Lehetek így még bíró?forrás főoldal vissza

pappcs 2013.01.06. 12:04

Ha valaki nem követett el valamit, akkor miért téríti meg a kárt?.... a kettő együtt nem igazán stimmel...Vagy elismered, és fizetsz, vagy hallgatsz mint a sír, nem ismered el, és nem fizetsz... Persze ha van elég bizonyíték, akkor értelmetlen játszani ezzel, úgyis elítélnek.

guba" 2013.01.06. 08:52

„én megtérítettem bírósági szakban az okozott kárt, de viszont a bűncselekmény elkövetését nem ismertem el sem nyomozati szakban, sem pedig bírósági szakban”

Hiba volt nem elismerni, persze tudom, hogy ez már eső után köpönyeg. Ha elismerted volna akkor nem lett volna akadálya a közvetítői eljárásnak, azzal pedig ha van rá mód, élni kell.

Ne add fel a vágyaidat, fiatal vagy még, bármi lehetsz. "Ilyenkor kell nagyot álmodni!" mondta gimiben az osztályfőnököm.:)

Egyjogász 2013.01.06. 08:45

"Vagy jó emberrel vetesd el magad. :P"

Az is elősegítheti a dolgot manapság, ha Darák, Handó vagy végső esetben Orbán nevű van a családban....(persze utóbbi esetben akkor már jobb inkább egy vezérigazgatói posztra gyúrni...:)) )

Sherlock 2013.01.05. 22:52

Ha ez az ítélet marad (2 év felfüggesztett), amit pár hónap múlva szab ki jogerősen a másodfok (rosszabb esetben 1 év múlva a harmadfok), akkor két év múlva indul a 8 éved, 30 éves leszel mire lehetnél fogi. Itt igazából a szakvizsga a lényeg, ha addig leteszed, akkor csak titkárrá nevezhetnek ki, fogivá nem (titkárra meg nem szoktak pályázatot kiírni). A bíróvá történő kinevezés feltétele 1 évi meló szakvizsgához kötött munkakörben, ezt nyilván letudhatod előtte ha leszakvizsgázol. Én nem tennék rá sok búzát hogy összejön a bíráskodás, persze nem lehetetlen. Az a szívás benne hogy könnyebb belülről kineveztetni magad, viszont akkor nem szabad szakvizsgázni (ha csak erre akarsz alapozni), hogy fogiként bejuthass a szervezetbe. Vagy jó emberrel vetesd el magad. :P

mezolivi 2013.01.05. 21:22

Felvállalom azt, amiért megbüntettek. Én a Btk. XII., XIV., XV., XVIII. fejezetét szeretném majd tárgyalni. Nagyon érdekelnek a hamis vádas eljárások, a csalás, erőszakos közösülés és a testi sértés. Tulajdonképpen én most 20 éves vagyok, és ha ez az ítélet marad, akkor egészen 8 évig nem lehetek fogalmazó. Akkor csak 28 évesen vesznek fel oda. Meddig kell fogalmazónak lennem? Lehetséges, hogy 30 évesen kineveznek bírónak?

Tisztelt Ügyvéd Úr!Szeretnék egyszer törvényszéki bíró lenni. Mondjuk engem a törvényszéken is az elsőfokú bíróság érdekel, mert én nem szeretnék másodfokú tanácsban sem szavazó, sem pedig előadó bíró lenni, így a Kúria és az ítélőtábla kizárt.

Szép estét!

Kovács_Béla_Sándor 2013.01.05. 21:05

:) Ejnye, ifjú kolléga! Hiszen nincs elzárva attól sem, hogy idővel törvényszéki, ítélőtáblai vagy akár kúriai bíró legyen. Ott pedig tárgyalnak komolyabb büntetőügyeket is.

Sherlock 2013.01.05. 20:54

Vak vezet világtalant. De amúgy okos dolognak tartod hogy kiírod a teljes neved, hova jársz, hanyad éves vagy és hol bűnözöl? Jár ide néha eltés tanár is, évfolyamtársad is jöhet...

