fenyegetés, zaklatásforrás főoldal vissza

TANK69 2018.04.04. 09:32

Rendben, köszönöm.

drbjozsef 2018.04.04. 09:25

Ne érts félre, nem ismerjük a részleteket, de ha elhiszem, hogy olyan nagyon fenyegetően lépett is fel, és ezért elfogadom, hogy simán ráfért egy ostorcsapás, attól még jogilag ő nem csinált semmi büntetendőt, Te meg igen, így a továbbiakban a jogi lépésekhez a labda nála van, nálad meg nincs. Szídni te is szabadon szidhatod őt. Minden más további lépés meg attól függ, mit fog csinálni.

Neked, most, nem nagyon van bármilyen alapod is jogi eljárásra. (Kivéve, ha a tanúk is bizonyítják, hogy konkrét fenyegetés hangzott el tőle, ami nem csak egy indulati káromkodás volt, tehát a veszélyhelyzet valós volt, de azért ilyet efféle esetekben igen ritkán ítélnek meg).

wers 2018.04.04. 09:06

Egysíkú? Te ütötted meg. Honnan tudod, hogy nem bántott volna senkit, ha csak megkéred?

TANK69 2018.04.04. 08:38

Remek. Tehát meg kellett volna várnom míg nekimegy az anyámnak... Ez így eléggé egysíkú.

wers 2018.04.04. 08:37

Önként is szabad távolságot tartani.

drbjozsef 2018.04.04. 08:36

Már hogy az kérjen ellened, hiszen Te ütötted meg őt? Talán.

TANK69 2018.04.04. 08:34

Nem túl bíztató, de azért köszönöm. A távolságtartási végzés nem járható út esetleg?

drbjozsef 2018.04.04. 08:31

Bocs, de nem azt kérdezted.Azzal biztosan nem lehet „csírájában elfojthatják ezt az egészet, mielőtt tovább eszkalálódna”.

A fentire a másik véglet lehetséges még, az, hogy megölöd. Azzal csírájában elfojthatod az eszkalálódást. Na jó, esetleg elég lehet, ha kezét lábát eltöröd, de az nem 100%.

Jogi értelemben nincs is teendőd. Ha nem jelent fel, nem lesz (jogi) ügy. Ha feljelent, majd járhatsz rendőrségre, mehetnek a kutyasétáltatók tanúnak, aztán lesz valami, legrosszabb esetben valami pénzbírság.

De ha a másik fél baszogatni akar, akkor jogi úton nem tudod megakadályozni az "eszkalálódást". Meghúzza a kocsidat, szart dobál a levelesládádba, felgyújtja a bejárati ajtódat. Ezeket nem tudod megakadályozni előre, ha ezeket akarja csinálni.

TANK69 2018.04.04. 07:53

Ezt a lehetőséget kizárnám, jogi lehetőségekben szeretném megoldani. :-)

drbjozsef 2018.04.04. 07:46

Töredelmesen bocsánatot kérsz, és megígéred, hogy soha többé nem fog előfordulni?Esetleg vigyél egy tálca sütit (sört?) is.

TANK69 2018.04.04. 07:34

Sziasztok! Az alábbi esetben kérném a javaslataitokat, véleményeiteket.A tegnapi napon, a kora esti órákban én és az édesanyám levittük a kutyákat sétálni-játszani a ház mögötti parkos részre. A kutyák szépen eljátszottak a többi kutyával. Arra fele jött a házunka lakó, agresszív, alkoholóstának tűnő faszi a kutyájával, akivel nem bánik megfelelően. Az ott lévő kutyák közül az egyik kisebb meg az én egyik kutyám odarohant a kutyájához, hívták játszani az illető kutyáját. Az illető agresszívan azt kiabálta, hogy vigyék már innen ezeket a fasszopó kutyákat, mert nem tud haladni. Anyám megfogta a mi kutyánkat aki oda ment, közben megjegyezte, hogy akkor ne arra hozza a kutyáját, amerre mi voltunk. Erre fenyegetőleg lépett fel az anyám ellen ez az illető, mire én közelebb léptem és a nálam lévő kutya kőtéllel fejbe vágtam majd hangosan távozásra szólítottam fel. Ennek az illető elegett tett, az ilyenkor szokásos rigmusokkal, hogy még találkozunk, elkaplak, stb.Ma reggel munkába menet találkoztam a férfi feleségével, aki megkérdezte miért vertem meg a férjét. Azt válaszoltam neki, hogy azért kapott, mert fenyegette az anyámat. Erre közölte, hogy ez az illető a rendőrségen dolgozik (ezt kétlem), fel leszek jelentve és hogy ennek lesz következménye. Magam miatt nem igazán aggódom, de a családtagjaim és a kutyáim miatt viszont igen. Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, amik csírájában elfojthatják ezt az egészet, mielőtt tovább eszkalálódna? Köszönöm előre is.

kicsimoki 2018.03.28. 22:42

Kedves Manoka0028!

Tudod irasban bizonyitani ezt amit leirtal? Amennyiben igen, azonnal tegyel rendorsegi feljelentest zsarolas es zaklatas miatt (ez buncselekmeny, amivel zsarol teged ellenszolgaltatas fejeben!!!)! En elgondolkodnek buntetojogi per inditasan is maganinditvany beadasaval.

Udv, Kicsimoki

Burn Out 2018.03.25. 10:47

Zsani19: Konkrét dátummal megjelölve írásban fel kell szólítani az ingatlan elhagyására. Le kell írni, hogy a továbbiakban lakáshasználatot nem biztosítotok a részére. Ha nem költözik ki, akkor lakáskiürítés iránt pert kell indítani.

Másik: amikor egyszer nincs otthon, akkor össze kell szedni a cuccait, ki kell rakni az ajtó elé, a zárat meg le kell cserélni. Ettől tuti ki fog akadni és tőrni-zúzni fog.

Zsani19 2018.03.25. 00:19

Sziasztok.Az lenne a kérdésem, hogy alábbi ügyben jogilag mit léphetünk?Édesanyám élettársa állandóra be van jelentve nálunk. Ha édesanyám bármiért szól neki,fenyegeti, hogy megöleti valakivel,megveri,nem is merem ott hagyni soha kettesben vele,nehogy történjen valami és még segítsége se legyen.Egy alkalommal megütötte,a kórházban enyhe koponyasérülést állapítottak meg.Ennek ellenére, nem jelenthetjük ki,mivel itt lakik jelenleg. Azt mondja, hogy ha lenne miből,elmenne,de nincs munkája és nem is keres,így erre hónapokat is várhatunk.Feljelenthettük volna, de maguk a rendőrök is csak annyit mondtak, hogy ennek nincs sok értelme, maximum pénzbírságot kapna,illetve ha kijelentjük akkor elviszik, de mivel nem tehetjük meg, így ez egy körforgás.

manoka0028 2018.03.13. 16:47

Sziasztok!Szeretnék tanácsot kérni egy számomra igen fontos ügyben.Régebben fenyegettek olyan dolgokkal például ha nem fekszek le,hogy ha nem teszem meg amit kér intim képeket küld el rólam mindenkinek, ki teszi egy közösségi oldalra- ez a közösségi oldal a Facebook amit mindenki jól ismer. Ez a fenyegetés később abba maradt. A mai nap 2018.március 13-án szintén egy újabb fenyegetés kezdődött ugyan így, ha nem teszem amit kér az intim képeket rólam feltölti a közösségi oldalra névvel mellékelve amit egy állítólagos volt barátomtól kapott meg. Mondtam neki ha van kép küldje el nekem és nevet is hogy kitől kapta de nem küldte csak annyit mondott tegyem amit kért hogy kitudja elégíteni szexuális vágyát vagy feltölti a közösségi oldalra.Szeretném a tanácsotokat kérni, forduljak a rendőrséghez, jelentsem fel ?!

Gabeszcbr 2018.02.25. 23:44

Kedves Vadsuhanc!

Nos valóban,volt egy levél ami ezt (jóval ezelőtt)megelőzte.Kb 4 hónapja írtam,elég zaklatott idegállapotban,s nyilván nem a második alkalom után..,ja s miután magas vérnyomást diagnosztizáltak.. A levél :"Na elmondom,hogy lesz.Mivel a sorozatos zajok,zörgések,kalapálás nem szűnik,sőt mostanában mindennaposak a nyikorgó ágyon való"üzekedések"is,a következőt teszem.Mivel kést nem vághatok a torkotokba,mert nem akarok sittre kerülni,a személyes találkozót is kerülném emiatt,mást találtam ki.Nem mondhatom,hogy takarodjatok el,pedig az lenne a legcélszerűbb,ezért minden zörgésre,nyikorgó ágyon...-ra,dübörgő lépésekre,magyarul kb mindenre amit akkor csináltok ha itthon vagytok s nem alszotok,iszonyú falra mért ütésekkel fogok reagálni,nyilván nem egyek kettővel hanem,percekig..,mindegy mikor történik.Pokol a szomszédotoknak lenni,most igyekszem viszonozni amit csak lehet.Természetesen a takarítás kivétel.Ha nem reagálok,akkor vagy nem vagyok itthon,vagy túl lusta vagyok megmozdulni.Mivel semmire,senkire nem vagytok tekintettel,más megoldás nincs.Még a k...a villanykapcsolót is csapva kapcsoljátok.Ez nem egy műhely te paraszt.Mert nyilván nem a 31 négyzetméter lakás körüli tevékenységet végzed minden nap.De le is sz..om.Ha én ezeket hallgatom ,ti a rengeteg ideg levezetését fogjátok.Tegyük tönkre egymás életét."

No,most már mindent tudsz.Azt is,hogy ezek 31 nm-es garzonok,tehát kb olyan mintha a szomszéd a szekrényedben lakna,s ott is üzekedne.Ez rémálom.de erre futja:(

Vadsuhanc 2018.02.25. 17:01

Kedves Gabeszcbr!

Meggyőződésem, hogy a zaklatás miatti idézés alapja nem az általad történt kopogás az "üzekedés " miatt. Biztos vagyok benne, hogy ennek több előzménye is volt, amelyet nem fedtél fel a fórumozók előtt.

Gabeszcbr 2018.02.24. 21:55

Sziasztok!

Kedves fórumozók!A kérdésem röviden,hogy feljelentettek zaklatásért,mit tehetek,illetve mire lehet számítani?Az idézést ma vettem át,mint zaklatás vétségének megalapozott gyanúsítottja..A történet annyi,hogy a felettem lakó,éjjel egy körül kezd el"üzekedni" a párjával,emiatt én kb leghamarabb háromig nem alszok...,és fel szoktam a mennyezeten kopogni..(ezek egy szobás lakások)Hangok,nyikorgás,zörgés,mintha a szekrényemben csinálnák.A félelmem az,hogy ugye ők ketten vannak,én egyedül élek,így nyilván semmire nincs tanúm,míg ők egymást tudják igazolni,bármit is állítsanak..Szomszédokra nem lehet számítani,hiszen nagyrészt nem tartózkodnak minden nap itt,s ezeket egyébként se hallanák,én viszont teljesen k.o. vagyok idegileg.Szóval félek,hogy egy egyedül élőnek nem sok joga van:(

Köszönöm a segítségeket előre is!

Benedikte 2018.02.10. 11:25

Fából vaskarika :(

ObudaFan 2018.01.18. 15:47

Ehhez már át kellene nézni az iratokat, hogy miért tekintették úgy, hogy nincs elég bizonyíték.

Benedikte 2018.01.17. 07:20

Kedves Vadsuhanc! A feljelentések vége annyi, hogy a rendőrség azt mondta, hogy amíg vér nem folyik nem tehetnek semmit. Ha újra zaklatja jelentse fel újra. Mehet akár éjjel is. Meg azt, hogyha arra adná a fejét, hogy valakikkel megveresse az exét, akkor Ő lenne az első számú gyanúsított. Egyszer kapták el úgy, hogy a hölgy egy ismerőse segítségével sikerült elkapniuk, de még aznap éjjel ki is engedték, mert csak közvetett bizonyíték az, hogy pont azon a településen és pont abban az utcában tartózkodott, ahol a sértett él.

Vadsuhanc 2018.01.16. 17:42

Kedves Benedikte!Azt nem írtad - vagy a figyelmemet elkerülte - hogy mi lett a hölgy feljelentéseivel kapcsolatos eljárások vége.

Benedikte 2018.01.16. 17:28

Hogy tudja bizonyítani? Akkor amikor az autóját megrongálta egy ismerős segítségével a rendőrök elfogták, és még aznap este el is engedték. Azt mondták, hogy nem bizonyítható, hogy Ő volt. A hölgy és volt élettársa egymástól kb 60 kilométerre laknak. Mit keresett aznap éjjel pont ott, pont abban az utcában ahol a hölgy lakik? Nincs ujjlenyomat, vagy egyéb más amivel a rendőrség igazolni tudja, hogy a volt élettárs volt az elkövető? A telefon hívásokat hívószám alapján nem lehet beazonosítani? Ez nem elég bizonyíték? Akkor mivel tudja ismerősöm bizonyítani az igazát?

ObudaFan 2018.01.15. 16:58

Távoltartást kérhet, de abban az esetben is igazolni kell, hogy ki az elkövető.

Benedikte 2018.01.14. 22:22

Tisztelt fórumozók! Műszakvezetőként dolgom, és a napokban egy beosztott kollégám keresett meg problémájával. Szeretnék neki segíteni, ezért írom le az általa mondottakat. Hölgy kollégáról van szó. Előző párkapcsolatában az élettársa teljesen ki akarta sajátítani, és tiltotta a lányától és összes többi rokonától. Féltékenysége néha tettlegességig fajult.Tört, zúzott, nagy anyagi kárt okozva. A kapcsolat megszakítása után a férfit a bíróság kötelezte 800.000Ft megfizetésére és börtön büntetést is kapott. Mivel kolléganőm a bírósági határozat ellenére nem kapott pénzt, nálunk 2 hónapra felmondott és külföldre ment dolgozni, hogy adósságát ki tudja fizetni. Ez alatt volt élettársa börtönben volt. Idő közben kolléganőm új városba költözött. Megszűntek a zaklatások, és sikerült megnyugodnia. A közelmúltban volt élettársát szabadlábra engedték. Azóta újból pokol az élete. Kolléganőm autóját megrongálta,(az autó minden pontjára belevéste, hogy "szajha". Új lakásának ajtaját betörte. Telefonon hívogatja és megfenyegeti, hogy "megdöglesz" Kolléganőm minden alkalommal feljelentést tesz,de a rendőrség nem tesz semmit, mert azt mondják neki, hogy amíg vér nem folyik, Ők nem tehetnek mást, minthogy felveszik a vallomását és a feljelentést. Amíg nem tudja bizonyítani, hogy volt élettársa az elkövető, Ők tehetetlenek. Mivel saját autójával jár dolgozni, azért újabb anyagi teher volt az autójának újra fényeztetése. Az új ajtó beszereltetése. Kis fizetésű (minimálbéres) Fizetéséből nem marad megélhetésre, mivel az okozott károkat neki kell helyre hozatnia. Ez mellett nem meri autóját háza előtt hagyni, mert fél, hogy újra megrongálja. Nem mer egyedül haza menni a munkahelyéről, mivel este 22 óráig dolgozik, 24 óra mire hazaér. Teljesen tönkre van lelkileg, és idegileg. Szeretném a tanácsukat kérni, hogy milyen módon tudnék segíteni neki? Mit tanácsolhatok neki? Kérhet-e távoltartási végzést? Ez megoldaná-e a problémáját? A rendőrség tényleg nem segíthet rajta? Hogy tudná behajtani a neki jogilag megállapított kártérítést, ha volt élettársa csak feketén dolgozik, nehogy le tudják vonni tőle az adósságát. Segítségüket előre is köszönöm.


Lyonee 2017.11.24. 22:40

É s az tisztességes, hogy a nő 3 szeretőt tart?

alfateam 2017.11.24. 21:14

„ és ennek a boldog pillanatnak a hevében egy korrekt, visszafogottan szókimondó levélben tájékoztattam az "exet", hogy az imént szakítottunk az "exével”"

Hát-ugye ez nem magánszennyes és még korrekt is szerinted...

PedigrePal 2017.11.24. 19:56

Kedves alfateam,

A leírásomban nagyon sok részlet nem szerepel, mert a helyzetismertetés volt a célja és nem a vagdalkozás és a magánszennyes teregetése, minden részlet ismeretében lehet megváltozna a véleményed arról, hogy mi is a helyzet a tisztességgel...

alfateam 2017.11.24. 14:02

Igen, ez jogilag rendben is van, csak-hát van ez a nyavalyás morál meg erkölcs. De úgy is mondhatnám az emberi tisztesség minden jog-felett áll. Nem voltál tisztessége!

PedigrePal 2017.11.24. 13:48

Idő közben megkaptam a választ, hogy ez semmi formában nem meríti ki a zaklatás fogalmát (főleg, hogy a menyecske, illetve az "ex" a rendszeres kapcsolatteremtő fél), maximum egy nem megalapozott, elutasított feljelentésre elég, vagy ha nagyon tupírozza, akkor egy hamis vád összeállhat belőle.

PedigrePal 2017.11.23. 04:44

Sziasztok,

Belekerültem egy elég hülye helyzetbe. Kapcsolatban voltam egy kedves hölggyel (kb 10 éve ismerem) több, mint fél évig aki a kapcsolat elejétől állította, hogy a vele lakó úriember az ex-élettársa(szintén 10 éve ismerem), kapcsolatuk véglegesen lezárt, rendezett, csak azért lakik ott, mert nem akarja az utcára tenni és rólam csak azért nem tud, mert megbántódna feleslegesen(igen hiszékeny szerelmes hülye voltam). Telt-múlt az idő és nagyjából egy időben kibukott, hogy az ex nem is tudja, hogy ő ex, illetve hogy a hölgy beújított még egy harmadik szereplőt is, akit igyekezett titkolni. Ebből lett egy vidám hangvételű beszélgetés és szakítás, el lettem hordva mindennek és ennek a boldog pillanatnak a hevében egy korrekt, visszafogottan szókimondó levélben tájékoztattam az "exet", hogy az imént szakítottunk az "exével".Az "ex" az elvárható módon boldog volt az információtól, azzal együtt megköszönte az őszinteségem (tényleg), majd kérdőre vonta a nevezett menyecskét, aki természetesen mindent tagadott és elhordott engem mindenféle hazug szemétládának.Illetve engem is újfent elhordott mindennek írásban és telefonon többször is.

Néhány nappal később írtam neki egy e-mailt, amelyben megkérdeztem hogy van, illetve elnézést kértem az elhamarkodott lépésért, továbbá kifejtettem, hogy nagyon rég ismerjük egymást, a kapcsolatunkban sok szép volt, ne gyűlölködve váljunk el, hanem békével(semmi kezdjük újra és hasonló rinyálás)... válaszában elküldött a francba, csúnyább szóval.

Idő közben beszélgettem (online) egy közös ismerősünkkel akinek elpanaszoltam bánatomat és meg is mutattam neki a nevezett harmadik fél facebook profilját, ez a beszélgetés valahogy eljutott a menyecskéhez. Hozzám a menyecskétől újra az őrjöngő telefon, majd a közös ismerős sűrűn kért bocsánatot, hogy nem gondolta, hogy ez lesz belőle.

Az "ex" idő közben újra megkeresett 2 alkalommal és a relációnk mélységeiről érdeklődött, amire ismét korrekt, visszafogott, de őszinte válaszokat kapott, majd diszkréten összecsomagolt és a menyecskét magára hagyta.

Menyecske a fejébe vette, hogy ő be fogja bizonyítani az "exnek", hogy márpedig én hazudok és visszaszerzi az "exet", amiben az a probléma, hogy nem hazudok és ezt tudja az egész családja és még pár ember, meg azt is, hogy a harmadik fél is a képben van....

Én ezzel úgy voltam, hogy jó, engem innentől nem érdekel, csináljanak amit akarnak....

Itt jött egy csavar, hogy a facebookon volt egy közös fotóm a menyecskével(egy jól láthatóan több hónapos kép), amit az "ex" meglelt és az éppen békülni szándékozó menyecske homlokát meg is csapkodta a fotóval...

Menyecskétől érkezett is a menetrend szerinti őrjöngő telefon, illetve az engem mindennek elhordás, majd még írásban is folytatta és a legvégén közölte, hogy ő márpedig engem feljelent zaklatásért.

Ilyenkor mi a helyzet és mire lehet számítani?

Megítélésem szerint nem történt zaklatás.

ObudaFan 2017.11.16. 07:03

masko

Jogilag a zaklatás az a magánéletbe való beavatkozás céljából történi rendszeres kísérlet a kapcsolatfelvételre. Ez az eset szerintem legfeljebb nagyon kiterjesztő értelmezéssel lehetne zaklatás, tehát nem az.

masko 2017.11.13. 11:06

Sziasztok,

a rongáláson túl feljelenthető-e zaklatásért az, aki egy társasházban valakinek a postaládájáról és csengőjéről több alkalommal lekaparja a nevet, rongálja, használhatatlanná teszi a postaládát és a csengőt. 2,5 éve tart, nem régen bérlőváltás is volt, de ezzel a szokással nem hagyott fel azóta sem, mióta magánszemélyek laknak a lakásban. A lakók zaklatásként élik ezt meg, de ez jogilag is annak minősül? (Bizonyíték nincs egyelőre, van egy kamera, ami a folyosót figyeli, de a postaládák azon nem látszanak. Egy másik kamera felszerelést tervezik.)

seok23 2017.11.03. 16:58

Tisztelt szakértők!222. § (1) alapjan történő zaklatásért (büntetlen előélettel, beismerő vallomassal, illetve pszichiatriai betegseg is közrejatszik emiatt voltam már igazsagugyi szakértőnél is) milyen büntetést szabnak ki?Szeptember 2.-an volt iratismertetés amin nem tudtam megjelenni mert jelenleg is korhazban kezelnek.

Ke.Er. 2017.10.29. 12:23

A férjemmel jelenleg válunk, van egy közös 2 éves gyermekünk is.Férjem a gyerek születését követően teljesen megváltozott, a napjait a közeli kocsmában töltötte, dolgozni nem dolgozott, én tartottam el. Mindemellett, mikor otthon volt, akkor is agresszíven viselkedett, velem és a gyermekünkkel is rendszeresen üvöltözött, szinte csak így kommunikált, bár tettlegességig sose fajult a dolog.

Ezt megelégelve 2017 februárban beadtam a vállópert. Erről tájékoztattam, kértem, hogy költözzön el, ennek ellenére 2017 juniusig nem tudtam kirakni a lakásból. A lakás egy a munkahelyem álltal bíztosított bérlakás, amihez neki semmi köze nem volt, nem szerepelt a bérleti szerződésben, még csak be se volt jelentkezve. Ebben az időszakban az együttélés még elviselhetetlenebb lett.Miután nagy nehezen kiraktam, mániája lett, hogy van valakim. Ami akkor még nem volt igaz.

Szeptember elején megvolt az első válóperes tárgyalás, ahol megkaptam a gyermekünk kizárólagos felügyeleti jogát, a láthatás és gyerektartás kérdése nem lett szabályozva, ez a következő tárgyalásra lett halasztva, amely időpontja még nincs kitűzve.Az apuka a gyermeket nem látogatja annak ellenére, hogy kb 1km távolságra lakik az édesanyjánál, a nagymama kérésére többször is átvittem már hozzájuk a gyereket, ezen alkalmakkor apuka a gyermekkel nehezen jön ki, türelmetlen vele, több alkalommal is előfordult, hogy elzavart minket kb 15-20 perces ott tartózkodás után.

Az élet úgy hozta, hogy július végén valóban megismerkedtem ez férfival akivel azóta is együtt vagyunk, jól bánik velem és a gyermekemmel is.Viszont mióta megtudta, 1-2 napi rendszerességgel irogat facebook messengeren, sokszor akár a hajnali órákban.Követeli, hogy vigyem át a gyerekünket, holott, ha ott vagyunk akkor se képes tisztességesen bánni vele. Illetve, nem godolom, hogy 8ora munka után még nekem kéne rohangálnom hozzá a 2 éves gyerekkel, amikor ő egész nap kocsmában ül, ráér, a távolság se nagy.Írja, hogy ő tudja, hogy én őt megcsaltam, ezért lett a házasságunknak vége. Fenyegetőzik, hogy ezért még megfizetek, elviszi tőlem a gyereket, nem látom többet.Állítólag fotókat készít/készített rólam és az új páromról, ezeket gyüjti, hogy majd „felhasználja ellenem”.A gyerek után semmit nem fizet, többször is közölte, hogy ne számítsak tőle semmire, majd a szeretőm eltartja a gyereket, ő inkább felköti magát, de nem fog fizetni.Ezen kijelentések mind messengeren történtek, a screenshotok megvannak, elmentve.

Ő korábban kábítószer függő volt, erőszakos büncselekmény miatt volt is már büntetve, idegileg labilis, nehezen kontrollálja az indulatait, napjai nagy részében ittas.Bevallom félek tőle.

Mit tehetnék?Az éjszakai fenyegető üzenetek illetve a tény, hogy követ/követtet elégséges jogalapot szolgáltatnak egy esetleges feljelentéshez zaklatás miatt?Ha igen, és feljelentem, kérhetek távoltartási végzést?A láthatási jogával mi lenne ebben az esetben? Hiszen ahol én vagyok, ott van a gyerekünk is.Kérhetem a gyámhatóság álltal felügyelt láthatást, ha feljelentem, vagy az csak a válóper keretein bellül korlátozható?

Stage 2017.10.10. 04:48

Azt kell majd bizonyítani, hogy egyrészt valóban ez-az ember küldi ezeket az üzeneteket, másrészt hogy a célja célzatosan a te zaklatásod. Ezek a feltételek kellenek. Azzal kell számolni, hogy mindent tagadni fog. Ha van közös ismerősötök érdemes rájuk írni, és tanúkat keresni, hogy Ő is látta ezeket a bejegyzéseket. Ha el is ítélik, max. kap egy pénzbüntetést. Lehet hogy feljelentés helyett inkább egy határozottabb férfi ismerősnek kellene felhívnia őt, és rászólni hogy ezt fejezze be. Esetleg személyesen megkeresni és meghúzgálni a bajúszát. :)

Stage 2017.10.10. 04:17

Igen ez zaklatás valószínűleg. Feljelentést emailben is tehetsz, interneten keresztül a Magyar hatóságoknál. A kérdés az, hogy ha budapesti a "férfi", akkor melyik kerületben lakik? Ugyanis a férfi lakhelye szerinti rendőrség az illetékes. Ha nem tudod akkor közvetlenül címezheted az orfk-nak, és majd ők átteszik a megfelelő rendőrkapitányságra. Feljelentésedben kérd, hogy a rendőrség személyes meghallgatásod helyett, éljen megkereséssel a lahelyed szerinti rendőrségen. Így talán van mód arra, hogy ne kelljen Magyarországra utaznod tanúkihallgatásod végett.

