P rendszám jogtalan használata bűncselekmény?forrás főoldal vissza

gferi 2016.10.17. 15:42

koszonom a reakciot! olvastam egy ilyen eszmefuttatast, de akkor aki ezt irta az valoszinuleg elegge eltevedt??:

A kulcskifejezés, amire szeretnénk rávilágítani: “…szervezettel munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személy…”

A közhiedelemmel ellentétben munkát nemcsak a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban Mt.) hatálya alá tartozó munkaviszonyban lehet végezni, hanem a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban Ptk.) hatálya alá tartozó megbízási- és vállalkozási szerződés alapján is.

A munkaviszonyban (köznyelven: alkalmazottként) végzett munkavégzés fontos jellemzője, hogy az egyik fél arra vállal kötelezettséget, hogy a másik fél számára, annak irányítása alatt rendszeresen munkát végez. Erős alá-föléredeltségi viszony van a munkáltató és a munkavállaló között, a munkáltatót széles utasításadási jog illeti: a munkavégzés helyére, idejére, módjára kiterjedően, a munkavállaló munkabért kap, a munkavégzés költségeit a munkáltató viseli, a munkavégzés a munkáltató eszközeivel történik, és lehetne még sorolni a kötöttségeket.

A P jelű rendszámmal ellátott jármű vezetése nem szokta kitölteni az egész napot, egész hetet, egész hónapot egy kisvállalkozás életében, és nagyon kevés vállalkozás az, amelyik megengedheti magának a garantált bérminimum és annak járulékfizetési kötelezettségét ebből a célból.

Sokan azt is elfeledik, hogy nem csak a garantált bérminimum, hanem a kötelező munkaidő (minimum napi 4 óra, maximum napi 12 óra), külföldi autómozgatás esetén napidíj, kötelező szabadság kiadása, szombat és vasárnapi munkavégzés, túlóra, és még ezer apró dolog keserítheti meg ezen látszólag egyszerű feladat elvégzése/elvégeztetése egy vállalkozás életét.

Az egyszerűsített foglalkoztatás egy olyan speciális munkaviszony, amely ugyan munkaviszony, de jónáhány Mt.-ben előírt kötelezettséget nem kell figyelembe venni, és az adózása, járulékvonzata is kellően egyszerű. Ha éppen van a vállalkozásnak egy “ténfergő” ismerőse, akkor pl. az Ausztriából, Németországból, Svájcból, stb. beszállítandó jármű mozgatásához felkérhetőek, és egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmazhatóak.

Gyakori eset az is, hogy a vevő kinéz magának külföldön egy autót, a kereskedő lebonyolítja az ügyletet, majd a P rendszámtáblával elindulnak a járműért. A kereskedő saját kocsiján kiszállítja a vevőt (és annak családját), visszafelé már a vevő hozza a kiválasztott autót. De mi van akkor, ha a vevő nem akar, nem tud, nem áll szándékában munkaszerződést kötni?

A munkavégzésre irányuló jogviszony másik formáját kell választani megoldásként:

A megrendelő a vállalkozói tevékenységgel elérhető eredmény létrehozásához szükséges utasításait adhatja meg, az utasítás nem terjedhet ki a tevékenység megszervezésére, a munka elvégzéséhez szükséges szakkérdésekre és nem teheti a teljesítést terhesebbé, nincs a munkaviszonyra jellemző alá-fölérendeltségi viszony a felek között.

A megbízó utasítási joga szélesebb, mint vállalkozási szerződésnél, de szűkebb, mint a munkaviszonyban, kiterjedhet a megbízás teljesítésének mikéntjére, módjára is.Nincs a munkaviszonyra jellemző alá-fölérendeltségi viszony a felek között, a megbízási díj a szerződés teljesítésekor esedékes.

Egyszerűbb a helyzet, ha a kereskedő egy vállalkozást bíz meg, hogy hozzák ide vagy oda az adott járművet: a vállalkozási szerződés alapján (ami lehet szóbeli is), a vállalkozó elballag a járművekért, leszállítja, kiszámlázza, és várja a következő megrendelést.

Megjegyezzük, hogy a gyakorlatban egy vevőtől elég nehéz elvárni, hogy számlázza ki a saját autójának hazaszállítását azért, hogy használhassa a P rendszámot.

Egy megbízási szerződés megkötése már nem tűnik túl bonyolultnak: megbízza a kereskedő a vevőt, hogy menjen el a járműért, és ezért a kereskedő (a szállításért) fizet a megbízottnak Z ezer forintot, és elfelejthetik ebben a tekintetben egymást, meg még szabályos is lesz a P betűjelű rendszámtábla használata. (A vételárba pedig, természetesen, ez a szállítási díj részeként belekerül, a vevőnek, mint megbízottnak kifizetett megbízási díj és járulékai a vevő által a vételárban, vagy azon felül, megfizetésre is kerül.)

Összefoglalva: A gyakorlatban, a jogszabály által előírtak betartása érdekében, a P jelű rendszámtábla jogszerű használata érdekében a munkavégzésre irányuló jogviszonyok lehetőségei közül elsősorban az egyszerűsített foglalkoztatás vagy a megbízási szerződés alkalmazását javasoljuk az érintetteknek azzal, hogy az egyszerűsített foglalkoztatást legkésőbb a foglalkoztatás megkezdése előtti napon be kell jelenteni, míg a megbízási szerződésnél elegendő, ha az indulást megelőzően a szerződéskötésre jogosultak kitöltenek egy formaszerződést, és azt lobogtatják, ha ellenőrzésre kerülne sor.

Véleményem 2016.10.17. 15:16

kcs1

Írásod alapján ott dolgoztál, be voltál jelentve, így nem is lehetett gond a P rendszám használat.

wers

A P rendszám bérlése nekem személy szerint furcsa. Tele van az internet ilyennel, hogy bérbe adják. De milyen jogcímen adják bérbe azt amire más nem jogosult használni... Ebből az következik, hogy a bérbe adók nagy része sem tisztességes, benne van a pakliban a hamisított rendszám is, tényleg sok van, külsőre semmi eltérés. Alaposan meg kell nézni a rendszám táblát és az indító napló hitelességét is.Szerintem a P rendszám bérlés ahogy ez az interneten terjed úgy ahogy van jogellenes.( és a többi külföldi ideiglenes rendszám is, legyen az osztrák, német, szlovák )

Véleményem 2016.10.17. 15:09

gferi

70. § (1) Kérelemre P betűjelű ideiglenes rendszámtáblát kell kiadnia)a fő tevékenysége szerint járműgyártó gazdálkodó szervezetnek az általa gyártott, vagy tesztelési célból részére üzemeltetésre átadott, de forgalomba még nem helyezett járművei tesztelése,

(2) A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű vezetése az ideiglenes forgalomban tartási engedély jogosítottján vagy a vele munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyen kívül másnak nem engedhető át, kivéve

Megbízhat amennyiben megfelel az a megbízás a fenti rendelet szerint.„...a vele munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyen kívül másnak nem engedhető át...”

Jogviszonynak kell lennie. Holmi írt megbízási papír lehet kevés. ( munkaszerződés amivel igazolja a jogviszonyt a megbízóval esetleg, és nem hamisított szerződés! ) Egy ellenőrzés során a hatóság alaposságán múlik, hogy a jogviszonyt ellenőrzik alaposan vagy egy a hatóságnak mutatott megbízásra azt mondja oké...

Meglátásom szerint könnyen elcsúszhat egy ilyen megbízás, mármint nincs következménye, de szigorúan nézve túl sok az ilyen fajta megbízás és alaposabb ellenőrzést igényel, mivel a P rendszámmal sok a vissza élés. Vagyis nem az arra jogosult használja a rendszámot

A tréleren való szállítás egy megoldás aki nem tud megfelelni a P rendszámnak.

wers 2016.10.17. 10:19

Ez igaz.

Dr.Attika 2016.10.17. 08:31

Vigyázzon, hogy ne hamis P-rendszám legyen. Rengeteg hamis van forgalomban. Hamis a rendszám, az indítási napló és a biztosítási kötvény is. Gépjármű ellenőrzéskor nem biztos, hogy kibukik, mert rendszerint klónozottak.

wers 2016.10.17. 08:25

gferi, igen, mozgatni mozgathatod saját lábán. Bérelned kell egy P rendszámot.Az már egy másik kéréds, hogy forgalomba tudod-e hozni Magyarországon, a Közlekedés Felügyelet átendegi-e, kieadja-e a müszaki adatlapot.

wers 2016.10.17. 08:20

vittimr, igen, az egész unio területén (elvileg)Az engedély alján olvahatod.

kcs1 2016.10.17. 07:17

Pár évet dolgoztam autókereskedésben. P-s rendszámot váltott ki a tulajdonos, korlátlanul használtuk az új kocsikra. Műszaki állomás, tankolás, stb. Sosem szólt a rendőr érte, pedig igazoltattak. Szerintem nem változott azóta.

gferi 2016.10.17. 01:50

Tisztelt Véleményem!