De a számvitel rendjének megsértése vagy a kis értékre elkövetett lopás érdekel annyira hogy büntis bíró akarsz lenni?

mezolivi 2013.01.05. 19:48

Én már nagyon régóta büntető ügyszakos bíró szeretnék lenni. Engem mindig érdekeltek a büntetőügyek. Nem baj, még az ítélet amúgy sem jogerős. Reménykedem abban, hogy megváltoztatják a bíróság ítéletét, és megrovásban részesítenek. Véletlenül nem lehetne a büntetési tételt korlátlanul enyhíteni, mivel én megtérítettem bírósági szakban az okozott kárt, de viszont a bűncselekmény elkövetését nem ismertem el sem nyomozati szakban, sem pedig bírósági szakban. A Salgótarjáni Városi Bíróság az ítéletében a megtérítéssel kapcsolatban azt írta le, hogy azért térítettem meg az okozott kárt, mert a bűncselekményt elkövettem, és nem pedig azért, mert megbántam a tettemet. Engem a bíróságon az egyik fiatal barátnőm képviselt, aki nem nagyon mert a bírósággal kommunikálni. Semmiféle indítványa nem volt. Gondolkozom rajta, hogy a másodfokú eljárásra egy új ügyvédet fogadok. A fellebbezésemet is én írtam meg. Ő csak szóban jelentette be.

Sherlock 2013.01.05. 17:42

Amúgy sem jó móka bírónak lenni, főleg nem büntisnek.

Lyonee 2013.01.05. 17:16

Egy 2009-ben több internetes hirdetőn is megjelent hirdetés"Olyan személyeket keresek, akik otthonról szeretnének internetes munkát vállalni. Az összes költség 600 forint, amit be kell fektetni, ami már az elsQ nap megtérül. A munka másolásból, szövegszerkesztésbQl, fQleg ezek e- mail- en keresztüli eljuttatásából áll. A fizetés teljesítménytQl és szorgalomtól függQen napi 5000 Ft is lehet. Ha felkeltettem az érdeklQdését és bQvebb információt szeretne, kérjen INGYENES tájékoztatót a ..."

mezolivi 2013.01.05. 16:24

Köszönöm kedves pappcs!Nagyon kedves vagy. XD Köszönöm mindenkinek a választ.

pappcs 2013.01.04. 21:32

Szerintem meg ne ítélkezzen egy olyan ember, akit bűntett miatt börtönbüntetésre ítéltek! Sem most, sem, pedig 10 év múlva...

gálgabi 2013.01.04. 20:43

Kedves Lívia !Hát nem túl jól indítottál .Szerncsére van egy Holmes-unk, ő pedig kikereste neked azt, amit tudnod kellene . Várakoznod kell, többet mint másoknak .Fiatal vagy, még akár bírónő is válhat belőled !

Sherlock 2013.01.04. 18:02

Bíró éppen lehetsz, de bírósági fogalmazó és titkár a mentesüléstől számított 8 évig nem, úgy meg elég nehéz bekerülni a bírói karba.

A többieknek meg el kéne olvasni a törvényt...

(5)26 Bírósági fogalmazónak, bírósági titkárnak, igazságügyi szakértőnek a (4) bekezdésben meghatározottakon túl azt sem lehet kinevezni:

aa) szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, ötévi vagy azt meghaladó végrehajtandó szabadságvesztés büntetés esetén a mentesítés beálltától számított tizenkét évig,ab) szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, öt évet el nem érő végrehajtandó szabadságvesztés esetén a mentesítés beálltától számított tíz évig,ac) szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés esetén a mentesítés beálltától számított nyolc évig,ad) szándékos bűncselekmény miatt kiszabott közérdekű munka vagy pénzbüntetés esetén a mentesítés beálltától számított öt évig,ae) szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, végrehajtásában felfüggesztett pénzbüntetés esetén a mentesítés beálltától számított három évig,af) gondatlan bűncselekmény miatt kiszabott, végrehajtandó szabadságvesztés büntetés esetén a mentesítés beálltától számított nyolc évig,ag) gondatlan bűncselekmény miatt kiszabott, végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés esetén a mentesítés beálltától számított öt évig,

Dr.Attika 2013.01.04. 16:54

Így van. Ne ítéljük el Líviát. Megtette már ezt a büntető bíróság. A büntetőjog meg tényleg a 2. év anyaga.

capisca 2013.01.04. 13:39

Kedves Pappcs!

"Na pontosan ezért van itt az ideje, hogy megpiszkálják végre az egyetemen tanulókat. Joghallgató létére nem tudja ezeket a dolgokat? Persze, hogy nem, mert nem tanulni jár az egyetemre...