Zsuzsa3 2017.10.10. 01:18

Tanácsot szeretnék kérni. Külföldön élő, külföldi állampolgár vagyok. Már május óta naponta zaklat egy Magyarorszagon élő, magyar állampolgárságú férfi, akivel a Facebookon szoktam régebben ,,csevegni,,...Ezen kívül semmilyen kapcsolatban nem álltunk. Tavaly is rengetegszer írt, akkor még ritkán egy-egy szóval válaszoltam neki. Úgy tekint rám, mintha a partnere lennék,aki megcsalta,elhagyta,mintha nekem kötelességem lenne vele lenni....úgy tartja,ha az övé nem lehetek,akkor másé sem. Júniusban a lakhelyem előtt autózott, felkeresett helyi embereket,akikkel kapcsolatban állva információkat gyűjt a mai napig rólam. Naponta rengetegszer hív telefonon, több telefonszámról, van úgy,hogy egy perc alatt többször is csörgeti a telefonom... naponta számtalan SMS-t kapok,napi átlagban 16 emailt. Már egy hete minden nap képeslapot is kapok postai úton, amelyeken nyíltan lejárató szöveget ír,,ugyanis megfenyegetett,hogy mindenhol le fog járatni,ha nem leszek az övé.Küldött virágcsokrot,csomagot,amit nem vettem át...A Facebookról letöltötte az összes fotómat és azokat osztja meg a saját oldalán, természetesen kommentárt is fűz hozzá. Az üzenetei közt vannak fenyegető jellegűek, sokszor hihetetlenül obszcén szavakkal,,illet,, Juliusban felszólítottam többször,hogy hagyja abba a zaklatasomat, azóta egy betűt sem írtam neki. Bizonyítékokat elmentettem.A kérdésem az,hogy hol kell zaklatás ügyében feljelentést tennem? Ebben az országban,ahol élek, vagy megtehetem ezt Magyarországon is? Felek tole, zavarnak tunik.Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan 2017.10.02. 14:07

Attól függ, miket és mennyit irogatsz.

dikótünde 2017.10.02. 11:13

Tanácsot szeretnék kérni.2009-ben családom kidobott a házból.Ott maradt minden ingóságunk.Azóta folyamatosan adom be a bíróságra az ügyet,de valami indokkal elutasítják.756.000 Ft-ról van szó,mert sok mindent eladtak,szétvertek,így a pénzbeli értéket kérem tőlük.Sokszor próbálkoztam a békés megegyezéssel /amit mindig írásban küldtem/,de nem hajlandóak megegyezni. Az utolsó levelemre válaszul azt kaptam,ha megint írok,akkor zaklatásért feljelentenek. Feljelenthetnek ez miatt? Köszönöm

Öreg Tölgy 2017.08.02. 14:41

Ebben az esetben a szexuális kényszerítés kiesik, a többi marad, illetve a leírás alapján felmerül a zaklatás vétsége is.

A rendőrségnek a feljelentés alapján KELL kezdenie valamit az ügyben, más kérdés, hogy ez nyilván nem két nap, és nem is fogják halálra ítélni az illetőt.

PickAName 2017.08.01. 11:01

Öreg Tölgy: A "jóban marad vele" személyes kapcsolatra vonatkozik, legalább is egyenlőre úgy tűnik. Nem lehet tudni előbb utóbb miket talál még ki, megbolondult a férfi mióta elváltak útjaik(nyilván a nő szakított), a baj abból adódik hogy nem hagyja élni a nőt semmilyen formában. Azzal zaklatja, hogy, ha nem lehet az övé akkor másé se legyen, így ezt látja az egyetlen opciónak, hogy megfenyegeti és vagy eltűnik a környékről a nő vagy vele marad.Kérdés: Érdemes ezzel rendőrséghez fordulni úgy hogy még nem történt semmilyen tettlegesség? A férfi még félő hogy jobban bekattan, ha megneszeli, hogy a rendőrségre ment a nő a dologgal. Lehetséges, hogy csak ront a helyzeten és a rendőrök meg nem biztos hogy kezdenek ezzel valamit is.Teljesen patthelyzetbe van a nő és tönkre akarják tenni, kell lennie egy járható útnak.

szemiramisz 2017.08.01. 10:40

Mit tehetek, ha a feleségem ezekkel a szavakkal fenyeget: Tudod hol dolgozom, ugy kicsinállak, hogy egész Magyarországon nem tudsz majd munkát találni. Munkahelyét kérdésre meg tudom nevezni. Ezt azért mondta, mert rajtakaptam egy idegen férfivel s még ö érzi magát ezért megsértve.Válásunk megtörtént, de a fentiekre választ kérek. irjam meg a munkahelyének?Szemiramisz

Öreg Tölgy 2017.08.01. 06:52

Nem derül ki a leírásból, hogy a "jóban marad vele' mire vonatkozik, ha szexre, akkor 1-5 év, ha csak személyes kapcsolatot, akkor 3 hónap - 3 év. Ha 18 év alattiról készült pornográf felvételt feltesz az internetre, az 2-8 év, a személyes adattal visszaélés (3 hónap - 1 év) már csak hab a tortán.

Szóval, ez büntetlennek is minimum felfüggesztett, de ha tényleg a 18 év alattiról készült felvételt is feltölti, akkor elsőre végrehajtandó.

PickAName 2017.08.01. 02:26

Tisztelt Szakértők!

Tanácsot szeretnék kérni egy zaklatási üggyel kapcsolatban. Egy ismerősömet(nő) a volt élettársa(férfi) megfenyegette, ha nem marad vele jóban és nem találkozik vele amikor csak a férfi szeretné, a környékén mindenhova kiragasztja a róla készült meztelen fotóit, a telefonszámával együtt, valamint internetre felteszi a Titokban(!) készített videóit a lányról intim tevékenység közben... és még lehetne sorolni.Kérdésem az lenne hogy mit lehet ilyenkor tenni, van-e lehetséges módja annak hogy a nőt az effajta zaklatástól, és a követelések nem teljesítése utáni következményektől megóvjuk.

Hozzáfűzés: videók között feltehetően van olyan ami még akkor készült mikor a nő nem volt nagykorú.

Köszönöm előre is!

Sammrita 2017.06.15. 10:27

Szerintem meg hagyd az egészet, nehogy már ennél jobban bocsánatot kérj. Zárd le és ennyi, akkor is, ha tovább ba..t. Tegyél ki egy táblát, h ne pörgessék az órát és _ard le a többit. Legyen éves kiírás.

pazs 2017.06.15. 10:12

Ennél komolyabb ügyekben sem történik semmi halálos :) szerintem kérj még bocsánatot, esetleg ezt is írásban, aztán felejtsd el.

Marko179 2017.06.15. 10:07

Tudom nagyon el szúrtam...Itt görcsöl a gyomrom. Egyetemista vagyok, még ha csak megbìrságolnak azt se tudom kifizteni.Nem konkrét személy ellen irányult.

Sajnos már válaszoltam neki egy levélben (igy már tudom ki), ezért eléggé egyértelmű, hogy én voltam (habár nincs aláírva). Leírtam benne, hogy ne akciózzon az órával, hanem nekem szóljon személyesen, és akkor civiliztan meg tudjuk oldani a problèmàt.

Ez esetben mi történhet?

Vadsuhanc 2017.06.15. 09:59

Nem kell félned... A fenyegetésed nem konkrét személy ellen irányult és egyébként is ki igazolja, hogy azt Te raktad ki?

Egyébként egyetértek pazs-zsal. A társasházi közgyűlésen meg, ha gondolod vesd fel a problémát és nem óra kell, hanem egy éves kiírás. Azt nem lehet állítgatni.

pazs 2017.06.15. 09:47

Hát vedd le a cetlit és többet ne csinálj ilyet. Ha senki nem fotózta le vagy ha mégis, de nem lehet bizonyítani hogy te írtad (nyilván ne valld be), akkor nemigen lesz következménye.(Értem a felháborodást amúgy, bár nem így reagáltam volna.)

Marko179 2017.06.15. 09:43

Társasházban lakok, és van egy "óra" ami jelzi, hogy éppen ki a soros a lépcsőház takarításnál. Én mindig feltakarítok mikor kell, és átállítom a soros lakóra. Az utóbbi időben viszont valaki mindig visszaállítgatja, ez nagyon felhúzott és kiraktam egy cetlit, hogy ez ne történjen meg mégegyszer mert eltöröm a kezét. Erre napok mulva kapok egy levelet hogy "súlyos hibát követtem el ezzel stb." Utána néztem a fenyegetés következményeinek és nagyon megijedtem, hogy ezzel engem valaki ennyire meg tud szivatni.

Valaki meg tudna nyugtatni, nem szeretnék bíróságra, börtönbe kerülni ilyen hülyeség miatt...

gzoli80 2017.05.01. 10:16

Tisztelt Fórum!Fel akar jelenteni egy idegen rendszám alapján, hogy megfenyegettem azt mondtam neki "áthúzlak a kerítésen" utánakijött a telkéről és szemembe mondta feljelent és a felesége felvette a veszekedést.Megteheti? Mire számíthatok?

Válaszukat köszönöm

drbjozsef 2017.04.28. 18:56

A fenyegésnek nem az alapja számít, hanem a tartalma. Tökimdegy mire hivatkozva, a lényeg, hogy mi volt a konkrét fenyegetés.

SzaboE11 2017.04.28. 18:21

Sziasztok! Az fenyegetésnek minősül, ha valaki birtokhàborítàsra hivatkozva fenyeget meg? Van tanú is. Elég ha erről van feljegyzés? Tehàt a tanu íràsban tanúsítja hogy ez valóban megtörtént?

Flóra22 2017.04.25. 09:14

Öreg TölgyKöszönöm szépen a választ! Igen, bennem is ez merült fel, ugyanis nem tudhatom, hogy az illető valódi vagy hamis profillal írogatta a rágalmazó kijelentéseit egy bizonyos szélsőjobboldali portálra. Ez a facebook profilja teljesen valódinak tűnt, névvel, arcképpel, családi fotók közzétételével. A többi (hamis) profilja viszont mind ugyanazzal a grafikai programmal készült, ugyanolyan (giccses:-) ) stílusú képekkel körítve, és szint teljesen ugyanazokat a bejegyzéseket közölte (90 %-ban én voltam a témájuk), a többi antiliberális és szélsőségesen antiszemita, Putyint dicsőítő propaganda.

Öreg Tölgy 2017.04.25. 05:54

Hát azért azt ki kellene irtani a közgondolkodásból, hogy ha valótlanul feljelentem Gipsz Jakabot, az hamis vád, de ha azt írom, hogy feljelentést teszek ismeretlen tettes ellen azért, mert Gipsz Jakab (például) tegnap este megvert, akkor minden oké.

Véleményem szerint a kérdező által írt esetben max. a gondatlan hamis vád kerülhetett volna szóba, ha név szerint jelenti fel a fenyegetőt a kamu profil alapján, de inkább még az sem, hiszen honnan tudhatta volna, hogy a profil ugyan létező személyéé, de más használja.

elfmage999 2017.04.24. 21:38

jót mondott az ügyvéded

Flóra22 2017.04.24. 20:43

drbjozsefIgen, ismeretlen tettes ellen tettem feljelentést eddig is. Az interneten történő rákeresés, párbeszédek, fórumos hozzászólások alapján jöttem rá, hogy ki lehet az elkövető. Az ügyvédem szerint viszont lehet, hogy ez a név sem valódi, ezért attól félt, hogy feljelentene az adott név valódi tulajdonosa hamis gyanúkeltés miatt. Ebben én nem teljesen értek vele egyet, ezért tettem fel csak a kérdést.

Flóra22 2017.04.24. 20:40

lajcsóSenkit nem akarok mószerolni. Az ügyvédemet sem, főleg, hogy név nélkül említettem. Tanácsot szeretnék kérni. Ennyi.

drbjozsef 2017.04.24. 20:25

Valszeg az ördög ügyvédjét játszom, de egyrészt önmagában az ügyvéd tanácsa nem volt rossz, az biztos, hogy ismeretlen tettes ellen kellett volna feljelentést tenni, másrészt, én még ezt is kevésnek érezném egy nyomozáshoz, több okból is valószínű, hogy nem jutnának közelebb az elkövetőhöz.

De az is igaz sajnos, hogy jobb ötletem nekem sincs. Hacsak az nem, hogy magad jársz utána valahogy a dolognak.

lajcsó 2017.04.24. 20:24

"Nem tudom, hogy jó tanácsot adott-e az ügyvédem."Az ügyvédet is mószerolni akarod? Ej, ej....

Flóra22 2017.04.24. 20:20

drbjozsefMindez meggyőző, elfogadom, hogy így van, de egy kérdésem lenne még. (Amúgy meg fel sem merült bennem olyan gondolat, hogy ,,fasisztabérenc" lennél.)Az egyik alkalommal valaki feltehetően valódi nevén, arcképpel tett közzé a kamu blogokon közöltekkel azonos tartalmú hozzászólást egy konkrét szélsőjobboldali szervezet weboldalán. Amikor ezt az ügyvédemnek jeleztem, azt mondta, hogy ne jelentsem fel ezt a konkrét személyt, mert ha ott hamis néven regisztrált, akkor a használt név valódi tulajdonosa feljelenthet engem hamis gyanúkeltés miatt. Nem tudom, hogy jó tanácsot adott-e az ügyvédem.

drbjozsef 2017.04.24. 19:55

Hogy ki tölti fel a youtube-ra? Hát "kakináci234".Ettől okosabb lennél. Legfeljebb tartozik hozzá egy IP-cím a feltöltéskor, de azzal ugyanott vannak, amit lajcsó is írt : sehol.

Rágalmazó blogot ki ír? Hát "gipszjakab77". Többit lásd fent.

Kamu facebook oldal? Hát benne van a nevében, hogy kamu, feltételezem hogy a zaklatódat nem "Jonny Szabó"-nak hívják a valóságban. Többit lásd fent.

Ezek nem tudják kiadni az "elkövető adatait". Legfeljebb adott időponthoz egy IP címet. És hidd el, egy tapló zaklató is meg tud kérdezni egy középiskolás kockát, aki elmodja neki, hogy csak egy proxy szerverre kell feljelentkeznie, és onnantól semmire sem mennek a szolgáltatók IP-címeivel.

És mielőtt valami fasisztabérenc lennék, teljesen mértékben megértelek, igazad van, hogy undorító és gusztustalan, ha ilyeneket művelnek veled, de ez egy jogi fórum, és a jogi irányú kérdéseidre az előttem szólók is a megfelelő/valószínűsíthető válaszokat adták - még akkor is, ha másra számítottál.

Flóra22 2017.04.24. 19:40

elfmage999Azért szerintem ahhoz, hogy egy konkrét fenyegető videót ki töltött fel a Youtube-ra, ki írja a rágalmazó blogokat, a Facebookon ki zaklat kamu profilokkal, az illető oldalak (Youtube, Facebook stb.) üzemeltetői is szolgáltathatnának némi infót..! A szabályzatukban le is van írva, hogy bűncselekmény esetén kiadják a rendőrségnek az elkövető adatait.

elfmage999 2017.04.24. 19:32

Valószínű tényleg nem tudták beazonosítani az embert, pedig azért 4 év alatt történt folyamatos cselekménynél azért van elég cselekmény amit egyesével le lehetne vizsgálni, de ugye ha többen is voltak akkor eleve megállapíthatatlanná válik hogy mikor ki is volt konkrétan.

Ilyen sziszifuszi adat egyeztetgetés gondolom nem levárható a rendőrségtől (pl melyik cselekménynél dolgozott, volt kórházban, stb egyik-másik).Eleve kis eséllyel kecsegtet.

Ha nem jön könnyen az infó akkor felderíthetetlen...

Flóra22 2017.04.24. 19:29

Elnézést, mit jelent ebben az értelemben a mentességi jog? Fenyegetés, zaklatás esetén tehát nincs semmi lehetőség a nyomozásra? Mindenki azt fenyeget, zaklat, akit akar büntetlenül? Ilyenkor (ha pl. többen használnak egy épületben egy számítógépet) a szóba jöhető elkövetők közül nem lehet esetleg kiszűrni a zaklatót az elektronikus levelezésük figyelésével? Gazdasági bűncselekmények esetén ez úgy tudom, szokásos eljárás. A fenyegetés ügyében csak akkor törekszenek ilyen módon az elkövető kilétének felderítésére, ha már beváltotta a fenyegetését, tehát embert ölt? Nem hiszem, hogy ez így rendben lenne...

lajcsó 2017.04.24. 18:59

"Ha többen használnak egy gépet, akkor a használók között kellene keresni az illetőt."Ha valamennyien közeli hozzátartozók, akkor mindenki él a mentességi jogával, és megint ott vagyunk ahol a part szakad.

Flóra22 2017.04.24. 17:07

lajcsóEz igaz, de azért valamennyire szűkíti a kört, ha ismerik az IP-címet. Ha többen használnak egy gépet, akkor a használók között kellene keresni az illetőt. Nem hinném, hogy internet kávézóban használta a gépet, mert akkor 4 éven át, a nap 24 órájában ott kellett volna ülnie :-). Ugyanis minden nap, még a hajnali órákban is közzétett az illető rágalmazó szövegeket rólam, és nem hiszem, hogy olyankor nyitva vannak az ilyen helyek.

lajcsó 2017.04.24. 16:57

"Arra hivatkozva szüntették meg, hogy az ,,elkövető kiléte nem volt felderíthető", pedig IP-cím alapján szerintem ez megoldható lenne."Önmagában az IP-cím alapján nem lehet kétséget kizáróan megállapítani az elkövető személyét. Az IP-cím alapján max. a számítógép helyét lehet lokalizálni azt, hogy ki használta a gépet azt viszont nem. Főleg úgy nem ha az adott géphez több személynek volt hozzáférése.

Flóra22 2017.04.24. 15:33

ius latratusNem, te nem a rendet becsülöd, hanem a szadista kínzással fenyegető, beteg lelkű nácikat. Nem, tüntetésen nem voltam, csak egyszerűen nem értettem egyet azzal, hogy egy náci csoport Hunvald és Hagyó kivégzésére igyekezett uszítani a Youtube-on. Számodra ez jelenti a rendet?? Akkor csak ismételni tudom magam, elég furcsa értékrendet képviselhetsz.

ius latratus 2017.04.24. 15:28

Flóra, drága!

Mivel nekem szólt ezen pár sorod:„Milyen értékrendet képviselő jogász az, aki ilyen választ képes adni??”,így itt válaszolnék rá:

Olyan értékrendet, amely becsüli a rendet. De hát ezt te úgysem érted, menj, a héten újabb tünti lesz, bogaram...

Flóra22 2017.04.24. 15:19

Azért érdekes, hogy ebben az ügyben normális nyomozás zajlik nyomozás, történt kihallgatás, pedig gondolom, itt nem folyt 4 éven át, naponta szadista kínzással való fenyegetés (pl. végtagok levágásával, agyonveréssel, ,,falhoz szegezéssel"), mint abban az ügyben, amelynek a sértettje vagyok. ...Ja, az én ügyemben az elkövető egy gyűlöletbe beleőrült náci, aki valamiért a törvények fölött áll. Én pedig azért nem kaphatok jogi elégtételt, mert szót emeltem az ,,elszámoltatás" során tervezett kivégzések ellen, nem pedig tartoztam valakinek, mint az előbbi hozzászólásban szereplő ügy sértettje. ...és még ne is ,,vegyem a számra" őket??!! Milyen értékrendet képviselő jogász az, aki ilyen választ képes adni??

seok23 2017.04.21. 15:25

Tisztelt Szakértők, Hozzászólók !Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy Btk. 222. § Zaklatás 222. § (1) -es paragrafusa szerint beidéztek zaklatás miatt. Én semmi zaklató dolgot nem tettem, (mármint ahogy én gondolom) jó többször hívtam meg írtam neki kamu fb-okról, de ennek csak az volt az indoka, hogy szerettem volna, ha vissza adja a dolgaim, a tartozásom, illetve ha élőbe is elmondja a véleményét ugyanis csak fbon, közölte, hogy nem akar velem többet beszélni. Ez történt karácsony környékén. Ezek után én beszámíthatatlan voltam abba az időszakba, Pszichiátriai kezelésen is voltam nyílt osztályon 1 hónapig (erről papírom is van)....sokszor alkoholos befolyásoltság alatt írtam neki vagy hívtam. Személyesen nem zaklattam. (Nem csöngettem be hozzá vagy hasonlók) Lehet ebből komolyabb ügy?

Flóra22 2017.04.18. 19:00

büfésBocs, csak félreértettem! Azt hittem, hogy nekem szántad a választ, mert ezek a hülyék állandóan ,,Moszad-ügynöknek", ,,cionbérencnek" neveznek! :-D

Flóra22 2017.04.18. 18:38

Na, már itt is megjelentek az aberráltak? Biztos kapnak egy kis felárat érte. Ja, azt nem mondtam, hogy a ,,bűnöm" annyi volt (amiért ezt a bosszúhadjáratot folytatja ez a dilinyós 4 éve, naponta!), hogy egy fórumon nem értettem egyet ezekkel az elmebetegekkel. Ugyanis feltettek egy kivégzést ábrázoló videót, és azon élvezkedtek, hogy az elszámoltatásnál Hunvaldot, Hagyót is ugyanígy kellene kivégezni. Ezt pedig nem hagytam szó nélkül. A rendőrség már nem csak próbálkozni fog veletek, szadista Putyin-bérencek!! Bár elég büntetés nektek, hogy ilyenek vagytok, aberrált nácik! Az ellenem irányuló zaklatás, na az volt nagyon szar próbálkozás!!

Flóra22 2017.04.17. 22:56

ius latratus,,Hát kibújt a szög a zsákból."A válaszodat nem igazán értem. Engem egy szélsőjobboldali csoport megöléssel, kínzással fenyegetett. Nekem ez nem igazán tetszik, mert nem kedvelem a szado-mazot. Most mi ezzel a probléma? Miért ne vegyem a számra a szélsőjobbot? Szeretnem, vagy élveznem kellene, hogy a dicsőséges nemzeti radikálisok arra maszturbálnak, hogy engem kinyírnak? Ha nem teszem ezt, hazaárulást követek el, vagy mi a baj?

Flóra22 2017.04.17. 19:20

Belinkeljem a kínzásos, megöléssel fenyegető, szadista videót? ...Olyan kis cukik...! Igazán veszélytelenek, látszik, hogy micsoda egészséges, tiszta lelkű ,,jó magyarok"! Törvények fölött állnak.

Flóra22 2017.04.17. 19:16

Tudtam, hogy erre már gyorsan jön válasz. :-) Megy ez, mint a gyorsított eljárás...!

ius latratus 2017.04.17. 18:40

„ nem pedig lemosható festékkel elkövetett rongálás, ahol nyilván gyorsított eljárásnak van helye. :-D ”

Hát, kibújt a szög a zsákból. A szélsőjobbot meg leszel szíves nem szádra venni, mert sós kútba vetnek, kerék alá is tesznek, meg Youtube-on is fenyegetnek.

Flóra22 2017.04.17. 17:40

Végül is itt csak egy aprócska gyilkossággal és kínzással való fenyegetés történt (az elkövetők pedig ,,cuki" szélsőjobbosok), nem pedig lemosható festékkel elkövetett rongálás, ahol nyilván gyorsított eljárásnak van helye. :-D Bocsánat a zavarásért! Bíztatást nem várok, mert a végén még én is megkapom, mint egy másik tanácskérő, hogy ,,cukormáz kell a cicusnak". Tudom, az élet kemény, meg kell várnom szépen, amíg kinyírnak, és majd a családtagjaim kapnak majd valami elégtételt.

Flóra22 2017.04.03. 16:56

A Youtube-ra feltett videó volt, amelyet név szerint nekem címezett (a címében ott a teljes nevem). A videóban feltüntette az arcképemet is, és ,,zenei"-nek nevezett aláfestéssel elénekli rajta, hogy hogyan kínozna és ölne meg engem. A facebookon, és egyéb (szélsőjobboldali) internetes portálokon pedig azt terjeszti rólam alaptalanul, hogy beépülök nemzeti radikális csoportokba, és ott kémkedek, bomlasztok, ,,cionista kém"-nek nevez. A facebookon privátban is írt már (valószínűleg egy személy több néven) gyalázkodó üzeneteket. Kb. 10 hamis facebook profilon rágalmaz, visszaél a személyes adataimmal kb. 2013 eleje óta, napi rendszerességgel.

Vadsuhanc 2017.04.03. 16:45

Miről szól a videó üzenet amiről írtál ? Milyen fórumon? ( milyen módon kaptad meg ).

Kicsit zavaros amit írsz, de próbálom megfejteni. AZ általad eddig leírtak alapján kicsit nehéz még.

Tisztelettel.

Flóra22 2017.04.03. 16:35

Arra hivatkozva szüntették meg, hogy az ,,elkövető kiléte nem volt felderíthető", pedig IP-cím alapján szerintem ez megoldható lenne. Éveken át naponta rágalmaz az interneten, hazugságokat terjeszt rólam, leszbikustól kezdve ,,cionista kém"-ig mindennek kikiált engem ez az aberrált!! Valódi nevemmel, arcképemmel visszaélve persze, ami ezek szerint lényegtelen, bagatell bűncselekmény (annak, aki nem sértettje ennek).

Vadsuhanc 2017.03.31. 20:02

ÉS a többit miért is szüntették meg?

Flóra22 2017.03.31. 19:53

Az lett, hogy elrendelték a nyomozást, kétszer pedig meghosszabbították. Csak reménykedni tudok, hogy ezt nem fogják megszüntetni, mint a többit.

Vadsuhanc 2017.03.31. 19:29

És az ügyvéded mit mondott mi lett a feljelentés eredménye ?

Flóra22 2017.03.31. 19:23

Vadsuhanc

A feljelentést írásban tette meg az ügyvédem, tavaly májusban, tehát nem hallgattak meg még egyszer sem.

Vadsuhanc 2017.03.31. 18:51

Flóra22

Minimum egyszer már meghallgattak ! Amikor a feljelentésedet megtetted az ügyben.

Pontosan ez mikor volt ?