Érdeklődnék hogy ha van egy adott P rendszám amelyre megfelelően fizetve van a biztosítás és egy autó kereskedelemmel foglalkozó cég váltotta ki, akkor ez a cég engem megbízhat e ( megbízási szerződéssel) arra hogy forgalomból kivont autót hozzak be a saját lábán külföldről? és ha igen akkor hányszor egy évben? Előre is köszönöm a választ!

vittimr 2016.10.16. 22:13

Üdv.

P rendszámot most lehet használni szabályosan Ausztria - Németország területén?

wers 2016.05.05. 07:00

nincs ilyen korlátozás

Lipi77 2016.05.04. 14:15

Tisztelt Cím!Szeretném megtudni, hogy van-e valamilyen szabályozás arra vonatkozóan, hogy egy adott gépjárművet mennyiszer indíthatok a p rendszámmal!?Halottam egy 30-as számot, de sehol nem találok erre vonatkozó leírást, föleg a naplóban!

Köszönöm a válaszukat!

Dr.Attika 2016.03.26. 11:10

Megvan a megoldás.326/2011. (XII.28.) korm. r.71. §138 Az E és az M betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járművel csak Magyarország területén lehet közlekedni. A P és az SP betűjelű ideiglenes rendszámtábla viszonosság vagy kétoldalú megállapodás esetében, illetve akkor jogosít más EGT-államban történő közlekedésre, ha azt az adott ország jogszabályai is lehetővé teszik.

tehát vagy viszonosság vagy kétoldalú megállapodás szükséges ahhoz, hogy a próbarendszámokat elismerjék a megállapodást kötő felek.

wers 2016.03.26. 10:36

És még egy nagy különbség, a P rendszámot az igényló cég az adott időszakon belül akár 100 autóra is használhatja, a Z-t viszont konkrét autóra adják ki.

wers 2016.03.26. 10:30

A magyar hatóság külföldi cégnek, személynek Z rendszámot ad ki, hogy az kivigye az országból, és máshol honosítsa.

wers 2016.03.26. 10:26

nem, a magyar hatóság csak Magyarországon bejegyzett cégnek ad ki P rendszámot. Inkább arról van szó, hogy a magyar kereskedő, ha Ausztriában vesz gépjárművet eladási szándékkal, azt azzal Magyarországra hozhassa.

Dr.Attika 2016.03.26. 10:21

Arról lehet szó, hogy osztrák cégek is igényelhetnek magyar P-rendszámot és magyar cégek is osztrák próbarendszámot.

wers 2016.03.26. 09:34

A P rendszámokat az egész EGK területére érvényesen adja ki a magyar hatóság közösségi megállapodás alapján, így tényleg nagyon örvendetes, hogy ezt már Ausztria is hajlandó elismerni.Hajlamosak minket még mindig gyarmatuknak tekinteni, és sajátosan értelmezni a nemzetközi egyezményeket.

Dr.Attika 2016.03.26. 06:25

A miniszterelnök 36/2016. (III. 25.) ME határozataa Magyarország Kormánya és az Osztrák Köztársaság Kormánya között a próbarendszámok kölcsönöselismeréséről szóló megállapodás létrehozására adott felhatalmazásrólA nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 2005. évi L. törvény 5. § (1) bekezdése szerinti hatáskörömben eljárva,a nemzeti fejlesztési miniszter, valamint a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztése alapján

1. egyetértek a  Magyarország Kormánya és az  Osztrák Köztársaság Kormánya között a  próbarendszámok kölcsönöselismeréséről szóló megállapodás (a továbbiakban: egyezmény) létrehozásával;2. felhatalmazom a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy – az érintett miniszterekkel egyetértésben – a tárgyalásokonrészt vevő személyeket kijelölje;3. felhatalmazom a nemzeti fejlesztési minisztert vagy az általa kijelölt személyt, hogy a tárgyalások eredményekéntelőálló szövegtervezetet kézjegyével lássa el;4. felhívom a  külgazdasági és külügyminisztert, hogy az  egyezmény létrehozásához szükséges meghatalmazásiokiratot adja ki;5. felhívom a  nemzeti fejlesztési minisztert, a  külgazdasági és külügyminisztert, valamint az  igazságügyiminisztert, hogy az  egyezmény létrehozását követően az  egyezmény végleges szövegének megállapítására valófelhatalmazásról szóló határozat tervezetét haladéktalanul terjesszék a Kormány elé. Orbán Viktor s. k., miniszterelnök

Kovács_Béla_Sándor 2016.03.18. 15:44

Egyetértek.A záróvonal meg nem kerítés. :)

wers 2016.03.18. 15:11

„A bűnelkövető többnyire nem bűnöző”.

Tényleg. :)) Én sem lettem tegnap bűnöző, amikor valahogy belekeveredtem a forgalomba, és záróvonalon át haladtam. Bár az nem is bcs, csak szab.sértés.De azért őket is megilleti nem?

De vissza a témához, és komolyra fordítva, azért akik P rendszámot igényelnek saját tulajdonú gépjárműre, és napi rendszerességgel nem úgy használják, hanem x Ft/nap "bérbe adják", ott már igen csak felmerül a kérdés, hogy hogyan is nevezzük.

Kovács_Béla_Sándor 2016.03.18. 14:52

OFF„a bűnözőket is megilleti a védelem.”A bűnelkövető többnyire nem bűnöző.ON

pohicop 2016.03.18. 14:13

"jogilag nem releváns, hogy a vezetőnek van-e érvényes munkaszerződése a P-rendszámot kiváltó céggel"

Már, hogy ne lenne releváns.....hiszen ha nincs munkaszerződésben és semmi köze a céghez, valamint nem is ül mellette ilyen személy, akkor nem vezetheti az autót és a rendszámot sem használhatja legálisan.... szabályosan.E mellett elkövetett egyéb bűncselekményekről nem is beszélve.

wers 2016.03.18. 13:39

A hatóságnak viszont nem elméleti kérdés, főként az igazoltató rendőrnek sem.

Kedves Dr.Attika, ha bebizonyosodik, hogy bűncselekmény történt, az igazoltató rendőrt meg lehet vádolni bűnrészességgel, ha nem ellenőrizte? Vagy amennyiben a rendszámot kiadó hatóság elvét egy tollvonást, vagy három napot csúszik mondjuk egy visszavonással, akkor őt is?Én nem kívánok sok sikert, bár az is igaz, a bűnözőket is megilleti a védelem.

Kovács_Béla_Sándor 2016.03.18. 12:59

„ hogy meggyőzzem a nyomozó hatóságot arról, hogy jogilag nem releváns, hogy a vezetőnek van-e érvényes munkaszerződése a P-rendszámot kiváltó céggel.”Sok sikert hozzá! Mindig nagyobb a sportéke annak, ha egy helytelen álláspontot tudsz elfogadtatni a hatósággal.


Dr.Attika 2016.03.18. 12:30

A kettő nem ugyanaz. Neked ez elméleti kérdés, de nekem ez gyakorlati feladat, hogy meggyőzzem a nyomozó hatóságot arról, hogy jogilag nem releváns, hogy a vezetőnek van-e érvényes munkaszerződése a P-rendszámot kiváltó céggel. A lényeg, hogy beazonosítható, hogy adott időpontban ki vezette a járművet az indítási napló alapján.

Kovács_Béla_Sándor 2016.03.18. 11:54

Arra miért is nem? Vagy szerinted a közlekedési rendőrnek, ha vagyon elleni bűncselekményt lát, nem kell vele foglalkoznia?

Dr.Attika 2016.03.18. 10:53

Ha már ilyen magasságokba emelkedtünk. A törvény szelleme, ahogy szokták hivatkozni.A gépjármű rendszámnak az a lényege, hogy mind a tulajdonos, mind az üzemben tartó azonosítható legyen. A P-rendszám esetében- mivel az jogi személyhez kötött- az indítási naplóból lehet megállapítani, hogy adott időpontban ki vezette. Az ellenőrző rendőrnek erre kellene fókuszálni, nem pedig arra, hogy a P-rendszám használata jogos vagy sem.

wers 2016.03.18. 09:54

Szerintem ez a szabályozás is az a kategória, amikor rácsodálkozunk "mire is gondolhatott a szerző?", és esetleg a rejtvényfejtés is bele játszhat.