Állami támogatást elvenni, tüntetőket hazazavarni. ennyi. Legfeljebb csak az kapjon ingyen diplomát, aki tanul is."

Egy kicsit demagóg duma.

Honnan tudod, hogy nem járt be az órákra? Attol, hogy valaki minden órára bejár nem lesz jó szakember.

Tekintve, hogy másodéves (3. szemeszter) még nincs teljesen tisztába a büntetőjog általános részével, a büntetőeljárás joggal.

Plusz lehet, hogy a büntetőjog nem érdekli. Attól, hogy valaki egyetmere jár nem lesz mindjárt mindenből perfekt.

ÜdvCapisca

mezolivi 2013.01.04. 13:38

Kedves pappcs!Első két szemeszterben még nem tanultam sem büntetőjogot, sem pedig büntetőeljárási jogot. Nem vagyok államilag támogatott képzésen. Elértem az államilag támogatott képzésen a ponthatárt, de nem fogadtam el, mivel nem szeretném, hogy röghöz kössenek.

Köszönöm megtisztelő válaszát!

Üdvözlettel,Mező Lívia

mezolivi 2013.01.04. 13:31

Köszönöm válaszukat. Hát most megnyugodtam. Egyik legjobb barátnőmnek tettem szívességet, és sajnos ez lett a következménye. Természetesen az okozott kárt megtévesztettem bírósági szakban. Nyomozati szakban nem ismertem el a bűncselekmény elkövetését, és sajnos nem éltem a közvetítői eljárással.

Kedves Rafina67!Én nagyon remélem, hogy lesz majd helyem. Én csak elsőfokú bíróságként szeretnék működni. A nagy álmom az, hogy a Fővárosi Törvényszéken dolgozzak.

Kedves Dr. Attika!Nagyon szépen köszönöm biztató szavait. Én már nagyon régóta büntető ügyszakos bíró szeretnék lenni. A polgári ügyszak nem érdekel, mivel azt unalmasnak tartom.

Üdvözlettel,Mező Lívia

pappcs 2013.01.04. 13:28

Na pontosan ezért van itt az ideje, hogy megpiszkálják végre az egyetemen tanulókat. Joghallgató létére nem tudja ezeket a dolgokat? Persze, hogy nem, mert nem tanulni jár az egyetemre...

Állami támogatást elvenni, tüntetőket hazazavarni. ennyi. Legfeljebb csak az kapjon ingyen diplomát, aki tanul is.

Másrészt pedig, feddhetetlen már nem lesz soha szerintem, csak büntetlen előéletű.

Dr.Attika 2013.01.04. 11:51

Kedves Lívia!Mire odakerülsz, hogy bírói pályázatodat elbírálják már mentesülsz ezen elítélés hátrányos jogkövetkezményei alól, tehát nincs törvényes akadálya, hogy bíró legyél.Sőt ajánlatos is, mert a mondás szerint is "betyárból lesz a legjobb pandúr". Arra azért ügyelj, hogy bíróként ne a büntető ügyszakot válaszd.

Rafina67 2013.01.04. 11:42

Egy joghallgatótól nagyon meglepő ez a kérdés.

Büntetőtörvény mentesítési szabályok.Bírákról szóló törvény alkalmassági szabályok.

Ezeket olvasgasd és nyugodj meg, mire te szakvizsgázott jogász leszel éppen el is telik talán a szükséges idő.De nem ez a legnagyobb kihívás, hanem hogy egyáltalán legyen neked hely ott ahol bíráskodni akarsz:-)

Ja, és a továbbiakban légy jó!

mezolivi 2013.01.02. 12:36

T. Felhasználók,Engem a Salgótarjáni Városi Bíróság bűnösnek mondott ki nagyobb értékre elkövetett csalás bűntettében. Az eljáró bíró 6 hónap börtönbüntetésre ítélt. A szabadságvesztés végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette.Szóval én az ELTE ÁJK-ra járok és most szeptemberben kezdtem meg a harmadik szemesztert, és egyszer majd bíró szeretnék lenni.Azt szeretném megkérdezni, hogy így még lehetek bíró?Ebből lesz valamiféle hátrányom, hogy bűnösnek mondtak ki?

Üdvözlettel,Mező Lívia