Flóra22 2017.03.31. 17:02

Tisztelt Fórumozók!Gyakran előforduló, szokások eljárás az, hogy egy (videóüzenetben történt) életveszélyes fenyegetéssel kapcsolatban egy évig is tart a nyomozás? Az illető ennyi idő alatt már többször megölhetett volna...! Engem még meg sem hallgattak eddig. Az illető kb. 2013 eleje óta zaklat az interneten napi rendszerességgel, rágalmazó bejegyzéseket tesz közzé rólam. Visszaélve a nevemmel, arcképemmel hamis facebook profilokon a nevemben tesz közzé gyűlölködő, náci szövegeket, miközben azt terjeszti rólam szélsőjobboldali körökben, hogy ,,izraeli kém" vagyok. A rágalmazási ügyben (több is indult) mindig megszüntették az eljárást azon a címen, hogy ,,az elkövető kiléte nem volt felderíthető". Tudom, hogy vannak, akik számára ez bagatell, ,,jaj, letört a műkörmöm"-szintű probléma (mert nem velük történik... tisztelet a kivételnek!), de mégis a tanácsukat szeretném kérni.

Kovács_Béla_Sándor 2017.02.23. 16:25

Milyen bűncselekmény lenne az?

misandi 2017.02.23. 14:51

Kedves Fórumozók!

Fel lehet jelenteni valakit azért, ha megfenyeget azzal, hogy kiszúrja az autóm gumijait?Sajnos felvételem nincs, csak egy szem- és fültanúm.

Köszönöm a válaszokat!

Dr.Attika 2016.03.21. 22:34

Kedves Adam87!Ezen a fórumon csak azt a tanácsot kaphatja, hogy tegyék meg a feljelentést és bízzák a többit a hatóságra. Esetleg kérjenek fel két önkéntes közvetítőt aki megérteti a zaklatóval, hogy nem helyes amit cselekszik. Természetesen a közvetítők semmilyen erőszakos meggyőzési eszközt nem vehetnek igénybe, mert az már bűncselekmény lenne. A közvetítők vigyenek magukkal egy jú nagy és vastag Bibliát és abból olvassanak fel keresztényi gondolatokat.

Adam87 2016.03.21. 19:42

Kedves Fórumozók!

Egy nem teljesen szokványos zaklatási üggyel kapcsolatban kérnék hasznos információt.Páromat évek óta zaklatja a volt barátja és már jelezte felé, hogy ha továbbra is folytatja ezt a cselekményt ,akkor jogi lépéseket tesz majd.A férfi pedig továbbra is üzenetekkel zaklatja, követi lakásán megfigyeli őt. Családját, barátait valamint a munkahelyére is többször telefonált, üzeneteket hagyott. Továbbá elmondta hogy tisztában van a jogi következményekkel, és tudja, hogy csekély büntetéssel megússza. A pénz nem számít neki. Korábban pszichológusnál is voltak segítségek kérni, hogy engedje el a barátnőmet, de sajnos sikertelen kísérlet volt.Mit tehetnénk ezután, hiszen ha megtesszük a feljelentést, ő folytatni fogja a cselekményét. Nem érdekli a jogi szankció.Mivel egy tehetősebb úriemberről van szó, így az sem zavarja, hogy milliókba kerülnének a költségek...Előre is köszönök minden hozzászólást!

Marleyhun 2016.03.16. 19:32

Tisztelt fórumozók! Elnézést kérek, ha volt már ilyen kérdés, de sűrgős megoldás kellene!Egy közeli ismerősömet és családját zaklatja, fenyegeti egy büntetett előéletű férfi. Eljárás már folyik ellene ugyanis a fiatal lány ismerősömet az autójába akarta tuszkolni. A férfi a szomszédjuk, de folyamatosan zaklat és fenyeget, sajnos a rendőrök nem csinálnak semmit a többi szomszéd sem mer tanúskodni. A férfi ugyanúgy éli életét mintha mi sem történt volna. Már nem mernek az ismerőseim ki mozdulni, a lányt egyedül el engedni akárhová. 3 nőről van szó tehát nincs a családban férfi aki ki állna mellettük vagy védené őket. Hová kell ilyenkor fordulni? Mi a teendő? Köszönöm a válaszokat!

Vivi8413 2016.03.13. 00:14

Fel se szólíthatja a főbérlőt, hogy tegyen végre valami határozottabb fellépést?

elfmage999 2016.03.12. 22:29

Közös képviselő jól mondja hogy neki ehhez semmi köze.Nem hatóság, és joggal nem akar belemászni szomszédütlegekbe.Ugyanolyan ember mint bárki a lépcsőházból, kár ezzel kilincselni nála.

Vivi8413 2016.03.12. 22:25

Köszönöm a válaszát! Ezzel kapcsolatban még egy kérdésem lenne. A közös képviselő ilyen esetben mit tehet? Mert én megkerestem már többször, de mindig leráz azzal, hogy őt ilyen dolgokkal hagyjam békén, ő semmit nem tud kezdeni ezzel...

Véleményem 2016.03.10. 22:13

Vivi8413

Újabb eljárásokat kell kezdeményezni a zavaró lakóval szemben. Bíróságra menni, rendőrt hívni, közös képviselővel beszélni, tanúkat gyűjteni és mindegy egyéb ami jogi és józan ész útján előbbre segítheti a megoldásban.Amennyiben nem fizeti az albérletet a végtelenségig nem maradhat így ott, onnan idővel ki fogják tenni, egy talpra esett főbérlő el tudja ezt érni okosan.Ha valóban sok ügye van a személynek annak lehetnek olyan következményei, hogy elviszik egy napon és elzárják.

( az egész folyamat idő idő idő és pénz )

Az esethez még sok olyan tényező hiányozhat, ami alapján még lehet lépéseket tenni de azt a hatóságnak kell tudnia, a fórumról nem lehet megoldani.

Vivi8413 2016.03.09. 00:18

Zaklat és halálosan fenyeget a szomszédom. Mit tegyek, kihez forduljak ha a hatóságok nem segítenek?A közvetlen szomszédom, aki albérletben él, folyamatosan rettegésben tart és zaklat azóta, mióta egyszer kedvesen megkértem hogy ne hangoskodjanak éjjel, mert a kisfiam nem tud aludni. Hónapok óta nem fizet albérletet és rezsit, amiért ki akarják tenni. rámkeni, hogy biztos miattam kell mennie mert bekavartam. Ez persze hazugság. A múltkor a lépcsőházban a kisfiam előtt nekemjött és meg akart ölni. Feljelentettem. Megyünk a bíróságra, persze állitólag megússza enyje benyjével, hiába ordította közben hogy megöl. Azóta folyamat zaklat, bekopog, csenget, fenyeget. A két éves fiammal nem merünk már kimenni. Hiába hívom ki mindig a rendőrséget és kérdezem ez normális hogy rettegek kimenni, nem mondanak rá semmit. A nő erősen alkoholista és nem napon barnult. Már nem tudom kihez forduljak. A tulaj nem tudja kitenni hiába nem fizet. Őt védi minden jog és törvény, a kisfiamat és engem ki véd meg? Van neki millió lopásos és csalásos ügye, a rendőrök ismerik mind, mégse tudnak vele semmit csinálni...

Sisuan 2016.02.28. 20:52

Tisztelt Jogi Fórum!

Az egyik családtagom, (édesapám testvérének a férje), felesége halála után, az egész rokonságnak, valamint az ismerőseinknek rólam valótlan dolgokat állított, majd hazugságokat talált ki, ezzel megpróbálta meggyőzni a közeli családtagjaimat is, hogy forduljanak ellenem. Kezdetben azt gondoltam, hogy csak megharagudott majd elfelejti. Sajnos odáig jutott, miközben én messze elkerültem, hogy a férjemet arra biztatja, hagyja el a családját, fenyegetőzik, hogy olyan módon áll rajtam bosszút, hogy annak súlyos következményei lesznek. Megjegyzem, természetesen nem vétettem ellene, nem beszéltem vele, sőt amíg ki nem derült, hogy valamiért utál, addig meglátogattam főtt ételt vittem neki. Valószínűleg a sok alkohol és a gyász elvette az eszét. Már minden kapcsolatot megszakítottam vele, de sajnos a fenyegetőzés nem szűnt meg. Kérdésem az lenne, hogy valami módja annak, hogy leállítsam? Elég bosszantó, hogy nem tud mással foglalkozni, csak azzal hogy bosszút álljon rajtam(fogalmam sincs miért), nem szeretném, ha a fenyegetőzésből konkrét tettek lennének. Előre is köszönöm a segítséget!

Fabcsi 2015.08.16. 18:37

Én ezt már nem, a konkrét üggyel kapcsolatban vetettem fel, hanem általánosságban. Fogalmam sincs, hogy a bünetőbírák között milyen a nemek aránya, de azt történetesen tudom, hogy pl, a válóperes bírók túlnyomó többsége nő.Mármost a nők sokkal összetartóbbak... Ez nem banatlitás, nem is mosolykákkal megtüzdelve írom. Viszont ha egy zaklatási ügyben a zaklatott fél nő és a bíró is...Adja ég, hogy valóban minden úgy működjék ahogy Te mondod!

folyami géb 2015.08.16. 17:35

Ha nem lenne mérlegelési köre, akkor jöhetne az ítélőgép, vagy meghatározhatná a törvény, hogy napi két kapcsolatfelvételi kísérlet engedélyezett, három már nem. Bíró akkor sem kellene, elég lenne valaki, aki tud tizes számkörben számolni.

A mérlegelésnek az érzelmekkel együtt kell megfelelnie az idevágó jogszabályoknak és közzétett gyakorlatnak. Nagyon szomorú lenne, ha egy bíró az alapján ítélne, hogy annak van igaza, aki vele azonos nemű. Meggyőződésem, hogy nem is így van, bár akire kedvezőtlen döntés születik, annak az egy kiváló hivatkozási alap.

Arról nem is szólva, hogy első fokon van egy bíró. másodfokon három, az esetleges harmadfokú vagy felülvizsgálati eljárásban pedig megint három. Azért azt Te sem gondolhatod komolyan, hogy attól függ a döntés,melyik nem van túlsúlyban közöttük.

Fabcsi 2015.08.16. 16:32

Tisztelt Folyami Géb!

Ez világos... De a bírónak is van egyéni mérlegelési köre, arról nem beszélve, hogy az érzelmek is jelenthetnek valamit - a bíró részéről. Gondolok itt arra pl., hogy ha a bíró történetesen nő... Lehet, hogy teljesen másképpen gondolja az ilyen helyzetet, mint az a kollégája, aki férfi...

F.

janos72 2015.08.15. 09:33

Jo napot kivánok. Segitséget szeretnék kérni. 2014.juniusában volt feleségem de akkor még nem váltunk el feljelentett zaklatás és könnyü testi sértés miatt. A zaklatást azért tette meg mert amig én dolgoztam szorakozni ment. A gyerekeket felügyelet nélkül hagyta amiről én éjjel 11kor szereztem tudomást mert délutános voltam. Másnap mikor hazajött megkérdeztem hol volt erre ő azt mondta hogy semmi közöm. Majd ráxegy hét mulva ujra elment szorakozni. Illetve kiderült hogy kapcsolata van egy emberrel amit az interneten keresztül csinált. Ekkor én összeszedtem ruháimat el akartam vinni a gépet ami a saját tulajdonom erre ő nekem jött. A szememet kezdte el nyomni. Én megfogtam a két kezét hogy gagxjon. Majd miután elengedett én elmentem rendòrèrt de közbe ő kihivta a körzetis rendőrt akinek azt mondta hogy megharaptam és megütöttem a kezét. Na most ez nem igy van mert 2008 ot felső fogsorom nincsen. Erről van orvosi papirom illetve arrol is hogy 2013ban arrol is van papirom hogy 2013ban ő ütötte ki a fogamat. Megáll rajtam. a zaklatás és a könnyű testi sértés ténye. Mit tudok tenni ez ügyben?

folyami géb 2015.08.13. 07:00

Nem hasára ütve. Meg kell indokolnia, miért tekinti az adott számú, sűrűségű, formájú beavatkozást önkényes háborgatásnak.

Fabcsi 2015.08.13. 01:32

Tisztelt Folyami Géb!

Köszönöm a segítségét!

Bár az időintervallum tekintetében továbbra sem értem a "relativitást"... Meg amúgy sem.Ezt a bíró a hasára ütve állapítja meg?

F.

Agent Cooper 2015.08.08. 21:12

Tisztelt Nyuszkó123!

Egyrészt egy ilyen konfliktus esetén talán az a legszerencsésebb, ha nem egyes személyek, hanem a lakóközösség lép fel. Ennek legegyszerűbb módja, ha a lakóközösség jogi képviselőt bíz meg az ügy intézésével.Sajnos a szomszéd valóban kellemetlen helyzetbe került, de a hatósági eljárásban általában lehetőség van az adatok zártan történő kezelésére.

Tisztelettel: Agent Cooper

Nyuszkó123 2015.08.08. 10:06

Tisztelt Fórumozók!

Az előző bejegyzésem (amit most újra kiraktam) óta folyamatosan két-három naponta megjelenik egy bizonyos társaság, akiket uszít a kávézó személyzete, és az éjjel közepén ordítoznak, hangoskodnak direkt a lakók bosszantására. Illetve sajnos a szomszédom bosszantására is, mert vannak olyan célzások, amik csak neki szólnak, de ugye üvöltenek, mert nem tudják melyik az ablaka. Nem tudjuk beazonosítani az embereket, tehát feljelenteni őket, és nem tudom mit lehetne tenni. A kávézó őket támogatja, és uszítja is. Innentől kezdve semmit nem tehetünk, hogy nyugalmunk legyen?

Nyuszkó123 2015.08.08. 10:03

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. Adott egy belvárosi kávézó, melynek nyitvatartási idejét nagyon nem tartják be. Adott egy terasz rész, ahonnan a sima beszélgetés is nagyon hangosan hallatszik fel, hát még akkor a vihogás, kiabálás, erősebb hanghatások. Egy hete szomszédom lement szólni a kávézó vezetőségének hajnali fél 2-kor (22:00-kor kellett volna zárniuk), hogy nagyon hangosak, és nem tudnak a lakók pihenni, legyenek kedvesek bezárni. Nagyon kultúráltan kérte. A kávézó ügyvezetője és a pincérnő azt a választ adta, hogy ha őt zavarja, szóljon ő a vendégeknek. Kiment a teraszra, vendégeknek is szépen mondta. Vendégek egy része megértette, egy három fős társaság nem. A társaság egyik tagja verekedést kezdeményezett, mely alatt a kávézó munkatársai egyáltalán segítséget sem akartak nyújtani a balhé elkerülése érdekében. Szerencsére nagyobb verekedés nem történt, szomszédunk feljött a lakásukba. Ezután a vendég ordítozott az utcán, hogy gyere le ... (káromkodások sokasága). Szomszédom kihívta a rendőröket. Mire a rendőrség kiért (kb. 5 perc), a három srác eltűnt, mivel a szomszéd nem ment le szétveretni magát, és ahogy megérkezett a rendőrautó, a kávézóban lekapcsolták a villanyt, és bezárkóztak, mintha ott sem lennének. Ezzel kerülték el a rendőri intézkedést. Ezután múlt szombaton újra egy társaság hangoskodott, zajongott a kávézónál. Szombaton 23:30-ig tart a hivatalos nyitvatartás. Szintén hajnali fél 2 körül már csak a rendőrség lett kihívva, mivel fent említett vendég újra megjelent, és ordítozott az utcán, hogy hallod ezt .... (káromkodások). A rendőr bement , kikísérte a pincérnőt, leálltak beszélgetni a vendégekkel. A vendégek heherésztek, gondolom nem vették túl komolyan a rendőröket. A pincér elkezdett összepakolni, a rendőrök elmentek. A vendég és két társa még maradt "segíteni" összepakolni, miközben végig hangoskodtak, és káromkodásokkal illeték szomszédomat, keresték hol lehet bejutni a házba, stb. verekedés céljából. Azóta minden este a kávézó alkalmazottai a hivatalos zárás körüli időpontban uszítják a vendégeiket azzal, hogy elmesélik a story-t az ő szemszögükből, és természetesen nem zárnak be. Tegnap éjszaka szintén 22:00-kor zárniuk kellett volna, ennek ellenére 23:45-kor még azt hallgattuk, hogy a vendégek (másikak, nem a fent említett izomagyú) ecsetelik a pincérnek, hogy el fogják kapni a szomszédot, stb. Plusz hogy ez egy belváros, és szórakozásra való, stb. De könyörgöm, ez nem disco. Ez egy kávézó. A hivatalos nyitvatartást nem tartják be. Hajnali 1-kor is még szolgálnak ki vendéget, nem tudjuk, hogy számlát adnak-e róla. NAV felé jelentve. De kérdés, hogy most mit tehet a szomszédom. Tudják hol lakik, tudják hogy néz ki, el is kaphatja bármelyik, és meg is verheti. Polgármesteri hivatalnak is szólt már, vizsgálatot indítanak, de ennyi. Azután úgyis csak még jobban megbolydulnak, és még jobban rá lesznek állva a szomszédra. Ez úgy érzem már személyeskedés, és elég veszélyes az egész. Fenyegetés. Ha rendőrséghez fordul, akkor ki kell adnia a nevét is, bár a polgármesteri panasszal szerintem megtudják úgyis. De még veszélyesebb, még jobban elkaphatják. Mit tegyen? Tényleg lehetetlenség aludni mellettük...Sürgős válasz kellene az ügy fontossága miatt. Előre is köszönöm!

folyami géb 2015.08.05. 08:50

Amit leírt - 4 nap alatt 6 kapcsolatteremtési kísérlet - félelemkeltési szándék nélkül, valaminek a közlése végett - az én jogi végzettségű magánemberi véleményem szerint sem nem rendszeres, sem nem tartós, a törvényben megkívánt célzatosság is hiányzik, így a Btk 222. § (1) bekezdése szerinti zaklatás vétségének nem felel meg.

Fabcsi 2015.08.04. 23:25

Tisztelt Folyami Géb!

Köszönjük a segítségét.

Tulajdonképpen egy lezárt történetről van szó (08. 01.) amelyben az egyik fél szeretne valamit tudatni a másikkal, aki semmilyen módon nem reagál. A mai napig (08. 04.) 2 sms küldés és 4 telefonhívás- kezdeményezés történt...Válasz egyik esetben sem jött. A rövidke sms-ek bárki számára hozzáférhetők, nincs bennük zaklatás, se sértegetés.

Ön szerint ez már zaklatásnak minősülhet?

F.

folyami géb 2015.08.04. 20:11

"Ugyanis ha valaki egy nem kívánt személytől kap üzenetet, vagy telefonhívást (amit fel sem vesz) akkor tulajdonképpen egyetlen jelentkezés után is elítélhető a "vádlott" nem?"

Ha most az (1) bekezdéses zaklatásról beszélünk, akkor csak több jelentkezés után.

"A nem kívánt személy tudtára kell hozni, hogy "hééé, öcsi ne zavarj, mert feljelentelek"?"

A zaklatónak kell tudnia, hogy cselekményével mást akarata ellenére háborgat. Ezt tudhatja akár a másik fél figyelmeztetéséből, de ráutaló magatartásából (pl. folymataos ignorálás) is, vagy az előzményekből.

Minazonáltal láttam máár olyan felmentést, ami azon alapult, hogy a vádott nem tudhatta, hogy a sértett akarata ellenére cselekszik (pl. mert a másik fél is felelgetett).

Fabcsi 2015.08.04. 19:40

Aha...MOst már csak az nem világos számomra, hogy a rendőrség mi alapján fogadja be a feljelentés, de még inkább érdekel, hogy a bíróság mi alapján ítél?Ugyanis ha valaki egy nem kívánt személytől kap üzenetet, vagy telefonhívást (amit fel sem vesz) akkor tulajdonképpen egyetlen jelentkezés után is elítélhető a "vádlott" nem? Pusztán azért, mert a hívott fél úgy ítéli meg, hogy az zaklatás.

Jut eszembe... A nem kívánt személy tudtára kell hozni, hogy "hééé, öcsi ne zavarj, mert feljelentelek"?

folyami géb 2015.08.04. 19:33

Pontosan, csak nem a "világ legszebb üzenete", hanem "üzenetei".

Fabcsi 2015.08.04. 19:13

Tisztelt Folyami Géb!

Azt hiszem kezdem érteni...

"Az a lényeg, hogy megfélemlító jellegű legyen" Ez világos és egyértelmű - bár erről szó nincs.

"vagy más életébe önkényes beavatkozást céloozzon."

Ez viszont a világ legszebb üzenete is lehet akár, de leegyszerűsítve: ha a "célszemély" nem akarja, akkor az is zaklatásnak minősíthető. Jól értem?

folyami géb 2015.08.04. 19:06

Bocsánat, a 2. és 3. pont a Btk 222. § (2) bekezdlés a) és b) pontjáról van szó.

folyami géb 2015.08.04. 19:05

T. Fabcsi!

A leíertakban semiféle ellentmondás nincs. Azzal kezdtem, hogy a zaklatásnak három különféle, egymástól élesen különböző elkövetési magatartása van:

Azt is írtam, hogy darabszámot ne kérjen: senki nem fogja tudni Önnek (valósan) azt mondani, hogy pl. heti X sms nem bűncselekmény, x+1 viszont már igen.Lehet bűncselekmény heti egy is, ha az mondjuk hónapokon át tart, és lehet nem bűncselekmény napi 50 is, ha egyszer volt, és utána nem. Az a lényeg, hogy megfélemlító jellegű legyen, vagy más életébe önkényes beavatkozást céloozzon.

Fabcsi 2015.08.04. 18:05

Tisztelt Folyami Géb!Ellentmondást érzek abban, amit mondott...Egyrészt: "Tehát nem kell fenyegetni, megvalósulhat akár könyörgéssel is,"Ugyanakkor ezt írja: "zaklatás csak fenyegetéssel valósítható meg,"

Most akkor, hogy is van ez?

Továbbá még mindig nem világos számomra, hogy valójában mikortól valósulhat meg a zaklatás? Mikortól válik "rendszeressé"? Mert rendszeres lehet, ha valaki naponta 50 sms-t küld el, de rendszeres a napi egy is...

Szóval, mi az a "bizonyos tartósság"?

F.

folyami géb 2015.08.04. 17:23

Biztoa így akarta lebuktatni! :)

folyami géb 2015.08.04. 16:50

T. Fabcsi!

A zaklatás három, egymástól jelentősen különböző elkövetési magatartást takar. A Btk 222. § (1) bekezdése szerinti zaklatás bármiféle, önkényes háborgató magatartással megvalósulhat. Tehát nem kell fenyegetni, megvalósulhat akár könyörgéssel is, sőt - erre már közzétett jogeset is van - az is zaklatás, valaki rendszeresen felhív valakit az akarata ellenére, és bele sem szól a telefonba.

A zaklatás ezen formájában az üzenetek száma, gyakorisága szám szerint nem határozható meg, de az biztos, hogy rendszeresnek vagy tartósnak kell lennie olyannyira, hogy az már a másik életvitelébe való beavatkozást jelentsen. Hosszabb időszakon keresztül viszonylag ritkább, rövidebb idő alatt a sűrű beavatkozások minősülhetnek így, bizonyos tartósságra azonban mindenképpen szükség van.

A Btk 222. § (2) bekezdéés a) pontja szerinti zaklatás csak fenyegetéssel valósítható meg, azonban ahhoz elég egyetlen alkalom is, ha egyébént az elkövetés a további törvényi tényállási elemeknek megfelel.

C I N I 2015.08.04. 11:46

Tisztelt Tcsb!

Honnan tudod, hogy a kölcsönkért összeget nem akarta neked visszafizetni?

Ha tudtad, hogy nem akarja visszafizetni, miért adtál kölcsön?

Azt bizonyítani, hogy már a kölcsönkérés pillanatában tudta a kötelezett, hogy nem fog fizetni, elég nehéz, ezért a család bűntette nehéz szülés lesz...

Fabcsi 2015.08.04. 00:49

Tisztelt Ügyvéd Úr!Olvasgatom a zaklatás törvényi tényállását... Tulajdonképpen az érdekelne, hogy a akkor is megvalósul mindez, ha valaki nem fenyeget, nem bánt, hanem csak szépen könyörög? Gondolok itt sms-re, vagy email-re.És az sem világos, hogy mikortól minősíthető valami zaklatásnak? Egy, két netán száz sms? Mi a "rendszeresség"?Hány indított és nem fogadott hívás minősülhet annak?Köszönöm a segítséget.F.

Tcsb 2015.07.15. 16:23

Üdvözlöm!A történetem egy 1.500 000 Ft-os költsön adásból indult amit természetesen én adtam költsön egy embernek nem igazán nevezhető valakinek.Tartozás elismerő nyilatkozatban közjegyző előtt elismerte hogy 1.150 000 Ft-ot hajlandó kifizetni mivel nem ismerte el hogy 1.500 000 Ft-ot adtam neki holott ügyvédi papír van róla.Na mindegy nem ez a lényeg.Hiába ismerte el közjegyző előtt az összeget semmit nem fizetett.Elkövettem azt a hibát hogy pár hónapig fenyegettem telefonban,sms-ben,e-mailben.Fel is jelentett.Most önbíráskodás miatt én vagyok a gyanusított.Megjegyszem másfél éve azt se tudom él-e az ember vagy meghalt.Mindegy akkor is én vagyok a gyanusított ez az ember meg sörözget,bulizgat,jól érzi magát...Van-e esélyem hogy a rendőrségen ezzel az üggyel kapcsolatban feljelentem csalás vétsége miatt?Vagy meg se próbáljam?Csak azért gondoltam erre mert kezdettől fogva tudta az ember hogy semmit nem fog nekem soha fizetni.