A nagyobb gond az, hogy ez alapján sokaknak dolgozniuk kell, aki kiadja, vagy visszavonja, az rendőrnek, aki ellenőriz, és aki használja stb. És csak utólag fog kiderülni, ki, mikor, miben, és milyen mértékben vétett.

Valahol mindannyitoknak igaza van, és akár az ellenkezőjére is van sok példa, hogyan ítéltetik meg a cselekmény.

Így teljesen felesleges tovább rágódni, mert a "nagyjaink" sincsenek e tekintetben közös nevezőn.

Ha engem kérdeztek, szigorítanék kőkeményen, és a használók egy része a "remélem megúszom" kategóriába tartoznak, vagy a rosszabb "fel sem fogtam mit teszek"

folyami géb 2016.03.18. 07:36

Úgy látom, nem értjük egymást:

"100%-ra mondom, hogy van olyan hely ahol ez a vitatott kérdés csak szabálysértés lesz és pont."

Pont nélkül sem vitattam, hogy ez lehet így.

Amit viszont nem fogadok el: azt mondod, "ez LEHET bűncselekmény is", meg hogy "attól függ, mint mond az illető", de "ha akar, a hatóság csinálhat belőle bűncselekményt".

Nagyon nem szeretném, ha ugyanazon magatartás jogi megítélése az eljáró személyétől, vagy főképp az akaratától függene. Tudom, hogy van ilyen, ha nem is olyan mértékben, ahogy Te sejtteted. Az igazságszolgáltatásban részt vevő valamennyi hatóságnak vannak eszközei a jogegységesítésre. Úgy látszik, erre a kérdésre is jobban oda kell figyelni majd.

Véleményem 2016.03.17. 16:28

folyami géb

( sok bíró, ügyész, ügyvéd van akik egy bizonyos megyében vannak "betokosodva" ez megint olyan, hogy ellent lehet neki mondani, de akkor is létező dolog )

Persze, hogy nem igaz mindenkire amit írtam, De ettől még eltérő lehet a felfogás,városra megyére lebontva.100%-ra mondom, hogy van olyan hely ahol ez a vitatott kérdés csak szabálysértés lesz és pont. Megértek mindenkit aki a bcs-t feszegeti mert az is lehet. Ezért írom amiket írok, nem vagyok egyik oldalon sem, mert felőlem az lesz belőle amit csak akarnak, de a másik szemléletet is elétek tártam.Nem mondtam meg, hogy mi a jó meg mi nem, de az országos eltérések ettől még léteznek, ha tetszik ha nem.

Gyakorlatban látni kell még azt, hogy P rendszám kapcsán járműkereskedő cégek, személyek egymás között megbízást, meghatalmazást egyebeket írnak, hogy a hatóság előtt minden rendben tűnjön. Akkor éppen amikor ellenőrzés van, hirtelen mindenki a cégben van ilyen olyan megbízás meg jogcím alatt. Most ha a kérdező és akitől elvették úgy nyilatkoznak a későbbiekben simán meg marad szabálysértés szintjén. De ha a hatóság bcs-t akar ebből csinálni, akkor tud azt is, kérdés hogyan akarnak eljárni...

pohicop

Aki elvette a C-t az vegye el továbbra is, legalább ennyi legyen belőle. Ha egyszer elvette akkor csak tudta minősíteni meg ütköztetni valamibe. Attól később még születhetett más döntés, de addig sem volt rendszámmal vissza élés, hanem keringett a hatóságok között ( míg vissza nem kapta legrosszabb esetben a jogosult ). Van aki ezért jut ilyenhez mert a P-nek nem tud megfelelni.Ha a német ideiglenes rendszámmal kapcsolatban sikerült közös állásfoglalást létrehozni, akkor ezzel kapcsolatban is jó lenne. A biztosítás érvényessége meg, hogy mire, hogyan merre meddig lehet ezekkel a rendszámokkal menni, úgy mint a német sárga-pirossal vagy esetleg az osztrákkal. Elgondolkodtató lenne az illetékeseknek.

folyami géb 2016.03.16. 21:03

"a még forgalomba nem helyezett""a forgalomból kérelemre ideiglenesen kivont"Ezen két dolog fontos."

Pontosan, valamint még az, hogy az adott cégé legyen a P rendszám.

Ha a P rendszám a jogosult cég fenti feltételeknek megfelelő autóján van, de nem a cég alkalmazottja vezeti, nem jó az indítási napló stb., az szabálysértés.

Jelen esetben a kérdező azt mondta, hogy kölcsönadta a rendszámot. Gondolom, hogy nem a hozzávaló autó vagy autók valamelyikével együtt, mert akkor azt is írta volna.

Ha viszont X jogosult P rendszáma van Y bármilyen kocsiján, az bűncselekmény, ebben biztos vagyok.

pohicop 2016.03.15. 23:19

"a még forgalomba nem helyezett""a forgalomból kérelemre ideiglenesen kivont"

Ezen két dolog fontos. Ha ilyen járművekre teszik fel a "P" betűjelű ideiglenes rendszámot és a cég, a munkaszerződések, naplótöltés is rendben vannak akkor nincs gubanc.

A baj ott kezdődik mikor a rendszám, napló, papírok valamelyike, vagy mind hamis, ekkor ugye bcs. lesz, de jön a "nem én raktam fel", "én ezt így kaptam", "azt hittem minden rendben van vele", "azt hittem, hogy ezt így lehet venni" szöveg és a nyominger kolléga elszöszölhet sokáig......

Ha már rendszámos autóra teszik fel ami forgalomba van helyezve Magyarországon, vagy hivatalból van kivonva a forgalomból, akkor megint csak bcs. lesz.

Véleményem!

A Szlovák C az érdekes dolog. A Szlovákok kijelentették, hogy csak Szlovákia belterületén érvényes. Ezt mondják ki a saját Szlovák jogszabályaik.

Volt kolléga aki vett is el ilyen rendszámot.

A szabs. előadó meg les mint hal a vízben, mert nem tudja ütköztetni semmibe, mivel nincs Magyar jogszabály ami azt írná le, hogy itt érvénytelen lenne a Szlovák C rendszám. És ugye itthon illik a saját jogszabályok szerint eljárni, a Szlovák jogszabály ehhez kevés. Így meg lesz szüntetve ezzel kapcsolatban az eljárás úgy tudom.

folyami géb 2016.03.15. 20:07

Én sem akarok személyeskedni, de szerintem meg Te vagy olyan, mint a vak ember, aki megtapogatja az elefánt ormányát, és utána azt mondja, hogy az elefánt olyan, mint a kígyó.

"Egy adott nyomozó, ügyész, bíró, ügyvéd stb. olykor csak egy megyében, egy városban, egy területen dolgozik, jár el"

Már ez sem igaz mindenkire.

Egyébként én nem azt mondtam, hogy az egész országban mindenki ugyanazt kapja ugyanazért a cselekményért, hanem azt, hogy - legalábbis a minősítés szintjén - azonos megítélésnek kell érvényesülnie. Tudom, hogy ez nem mindig így van, különbség csak abban van köztünk, hogy szerinted ez jó, szerintem meg nem.

Véleményem 2016.03.15. 18:59

„Janek13A Próba rendszám kölcsönadása bűncselekmény vagy szabálysértés?Egyáltalán minek minősül, ha odaadtam egy ismerősömnek és elvették tőle?”

Az eredeti kérdés. Ami bűncselekmény is lehet meg szabálysértés is. Kérdés, hogyan járnak el vele szemben, milyen a hatóság hozzáállása és az adott hely gyakorlata, ilyen ügyekben.

Véleményem 2016.03.15. 18:50

folyami géb

„sajnos pont a nekem címzett résszel nem tudok mit kezdeni. Az eredeti kérdés az volt, hogy más (jogosultalan) személynek való átadása bűncselekményenk vagy szabálysértésnek minősül-e. Az, hogy a gyakorlatban ezt sokan így csinálják, nem érv egyik álláapont mellett sem.”

Erre továbbra is azt tudom mondani, hogy vizsgálhatják. De nem teszik meg mindig, minden esetben.

„Amit viszont Attila dokinak írtál, azzal maximálisan nem értek egyet. Szvsz. Magyarország egész területén ugyanaz a Btk. és ugyanaz a szabálysértési törvény hatályos. Ha valahol ne így csinálják, az rossz, hibás, törvénysértő gyakorlat.”

