zaklatási - becsületsértési kérdésforrás főoldal vissza

Gabicsek 2012.09.26. 12:27

„ugyebár egy meghatározott személy ellen 2 évig nyomozhatnak.”

A nyomozást ügyben rendelik el, nem meghatározott személy ellen.

„akkor még a két év lejárta előtt meg kell az illetőt gyanusítani, iratismertetést tartani...stb. ”

Nincs olyan a törvényben, hogy mennyi időn belül kell meggyanúsítani azt, akivel szemben megalapozott gyanú merül fel. Összekevered azzal, amikor már van az ügyben gyanúsított, mert a kettő két különböző dolog.

A nyomozást lehet hosszabbítgatni, ha az ügy úgy kívánja. Folyhat két és fél évig is úgy nyomozás, hogy csak akkor kerül látókörbe gyanúsított és a gyanúsítás csak akkor történik meg.

Ha megszüntetik a nyomozást és nincs gyanúsított, akkor természetesen nem is küldik meg a határozatot.

Vádemelés pedig nem történhet meg úgy, hogy előtte valaki ne lenne gyanúsított egy eljárásban.

ObudaFan 2012.09.25. 19:01

Be. 190. § (1) Az ügyész a nyomozást határozattal megszünteti,

h)ha a cselekményt már jogerősen elbírálták,

i)

j)és megrovást alkalmaz, ha a gyanúsított cselekménye már nem veszélyes, vagy oly csekély fokban veszélyes a társadalomra, hogy a törvény szerint alkalmazható legenyhébb büntetés kiszabása, vagy más intézkedés alkalmazása is szükségtelen.

(2)536 Az (1) bekezdés a), b), e), g) és h) pontjában meghatározott esetekben, továbbá, ha a büntethetőséget a gyermekkor zárja ki [Btk. 22. § a) pont], a nyomozás megszüntetésére a nyomozó hatóság is jogosult. A nyomozást megszüntető határozatot a nyomozó hatóság az ügyésznek haladéktalanul megküldi.

Ha nem szüntetik meg, iratismertetés, majd vádemelés.

iparka 2012.09.25. 15:45

Zaklatási-becsületsértési ügyben szeretnék érdeklődni :ugyebár egy meghatározott személy ellen 2 évig nyomozhatnak. A 2 év lejártakor,ha nem kívánják továbbvinni az ügyet az illető ellen, akkor a rendőrség, az ügyészség vagy a bíróság feladata az erről való megszüntető határozat kiküldése ?

Ha pedig nem szüntetik meg a vádat az illető ellen, akkor még a két év lejárta előtt meg kell az illetőt gyanusítani, iratismertetést tartani...stb. , vagy csak a bíróságra küldeni az ügyet ?