Nyuszkó123 2015.07.15. 10:21

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. Adott egy belvárosi kávézó, melynek nyitvatartási idejét nagyon nem tartják be. Adott egy terasz rész, ahonnan a sima beszélgetés is nagyon hangosan hallatszik fel, hát még akkor a vihogás, kiabálás, erősebb hanghatások. Egy hete szomszédom lement szólni a kávézó vezetőségének hajnali fél 2-kor (22:00-kor kellett volna zárniuk), hogy nagyon hangosak, és nem tudnak a lakók pihenni, legyenek kedvesek bezárni. Nagyon kultúráltan kérte. A kávézó ügyvezetője és a pincérnő azt a választ adta, hogy ha őt zavarja, szóljon ő a vendégeknek. Kiment a teraszra, vendégeknek is szépen mondta. Vendégek egy része megértette, egy három fős társaság nem. A társaság egyik tagja verekedést kezdeményezett, mely alatt a kávézó munkatársai egyáltalán segítséget sem akartak nyújtani a balhé elkerülése érdekében. Szerencsére nagyobb verekedés nem történt, szomszédunk feljött a lakásukba. Ezután a vendég ordítozott az utcán, hogy gyere le ... (káromkodások sokasága). Szomszédom kihívta a rendőröket. Mire a rendőrség kiért (kb. 5 perc), a három srác eltűnt, mivel a szomszéd nem ment le szétveretni magát, és ahogy megérkezett a rendőrautó, a kávézóban lekapcsolták a villanyt, és bezárkóztak, mintha ott sem lennének. Ezzel kerülték el a rendőri intézkedést. Ezután múlt szombaton újra egy társaság hangoskodott, zajongott a kávézónál. Szombaton 23:30-ig tart a hivatalos nyitvatartás. Szintén hajnali fél 2 körül már csak a rendőrség lett kihívva, mivel fent említett vendég újra megjelent, és ordítozott az utcán, hogy hallod ezt .... (káromkodások). A rendőr bement , kikísérte a pincérnőt, leálltak beszélgetni a vendégekkel. A vendégek heherésztek, gondolom nem vették túl komolyan a rendőröket. A pincér elkezdett összepakolni, a rendőrök elmentek. A vendég és két társa még maradt "segíteni" összepakolni, miközben végig hangoskodtak, és káromkodásokkal illeték szomszédomat, keresték hol lehet bejutni a házba, stb. verekedés céljából. Azóta minden este a kávézó alkalmazottai a hivatalos zárás körüli időpontban uszítják a vendégeiket azzal, hogy elmesélik a story-t az ő szemszögükből, és természetesen nem zárnak be. Tegnap éjszaka szintén 22:00-kor zárniuk kellett volna, ennek ellenére 23:45-kor még azt hallgattuk, hogy a vendégek (másikak, nem a fent említett izomagyú) ecsetelik a pincérnek, hogy el fogják kapni a szomszédot, stb. Plusz hogy ez egy belváros, és szórakozásra való, stb. De könyörgöm, ez nem disco. Ez egy kávézó. A hivatalos nyitvatartást nem tartják be. Hajnali 1-kor is még szolgálnak ki vendéget, nem tudjuk, hogy számlát adnak-e róla. NAV felé jelentve. De kérdés, hogy most mit tehet a szomszédom. Tudják hol lakik, tudják hogy néz ki, el is kaphatja bármelyik, és meg is verheti. Polgármesteri hivatalnak is szólt már, vizsgálatot indítanak, de ennyi. Azután úgyis csak még jobban megbolydulnak, és még jobban rá lesznek állva a szomszédra. Ez úgy érzem már személyeskedés, és elég veszélyes az egész. Fenyegetés. Ha rendőrséghez fordul, akkor ki kell adnia a nevét is, bár a polgármesteri panasszal szerintem megtudják úgyis. De még veszélyesebb, még jobban elkaphatják. Mit tegyen? Tényleg lehetetlenség aludni mellettük...Sürgős válasz kellene az ügy fontossága miatt. Előre is köszönöm!

margit75 2015.07.09. 13:46

Tisztelt Fórumozók!

Hogyan állíthatjuk le anyósomat!2004-ben megszűnt a kapcsolatunk 2011-ig, eközben zsaroló, fenyegető levelekkel, e-mailekkel bombázott engem és páromat. 2011-ben kibékültünk (beteg lett) viszont 2014-ben ismét összevesztünk végleg!!! Most már csak sms-t küld a páromnak névnap szülinap, de ezt sem szeretnénk!!! Mit tehetünk, hogy se sms-t se levelet, e-mailt ne küldjön részünkre?? Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor 2015.07.07. 16:43

Eltekintve a kissé vulgáris megfogalmazástól valóban így van ez.

pappcs 2015.07.07. 15:24

Minidig a pinával van a baj, meg azzal, hogy manapság pár hetes, hónapos ismeretség után eljátsszák a nagy családot meg a házasságot, aminek ez a vége...Nőnek házasság előtt nem adunk semmit és nem avatjuk be semmibe se, mert az első másik kandúrt amint meglátja szakít és mindent ellened fordít...A dolgok kiadására meg polgári per ha nem akarja odaadni. A zaklatás pedig nem egyezik azzal, hogy valaki jogos igénye érvényesítése céljából keresi a másik felet, hanem a magánéletbe való önkényes és erőszakos beavatkozás. A kis picsa meg jobban teszi ha visszadja a dolgokat, ha kell neki valami, kérje az új kandúrtól...

Norbi841210 2015.07.02. 18:06

Üdvözlöm!A problémám a következő. Az exem feljelentett zaklatás cimén. 3 hónapja mentünk szét,de ő akkor nem volt hajlandó visszaadni a személyes holmiaimat. Sokszor irtam és hívtam ezmiatt,ez igaz. Párszor meg tudtunk beszélni,hogy otthon lesz és mehetek a dolgaimért,de persze nem volt otthon. Egy hete irta,hogy ha nem hagyom abba az irogatást,akkor jogi útra tereli az ügyet. Most hétfőn beengedte anyumat és megvan mindenem,de a feljelentés megtörtént. Ezt is onnan tudom,hogy egy barátja hívott,fel,hogy ő is tanú és kapta az idézést,de mivel nem ismerem,ő se engem,nem mondd semmit. Hogy lehet ő tanú,mikor egyszer találkoztunk és nem is irtunk egymásnak soha? És amikor idegesitett én is irtam neki,h ne irkáljon és mégis irt? Jelentsem fel én is? Mióta megkaptam a cuccokat nem beszéltünk. Az még hozzátartozik,h az elmúlt 3 hónapban,sokszor találkoztunk,irta sokszor,h átgondolja a dolgainkat,erre feljelent. Minden üzenet megvan.Mire számithatok ez ügyben? Lesz belőle ügy?Előre is köszönöm.

Roemarie61 2015.06.30. 18:04

Köszönöm a kielégitő választ obudafan.

ObudaFan 2015.06.30. 15:34

Roemarie61

Akkor kell kifizetned, ha elítélnek. De egyébként az eljárásban kérhetsz költségmentességet, és akkor az elítélésed esetén sem kell kifizetni.

Roemarie61 2015.06.30. 08:46

Tisztelt CIm!

Engem telefonos zaklatás miatt vádolnak,itt az interneten történt a dolog.Kétszer voltam kihallgatáson a területileg illetékes rendőrörsön.Közöltem velük hogy 1999.óta pszichiétriai kezelés alatt állok,az összes zárójelentésemet lefénymásolták és csatolták az ügyhöz.Május elején részt kellett vennem egy igazságügyi elmeszakértői vizsgálaton,aminek az eredményét még nem tudom.Tegnap levelet hozott a postás amiben két egy forma levél volt és az igazságügyi orvosok munkadiját tartalmazza,Az a kérdésem hogy nekem kell e fizetni ezt a költséget,jogerős határozatot nem kaptam még.A szakértőt a rendőrség rendelte ki miért nekem kellene fizetni a költségeket,amit nem is tudok kifizetni mert alacsony rokkantnyugdijas vagyok.Várom válaszát üdvözlettel?Rosemarie61

ObudaFan 2015.06.29. 15:14

Miben szeretnél segítséget?

tibipek 2015.06.27. 02:35

engem zaklatással vádolnak.tud valaki segiteni?

belabela8888 2015.05.11. 02:15

Tisztelt fórumozók és hozzáértők!

A héten aktuálissá válik egy albérletben szétköltözés 2 személy részéről. "A" személy megkérte "B" személyt telefonban , hogy aznap ne találkozzanak az albérletben azon okokból kifolyólag , mert testi,lelki,idegi állapota nem feltétlen lenne mefelelő a találkozó lebonyolítására. Sőt elhangzott a telefonban ,hogy nem lenne most jó a találkozás mert a végén "A" személy "B" személyt ezen okokból kifolyólag fel is "darabolhatja"! "B" személy a találkozóra a felmenői között található "hozzáértő" személlyel érkezett a főbérlő társaságában. A "hozzáértő" személy (következőkben csak Dr.) a főbérlőnek Dr. elmesélte , hogy "A" "B"-t előre megfontolt szándékkal fel akarja darabolni és minden bizalmukat vessék el "A"-val szemben ,hiszen előre megfontolt gyilkossági kísérlettel állt elő a telefonban. Ráadásul pszihiátriai kezelés alatt áll, nem beszámítható és gyógyszert szed, ha pedig ezt a telefonos megnyilvánulást elmeséi az orvosának, valószínűleg kényszerzubbonyban fogják elvinni. Ráadásul "A" családi dolgait is firtatta 6 szemközt...Az egészben az volt legszebb, hogy Dr. előadta, hogy előre megfontoltan "feldarabolni" valakit telefonon keresztül sokkal rosszabb, mint spontán megkéselni, mert a késelés az a pillanat hevében történne, a telefonban előre megtervezett "darabolás" pedig megfélemlíti az embert és retegésre készteti!!!Persze "A" egy halál nyugodt és higgadt ember akinek cérnaszakadtában ki-ki szalad egy ilyen, teljesen emberi hangnemben és hangerőben a megfélelítés kedvéért.

A kérdés, hogy "A" perelhet becsületsértésért, vagy "B" előre megfontolt gyilkossági kísérletér?

A segítséget előre is köszönöm!

Az lenne a kérdésem, hogy "B" perelhet gyilkossági kísérletért, vagy "

kékfrézia 2015.05.05. 22:02

Köszönöm a tanácsot Business Law.Ma voltam látleletet csináltatni a kórházban.Holnap pedig vagy személyesen vagy írásban tértivevényes levélben elindítom a feljelentést.A lábamba rúgást lehet, hogy lábkirúgásnak szánta ugyanis a bejárati ajtónál lévő legfelső lépcsőfokon álltam mikor megrúgott.Talán arra számított, hogy majd leesek a lépcsőn. A háztulajdonos céget is felhívtuk. Azt mondták a saját hatáskörükbe tartozóan lépéseket tesznek.Hát remélem.Mert ez nem normális, hogy minden személyes találkozáskor agresszívkodik ez a nő mióta beköltözött és egyre durvábban, mert nincs következménye-eddig.Már csak akkor megyünk ki a lépcsőházba, ha nem zörög kint éppen, hogy elkerüljük a szóbeli vagy most már tettleges bántalmazást. De ez már el a normális életvitelt is nagy mértékben akadályozza.

kékfrézia 2015.05.05. 15:01

Köszönöm tanácsokat!Hol tudok ilyen ingyen ügyet vállaló ügyvéget találni, ha szükséges lesz rá.

A mai nappal a szomszéd továbblépett agresszió terén, épp akkor jött be az ajtón, amikor én ki akartam menni, és bele rúgott a lábamba.

Most akkor látlelet kell vetetnem, ha jól tudom?És utána feljelenteni? Milyen bűncselekményeket kell megjelölnöm pontosan, ha írásba teszek feljelentést?(zaklatás, fenyegetés, könnyű testi sértés?)

overlock 2015.05.02. 13:17

Sziasztok!

Nem tudom konkrétan hova tegyem fel ezt a kérdést, így hát ide teszem fel.

Azzal a problémával fordulnék hozzátok,hogy jelenlegi barátnőm volt élettársa nagyon megnehezíti a kapcsolatunkat. (szakítottak már vagy 2 hónapja)Állandóan erőszakoskodik,zaklatja, fenyegeti, (pl. hogy felakasztja magát ha nem megy vissza, elveszi tőle a gyerekeket, engem megver stb.) bántalmazza, megüti, veszekedések szinte folyamatosan, és mind ezt a gyerekek előtt is megteszi.

Próbáltuk vele megbeszélni a dolgokat világosan, nyugodtan amit úgyis tűnt elfogadott. Mind ezt 2 napig utána ugyan az megy tovább. A minap erőszakkal hazavitte őket a szüleitől! Sajnos szülei is ugyanott laknak, máshova nem tud elmenni.

Az tervezem hogy jövőhét folyamán elviszem őket és eltűnünk pár hétre, és próbáljuk jobb belátásra bírni, bár ez nem fog menni szerintem. Illetve megtenni a jogi lépéseket amik szükségesek.

A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne hogy: Származhat-e bajom abból hogy én elviszem őket valahova, persze önszántukból? Feljelenthet ezért engem? Tudok ellene védekezni valahogy?Illetve még hogy milyen jogi lépéseket tehetnénk annak érdekében,hogy távoltartsuk magunktól.

Köszönöm a segítségét előre is..!!

Kelvin (törölt felhasználó) 2015.04.30. 21:59

„Ha feljelentem, ahhoz kell ügyvédet fogadom? Pénzbe kerül? ” - Nem kerül pénzbe, ingyen szoktak ügyeket vállalni. Max. némelyik kér egy kis Erzsébet-utalványt 500-as címletekben, de ez is ritka....

ObudaFan 2015.04.30. 20:04

Nem kötelező az ügyvéd és nem kerül pénzbe a feljelentés, de szerintem ez nem elég komoly fenyegetés ahhoz, hogy a zaklatás megállapítható legyen.

kékfrézia 2015.04.29. 17:56

Tisztelt Jogi Tanácsadók!a következő történet kapcsán szeretném segítségüket kérni.4 lakásos Bérházban élünk jelenleg. Mind a 4 lakás bérlakás. A ház tulajdonosa egy cég.Bérházunkba új lakó költözött egy hónapja.Innen kezdődtek a komolyabb gondok. A tulajdonos cég az új akónak a mi megkérdezésünk nélkül azt mondta, hogy a jelenleg általunk használt kamrahelyiséget majd közösen használjuk. Természetesen, mi nem szerettük volna egy idegennel megosztani a nem is nagy és nem is külön helyiségekből álló kamránkat. (A háznak nincsenek közös használatra kialakított kamrái.) Az új lakó ezen azonnal megsértődött. Hiába mondtuk el normálisan, hogy ebben a házban nincs közös kamrahelyiség. Emiatt a beköltözés második hetében (akkor találkoztam vele először a beköltözése óta) az esti órákban szóval nekem támadt, ordítozott, és súlyosan szidalmazott (egyedül voltam,nem volt tanú).Az új lakó sajnos igen rendetlen is, egy hónapja tárolja nagy számú dobozait a folyosón.A lépcsőfokon elhelyezett dobozt, miután gyermekem egy óriásit esett rajta keresztül, onnan eltávolítottam. Ami azt jelentette, hogy a többi dobozára tettem. Néhány nap múlva amikor a lépcsőházban találkoztam vele megfenyegetett, hogy eltöri mindkét kezem, ha még egyszer a dobozaihoz nyúlok (erre tanú a párom is).Becsengetésekkel is zaklat minket. Amennyiben feljelentem a rendőrségen számíthatunk arra, hogy tesznek vmit? A bérház tulajdonosa nem köteles ilyenkor rendezni a felelőtlen ígérete és bérlőválasztása miatt kialakult helyzetet?Ha feljelentem, ahhoz kell ügyvédet fogadom? Pénzbe kerül? Hányszor kell bemenni emiatt várhatóan a rendőrségre? Mennyi idő, amíg kivizsgálják és döntést hoznak? köszönöm előre is a segítséget

folyami géb 2015.04.06. 16:27
dzsozi79 2015.04.03. 19:59

Üdv mindenkinek !A napokban felkeresett egy nyomozó és egy Idézést hozott.

Az idézésben az áll hogy : zaklatás megalapozott gyanuja.

Nos arról lenne szó hogy a közvetlen szomdszédságombanvan egy aztalos műhely amit elvileg a házban lakó személy használ .Ez egy földszinti ház tüzfalra nyiló ablakokkal.Én és a nejem többször észrevettük hogy kukkol amikor elmegy az ablakunk előtt és nem lehet tőle rendszeresen pihenni. Valószinü hogy semmilyen engedélye nincs a helyiség használatára,ugyanis ez egy közöshasználatu helyiség volt még régen. Mi már egyszer összeirattunk a házzal hogy megkapjuk a helyiség kizárólagos bejárási jogát, de amikor a közgyülésen tárgyalásra került nem adták oda nekünk, hanem valami szerződést lobogtattak amit nem tekinthettünk meg .( Legjobb tudomásom szerint a közvetlen szomszédnak bele kellet volna egyeznie abba hogy bármilyen hangzavarral járó mühelyet létesitsenek.)Bár azt nem értem ha neki szerzödése van a házzal akkor miért szavazták ujra abban a pillanatban amikor mi megmutattuk az össze irást amit aláirattunk a ház 70százalékával.( A szavazáson összesen 13 lakó volt ,ebből 10-en szavazták meg neki.A házban 45 lakó van.

A lényeg , szóval kaptam ezt az idézést zalklatás miatt mert mertünk neki szólni hogy ne kukkoljon, és ne hangoskodjon !!!!!

A kérdésem : amikor hozta a nyomozó az idézést ami csak az én nevemre szól, közölte velem hogy vigyem magammal a feleségemet is !!!!!!

Ez normális ?????

Szerintem nemkell hogy vigyem a feleségem hiszen nekem szól a idézés.

Ez szerintem nem igy müködik hogy őt is behivják , majd ha küldenek neki is idézést szerintem.

A másik : ha bemegyek a kihallgatásra akkor előszösz a rendőrségnek kell felvilágositania hogy mivel vádol ?Kirendelt ügyvédet a felvilágositás előtt kell kérnem ,vagy az után is megtehetem ????

Előre is köszönöm a választ !

Üdv !!!!

Véleményem 2015.02.07. 01:31

Nyuszkó123

Ha elfogultság van, vagy egyéb akkor meg van az útja menete annak, hogy független szervet találjon a nyomozásra esetleg másik kapitányságot... komoly és eltökélt szándékait egy védő vagy személyes jogi képviselő segítségével könnyebben véghez vihető. Az meg zárójeles, hogy valóban nem célszerű a hatósággal szembe menni, mint írták, olyankor még inkább "összezárnak"

Agent Cooper 2015.02.04. 17:17

Kedves Nyuszkó123!

Szerintem nem biztos, hogy az intézkedő (vagy éppen nem intézkedő) közegek bemószerolása közelebb viszi a megoldáshoz. Sajnos sok esetben ilyenkor még inkább összezárás történik. Célravezetőbb indítványokat tenni, amit minden esetben el kell bírálnia a nyomozóhatóságnak.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Nyuszkó123 2015.02.04. 13:48

Köszönöm a választ! Hát, nem hagyom annyiban, az is biztos...

ObudaFan 2015.02.03. 14:54

Ha elfogultságot gyanítasz, akkor jeletsd be az ezzel kapcsolatos adatokat a rendőrségnek, vagy az ügyészségnek.

Nyuszkó123 2015.02.03. 08:45

Sziasztok!Zaklatás miatt tettem feljelentést tavaly nyáron. Augusztus végén pontosabban. Már egyszer megpróbálták lezárni az ügyet azzal, hogy a vádlottat behívták kihallgatni, ő azt mondta, hogy ő nem zaklatott (ezernyi telefonhívás, sms-ek, személyes megrémisztés, késsel a zsebében mászkálás), és ezzel le akarták zárni az ügyet. Írtam panaszlevelet a főügyészségnek, hogy teljesen ellentmond a végzés a feljelentéssel, és nézzék már meg a bizonyítékokat. Aztán persze folytatódott az ügy. Most már nem tudom hányadszor voltam a rendőrségen, ahol folyamatosan csak azt kapom, hogy csak papírmunkát csinálok nekik, mert ezer ilyen ügy van a városban. Én márpedig nem hagyom magam, mert nincs már családom, aki megvédjen, és kihez forduljon az ember, ha nem a rendőrséghez? Akkor minek vannak???

A lényeg, hogy most tudtam meg, hogy a vádlottnak van ismerőse a rendőrségen, és rajta keresztül próbálja elsimítani az ügyét. Én pedig attól félek, hogy ez sikerül neki, és megússza, és utána örül majd a fejének, és ugyanúgy zaklat tovább. Ilyen esetben mit tehetek? Odamehetek úgy, hogy ezt és ezt a rendőrségi ismerősét hagyják ki az ügyből? Ez elég hülyén hangzik. Nekem "sajnos" nincs ilyen ismerősöm, de konkrétan elszomorít, hogy ennyivel lehet hatni a zsarukra... Tisztelet a kivételnek, bár olyannal még eddig nem találkoztam...

Kérlek segítsetek, mit tudnék tenni annak érdekében, hogy végre ne az legyen, hogy csak papírmunka vagyok, hanem tegyen is valamit a rendőrség, ha egy nőt zaklatnak...

Agent Cooper 2015.01.29. 12:42

Kedves Edina0700!

Abban az esetben, ha ez a személy valamilyen ellenszolgáltatást követel cselekményének felhagyása érdekében, akkor már megvalósul bűncselekmény.Egyébként csak személyiségi jogi per indítható ellene.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Véleményem 2015.01.29. 01:40

Edina0700

ez így semmi...

Edina0700 2015.01.28. 11:49

Üdvözlöm!Magán jellegű problémával küzdök. Családom,párom és gyermekem van. Sajnos volt egy rossz lépésem,félreléptem. Ezzel a férfival facebookon sokat beszélgettünk.Azonban én ezt a kapcsolatot szerettem volna lezárni,de ő nem nyugszik bele. Azzal fenyeget,hogy mindent elmond a páromnak,megmutatja a facebookos üzeneteinket. Több álneves facebookon megkereste a páromat,sőt már a sógornőmet is,és névtelenül adja az információkat rólam. Azt szeretném megtudni,hogy ez zaklatásnak,fenyegetésnek számíte,és mit tudok tenni?Köszönöm

Agent Cooper 2015.01.26. 08:43

Kedves horesz76!

Szerintem feljelentés előtt érdemes lenne még megbeszélni a problémát az érintettel, és igazolható módon (például tértis levél formájában) békejobbot nyújtani. A büntetőeljárást mindig csak végső eszközként szabad igénybe venni.

Üdvözlettel: Agent Cooper

horesz76 2015.01.24. 12:51

Üdv.Nekem olyan panaszom lenne hogy egy 4 emeletes társasházban lakunk közel 7 éve.Pár hónapja hoztunk egy kutyust,ami az egyik lakóban nagy felháborodást keltett.Lakógyűlést hívatott össze hogy szavazással dőljön el a kutyus sorsa,persze a szavazásnál már megbukott a mutatványa mivel többségben mellettem szavaztak.Valamint én már előtte bementem az Önkormányzathoz ahol is kértem ebrendeletről határozatot melyet a közvetlen szomszédaimmal alá is írattam.Azóta a 14 éves fiamat mikor meglátja kutyával vagy anélkül állandóan terrorizálja hogy mosson fel mert kutya ürülékes a lépcsőház(ami persze nem igaz),ordibál vele valamint a feleségemmel is ordibál hogy mosson fel vigyük el a kutyát,és degerenáltak vagyunk az IQ szintünk határozza meg hogy mi kutyát tartunk ,bemérgezi a kutyát stb...Ami még nem mindegy hogy volt hogy a 4 éves lányom is ott állt anyukájával amikor újabb üvöltésbe kezdett.Nekem nagyon fontos lenne tudnom hogy ennyi dolog elég-e egy feljelentéshez ,tanúk vannak hisz az egész lépcsőház tudja már.nekik ez vigyor tárgya de nekem már nagyon kellemetlen ,hisz a lányom mégcsak 4 éves és fél egy itt lakó embertől,ez senkinek sem jó.Válaszokat előre is köszönöm .Tisztelettel : Horváth Gábor

Agent Cooper 2015.01.16. 17:53

Tisztelt callformetrinity!

Amit leírt, az nem zaklatás, és más bűncselekmény valósult meg. Célszerű lenne az ügyben jogi képviselőt meghatalmazni, a nagy kérdés csak az, hogy megéri-e.

Tisztelettel: Agent Cooper

callformetrinity 2015.01.16. 16:36

Jó napot kívánok,Helló, sziasztok!Az Én gondom az volna,hogy miután gyermekkoromban édesanyám elhalálozott,a felügyeleti jogot a testvérem(féltestvérem anyáról),és a felesége kapta meg.mi után felnőttem,és le érettségiztem nem mehetem tovább tanulni,mert mennem kellett a bátyám vállalkozásába dolgozni.Koraszülött voltam ezért sok pénzt vettek fel utánam.Mivel mindig szófogadó és félénk voltam ,nagy lelki terrorban tudtak tartani.( a saját gyerekeiket is)A bátyám egyik kisebbik házában laktam egyedül,eljártam dolgozni,és elláttam a bátyámék állatait,mivel ott tartották őket.Amiből Én csak ritkámn ettem.Éveken keresztül a betegségemből kifolyólag felvették a pénzeket,és fizetést is csak löktek valamennyit.indig csak szapultak engem,és a gyerekeiket is.(kivétel az egy szem fiuk akinek saját házat,kocsit vettek) Én és a lányok semmit sem kaptunk.barát nőimet soha sem mertem haza vinni bemutatni.A lányok ahogy nőttek szépen lassan leléptek.Én még mindig tűrtem.Tavaly ellőtt csak összeköltöztem a barátnőmmel.Itt jön a lényeg még 2010-ben úgy döntöttem elég volt a pénztelenségből! Mivel általában dec-márc. a bátyámnak nem volt munkája ezért otthon voltunk.Nekem csak egy minimális jövedelmem volt ebből éltem Ők szó szerin vállalkozóként dúskáltak a fiukkal együtt.Na tehát elmentem a három meglévő szakmám mellé Plusz érettségi tanulni,majd 2012.február.1. dolgozni ,azóta is dolgozom télen is.Folyamatosan!rendszeresen zaklattak,hogy ha nem megyek vissza hozzájuk dolgozni elzavarnak.2013.júliusában össze költöztem a jelenlegi párommal.Szépen éldegéltünk kettecskén,terveztük a babát.2014.szeptemberében mivel nem adtam oda nekik, a harmadik saját magam által vett cefrés hordót azt mondták el lehet menni.2014.szeptember.18.-án elköltöztünk a párom házába.a közüzemi számlákat kitisztáztuk nem hagytunk hátra semmi tartozást.A gáz számla negyed évente jön.A harmadik negyedéves 2014.07.01-2014.09.30-ig szólt. mivel mi már 18 eljöttünk ez vonatkozott még ránk,bár 12 napot nem használtuk.2014.11.14. felhívtunk minden szolgáltatót ( villany.víz,gáz),az mondták addig a napin nincs tartozás,minden nullás,2014.12.12.-i keltezéssel megkapták a negyedik negyedéves gáz számlát.Fel hívtak a bátyámék hogy fizessem ki,mert az még az enyém.Felhívtam a szolgáltatót,ott azt mondták ha Én mér októberben nem tartózkodtam ott az engem már nem érint.Felhívtam a testvéremet,és meg mondtam nekik mit mondtak a gáz szolgáltatónál,itt jön a lényeg!!!Azóta fenyegetnek engem,és a páromat is.Mi tehetnék velük.ellenük?Feljelenthetem-e Őket zaklatásért,rágalmazásért vagy nem tudom mi ennek a hivatalos elnevezése.Válaszukat,válaszotokat előre is köszönöm maradok tisztelettel Trinity!

ius latratus 2014.11.25. 01:41

Keresnem kell egy kötelet.

alkai89 2014.11.24. 22:37

Előre is köszönöm a válaszokat meg a tanácsokat először bemásolok amit kaptam de a neveket kitörlöm és majd ebben kérnék tanácsokat ha megvalosul akkor mit tudok csinálni mert eszt a levelet kaptam facebook on!!