Ez egy olyan meglátás, nem szeretnék személyeskedni veled, ami arra vall, hogy nem látsz bele a nagy egészbe. Persze igaz is lehetne amit írsz, egységesség btk. szabs. eljárás stb. mind szép és jó, meg olykor bár így lenne. De ez nagyon nem így van. Ezt most a P rendszámtól függetlenül mondom. Megyére, városra, vezetés függő sajnos, nem sajnos... Egy adott nyomozó, ügyész, bíró, ügyvéd stb. olykor csak egy megyében, egy városban, egy területen dolgozik, jár el, és van, hogy nem lát túl azon mert kénytelen a helyi "szokásoknak" vagy az adott bíró személyét ismerve vagy ügyészt ismerve, ezek tükrében alkalmazkodni, dolgozni. Aki távol van ezen eljárásoktól, az gondolhatja azt, hogy ugyan azért az elkövetett dologért, ugyan azt szabják ki rá. Nem , hogy az ország két távoli pontjában megyéjében máshogy járnak el, de még szomszédos megyék között is ég és föld ahogy a jog gyakorlatokat alkalmazzák. Lehet vannak egységes jog gyakorlatok, állásfoglalások amiket alkalmaznak egységesen, de nem minden esetben. Ez egy bonyolult dolog szerintem.

A hvg. cikk nagyon régi és egy nagy általánosítás. A témához alig használható. A police.hu cikk az egyértelmű bűncselekmény. De az eredeti kérdező nem ezt írta, így még mindig nem megállapítható meglátásom szerint az a bűncselekmény amiket itt írtok. Lehet valamelyik megáll, de kétlem.

folyami géb 2016.03.14. 17:26

Kedves véleményem,

sajnos pont a nekem címzett résszel nem tudok mit kezdeni. Az eredeti kérdés az volt, hogy más (jogosultalan) személynek való átadása bűncselekményenk vagy szabálysértésnek minősül-e. Az, hogy a gyakorlatban ezt sokan így csinálják, nem érv egyik álláapont mellett sem.

Amit viszont Attila dokinak írtál, azzal maximálisan nem értek egyet. Szvsz. Magyarország egész területén ugyanaz a Btk. és ugyanaz a szabálysértési törvény hatályos. Ha valahol ne így csinálják, az rossz, hibás, törvénysértő gyakorlat.

Feltéve persze, hogy ugyanarról beszélünk. Senki nem vitatja, hogy elméletileg követhetők el - főképp a jogosult által - szabálysértések a P rendszáám kapcsán is.

http://hvg.hu/…latos_JAK48R

Viszont annak átadása nem jogosultnak és más járművére való felszerelése egész biztosan bűncselekmény.

http://www.police.hu/…robarendszam

Véleményem 2016.03.14. 16:07

Dr.Attika

„Akkor jó. Védő vagyok egy hasonló ügyben. Ezek szerint a P-rendszám, indítási napló, munkaszerződés, külföldi számla lefoglalást, gyanúsítást csak álmodtam.”

Hasonló ügy. Példálózni lehet, konkrétumok nélkül meg több vonalon elindulni. Amerre én tapasztaltam, szabálysértés szintjén megreked. Ez adódik abból, hogy az adott helyi szokások, rendőrség, bíróság, ügyészség ezeken a helyeken nem úgy dolgozik, mint ahol te védő vagy a hasonló ügyedben.

Másfelől nézve ha a munkádat vesszük figyelembe vagy a személyes meglátásodat tapasztalatodat, akkor legyen bűncselekmény vagyis szigorúbb következményekkel járjon egy ilyen eset, mint szabálysértés szint.

Majd ha az eredeti kérdező veszi a fáradtságot és leírja mivel zárult az ügy akkor az adhat némi támpontot. ( bár a kérdezők 90%-a nem írja le mivel zárultak az ügyei )

Pohicop

A szlovák C rendszámot is el lehet venni, már egyes helyeken veszik is el... Az ország területén változó ahogy ezt kezelik. Amerre tapasztaltam elveszik... ( apróságokat is nézni kell ) Írtad a másik topicba, hogy érkezett valami a szlovákoktól de ott nem reagáltál az írásomra amit írtam utána.

folyami gép

A pakolgatni szóra felfigyeltél. Igen, egyszerűen ennyi, mert így használják. Írtad minek kell megfelelni és valóban úgy is van. De akik ezt a P-t használják igenis pakolgatják...

Dr.Attika 2016.03.14. 15:07

Az interneten P-rendszámot hirdetők és el/vagy bérbeadók azzal kecsegtetik a delikvenseket, hogy ha elkapják, akkor legfeljebb csak szabálysértés.

folyami géb 2016.03.14. 14:58

A rendeletet én is olvastam, igazából arra voltam kíváncsi, amit Attika doki írt. Akkor már csak arra lennék kíváncsi, miből gondolhatta bárki, hogy ez nem báncselekmény, hanem csak szabálysértés.

pohicop 2016.03.14. 10:59

Igazából 4 fő tevékenység esetén adják ki a "P" betűs rendszámot:

326/2011 Korm. rendelet70. § (1) Kérelemre P betűjelű ideiglenes rendszámtáblát kell kiadni:

(2)A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű vezetése az ideiglenes forgalomban tartási engedély jogosítottján vagy a vele munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyen kívül másnak nem engedhető át,

kivéve:

A P betűjelű ideiglenes rendszámtábla használatának jogszerűségét a közúti ellenőrzés során okirattal kell igazolni.

(3)Az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott járműjavításra jogosult szervezet, vállalkozás részére kiadott P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járművet olyan személy vezetheti, aki rendelkezik a gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről szóló miniszteri rendeletben a járműszerelői tevékenység önálló végzéséhez előírt képesítéssel. A járművet vezető személy e feltétel fennállását a járműjavító szervezet által kiadott okirattal köteles igazolni.

(4)A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járműnek a közúti forgalomban való részvételéről a közlekedési igazgatási hatóság által hitelesített indítási naplót kell vezetni.

(5) A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járművel a személy- és teherszállítás, valamint a vontatás tilos. A korlátozás alól az engedélyező közlekedési igazgatási hatóság indokolt esetben felmentést adhat.(6)A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű esetében az (5) bekezdésben meghatározott személy- és teherszállítás, valamint vontatási tilalom alól akkor lehet felmentést adni, ha a tesztelés a jármű ezen jellemzőinek megismerésére irányul. A közlekedési igazgatási hatóság a jogszabályban előírt korlátozásokon túl útvonalbeli, területi és időbeli korlátozásokat írhat elő. Ezt és a jogszabályban meghatározott tilalmak alóli felmentés tényét az ideiglenes forgalomban tartási engedélyen fel kell tüntetni.

(7) A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű vezetője a közúti közlekedés során köteles igazolni az ideiglenes forgalomban tartási engedéllyel, az indítási naplóval és a (2)-(3) bekezdésben meghatározott feltételeket igazoló okirattal a rendszámtábla használatának jogszerűségét, valamint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fennállását.

Dr.Attika 2016.03.14. 07:02

A P-rendszámot a cégnek adják és arra az autóra rakhatja fel, amellyel jogszerűen próbaúton van. Pl.új, még forgalomba nem helyezett gk-ra, amelyet bemutat a vevőnek kipróbálással. Az autógyárak, amelyek próbaútra viszik a kifejlesztés alatt lévő autómárkát, stb.

pohicop 2016.03.13. 20:55

Attila111111!

Ne általánosíts egy intézkedés alapján ;)

folyami géb 2016.03.13. 20:44

Köszi, bár ebből még mindih nem derül ki, hogy a P rendszám gépkocsira vagy vállalkozásra szól-e. Bár jelentősége csak annyi van, hogy utóbbi esetben csak a más gépocsira való felszerelése bűncselekmény, előbbi esetben az eltávolítása is egyedi azonosítójellel visszaélés (és nem meghamisítása, 2013. július 1. óta).

Attila111111 (törölt felhasználó) 2016.03.13. 20:33

http://zrendszam.hu/p-rendszam.html

folyami géb 2016.03.13. 19:20

Azért sajnálom, hogy a tegnap 17:18-as kérdésemre senki nem válaszolt.

Attila111111 (törölt felhasználó) 2016.03.13. 19:15

Ezt mind el is fogadnánk,mert érthető,hogy időnként le kell állítani gyanus alakokat. Felháborító az ahogyan teszik,illedelmesség és a tiszteletet nagyon távolinak tünik. Ellenőrzéssel azt éreztették velünk,hogy biztosan bűnözők vagyunk. Finoman szólva egy kicsit beijedtünk,mert végig arra várt,hogy valamivel belénk lehessen kötni,aztán fizessünk zsebbe. Talán lehetne másképp udvariasabban,talán szimpatikusabb is lenne. Most már tudom,hogy érettségi nélkül ma Magyarországon nem lehet senki rendőr. Viselkedés normáit nem tanítják nekik,csak azt hogy hogyan ráhozni a frászt egy külföldi vétlen autósra. Ezen kéne változtatni.

pohicop 2016.03.13. 16:54

A cikk nem értelmes teljesen, de azért megérthető.Értem a te álláspontodat is Dr.Attika, de sok hátránya lenne annak amit írsz. Jobb ez így ahogy van. Így is sok a visszaélés, hát még akkor mi lenne ha szabályosan közlekedve simán lehetne hullát és drogot szállítani az autóban.Ha mindenki szabályos lenne és az ideiglenes rendszámokat használók 80%-a nem visszaélő és csaló lenne akkor nem lennének annyit ellenőrizve, mint ahogy jó pár külföldi rendszámos autó sem.

