Becsületsértés?! Segítség!forrás főoldal vissza

Jessi 2012.10.12. 20:59

Köszönöm a válaszokat, természetesen megadtam a kinti címemet. Ellenben korábbi tanácsra elküldtem azt a kérelmet, h hadd nyújthassak biztosítékot stb, kicsit védekeztem is,ésez alapján azt is kértem h állapítsák meg bcs hiányátezt alevelemet, mely azután kelt, h a bíróság döntött volna előbb elküldtem, mint megkaptam volna magát a döntéstezt nem fogják úgy értékelni, h nem fogadtam el a döntést?

ObudaFan 2012.10.11. 17:14

Tárgyalás mellőzésével ki lehet szabni büntetést, ami ellen természetesen van helye jogorvoslatnak (tárgyalás tartását lehet kérni).Ez csak akkor történhetett így, ha beismerő vallomást tettél korábban.Egyébként szerintem kár találgatni, valahogy meg kell oldani a levél átvételét.

buntetoeljaras.hu 2012.10.11. 16:28

Tisztelt Jessi!

Az is lehet, hogy tárgyalás mellőzésével hoztak egy végzést.

www.ugyvedbank.hu

Jessi 2012.10.10. 14:44

a kérdésem valójában az lenne, hogy milyen okok esetén szüntethet meg egy ügyet tárgyaláson kívül a bíróság?

Jessi 2012.10.10. 14:38

Kedves Óbudafan,ma beelőzött a bíróság és küldött vmit a mo-i címemre. Viszont sk jelzéssel küldték, így nem vehette át az anyukám.Én meg felhívtam a bíróságot, hogy megtudjam mit küldtek, h annak megfelelően készüljek. Az ügyintéző arról tájékoztatott, h az ügyet tárgyaláson kívül okt. 2-án lezárták. Hogy mivel, azt nem látja irat hiányában.Kérdésem a bcs hiányon kívül megszüntethették tárgyaláson kívül az ügyet más indokkal is?

ObudaFan 2012.09.29. 23:58

„az gondot jelent, ha tárgyalást nem tűztek még ki és én előbb küldöm ezt el?”

NEm.

ObudaFan 2012.09.29. 23:57

Angliában az ilyenért (contempt of court) egy-két napra biztosan lecsuknak szerintem. De hogy kiadnak-e, az jó kérdés.

Jessi 2012.09.29. 16:03

köszönöm a választakkor már csak azt kell kiderítenem, hogy Angliában miként minősül, ha egy bíróra azt írom a blogomon, h dilettáns baroma kérelmet a biztosítékra vonatkozóan elküldtemaz gondot jelent, ha tárgyalást nem tűztek még ki és én előbb küldöm ezt el?

ObudaFan 2012.09.29. 12:03

Nincs kizárva az európai elfogatóparancsból, ha a tartózkodási helyed szerint is bűncselekmény.

Jessi 2012.09.29. 11:24

Annyival még kiegészíteném, hogy valószínűleg az ügyész nem fogja indítványozni szabadságvesztés kiszabását sem, ha egyáltalán ügyész fogja a vádat képviselni, így elvileg európai elfogató parancsot sem lehet kibocsátani. Vagy tévedek?

Jessi 2012.09.29. 11:20

Köszönöm Óbudafan! Nem kekeckedni akarok, csak szeretnék tényleg tisztán látni. A magyar bíróság ismeri a külföldi címemet, a Be-t olvasva elvileg nem adhatnak ki elfogatóparancsot, hiszen hiányzik a jogi alap. Ön nem így látja?

ObudaFan 2012.09.29. 08:45

Ha a bíróság engedélyezi, hogy ne jelenj meg, akkor az teljesen rendben lesz. Ha nem engedi, és nem jelensz meg, akkor elfogatóparancs lehet belőle.