Szia N.... G... vagyok. Először is csak kérdezni akarok valamit, mi jogon kúrvázol te engem? Jó végülis nem is ez a lényeg... E... J.... fel jelentettem rágalmazásért és te vagy az 5. tanúm, Bizonyítékom van arra, hogy miket mondtál rólam.... Így nézd mennyire rendes leszek, kapsz választási lehetőséget... Vagy magad ellen tanúskodsz, ami ugye tudjuk hamis tanúvallomásnak minősül, vagy pedig a barátod ellen leszel muszáj tanúskodni... Gondolkozz azon, hogy-hogy döntesz !!! És ez azért mert nem érdemlem meg, hogy engem ilyenek kúrvázzanak. Mindenki söprögessen a saját portáján mert én is tudok rólad mondani pár dolgot a barátnődnek tudod J... nem csak engem beszélt ki.... ! További szép napot neked! Szia

és ezügyben kérnék tanácsot már nem 1x-ri esett a nő mert többször is fenyegetőzött már de sosem foglalkoztam vele de ha igaz amit most írt akkor mi a teendő

ObudaFan 2014.11.24. 17:08

István1990

Feljelntést tehetsz a rendőrségen. A pontos tényállástól függően vagy önbíráskodás (kísérlete) vagy zaklatás megvalósult.

István1990 2014.11.23. 13:13

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni.Meglettem fenyegetve, hogy megleszek verve.A helyzet a következő.Volt hely ahol laktam, elvileg 40ezer forint tartozással hagytam ott, ami 100% nem igaz. Na de mindegy is.Nem voltam se bejelentve oda, semmi papírt nem írtunk soha. Most felköltöztem Pestre. Azóta jön a fenyegetés hogy feljön a tulajnak a fia, és megtalál megver. Valamint állandóan zaklatnak is, már rettegek. A tartozás nem igaz, es nemtudom mit tehetnék?Válaszukat köszönöm előre is!

Dr. Jégember 2014.11.11. 20:00

Tisztelt Imike19!

A munkáltató "bombázása" jogilag nem minősül zaklatásnak, mert a sértett (passzív alany) csak természetes személy lehet.

Üdv:Dr. Jégember

imike19 2014.11.09. 09:44

T. dr. Jegember!

Kerdesem, h zaklatasnak minosul-e, ha exnejem a mindenkori munkahelyeimet telefonon es levelben is tobbszor bombazza azert, h az altala biztosnak tartott osszegu gyermektartasdijat utaljak el neki.Ezen esetekben felvilagositast kovetel a munkaberemrol, es hivatkozik arra, h O PKKB-n dolgozik.Ez azert komoly problema szamomra, mert mar nem egy munkahelyemrol "tanacsoltak" el e miatt.

Valaszat elore is koszonom!Imike19

Dr. Jégember 2014.11.08. 03:41

Tisztel babuka01!

Megnyugtatom, hogy ezzel -még ha érkezik is feljelentés-nem foglalkozik a rendőrség. (elutasítja a nyomozást)

Feljelentés azonban már csak azért sem érkezik, mert:

Szóval az "ellenfelének" ez csak egy üres fenyegetése volt nem több.

Üdv:Dr. Jégember

babuka01 2014.11.07. 19:57

Köszönöm a válaszokat! Csak egyetlenegy megkeresés volt,sem azelőtt,sem azóta semmilyen formában nem kerestem. A facebookot biztosan megkereste,hogy én fenyegetem és zaklatom őt.Azt írta ezután a facebook átadja a rendőrségnek az ügyet és ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést.Én úgy gondolom semmi olyan nem történt,ami a rendőrségre tartozna.A levél valóban csak annyit tartalmazott,hogy megkérdeztem tőle tud-e a férje a viszonyról.Nem fenyegettem avval,hogy elmondom neki vagy bárki másnak,azt sem kértem,hogy a hallgatásomért cserébe kérnék valamit, Így igazából nem is értem hogyan foglalkozhatna evvel a rendőrség?

Dr. Jégember 2014.11.07. 16:21

Egy alkalommal történő kapcsolatfelvétel (ha nem tartalmaz valóban fenyegetést/követelést) nem minősül zaklatásnak sem, zsarolásnak sem.

Dr. Jégember

Agent Cooper 2014.11.07. 14:30

Kedves babuka01!

Ennek eldöntéséhez pontosan ismerni kellene a levelet. Egyébként valószínűleg csak fenyegetőzik a másik fél, ha jobban belegondol, egyikőjüknek sem érdeke, hogy büntetőeljárás induljon.

Üdvözlettel: Agent Cooper

babuka01 2014.11.07. 08:43

Segítséget szeretnék kérni. A párom sajnos félrelépett egy férjes asszonnyal.Amikor ezt megtudtam írtam neki egy privát levelet a facebookon és megkérdeztem tőle,hogy a férje és a gyerekei vajon tudnak-e erről.De csak ennyit és kizárólag egy alkalommal. Ezután még a facebook oldalamat is töröltettem. Ő közölte velem,hogy jelentette a facebooknak és rendőrségi feljelentést is tett zaklatás,zsarolás és fenyegetés miatt. Én úgy gondolom ez egyik sem volt. Szerintetek mire számíthatok?

Agent Cooper 2014.11.01. 11:24

Kedves Cloe44!

Mivel leginkább egy vizes gumicsizmával történő fenéken billentést érdemelne, súlyos büntetésre nem kell számítania. Viszont mindenképpen tanulnia kellene ebből az esetből...

Üdvözlettel: Agent Cooper

Cloe44 2014.10.31. 08:46

Büntetlen előéletű vagyok, 18, éves mit kaphatok mindezért?!

Dr. Jégember 2014.10.30. 17:11

Ha nem ismeri el a bűncselekményt, nem kaphat enyhébb ítéletet. Bár az előző megfogalmazás is eléggé magyarul volt.

Dr. Jégember

Cloe44 2014.10.30. 16:04

Kedves Agent Cooper!

"Tagadás esetén elesik annak a lehetőségétől, hogy a megbánást enyhítő körülményként értékelje a bíróság."

Ez pontosabban mit jelent?!

Cloe44 2014.10.29. 18:41

Köszönöm a válaszát és a segítségét!

Agent Cooper 2014.10.29. 14:16

Tisztelt Cloe44!

Jogában áll tagadni, és számos esetben célszerűbb is, mintsem beismerni. Tagadás esetén elesik annak a lehetőségétől, hogy a megbánást enyhítő körülményként értékelje a bíróság.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Cloe44 2014.10.29. 09:24

Tisztelt Agent Cooper!

Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést az illető zaklatás miatt! A páromat és engem, meg a nyomozó elmondása szerint több illetőt is meggyanúsított azzal, hogy mi írtuk a levelet! Olyankor mi van ha én végig tagadom ezt az egészet?! Köszönöm a válaszát!

Agent Cooper 2014.10.29. 09:00

Tisztelt Cloe44!

Miután Ön a bűncselekmény elkövetője, így nincs igazmondási kötelezettsége. A kérdés az, hogy milyen bűncselekmény miatt folyik az eljárás (zaklatás?).Egyébként, ha ki is derül az igazság, akkor is valószínűleg megúszhatja súlyos büntetés nélkül.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Cloe44 2014.10.28. 07:59

Tisztelt Agent Cooper!

Ha ez kiderül, de én tartom magam az eredeti vallomásomhoz, mik a következmények ez ügyből kifolyólag?

Agent Cooper 2014.10.27. 23:39

Kedves Cloe44!

Hiába változtatta el az írását, az írás jegyekből a szakértő nagy valószínűséggel megállapítja, hogy Ön írta a levelet.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Cloe44 2014.10.27. 17:26

Nem írtam oda, hogy Nyomtatott nagybetűs, kézzel írás volt a levél.! Esetleg még valaki tudna valami tanácsot adni, eddig köszönöm szépen a tájékoztatást!

pappcs 2014.10.27. 14:53

Ismerek olyat aki szépen úgy kezdett el írni ahogy az elsősök az iskolában, a nyomozó majd felrobbant a méregtől, viszont 4 írásszakértő sem tudta kétséget kizárólag megállapítani az egyezést!

pappcs 2014.10.27. 14:52

Na ilyenkor kell elővenni az első osztályban tanított gyönygbetűs írást... Igaz hosszadalmas de erősen megnehezíti az írásszakértő dolgát. Különben meg te nem is tudsz írni és ennyi... bizonyítsa be a nyomozó az ellenkezőjét.... Mit fognak tenni ha megtagadod az írásminta adását? fegyverrel kényszerítenek?! Különben is a gyanúsított megtagadhatja a vallomástételt a tanú meg akkor ha önmagát vádolná bűncselekménnyel. Ezen a vonalon szerintem meg lehet tagadni az írásminta adását.

Cloe44 2014.10.26. 13:46

Kedves szerkesztőség!

Jelenleg folyik egy ügy, ami velem és a párommal kapcsolatos! A párom volt barátnője zavar engem, állandóan utánunk kutakodik! Én hülyeségből írtam neki egy nem túl szép levelet (kézírással, de elváltoztatva azt) , amelyben az állt hogy kicsinálom idegileg, és hogy megfogja tudni mindenki mit tett a múltban(hozzáteszem mind ezt meggondolatlanul hirtelen felindulásból)!

Mert Ennek a lánynak éppenséggel volt egy párja miközben az én párom "kezelgette" ezzel természetesen mindenkinek próbált hazudni, de sokan tudják mi van! A lényeg az az, hogy a lány bement a rendőrségre és ismeretlen tettes ellen tett feljelentést! De azzal az indokkal, hogy a párom akart tőle valamit anno (akkor még nem ismertem a párom) és ő (a lány) nem állt meg neki, (ez hazugság)!

Behívattak a rendőrségre tanúként megmutatták nekem az írott levelet, letagadtam, hogy én írtam, és hogy láttam! Megkérdezték az álláspontomat , és hogy milyen kapcsolatban vagyok a lánnyal természetesen az igazat mondtam, soha életembe nem beszéltem vele és nem is ismerem! A levélről viszont hazudtam, és írásmintát vettek tőlem, de nem ugyanolyan betűkkel írtam, max 3-6 betű ugyan az, és az lenne a kérdésem, hogy az Írásszakértő/elemző akkor is ki tudja deríteni, hogy ki írta a levelet vagy nem, és ha ez kiderülne, mik a következmények!

Előre is köszönöm a választ!

Tisztelettel.: A.C.

groszfater@gmail.com 2014.10.19. 10:23

„ Erre megvannak a törvényes hatósági és jogi eszközök.”

Hát-persze ! Te meg ide csak azért jöttél, hogy eldicsekedj a kulturális háttereddel és a lányod életének egy apró epizódjával...

Banki Donut 2014.10.19. 09:30

Én ne olyan családból és kulturális háttérből jöttem - és a lányom sem -, hogy "odamegyek és majd én lejátszom" megoldásokat alkalmazzak. Nem hiszem, hogy sok jó sülne ki belőle. Erre megvannak a törvényes hatósági és jogi eszközök.

groszfater@gmail.com 2014.10.19. 09:18

Jó Apa lehetsz , itt rinyálsz, inkább mennél el a randiraa lányod helyett...Jaaa, hogy nem akarsz véres-hurka lenni...

Banki Donut 2014.10.19. 08:07

Üdvözlöm!

Fenyegetési ügyben van kérdésem.

17 éves lányomat a volt barátja, aki 20 éves, SMS üzenetekben megfenyegette. A kapcsolatuk véget ért fél éve, de a fiú időnként írogat neki, amit a lányom nem akar, és a fiú új barátnője pedig emiatt a lányomra haragszik, és zaklatja a lányomat. A fiú ismét írt, hogy találkozni akar, amit a lányom viszautasított, mire a fiú szinén sms üzenetben azt írta neki, hogy majd akkor megtalálja, és az sokkal rosszabb lesz neki. A lányom nagyon megrémült, remegett az idegességtől, és ráadásul, mikor megkérdezte a fiút, hogy mit akar tőle, miért akarja megtalálni, az azt mondta smiliekkal a végén, hogy a "véredet akarom, véres hurkát fogok belőle csinálni:))" Irtózatosan megijedt a lányom.

Nem tudom, hogy ezzel a fiú törvénysértést követett e el, milyen jogi lépeseket tehetek ezellen.

Előre is köszönöm a szakértők válaszát!

groszfater@gmail.com 2014.10.13. 16:33

„Aki disznók közé keveredik, megeszik a korpákok.”

Grabowszki 2014.10.13. 15:55

Jó napot kívánok!

Zaklatással és fenyegetéssel kapcsolatban fordulnék Önökhöz segítségért.

Háttérsztori:A történet egy barátnővel kezdődik, akivel szakítottunk. A szakítás oka egy ex barátnő (zsuzsa), és a legjobb barátom párja. Az ex barátnőtől (12 évvel ezelőtt volt barátnőm) egy könyvet szerettem volna kölcsön kérni, ezért Facebook-on üzenetet küldtem neki, majd közölte, hogy nincs meg, én elköszöntem tőle, szóval a társalgásunk összesen 3 mondat volt. Ezt a jelenlegi (vagyis most már csak "volt" barátnő) elolvasta, amiből hatalmas cirkusz kerekedett. A vége az volt, hogy követelt rajtam 3 ezer Forintot, mert vacsorát ettem, és reggeliztem is nála. Nem egészen tartottam jogosnak a követelést (a háttérben természetesen vannak más dolgok is, de rövidre akarom fogni), hiszen én vettem cigit, pezsgőt stb, de gondoltam talán ki tudom fizetni a dolgot, így nem lesz balhé.Aztán hirtelen 4 ezret akart. Egy vacsi + reggeli kombóért elég erősnek érzem ezt, így elálltam ettől az egésztől, azt mondtam ezt nem fogom kifizetni.

Az éjszaka folyamán (fél 12 körül) arra keltem, hogy valaki rúgdossa az ajtómat (igen, a szóban forgó hölgy, aki ráadásul atomsík részeg is volt), izomból, és ordít mint a sakál. EZ a lépcsőház amúgy teljesen nyugis, nem szokott semmi hangoskodás lenni, ezért szeretem. Mondtam neki, hogy menjen el, vagy hívom a rendőrséget, erre felcaplatott egy emelettel feljebb, ahol a legjobb barátom laki, és az ő ajtajukat kezdte el ütni, rúgni, hogy ők adják oda - az amúgy jogtalan - tartozásomat. A legjobb barátom párjától követelte, ugyanis a FAcebook-ról kiderült számára, hogy mi 2-3 hetente váltunk pár mondatot, hogy hoz-e kaját, vagy sem, ugyanis éttermük van.

Szó mi szó, 4-5 percig hallgattam a dörömbölést, majd ajtót nyitottam, és kiszórtam a 4 ezret neki. Ezt eltette, persze így is úgy kellett kilöködni a lépcsőházból őt, és barátnőjét.

Másnap a munkahelyemen rámírt, hogy még tartozok pénzzel. Nyáron voltunk nyaralni, és ennek a felét akarja visszakapni. Nyaralni amúgy ő hívott meg, én mondtam, hogy nekem ilyenre nincs pénzem. Most pedig ezt követeli. Azt írta, hogy összeszedett 8 ember, jönnek a munkahelyemre. Nem tudtam tovább dolgozni, felálltam a géptől, szabadságot kértem, egyből több napot, hogy ha már 8 ember összecsődített, akkor eléjük megyek, nem vagyok nagyon félénk ember.

Amikor felmentem hozzá, a 9 éves unokáját láttam, amíg a mama (ő az ex barátnőm) sörözgetett, és cigizett ezerrel. Arra a kérdésre, hogy miért nincs iskolában, azt a választ adta, hogy mert elaludtak (ugye mami kajak részegen nem tudott időben felkelni). Utána követelte tőlem a pénzt, én az asztalra csaptam, hogy ezt nem fogom kifizetni, mert ő hívott meg, ő mondta hogy fizeti, én vendég voltam, ahogy megbeszéltük előtte. Ekkor a szobából kijött a 16 éves fia egy baseball ütővel, és annyit mondott, hogy meghalsz te . Én mondjuk nem nagyon ijedek meg egy 20 kilós 16 évestől, szóval elindultam felé, erre ő kirohant a lakásból, hogy hozza a haverjait.

Addig közöltem az ex barátnőmmel, hogy 4 ezer Ft van nálam, ennyit tudok adni. Persze ez nem elég neki, most azonnal menjek le, és hozzak pénzt. ELmondtam neki, hogy most adtam úgy 8 ezer Ft-t, ami nem volt jogos, mit akar még? Pokollá tenni az életem.

Közben befutott a fia 3 ugyanolyan 20 kg-os haverjával, de ez nem igazán tudott meghatni, amikor közöltem, hogy én most távozok, simán kiengedtek.

Az már csak hab a tortán, hogy a fia nem csak drogfogyasztó, hanem díler is.

A lényeg, hogy mind engem, mind a nagyon régi exemet, mind a legjobb barátom élettársát megfenyegette írásban, több alkalommal. Tegnap 3-4 ajtót rúgdosott atom részegen fél 12-kor, a fia drogot árul.

Pár fenyegetést kimentettem: http://kephost.com/…egetesek.jpg

Jogilag milyen lépéseket tehetek, ha még egyszer megjelenik részegen randalírozva a lépcsőházban, vagy odaállít a munkahelyemre ordibálni?

ObudaFan 2014.09.21. 15:03

Amíg csak a kutyát fenyegeti, titeket nem, és amíg a kutyán ténylegesen nem bántja, addig szerintem nem lehet igazán jogi úton fellépni vele szemben.

Wazuka 2014.09.18. 23:03

Kedves Szerkesztőség!

Tanácsra volna szükségem egy ügyben.

Lassan most már egy éve lesz, hogy itt lakunk az új lakásunkban, családi házból jöttünk 8 lakásos társasházba, édesanyámmal ketten vagyunk a tulajdonosok, a lakáshoz tartozik egy földhányad is, a lakástulajdonosokkal megbeszéltük hová helyezhetnénk el egy kicsi kutyakennelt, mivel van egy kistestű foxink. Mikor beköltözünk is engedélyt kértünk mindenkitől, papírt írtak alá, hogy engedélyezik a kutyatartást. Teljesen normálisan élünk, a kutyám a kertben a saját földterületünkön ugat, mint egy normális kutya, akár a többi eb a szomszéd kertekben, ha kint van. Senkit sem zavar, mindenki szereti a házban, viszont egy albérlő nem (egy idős pár), hozzáteszem alattuk él egy idősebb úr, ő imádja a kutyánkat. Megfenyegette édesanyámat, hogy "agyonbassza" a kutyámat, és hogy "megdögleszti", egyik nap a kennelt önkényesen kinyitotta és szélnek eresztette a kutyámat, csak azzal nem számolt, hogy intelligensebb nála, és nem megy el hazulról. Valószínűleg bántalmazta is, mert ha a másik lépcsőházban csak az ajtajuk megmozdul, már morog, ennek oka van. Félek itthon hagyni heti két alkalommal délelőttre a kutyámat, nehogy történjen vele valami. Az édesanyámmal úgy beszél, mint egy mocskos senkiházival, szóban zaklat minket, az ablakon keresztül inzultál, hogy "ne zabáljam a diót" stb. Mindössze egy albérlő, de még ha tulajdonos volna, sem lenne joga így viselkedni.

Milyen jogi lépést tehetnék az ügy pozitív fellendülése érdekében?

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel,Vivien

ObudaFan 2014.09.12. 14:34

walder

BEcsületsértés szabálysértése miatt a helyi járási hivatalnál tehetsz feljelentést.

walder 2014.09.11. 10:43

Tisztelt Szerkesztőség!

A következő ügyben szeretném segítségüket kérni.Tegnapi napon egy facebook üzenet keretében igyekeztem megvédeni anyósom becsületét.Az akinek az üzenetet irtam tegnap óta zaklat, engem, a családomat, és a munkatársaimat is.Tegnapi napon például a munkahelyemen is járt engem keresve, és fenyegetve, illetve a facebook üzenőfalára ír ki rágalmazó, becsületsértő és fenyegető dolgokat.

2014-09-10:Facebook üzenőfalZaklató-1: Gerinctelen vagy Bánfalvi Viktor, mert oda szartál ahonnan nagyon sokat ettél,de nem baj ez amit ki irtál tégedet minősit ezt remélem todod.

Zaklató-2:Na Viktor Bánfalvi most ezt az üzeneted meg fogod bánni haver mert az én anyámmal te nem beszélsz így te kutya.

2014-09-10 SMS:Kinyalhatod nem tudom mért szolsz bele a csaladi ügybe. Azt hogy én nem dolgozom semmi közöd. De te abbol ettél hogy itthol vakartam a picsàm. Meg a gyerekednek abbol vartam meg a baba kelengyét te nyomorék amit anyàdnak kellet volna erröl beszélgessünk te nyomorult. Na meg a màsik azért vagy beteg hordozol hogy a kis nyugdijasok adjanak alamiznat ebböl élsz. Te nyomi fej nézzél tükörbe kokero fejü.

2014-09-11:Facebook üzenőfalNa ide figyu te kis köcsög bánfalvi majom , nagyon kicsi ember vagy az én szemembe azért irtam a neved kis betüvel.Nem tudom hogy neked mi közöd van az én családi életemhez,te sajátodat sem tudod egyengetni nem hogy az enyémbe beleszoljál.Akkor laksz jol mikor a katinál vagy te éhenkorász. Nézzél már magad körül hogy miböl élsz azt várod hogy kis csoró nyugdijasok tegyenek a zsebedbe valamit,ezt biztos forrásbol tudom.Erre szokták mondani jo tettt helyébe jot ne várjak, mi előtt meg nem született a gyereked sülve fölve itt voltál,ÉS ITT ZABÁLTÁL TE MAJOM.Arra lennél büszke hogy én mit vettem a gyerekednek meg anyád mit vet fel tudod mutatni te nyomorék akkoor jo voltam.Semmit nem vett neki anyád ezt a Gertitöl tudom, erre legyél büszke. Nekem nem kell dolgoznom engem eltartanak uri asszony vagyok ,nem mentem hozzád kenyérért de már voltál.Mindenki utál a melo helyeden mert olyan kis mit ugrálsz vagy kis orvosnak érzed magadat, pedig senki vagy.Szerintem nagyon messze kerüld el Gabort meg a Martint. Remélem a közös ismeröseink dijazni fogják ezeket a sorokat. Ahol lehet mindenhol le foglak járatni. Nagy ivben kerüljetek el amimeg az enyém hozzátok vissza, akkor arra sem legyetek kiváncsiak.TE KIS KULLOGÓ KUTYA.Ja azt még elfelejtettem ,hogy szégyelném a kezemen azt a bizu gyürüt amit vettél a Gertinek a bucsuba ,tán esetleg akcios kétpálcikás volt, azért kapta.Pedig nem ezt érdemli az a lány .

Mindenképpen szeretnék feljelentést tenni, de nem tudom pontosan a menetét.Az érdekelne hogy pontosan hol tudok és milyen címszó alatt feljelentést tenni? És ennek milyen következményei lesznek a zaklatóra és rám nézve?

Segítségüket előre is köszönöm.

Tisztelettel, Viktor Bánfalvi

ObudaFan 2014.08.15. 12:26

Büntetőeljárásban nem csak hozzátartozóval szemben és nem csak 72 óráig lehet elrendelni. Egy próbát megér mindenképpen.

Nyuszkó123 2014.08.15. 08:59

Köszönöm a válaszokat! Távoltartás nem csak 72 órás van? Plusz nem a rokonom, nem a férjem, és nem biztos, hogy bántani is fog. Csak odajön, és beszélni akar velem, de ebből én már nem kérek, és ezerszer elmondtam, hogy hagyjon békén. Most erre nem hiszem, hogy adnának távoltartást, hisz azt is mondhatja, hogy csak arra sétálgatott. Szabad ember, sétálgathat arra bármikor... :( Plusz a 72 órával sem mennék semmire. Már három hónapja csinálja ezt. Valószínű 72 óráig nem jönne arra, aztán újra, és még inkább félhetnék, mert már fel is jelentem. :(

Agent Cooper 2014.08.14. 10:29

Kedves Nyuszkó123!

Pont az ilyen esetekre találták ki a távoltartás intézményét! De távoltartás elrendelésére kizárólag büntetőeljárás keretében van lehetőség, ezért mindenképpen célszerű feljelentést tennie.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Nyuszkó123 2014.08.14. 09:55

ObudaFan! Köszönöm, ez már nekem is megfordult a fejemben, de ettől még nem fogja abbahagyni azt, hogy oda mászkáljon. A rendőrség meg addig nem tesz semmit, míg nem folyik vér. Valószínű nem fognak nekem mondjuk minden este odajönni a rendőrök, ha szólok nekik, hogy már megint ott van a zaklatóm. Első kérdésük az lesz, hogy bántott-e. Már utána jártam telefonon. Ott is az volt az első kérdése a rendőrnek, hogy most is ott áll magával szemben? Bántotta? Hát, nem valószínű, hogy ha zaklat valaki, akkor megvárja ott előttem, hogy kihívjam a zsarukat.Na, mindegy. .. Más ötlet esetleg, ami hatásos lehet?

ObudaFan 2014.08.13. 15:23

Nyuszkó123

Zaklatás miatt a rendőrségen feljelentést tehetsz.

Nyuszkó123 2014.08.13. 08:50

Kedves Fórumozók!