Olyan szabályozás, körülmény úgyse lesz soha, ami mindenkinek megfelelne.

Dr.Attika 2016.03.13. 09:15

Adalék.

http://faktor.hu/…mal-vezetett?…

Dr.Attika 2016.03.13. 08:33

javítás: jobb oldalon.

Dr.Attika 2016.03.12. 23:54

Végül is idetartozik, mert nem okkal, hanem csak azért ellenőrzött a rendőr, mert idegen rendszám volt a gépkocsin.

Egyébként egy pár éve történt az M3 autópályán, hogy egy idős hölgy Gödöllő környékén látott egy kamiont, amelynek vezető ülésében nem ült gépkocsivezető. Hívta a rendőrséget, hogy egy vezető nélküli kamion megy az autópályán. megadta a helyet, időt. A rendőrök neki iramodtak, meg is találták a kamiont és látták, hogy GB felségjelű angol kamionról van szó, amelyben a baloldalon természetesen ott volt a vezető.

Attila111111 (törölt felhasználó) 2016.03.12. 23:39

Tudom nem ide tartozik, de azért leírom

Hogy milyen "értelmesek" is vannak közöttük, hogy az már kész csoda. Itthon járt egy magyar, de Brit állampolgár ismerősöm, egy igen értékes kocsival. Késő este jöttünk vidékről Pestre amikor megállított minket egy rendőr, biztosan unalom miatt, mert semmi szabálytalanságot nem követettünk el. Odajön az én oldalamra és kérte a menetokmányokat. Hát mondom én belemegyek ebbe a játékba, mert, hogy hogy nem veszi észre, hogy a másik oldalon van a kormány és a sofőr ott van. Én ittam egy kevés alkoholt, barátom pedig semmit. Amikor megakart szondáztatni akkor szólok a rendőrnek, hogy jobb lenne ha a sofőrrel beszélne, mert nem én vezettem. Ez olyan ideges lett, hogy majdnem felrobbant. Elkezdte a szerencsétlent baszogatni, de végül is elengedett minket.Szóval ha valakinek idegen rendszáma van és még ha az illető magyarul is beszél, akkor bizony itt ellenőrizni kell orrba-szájba. Ez kérem Európa, így működik egy szabad békés ország. Nem tudom, hogy szomszédainknál hogyan mennek a dolgok, de, hogy ez kurvára vér ciki az tény!!!! Nekem égett a pofám, pedig nem tehetek az egészről semmit. Nem értem, hogy miért irritálja a rend szerveit az ha valaki külföldi rendszámmal járkál itthon, akkor már ő rögtön csaló, vagy mi a f.szom?

Dr.Attika 2016.03.12. 22:44

Lenne itt megoldás. A rendőr akkor állítson meg egy autót, ha közlekedési szabálysértést követ el a vezetője vagy egyéb bűncselekményre utaló magatartást észlel. Ne azért, hogy azt ellenőrizze, hogy a P-rendszámot vagy akármilyen más rendszámot jogosult-e használni vagy nem. Ha gyanús valami, akkor írjon jelentést róla. Főleg, ha a helyszínen nem tudja eldönteni a rendszám használat jogosságát.A mostanában sokat ajnározott Amerikai Egyesült Államokban, ha nem ezt teszi a rendőr, akkor olyan fegyelmit kap, mint annak a rendje.Igaz még az un. átkosban (rendszerváltás előtt) este várakoztam a vonatra a Keletiben egy padon. Jön egy rendőr szakaszvezető és hirtelen rám néz, odajön és mondja. "Személyi igazolványt!" Mondom: Nem adom. Erre ő: Miért nem? Mondom: Semmilyen indoka nincs arra, hogy elkérje és igazoltasson. Erre ő: Van, mert én vagyok a hatóság.Mondtam neki, hogy én meg hivatásos honvéd hadnagy vagyok és ezennel igazolom magam- felmutattam a "hivatásos honvéd személy" igazolványomat és utasítottam, hogy tartsa be a fegyveres erők és testületek közötti udvariassági szabályokat és jelentkezzen valamint teljesítsen tisztelet adást. meg is tette. Ezt követően már kedélyesebben beszélgettünk és megkérdeztem, hogy miért akart igazoltatni. Erre annyit mondott: Unatkoztam.

pohicop 2016.03.12. 22:13

Sajnos sok a visszaélés és pont azért, mert nehéz a helyszínen utánajárni a dolognak.

250.000-ért eladott, napi 5.000-ért kölcsönadott P rendszámok tömkelege. Hamis munkaszerződések. Ideiglenes rendszámok adatbázisához való hozzáférés hiánya.

"Nem volt kitöltve rendesen" általában a hamis papírok ilyenek.....

Ezen esetben általában beleszaladnak az okirat hamisításba. De ugye a helyszínen honnan tudná 100%-ra a rendőr? Nincs adatbázis amit elérne, nem tudja valóban a cég alkalmazottja e a személy avagy nem. Ilyenkor fénykép, stb. Utána mennek a megkeresések a megfelelő helyekre. És mikor kiderül, hogy köze nincs a céghez az illetőnek akkor lukadunk ki ide kb. amit a kérdező felvázolt. És akkor a bűnügy meg a NAV már dolgozik is az ügyön.....Persze ehhez olyan rendőr kell aki gyanút fog és utánajár a dolgoknak. Van aki egy bírsággal lerendezi....

És akkor még megjelent ez a szuper Szlovák C rendszám is, ami ugyan nem érvényes csak Szlovákia belterületén a Szlovák törvények szerint, de mivel a Magyar törvényekbe nem lehet ütköztetni így elkezdődött ezeknek is az elterjedése és 190.000-ért árulják őket a neten.....Hát ebből is majd mi lesz nem tudom.....de idővel biztosan kitalálnak valamit rá.

folyami géb 2016.03.12. 17:18

Nem vagyok a téma kifejezett szakértője, ezért csak egy dolgot állítok és egyet kérdezek.

Amit állítok: az egyedi azonosítójel meghamisítása fel sem merülhet, mert nem hiszem, hogy a kérdező 2013. július 1. előtti eseményre kérdezett volna rá.

Amit kérdezek: mit jelent az, hogy a P rendszámot "lehet pakolgatni"? Azt nem egy adott, konkrét gépjárműre adják ki, hanem egy adott személynek (szervezetnek), akinek aztán akárhány, a 326/2011. sz. kormnyrendelet 70. §-ában írt feltételeknek megfelelő járműve van, pakolhatja egyikről másikra, másikról harmadikra stb.?

Dr.Attika 2016.03.12. 16:59

Véleményem!Akkor jó. Védő vagyok egy hasonló ügyben. Ezek szerint a P-rendszám, indítási napló, munkaszerződés, külföldi számla lefoglalást, gyanúsítást csak álmodtam.

Véleményem 2016.03.12. 15:06

A Z rendszám más... Azt hamisítják, sőt... Azt inkább hagyjuk is. Majd ha valaki ezzel a rendszámmal is ide fordul segítségért akkor ki lesz vesézve. De addig felesleges.

Valóban nem lehet megállapítani a kérdező írásából pontosan mi volt, mi történt, mi lesz. Ahhoz látni kellene az összes iratot, mindent. De a nagy általánosság, hogy sima szabálysértés szintjén marad ez. Amit írt azok alapján.

wers 2016.03.12. 14:56

kedves Véleményem!„Az egyedi azonosító nem lett meghamisítva, azt nem követte el senki.”ezt nem tudhatjuk

„ebből nem csinálnak bcs.-t szinte sehol”

Nem szeretnék mesélni róla, de igen. A "Z"-kkel kezdték, mivel azok már bebuktak, mintha ez jönne. Akit érint, az érti.

wers 2016.03.12. 14:47

„Volt egy munkaszerződése, amit nem töltött ki megfelelően”

Szerintem fogalmad sincs, miről beszélsz. Vagy az van, amit Dr.Attika írt, és akkor mindannyian nagyon nagy bajban vagytok, vagy nem is akkorában, csak nem tudod leírni.