Jessi 2012.09.28. 20:43

Én is gondoltam, hogy senkit nem hat meg, hogy szegény vagyok. De míg Pilisszentivánról bárki el tud menni Zalaegerszegre tárgyalásra, addig én x ezer km-ről, mivel nincs kocsim, közvetlen vonat járat nincs, busz se hiszem, főleg, hogy némi víz is elválaszt a kontinenstől,így csak repülővel tudnék menni. Eléggé furcsának tartanám, ha muszáj lenne a British Air 100.000-Ft-os first class jegyét megvegyem, úgy hogy nincs rá pénzem, és csak ott van szabad hely, csak mert valakire valahol azt mondtam, hogy egy dilettáns barom.Szóval ezért érdekel, hogy mi lehet a következmény, ha idézés ellenére nem megyek, de erről értesítem a bíróságot. Ha esetleg telefonos jogi konzultációt is vállalna valamelyikük, természetesen díjazás ellen, azt is szívesen veszem.

Jessi 2012.09.28. 20:34

Hát azt próbálom, már mint ügyvédet megkérdezni.

pappcs 2012.09.28. 20:32

Csúnyán fogalmazok, de ez az igazság:a kutyát nem érdeklik ezek a dolgok, de a bíróságot meg főleg nem. Ha idéznek menni kell nincs mese. Ha nem mész elfogatóparancs, bilincs, fogda, előállítás. De lehet, hogy pont ezért jelentett fel valami rosszakaród, hogy kiszúrjon veled. Esetleg lehet kérni tárgyalás mellőzésével a dolgot, bár ahhoz be kell ismerni. De azt nem tudom, hogy magánvádasnál ez hogy megy, kérdezz meg egy ügyvédet erről.

Jessi 2012.09.28. 20:07

Köszönöm mindkettejüknek a válaszokat. Még annyit kérdeznék, hogy mi történik akkor, ha nem megyek hazaidézés ellenére sem, hanem leírom hogy kérem rendeljenek ki védőt, írásban megismétlem, hogy elismerem a cselekményt, maximum felsorolom, hogy miért, milyen körülmények által vezérelve tettem, illetve kérem, hogy távollétemben tartsák meg a tárgyalást. Nem azért nem mennék, mert ki akarok bújni a következmények alól, hanem mert egyrészt csak fizetés nélküli szabadságra tudnék elmenni, a főnökömnél külön kuncsorognom kellene, és egyáltalán nem biztos, hogy tolerálna egy Mo-i bírósági tárgyalást, hiszen sorban állnak a helyiek is a munkára. Munkaszerződés szerint csak meghatározott időpontokban kapok szabadságot, nem tudom, hogy a tárgyalás időpontja pont bele fog-e esni. Azontúl külföldön is szűkösek a körülményeim, ha kiesik pár nap fizetésem illetve fizetnem kell egy 100.000 Ft-os utazást is, akkor miből tartom el a gyerekeimet, és miből fizetem a számláimat, meg a lakbért. Egyébként nem részesülök szociális ellátásban sem Mo-ról, sem itt külföldön.

Dr.Attika 2012.09.28. 18:56

Tisztelt Jessi!Kérheti. Aztán a bíró vagy engedélyezi vagy sem. Egyébként a legtöbb "piti" bűncselekmények esetében az jellemző, hogy többe kerül a terheltnek a bírósági eljárás utazái és egyéb költsége, mint a pénzbüntetés összege.Péda: első rendűt 30.000,- Ft pénzbüntetésre ítélték közokirat-hamisítás miatt. A bűnsegédet közérdekű munkára. A másod rendűnek 50.000,- ft-ot kellett fizetni a munkafelügyelő zsebébe, hogy ne kelljen megjelennie a munkavégzésre. Nos, kikapta a súlyosabb büntetést?

ObudaFan 2012.09.28. 16:11

Csak akkor kérheted, ha a bíróság kifejezetten felajánlja ezt a lehetőséget, és ebben az esetben védőre is szükség van.Vagy esetleg megpróbálhatod kérni a bíróságot, hogy nyújthass biztosítékot.

Jessi 2012.09.28. 16:04

Tisztelt Fórumozók!