Tanácsokra lenne szükségem. Három hónapja szakítottam a volt párommal, aki azóta is folyamatosan zaklat. Telefonhívások, sms-ek, személyes találkozó. Már megmondtam neki szépen, hogy hagyjon békén, megmondtam csúnyán, hogy hagyjon békén, a szülei is beszéltek vele, de egy alkoholistáról van szó, akinek már volt agyvérzése is, és olyan, mint egy elmebeteg, amit mondanak neki nem érdekli, csak az amit ő gondol. És ő úgy gondolja, hogy én igenis találkozzak vele. A lényeg, hogy a telefonos dolgot meg tudtam oldani, letöltöttem egy sms, és hívás szűrőt, és kivédi a dolgokat. De volt olyan, hogy annyiszor nyomott rá a számomra, hogy nem tudta kivédeni a rendszer. E-maileket is ki tudom védeni, letiltottam mindenhonnan. Egyedül azt nem tudom megakadályozni, hogy személyesen oda jöjjön a házunkhoz. Már kerülővel járok haza, fél órával több utat teszek meg kutyasétáltatásnál, hogy ne találkozzak szembe vele. Egy pánikbetegséggel is küzdök, és tegnap elég rosszul éreztem magam, ezért a rövidebb úton mentem haza, remélve, hogy nincs ott. Persze természetesen szembe jött, és jött utánam, hiába akartam kikerülni. Szerencsére jött szembe egy házaspár, és hangosan kiabáltam, így visszafordult. De nagyon nehezen jutottam haza, mert elkezdtem remegni, és majdnem összeestem. Sajnos rengeteg ilyen alkalom volt már. Azért félek tőle, mert egyik hajnalban a szomszéd mentett meg tőle, akkor épp részeg volt. Ez már három hónapja így megy. Meddig fog ez még tartani? Mit lehetne tenni, hogy békén hagyjon végre? Muszáj kimennem hajnalban, és este is, mivel kutyám van. Nem ugyanabban az időpontban viszem már így sem, mint ahogy szoktam. Kíséretet nem tudok magam mellé szerezni. A kutyám meg nem egy mérges fajta, hogy rátámadjon, ráadásul húzna hozzá, mert kis barátságos. Légyszi segítsetek, hogy hogy lehet ennek véget vetni, mert ezt én így már nem bírom sokáig.

kocsmáros10 2014.08.03. 06:48

O.k., köszönöm a választ.

ObudaFan 2014.08.03. 00:52

Zaklatásnak. Közvádas (de magánindítványos).

kocsmáros10 2014.08.02. 09:26

Üdvözletem mindenkinek,

a tegnapi napon kinnt volt nálunk egy vízvezetékszerelő. A munkával kapcsolatban összevesztünk, emiatt kiraktam a lakásomból. Ezt követően ismeretlen számról felhívott valaki aki megfenyegetett, hogy hamarosan elvágja a torkom. Kérdezném, hogy ez minek minősül, illetve ez közvádas vagy magánvádas-e, továbbá, hogy érdemes-e ezzel kapcsolatban a rendőrséghez fordúlnom?

Köszönettel: Cserkúti

Agent Cooper 2014.07.30. 11:26

Kedves medimonika!

A megoldáshoz először is a férjjel kellene rendezni a dolgokat. Utána egyértelműen felszólítani a hölgyet, hogy hagyja abba a zaklatást, és ha ez nem vezet eredményre, akkor mindenképpen érdemes feljelentést tenni.

Üdvözlettel: Agent Cooper

medimonika 2014.07.30. 00:15

Telefonszám csere nem történt, csak tiltás. Azt hittem elég lesz. Ekkor jöttek az üzenetek cetlin a kocsin.

ObudaFan 2014.07.22. 07:38

Tehetsz feljelentést és egy kártérítési pert sem látnék esélytelennek. Hogy veled szemben felléphet-e, annak az eldöntéséhez ismerni kellene a te üzeneteidet is.

medimonika 2014.07.21. 02:33

Sziasztok.

Egy kis segítséget szeretnék kérni. A történet ott kezdődik hogy 3 évvel ezelőtt a házasságom megromlott egy hölgy miatt akivel a férjem kapcsolatot kezdett. Sajnos elég rosszkor derült ki, mivel 6 hónapos kismama voltam. A férjem tagadott minident. Pár nap után a hölgytől üzeneteket kaptam, melyben leírta hogy nem tudta hogy kismama vagyok, sajnálja az egészet. Ezzel vége is lett az üzengetéseknek. Eltelt megint pár nap és idegen telefonszámokról kaptam üzeneteket, melyben engem minősítenek azért mert nem vettem észre semmit a férjemen. Később megint a hölgy kezdett írogatni, sajnos a stressz miatt 2 szer kerültem kórházba. Persze a férjen fenntartotta azt a kapcsolatát, és a hölgynek elmesélte hogy korhàzba vagyok. Második rosszullétem után az orvosom közölte velem hogy nyugodjak meg mert ha megindul a szülés az még korai lenne, baba életképtelen. Saját felelőssègemre hazaengedték, később jött az üzenet a hölgytől hogy- hallom nem nagy a baj. Ezek után napokig kaptam az SMS éket, volt amelyikre válaszoltam, sőt a hölgy fel is hívott, es mivel a férjem mindent tagadott készítettem hangfelvételeket is. Dolgok nagyjából rendeződtek, nyàr végen megszületett a kisfiam. Ősz elején újra jöttek az üzenetek a hölgytől. Természetesen a tejem a stresztől elment. Nem akarom a férjemet védeni, hiszen szeretője volt, de legalább tekintettel volt arra hogy nyugalomra lenne szüksègem. A hölgy tett arról, es folyamatosan irogatott, hogy ne legyek nyugalomban a 3 hónapos kisfiammal. Természetesen a férjem és köztem ez mindíg vita téma volt. Heti szinten jöttek a nőtől az üzenetek, hogy éppen a férjemmel hol vannak mit csinálnak, es gondolkoztak el hogy a férjem miért nincs velem. Elegem lett, beadtam a válókeresetet. A férjem nem akart válni nem is jött el a tárgyalásokra. Folyamatos könyörgésbe kezdett hogy bocsássak meg neki, ne váljunk el, van egy gyönyörű gyermekünk, őt nekünk kell felnevelni. Visszaléptem a válástól. Elmentünk egy családi nyaralásra, úgy gondoltam rendben lesz minden. De. A nyaralás alatt is kaptam üzeneteket, és kiderült hogy a férjemnek megvan a kapcsolata. A nő folyamatosan üzengetett, zaklatott, nem hagyott békén. Pár hónap elteltével nem változott semmi. Az üzenetek jöttek, a férjem tagadott. Ismét beadtam a válást. Jelenleg ott tartunk 3 év után hogy a hölgy napi szinten ír, én már közöltem vele hogy ez amit csinál, az már zaklatás és következményei lesznek. Letiltottam mindenhonnan, eljött a lakásom elé,levelet hagyott az autómon. Írogat, kérdezősködik, minősít. Semmi köze dolgokhoz.azt nem tudom hogy a férjem fenntartja e ezt a kapcsolatát, de neki pl olyan üzeneteket irogatott, amiben engem megfenyegetett. Pl kitaláltam valamit, úgyis megcsinálom, a kampány elindult, elrendeznek téged is és a feleségedet is. Kérdésem a következő. Gondolom fel jelenthetem. De. Megfordulhat e a kocka hiszen vannak üzenetek amikre válaszoltam, de én nem fenyegettem. . Van egy két üzenet amiben már mérgemben csúnya szavakkal illettem. Ő vissza vághat e, vagy fel jelenthet. A válásom ott tart hogy be hívják tanúnak, mivel a férjem nem partner a válásában.

Agent Cooper 2014.06.05. 12:39

Kedves Misa01!

Valamilyen formában szólítsa fel a cselekményének az abbahagyására, és ha ez nem vezet eredményre, akkor feljelentheti zaklatás miatt.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Misa01 2014.06.05. 11:10

Üdv a segítséget és véleményt szeretnék kérni.A barátommal már lassan 1 éve együtt vagyunk. Neki van gyereke és akitől a gyerek van volt élettársa nem hagy minket. Néha bekattan neki is írogat, és nekem is. Sms, hívogat. Már oda fajult hogy a telefonban is és smsben is közölte hogy találkozni fogunk nem sokára és meglátom ő milyen. A telefonban pedig már elmondta hogy meglát és megver. Nem hagy minket, hiába nem veszem neki már fel a telefont, nem írok vissza semmi. Már az anyukámat is hívogatja meg írogat neki. Mit tegyek? Feljelentsem?

Agent Cooper 2014.04.07. 08:37

Kedves fontos30!

Mostanában azt tapasztalom, hogy a bíróság egyre szigorúbban ítéli meg a zaklatásos bűncselekményeket, talán éppen azért, mert növekszik a számuk. Az Ön esetében, - ha tényleg más nem történt, - megúszhatja pénzbüntetéssel.

Üdvözlettel: Agent Cooper

kaméleon 2014.01.30. 14:27

És utoljára:„Ebben a topiktémában leírt véleményem nem laikus vélemény volt, s nem is csak elméleti.”Jogi Fórumon, büntetőjog kategóriában, egy abszolút jogi, bírósági eljárásra vonatkozó kérdésben te nemigen tudsz másként megnyilvánulni, mint laikusként.

„Azért, mert a Te véleményed az ügy egy részletében nem vág egybe az én véleményemmel, szerintem nem kéne kijelentened, hogy menjek innen máshová.”Kérdés lesz, de légy szíves, most már meg ne válaszold:Van-e különbség, ha azt mondom, itt egyáltalán ne szólalj meg, ha különvéleményed van, vagy ha azt mondom, ne írj regényt ide arról, hogy egy témáról milyen gondolatok születtek a fejedben, mert annak nem ez a helye, sőt, ezzel zavarod az adott topic áttekinthetőségét és rendeltetését?

tollasposta 2014.01.30. 03:09

"Nem vitatom el a jogod arra, hogy..."

"...amiről kedved tartja."

Azért, mert a Te véleményed az ügy egy részletében nem vág egybe az én véleményemmel, szerintem nem kéne kijelentened, hogy menjek innen máshová.Főleg, hogy ha vennéd a fáradságot összevetni a saját véleményed részeit az enyémmel, talán rájönnél, hogy szente mindenben azonos, egyetlen részlet kivételével, amelyben a te meglátásod szerint a kérdező apukát kellett volna összeereszteni a másik erélyes apukával.

A valóságtól való elrugaszkodással illeted a véleményem, de indoklás nélkül.Nehéz is lenne erre indokot találnod, amikor a pedagógiai vonal egyre jobban gyötrődik az egymás után felszínre kerülő és egyre agresszívebb fizikai és pszichés gyermekbántalmazások miatt, amit akár a gyermekek társai, vagy akár felnőttek követnek el.

"amíg nem vagy népszerű szerző, elismert szakember az adott témában,... ne szórd szét kéretlenül"

"És igen, biztos, hogy a saját faced, vagy internetes naplód a megfelelő hely erre,"

"ahol senki nem érzi úgy, hogy tukmálod, mert ott az olvassa, akit pont ez érdekel."

Nem tudom, mit értesz tukmálás alatt, de én nem tukmállak.Igyekszem mindig a topik adott témájában véleményt nyilvánítani, s szerintem nem tértem el ettől most sem.

"A „jogi vetület” szemléltetését meg talán hagyjuk meg azoknak, akiknek ez a szakmájuk."

A hozzászólók lehetnek jogi, szakmai, vagy laikus hozzászólók, s lehet, hogy az egyikben szakmai a véleményük, mert éppen hozzáértők a témához, míg egy másik témában ugyanaz a személy már laikusnak számít.De egyik sem kizáró ok a fórumban való részvételre, sőt kifejezetten ez a fórum cél meghatározása.Amíg a véleményekből kitűnik, hogy mi a szakmai és mi a laikus, az csak építő jellegű lehet egy olyan társadalomban, ahol nagyon sok jogi (és szakmai) vetületű témában sincs meg az egység, az egyenlő elbírálás megvalósítása és a szankcionálásra és az ítélkezésre is elmondható ez.Egy fórum pont azzal segít, hogy megszólalhat a jogvégzett, a szakmát végzett, vagy a témában laikus is.Ahogy előfordulhat akár olyan is, hogy pl. olyan jogvégzett mond baromságot egy életszerű közlekedési témában, akinek arról sincs gőze, hogy a saját utcájában milyen a forgalmi rend, mégsem illik ezért eltanácsolni a többieknek, s nem is teszik. Vagy senki nem szól, ha valaki saját önnön szövegét citálja be, vagy akár önmagával társalog kissé szórakozottan. Vagy akár az is előfordulhat, hogy két pedagógus más-más véleményen van ugyanabban a szakmai témában, amit viszont egy a témához éppen laikus jogász első hallásra teljesen másképpen lát. Mindegyiket fontos lehet olvasni annak, akit ez érdekel. Akit meg nem, az úgysem olvassa el.Az életben lehetnek és vannak is furcsaságok.Attól, hogy pl. valaki bíró, s tegnapelőtt úgy ítélkezett térkép alapján a tárgyalóteremben, hogy egy adott helyen nem lehet megállni, mert az több sebből is vérzik, majd két hét múlva ugyanoda leparkol és állítja, hogy az teljesen szabályos, akkor megállapítható, hogy senki sem tévedhetetlen.

És Te sem és én sem.De egymás véleményét legalább annyira tisztelni illik, mint amennyire a másik fél a miénket. Nem tudhatjuk, hogy azok csak üres lózungokra, vagy netán szakmaiságra, vagy akár megtörtént esetekre alapozottak, amik mögött szintén szakmai hozzáértők osztották a véleményt, vagy ítélkeztek.

Érdekes, amikor pontosan ugyanazért az egyik hivatal, hatóság így ítél, míg másik ugyanolyan hivatal, hatóság meg éppen amúgy.

Ebben a topiktémában leírt véleményem nem laikus vélemény volt, s nem is csak elméleti.

Talán 3 órakor elküldve már nem zavar majd téged ez a hozzászólásomnak a látványa sem, reggel meg úgyis letolja a nagyüzemi forgalmazás.Akit érdekel a topiktéma és a hsz, az olvassa csak el.Remélem, így már nem zavarja a komfortérzetedet.

kaméleon 2014.01.29. 21:48

Nem vitatom el a jogod arra, hogy a saját legjobb tudásod szerint elfilozofálgass arról, amiről kedved tartja. De legalább amíg nem vagy népszerű szerző, elismert szakember az adott témában, addig ezeket a hosszú, fárasztó frázisokkal turbózott „műveket” ne szórd szét kéretlenül. És igen, biztos, hogy a saját faced, vagy internetes naplód a megfelelő hely erre, ahol senki nem érzi úgy, hogy tukmálod, mert ott az olvassa, akit pont ez érdekel. A „jogi vetület” szemléltetését meg talán hagyjuk meg azoknak, akiknek ez a szakmájuk.

tollasposta 2014.01.29. 20:53

"Az ilyen, ráadásul a valóságtól kissé elrugaszkodott "érzelmi töltéseket..."

Ez a valóság hosszú évek óta akkor is, ha mindent megteszel azért, hogy ne kelljen meglátnod.Attól még, hogy nem vagy közvetlen kapcsolatban olyan szülőkkel, akik ettől szenvednek gyerekestől, nem jelenti azt, hogy a rajtad kívül eső rész nem valóság.

"...nem lenne jobb egy saját blogban, vagy a facen közzétenni?"

Szerintem nem oda való.Főleg nem, ha az érintett szülő sem blogban gondolkozik, amikor berántják a rendőrök és rávall a gyereke óvónője.Sokkal inkább jogi témájú felületre való egy jogi tartalmat érintő közlés, véleménykérés, stb., mint bulvárt csinálni belőle.

A blog meg a face majd akkor kell, amikor a jog nem kezeli kellő helyén a dolgot.

Tudod, egy ovis pici gyerek még nem tud öngyilkos lenni és leugrani az emeletről, de hogy ne is akarjon ilyeneket tenni, ha felnő a lehetőségéhez, már ovis korban kell a helyére tenni a dolgokat körülötte.Erre pedig nem a face, nem egy blog, hanem a felelős pedagógusok, hivatalok és a felelős emberekből álló igazságszolgáltatás mindenre kiterjedő alapos vizsgálata és a valós helyzetre választ adó ítélkezése kell, hogy legyen a válasz.

Talán nem jön le Neked valamiért, hogy az ilyen esetek nem kellő komolysággal, s nem a saját helyén való kezelése vezetett éppen oda, hogy egyre több ilyen, s hasonló eset történhet meg, a pedagógusok, az intézmények és a hatóságok tehetetlensége és érzékrtlensége miatt.Nem érzékeled, hogy mekkora baj lehet, ha mindez már az óvodában is megtörténik, 3-6 éves pici gyerekek köreiben?Ezt Te alapból face-re, s blogba valónak tartod, mintsem jogi vetületeiben szemlélni?

kaméleon 2014.01.29. 20:12

„Megpróbálom rövid és tömör pontokba szedni a szerintemi lényeges dolgokat, bár éppen ezen témák igényelnének több érzelmi töltést,”Az biztos, hogy a tömörítés ezúttal sem jött be.Az ilyen, ráadásul a valóságtól kissé elrugaszkodott "érzelmi töltéseket" nem lenne jobb egy saját blogban, vagy a facen közzétenni?

tollasposta 2014.01.29. 19:54

T. Andris1!Érdekes a helyzete, amibe került, s ha megengedi, én is elmondanám, hogy én hogy látom, s mit tennék az Ön helyében, s bár sohasem lehet más helyzetével tökéletesen azonosulni, csakis akkor, ha kifejezetten hasonló megtörtént már az empátiát gyakorolni szándékozóval.

Azt az elején leszögezem, hogy Önnek nem szabad lett volna ilyen helyzetbe belemenni, de el tudom képzelni, hogy vannak helyzetek, amikor az ember már nem képes sokadszorra is 10-ig számolni, mielőtt mond, vagy akár tesz valamit.Főleg, ha kisgyerekről szól a dolog, ráadásul még saját is.

Megpróbálom rövid és tömör pontokba szedni a szerintemi lényeges dolgokat, bár éppen ezen témák igényelnének több érzelmi töltést, hiszen a valóságban is éppen az a mozgatója az ilyen eseteknek.

Ami megtörtént:

Itt az első kérdés, hogy kit nevez gondozónak?Az óvónőt, vagy a dadát? Jelen esetben nem mindegy.Ha a dadát, akkor a dadáig kell majd visszagörgetni az eseményeket, ami az óvónőre nézve persze nem lehet felmentő tény.Ha az óvónőt hívja gondozónak, akkor ezt a konkrét témát az óvónőnek kell majd "elvinnie" szakmailag.

Megtörtént az is, hogy Önhöz az óvónő kivitte, kihívta másnak a gyerekét "raportra".Ez a tény már önmagában is bebizonyítja azt a tényt, hogy az Ön gyerekét másnak a gyereke folyton bántotta, hiszen ez volt a tudott oka annak, hogy az óvónő lehetőséget biztosított Önnek a kisgyerekkel való, úgymond szembesítésre.Mindaz, hogy ez megtörténhetett, arra enged következtetni, hogy az értelem és érzelemszegény óvónőnek a saját meglátása szerint jól jött inkább ez a lehetőség, mintsem neki(k) kelljen belőle ügyet csinálni.

Nagyon nagy hibát követett el ebben az óvoda, dadástól, óvónőstől, vezető óvónőstől együtt.Ezt ugyanis a csoporttal foglalkozó felnőtteknek észlelniük kellett!

OLYAN NINCS, HOGY EGY OVIS CSOPORTBAN EGYIK FELNŐTT SEM VESZI ÉSZRE, HA FOLYAMATOSAN INZULTÁL EGY GYEREK EGY MÁSIKAT! FŐLEG, HA ENNEK LÁTHATÓ, FIZIKÁLIS NYOMAI IS MARADNAK A KISGYEREKEN!

A dada (és az óvónő is!) naponta látja a gyermekek testfelületeit, valaki mindig velük kell, hogy legyen, vagyis el lehet felejteni, hogy egy gyerek képes egy másikat éppen mindig akkor és úgy bántani, amikor a felnőtt nem veszi észre.Ha nyoma is van, a bántalmazott kisgyerek csak ideig-óráig képes arra, hogy visszatartsa a sírást, a megaláztatást.A CSOPORTTÁRSAK ELŐTT PEDIG A LEGELSŐ PERCTŐL KEZDVE SINCS TITOK, VAGYIS A TÖBBIEK MINDIG MINDENT PONTOSAN ÉRZÉKELNEK ÉS TUDNAK AKKOR IS, HA ARRÓL NEM MINDEGYIK BESZÉL, VAGY NEM MINDENKINEK.Lehet, hogy egy ideig elhallgatják, de ez mindig kibújik, mint a szög a zsákból, s akkor mindenkinek megered a nyelve és nem marad semmi sem titokban.A csoport óvónőinek és dadájának nemcsak látnia és hallania kellett a bántásokat, hanem a gyerekektől tudni is, ugyanis mindig van egy-két gyerek, akik már a csoport előtt jelezni szoktak a felnőttek felé, akár jólinformáltságból, akár jólneveltségből, akár jóérzésből, segíteni akarásból, vagy akár árulkodásból.

Tehát az óvónők és a dada valami miatt nem végezték a dolgukat, nem tették meg azokat a lépéseket, amit ilyen esetekben kötelezően meg kellene, hogy tegyenek. Az súlyosbítja a helyzetüket, hogy mindezt együtt, hallgatólagosan tették, vagyis nem tették. Hogy ennek mi az oka, az mindegy, mert nem lehet semmivel sem megmagyarázni azt, hogy miért maradt kezeletlenül, s hogy történhetett meg, hogy egy gyerek folyamatosan, fizikai sérüléseket is keltve bánt egy másik gyereket.

Az óvónő úgy gondolhatta, nagyon jól jön az Ön fejmosása a gyerek felé, s azt hitte, hogy ezzel majd hátha Ön oldja meg azt, ami nekik lett volna a feladatuk. Úgy hihették, hogy majd Andris apuka dorgálása után visszavesz a kis erőszakos gyerek az egójából és minden szép és jó lesz, nem kell vizsgálódni, jellemzéseket írogatni, családot látogatni, szülőkkel beszélgetni kínos dolgokról, s esetleg gyámügyhöz, stb. fordulni.Valami miatt kínos lett volna mindez az óvodának, mert alapból ennek rutinszerűen működnie kellett volna.Nem jött be a struccpolitikájuk, mert másik apuka beleköpött a levesbe azzal, hogy ő is fellépett a gyereke védelmében.Az óvónő innentől pedig az mellé állt, akitől eddig is jobban "tarthatott", hiszen ha nem így lett volna, eleve akár négyszemközt is elmondhatta volna neki, hogy gond van a gyerekével, próbáljon segíteni benne, különben lépnie kell, mert nem hagyhatja, hogy bántalmazva legyen akármelyik gyerek is a csoportban.Az ilyen ember nem való óvónőnek, ez a sajnálatos tény. Az is az viszont, hogy nagyon sok pedagógusnak nem jó a látása, hallása és érzékelése, vagyis ilyen problémák manapság tömegével történnek meg, csak nem kerülnek napvilágra. Talán éppen ez a baj, s ez miatt nem tud elindulni egy kiválasztódási folyamat, ami megoldhatná hosszútávon a begyökeresedett gondokat.

Az óvónő még az átlagnál is hülyébb volt, ha azt hitte, hogy a hamis tanúzással a kisebb gondot választotta magának.A gyerekek ugyanis otthon mindent elmondanak ugyanúgy, ahogy az oviban is... :)A szülők előbb-utóbb mind tudni fogják, hogy az óvónő nemhogy a feladatát nem tette, de még nem is állta ki a saját magának felállított csapda próbáját sem és sötét, mint az éjszaka.

Ha Ön nem lépne ebben az ügyben, akkor is lépnie kell a hatóságoknak, mert a tényeket nem hagyhatják figyelmen kívül, mivel a tudomásukra került a tény, sőt maga az óvónő bizonyította számukra elsőkörben.(az azért megfontolandó, hogy ha most is látszanak a nyomok a gyermekén, vigye el orvoshoz jegyzőkönyveztetni)

A szülők garantáltan el fognak gondolkodni mindezen, ha már rendőrségi ügy lett a dologból, s az lesz nekik az első szempont, hogy mi lenne, ha holnaptól az ő gyerekük jönne haza rendszeresen másik gyerek által bántottan, miközben az óvoda nem lép semmit, sőt sz@rba vezeti és ott is hagyja azt a szülőt, aki valamely módon védeni akarná a gyerekét...

Ez egy óvoda! Itt icipici gyerekek vannak, akik még kialakulatlanok, s leginkább csak másolják a környezetükben történő dolgokat és/vagy játszák el az otthoni elfojtott, vagy valamely oldaláról túlzottan megélt, vagy akár csak észlelt szerepeket.

Ha egy kisgyerek ok nélkül folyton "gonosz" egy társával, annak konkrét okai lehetnek, s legtöbbször meg is vannak azok az okok, ha keresik és felszínre akarják hozni.Ehhez be kellett volna vonni a szülőket, mert ott lehet mindennek a csírája.Ha viszont eleve nincs meg a pedagógus és a szülő között az a minimális összhang, ami ehhez elengedhetetlen, akkor nagyon kellemetlen tud lenni egy ilyen "közeledés".Viszont ezért föláldozni egy másik szülőt, ráadásul éppen a bántott gyerek szülőjét, ... na ehhez pofa és gyomor kell.

Ha most szülő lennék abban a csoportban, hányingerem lenne az ilyen óvónőtől.

Agent Cooper 2014.01.29. 17:28

Kedves Andris1!

Számomra mindkét verzió életszerű, mindkét eshetőséget elképzelhetőnek tartom. (Ennek ellenére a megérzésem azt mondja, hogy az igazság valahol a kettő között lehet.) Viszont szerintem az jó védekezés lehet Önnek, hogy abszolút nem érthető, hogy ha tényleg úgy történt volna minden, ahogy az óvónő elmondta, akkor miért nem értesítette azonnal az óvoda vezetőjét? (Talán azért, mert tudta, hogy hibázott.) Így aztán inkább a másik apukának adta elő a történetet immár olyan formában, ahol az ő szerepe pozitív kicsengést kapott...

Üdvözlettel: Agent Cooper

Andris1 2014.01.29. 16:04

Valóban én is így gondolom, ezért állítja hogy ő közénk állt és védte a gyereket.A valóságban rászólt a gyerekre, hogy kérjen bocsánatot tőlem. De ezt az apának nem mondhatta.

kaméleon 2014.01.29. 15:54

Egyébként az az óvónő sem lehet százas, aki a rábízott kisgyerekeket csak úgy kiviszi a más gyerekek dühös apjához, ha az „kihívatja”, majd hagyja, hogy a gyermeklélektanhoz nem konyító vagyonőr kénye-kedve szerint „nevelje”.Vajon a másik szülő az óvónőn ezt miért nem kéri számon. Inkább vele lett volna elszámolni valója. Szóval, annak ellenére, hogy a kérdező biztosan megérdemelt volna egy hasonló „eréjessen” megfogalmazott elbeszélgetést a másik gyerek szüleitől, az óvónő esetében nem lehetetlen, hogy a saját felelősségét kendőzgeti azzal, hogy a másik szülő haragját kizárólag a kérdezőre tolja.