A lényeg, az elvett rendszámot abba az okmányirodába fogják megküldeni, ahol kiadták. Majd ott kell érdeklődni.

Ha valóban munkaviszonyban állt a jármű vezetője a P rendszám kérelmezőjével, az egy nav igazolással könnyen igazolható.Az nem előírás, hogy a kérelmező cég képviselője vezetheti kizárólag, hisz nem is biztos, hogy van jogosítványa (vagy éppen épp az okmányiroda "őrzi" néhány hónapig)

Véleményem 2016.03.12. 14:41

Dr.Attika

Az egyedi azonosító nem lett meghamisítva, azt nem követte el senki. Ebből nem csinálnak bcs.-t szinte sehol. A kérdező azt írta, hogy egy kintről behozott autóra tették fel. Ez teljesen normális megszokott rendben van. Az autó műszakilag megfelel, külföldön kivonták a forgalomból eladás miatt érvénytelenítve lett az ottani rendszám, forgalmi. Ezt P rendszámmal lehet használni Mo.-on, amíg forgalomba nem helyezik. Van egy határidő aminek meg kell felelni, hogy egy kintről behozott autót mennyi időn belül kell forgalomba helyezni Mo.-on illetve kezdeményezni azt, reg. adó stb..A regadó költségvetési csalás is erős lenne, az a leírtak alapján nem áll meg ( a leírtakból biztos nem állapítható meg ), és az egyedi azonosító jel sem. A magánokirat hamisítás sem fog. Azért nem fog egyik sem mert többnyire ilyen esetben amit a kérdező írt, napi rutinként intézkedik a hatóságok és a bűncselekmény részét nem vizsgálják. Szabálysértés bírság rendszám elvétel.

Dr.Attika 2016.03.12. 10:53

Kőkemény bűncselekmény halmazat. Egyedi azonosító meghamisítása, magánokirat hamisítás, regadóra elkövetett költségvetési csalás stb.

Janek13 2016.03.12. 10:25

Volt egy munkaszerződése, amit nem töltött ki megfelelően aztán belekeveredett a kölcsönkaptam témába csak a szervizigIlyenkor általában már nem lehet kideríteni hogy a beutalt miket mondott, a rendszámot elvették jogtalan használat miatt.

wers 2016.03.11. 08:52

„A Próba rendszám kölcsönadása bűncselekmény vagy szabálysértés?”

Ez volt az eredeti kérdés

„Nem volt meghamisítva semmi.Egyszerűen kintről behozott autóra fel lett téve egy P rendszám, ami többek között erre való, csak nem a cég alkalmazottja vezette hanem más”

Na akkor most mi is történt? Mer nagyon nem mindegy ám!

„össze. vissza beszélt a rendőrnek,/nem voltam ott/ és ennyi”Ha már kérdezel, jó lenne, ha te sem össze-vissza tennéd. Az sem derül ki, milyen használatra kaptátok az engedély, mert ott is lehet gond.

Véleményem 2016.03.10. 23:00

Janek13

Szabálysértés lesz ebből...

DNM10750 2016.03.10. 22:55

Hát az sem szerencsés hogy nem volt ott...Egyébként az okirat ,,valós tartalmú volt"? Elnézést, csak a ,,kölcsönadás" szó nem erre utal. De tényleg csak kérdezem..

Janek13 2016.03.10. 22:44

Nem volt meghamisítva semmi.Egyszerűen kintről behozott autóra fel lett téve egy P rendszám, ami többek között erre való, csak nem a cég alkalmazottja vezette hanem más, aki, bár ki voltak töltve a nevére a megfelelő papírok, össze. vissza beszélt a rendőrnek,/nem voltam ott/ és ennyi.Most engem is meghallgatnak, nem mondhatom hogy ellopta... pedig megérdemelné.

Véleményem 2016.03.10. 22:26

DNM10750

Nyilván nem volt rá jogosult az illető. De attól még lehet, hogy csak szabálysértés valósult meg.A járművezető és az üzembentartó a két szabálysértő.

„Egyáltalán minek minősül, ha odaadtam egy ismerősömnek és elvették tőle?”

Erre írtam, hogy egyes helyeken a sikkasztás bűncselekmény megvalósulását vizsgálhatják.De ritka...

Az nem derült ki, milyen autóra volt felhelyezve a rendszám. Az sem, hogy meg volt e hamisítva valami. Ezért két másik bűncselekmény jöhet szóba, de a kérdező erre nem tért ki.

DNM10750 2016.03.10. 22:12

Véleményem:

vajon miért ,,vették el tőle"? Biztos azért mert jó helyre ,,adta kölcsön"

Véleményem 2016.03.10. 21:55

Janek13

Kevés az információ. Ezek alapján nem lehet eldönteni hogy szabálysértés vagy bűncselekmény.

Aki a rendszámot kölcsön adta annak nagyon jól kell tudnia, hogy mik a feltételei a használatnak, ezért ezt kár leírni. Aki nem jogosult arra, hogy azt használja, az szabálysértés és elveszik tőle. Aki átadta neki az szintén mert nem adhatta volna át, szintén szabálysértő.Az, hogy milyen autóra tették fel az nem derült ki, így a bűncselekmény mint egyedei azonosító jellel visszaélés nem lehet tudni, hogy megvalósult e.Egyes helyeken a sikkasztás bűncselekményébe minősítik még. ( a rövid leírás alapján )

DNM10750

A P rendszámot lehet "pakolgatni" egyik autóról a másikra. Csak nem mindegy milyen autóra.

DNM10750 2016.03.10. 20:16

1. tudta hogy az ideiglenes rendszám az övé. Levette, szándékosan. Ez bűncselekmény.

pohicop 2016.03.10. 19:52

A körülményektől függ. Lehet szabs. is...

DNM10750 2016.03.10. 17:48

Btk. 347. § Egyedi azonosító jellel visszaélés.

Janek13 2016.03.10. 13:53

A Próba rendszám kölcsönadása bűncselekmény vagy szabálysértés?Egyáltalán minek minősül, ha odaadtam egy ismerősömnek és elvették tőle?Köszönettel: J

Mézga Géza 2013.07.08. 17:06

Hortenzia!

A P-rendszámmal teljesen jogosan közlekedett. Sajnos azt a hibát követte el, hogy a régi rendszámot láthatóvá hagyta.Teljesen le kellett volna takarni, hogy ne legyen látható.Sajnos a rendőrök sem mindig tudják, hogy mikor, ki, és hogyan használhat P-rendszámot.

A P betűjelű ideiglenes rendszámtábla

Kérelemre P betűjelű ideiglenes rendszámtáblát kell kiadni a járműgyártónak, a járműjavítónak, a közlekedési kutatóintézetnek, valamint egyéb olyan vállalkozásnak vagy intézménynek, amelynek tevékenysége indokolja a még forgalomba nem helyezett, vagy a forgalomból ideiglenesen kivont, de javítás alatt álló jármű ideiglenes részvételét a közúti forgalomban . A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű használatának korlátjai: az ideiglenes forgalomban tartási engedély jogosítottján vagy a vele munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyen kívül másnak nem engedhető át a használata, a közúti forgalomban való részvételéről az okmányiroda által hitelesített indítási naplót kell vezetni , a személy- és teherszállítás, valamint a vontatás tilos (ez alól az engedélyező közlekedési igazgatási hatóság indokolt esetben felmentést adhat), az okmányiroda egyéb indokolt megszorításokat rendelhet el, így különösen útvonalbeli, területi és időbeli korlátozásokat írhat elő , csak a Magyar Köztársaság területén lehet vele közlekedni , csak olyan járműre szerelhető fel, amely a közúti közlekedésre alkalmas műszaki állapotban van.

Véleményem 2013.06.23. 13:14

Hortenzia

Két rendszáma egy járműnek nem lehet. Kívülről ezt szúrhatták ( elég hülyén néz ki ). Majd lekérik kiderül, hogy ki van vonva a forgalomból, aztán közben meg ott közlekedne vele... Felvet néhány dolgot... Bűncselekmény gyanúja miatt állíthattak elő. ( vádolva nem vagy esetleg gyanú van itt ) Meghallgattak majd kivizsgálják aztán ha úgy van akkor nem lesz semmi...A rendszámokat lefoglalták gondolom amit majd az eljárás végén vissza adnak.Súlyos hiba volt úgy gondolom. Manapság a P rendszámmal előszeretettel vissza élnek így szigorú szabályai vannak amit be kell tartani. Aki nem tudja használni az ne használja...!

bokros 2013.06.22. 10:10

A jogban való tévedés nem mentesít a jogkövetkezmények alól. Persze ha az okmányiroda ügyintézője tanúként nyilatkozik arról, hogy ő adott téves tájékoztatást akkor gyökeresen más a helyzet. Nagy kérdés, hogy megteszi -e.Ezzel együtt az is vitatható, hogy van-e a cselekménynekbármiféle társadalomra való veszélyessége.( A leírtak szerint nincs, mert a rendszám egyértelműen köthető a járművet használóhoz, tehát a közúti forgalomban azonosítható)

Hortenzia 2013.06.22. 09:44

Tisztelt Szakértő!