Jelenleg külföldön élek. Miután elköltöztem Magyarországról büntetőeljárás indult ellenem becsületsértés miatt. A nyomozás során elismertem, hogy elkövettem a cselekményt. Ma kaptam végzést a bíróságtól, hogy áttették az ügyemet egy másik bíróságra. Arra számítok, hogy a következő hónapok valamelyikére tárgyalást is fognak tűzni. Azonban nem terveznék Magyarországra menni. Kérhetem, hogy távollétemben tartsák meg a tárgyalást? Néztem repülőjegyet, mert gyakorlatilag a távolság miatt szinte csak ezzel tudnék menni, de vagy nincs, vagy nagyon drágán.Még ha pénzbüntetést is szabnak ki rám, álláspontom szerint az útiköltségem, a kieső fizetésem még a büntetés összegét is meghaladná, és egészen el is lehetetlenítene az adott hónapban.

Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan 2012.09.25. 20:47

Ezzel egyrészt nem bizonyítanál semmit, másrészt elkövetnél egy sokkal súlyosabb bűncselekményt, mint a becsületsértés.

bubuka1234 2012.09.25. 20:31

Kedves ObudaFan! Köszönöm válaszod és a fogalom magyarázatot. Hogyan tudom igazolni hogy tudta? Tanú nem volt, nem is akarok senkit belekeverni.Olyan dolog jutott eszembe, hogy például írni egy visszadátumozott levelet, amiben mindent bevallok neki, persze már utólag nem adnám neki oda, hanem ez csak arra jó, hogy a bíróság előtt arra hivatkozzak, hogy a bocsánatkérést írásban is átadtam neki, még a levelet is meg tudom mutatni, de nyilván nem írtunk róla átvételi papírt... Ügyvédként mit gondolsz, ez mennyire járható út? Jobb nem jut az eszembe. Illetve szerinted megáll egyáltalán a becsületsértés vádja az esetemben?

ObudaFan 2012.09.25. 19:03

Kinga3333

Pontosan kellene tudni, hogy kinek mondott és mit.

bubuka1234

Nem elévült, hanem a magánindítvány késett el, de ez a te szempontodból mindegy: ha igazolható, hogy tudott arról, hogy te voltál, meg kell szüntetni az eljárást.

Kinga3333 2012.09.25. 12:57

Tisztelt Fórum!

Azt szeretném megkérdezni,hogy mit tudok akkor tenni,ha a vezetőm a hátam mögött meggyanúsít de a szemembe pedig hízeleg?Becsületembe gázolt a napokban a hátam mögött és ez nekem annyira rosszul esett,hogy gondolkoztam,hogy feljelentem a rendőrségen a napokban!Szeretném az Önök segítségét kérni ez ügyben,hogy mit tegyek?Valakit meggyanúsítanak jogtalanul az bűntethető?Köszönöm a válaszukat előre is!

bubuka1234 2012.09.25. 12:37

Sziasztok!A segítségeteket szeretném kérni egyinternetes fórumon, ahol kollégák egymást értékelhetik, elkövetetttalán becsületsértéssel kapcsolatban. Mivela sértettet foglalkozásávalösszefüggésben sértegettem,gondolom bűncselekmény, ugye? A lényeg, hogy olyanokat írtam róla, hogy nem jó szakember, egy kisvárosi üzembe se engedném be, nemhogy egy gyárba, illetve menjen inkább kapálni a főnökösködés helyett. Ezzel megvalósult a becsületsértés, vagy ez még szabad véleménynyilvánítás?A sértett sejtette, hogy én állok adolog mögött, néhány hónappalezelőtt rákérdezett, én bevallottam ésbocsánatot kértem. Vagyis az elkövetőszemélye ismertté vált száma. Erremost ismeretlen tettes ellen tettfeljelentést állítólag, legalábbis ezzel riogat.Kérdéseim:

1. Azt olvastam, hogy az elkövetőmegismerése után elvileg 30 naponbelül engem kellett volna feljelentenie,hiszen tudta, hogy én tettem, ahhozhogy ne évüljön el. Ezt elmulasztotta,bőven 30 nappal később helyetteismeretlen tettest jelentett fel. Nemévült el emiatt?2. A rendőrség IP cím alapján várhatóanmennyi idő alatt fog beazonosítani?3. Nyilván nem tagadom bíróság előttsem, mert neki is elismertem. Mitjavasoltok, hogyan kerülhetném el abüntetést, akár valahogy arra abizonyos 30 napra hivatkozva?4. Az számít-e valamit, hogy abejegyzéseket kimoderálták, így márnem olvasható?