Andris1 2014.01.29. 15:50

Hát én nem ismerem a bírói gyakorlatot, ezért kérdezek.Én, ha bíró lennék valószínűleg inkább hinnék az óvónőnek mert ő kívülálló az ügyben, de mivel van két ellentétes vallomás nem tartanám egyértelmű bizonyítéknak.Hiszen az óvónő személyes ellentétünk miatt is állíthatta ezt az apának.Most, hogy ez lett belőle már nem mer mást mondani,ki fog tartani a bíróságon is,nehogy baja legyen belőle.

Kovács_Béla_Sándor 2014.01.29. 13:32

Visszakérdezek: ha te lennél a bíró, hogyan értékelnéd az ellentmondó tanúvallomásokat? (Te nem vagy tanú.)

Andris1 2014.01.29. 12:29

T ObudafanKöszönöm szépen válaszát.Közben sikerült belenéznem az iratokba,és egy másik ügyvéd is megnézte.Valójában 4 tanúvallomás áll bizonyítékként.

Így állítólag az óvónő elmondását fogják bizonyítéknak venni és ez alapján hozzák meg az ítéletet.Az ügyvéd, akivel beszéltem nem is ajánlja hogy megbízzak valakit, mert az óvónő elmondása alapján el fognak ítélni,még ha nem is úgy történt az eset.Ha valóban elítélnének,ez alapján akkor a feleségemet is elővehetik esetleg hamis tanúzás miatt? Csupán azért mert az Óvónő hazudik? Ennyi elég bizonyítéknak ?Köszönöm

Andris1 2014.01.27. 23:51

.

ObudaFan 2014.01.27. 23:23

Bizonyítékokat mérlegelni így, az interneten keresztül eredményesen aligha fog bárki is, ez a tárgyalást követően a bíró feladata, és nem árt, ha keresel egy védőt. Mindenesetre a bírói gyakorlat szerint a fenyegetésnek kellően komolynak kell lennie ahhoz, hogy ez a bűncselekmény megvalósuljon, jelen esetben ez szerintem erősen kérdéses.Természetesen te is tehetsz feljelentést, de kérdés, hogy abból aztán mi bizonyítható, amit neked mondtak.

Andris1 2014.01.27. 19:41

Még annyit írnék az esethez, hogy jóval később találkoztam a gyerek apjával az óvodában és közölte hogy most a rendőrségen intéztük a dolgot de legközelebb kitépi a karomat.Ez a fenyegetés valóban megtörtént, így én is tehetek feljelentést egy ilyen piti ügy miatt. Itt ketten voltunk jelen nem biztos hogy beismerné.De ha engem elítélnek úgy hogy három jelenlévőből kettő állítja hogy nem történt meg akkor ez is megállhat ? Ráadásul szerintem be is ismerné. Mit tegyek ?

Andris1 2014.01.27. 19:06

T. Hozzáértők !A következő kérdéssel fordulok önökhöz :Kisfiamat az óvodában rendszeresen maradandóan bántalmazta egy társa.Többször szóltunk a gondozónak, de nem tett ellene semmit.Ekkor az óvodába kihívattam a másik kisfiút, és eréjessen rászóltam . MÉGEGYSZER MEG NE TUDJAM HOGY BÁNTOD ! A kisgyerek nem sírt, az óvónő ekkor rászólt a gyerekre, hogy kérjen tőlem bocsánatot. Másnap az óvodába közölték velem hogy a gyerek apja feljelentést tett a rendőrségen. Nem érdekelt, mert nem bántottam a gyereket.Később a rendőrségen gyanúsítottként hallgattak ki,én elmondtam hogy nem bántottam a gyereket, de erélyessen rászóltam. Az óvónőt aki jelen volt azt állította a szembesítésnél hogy megfogtam a gyerek karját és megfenyegettem, hogy kezét lábát eltöröm. Kihallgatták a feleségemet is mert ős is ott volt, aki szintén állította hogy nem mondtam ilyet.A rendőrnő is mondta hogy ez nem egy rendőrségre való ügy.Most kaptam egy levelet az ügyészségről hogy megvádolnak fenyegetéssel elkövetett zaklatás vétsége miatt.Tanúnak idézik az óvónőt, meg agyerek apját, aki ott sem volt az esetnél. Nem idézik a feleségemet aki ott volt és tudja hogy nem fenyegettem a kisgyereket.Nagyon felháborít a dolog, hiszen a három jelenlévő közül kettő, én és a feleségem elmondtuk hogy nem történt ilyen. Mégis bizonyítékkén veszi a gyerek apja feljelentését, aki csak az óvónő elmondásából hallott az ügyről.Az én gyerekemen azóta meglátszik a bántalmazások nyoma amit a kisfiú okozott, és mégis engem vonnak felelősségre vétség miatt.Tudomásom szerint ezért bevonják a vagyonőri igazolványomat,és az erkölcsibe is bekerül.Valóban elítélhetnek olyanért amit meg sem tettem ? Mit tehetek hogy védekezhetek ez ügyben ? Köszönöm választ

ObudaFan 2013.11.08. 12:01

Zaklatás miatt lehet feljelentést tenni. A dolgaid kiadása iránt pedig a bíróságon polgári pert lehet indítani.

manócskás 2013.11.07. 14:19

Üdv! Az ügyben szeretnék segítséget kérni, hogy a volt párommal szétmentünk, azóta telefonon megfenyegetett, hogy „elvágja a torkom”, „ne merjem betenni a lábam a belvárosba (Budapest), mert kicsinálnak” küldött üzenetet, hogy "kicsinál", és hogy bejön a munkahelyemre ott ugyanezeket teszi meg. A dolgaimat sem hajlandó visszaadni. Lakáskulcsom az van, de állítólag zárat cserélt azóta a lakás bejárati ajtaján. Mivel mi együtt éltünk (papír nem bizonyítja) elég sok mindenről van szó. Minden héten ígéri, hogy megkapom mindenem, de nem történik semmi. Kérem valaki mondjon valami tanácsot, mert ez így már tarthatatlan állapot. Előre is köszönöm.

ObudaFan 2013.10.29. 18:31

Becsületsértés szabálysértése.

fgondnok 2013.10.29. 17:04

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a választ.A panasztételtől mit lehet várni?Az illető falugondnok, közalkalmazotti jogviszonyban.

Üdv.

marianna85 2013.10.28. 19:55

Közösségi oldalon, privátban írtam. Pontosan valami olyasmit, hogy mivel eddig nem tudtuk a nevét, itthon csak k*rvának hívtuk és hogy megnéztük a képeit és konkrétan úgy is néz ki, tehát nem sokat tévedtünk.

ObudaFan 2013.10.28. 19:22

A közösségi oldalon privát üzenetben írtál, vagy nyilvánosan?

ObudaFan 2013.10.28. 19:11

Az attól függ, hogy pontosan mit írtál és mennyire volt felismerhető.

marianna85 2013.10.28. 11:29

Üdv! Érdeklődni szeretnék, hogy a következő ügyben lehetséges-e feljelentést tenni és érdemben mi történhet. 29 éves nő vagyok, pár hete apámról kiderült, hogy megcsalja anyámat, aztán el is költözött az új nőjéhez. Ezzel nagyon nagy kárt okozva anyagilag is, hiszen az egész fizetését elvitte, anyám egyedül nem tudná fenntartani a házunkat. Pár nap után írtam egy közösségi oldalon ennek a nőnek, amiben üzentem apámnak, őt pedig burkoltan lekurváztam, mivel minden közös ismerősünktől ezt az információt hallottam. A levélben vigyáztam, hogy semmi trágár szót ne használjak, persze kioktató stílusban írtam, de a kurvázás is csak burkolt formában történt. Apám két hét után visszaköltözött (egy forint nélkül), a nő azóta irkál nekem, pár levélre válaszoltam, aztán letiltottam. Meglehetősen lenéző leveleket írt, amelyben még azt is feltételezi, hogy féldisznóért vettem a diplomám és közli, hogy feljelent becsületsértés miatt (a kurvázás miatt). A kérdésem, hogy ez lehetséges???

ObudaFan 2013.10.25. 10:21

Lehet, hogy hivatalos személy, attól függ, milyen munkát végez ez az önkormányzati dolgozó.A panasznak nincs költsége.

fgondnok 2013.10.24. 13:13

Szép napot!

Szeretném kérdezni, hogy egy önkormányzati dolgozót, közalkalmazotti jogviszonyban, munkája során életveszélyesen megfenyegetnek, és kétszer meg is löknek a vállánál, (hogy hatásosabb legyen a fenyegetés), másik négy személy jelenlétében, akik az önkormányzati dolgozót munkájában segítették.Az ügyben feljelentés történt.Amit a rendőrség „zaklatás vétségének megalapozott gyanúja miatt” kezelte.Ami végül az ügyészségen kötött ki, aki az alábbi indokkal megszüntette az eljárást:„ A Be. 190 § /1/ bekezdésének b. pontja alapján, -mert a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény,megszüntetem.Indoklásban:… feljelentést tett, mely hatályos magánindítványnak tekinthető.A nyomozás során a következőket lehetett megállapítani.A gyanúsított nem vitatta, hogy a kijelentések elhangzottak, felindulásában mondta azokat, a történteket sajnálja.…, hogy a gyanúsított felháborodásában, indulatból használt fenyegető kijelentéseket, háttértartalom nélkül."

Az ügyészi iratban már nincs említve a lökdösés, ezt mire lehet vélni?

Miért kezelték magán indítványként?

Az önkormányzati dolgozó közalkalmazotti jogviszonyban, nem minősült volna közfeladatot ellátó személynek?

8. napon belül, „panasznak van helye”.Ez mit jelent, (fellebbezést), és annak mik a várható költségei?

Segítségüket előre is köszönöm:fgondnok

Agent Cooper 2013.10.24. 09:49

Kedves Kirstie!

Kívülállóként sokan el sem tudják képzelni, hogy a rendőrség miért dolgozik úgy, hogy néha úgy tűnik, mintha épp arra törekednének, hogy hogyan nem lehet megoldani egy ügyet. Pedig ehhez csupán azt kell felismerni, hogy a rendőrség elméleti céljai (bűnüldözés, közbiztonság fenntartása, stb.), és a rendőrök egyéni céljai (érvényesülés, bűnügyi statisztika, kevés munka, stb.) között mekkora a szakadék. Sajnos a rendőrségen nagyon kevés az elhivatott nyomozó, az állomány egy része a civil életben meg se állná a helyét. Ezért számos ügyben csak akkor ér el eredményt a rendőrség, amennyiben rá van kényszerítve (ez lehet belső kényszer, ez van például a kiemelt ügyeknél, vagy külső kényszer, például a sértetti képviselet).Ezért szükséges, hogy minden ügyben jól dokumentált sértetti indítványok legyenek, mivel csak ebben az esetben érvényesíthető a későbbiekben kártérítési igény a rendőrséggel szemben. (Egy esetleges rendőri műhiba esetén sem mondhatjuk azt, hogy biztosan meg lehetett volna találni az elkövetőt, viszont a bíróság a rendőri műhibát személyiségi jogsérelemként értékeli.)Szóval valóban nem egyszerű eredményt elérni, de nem lehetetlen.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Agent Cooper 2013.10.21. 21:01

Kedves Kirstie!

Nekem két olyan zaklatásos ügyem volt, amelyben segítettem, mindkettőben kezdetben valóban ismeretlen volt a zaklató, végül mindkettőben meglett az elkövető, ráadásul jogerős elmarasztalással is ért véget az eljárás. Azonban sajnos nekem is az a tapasztalatom, hogy amennyiben nincs folyamatos nyomás a nyomozóhatóságokon, akkor nagyon könnyen és hamar feladják - talán nem véletlenül...

Üdv: Agent Cooper

d.bigg 2013.10.18. 19:43

Köszönöm szépen a gyors választ. Azt hiszem felkeresek egy ügyvédet megteszem a feljelentést. Lesz ami lesz...

Agent Cooper 2013.10.18. 16:16

Kedves d.bigg!

"Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetve mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, őt rendszeresen vagy tartósan háborgatja, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." Ez alapján Ön tehet feljelenést, de akár személyiségi jogi pert is indíthat személyiségi jogainak megsértése miatt. A feljelentés mellett szól, hogy olcsóbb, és talán hatékonyabb is.

Üdvözlettel: Agent Cooper

d.bigg 2013.10.18. 10:55

Tisztelt FórumozókSzeretnék segítséget kérni egy esetleges zaklatás ügyében. A történet röviden a következő. Egy 5 éve a családba került nő a kezdetektől utál engem, meg a páromat is. Sok vitánk is volt, amit kizárólag Ő kezdeményezett. Még veréssel is fenyegetett. Egyszer majdnem sikerült is neki. Aztán elcsitultak a dolgok nem volt semmi probléma. Most viszont újra kezdődik minden. Sikerült megint ügyet kreálni neki és most a neten kaptam tőle szép kis trágár idebeteg leveleket. Én nyugodtan kedvesen megkértem hogy hagyjon békén minket én sem fogom keresni. Ezután le is tiltottam. Erre a kisfia oldaláról még durvább dolgokat írogatott (undorító). Mostmár a testi fogyatékosságomon is gúnyolódott ez verte ki a biztosítékot. Azon gondolkozom hogy mostmár feljelentem zaklatásért. Úgy tudom az emberi méltóságot sértő megalázó és megfélemlítő magatartás beletartozik a zaklatás fogalmába.Önök szerint érdemes lenne lépnem?Köszönöm a segítséget!

édesanyu 2013.10.04. 18:41

"Jön a tél csúszik az út törnek a lábak, kezek, kocsik.Tönkretette egy család életét. Adjon enni a gyerekemnek és fizesse az egyetemét. Néz ön egyáltalán tükörbe, remélem az életbe nem lesz semmi jóba része.ÉN NEM FELEDEK SEMMIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4"

Tisztelt fórumozók és jogi szakértő! Fenti levelet a Facebookon kaptam egy beazonosítható egyéntől.aki saját nevével, fotójával szerepel. Személyesen őt nem ismerem. Már ezelőtt is írt csúnya dolgokat, most letiltottam, és nem reagáltam még semmire. Mobiltelefonomat kinyomozta, azon is hívott.Fenyegetve érzem magam, mit tehetek?Köszönettel

Agent Cooper 2013.10.04. 00:39

Kedves Anna_!

Kérdéseire válaszaim:„Ez most fenyegetés vagy zaklatás?”Fenyegetésnek fenyegetés, akár lehet a zaklatás is, de ezt az interneten a rendelkezésre álló dokumentumok ismerete nélkül senki nem fogja tudni megmondani.„Ha az ismétlődésről nincs hangfelvétel, akkor az nem számít ismétlődőnek?”Ebben a kérdésben majd a bíróság állást foglal.„Ha az ismétlődést a feleség valósította meg, akkor őt is fel kell jelentenem? (azt mondta: "Vigyázz a kicsidre! Meg leszel találva" - kérdésemre, hogy mégis, mit ért ez alatt, azt mondta: "Én már nem tehetek semmit" mármint ő).”Hát ha ezt sérelmezi, akkor igen. Mindenki csak az általa elkövetett cselekményért vonható felelősségre. (Egyébként ennyiből erre sem lehet azt mondani, hogy bűncselekmény történt vagy sem.)„Ki és mennyit kaphat ezért?”Ehhez pontosabban ismerni kéne a történeti tényállást, de súlyos büntetés szóba se jöhet.„Lehet, hogy elsikálja az ügyészség?”Miért sikálna bármit is el?„Jogom van kirendelt ügyvédhez?”Kérdezze meg az illetékes szervet.„Hol kell kérnem?”Az illetékes Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatánál.„Ha hirtelen felindultságra hivatkozik, az enyhítő körülmény?”Lehet.„Megteheti, ha fél év eltelt a két esemény között?”Bármit megtehet.„Érdemes másod/harmadfokra vinnem?”Amíg első fokú döntés sincs, mi értelme egyáltalán ezt felvetni?„Mit tehetek, ha most is elengedi a kutyát?”Ha szükséges, fusson.„És főleg akkor, ha a büntetőügy után is póráz nélkül sétáltatja?”Tehet bejelentést vagy szabálysértési feljelentést (Veszélyeztetés kutyával).„Vajon a kislányomban a kutya által keltett félelemre lehet építeni a folyamatos fenyegetést/zaklatást? Most is póráz nélkül sétáltatja.”Nem.„Felvegyem vidóval és csatoljam a bizonyítékok közé, vagy azzal személyiségi jogot sértek?”A kutya személyiségi jogait semmiképpen nem sérti meg.

Üdv: Agent Cooper

ObudaFan 2013.10.03. 23:43

Szerintem ez nem zaklatás. A nem ismétlődő, fenyegetéssel elkövetett zaklatás megállapításához a fenyegetésnek komolynak kell lennie. Az ilyen sérelmekre ott a polgári per, ha már muszáj tenni valamit.

airlady 2013.10.03. 20:23

Jó estét/napot!

A következő lenne a gondom: élettársammal 9 éve vagyunk immáron együtt, viszont egy fedél alatt lakunk a bátyjával. Kedves sógor jelölt eléggé ellenszenves velem bármi áron. Úgy indult a lavina, hogy anyósjelöltem tavaly decemberben meghalt (isten nyugosztalja!). Azóta történt egy olyan incidens, hogy szimpla mosásnak indult a történet, de félrelökött, majdnem sikerült fellöknie csupán azért, mert "nem fért ki a fürdőszobából", holott arrébb álltam, mert van bennem annyi. Azóta nyugalom volt a mai napig. Csak hozzátenném, hogy 2.-án felvettek dolgozni, és fél 5-kor kelek mindennap. Történt hogy munkából hazajövet nekiálltam főzni, közben engedtem fürdővizet. Hazajött a kedves sógor és természetesen belémkötött. A következő volt a párbeszéd: Fürdesz, vagy főzől? - Mindjárt kész van a kaja és lefürdök. 3 perc nyugalom következett. De ezután jön a lényeg: Egyébként pedig, ha máskor is fél 5-kor mész dolgozni, akkor csendben - Ühümm - Ühümm is, különben akkorát rádverek, hogy szétszakad a fejed.

Ilyenkor jön a mesteri kérdés: mit lehet tenni egy ilyen emberrel? Ez már nem az első alkalom, hogy ilyen példátlanul viselkedik velem szemben. Érdekes, párommal nem beszél így, mert nem mer, de velem? Ez már kiteszi a fenyegetés tényét. Sem írásos, sem pedig hanganyag nincsen a birtokomban, bár az utóbbi sérti a jogait úgy tudom, mivel nem a beleegyezévésel készül. Lelki terrorban szeretne tartani már nagyon régóta.

Előre is köszönöm a választ/válaszokat!

Anna_ 2013.10.03. 15:02

Tiszteletem!

Egy zaklatás/fenyegetés ügyében kérnék segítséget.

Egy kutyatulajdonos hölgy többszöri udvarias, majd határozott kérésem ellenére sem kötötte meg közterületen (a házunk előtti járdán) agresszív középschnauzerét, így 6 éves kislányomban ez rendszeresen félelmet keltett. Végül már a közterület-felügyeletet is kilátásba helyeztem, de ez sem segített. Egyszer, mikor szokás szerint szembejött kutya és kutyás póráz nélkül, elborult az agyam és pofán rúgtam a kutyát. Visított egyet, de szerintem csak az ijedtségtől, mert nem kapott nagyot, a gazda lelkének jobban fájhatott. Persze ettől nem lett jogkövető állampolgár. Sőt. Elmesélte a férjének, aki fél év múlva odajött hozzám. Én épp leparkoltam, gyereket hoztam haza az óvodából. Megfenyegetett, hogy "Te köcsög, ha még egyszer a kutyámhoz érsz, bele fogsz dögleni...". Mindezt a gyerek előtt, aki hallotta az egészet. Azóta a gyerek már nem csak a kutyától fél. Most 8 éves, de nem mer játszani, szaladgálni egy parkban, mert retteg a kutyáktól. Nem tudom, hogy fog jövőre egyedül iskolába járni. Maradandó fóbiái lettek. Én a fenyegetést rögzítettem a telefonommal, így azt a rendőrség végül felhasználta bizonyítéknak. Megjegyzem, többször próbálták elkenni az ügyet, hogy nincs meg az elkövető (meglett), nem történt fenyegetés, meg a felvétel nem bizonyíték, meg hiányzik az ismétlődő fenyegetés (volt, később jegyzőkönyvbe vették), stb. Fellebbeztem, elfogadták, jön a bíróság. Kérdésem:

Ez most fenyegetés vagy zaklatás?Ha az ismétlődésről nincs hangfelvétel, akkor az nem számít ismétlődőnek?Ha az ismétlődést a feleség valósította meg, akkor őt is fel kell jelentenem? (azt mondta: "Vigyázz a kicsidre! Meg leszel találva" - kérdésemre, hogy mégis, mit ért ez alatt, azt mondta: "Én már nem tehetek semmit" mármint ő).Ki és mennyit kaphat ezért?Lehet, hogy elsikálja az ügyészség?Jogom van kirendelt ügyvédhez?Hol kell kérnem?Ha hirtelen felindultságra hivatkozik, az enyhítő körülmény?Megteheti, ha fél év eltelt a két esemény között?Érdemes másod/harmadfokra vinnem?Mit tehetek, ha most is elengedi a kutyát? És főleg akkor, ha a büntetőügy után is póráz nélkül sétáltatja? Vajon a kislányomban a kutya által keltett félelemre lehet építeni a folyamatos fenyegetést/zaklatást? Most is póráz nélkül sétáltatja. Felvegyem vidóval és csatoljam a bizonyítékok közé, vagy azzal személyiségi jogot sértek?

Bocsánat, hogy hosszú lett!

Andras F. 2013.09.30. 16:37

Komolynak semmiképp sem tekinthető, mert édesapám nem is tudja az ügyintéző nevét, akivel telefontált, mert mindig más hívja őket. Édesapám meg nem egy thrillerből kimászott figura, aki elmebeteg módjára levadászik valakit :)

Tehát ez csak üres fenyegetés és megfélemlítés a bank részéről, hiszen

Viszont megkeresem a megfelelő témát a fórumon, ahol tanácsot kérhetek szüleimnek, hogy mit lehet olyan esetben tenni ha többször kérte édesapám rögzített telefon vonalon és ajánlott levélben a bankot, hogy az édesanyámat ne hívják, mert ő csak kezes és nem ő intézi a hitelt.

ObudaFan 2013.09.30. 16:16

Az ilyen jellegű fenyegetés akkor bűncselekmény (zaklatás), ha konkrét személy ellen irányul és komolynak tekinthető. És 30 napon belül tehet a sértett magánindítványt.

Andras F. 2013.09.30. 16:02

Tisztelt Fórumozók!

Édesapám nagyon ingerlékeny és pár hete azt mondta banki ügyfélszolgálatosnak, hogy ha nem hagyják abba az édesanyám hívogatását, akkor tettlegesen bántalmazni fog valakit. Persze ez csak üres fenyegetőzés, de édesapám már többször kérte a bankot telefonon és ajánlott levélben, hogy ne édesanyámat hívogassák, hanem édesapámat, mert a kezdetektől fogva édesapám intézi az ügyeket és ő tud mindenről.

Ma én voltam otthon és vettem át a banktól jött levelet, amiben az áll, hogy ha a jövőben egyetlen napot is késnek a szüleim a törlesztéssel, akkor édesapám ellen megteszik a kellő jogi lépéseket a testi sértésre irányuló fenyegetés miatt.

Ilyen ügyben tényleg tehetnek feljelentést vagy csupán csak kihasználják ezt az esetet, hogy megfélemlítsék a szüleimet?

Üdv,András.

kingafab 2013.09.30. 12:09

Nyomozó azt mondhat hogy csak akkor láthatom vagyis pontosan írat-betekintési jogom van akkor amikor lezárta a nyomozást.Addig semmit sem kaphatok.Szóban közölte hogy az apa 5 éves szabadságvesztést kaphat a szakvélemény alapján.Szóval a kérdésem az lenne hogy mikor láthatom a szakvéleményt és miért tart ez a nyomozás lassan 1 éve.Tanukat is berendelt , sőt lenne még tanú de arra nem kíváncsi.Nekem ez egy kicsit sántít.Hol vannak a jogaim????

ObudaFan 2013.09.30. 10:33

kingafab

Nézd, abból, hogy veled szemben így viselkedik, az nem következik, hogy a gyermekkel szemben is. A szakvéleményről kérhetsz másolatot.

kingafab 2013.09.29. 14:59

Kedves Fórumozok!Vélemény szeretnék kérni az alábbi összetett problémával kapcsolatban:

11.évi életem élettársi kapcsolatban egy férfivel.Született egy közös gyerekünk.Családi életünk nem volt zavartalan mivel érzelmi terrorban tartott amit bizonyítani nem tudok.1,5 éve elmenekültem gyermekemmel.Rendőrségi feljelentést tette gyerekveszélyeztetés miatt.Megindítottam a gyerekelhelyezési pert.Feljelentettem zaklatásért.A zaklatást lezárt a nyomozok.Veszélyeztetés miatt kirendeltek egy szakértőt.Megszületett a vélemény amit a mai napig nem láthattam.Nyomozó elmondása szerint 5 év szabadság vesztéssel sújtható az apa viselkedése.Kizárólagos felügyeleti jogomat a bíróság elutasította mivel csak szexuális zaklatásnál kérhetem.Idén megtámadott minket és lett ebből is egy könnyű testi sértés.Ami következményeként tartottak egy szembesítést annak ellenére hogy félek az apától.Elmondták hogy a szembesítést nem tagadhatom meg de az apa igen.Folytatják a kihallgatásokat és még mindig nem tudom mit művelt gyermekemmel.Szembesítés alatt olyan valótlan dolgokat állított hogy félelmem még nagyobb lett mert aki ennyire lelketlen az maga az ördög valójában.Szembesítés végén közölték, hogy távozhatok az apa ügyvédjével még ott maradt és magánindítványt nyújtottak be ellenem.Már tényleg nem értem , hogy mikor nézik kislányomat és mikor lesz ennek vége.Úgy érzem, hogy az igazságszolgáltatás itthon egyáltalán nem működik.Pedig voltam mindenhol: gyámhatóság, alapítvány,nevelési tanácsadó.Még mit kéne tettem, vagy hol rontottam el?Köszönöm a válaszokat!

Véleményem 2013.09.25. 23:06

Millenium001

Üres "fenyegetőzés" ebből nem lesz semmi.

Agent Cooper 2013.08.23. 08:21

Kedves Destroyer!