Segítségét szeretném kérni a következő dologban:Megörököltem egy tehergépjárművet (18 tonnás, darus), melyet hatóságilag (nem az én kezdeményezésemre, mint üzembentartó, hanem az elhunyt még mindig folyamatban lévő perek miatt az önálló bírósági végrehajtó az okmányirodával, ideiglenesen kivonatta)kivontak a forgalomból. Állag megőrzés céljából egyik telephelyemről a másikra szerettem volna a járművet eljuttatni, ezért a cégem tulajdonában lévő P rendszámmal(minden korlátozás alól mentes, személy és teher szállításra is lehet használni) ellátva indultam útnak, de úgy, hogy az eredeti hátsó rendszámot nem tudtam eltávolítani (ezt csak a rendszám megrongálásával, speciális szerszámokkal ellátva tudtam volna leszedni, mert belerohadt a csavar), így fölé helyeztem el az ideiglenes P rendszámot. Az igazoltatás során engem közokirat hamisítás, valamint egyedi azonosító jelzés meghamisítás vádjával a helyi rendőrkapitányságra bevittek, ott kihallgattak. El akartak rabosítani, az eredeti és a P rendszámomat is elkobozták, 5 órán keresztül tartottak bent, majd rendszámok, tachograf korong nélkül akartak útnak indítani. Mivel nem szerettem volna szabályt sérteni hosszas hadakozás után tudtam csak útvonalengedélyt tőlük kicsikarni, mely a 230 km-rel távolabbi telephelyemig szólt.Kérdésem:

Előre is köszönöm segítségét!

tothvili 2013.02.04. 21:47

Várjuk a további történések ismertetését.Kiváncsi vagyok a fejleményekre...

m-83 2013.02.03. 10:04

Nagyon szépen köszönöm a segítséget és az építő jellegű kritikát is. Bocsánat előre is mindenkitől, de mivel a szerelőm gyanúsítotti kihallgatására már sor került, itt pedig a moderálás miatt csak később jelent meg az általam leírt "történet", így fogadtam neki jogi képviselőt (igaz, lehet nem a legjobbat, de az irodájában még nagyon bíztatott). Sajnos nem nagyon volt időm, mert a szerelőm egy picit megkésve szólt a gyanúsítotti kihallgatásának időpontjáról, így lehetőségem sem nagyon volt "válogatni"! Amit el kell, hogy mondjak, hogy nagyon korrektek voltak, a gyanúsítotti kihallgatást megelőzően egy "beszélgetésben" elmondták, hogy igazából azzal követtük, követte el a bűncselekményt, hogy teljesen jogtalanul, jogosulatlan távolította el a hatósági jelzést a gépkocsiról, hiszen annak törvényi feltételei nem álltak fenn (nem volt ideiglenesen kivonva a kérésemre a forgalomból). Majd meglátjuk, hogy mi lesz. Igazából magamra is dühös vagyok, mert én voltam, aki kellő körültekintés nélkül adtam oda neki a "P" hatósági jelzést, ami miatt ez az egész kialakult!Ha megengedik, azóta már nagyon sokat gondolkodtam és újabb kérdések fogalmazódtak meg bennem. Mivel itt többen olvasnak és adnak tanácsot - igaz, van, hogy egymástól teljesen eltérőt -, de kíváncsivá tettek bizonyos kérdések.Tegyük fel, hogy egy sportkocsiról beszélünk, melynek elől matrica rendszáma van, vagy egyáltalán nincs is. Ergó, csak a hátsó hatósági jelzést távolítja el valaki és szereli fel a "P" rendszámot. A KRESZ egyértelműen leírja, hogy egy járművön annak megfelelő "mennyiségű" hatósági jelzésnek kell lennie. De ha nincs és csak az egyiket távolítja el, akkor is megvalósítja ezen bűncselekményt?Másik, ami gondolkodtam... Ha egy jármű - tegyük fel, gépjárműadó meg nem fizetése miatt ki van tiltva a forgalomból - akkor ezen gépkocsira felszerelt "P" hatósági jelzés használata szintén kimeríti az egyedi azonosító jel meghamisításának bűncselekményét? Csak azért kérdezem, mert akkor a jármű hatósági jelzéseit a forgalomból történő kitiltás miatt az okmányirodában le kell adni, tehát nincs neki! Én azt értem, hogy jogtalanul szerelik fel a "P" rendszámot, de ugye hivatalosan ennek a járműnek a hatósági jelzése már az okmányirodában van!Tisztel monalisa1!Hál' Istennek a cég megrendelései jönnek! Megmondom őszintén, hogy igazából a javítást azért akartam eszközölni, mert ahogy a forgalmi engedély elvételre került, a dátumból is kitűnik, hogy elég huzamosabb ideig állt az autóm. Új járműveket vásároltam, így ez a gépkocsi állt, nem volt munkára "fogva"! Szükségessé vált, hogy ez a jármű is menjen, így szerettem volna, hogy újra műszaki vizsga legyen rajta! Mivel emberek közlekednek vele (adott esetben családapák, férjek, vagy „csak” barátok, stb.), így nem akartam, hogy tessék-lássék módjára ott a műszaki az autón oszt' menj fiam. Szerettem volna, ha tisztességesen át van nézve, ki van próbálva! Nyugodtabban teszem le a fejem! Nem volt sem a kormányművel, sem a fékkel semmi probléma. Azt nem mondom, hogy kitűnő műszaki állapotban volt, de azt le merem fogadni, hogy némely, műszaki vizsgával rendelkező gépkocsinál jobb állapotú! Hibáztunk, ezt elismerem, elbeszéltünk egymás mellett a szerelőmmel! Higgye el nekem, hogy nem az útvonalengedély beszerzésén, vagy az érte kifizetendő összegen múlott! Hibáztam, hibáztunk elismerem! Tényleg csak segíteni szeretnék az „öregúrnak”!Ne haragudjanak, ha butaságot kérdezek, de a "hirtelen" jogi képviselőnek megválasztott Úr ezen kérdéseimre nem igazán tudott válaszolni. Lehet ennek tükrében, érdemes is lenne elgondolkodnom a változáson...Remélem nem traktálom Önöket a buta kérdéseimmel...

tothvili 2013.02.02. 16:18

Szerintem ebben az esetben is a hatóságok meglehetősen túlterjeszkednek és téves jogértelmezést alkalmaznak.Megpróbálják ráhúzni mindenre az azonosító jel megváltoztatását, mert az két év letöltendő, hátha így nem merik majd lekapni a rendszámot a gyorshajtó járművezetők.Ez szerintem szánalmas és nem szolgálja a jogalkotó szándékát sem.Az ugyanis keretjogszabály, tehát nem csak az alvázszám manipulálásáról, hanem fegyverek és ipari gázpalackok egyedi azonosító jelének megváltoztatásának bűntathetőségéről szól.

Egyébként ott van a Kreszben, hogy forgalomban jól láthatónak, jól olvashatónak és az eredeti helyén kell lennie a rendszámnak.

monalisa1 2013.02.02. 15:52

Egy már több mint egy éve lejárt forgalmi engedélyű autóról van szó, amit javításra- műszaki vizsgára vinni un. eseti útvonalengedéllyel lehetett volna csak, kiváltása külön pénzbe kerül...

Mivel az autónak nem volt érvényes a műszaki engedélye, és mint ilyen a fék-, a kormánymű ki tudja milyen állapotban volt, csakis merev ruddal vontatva ill. trélleren lehetett volna szállítani.

A "P" betű próbarendszám másra való, azzal itt visszaéltek.

gálgabi 2013.02.02. 15:18

Arra gondolsz, hogy valaki leveszi az elsőt , hogy ne tudják gyorshajtásért lefotozni ?

guba" 2013.02.02. 15:10

„Tessék megnézni a törvény javaslatot, abban még szerepel az alvázszám mellett a rendszám is, ám a törvény szövegéből a rendszám - érthető módon - már kikerült.”

