szerint másodfokon nincs lehetőség.

Kovács_Béla_Sándor 2013.05.16. 14:16

Nem kell emiatt hatályon kívül helyezni. A másodfok meg is változtathatja a minősítést, akár a büntetést is.

kovacs_dora 2013.05.16. 14:08

Kedves Fórumozók!Azt szeretném kérdezni, hogy az a másodfokú bíróság részéről hatályon kívül helyezési oknak minősül, hogy a bíróság 1 rendbeli hamis vád bűntettében és nem 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett hamis vád bűntettében ítélt el? Az ügyészség úgy gondolja, hogy ez anyagi jogi hibának minősül. A bíróság által alapul vett tanú alapján megállapítható lett volna a hamis vád folytatólagos elkövetése. Azonban elégé furcsa az, hogy erre a nyomozó ügyészség csak most jött rá, hogy ez folytatólagosan lett elkövetve, így ellenem csupán 1 rendbeli hamis vád miatt emelt vádat. Ez olyan hibának minősül ami miatt kötelezően hatályon kívül kell helyezni az ítéletet és új elsőfokú eljárást kell lefolytatni? Mert az ügyészség a törvényszéknek beadott beadványában ezt írja.

Előre is köszönöm a válaszokat. Szép napot!