Miután az eset nem rendszeres vagy tartós módon valósult meg, így valóban nem beszélhetünk zaklatásról, hiszen tényállásbeli elem hiányzik. Ahhoz, hogy egy ilyen ügyben van-e lehetőség az eljárás más jellegű folytatására, a rendelkezésre álló iratok ismerete nélkül érdemben nem lehet nyilatkozni.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Destroyer 2013.08.22. 22:57

Kedves Fórumozók! Ha egy ember életveszélyesen megfenyeget és ezt a rendőrségen elismeri, de azt mondja, hogy indulatból mondta, akkor miért írja okként a rendőrség a nyomozás megszüntetésére, hogy nem történt zaklatás? Röviden: Volt egy vitám egy emberrel, akivel személyesen beszéltünk. ő erkölcsileg alul maradt, azaz "becsicskult" (elnézést a szóhasználatért) egyáltalán nem bántottam, csak beszéltem vele és nem fenyegettem meg, a beszélgetésünkben a legnagyobb indulat abban nyilvánult meg, hogy amikor odajött hozzám és kezet nyújtott én visszautasítottam. Miután beszéltünk és elváltak útjaink ennek a jómadárnak egy barátja felhívott, hogy nem élem meg a gyerekem következő születésnapját. Persze még mindig élek, de ezt akkor ugye nem tudhattam, így hát feljelentettem a szálkaratést. Miután beszéltek vele, a nyomozást lezárták, mert nem történt zaklatás. Mit tehetek ellene?

Lárma 2013.04.20. 17:54

Mikor kérdéseket teszek fel neki akkor az én feljelentésemről kérdezem, hogy az hogy áll? Ebben az esetben nem kihallgatáson vagyok!

Természetesen ha kihallgatáson vagyok akkor ő kérdez! Már amennyit hagyom:)Mert ezt a csajt lehet irányítani:):):)

De nem is ez volt a kérdésem!! Arra még mindig nem kaptam semmi használható választ...

lajcsó 2013.04.20. 17:31

"Pedig világos és érthető kérdéseket szoktam feltenni neki." Azért ez nem így működik. A kihallgatás során a rendőr kérdez a gyanúsított meg vagy válaszol, vagy él a hallgatás jogával és nem fordítva. A rendőr nagyon türelmes lehet.

Lárma 2013.04.20. 11:12

Ha lúd legyen kövér... Ennyi volt a levelezésünk, beszélgetésünk.. És még így is kicsit szelektáltam. Ahogy leadtam 2 napra rá meg is hosszabbították a nyomozást 2 hónappal. Most jár le a határidő május 6. án.

Nem fogok senki kénye kedve szerint semmiféle büntetést elviselni, csupán azért mert segítettem neki az ő kérésére.

De nem is ez a probléma. Tudom, hogy kérdeztem februárban. De most mit akarhat még a rendőrség? Kicsit az az érzésem, hogy az én feljelentésemben nem történik semmi. Csak abban amit ellenem tettek. Valami disznóságot érzek az egészben..

Mivel engem is megakartak venni és a hölgyeménynek a saját bevallása szerint a volt milliomos férje kezében az egész város, érts ide a bíróságtól kezdve mindenkit.. Továbbá, hogy megint jóban van a fickóval, az is megfordult a fejemben, hogy lehet ott is van valaki a zsebében ahol nem akarnak nekem válaszokat adni... Tehát ezért kértem a jogszabályokat.. Mire tudok hivatkozni..

Valami nagyon nem tetszik nekem ebben az ügyben. És ezek a megérzéseim nem szoktak becsapni... A rendőrnő ha kérdem, hogy állunk, csak össze-vissza beszél. Állandóan zavarban. Nem tudja mit válaszoljon. Mint mikor valaki elakar hallgatni dolgokat... Pedig világos és érthető kérdéseket szoktam feltenni neki.

Vállalom a végrehajtandót is az igazamért! :)

Kovács_Béla_Sándor 2013.04.20. 10:33

„Így hát le is adtam a rendőrségre egy 450 oldalas vallomást. ”Én már ezért önmagában végrehajthatót szabnék ki.

groszfater@gmail.com 2013.04.20. 10:32

ezt már februárba kérdezted egyszer...

Lárma 2013.04.20. 10:20

Kedves fórumozó Barátaim!

Érdekes kérdéseim lennének és S.O.S. válaszra lenne szükségem, mert hétfőn reggel fél 9 kor jelenésem van az ügyben a rendőrségen.

Röviden az történt hogy valaki feljelentett zaklatásért. Érdekes módon miközben „zaklattam” közben ő napi szinten beszélgetett velem emailon, telefonon és még ráadásul írásban a segítségem is kérte több esetben egy munkájához.. Szinte mindig mielőtt felhívtam volna írásban megkérdeztem, hogy hívhatom e? Majd amiben a segítségem kérte, az elkészülte után szerettem volna megnézni, hogy sikerült. De nem volt hajlandó megmutatni. Ebből lett egy vitánk amit szintén írásban folytattunk le.. Ez néha már a becsületsértésig ment. Ugyanis ilyeneket is írt nekem, hogy egy „büdös tahó paraszt” vagyok meg hasonlókat.. Ugyebár ha ezt csak úgy mondom valakinek és nincs rá tanúja akkor elég nehéz bizonyítani. De ha le is írom neki….??

Nos mikor megtudtam hogy feljelentett zaklatásért, hát én is feljelentettem mert ilyen alapon nekem is volt rá okom.. Nem egyszer volt, hogy akár 40 percen keresztül is hívogatott telefonon. Elsőre felvettem és közöltem vele hogy nem akarok vele beszélni. De ezt úgy tűnik nem értette meg és csak hívott folyamatosan.. Ezeket a szolgáltatók jegyzik..Ráadásul mivel egy hölgyről van szó, még hatalmas féltékenységi jelenteteket is rendezett?? Csak azt nem értem, hogy ha nem akart semmit, akkor miért válaszolt minden emailomra, miért hívott és miért rendezett filmbe illő hisztiket? Miért engedte hogy felhívjam és beszélgetett velem akár egy órán keresztül is? Miért mondta el hogy a volt férje milyen módszerekkel terrorizálja őt? Én meg mint egy rendes zaklatótól ez elvárható, meghallgattam, ápoltam a lelkét.. Ilyen alapon azt is mondhatom, hogy kihasznált, mert arra jó volt a „zaklatója” hogy egy lelki szemetesládának használja..

Sok a kérdés.. Szerencsémre ő maga, saját maga ellen a tanúm.. Ugyanis ezek a beszélgetések, kivéve a néhány telefont, írásban történtek.. Így hát le is adtam a rendőrségre egy 450 oldalas vallomást. Ebben részletesen bent van minden. Az összes beszélgetésünk… Zaklatás, rágalmazás, becsületsértés, pénzel való megvesztegetés, csalás, szélhámosság..

Elég faramuci a helyzet, mert hogy egymás ellen tettünk feljelentést. Tele is a púpja a rendőrnőnek velünk.. Úgy vettem észre, nem igazán tudja mit kezdjen a helyzettel. Főleg miután megkapta a 450 oldalas vallomásom. Jogász a hölgyemény…

Jó lenne kicsit felkészülni mire oda megyek, mert mint tudjuk előszeretettel vezetik meg az embert az ilyen helyeken..

Tudtok még valami jó tanáccsal szolgálni??

Előre is köszönöm a segítő válaszokat!!

monalisa1 2013.04.04. 19:50

Csendháborítás végett panaszbejelentés az önkormányzatnál, a hangoskodásokról készüljön hangfelvétel. (Az anyja majd fizetheti a bírságolásokat.)

Ha önkormányzati a ház eljárhatnak velük szemben: összeférhetetlenség miatt megvonhatják tőlük a további lakhatás jogát.

A gyámhatóságon is bejelentést kell tenni, kérve a hatósági orvosi vizsgálatánk kezdeményezését.

A háziorvos ill. az ügyeletes orvos, rövidre zárva a dolgot mentőt hívhat, pszichiátriára vitetheti kivizsgálásra.

Ameddig nem tesztek semmit csak hallgatjátok a műsort (...) nemigen fog változni semmi.

Amúgy ki költözött oda előbb?...

Kaleidosz 2013.03.29. 14:51

Sziasztok, a segítségeteket szeretném kerni. 2013.februárjában feljelentést tettem a volt barátom ellen zaklatás ügyében. Engem mindvégig tanúként hallgattak meg az ügyben. A rendőrségi nyomozás szakaszában a volt barát kezdeményezte a közvetítői eljárást és én ebbe beleegyeztem.Most márc. 26-val lezárta a rendőrség a nyomozást és továbbította az ügyet az ügyészségre.A kérdésem az lenne, hogy engem vissza szólit a munkám külföldre dolgozni es nem hiszem, hogy jelen tudok lenni az ügy további kimenetelét illetően. Mi történik ez esetben, mi lesz a közvetitői eljárással es, ha ez nem lefolytatható így, hová kerül tovább az ügy? Megszüntetik ellene? Engem érhet barminemű pénzbírság, ha nem tudok jelen lenni a tárgyalásokon? Megbizhatok ügyvédet a távolletemben, hogy képviseljen?Előre is köszönöm a válaszokat!

wers 2013.03.18. 13:35

emlékeim szerint, ha a csövet ütik, azt nem csak ti halljátok, hanem több emelettel lejjebb-feljebb(gyerek korunkban így hívtuk össze a bandát - na nem sokáig, mert szobafogság lett belőle)

na meg az üvöltözés is messze hallatszik, tehát a gond nem csak a tiétek.

„Egyeztetni a lakóház többi lakójával” elsőre itt kéne kezdeni

Véleményem 2013.03.18. 13:27

Oladi-lakótelepi

Elköltözni. Hang szigetelni a lakást. Felvenni a kapcsolatot a két dilis rokonaival. Egyeztetni a lakóház többi lakójával. Bejelentést tenni a rendőrségre.

Dr.Attika 2012.11.10. 10:35

Kedves fórumlátogató!Feljelentést Önnek kellett volna tenni. Olvasva sorait itt megvalósult testi sértés, önbíráskodás, kényszerítés stb.Tegye meg a feljelentést és akkor beindul a "rendőrségi gépezet".

chleo78 2012.11.10. 10:12

Kedves Fórumozók!37 éves egyedülálló nő vagyok. Alábbi problémám akadt dióhéjban: Dohányosok és nemdohányzók harca hosszú ideje húzódik 10 emeletes panelház lépcsőházában. Négy alkalommal tettem bejelentést írásban a helyi IB-nek fényképekkel igazolva a dohányosok viselkedését (falakon elnyomkodott csikkek, stb.), hogy a társasház szabályzatát megszegik, ellenállásom miatt életveszélyesen fenyegetnek, lakásomban nem lehet ablakot nyitni a füst miatt, stb. IB nem reagált egyetlen alkalommal sem a megkereséseimre. Nov. 7-én munkából hazajövet a feldühödött dohányos csapat egyik tagja lefogott, másik hajamnál fogva tépett, cibált, többször falhoz verte a fejem, kezembe harapott. Én védekeztem egy kézzel, mert a lefogó ember szintén ütött, ahol ért. Komoly bajom nem lett, de tudtam, hogyha csak ezen a szinten marad (IB) az ügy, szőnyeg alá lesz söpörve. Hívtam mentőt, rendőrséget. Feljelentést senki nem tett (anyagiak, hosszas procedúra, stb.).Az IB elnöke teljesen egyértelműen a dohányosok pártján áll. A mentők és a rendőrök kihívásáról is le akart beszélni és noha a társasházi szabályzat egyértelműen tiltja a közös helyiségekben való dohányzást, félretájékoztatva fennhangon szónokolt, hogy tudomásul kell vennem, hogy igenis lehet dohányozni.Kérdéseim:Egy egyedülálló nőt ma szabadon megverhetnek a lakása előtti közös helyiségben fényes nappal a dohányzók, és tényleg nem tehetek ellene semmit?IB felelős-e, tudatában a kialakult helyzetnek, mely megelőzhető lett volna - esetleg másként is végződhetett volna, pl. súlyosabb sérülésekkel?IB részéről történt-e kötelességmulasztás, félretájékoztatást? (Itt az ember épsége másodlagos a hírnévvel szemben, mert ez itt Gazdagrét).Tehetek-e valamit védelmem érdekében és a dohányzás ellen vagy várnom kell, amíg ez megismétlődik és a dohányosok csapata addig is rettegésben tart itt minden nemdohányzót? Hiszen legtöbb ember nem mer szembeszállni felbőszült dohányosok hadával, akik már ellátták egyszer a baját egy nőnek (nekem) következmények nélkül?Minden szíves választ és tanácsot előre is nagyon köszönök!

Véleményem 2012.11.04. 04:55

Tegyen feljelentést, terjesszen elő magánindítványt. Ahogy jónak látja...

Doroti 2012.11.03. 21:13

Kedves Fórumozók!

Két nappal ezelőtt unokabátyám megfenyegetett. Rokoni látogatásnak indult, unokabátyám a szüleivel (édesanyám nővérével és annak férjével) érkezett. Amikor megérkeztek apai rokonságom, két nagynéném és nagybátyám valamint az ő felesége jelen volt. Ők a vita alatt távoztak, csak nagybátyám jött vissza, ő tanúja volt az eseményeknek, valamint édesanyám. Eddig kapcsolatunk normálisnak volt mondható, attól eltekintve, hogy irántam évek óta zajlik egy pszicho háború a részükről, ahányszor találkozunk kezdődik a szóbeli bántás, pikírt kritizálás, édesanyámat évek óta uszítják ellenem. Eddig én erre semmit nem reagáltam, nem tartottam erre érdemesnek. Családi veszekedés után / közben történt a fenyegetés. Korábban még nem történt ilyesmi. Kialakult némi nézeteltérés, kiabálás, erre én közöltem, hogy hagyja el az otthonounkat, (amelyben édesanyámmal együtt lakunk). Erre ordibálás lett, én is kiabáltam, közöltem, hogy azonnal tűnjenek el, mert ez itt nem az ő házuk, otthon ordibáljanak. Ordítva közölte: beveri a pofámat, egy - pardon a szavakért - hülye p.... @va vagyok, hogy takarodjak el (mármint én a saját otthonomból!), ezután jött nekem. Elakpta a kezem, és kicsavarta. Biztos vagyok benne, hogy bántalmazni akart, konkrétan megverni, mivel közölte: majd én ezt elintézem, elintézlek én téged. Mikor rákiabáltam, hogy ha azonnal nem tűnik el hívom a rendőrséget, és édesanyám is közénk állt, akkor visszakozott. Eddig még nem viselkedett így, bár volt egy botrányos szakítása, azóta ott is állandó a konfliktus. Sajnos, a volt életársát nem ismerem, nem tudom, de vélelmezem, hogy esetleg őt is bántalmazhatta. Ha a saját otthonomban tanúk jelenlétében meg merészel fenyegetni. Miután közöltem, hogy ezek után többé soha nem merészelje betenni a lábát a házunkba, röhögve közölte, hogy ő ide akkor jön amikor akat. Az a margója az egésznek, hogy egy 40-es emberről van szó, aki jelenleg alkalmi munkákból él anyuci panellakásának kisszobájában. Édesapám szeptemberi halála óta, többször is nekem estek szóban, de ez most már kezd tettlegességgé fajulni. Édesapám egy műhely értékes gépeit hagyta hátra, az unokabátyám szeretné rátenni a kezét. A házunkat is szabad prédának tekintik, unokabátyám apja közölte, hogy neki több köze van ehhez a házhoz, mint nekem, és takarodjak el.Úgy gondolom fel kellene jelentenem, biztos vagyok benne, hogy ha most nem lépek, akkor bármikor bántalmazhat a saját otthonomban. Szeretném, ha lenne egy távoltartó végzés (ha ez a hivatalos neve), hogy többé a közelembe se jöhessen egyikük sem.KÖnnyű összeveréssel fenyegetni egy 50kilós nőt. Nem tudom ez számít-e? Abban biztos vagyok, hogy ha vizsgálatra kerül sor a szülei mellette vallanak, és engem idegbeteg hisztérikának próbálnak majd beállítani. (anyját, a nagynénémet viszont évekig ápolták pszichiátrián mániás depresszióval) Édesanyám az, aki mellettem vallana, és esetleg apai nagybátyám. Nem tudom mit tegyek? Érdemes feljelntést tennem? Vagy összehazudnak mindent, és a rendőrség úgysem csinál semmit amíg nem folyik vér? Ezt nem szeretném megvárni. Azt sem tudom hogyan folyik egy ilyen eljárás, soha nem kerültem még ilyen helyzetbe, mire számíthatok? Fogadjak ügyvédet?Bocsánat a hosszú irományért.Köszönöm a segítséget.

ObudaFan 2012.09.27. 14:39

Szerintem a legcélszerűbb, ha úgy érzed, hogy valami kimaradt, akkor írd le az egészet, utalj arra, hogy milyen ügyszámú ügyben írod ezt le és vetesd át a rendőrségen. Mindig célszerűbb, mint azon alkudozni, hogy mi legyen a jegyzőkönyvben.

edchina 2012.09.27. 14:04

Köszönöm "véleményem" válaszát.Sokat segített. Természetesen megnéztem a zaklatás fogalmát, sőt olvasgattam más hasonló eseteket itt a fórumon mielőtt megírtam volna kérdéseimet. Zaklatás fogalma eléggé tág. Hogy mi fér bele az adott szituáció , előzmény függvénye. Majd eldöntik a Bírák ,hogyha eljut odáig az ügy. Sajnos mást nem tudok tenni. Részemről amit tudtam megtettem. Sajnos kifogtam egy őrültet, aki semmiféle kompromisszumra nem hajlandó. Nem tud továbblépni az egy évvel ezelőtti, vélt sérelmén. Mint ált. isk. alsó tagozat, "ha elkaplak megverlek" szinten van az illető. Egy olyan ember aki saját magát hergeli, aztán gondol egyet és ami kipattan az agyából azt véghez viszi. Roppant arrogáns, már szinte diktátor jellemű. Csak az ő szava számít. A párjával folyton kiabál (nap-mint nap). Ellenőrzi az üzeneteit a laptopon és telefonon. Van úgy, hogy elveszi mindkettőt egy hétre és folyton nézi ,hogy hívja vagy üzen-e valaki. Ha elmegy a boltba vagy bárhova, szó szerint 5 percenként felhívja és el kell mondania épp hol tart. Tehát egy ilyen emberrel állok szemben. Az intelligencia teljes hiánya.

Véleményem 2012.09.27. 10:54

edchina

Ha tettél feljelentést, akkor lehetőséged van átolvasni mindent és a kimaradt dolgokat bele írják ha kéred.A fényképek nem kellenek ide, az nem hiszem hogy bizonyító erejű lehet bármiben is, ugyanis a nyomokból nem derül ki hogy, mikor, ki, mivel csinálta azt, és ezt nem szoktál elfogadni. Tehát szerintem nem foglalkoznak vele, megnézni megnézik, de az ügyhöz nem lesz hozzá csatolva ha te csináltad.Ha már elindult az ügy, akkor nem hiszem hogy egy sima nyilvános bocsánat kérés lesz a vége. Ha megáll az ügy, akkor lesz szankcionálva majd.

edchina 2012.09.27. 07:46

Tisztelt ObudaFan!

Megtettem a feljelentést. Elmondtam az általam tapasztaltakat részletesen, viszont a jegyzőkönyvbe csak nagy vonalakban kerültek bele a történtek. Az nem került bele, hogy megállt a házam előtt és onnan kiabált nekem. Viszont az szerepel benne, hogy gépjárművel utánam jött és fenyegetett. Az sem került bele, hogy ez nekem mekkora lelki sérülést okozott. Nyugtatókkal tudok csak elaludni és nappal is szednem kell. Annyit mondott az ügyeletes tiszt aki felvette a jegyzőkönyvet, hogy a "kollégák" majd felkeresnek engem. Ezért nem erőltettem ,hogy kiegészítsük a vallomást. Gondolom a nyomozók fognak felkeresni és nekik is elmondhatom részletesebben. Vagy keressem fel újból a rendőrőrsöt és egészítsem ki a vallomásom?? Ezt meg lehet tenni ebben a szakaszban?? Lefényképeztem az előttünk lévő füves részt, amin átgázolt amikor elhajtott. Ott hagyta a nyomait, a jelzőlámpának is nekiment , elhajlott. Ezeket a fényképeket célszerű már most átadni, vagy majd később?? Befolyásolják-e ezek a tények a vádemelést?Szeretném, szeretnénk ha valami történne végre, hogy vége legyen ennek az egész idegőrlő ügynek.Továbbá, lenne-e értelme a közvetítői eljárásra utalásnak?? Mivel járok jobban. Én azzal is megelégednék, ha egy hivatalos személy előtt kijelenti ,hogy nem zaklat többet és bocsánatot kér. Vagy túl naiv vagyok??!!! Bármilyen megoldásnak örülnék ami végleg lezárhatná az ügyet.M. Zsolte-mail: obudaikerekpartura@gmail.com

ObudaFan 2012.09.23. 22:54

Hogy a rendőrök bármit tettek-e, azt innen a távolból még csak megtippelni sem lehet, mindenesetre a zaklatás magánindítványos bűncselekmény, tehát feljelentést kell tenned, hogy meginduljon az eljárás. Mégpedig a rendőrségen. A közlekedése lehet közúti veszélyeztetés.

Véleményem 2012.09.23. 17:27

Te kihívtad őket, ők kimentek meghallgattak, jobb esetben írtak egy jelentést, téged ott a helyszínen tájékoztattak a törvény adta lehetőségeidről. Ez alapján részükről ennyi, semmi többet nem kell tenniük, a másik felet sem hallgatták meg valószínű. Neked kell feljelentést tenni, úgy fog elindulni csak az ügy, de gondolom ennek a menetéről tájékoztattak...A rendőrség nem kezdeményezi az eljárást, tettlegességre nem került sor, részükről intézkedni nem kellett. Mint mondtam neked kell a feljelentést megtenni. Ha ezt megtetted akkor fogják a jelentést a feljelentésed mellé csatolni, majd közöld ezt amikor megteszed a feljelentést hogy rendőri intézkedés történt. Utána fognak nézni majd.Szerintem jegyzőkönyv nem készült, mivel nem írtál alá semmit sem, ahogy írod...Az életveszélyes fenyegetés kicsit erős talán, lehet nem állja meg... De ezt innét nem lehet eldönteni, meg hogy téged mennyire veszélyeztetett, azt nem tudom hogyan bizonyítod... Nézz utána hogy mit takar a zaklatás fogalma.Nem szükséges ügyvéd ehhez, majd te eldöntöd, hogy mennyit fektetsz ebbe az egészbe...

edchina 2012.09.23. 15:58

Köszönöm a választ. A többi kérdésre is kaphatnék. A rendőri intézkedésnek mi értelme volt? Tehát a rendőrség nem kezdeményezi az eljárást? Nem kapok semmilyen hivatalos dokumentumot amivel az ügyet tovább vihetem?? Jegyzőkönyv készült , aláírni nem kellett eddig. Hol tehetem meg a feljelentést? Rendőrség, bíróság? Semmiféle hasonló esetem nem volt, ezért abszolút nem vagyok járatos az efféle ügyekben. Miért "csak" zaklatás? Az életveszélyes fenyegetés , továbbá az a tény, hogy több száz méteren keresztül veszélyesen közlekedett mögöttem az beletartozik a zaklatás fogalmába?? Tehát kizárólag zaklatás vádjával tehetek feljelentést? Mire számíthatok ha elkezdődik az ügy? Gondolom ügyvéd nélkül bele se vágjak.

Köszönöm előre is.

ObudaFan 2012.09.23. 13:38

30 napon belül zaklatás miatt feljelentést tehetsz.

edchina 2012.09.23. 09:44

Tisztelt fórumozók, ügyvédek, ügyvédjelöltek!

Érdeklődni szeretnék ,hogy milyen beadványt kell tennem az alábbi esettel kapcsolatban.A tegnapi napon (2012.09.22.)kerékpártúráról érkeztem hazafelé , amikor hangos kiabálásra lettem figyelmes az út másik oldaláról egy autóból. Amikor közelebb értem láttam ,hogy nekem kiabál. Akkor ismertem fel egy már régóta engem és a családomat korábban is megfenyegető "úriembert". A történet röviden annyi ,hogy az Ő jelenlegi "élettársa" egy évvel ezelőtt az én barátnőm volt pár hónapig. Ez a kapcsolat már hónapok óta nem él. Azóta telefonon az említett illető megfenyegetett , hogy ha elkap "kinyír" és további sértő jelzőkkel illetett. Ez így történt a tegnapi napon is. Én haladtam tovább hazafelé , nem foglalkoztam vele, de észrevettem ,hogy megfordul az autóval és utánam jön. Utolért és a lenyitott ablakon egész közel a kerékpárhoz folyamatosan kiabált. " Te szemét köcsög, kinyírlak ha elkaplak, kurva anyád te mocsok stb. " Közben már olyan pozícióban volt mint amikor megelőzünk egy autót, teljesen kisorolt a sávban. Mivel jött szembe egy autós így visszasorolt. Közben én is a ház elé értem, megálltam, ő is megállt és tovább kiabált ki az ablakon, tovább fenyegetve. Miközben kerestem a kulcsom, hogy be tudjak menni megfordult, én beléptem a kapun és ő megállt a kapu előtt és folytatta. Akkor szólaltam meg először, hogy ha nem hagyja abba kihívom a rendőrséget. Mivel tovább kiabált a kapu előtt így hívtam a 112-es segélyhívót ahol elmondtam a történteket. Ki is jött egy járőr 45 perc múlva. Elmondtam nekik is történteket. Felírták az adatokat és jegyzetelt közben. Annyit mondott, hogy ezt a bírósághoz kell bejelenteni. Nem igazán értettem ,hogy miért oda és miért ne a rendőrségen tegyek feljelentést. Vagy ez alapján így is beindul az ügy? A rendőr annyit mondott meglátjuk mi lesz belőle. Gondolom meghallgatják a másik felet is. De nem igán értem ,hogy most akkor mit kell tennem ,hogy az ügy eljusson a bíróságra vagy egyáltalán kell valamilyen feljelentést tennem?? Most telt be a pohár, ez már sok volt. Életveszélyesen megfenyegetett, a közúton veszélyeztette a haladásom, zaklatott. Ha nem teszek semmit, legközelebb durvább dolgot fog tenni. Nem tudok úgy közlekedni a városban ,hogy ne figyeljem , hogy jön-e vagy sem. A városban egyébként is rossz híre van. Erőszakos, arrogáns ember, aki mindenkivel kiabál. Nincs olyan nap, hogy a környékbeliek ne hallanák a hangját. Ez már beteges nála. Továbbá még azt szeretném megtudni ,hogy kérhetek-e olyan végzést ami megtiltja ,hogy a közelembe jöjjön. Van egy 3 éves kisfiam, mi lett volna ha ő épp kint játszik az udvaron és végignézi az egészet??!! Biztos vagyok benn ,hogy nem fogja abbahagyni, eddig is csak rosszabb lett. Kérem aki tud segítsen tanácsokkal mit tegyek.

Köszönöm előre is!