Nem erről van szó. Adott esetben a rendszám eltávolítása is megvalósíthatja ezt a bűncselekményt, ez nem is vitás. De, nem jelenti ez azt, hogy bárki, bármilyen célból leszereli a rendszámot, akkor ezzel meg is valósítja ezt a bűncselekményt.

tothvili 2013.02.02. 14:56

Azzal minden továbbiakban egyet értek, ha a gépjárműre kiadott rendszám helyett másik kerül felszerelésre, és azzal külön engedély nélkül részt vesznek a forgalomban, az törvénysértő.A jármű azonosítását megnehezíti, ergo bűntény elkövetése érdekében szokás ilyennel élni.Az azonosító jel eltávolítása például az alvázszám kiköszörülése...

véső (törölt felhasználó) 2013.02.02. 11:39

Az ORFK közleménye:

A közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. Törvény 2. § 5. pontja járműazonosító adatként nevesíti a jármű hatósági jelzését (rendszámát) és alvázszámát.

A Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. Törvény az egyedi azonosító jel meghamisításának bűntetteként az alábbi definíciót adja:

„277/A. § (1) Aki

büntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

A törvény végrehajtásáról szóló 1979. évi 5. Törvényerejű rendelet 25/A. §-a kimondja, hogy:

„„A BTK 277/A. §-ának alkalmazása szempontjából egyedi azonosító jel: az olyan dolognak, amelynek a birtoklását vagy rendeltetésszerű használatát jogszabály hatósági engedélyhez köti, a gyártónak vagy a hatóságnak a dolgon, illetőleg annak alkotórészén alkalmazott, egyedi azonosításra szolgáló jelölése."

A két jogszabályt összevetve megállapítható, hogy mivel a gépjárművek - és azon belül a rendszámtábla - birtoklása, rendeltetésszerű használata hatósági engedélyhez kötött, a járműhöz tartozó, azon elhelyezett hatósági jelzés (rendszám) megfelel az egyedi azonosító jel fogalmának, így annak meghamisítása bűncselekménynek minősül.”

tothvili 2013.02.02. 11:21

Szerintem sem történt egyedi azonosító megváltoztatása, mert a rendszám nem egyedi azonosító, tessék elolvasni a törvényt (nem a magyarázatokta). A törvényhez fűzött magyarázatok ugyanis megpróbálják behúzni a rendszámot is az egyedi azonosító kategóriába, ki is alakult egy ilyen gyakorlat, ám ez eltávolodást jelent a jogalkotó szándékától.Tessék megnézni a törvény javaslatot, abban még szerepel az alvázszám mellett a rendszám is, ám a törvény szövegéből a rendszám - érthető módon - már kikerült.Drukkolok a bácsinak... és a beírónak egyaránt, mert emberséges ember.

Véleményem 2013.02.01. 19:53

AZ eljárás teljesen rendben van, majd a kihallgatások után és egyéb adatgyűjtés során megmondják hogy mire jutottak, nem kell túl aggódni a dolgokat.Jogszerűen és szakszerűen jártak el.

guba" 2013.02.01. 19:11

A probléma itt az, hogy a P rendszámot csak forgalomból kivont autóra lehet felszerelni. Ez jogszabálysértő volt ugyan, de az egyedi azonosító meghamisítása itt nem valósult meg.

monalisa1 2013.02.01. 13:52

m-83

Mivel az autónak már előzőekről sem volt érvényes a műszakija, javításra- vizsgáztatásra vinni csakis eseti "útvonal engedéllyel" lehetett volna - vagy trelleren vinni,. a "P" rendszám használatával visszaéltetek.

Gratula...

Agent Cooper 2013.02.01. 12:26

Kedves m-83!

Sajnos amire Ön hivatkozik, az biztos, hogy nem jó. Az eredeti rendszám eltávolításával már megvalósult a bűncselekmény, arról nem is beszélve, hogy egy másik rendszám került föl az autóra. Egy hasonlattal had próbáljam megvilágítani a problémát. Ha a rendőr igazoltat, hiába igazolom magam a szomszédom eredeti személyi igazolványával, attól még közokirat-hamisítást követek el. (Persze jelen esetben más bűncselekményről beszélünk, de talán ez egy érthető analógia.)Én inkább azt próbálnám bizonyítani, hogy a szerelő tévedésben volt, ugyanis a tévedés büntethetőséget kizáró ok! Az ügy részletesebb, valamint a gyanúsított kihallgatási jegyzőkönyv ismerete mindenképp szükséges egy védekezési stratégia kidolgozásához.

Üdvözlettel: A. Cooper

m-83 2013.01.31. 19:18

Szép jó napot!A következőben kérnék segítséget! 2011. 12. 15-én elvették a gépkocsim forgalmi engedélyét, mivel annak műszaki érvényessége lejárt. Ezzel nem is volt bajom, hiszen jogszerűen jártak el velem szemben. A gépkocsimat, hogy arra érvényes műszaki vizsgát rakjon, átadtam egy ismerősömnek. Mivel ezen ismerősöm egyben cégem hivatalos és szerződött autójavítója, így átadtam részére a cégem tulajdonát képező P ideiglenes hatósági jelzést.A javítást és felkészítést követően, mivel a gépkocsin nem volt érvényes műszaki vizsga, hogy járművemet kipróbálja, leszerelte annak első hátsó hátsó hatósági jelzését és a P ideiglenes hatósági jelzést tette fel rá. Mivel megbíztam papíron, hogy a gépkocsimmal mindennemű ügyintését végezhet, így én abban a tudatban voltam, amit előtte megbeszéltünk. Az autómat ideiglenesen kivonatja a forgalomból. (Mint később kiderült, ő nem értette, hogy miért mondtam neki).2012. 11. 10-én közlekedett az autómmal - kipróbálás céljából - a ráhelyezett P ideiglenes hatósági jelzéssel. A rendőrök intézkedés alá vonták és a szélvédőmön elhelyezett regisztrációs matrica és alvázszám alapján ellenőrizték. Megállapították, hogy a forgalomból a jármű nincs kivonva. Az intézkedés vége az lett, hogy elvették a P ideiglenes hatósági jelzéseket, az indítónaplót és az ideiglenes forgalomban tartási engedélyemet. Ezzel nincs is probléma, hiszem az autószerelőm hibázott. A kiszabott bírságot befizettem helyette azóta. A legnagyobb meglepetés akkor ért, mikor kaptam egy idézést, hogy jelenjek meg tanúkihallgatáson. Ezt nem értettem. Az adott Rendőrkapitányságra érve az ügy előadója elmondta, hogy az autószerelőm ellen büntetőeljárást indítottak egyedi azonosító jel meghamisítása miatt. A kihallgatásomon elmondták, hogy mivel leszerelte a gépkocsim eredetei hatósági jelzéseit - melyhez semmi jogalapja nem volt - , így megvalósította ezen bűncselekményt azáltal, hogy ezt követően a gépkocsira ráhelyezte a P ideiglenes hatósági jelzést és közlekedett vele.Remélem érthetően írtam le és tudnak valami támpontot adni a továbbhaladásban.Ahogy olvasgattam, ha valaki eltávolítja, azzal megvalósítja. Ezzel nincs bajom, értem. Ha ráhelyezi a P ideiglenes hatósági jelzést és vezeti a hozzá tartozó gépjármű indítási naplót (dátum, gépkocsi típusa, alvázszáma, gépkocsivezető neve, stb.), attól még nem módosít semmit, a gépkocsi beazonosíthatóságát nem nehezíti meg! Egy fiatal Úriember volt, aki kihallgatott, elmondta, hogy nem az övé az ügy, neki csak engem kell kihallgatnia. Igazából őszinte volt hozzám, megmondta, hogy nem érti, miért indítottak eljárást. Tehát kérdésemre - a miértre - nem tudott választ adni!Őszinte leszek, az autószerelőm egy 70 éves, a régi autószerelő dinasztiába tartozó ember! Soha, de soha be nem csapott, becsületesen összekészítve minden kiszerelt, és beszerelésre váró alkatrész, akármelyik autómat is viszem! Elmagyarázza, megmutatja. Ha lehet javítani, ki nem cserélne semmit! A lényeg, hogy nagyon szeretnék segíteni neki, ha kell, jogi képviselőt fogadni!Igazából, amibe kapaszkodom, kapaszkodunk, az a következő: "Az egyedi azonosító jel meghamisításának bűntettét nem csupán a gépjárműre kiadott rendszámtábla eltávolítása, ehelyett hamis rendszámtábla felszerelése, hanem a hamis rendszámtáblával felszerelt gépjárművel a közúti közlekedésben történő – legalább eshetőleges szándékkal való – részvétel is megvalósítja (BH 2008.262.)." Itt, jelen esetben ugyanis nincs hamis, hamisított rendszám, csupán egy teljesen legális, nyilvántartott P ideiglenes hatósági jelzés.Ui: Ne haragudjanak, ha egy kicsit hosszúra sikeredett, de megpróbáltam érthető lenni.